فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 40 (بهمن و اسفند 1382)

مجله نامه مفید
پیاپی 40 (بهمن و اسفند 1382)

  • ویژه حقوق
  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • سیدمحسن شیخ الاسلامی صفحه 5
    تقلب نسبت به قانون از مباحث مهم حقوق بین الملل خصوصی و از موضوعات قابل توجه در تعارض قوانین محسوب می گردد. می توان دو مفهوم نسبتا متفاوت از تقلب نسبت به قانون ارائه داد: اولین مفهوم عبارت است از «فرار از قانون صلاحیت دار داخلی یا خارجی، همراه با تغییر ارادی عناصر وابستگی همچون تابعیت و یا اقامتگاه». در این پژوهش مشخص می گردد که فرار اصحاب دعوا از قانون صالح همیشه با تغییر عناصر وابستگی توام نیست. مفهوم نوین تقلب نسبت به قانون عبارت است از «فرار اصحاب دعوی یا یکی از آنها از قانون صلاحیت دار که توام با تغییر روابط حقوقی باشد». از لحاظ ماهوی نیز با بررسی تقلب نسبت به قانون، مشخص می گردد که دو عنصر مادی و معنوی زمینه ساز ایجاد این تاسیس حقوقی است. اما اثبات و احراز عنصر معنوی، یعنی قصد متقلبانه اصحاب دعوا یا یکی از آنها به سهولت انجام نمی پذیرد به نظر می رسد در حقوق بین الملل خصوصی ایران بر اساس ماده 990 قانون مدنی، به منظور جلوگیری از تقلب نسبت به قانون، بازگشت ایرانیانی که تابعیت خارجی را تحصیل کرده اند به تابعیت اصلی مشروط به پذیرش و صلاحدید دولت ایران گردیده است.
    کلیدواژگان: تقلب نسبت به قانون، تعارض قوانین، عناصر وابستگی، قانون سبب، قانون مقر دادگاه
  • ابوالحسن شاکری صفحه 19
    هنگامی که از کالای صنعتی به استفاده کننده آن آسیبی می رسد، همین قدر که احراز شود مصدومیت جسمی وی مستقیما از کالای صنعتی بوده، کافی است که بر عیب کالا و در واقع، تعدی یا تفریط سازنده در ساختن آن دلالت نماید، بنابراین محصولات سازندگان که در وقوع جرم موثر است و همین طور رفتار توزیع کنندگان که استفاده کنندگان را به استفاده از کالا مغرور کرده است، بدون نیاز به اثبات تقصیر و به دلالت ظاهر، منتسب به اشخاصی است که آن را عرضه کرده اند و وی با لحاظ این فرض یا اماره تقصیر که از جانب آنها قابل رد است، در مقابل صدمات جسمی ناشی از تولیدات عرضه شده، مسوولیت خواهند داشت و اگر این شخص اثبات نماید که علت صدمه، اقدام غیر مجاز استفاده کننده یا شخص ثالث و یا ناشی از قوه قهریه بوده است، از مسوولیت کیفری مبری می شود. در غیر این صورت، صرف ایراد صدمه موجب دیه است که وی مسوول تادیه آن است و اگر تقصیر عرضه کننده اثبات گردد، با لحاظ ماده 616 قانون مجازات اسلامی علاوه بر دیه، حبس هم می گردد.
    کلیدواژگان: صدمات جسمی ناشی از محصولات صنعتی، مسوولیت کیفری، ماده 616 قانون مجازات اسلامی، عرضه کنندگان محصولات صنعتی
  • احمد حاجی ده آبادی صفحه 39
    بیشتر فقهای اسلامی اعم از شیعه و سنی بجز حنفیه، معتقدند مسلمان در مقابل کافر قصاص نمی شود، در مقابل، کافر برای جنایت بر مسلمان قصاص می شود. این موضوع که به نوعی تبعیض میان افراد بر اساس مذهب را تداعی می کند، از ضروریات فقه شیعی شمرده می شود. نگارنده سعی نموده دلایل این مساله را بر اساس مبانی فقه جواهری در فقه امامیه بررسی و، از اتقان و ضعف آنها بحث کند. نویسنده ادعا نمی کند که به نتیجه خاصی در این زمینه رسیده است، اما اعتقاد دارد پیش از آن که این نوشتار، نظر خاصی را ارائه دهد، تامل بیشتر درباره یکی از ضروریات فقه شیعی را باعث می شود.
