فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بابل - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 71، اسفند 1391)

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 71، اسفند 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زینت سادات بوذری، شهلا یزدانی چراتی، مهتاب زینال زاده*، ایمانه احمدی، مائده محمدنتاج، راحله مهرآئین، سارا کریمی صفحه 7
    سابقه و هدف
    سقط خودبخودی 80 درصد موارد، در 12 هفته اول رخ میدهد. اطلاعات اندکی درباره ارزش پیشگویی کننده شاخص های سونوگرافی در پیش بینی خطر سقط خودبخودی در دسترس است. هدف از این مطالعه پیش بینی خطر سقط خودبخودی با استفاده از شاخص های سونوگرافی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آینده نگر بر روی 239 زن باردار با سیکل قاعدگی منظم انجام شد. برای تمام بیماران در 8-6 هفته حاملگی با سونوگرافی واژینال، قطر ساک حاملگی، قطر کیسه زرده طول فرق سری اندازه گیری و ضربان قلب رویان از طریق سونوگرافی داپلر رنگی ثبت گردید. سپس بیماران در فواصل 4-3 هفته تا انتهای 20 هفته حاملگی پیگیری و ارزیابی شدند.
    یافته ها
    از 239 زن باردار مورد بررسی، در (5/92%) 221 نفر بعد از 20 هفته حاملگی، بارداری ادامه یافت و (5/7%) 18 حاملگی منجر به سقط، قبل از هفته 20 بارداری شد. بین سن حاملگی و ضربان قلب رویان در افرادی که حاملگی آنان منجر به سقط نشده بود رابطه معنی داری وجود داشت (001/0>p و31/0=r). از بین متغیر های سونوگرافی برای پیش بینی خطر سقط در بارداری، ضربان قلب رویان قدرت پیش گویی کننده بیشتری را نسبت به سایر متغیر ها دارا می باشد (003/0p=، 94/0-77/0 95% CI، 85/0OR).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ضربان قلب رویان نسبت به سایر شاخص های سونوگرافی ارزش پیش گویی بیشتری را در سقط دارد.
    کلیدواژگان: سقط خودبخودی، ساک حاملگی، کیسه زرده، سونوگرافی واژینال
  • ماندانا منصورقناعی، فریبا میربلوک*، راحله گودرزی، مریم شکیبا صفحه 12
    سابقه و هدف
    القاء زایمان در حضور سرویکس نامطلوب اغلب نیاز به دسترسی طولانی قبل از زایمان دارد و ممکن است منجر به سزارین گردد. ترکیبات اکسید نیتریک اخیرا بطور قابل ملاحظه ای جهت آماده سازی سرویکس قبل از القاء بویژه بدلیل عوارض کم مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ایزوسورباید منونیترات (Isosorbide Mononitrate، IMN) بر آماده سازی سرویکس و القاء زایمان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمائی بالینی دوسوکور تصادفی شده، روی 72 خانم اول زا با سن حاملگی >40 هفته و سرویکس نامطلوب انجام شد که بطور تصادفی به دو گروه دریافت کننده قرص واژینال ایزوسورباید منونیترات 20 میلیگرم (36 نفر) و یا پلاسبو (36 نفر) دو بار هر 12 ساعت قبل از پذیرش برای القاء زایمان تقسیم شدند. پیامدهای تغییر در نمره بیشاپ، میانگین مدت زمان پذیرش تا فاز فعال زایمان، میانگین مدت زمان پذیرش تا زایمان، وجود یا غیاب عوارض نوزادی و مادری و میزان سزارین در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    ایزوسورباید منونیترات در ایجاد تغییر نمره بیشاپ از پلاسبو موثرتر بود (89/0±69/3 در مقابل 67/0±05/1، 001/0=p)، میانگین مدت زمان ورود به فاز فعال زایمان در گروه IMN 67/0±82/2ساعت و در گروه پلاسبو 55/0±33/3 ساعت بود (001/0=p). IMN مدت زمان پذیرش تا زایمان را نسبت به پلاسبو کوتاهتر کرد (74/3±61/6 ساعت در مقابل 55/3±48/11ساعت، 001/0=p) تفاوت آماری معنی داری در عوارض مادری- جنینی یا میزان سزارین در دو گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مصرف سرپائی IMN واژینال قبل از القاء زایمان در آماده سازی سرویکس و کوتاهتر کردن زمان القا تا زایمان موثر می باشد بدون اینکه عوارض مادری -جنینی و میزان سزارین را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: القاء زایمان، ایزوسورباید منونیترات، آمادگی سرویکس
  • شروین ضیابخش طبری، فرزاد مختاری اسبویی * صفحه 18
    سابقه و هدف

    راهکارهای درمانی برای کاهش افت هموگلوبین حین و بعد از عمل بای پس کرونری اخیرا در مطالعات بسیاری بررسی شده است. این مطالعه به منظور بررسی تجویز تک دوز داروی اریتروپویتین، در میزان نیاز به تزریق خون در عمل بای پس عروق کرونری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 60 بیمار کاندید عمل انتخابی بای پس عروق کرونری که به طور تصادفی در دو گروه مطالعه و شاهد قرار گرفتند، انجام شد. اریتروپوئتین با دوز 700واحد بر کیلوگرم حین عمل بصورت داخل وریدی به بیماران گروه مطالعه تزریق شد. میانگین تعداد تزریق خون حین و بعد از عمل و همچنین غلظت هموگلوبین همه بیماران در قبل از عمل، 5، 15 و 30روز بعد از عمل محاسبه و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین مجموع تعداد واحد های خون تزریق شده حین و بعد از عمل در گروه مطالعه به طور معنی داری از گروه شاهد کمتر بود (11/1±93/2 در مقابل 08/1±7/3 با 013/0p=). میانگین غلظت هموگلوبین در 15 روز بعد عمل (51/1±03/11 در مقابل 14/1±24/10 با 018/0=p) و همچنین30 روز بعد از عمل (45/1±6/12 در مقابل 21/1±84/11 با 03/0=p) بود که در گروه مطالعه بطور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که تجویز تک دوز داروی اریتروپویتین حین عمل جراحی بای پس عروق کرونری سبب کاهش نیاز به تزریق خون در روزهای بعد از عمل خواهد شد. همچنین سبب افزایش غلظت هموگلوبین در روز 15 و 30 بعد از عمل بای پس عروق کرونری می شود.

