فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1391)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1391)

  • 186 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد نقیب زاده* صفحه 9
    بحران های اقتصادی اغلب به مثابه کاتالیزر و تسریع کننده عمل می کنند. روند توسعه فاشیسم، جنگ ها، واگرایی ها و همگرایی ها در پرتو بحران اقتصادی شتاب می گیرند. امروزه اروپا درگیر یک بحران عظیم پولی و مالی است که فرایند واگرایی را که از پیش وجود داشت، شتاب می بخشد. شکاف بین فقیر و غنی، بین کوچک و بزرگ، بین وام دهنده و وام گیرنده، بین شرق و غرب اروپا و بین اروپاگرایان و طرفداران امریکا یا روسیه از قبل نیز وجود داشت اما آنچه این بحران انجام داد، تسریع و تشدید آنها بود. اینک نهادهای اروپایی به بی کفایتی متهم شده اند و آینده یورو در ابهام فرو رفته و اروپا چاره ای جز این ندارد که از اهداف دور و دراز خود چشم پوشیده و توصیه دوگل را مبنی بر حفظ محوریت دولت ها و پرهیز از گرایش به ایالات متحده اروپا چشم پوشی کند.
    کلیدواژگان: یورو، بحران پولی، واگرایی، اتحادیه اروپا، یونان، ایرلند
  • رضا سیمبر*، حسین نصیرزاده صفحه 25
    جنبش اخوان المسلمین از زمان تاسیس در سال 1928 تا به امروز دچار فرازونشیب های زیادی در افکار و آرمان های خود شده است. شکل گیری اخوان المسلمین بازتاب شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حاکم بر جامعه مصر طی آن سال ها بود که از آن جمله می توان به گسترش نفوذ استعمار در کشورهای اسلامی، اوضاع نامساعد اقتصادی و تبعیض های موجود در جامعه اشاره کرد. در این میان، پیروزی اسلام گرایان مصر در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری از اهمیت بسیاری برخوردار است. جنبش اسلام گرای اخوان المسلمین مصر، یکی از پرسابقه ترین و پراثرترین جنبش ها در جهان اسلام است که طی هشتاد سال فعالیت پرفرازو نشیب خود، اثرات و ثمرات گسترده و مهمی بر روند بازگشت به اسلام از اصلاح خواهی اسلامی گرفته تا افراط گرایی در جهان اسلام داشته است. همچنین این جماعت طی بیش از سه ربع قرن فعالیت در فضای متغیر اجتماعی و سیاسی مصر، واجد تاثیرات فراوانی از این شرایط بوده و تغییرات فراوانی را از اصلاح در عمل انقلابی تا تغییر بنیادین الگوهای رفتاری اسلام گرایانه، چه به لحاظ راهبرد و چه تحت لوای تاکتیک، تجربه کرده است. مقاله حاضر درصدد است تا ضمن ارائه نمایی اجمالی از تحولات اخیر در مصر، تغییر گفتمان اخوان المسلمین در این برهه را مورد بحث و بررسی قرار دهد و به چرایی و چگونگی این رخدادها اشاره کند.
    کلیدواژگان: مصر، اخوان المسلمین، بیداری اسلامی، تغییر گفتمان
  • محمدعلی بصیری*، سیدحسام الدین موسوی، محمدعلی رعیتی نژاد صفحه 53
    این مقاله در پی یافتن پاسخی به این پرسش است که آیا اساسا خیزش نظامی چین برای ایالات متحده یک تهدید امنیتی محسوب می شود و اگر چنین است، امریکا چگونه به این مسئله غامض امنیتی واکنش نشان خواهد داد. فرضیه ای که در این مقاله به دنبال ارزیابی آن هستیم این است که از آنجا که افزایش قدرت هر کشور، تقاضای آن کشور برای ایفای نقش بیشتر در صحنه بین المللی را به همراه دارد، بنابراین نوسازی و توسعه توانمندی های نظامی چین، در نهایت تقاضای این کشور برای ایفای نقش بیشتر در معادلات جهانی خصوصا در شرق آسیا را به دنبال خواهد داشت و این مسئله برای ایالات متحده که خود را تنها هژمون نظام بین المللی می داند و دارای منافع امنیتی فراوانی در این منطقه است، تهدیدی امنیتی محسوب می شود؛ از این رو، این مسئله امریکا را بر آن داشته تا با پیگیری دو استراتژی مهار و مشارکت، درصدد پاسخگویی و ایجاد موازنه در برابر چین برآید.