    کلیدواژگان: جنایت، قصاص، کافر، کافر ذمی، مسلمان
  • سید محمد صادق طباطبایی صفحه 63
    تاریخ، نظامهای حقوقی فراوانی را سراغ دارد که پس از یک دوره حاکمیت درخشان، به علت عدم قابلیت سازگاری با تحولات اجتماعی، مسیر افول را طی کرده، از خاطره جوامع بشری محو شده اند. اما حقوق اسلام دارای جوهره ای پویا و مکانیسمی درونی است که هماهنگی آن را با تحولات زندگی تضمین می کند. قابلیت انعطاف قوانین اسلام و امکان انطباق آن با شرایط زمانی و مکانی هر دوره، سبب می شود که حقوق اسلامی همواره در قالبهای تراز زمان ارائه شود و بدون آنکه اصول و مبانی آن مخدوش گردد، قوانین آن در برآوردن نیازهای جوامع مختلف بشری در طول اعصار، توانایی لازم را داشته باشد. در واقع، نظام حقوقی اسلام موجودی زنده است که با حفظ هویت اصلی و ثابت خود، بر اساس متغیرهای گوناگون زمانی و مکانی به حیات خود ادامه می دهد.
    در این مقاله، عوامل و اهرمهایی که قابلیت انطباق قوانین اسلامی با تحولات اجتماعی نتیجه کارکرد آنهاست، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: حقوق اسلامی، قانون گذاری، انعطاف قوانین، سکوت قانونی، اجتهاد
  • محمد عیسی تفرشی، نعمت الله الفت صفحه 85
    ماده 768 قانون مدنی به سبب گستره وسیع و کارایی بسیار زیادش در معاملات مدنی و تجاری، از معدود موادی است که در روابط اقتصادی امروز می تواند کاربرد فراوان داشته باشد، ولی به دلیل عدم آشنایی عموم مردم و عدم تبیین و شرح زوایای مختلف آن توسط دانشیان حقوق، کمتر به کار گرفته شده است. حال آنکه مقرره مزبور از نظر فقهی و حقوقی دارای مبانی متقن و محکمی از جمله بنای عقلا بر مفاد ماده به ویژه تعهد به نفع شخص ثالث است و برای پاسخ گویی به نیازهای اقتصادی امروز، از بسیاری راه حلهای ارائه شده، مناسب تر و مصون از اشکال است. موضوعاتی از قبیل تعهد به پرداخت وجه معینی در قبال عوض صلح، تعهد به نفع ثالث، عملیات بانکی (اعطای وام با اخذ سود، پرداخت سود به سپرده های ثابت)، و بیمه، پاره ای از مصادیق این ماده می تواند باشد. با بررسی پیشینه تاریخی ماده مذکور در فقه و حقوق و تحکیم مبانی آن، موضوعات فوق، حجت شرعی و قانونی می یابند و در آن صورت، هر یک از آنها می تواند راه گشای بسیاری از موانع و مشکلات موجود جامعه باشد.
    کلیدواژگان: عقد صلح، صلح تامینی، تعهد به پرداخت نفقه، تعهد به نفع ثالث، عملیات بانکی
  • حسین غلامی صفحه 109
    با وجود پویایی مستمر اندیشه های جزایی که منجر به ظهور و بروز دست کم سه الگوی مهم و تاثیرگذار کیفری، بالینی و حمایت اجتماعی شده است، بررسی نقش و تاثیر الگوی کیفری در به کارگیری راهبردهای مبارزه با بزهکاری و واکنش نسبت به بزهکاران اهمیت بسزایی دارد. سلطه و سیطره الگوی مذکور بر انواع سیاستگذاری های جنایی (یا کیفری) از یک طرف و احیای مجدد آن از نیمه دوم قرن بیستم از سوی دیگر، ضرورت بررسی مبانی نظری و ارزیابی پیامدهای حاصل از اجرای آن را اجتناب ناپذیر می کند. در این مقاله، ضمن مطالعه مبانی نظری الگوی مذکور و انتقادهای وارد بر آن، یافته های برخی تحقیقات و پژوهشهای ناظر به پیامدهای اجرای الگوی کیفری نیز مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی کیفری، نریه بازدارندگی مجازاتها، احیای نریه بازدارندگی، تکرار جرم، ارزیابی نظریه بازدارندگی
  • محمد باقر پارساپور صفحه 141
    مقاله حاضر به بررسی اضطرار و جایگاه آن در حقوق مسوولیت مدنی پرداخته است. بدون تردید اضطرار، وصف تقصیر را از فعل زیانبار زدوده، اقدامی را که در وضعیت عادی، نامشروع و حرام است، مشروع و مباح می سازد. ولی آیا می تواند مضطر را از آثار و پیامدهای آن معاف سازد؟ در این باره نظامهای حقوقی یکسان نمی اندیشند.
    در یک دیدگاه، اضطرار، رافع مسوولیت مدنی نیست و مضطر باید خسارت وارد به زیان دیده را جبران کند. هر چند در بعضی از نظامها به قضات اختیار تام داده شده که با رعایت موازین انصاف در میزان محکومیت خوانده تعدیل نمایند.