    کلیدواژگان: اریتروپوئتین، تزریق خون، هموگلوبین
  • مصطفی لکزایی، مهدی پورامیر، ابراهیم ذبیحی، علی اکبر مقدم نیا صفحه 25
    سابقه و هدف
    هیپرگلیسیمی و استرس اکسیداتیو در مبتلایان به دیابت یافت می شود. عصاره برگ گیاه تلکا دارای خصوصیات بیولوژیک فراوانی نظیر آنتی اکسیدان، ضد لارو، ضد باکتری و ضد قارچ در محیط آزمایشگاه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر مهاری عصاره برگ درخت تلکا بر پراکسیداسیون لیپیدها و پروتئین ها در رت های هیپرگلیسیمیک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 120 سر رت بالغ نر نژاد ویستار با وزن 150 تا 200 گرم بطور تصادفی در گروه های کنترل طبیعی، کنترل عصاره (500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، هیپرگلیسیمیک و هیپرگلیسیمیک + عصاره (500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و هر گروه به سه زیر گروه زمانی 24، 48 و72 ساعت تقسیم شدند. ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، مواد واکنشگر با تیوباربیتوریک اسید (TBARS) و میزان کربونیل سرم و بافتها (کبد کلیه و پانکراس) و گلوکز سرم به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    پیش درمانی با عصاره تلکا مانع افزایش گلوکز سرم پس از مسمومیت با آلوکسان در همه زیر گروه های زمانی شد و آنتی اکسیدان تام کبد در 72 ساعت را افزایش داد. میانگین آنتی اکسیدان تام کبد در گروه آلوکسان + عصاره 147±831 در مقابل 25±428 در گروه آلوکسان بود (045/0= p). تجویز عصارهTBARS سرم و بافتها و کربونیل سرم را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که عصاره متانولی برگ درخت گلابی وحشی(تلکا) موجب کاهش سطوح گلوکز سرم و MDA، کربونیل سرم و برخی بافت ها و همچنین موجب افزایش سطوح شاخص FRAP در برخی بافت ها می شود.
    کلیدواژگان: برگ درخت تلکا، اکسیداسیون پروتئین، پراکسیداسیون لیپید، کربونیل، آلوکسان، افزایش قند خون
  • محبوبه خادم ابوالفضلی، سیدربیع مهدی مهدوی، محمد مهدوی، غلامرضا عطایی صفحه 31
    سابقه و هدف
    امروزه تنها روش دزیمتری سه بعدی با استفاده از ژل های پلیمری حساس به پرتو می باشد، که در دهه اخیر به آن توجه چشمگیری شده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی مقدار افزایش دز جذبی با بکارگیری توزیع یکنواخت نانوذرات طلا به عنوان یک ماده کنتراست زا با عدد اتمی بالا در ژل پلیمر MAGICA می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی و شبیه سازی، از دزیمتر ژل پلیمری نوع MAGICA برای اندازه گیری مقدار افزایش دز جذبی پرتوهای مگاولتاژ با افزودن نانوذرات طلا که تحت تابش پرتو ایکس با انرژی MV 18 از شتابدهنده خطی قرار گرفتند، استفاده شد. مراحل خوانش مقدار دز با کمک تصویربرداری MRI انجام گرفت و سپس با استفاده از کد محاسباتی MCNPX شبیه سازی شد و نتایج آن با آزمایش تجربی مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پاسخ دز ژل پلیمرMAGICA در محدوده دز 0 تا 600 سانتی گری خطی و قدرت تفکیک دز در ترازهای دز کمتر از 300 سانتی گری، کمتر از 7/0 گری بوده است. فاکتور افزایش دز جذبی با اضافه شدن نانوذرات طلا به غلظت های mM 1/0، mM 2/0 و mM 4/0 به ترتیب 10%، 2% و 4% بوده است. همچنین فاکتور افزایش دز جذبی که با استفاده از کد محاسباتی MCNPX شبیه سازی شد برای غلظت های mM 1/0، mM 2/0 و mM 4/0 به ترتیب 10%، 2% و 3% بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بهینه غلظت نانوذرات طلا برای رسیدن به بیشینه دز جذبی در هر دو مطالعه تجربی و شبیه سازی mM 1/0 می باشد، که برای انجام مطالعات کلینیکی می توان از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دزیمتری، ژل پلیمر دزیمتر، مواد کنتراست زا، نانوذرات طلا
  • معصومه فغانی، فهیمه محمد قاسمی، گیتی کیاهی صفحه 38
    سابقه و هدف
    اختلال در باروری یکی از عوارض دیابت می باشد. دیابت، استرس اکسیداتیو و مرگ سلولی در بیضه ایجاد می کند. لیپیدیوم ساتیوم یا شاهی، گیاهی با خواص ضد دیابتیک می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر حفاظتی عصاره لیپیدیوم ساتیوم بر اثرات دیابتیک و تخریبی ناشی از استرپتوزوتوسین در بیضه رت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 36 رت بالغ بطور تصادفی به شش گروه شش تائی تقسیم شدند. گروه 1 یا کنترل، نرمال سالین و گروه های 2 و 3 به ترتیب mg/kg 200 و 400، عصاره لیپیدیوم ساتیوم دریافت نمودند. گروه 4 mg/kg 65 استرپتوزوتوسین جهت القاء دیابت و گروه 5 و 6، علاوه بر mg/kg 65 استرپتوزوتوسین، به ترتیب mg/kg 200 و 400 عصاره لیپیدیوم ساتیوم دریافت نمودند. استرپتوزوتوسین بصورت تک دوز و عصاره لیپیدیوم ساتیوم و نرمال سالین به مدت 21 روز، روزی یکبار تجویز شد. 22 روز پس از شروع آزمایشات حیوانات تشریح و بیضه آنها مورد ارزیابی هیستولوژیک و مورفومتریک قرار گرفت.
    یافته ها
    درمان با استرپتوزوتوسین باعث اختلال اسپرماتوژنز و کاهش معنی دار ضخامت اپی تلیوم ژرمینال (μ65/4±8/70) در مقایسه با گروه کنترل (μ87/6±60/95) شد (05/0>p). درمان با عصاره لیپیدیوم ساتیوم به میزان mg/kg 200 و 400 به ترتیب باعث کاهش معنی دار ضخامت اپی تلیوم ژرمینال به μ56/7±20/70 و 12/6±50/77 در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که استفاده از عصاره لیپیدیوم در دوزهای mg/kg 400 و200 بر روی بافت بیضه اثر توکسیک دارد و نمی تواند اسپرماتوژنز را در بیضه دیابتیک ناشی از استرپتوزوتوسین محافظت نماید.
    کلیدواژگان: لیپیدیوم ساتیوم، هیستومورفومتری، اسپرماتوژنز، دیابت، استرپتوزوتوسین
  • امیرعباس قاسمی صفحه 45
    سابقه و هدف
    شکستگی های ناپایدار بخش فوقانی و میانی فقرات سینه ای (T1 تا T10) یک چالش درمانی است، به این دلیل که اولا این شکستگی ها با صدمات سایر اعضا همراه می باشند ثانیا این شکستگی ها به وفور همراه با ضایعات نخاعی می باشند. به رغم این اهمیت، کمتر در مورد آن تحقیق شده است. روش های مختلف جراحی برای درمان این شکستگی ها گزارش شده است که البته فایده اصلی عمل جراحی در این بیماران حفظ قرارگیری ساجیتال و کورونال مهره ها و برداشتن فشار از روی نخاع است. این مطالعه به نتایج عمل جراحی با استفاده از پیچ پدیکولار در این بیماران پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 16 بیمار (14مرد و 2زن) با میانگین سنی 31 سال (17 تا 63 سال) که دچار شکستگی ناپایدار در بخش فوقانی و میانی فقرات سینه ای (T1 تا T10) بوده و در طی 3 سال (1388 تا1390) تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، بررسی شدند. در تمام بیماران از پیچ های چند محوری (پلی اگزیال) پدیکولار دو تراز بالا و دو تراز پائین محل شکستگی استفاده شده است. میانگین دوره پی گیری (فالو آپ) بیماران 16 ماه (9 تا 22ماه) بوده است. ارزیابی رادیولوژیک بیماران با بررسی کلیشه های رادیوگرافیک قبل و بعد از عمل جراحی انجام شد که میزان قوز (کیفوز) و آنترولیستزیس (جابجایی رو به جلوی مهره) با مقایسه این کلیشه ها محاسبه شده است. ارزیابی میزان آسیب نخاع قبل از عمل و میزان بهبودی نخاع بعد از عمل جراحی توسط تقسیم بندی آسیا (American Spinal Injury Association=ASIA) انجام شده است. برای تعریف ناپایداری هم از الگوی سه ستونی ستون فقرات دنیس استفاده شد.
    یافته ها