    کلیدواژگان: خیزش نظامی، چین، آمریکا، شرق آسیا، استراتژی مهار، استراتژی مشارکت
  • همایون مافی*، حسین کاویار، آزاده جانقربان صفحه 85
    سازمان های مردم نهاد در شکل گیری و نظارت بر هنجارهای بین المللی، مشارکتی اجتناب ناپذیر دارند؛ گر چه بهترین نتایج هنگامی به دست می آید که اقدامات این سازمان ها با همکاری جدی دیگر فعالان حاضر در عرصه بین المللی انجام شود. فعالیت قانونی سازمان های مردم نهاد به «استحکام شبکه هنجارها در عرصه بین المللی» منجر می شود. این سازمان ها در جهت بهبود اصول و اصرار جهت سهیم شدن در تنظیم اسناد قانونی الزام آور بین المللی و همچنین در راستای استقرار یک منشور جدید برای هنجارهای بین المللی شرکت می کنند. این هنجارها بر پیوستگی ارزش های مشترک و اصول جهانی دلالت ضمنی دارند و به تعریف یک حقوق بین الملل نوین و مستحکم برای مردم سرتاسر جهان می انجامند. دامنه تغییرات حقوق بین الملل در حال حاضر، تغییر جهتی است از بنیان های مرسوم و سنتی به سمت بنیان های اخلاقی و مشترک جامعه جهانی. خطری که در طول این تغییر جهت ممکن است وجود داشته باشد این است که سازمان های مردم نهاد و دیگر فعالان خود را سخنگوی کل بشریت معرفی کنند. در این مقاله، تلاش می کنیم نشان دهیم که چگونه فعالان مردم نهاد مانند سازمان های مردم نهاد که از قدیم از فرایند قانون گذاری در عرصه بین الملل مستثنی بوده اند، امروزه به طرز فزاینده ای و در مراحل مختلفی در این امر شرکت دارند؛ امری که ضرورت تمرکز زدایی دولت ها و افزایش کارآمدی در شئون مختلف زندگی اجتماعی آن را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: سازمان های غیر دولتی یا سازمان های مردم نهاد، فعالان حقوق بین الملل، هنجارهای بین المللی، تقنین در عرصه بین المللی
  • محمدرضا یزدانی زازرانی* صفحه 109
    پدیده حکمرانی، یکی از مباحث میانی جدید در طیفی از رشته های اجتماعی به حساب می آید که پیش از هر چیز متوجه تمرکززدایی از قدرت (در معنای سنتی وستفالیایی) است؛ از این رو حکمرانی بدون شک دارای تاثیر عمده ای بر بخش عمومیکه واجد نقش محوری در سیاست گذاری عمومی است خواهد بود. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش تدوین یافته که پدیده حکمرانی چه تاثیری بر سازوکار و نتایج آتی سیاست گذاری عمومی خواهد داشت؟ در این مسیر، بررسی مفاهیم و مفروضات حکمرانی نشان می دهد، آینده سیاست گذاری عمومی توسط بخش عمومی با ورود حکمرانی و گسترش سرمایه اجتماعی دچار تحولاتی دموکراتیک می شود؛ تحولاتی که عرصه های اقدام گروه های غیردولتی و شهروندان (شبکه ها) را در فرایند سیاست گذاری گسترش می بخشند؛ از این رو پس از ورود حکمرانی به دستگاه اداره جامعه و فرایند سیاست گذاری، شهروندان به قوت سرمایه اجتماعی بیشتر و گسترش شبکه های غیردولتی، هم در تشخیص مشکلات و قراردادن مسائل در دستور کار، هم در ارائه جایگزین ها و همچنین در اجرا و ارزیابی، نقش بیشتری به دست می آورند. تجربیات نیز نشان می دهند که مشارکت بیشتر در امور، عملا به تقویت کیفیت خدمات عمومی، سیاست های عمومی و اثربخشی نتایج می انجامد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکومت، مدیرت دولتی نوین، سایست گذاری عمومی، شبکه ها
  • سید علی محمد موسوی* صفحه 143
    مسائل و مباحث مربوط به مذاکرات استراتژیک (راهبردی)بسیار سهل و در عین حال ممتنع است. سهل، از آنجهت که همه روزه در اخبار به نمونه هایی از آن مانند مذاکرات خلع سلاح هسته ای امریکا و روسیه، مذاکرات صلح هند و پاکستان، مذاکرات تجاری امریکا و چین، مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 وغیره اشاره می شود و از آن رو ممتنع است که تاکنون کمتر پژوهشی در این باره به ویژه در مورد ماهیت و روش های آن، آن هم به زبان فارسی صورت گرفته است. البته در زمینه مذاکرات دیپلماتیک و تجاری منابعی وجود دارد که با آنچه در مذاکرات استراتژیک و تکیه آن بر قدرت صورت می گیرد، تفاوت بسیار زیادی دارد.