    بنابر دیدگاه دیگر، چون در موارد اضطرار، اقدام وارد کننده زیان برای دفع ضرر بزرگ تر از خود یا دیگری است، اضطرار سبب معافیت شخص از مسوولیت مدنی است.
    قطع نظر از مبحث بالا که در جای خود حایز اهمیت است، اضطرار می تواند در برخی موارد، تعهدات دیگری برای بعضی اشخاص ایجاد کند. تعهداتی که نمی توان آنها را در چارچوب مسوولیت مدنی مورد مطالعه قرار داد، بلکه باید برای توجیه آنها از دیگر مبانی ایجاد تعهد کمک گرفت. نگارنده تلاش دارد تا ضمن بررسی این موضوع، در حد امکان، ابهاماتی را که در این زمینه وجود دارد برطرف نماید.
    کلیدواژگان: اضطرار، اکراه، مسوولیت مدنی، استفاده بدون جهت، اداره مال غیر
  • ترجمه
  • ارنست آلریچ پیترزمن ترجمه: محمود جلالی صفحه 159
    قوانین تجارت آزاد، از جمله مقررات حاکم بر سازمان تجارت جهانی (س. ت. ج)، و حقوق بشر هر دو بر پایه ارزشهای مشابهی همچون آزادی های فردی و مسوولیت (مثلا تعدیل در رقابت)، عدم تبعیض، حکومت قانون، دسترسی به دادگاه ها و رسیدگی قضایی به اختلافات، ارتقای سطح رفاه اجتماعی از طریق همکاری های مسالمت آمیز بین شهروندان، کم اهمیت تر از نتایج رفاه اقتصادی تجارت آزاد نیست. سازمان تجارت جهانی مانند جامعه اروپا، می تواند و باید نه فقط پشتیبان آزاد سازی اقتصادی بلکه به طور کلی پشتیبان آزادی بشری باشد. به منظور جدی تر تلقی نمودن حقوق بشر و جامعه مدنی، این مقاله پیرامون ایجاد اصلاحات اساسی در حقوق س. ت. ج بحث می کند.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، حقوق بشر، حقوق اساسی، جهانی شدن حقوق و تجارت، حقوق بین الملل
  • اخبار دانشگاه
  • جلسات دفاع از پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته حقوق
    صفحه 173
  • نشست ها و اخبار علمی دانشگاه، گزارشی از بحث نظریه افعال گفتاری
    صفحه 174
|
  • Seyyed Mohsen Sheikh Ul Islami Page 5
    Fraud to the law is one of the important issues of private international law and one the notable topics of the conflict of laws. One could give two relatively different meanings of the concept of fraud to the law. First, avoiding the proper domestic or foreign law accompanied by voluntarily changing the connecting elements such as nationality and domicile. This study shows that the avoidance of the parties from the appropriate law is not always with the change of the connecting elements. A modern meaning of the concept of fraud to the law refers to the avoidance of both or either of the parties from the applicable law with a change of legal relations. From a substantive point also, the study of fraud to the law indicates that two material and mental element contribute to the establishment of this lagal institution. But ascertaining the mental element, that is, the fraudulent intent of the parties or one of them is not an easy task. It seems that according to Iran’s private international law and on the basis of Article 990 of the Civil Code, in order to prevent fraud to the law, those Iranians who have acquired foreign nationality are allowed to return to their Iranian nationality only if the Iranian government accepts their application and exercises its discretion.
    Keywords: fraud to the law, conflict of laws, connecting elements, lex causae, lex fori
  • Abolhasan Shakeri Page 19
    When a consumer suffers damages caused by an industrial product, the mere ascertainment that the physical harm was a direct result of the product will suffice to show the deficiency of the product and to rule on the gross negligence of the producer. Thus the producers’ products which contributed to the occurrence of the crime and also the conduct of the distributors who deceived the consumer to use the goods are attributed to the suppliers without there being a need to prove the fault and as a prima facie evidence. They will bear responsibility arising from the rebuttable assumption of the fault for the damages caused by the supplied products. If they could prove that the losses had arisen from the act of the consumer or of a third party or from a force majeure, they would be released from criminal responsibility. Otherwise the mere fact of causing damage will entail blood money due to the victim and if the fault of the supplier could be shown, he would be additionally convicted to imprisonment under Article 616 of the Iranian Penal Code.