    هر3 متغیر مورد بررسی یعنی قوز (کیفوز)- آنترولیستزیس (جابجایی رو به جلوی مهره) و نقص عصبی بعد از عمل جراحی با پیچ پدیکولار بهبود پیدا کرده است (05/0p<). به این ترتیب که کیفوز 12 درجه و آنترولیستزیس 7 میلی متر اصلاح شد و از نظر عصبی 10 بیمار که از ابتدا در گروه آسیا A قرار داشتند بعد از عمل جراحی تفاوتی را نشان ندادند، 4 بیمار که آسیب عصبی ناکامل داشتند و در گروه آسیا B قرار داشتند به طور قابل ملاحظه ای بهبود پیدا کردند و در گروه آسیا D قرار گرفتند، 2 بیمار که از ابتدا در گروه آسیا E قرار داشتند بعد از عمل جراحی همچنان بدون نقص عصبی باقی ماندند.
    نتیجه گیری
    عمل جراحی با پیچ پدیکولار برای شکستگی های ناپایدار بخش فوقانی و میانی فقرات سینه ای یک روش سودمند می باشد که می تواند دفورمیتی (تغییرشکل) بصورت کیفوز (قوز) و سرخوردگی رو به جلوی مهره ها (آنترولیستزیس) را اصلاح کرده و فشار را از روی نخاع برداشته، باعث بهبود وضعیت نورولوژیک گشته و در دراز مدت این وضع را حفظ نماید.
    کلیدواژگان: صدمات ستون فقرات، شکستگی فقرات سینه ای، پیچ پدیکولار
  • مهرداد رفعتی رحیم زاده، مهرآور رفعتی رحیم زاده، علی اکبر مقدم نیا صفحه 51
    مسمومیت با ترکیبات ارسنیک در مناطق مختلفی از دنیا گزارش شده است. این مسمومیت ها بر همه ارگانهای بدن تاثیر داشته و هر سال، قربانیان زیادی در اثر مسمومیت با آن دچار علائم شدید یا حتی مرگ می شوند. ترکیبات ارسنیک در محیط و بدن انسان به صورت غیر آلی و آلی وجود دارد. ارسنیک غیر آلی شامل ارسنیت و ارسنت می باشد، همچنین ارسنیک غیر آلی می تواند به شکل متیله (اسید مونو متیل ارسونیک واسید دی متیل ارسنیک) در محیط زنده وجود داشته باشد. ارسنیک، به خصوص ارسنیک غیر آلی بخوبی از طریق سیستم معده روده ای (90-80%) جذب شده و در سرتاسر بدن پراکنده خواهد شد. اغلب توسط متیلاسیون متابولیزه شده و عمدتا از طریق ادرار دفع می شود. گفته می شود که متیلاسیون ترکیبات ارسنیک غیر آلی یک روند سم زدایی را طی می کند. ترکیبات ارسنیک منجر به صدمه DNA، پر آکسیداسیون چربی و کاهش سطح دفاعی آنتی اکسیدان می شود. آلودگی منابع مختلف با ترکیبات ارسنیک خصوصا ارسنیک غیر آلی، موجب نگرانی شدید برای سلامت انسانها شده است. مواجهه طولانی مدت با ارسنیک، می تواند موجب سرطانهای پوست و ارگانهای داخلی از جمله کبد، ریه، کلیه و مثانه شده و همچنین میزان مرگ و میر را بالا ببرد. اثرات غیر سرطانی ارسنیک خوراکی، شامل تظاهرات بالینی در سیستمهای معدی- روده ای، قلبی- عروقی، ریوی، ایمنولوژی، اعصاب، غدد درون ریز (مثل دیابت) و پوست می شود. تستهای موجود در تشخیص مسمومیت بر اساس غلظت خونی ارسنیک، غلظت آن در ادرار، مو و ناخن ها انجام می گیرد. اندازه گیری غلظت ادراری ارسنیک، بیشترین تست معتبر برای افرادی که در معرض آن قرار گرفته اند، می باشد. مسمومیت با ارسنیک تهدید کننده زندگی بوده و نیاز به اقدامات حمایتی (تجویز مایعات کریستالوئید، داروهای اینوتروپیک مثبت و درمان دیس ریتمی های قلبی)، آلودگی زدایی (شستشوی سیستم معدی -روده ای و استفاده از ذغال فعال در بعضی بیماران) دارد. تجویز عواملchelating هر چه زودتر در مسمومیت ارسنیک باید شروع شود. این عوامل chelating شامل BAL(دیمرکاپرول)، 3-2 دی مرکاپتوسوکسینیک اسید(ساسیمر)، دی مرکاپتو پروپان سولفوکسید اسید، همچنین پیگیری طولانی مدت این بیماران خواهد بود. تعیین مناطق آلوده به ارسنیک یا مواد آلوده به آن از جمله مواد خوراکی یا خاک و نیز آگاهی دادن در مورد عواقب ناشی از زهر آگینی با ارسنیک در انسان و افزایش سطح آگاهی عمومی، از موارد مهمی است که در این مطالعه به آن پرداخته شد.
    کلیدواژگان: ارسنیک، ارسنات، مسمومیت، دیمرکاپرول، دی مرکاپتوسوکسینیک اسید
  • سهیلا ابراهیمی وسطی کلایی، مریم شیرمحمدی، مهرداد بختیاری صفحه 69
    سابقه و هدف
    سالیانه تعداد زیادی از بیماران با مشکلات ناشی از آسیب های عصبی روبرو هستند. یکی از روش های جدید در درمان صدمات اعصاب محیطی استفاده از پیوند سلولی است. هدف از این مطالعه ارزیابی استفاده از پیوند سلول های مزانشیمی ژله وارتون بند ناف در بهبود عصب سیاتیک موش صحرایی پس از قطع و اتصال مجدد دو ناحیه پروگزیمال و دیستال عصب می باشد.
    مواد و روش ها
    سلول های مزانشیمی با روش غیرآنزیمی از ژله وارتون بندناف انسان جدا شدند. مورفولوژی، تکثیر و ایمنوفنوتیپ این سلول ها پس از سومین پاساژ با استفاده از روش های رنگ آمیزی اختصاصی مورد ارزیابی قرار گرفت. 25 سر موش نر (ویستار) در محدوده وزنی 250-200 گرم به صورت کاملا تصادفی به سه گروه کنترل (5= n)، شم (10=n) و پیوند (10=n) تقسیم شدند. پس از انجام بیهوشی جراحی روی هر سه گروه انجام شد. ولی تنها در گروه شم و گروه پیوند عصب سیاتیک چپ قطع شده و دو انتهای پروکسیمال و دیستال اپی نوریوم عصب قطع شده به هم بخیه شد. در گروه درمانی، 700000 سلول مزانشیمی در مرحله پاساژ سوم به داخل اپی نوریوم عصب آسیب دیده تزریق شد. پس از گذشت 12 هفته جهت تعیین بازگشت فعالیت عصب از تست footprint و نوار عصب- عضله(Electro Myo Graphy، EMG) استفاده گردید و تعداد آکسون ها در هر سه گروه شمارش و مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سلول های جدا شده از ژله وارتون بندناف شاخص های سلولی CD90، CD49 و CD13 را بیان نموده و تحت شرایط مناسب قادرند به سلول های استخوانی و چربی تمایز یابند. نتایج EMG نشان داد در گروه درمانی، عصب سیاتیک بهتر ترمیم شده است (05/0p<). در مطالعه بافتی تعداد اکسون ها گروه پیوند (35/2±3/283) در مقایسه با گروه شم (5/1±6/239) بالاتر بود (05/0p<). تفاوت معنی داری در میزان ارزیابی عملکردی عصب سیاتیک (SFI) بین گروه شم (35±37/100-) و گروه پیوند (7±1/84-) مشاهده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که پیوند سلول های مزانشیمی جدا شده از ژله وارتون بندناف انسان، ترمیم عصب و برگشت عملکرد پس از آکسوتومی شدید عصب سیاتیک را تا حدودی بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، ژله وارتون بندناف، ترمیم آکسونی، عصب سیاتیک
  • مهدی آقاجانی قرا، علی محمود پاشازاده، امیر امانی، سید حسین مصطفوی صفحه 79
    تعداد زیادی از داروهای توسعه یافته جدید به طور ناچیزی در هر دو واسطه آلی و مائی قابل حل هستند که با روش های مرسوم فرمولاسیون، چنین ترکیباتی فراهمی زیستی پائینی از خود نشان خواهند داد. یک رویکرد نوید بخش برای حل این مشکل تولید نانو ذرات دارو (برای مثال نانوسوسپانسیون) است. افزایش حلالیت و فراهمی زیستی داروهای کم محلول یا نامحلول با کمک فن آوری نانوسوسپاسیون مورد بررسی قرار گرفتند. در فرمولاسیون نانو سوسپانسیون، ذرات دارویی در اندازه زیر میکرون در یک فاز مایع خارجی پراکنده و تثبیت شده اند. با توجه به مطالعات انچام گرفته در این زمینه و مرور آنها، از نانوسوسپانسیون ها برای فرمولاسیون مجدد ترکیبات دارویی موجود جهت بر طرف کردن سمیت و یا افزایش کارایی آنها استفاده شده است. مزیت های اصلی این فن آوری قابلیت اجرای عمومی آن برای اکثر داروها و نیز سادگی آن می باشد. در این مقاله روش های عمده تولید نانوسوسپانسیون ها، خصوصیات ویژه این مواد، مزایا، پتانسیل آنها برای کاربرد در داروسانی و نیز تکنیک های ارزیابی پایداری این فرمولاسیون آورده شده است. با در نظر گرفتن ویژگی های خاص نانوسوسپانسیون ها همچون افزایش سرعت انحلال و حلالیت اشباع، افزایش چسبندگی، سهولت فرآیند ساخت و افزایش به مقیاس صنعتی و نیز تنوع پذیری در اصلاح سطح، کاربردهای زیادی برای این فرمولاسیون در مسیر های مختلف دارورسانی وجود خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نانوسوسپانسیون، داروهای با حلالیت پایین، قابلیت حلالیت، پایداری، بهینه سازی، زیست فراهمی، توزیع اندازه ذره ای، میکروفلویدیک، هسته زایی، شاخص پلی دیس پرسیتی
  • محمد تقی پور، مهدی دهقان*، ثریا خفری، معصومه باسی، وحید شعاری، نفیسه حسینیان صفحه 88
    سابقه و هدف