    مذاکرات استراتژیک را مذاکرات درخصوص زمینه ها و مسائل بین المللی، منطقه ای و ملی مهم در گستره زمانی میان مدت تا بلندمدت تعریف کرده اند که در آن مهارت های مذاکره ای و تاکتیک های آن به کار گرفته می شود. در این مذاکرات، راهبردها، ابزارهایی هستند که شما را به هدف یا اهداف از پیش تعیین شده می رسانند و تاکتیک ها نیز ابزارهایی برای دستیابی به استراتژی ها به شمار می آیند.
    رهبران استراتژیک باید بدانند چگونه از ورای دیدگاه های متفاوت، مذاکرات را پیش ببرند. اگرچه این امر در وهله نخست سخت و دشوار به نظر می رسد، ولی در حقیقت ما با آن درگیر هستیم و این گونه مذاکرات را مذاکرات استراتژیک می نامیم.
    ما در این پژوهش ابتدا به اختصار ابعاد، انواع و اصول مذاکره را بیان کرده و سپس به شرح مذاکرات استراتژیک و ارتباط آن با بحث قدرت خواهیم پرداخت، در نهایت نیز به طور خلاصه یک نمونه از مذاکرات استراتژیک را به عنوان مطالعه موردی (Case Study)مورد اشاره قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: مذاکره، راهبرد، رهبری، تصمیم گیری، قدرت، سیاست
|
  • Page 9
    The economic crises usually work as the catalyst and accelerator. The trend of development of fascism, wars, integrations and disintegrations gain momentum in the light of economic crises. Today, Europe is involved in a huge financial and economic crisis which is accelerating the process of disintegration that has already existed. The gap between poor and rich, great and small, lender and borrower, East and West of Europe and Europeanists and Pro-Americans or Russians has already existed and what this crisis did was speeding and intensifying them. At present, The European institutions are accused of ineffectiveness and the future of Euro is unclear and Europe has no way but to overlook its long-term goals and forget about the advice of Dogol based on maintenance of centrality of the governments and avoidance of inclination towards a United States of Europe.
    Keywords: Euro, Financial Crisis, Disintegration, EU, Greece, Ireland
  • Page 25
    Since its establishment in 1928, the Muslim Brotherhood, or al-Ikhwan al-Muslimin, has experienced ebb and flow, and faced many challenges. The formation of the movement is reflected in the mainstream of social, political and economic structure of the Egyptian society at that time. The Ikhwan has been influenced by its critical environment including colonial influence in the Islamic countries, unsatisfied financial situation and many forms of discrimination. Meanwhile, the recent victories of Islamists in parliamentary and presidential elections are the symbols of their advances in the Egypt’s social and political arenas. The Muslim Brotherhood, regarded as the oldest and one of the most important Islamic movements in the Muslim world which has experienced different changes in the typology of their philosophy from radicalism to reformism and conservatism. This paper tries to explain different aspects of these variations and the reasons behind them.