    Keywords: physical harms caused by industrial products, criminal responsibility, Article 616 of the Iranian Penal Code, suppliers of industrial products
  • Ahmad Haji Dehabadi Page 39
    The majority of Muslim jurists including Shiates and Sunnis except Hanafis are of the opinion that a Muslim may not be retaliated for a non-Muslim but a non-Muslim shall be retaliated for a crime done to a Muslim. This issue which reminds one of discrimination on the basis of religion is considered an essential rule of Shiate jurisprudence. The author attempts to examine the issue using the methodology of traditional fiqh in Imamids jurisprudence to lay bare its weakness and strength. He does not claim to have reached a definite conclusion in this regard but does acknowledge that the aim of the article is to result in further discussion of the issue rather than to offer a particular view.
    Keywords: corporeal retaliation, muslim, crime, dhimmi non, muslim
  • Seyyed Mohammad Sadegh Tabatabaie Page 63
    History has witnessed several legal systems that were brilliantly dominant for a while but disappeared because of the lack of adaptation to the social developments of their times.Islamic Law, however, enjoys a dynamic internal mechanism that ensures its coordination with changes in human life through ages. The flexability of the Islamic Law and the possibility of its adaption to the circumstances of the time and the place of each era has provided the grounds for the Islamic Law to be presented in forms adapted to the given time. The Islamic Law has been able to meet the needs of human societies during ages while keeping its basic principles constant. In fact the Islamic Law is a living mechanism that kept its real identity thanks to its diverse local and temporal variables. In this article the author tries to shed some light on the factors that have made it possible for Islamic Law to adapt well to social changes.
    Keywords: islamic law, lagislation, flexibility of law, silence of law, individual legal reasoning
  • Mohammad Isa Tafreshi, Nematollah Olfat Page 85
    Article 768 of Iranian Civil Code is among the few legal provisions capable of so many applications in today’s economic relations; for it has an extensive scope and so much efficiency. But this notwithstanding, the provision, due to the lack of familiarity on the part of the people as well as the little attention paid by the lawyers in elaborating its various aspects, has rarely been put into application. The Article is strongly supported by fiqhi and juristic principles and is more appropriate and unproblematic in responding to present day economic needs. Issues such as the obligation to pay a specific amount for an agreed settlement, obligation for a third party, banking operations (giving loans with the least interest, paying interest to fixed deposits), debentures and insurance, are some of the instances for the application of the Article. Through examination of the historical background of the Article and its roots in fiqh and law which leads into its consolidation, the above issues gain religious and legal authority and thus open ways for solving many problems faced by the society.
    Keywords: the contract of agreed settlement (sulh)_security settlement_obligation to subsistence_insurance_obligation for a third party_banking operations
  • Hussen Gholami Page 109
    In spite of all developments that resulted in emergence of three important models as justice, clinical and community protection, the role and influence of justice model upon strategies of combating against crime and reaction to offenders is more important.the dominance of this model on various kinds of criminal justice strategies and its revival since the first half of the twentieth century, due to be studied in detail through theoretical and its outcome evaluation.In this article while studying theoretical foundations and critics of this model, we will pay attersion to some criminological researches about its outcomes.
    Keywords: Justice model, deterrence, theory, revial of deterrence theory, recidivism, evaluation of deterrence theory
  • Mohammad Bagher Parsapoor Page 141
    The article examines the status of necessity in the law of torts. There is no doubt that necessity precludes the harmful act from being characterized as faulty, and allows taking measures which are otherwise unlawful and illegal. But the question is whether it exempts the agent from its consequences. The issue has divided the legal systems. According to one view, necessity does not preclude civil liability and the person in distress must remedy the damages suffered by the victim. It is true, however, that some legal systems grant the judges full discretion to consider equity in determining the extent of liability of the respondent.An alternative view holds that since in cases of necessity, the act of the agent causing harm is taken to prevent a greater harm to him/her or to another, necessity must be regarded as exempting the agent from civil liability.The above discussion notwithstanding, necessity may, in certain circumstances, create obligations for some persons which cannot be studied within the framework of the law of civil liability; their justifications must be sought in other grounds of obligation.The author tries to examine the issue and clarify, to the extent possible, the ambiguities surrounding the issue.
    Keywords: necessity, duress, civil liability, unjustified use, administration of another's property.
  • Ernst, Ulrich Petersman Page 159
    Human rights and liberal trade rules(including WTO rules) are based on the same values: individual freedom and responsibility(e.g. to adjust to competition); non-discrimination; rule of law; access to courts and adjudication of disputes; promotion of social welfare through peaceful cooperation among free citizens; parliamentary approval of national and international rules. The non-economic values of the WTO law are no less important for the human rights and welfare of citizens than the economic welfare effects of liberal trade. Like the EC, the WTO can and should become an advocate not only of economic freedom, but of human freedom more generally. This article argues in favour of constitutional reforms of WTO law so as to take civil society and human rights more seriously.
    Keywords: WTO, human rights, constitutional rights, globalization of Trade, Law, International law