    یکی از نیازهای بشری در زندگی روزمره، برقراری ارتباط می باشد که ساده ترین شیوه آن نیز گفتار است. هرگونه اختلالی در روانی گفتار یا لکنت زبان در این توانایی اشکال ایجاد می نماید. طبق گزارشات شیوع شناسی لکنت به گویندگان انگلیسی زبان مرتبط می باشد و پژوهش های چندانی در کشورمان انجام نشده است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سن و جنس بر لکنت زبان در سنین مختلف دانش آموزان شهر بابل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال تحصیلی 90-1389 بر روی 33331 دانش آموز از 139 مدرسه مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه شهر بابل به صورت سرشماری انجام شد. نمونه ها توسط معلمین، مشاوران و کارشناسان گفتار درمانگر (طی گفتگوی کوتاه با دانش آموزان) معرفی شده و نمونه گفتار آزاد، گفتار توصیفی و خواندن متن این دانش آموزان با استفاده از یک دستگاه mp4 ثبت گردید. فراوانی ناروانی در گفتار ایشان بر اساس فرمول [(pw+ss).ru]+(2dp) محاسبه گردیده و افراد دارای نمره بالاتر از4 به عنوان افراد لکنتی در نظر گرفته شده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از میان کل دانش آموزان شهر بابل، 381 نفر (1/1%) دارای لکنت بودند. شیوع لکنت در مقطع ابتدائی 5/1% (221 نفر از 14542 نفر)، مقطع راهنمائی 9/0% (116 نفر از 12245 نفر) و متوسطه 7/0% (44 نفر از 6544 نفر) محاسبه شد که این میزان در مقاطع مختلف دارای تفاوت معنی داری بود (001/0 p?). در مقایسه جنسیت نیز، درصد افراد لکنتی در پسران4/1% (در حدود 204 نفر از 14369 نفر) و در دختران 9/.% (177 نفر از 18962 نفر) بدست آمد (001/0 p?).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که شیوع لکنت در پسران بیشتر از دختران بوده و با افزایش سن میزان لکنت کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: شیوع، لکنت، لکنت تکاملی، دانش آموزان، شهر بابل
  • محمدعلی جهانی، علی نقشینه، معصومه نقویان، حسین سمنانی صفحه 95
    سابقه و هدف
    بیمارستان مجموعه ای پویا و زنده است، بنابراین موقعیت ساختمان، ارزیابی ساختمان، کارکنان و پرسنل، تجهیزات و مدیریت صحیح، همگی در بررسی ایمن سازی بیمارستان حائز اهمیت هستند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت ایمنی بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل درسال 1389 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در کلیه بخش های درمانی و تشخیصی بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1389 (تعداد 6 بیمارستان) انجام شد. اطلاعات در چک لیستی (بلی و خیر)، از طریق مشاهده مستقیم پژوهشگر و نیز مصاحبه با مدیران و مسئولین بخش ها و واحدهای مختلف تکمیل گردید. نحوه پاسخگویی به هر یک از سئوالات به صورت بلی و خیر بود که در صورت جواب بلی درصدی از نمره 100% به تناسب تعداد سئوالات کسب می نماید. در صورتی که نمره اکتسابی مساوی و زیر 9/49% باشد وضعیت ایمنی بیمارستان ضعیف، بین50 تا 99/79% متوسط و مساوی و بالاتر از 80% خوب در نظر گرفته شد
    یافته ها
    میانگین نمره اکتسابی وضعیت ایمنی بیمارستان های مورد مطالعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل 18%±59% بود. بین وضعیت ایمنی بیمارستان با قدمت، تعداد تخت بیمارستان، درصد اشغال تخت و تاریخ آخرین بازسازی ارتباط معنی داری وجود نداشت. در زمینه سازماندهی کنترل عفونت میانگین نمره 3/7%±1/84% و مواجهه با حوادث اضطراری میانگین نمره 1/2%±5/53% بود، همچنین میانگین امتیاز هماهنگی ایمنی نیز 2/24%±5/61% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل از نظر کنترل عفونت در حد خوب قرار داشته و در بقیه شاخص ها نیز متوسط رو به بالا می باشند.
    کلیدواژگان: ایمنی، بیمارستان ها، کنترل عفونت، حوادث اضطراری
  • علیجان احمدی آهنگر*، فاطمه ایزدپناه، افسانه آقاجانی پور، محمدرضا بای صفحه 102
    سابقه و هدف
    تشنج یک اختلال فیزیولوژیک کارکردی گذرای مغزی و ناشی از دشارژهای الکتریکی غیر طبیعی گروهی از نرونهای قشر مغز است که شکل آن بستگی به عملکرد و جایگزینی این نرونها دارد. حملات تشنجی از علل شایع مراجعه بیماران به اورژانس بوده که شناخت علل حملات تشنجی می تواند در درمان و پیشگیری از بروز این حملات موثر باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی علل حملات تشنجی در بیماران اورژانس انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، پرونده تمامی بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان آیت ا.. روحانی بابل با تشخیص حملات تشنجی از سال 90-1388 مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه ای در سه بخش شامل علل اولیه (اپی لپسی ضایعات عروق مغزی، ضربه مغزی و تومور مغزی) علل ثانویه (اپی لپسی، مسمومیت ها، عفونت ها، اختلالات متابولیتی و اختلالات الکترولیتی) و موارد دیگر (حملات تشنجی غیرواقعی، قطع داروهای تشنجی و بی علت) برای هر بیمار تکمیل گردید و سپس اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 213 بیمار مورد مطالعه 138 نفر مرد (8/64%) و 75 نفر زن (2/35%) بودند که میانگین سنی بیماران 8/20±5/38سال بود. بیشترین علل حملات تشنجی 77 مورد (1/36%) صرع، 45 مورد (1/21%) بی علت و سایر موارد نیز شامل مسمومیت ها (8/11%)، ضایعات عروقی مغزی (8/9%) حملات تشنجی غیر واقعی (4/8%)، تومورهای مغزی (3/3%)، اختلالات الکترولیتی (8/2%)، اختلالات متابولیک (8/2%) و ضربه های مغزی (9/%) بوده است. در 3/2% موارد نیز علل متفرقه موجب بروز حملات تشنجی شده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که بیشترین علل حملات تشنجی در بیماران مورد بررسی بیماری صرع بوده و علل عروقی مغزی، مسمومییت ها و تشنج های غیر واقعی نیز در بیماران نسبتا بالا بوده لذا کنترل منظم بیماران به خصوص مبتلایان به صرع در کاهش میزان بروز حملات تشنجی موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: حملات تشنجی، صرع، حمله تشنجی غیر واقعی، ضایعات عروقی مغزی
  • علی اصغر درزی*، احمد تمدنی، میرسعید رمضانی، ناهید سلیمانپور، لیلا رمضانی، کمیل بایی، حبیب ایری صفحه 109
    سابقه و هدف
    بیماران تالاسمی که تحت ترانسفوزیون خون قرار می گیرند، در صورت نیاز به بیش از 20 سی سی خون به ازای هر کیلو گرم وزن بدن، نیاز به طحال برداری دارند. یکی از عوارض خطرناک و کشنده در بیماران طحال برداری شده ترومبوز ورید پورت (Portal Vein Thrombosis، PVT) می باشد. پیگیری این بیماران برای تشخیص به موقع PVT و درمان مناسب آن نقش مهمی در بقای این بیماران دارد. این مطالعه به منظور بررسی فراوانی PVT در بیماران تالاسمی طحال برداری شده، انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 63 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور که در طی 8 سال (خرداد 1380 الی خرداد 1388) در بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل تحت عمل جراحی طحال برداری قرار گرفتند، انجام شد. بیماران براساس سن، جنس، نوع عمل جراحی، اندیکاسیون های طحال برداری، اندازه طحال، طول مدت جراحی، علائم بالینی، فراوانی PVT، میانگین فاصله زمانی عمل جراحی تا عارضه PVT، یافته های سونوگرافی کالر داپلر، نوع درمان PVT و نحوه پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 63 بیمار، 6 نفر (5/9%) دچار عارضه PVT شدند(17-1/2: 95%CI) که 4 بیمار زن و 2 بیمار مرد بودند. به طور میانگین به مدت 7/2±26/5 سال بیماران مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین مدت زمان عمل جراحی در بیمارانی که دچار عارضه PVT شدند، 8/0±72/2 ساعت و میانگین فاصله زمانی طحال برداری و بروز عارضه PVT، 176±229 روز بود. تمامی 6 بیمار در زمان بستری تحت درمان با هپارین با وزن مولکولی کم قرار گرفتند و با تجویز وارفارین برای مدت 4 ماه ترخیص شدند. برای 2 بیمار در زمان ترخیص پروپرانولول علاوه بر وارفارین تجویز شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که تشخیص به موقع PVT از طریق پیگیری بیماران طحال برداری شده و درمان مناسب با آنتی کوآگولان می تواند نقش موثری در کاهش خطرات ناشی از این عارضه داشته باشد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، تالاسمی اینترمدیا، عمل جراحی طحال برداری، ترومبوز ورید پورت
  • حمید شافی، ارسلان علی رمجی، اباذر اکبرزاده پاشا*، یوسف رضا یوسف نیا پاشا، علی اکبر کساییان، محمد آقاجانی میر، عمادالدین موعودی، مهرداد رفعتی، سپیده سیادتی، محدثه میرزاپور، سمانه عسگری، نیلوفر یحیی پور جلالی، سیاوش معصومی صفحه 116
    سابقه و هدف
    سرطان مثانه نهمین سرطان شایع در دنیا و چهارمین سرطان شایع در مردان در ایران و دومین سرطان دستگاه ادراری تناسلی پس از پروستات است. در این مطالعه به بررسی ویژگی های دموگرافیک، تظاهرات بالینی، درمان های انجام شده، پاتولوژی و سیر بیماری در بیماران مبتلا به سرطان مثانه در شهرستان بابل پرداخته شد تا بدین وسیله بتوان بستر مناسبی برای مطالعات آینده و ارتقای کیفیت درمانی فراهم آورد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 175 بیمار با تشخیص تومور مثانه که طی سالهای 90-1380 جهت درمان به بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی بابل مراجعه نمودند، انجام شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران، محل تومور در مثانه، تظاهرات بالینی، سابقه مصرف سیگار، اقدام درمانی اولیه و نوع پاتولوژی تومور جمع آوری گردید و نهایتا 175 بیمار که اطلاعات اولیه آنها کامل بود، وارد مطالعه شدند. سپس با استفاده از مدارک پزشکی و تماس تلفنی تا حد امکان سعی شد وضعیت حیات بیماران پیگیری و ثبت گردد.
    یافته ها
    از تعداد 153 مرد و 22 زن با میانگین سنی 25/16±76/62 سال، 19بیمار (9/10%) کمتر از 40 سال داشته اند. حدود 3/55% از مردان و 7/7% از زنان سیگاری بودند. هماچوری (4/63%) شایع ترین علامت زمان مراجعه بیماران بوده است. پاتولوژی تومور در 96درصد (168 بیمار) مبتلایان Transitional Cell Carcinoma بود که از این تعداد 36 مورد تهاجم به عضله داشتند. ارتباط معنی داری میان سن بالای 40 سال و میزان تهاجم به عضله، یافت نشد در حالیکه ارتباط میان هماچوری و تهاجم به عضله معنی دار بود (017/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که هماچوری شایعترین علامت بالینی در مبتلایان تومور مثانه می باشد. با توجه به این نکته که تومور مارکر مشخصی برای غربالگری وجود ندارد، به نظر می رسد شکایت هماچوری در مردان بالای 40 سال باید با اقدامات تشخیصی جدی پیگیری گردد.
    کلیدواژگان: سرطان مثانه، هماچوری، تهاجم به عضله
  • امیررضا صادقی فر، علیرضا سعید * صفحه 123
    سابقه و هدف