    Keywords: Al, Ikhwan al Muslimin, Islamic Awakening, Islamism, Egypt, Changing Discourse
  • Page 53
    This article attempts to answer the question of whether the Chinese military rise pose a serious security threat to the United States, and if so, how will the United States react to the security dilemma? The main assumption of this article is based on the principle that a country’s power enhancement and growth lead to demand for greater roles on the international scene. Therefore, China’s military modernization and development would lead the country demand for a greater role in the global equations, especially in East Asia. This development is perceived as a security threat for the United States, which considers itself as the sole hegemonic power with a lot of security interests in the region. Thus, the new development has made US to seek two strategies of containment and partnership in order to respond China and creating a balance of power against the Chinese influence in the region.
    Keywords: Military Rise, China, the United States, East Asia, Containment Policy, Partnership Strategy
  • Page 85
    NGOs have become unavoidable participants in the emergence and monitoring the international norms. However, the best results are obtained when their actions performed within a cooperative processes with other types of actor. The Legal activities of NGOs contribute to “strengthening the networks of norms in international arena”. In addition to promoting principles and arguing for their integration into legally binding international instruments, they participate in the establishment of a new ethos for international norms. These norms imply the continuity of common values and universal principles that lead to the definition of a modern and strong international law for people worldwide. The scope of international law is changing from traditional and prevalent foundations to ethical and common principles of the global community. One of the risks, however, is that NGOs and other actors may identify themselves as the spokesman of humanity and thus monopolize the debate and serve their own interests to the detriment of the rest of humanity. The purpose of this article is to express that how the non-state actors such as non-governmental organizations, which have traditionally been excluded from the lawmaking process, increasingly take part in various stages.
    Keywords: Non, Governmental Organizations (NGOs), International Law Actors, International Norms, Law Making in the International Arena
  • Page 109
    Governance is a new mid-range social phenomenon which has focused on the idea of power decentralization (in the traditional sense of Westphalia era). Since governance requires a central role in the public policy, it would undoubtedly leave a major impact on the public sector. Accordingly, this paper seeks to answer the question as to what is the impact of governance on the mechanism and future consequences of public policy?In this regard, the examination of the concepts and assumptions of governance indicates that the future of public policy by the public sector with the entrance of governance and social capital will undergo democratic developments. These developments will pave the way for the active participation and contribution of the non-state groups and citizens (networks) in the process of policy-making. Therefore, after the entrance of governance in the apparatus of running society and the process of policy-making, the citizens with more social capital and development of the non-state networks get more involved both in indentifying the problems, agenda setting as well as finding alternatives, implementation and assessment. Experiences also demonstrate that greater participation in the affairs enhances the quality of public services, public policies as well as the effectiveness of the outcomes.
    Keywords: Governance, Government, New Public Management, Public Policy, Networks
  • Page 143
    The issues and discussions related to strategic negotiations are very simple, yet they are quite difficult to understand. They seem simple as many of these negotiations like US-Russian negotiations on nuclear disarmament, peace talks between India and Pakistan, US-China trade negotiations, nuclear negotiations between Iran and 5+1, etc., are brought up in daily news. They are also difficult since there is hardly any research works done on the nature as well as the methods of such negotiation, especially in Persian, so far. However, there are resources on diplomatic and trade negotiations which are clearly different from the strategic negotiation that is relying on power. Strategic Negotiations imply the negotiations on the important international, regional and national issues and contexts in the medium to long-term process which requires certain negotiating skills and tactics. In these negotiations strategies are the instruments to direct you reach to the predetermined goals, and tactics are also the tools to help you achieve your strategies. Strategic leaders must know how to run the negotiations beyond different perspectives. Although, this may seem a tough process, yet in reality we are involved with it. This kind of negotiating is known as strategic negotiation. The present study briefly describes the aspects, types and principles of the negotiations. It eventually examines the relationship between the strategic negotiations and power. It finally concludes by giving an example of strategic negotiation as a case study.
    Keywords: Negotiation, Strategy, Leadership, Decision making, Power, Politics