    بجای ماندن گاز در یک عمل جراحی اتفاق ناشایعی است و می تواند با عوارض زیادی همراه باشد. هدف از گزارش این مورد توجه به این نکته است که گاز بجای مانده حتی پس از مدت بسیار طولانی هم می تواند علامت دار شود.
    گزارش مورد: بیمار آقایی 60 ساله است که سی و پنج سال پس از یک عمل جراحی برای شکستگی فمور دچار عفونت و فیستول ناشی از گاز بجای مانده شد. تشخیص به علت وجود خط در گاز براحتی با رادیوگرافی انجام گرفت. بیرون آوردن گاز با بهبود کامل بیمار در پیگیری یکساله همراه بود.

    نتیجه گیری

    بجای ماندن گاز در زخم جراحی یک عارضه قابل پیشگیری است و می تواند مدتی بسیار طولانی بدون علامت باقی بماند. در صورتی که بلافاصله بعد از عمل جراحی تشخیص داده شود بایستی گاز خارج گردد.

    کلیدواژگان: حوله جراحی، شکستگی، فمور، عفونت
|
  • Z. Bouzari , Sh. Yazdani Cherati , M. Zeinalzadeh , Ahmadi , M. Mohammadnetaj , R. Mehraein , S. Karimi Page 7
    Background And Objective
    Eighty percent of spontaneous abortion occurs in the first 12 weeks of pregnancy. Little information about the predictive value of ultrasound in predicting risks of spontaneous abortion is available. The aim of this study was to predict the risk of spontaneous abortion with the use of ultrasound markers.
    Methods
    This prospective study was performed on 239 pregnant women with regular menstrual cycles. For all patients at 6-8 weeks of gestation with vaginal sonography, gestational sac diameter, yolk sac diameter, and crown Rump length was measured and embryonic heart rate (HER) was recorded with Color Doppler sonography. Then the patients were followed between 3-4 weeks to the end of 20 weeks of pregnancy.
    Findings
    Of 239 pregnant women, who were studied, the pregnancy is continued in 221 (92.5%) patients after 20 weeks of pregnancy and 18 (7.5%) pregnancies have been resulted in abortion before 20 weeks of pregnancy. Using Pearson correlation between gestational age and EHR in the ones who their pregnancies were without abortion showed that there was a significant relationship (r=0.31, p<0.001). Among ultrasound variables to predict the risk of abortion during pregnancy EHR is more capable to predict than other variables (OR=0.85; 95%CI, 0.77- 0.94; p. value, 0.003).
    Conclusion
    The results of this study show EHR compared to other indicators of ultrasound in pregnancy has greater predictive value.
    Keywords: Spontaneous abortion, Gestational sac, Yolk sac, Vaginal sonography
  • M. Mansour Ghanaie , F. Mirblouk , R. Godarzi , M. Shakiba Page 12
    Background And Objective
    Labor induction in the presence of an unfavorable cervix often requires a long hospitalization before delivery and may result in cesarean section. There has been a considerable interest in the use of nitrous oxide donors for cervical ripening in the last year, especially for its lower complications. This study was conducted to evaluate the efficacy of vaginal isosorbide mononitrate (IMN) for cervical ripening and labor induction.
    Methods
    A double-blind, randomized, placebo-controlled trial was conducted with 72 nuliparous women with singleton postdated pregnancy and unfavorable cervix. They randomly assigned to receive either 20mg IMN (n=36) or placebo (n=36) tablets vaginally twice each 12h prior to admission for induction of labor. The outcomes were change in Bishop score, mean time from admission to active phase of labor, admission to delivery interval, and presence or absence of fetal and maternal morbidity and the rate of cesarean section that compared in both groups.
    Findings
    IMN was more effective than placebo in inducing a change in Bishop score (3.69±0.89 vs 1.05±0/67;p=0.001), the mean time to active phase of labor was 2.82±0.67h in the IMN group; and 3.33±0.55 h in placebo group (p=0.01). IMN shortened the admission to delivery interval as compared with placebo (6.61±3.74 vs 11.48±3.55 h; p=0.001). There was no statistical difference in terms of maternal-fetal complications or cesarean section rates in two groups.
    Conclusion
    Using of vaginal IMN in an outpatient setting is more efficient than placebo in cervical ripening and shortening of induction-labor interval without increasing maternal-fetal complications, or cesarean section rate.
    Keywords: Labor induction, Isorbide mononitrate, Cervical Ripening
  • Sh. Ziabakhsh, Tabary, Fcts), F. Mokhtari, Esbuie Page 18
    Background And Objective

    Recently, therapeutic strategies for reducing hemoglobin decrease during and after coronary artery bypass graft surgery was evaluated in a lot of clinic trial studies. In this paper we evaluate effects of single dose of erythropoietin on blood transfusion requirement after coronary artery bypass graft surgery.

    Methods

    In this clinic trial study, 60 patients that were candidate for elective coronary artery bypass graft surgery randomly divided into two groups, study and control group. Patients in study group received intravenous infusion of erythropoietin (700 IU/kg), during coronary artery bypass graft surgery. The number of units of pack cell that was infused during surgery and postoperative period was measured. Also hemoglobin concentration was measured and compared before surgery and 5, 15 and 30 days after surgery.

    Findings

    The mean number of units of pack cell transfused per patients during surgery and postoperative days was significantly decreased in the study group, as compared with control group (2.93± 1.11 vs. 3.7± 1.08, p=0.013). The mean level of hemoglobin concentration on 15 days after surgery (11.03± 1.51 vs. 10.24± 1.14, p=0.018) and also 30 days after surgery (12.6± 1.45 vs. 11.84± 1.21, p=0.03) was significantly higher in study group.

    Conclusion

    The results showed that a single dose of erythropoietin during surgery reduced a perioperative transfusion requirement in the patient undergoing coronary artery bypass graft surgery. Erythropoietin injection also raised a hemoglobin concentration on 15 and 30 days after coronary artery bypass graft surgery in patients in erythropoietin group

    Keywords: Erythropoietin, Blood transfusion, Hemoglobin
  • M. Lakzaei , M. Pouramir , E. Zabihi , A.A. Moghadamnia Page 25
    Background And Objective
    Hyperglycemia and oxidative stress are found in patients with diabetes. Pyrus boissieriana Buhse leaves extract has many biological activities such as antioxidant, antilarva, antibacterial and antifungal in vitro. The aim of this study was to evaluate the preventive effect of Pyrus biossieriana Buhse leaves extract (PbBLE) on lipid and protein peroxidation in hyperglycemic rats.
    Methods
    In this experimental study 120 adult male rats of Wistar strain, weighing 150 to 200g were randomized into normal control, extract control (500mg/kg), hyperglycemic and hyperglycemic+ extract (500mg/kg) groups. Each group divided into 3 subgroups (24, 48, 72h). Serum and tissues (liver, kidney, pancreas), total antioxidant capacity, thiobarbituric acid reactive substances (TBARS), carbonyl content and serum glucose measured by spectrophotometry and compared.
    Findings
    Pretreatment with Pyrus boissieriana Buhse leaves extract exhibited a significant reduction in elevated serum glucose induced by alloxan in all subgroups. The extract increases total antioxidant after 72h. Mean of liver total antioxidant was 831±147 in alloxan+ extract group vs. 428±25 in alloxan group (p=0.045). Administration of Pyrus boissieriana Buhse leaves extract decreased serum, tissues and serum carbonyl.
    Conclusion
    The results showed that Pyrus boissieriana Buhse leaves extract caused a decrease in serum glucose level, TBARS, some tissues and serum carbonyl, also it caused an increase in ferric reducing antioxidant power (FRAP) levels in some tissues.
    Keywords: Pyrus biossieriana Buhse, Protein oxidation, Lipid peroxidation, Carbonyl, Alloxan, Hyperglecemia
  • M. Khadem Abolfazli , S.R.M. Mahdavi , M. Mahdavi , Gh. Ataei Page 31
    Background And Objective
    Today only three-dimensional dosimetry is used by polymer gel that it is sensitive to beam and in the recent decade it has been paid attention very much. The aim of this study was to evaluate the absorbed dose enhancement with the application of conformal distribution of gold nanoparticles as a contrast agent with high atomic number material in MAGICA polymer gel.
    Methods
    In this experimental and modeling study, polymer gel dosimeter MAGICA was used for measuring absorbed dose enhancement by adding gold nanoparticles that irradiated with x-rays with energies of 18 MV linear accelerator. Reading of dose done with MRI, then it was simulated using MCNPX code and the results were compared with experimental results.
    Findings
    MAGICA polymer gel dose response at the dose ranges of 0 to 600 cGy was linear and dose resolution in less than 300 cGy dose level was less than 0.7 Gy. Absorbed dose enhancement factor by adding 0.1, 0.2 and 0.4 mM gold nanoparticles concentration was 10%, 2% and 4%, respectively, also the absorbed dose enhancement factor simulated by MCNPX code for 0.1, 0.2 and 0.4 mM gold nanoparticle concentration was 10%, 2% and 3%, respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that for achieving maximum dose enhancement, the optimum concentration of gold nanoparticle was 0.1mM in modeling and experimental study that can be used for doing clinical study.
    Keywords: Dosimetry, Polymer gel dosimeter, Contrast agent material, Gold nanoparticles
  • M. Faghani , F. Mohammadghasemi , G. Keiahi Page 38
    Background And Objective
    One of the side effects of diabete is subfertility. Diabete induces oxidative stress and cellular death in testis. Lepidium sativum is a plant with antidiabetic effects. The aim of this study was to investigate the protective effects of lepidium sativum (LS) extract on diabetic and injured rat testis induced by streptozotocin (STZ).
    Methods
    In this experimental study, 36 adult rats were used. They were randomly divided into 6 groups. Group 1 (control) received normal saline. Groups 2 and 3 received 200 and 400 mg/kg, LS respectively. Group 4 received 65mg/kg, STZ for induction of diabetes. Groups 5 and 6 received 200 or 400 mg/kg LS plus STZ. STZ were administered in a single dose. LS extract and normal saline were administered once daily for 21 consecutive day. On the 22nd day after the experiment all animals were dissected and their testis were analyzed for histologic and morphometric studies.
    Findings
    STZ induced spermatogenesis impairment and a significant decrease in germinal epithelial height 70.8 ± 4.65 µ compared to control 95.60± 6.87 µ (p<0.05). Treatment with 200 and 400 mg/kg LS reduced germinal epithelial height to 70.20 ± 7.56 and 77.5± 6.12 µ respectively (p<0.05).
    Conclusion
    Administration of LS in doses of 200 and 400 mg/kg for 21 days has toxic effects on testis. Therefore it cannot protect spermatogenesis in diabetic testis induced by STZ.
    Keywords: Lepidium sativum, Histomorphometric, Spermatogenesis, Diabete, Streptozotocin
  • A.A.Ghasemi Page 45
    Background And Objective
    Treatment of unstable upper and middle thoracic spine (T1-T10) fractures is challenging because of the high rate of associated injuries and frequent spinal cord injury. In spite of this importance, literature has not been addressed exclusively about this condition. Various surgical modalities have been reported for it and main advantage of surgery is restoration of sagittal and coronal alignment of vertebral column and spinal cord decompression. In this study, the results of surgery by using pedicular screw in these patients were assessed.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 16 patients (14 males and 2 females) with the mean age of 31 years (17 to 63 years) with unstable upper and middle thoracic spine (T1-T10) fractures who underwent surgery during three years (2009-2011) were assessed. Polyaxial pedicle screw was used in all patients two level above and below the fractured vertebra. Mean follow-up period was 16 months (9 -22 months). Radiologic evaluation was performed before and after surgery with plain X-ray, and degree of kyphosis and anterolisthesis was calculated before and after surgery. Neurologic injury to spinal cord before surgery and the amount of improvement after surgery was assessed by American Spinal Injury Association (ASIA). Instability was described by 3 column theory of Denis.
    Findings
    Each of three variables ie kyphosis, anterolisthesis, neurologic deficit has been improved (p<0.05) with pedicular screw fixation technique. Kyphosis has been reduced up to 12 degrees, anterolisthesis decreased up to 7mm. From neurologic point of view 10 patients remained unchanged (ASIA A) but 4 patients improved dramatically from ASIA B to ASIA D and 2 patients remained neurologically intact as well (ASIA E).
    Conclusion
    Surgery with pedicular screw and rod is a safe procedure for treatment of unstable upper and middle thoracic spine fractures that could efficiently correct kyphotic deformity and anterolisthesis and indirectly decompress the spinal cord and can improve neurologic status and maintain this correction in long term period.
    Keywords: Spinal cord injury, Thoracic spine fractures, Pedicular screw
  • M. Rafati Rahimzadeh , M. Rafati Rahimzadeh , A.A. Moghadamnia Page 51
    Arsenic compounds toxicity have been reported of many parts of the world. Those are one of global clinical problems that affect all body organs and many cases of death every year. Arsenic compounds exist in environment and human body as form of inorganic and organic arsenic. Inorganic arsenic includes arsenite (As III) and arsenate (As V). The inorganic arsenics can be methylated to form monomethylarsonic acid (MMA) and dimethylarsinic acid (DMA) in vivo. Aasenic, especially inorganic arsenic is well absorbed (80-90%) from the gastrointestinal tract, distributed in the body, often metabolized by methylation, and then primarily excreted into urine. Methylation of inorganic arsenic compounds is considered as a detoxification process. Arsenic compounds cause to DNA damage, lipid peroxidation, and decreased antioxidant defense levels.The wide human exposure to arsenic compound especial inorganic arsenic in different sources throughout the world causes great concern for human health. Long term exposure to arsenic can lead to cancer of skin and internal organs eg., the liver, lung, kidney and bladder, also high mortality rate. The noncancerous effects of ingesting arsenic include clinical manifestation in gastrointestinal, cardiovascular, pulmonary, immunological, neurological systems, endocrine glands (e.g. diabetes) and skin. There are some laboratories tests available to diagnose poisoning can measure arsenic in blood, urine, hair, and fingernails. The urine test is the most reliable for detecting arsenic exposure.Arsenic toxicity can be life threating and necessitates supportive therapy (administration crystalloid fluids, inotropic drugs and treatment of cardiac dysrhythemias), decontamination (GI tract irrigation & use activated charcoal in some patients), chelating agents that should be initiated as soon as in arsenic toxicity. These chelating agents include: BAL (British anti lewisite, dimercaprol), 2,3-dimercaptosuccinic acid (DMSA. Succimer), dimercaptopropane sulfoxid acid (DMPS), and also, long term follow-up of these patients. This review article offer to ascertain: a) find out contamination areas that exposure to arsenic to the people by water, food, soil and air; b) common diseases of arsenic poisoning in human; c) education level, awareness and treatment of contaminated people.
    Keywords: Arsenic compounds, Arsenate, Dimercaprol, Dimercaptosuccinic acid
  • S. Ebrahimi Vosta Kalaee , M. Shirmohamadi , M. Bakhtiari Page 69
    Background And Objective
    Annually, a lot of patients experience motor problems due to nerve lesions. One of procedures for treatment of peripheral nerves injuries is cell therapy. The aim of the present study was to investigate transplantation of umbilical cord Wharton's jelly derived mesenchymal stem cells for improvement of sciatic nerve of rat after cutting and suturing two parts of proximal and distal nerve.
    Methods
    Mesenchymal stem cells (MSCS) were isolated from human umbilical cord Wharton's jelly by non-enzymatic procedure. The morphology, proliferation and immunopheotype of the 3rd passage cells were analyzed. Twenty five male rats (200-250 g) were randomly divided into 3 groups: control (n=5), sham (n=10) and transplantation group (n=10). After anesthesia, surgery was performed on the three groups of rats but only the sciatic nerve in sham and transplantation groups was cut and then end proximal and distal nerve's epineurium were sutured. In transplantation group 700000 mesenchymal cells in the third passage injected into epineurium. Twelfth weeks after surgery, electromyography and foot print test were used to determine the restoration of nerve function and for each rat axon counted and compared.
    Findings
    Flowcytometry analysis revealed that the MSCS derived from human umbilical cord were positive for CD90, CD49 and CD13 and could be induced to differentiate into osteogenic and adipogenic cells under proper inducing conditions. Results of EMG showed that in transplantation group, nerve was better regenerated (p<0.05). In histological study number of regenerated axons in transplantation group (283.3±2.35) were higher than sham group (239.6±15) (p<0.05) and significant differences in SFI (Sciatic Functional Index) were observed between groups (-100.37±35 and -84.1±7) (p<0.05).
    Conclusion
    This research shows that transplantation of MSCS isolated from human umbilical cord Wharton's jelly proves nerve repair and functional recovery after severe sciatic nerve in rats.
    Keywords: Mesenchymal stem cell, Wharton's jelly, Axonal regeneration, Sciatic nerve
  • M. Aghajani , A.M. Pashazadeh , A. Amani , S.H. Mostafavi Page 79
    A large number of new development drugs are soluble poorly in both organic and aqueous media which shows a low bioavailability using formulation traditional methods. A promising approach to solve this problem is the formation of nanosuspensions. Various articles about the increasing solubility and bioavailability of poorly soluble or insoluble drugs by nanosuspension were evaluated. In formulation of nanosuspensions, submicron-sized drug particles are dispersed in a liquid phase then they stabilize using surfactants. With respect to the studies in the subject, in order to eliminate the toxicity or to increase efficiency of drugs, nanosuspension formulation was used to formulate drug components. The main advantages of this approach are its application for the most drugs and doing it simply. In this work, common approaches of the preparation of nanosuspensions, its unique properties, advantages, potential applications and stability evaluation techniques, is mentioned. Considering the specific features of nanosuspensions such as, increasing saturation solubility and dissolution rate, increased adhesion, ease of manufacturing process and scale-up and versatility (flexibility offered in the modification of surface properties and particle size), there will be many applications for this formulation in different routes of drug delivery.
    Keywords: Nanosuspension, Low, soluble drugs, Solubility, Stability, Optimization, Bioavailability, Particle size distribution, Microfluidic, Nucleation, Polydispersity index
  • M. Taghipour, M. Dehghan, S. Khafri, M. Basi, V. Shoary, N. Hosseinian Page 88
    Background And Objective

    One of human needs in life is communication and speech is the easiest way to communicate. Any disorder in fluency or stuttering can create difficulties in communication. Based on the reports, the prevalence of stuttering is related to English speakers and little researches have been done in this field in Iran. The aim of this study was to assess the effect of age and gender on stuttering in different ages of students of Babol.

    Methods

    This cross sectional study was performed in the educational year 2010-2011 on 33331 students from 139 elementary, middle and high schools of Babol. Samples were introduced by teachers, consultants and speech therapists (during a short conversation with the students). Then their speaking samples of general and descriptive speech and text reading were recorded by a MP4. Frequency of their stuttering was calculated by the formula "[(pw + ss). Ru] + (2 dp)]". The students were considered as stuttering persons who scored over 4.

    Findings

    Among all students of Babol city, 381 (1.1%) were stutterer. Prevalence of stuttering at the elementary school level was 1.5% (221of 14542), at the middle school level was 0.9% (116 of 12245) and at the high school level was 0.7% (44 of 6544) that showed a significant difference in different levels (p?0.001). According to gender differences, the percent of stuttering in boys was 1.4% (about 204 students of 14369) and in girls was 0.9% (177 students of 18962) (p? 0.001).

    Conclusion

    Results of this study showed that the prevalence of stuttering in boys was higher than girls that it decreases with increasing age.

    Keywords: Prevalence, Stuttering, Developmental stuttering, Students, City of Babol
  • M.A. Jahani *, A. Naghshineh , M. Naghavian , H. Semnani Page 95
    Background And Objective
    Hospital is a dynamic and active system, therefore the location of building, building assessment, staff and personnel, hospital equipment and correct management are all important in the hospital safety survey. The purpose of this study was to determine the safety status of the hospitals affiliated to the Babol University of medical sciences in 2010.
    Methods
    This cross sectional study was performed in all diagnostic and therapeutic units of hospitals (6 hospitals) affiliated to Babol University of medical sciences, Babol, Iran. Data collection tool was a yes/no checklist and it has been completed by direct observation of researcher and also interview with managers and officials of various departments and units. The method of responding to each question was yes and no. If the answer was yes, it would get the percent of the 100 score in proportion to the number of questions. Hospital safety situation was considered poor, average and good for acquired scores below and equal 49.9%, between 50% and 79.99%, and above and equal 80%, respectively.
    Findings
    Mean of acquired score of safety situation in the hospitals affiliated to Babol University of medical sciences was 59%±18%. There was no significant relationship between the safety situation in the hospitals with the age of building, number of hospital beds, percentage of occupied beds and the date of last reconstruction. The average score for infection control, facing with emergency events and safety coordination was 84.1%±7.3%, 53.5%±2.1% and 61.5%±24.2%, respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that the hospitals affiliated to Babol University of medical sciences are good in infection control and developing from medium to high in the other indicators.
    Keywords: Safety, Hospitals, Infection control, Emergency events
  • A. Ahmadi Ahangar , F. Izadpanah, A. Aghajanipour, M.R. Baay Page 102
    Background And Objective
    Seizure is a transient brain dysfunction due to abnormal electrical discharges of some cortical neurons. Clinical manifestations of seizures depend on the types of involved neurons. Seizures are the most cause of admitted patients to hospital emergency. Etiology of seizures is important in managements of these attacks. So, the purpose of this study was to survey the etiology of seizure in cases admitted to emergency department.
    Methods
    This retrospective cross-sectional study was conducted on all patients with a diagnosis of seizure admitted to emergency department of Roohani hospital during 2009-2011. Semi structured questionnaires in three sections, including primary causes (epilepsy, cerebrovascular lesions, head trauma and brain tumor), secondary causes (poisonings, infections, metabolic disorders and electrolyte disorders) and other causes (pseudosizures, drug withdrawal and unrecognized etiology) were completed for all of patients from their files. Then data was analyzed.
    Findings
    Among all of 213 patients 138 (64.8%) were male and 75 (35.2%) were female and the mean age of patients was 38.5+ 20.8. The most prevalent cause of seizure were epilepsy in 77 (36.1%), idiopathic in 45 (21.1%) and the other causes were poisoning (11.8%), cerebral vascular lesions (9.8%), non-real seizure (8.4%), brain tumor (3.3%), electrolyte disorders (2.8%), brain trauma (0.9%), metabolic disorders (2.8%), and the other (2.3%).
    Conclusion
    The results of this study showed that the most common cause of seizure in these patients was epilepsy. The causes such as cerebral vascular lesions, poisonings and non-real seizure in our study was higher than other studies. So, continuous control of epileptic patients will be effective to decrease occurrence of seizure.
    Keywords: Seizure, Epilepsy, Non, real seizure, Cerebral vascular lesion
  • A.A. Darzi *, A. Tamaddoni , M.S. Ramezani , N. Soleymanpour , L. Ramezani , K. Baee, H. Iri Page 109
    Background And Objective
    In transfusion dependent thalassemic patients, if their transfusion requirement increases over 20 ml/Kg of whole blood, splenectomy is indicated. Portal vein thrombosis (PVT) is one of life threatening complications of splenectomy. Follow up of splenectomized patients in order to the earliest diagnosis and treatment of PVT can improve the survival of them. The aim of this study was to assess the frequency of PVT in splenectomised thalassaemia patients.
    Methods
    This cross sectional study was performed on 63 splenectomized thalassemic patients who referred to Yahyanejad hospital of Babol for follow up during 8 years (from June 2001 to June 2009). Patients were evaluated for age, gender, type of operation, splenectomy indication, spleen size, operation duration, clinical manifestation, PVT frequency, and time interval of splenectomy and occurrence of PVT, Color Doppler Sonography findings, PVT treatment and follow-up.
    Findings
    PVT was identified in 6 (9.5%) patients (4 females and 2 males)(95% CI: 2.1-17). The mean time of patient’s follow up was 5.26±2.7 years. Average of surgery duration was 2.72±0.8 hours. The average of time interval of splenectomy and occurrence of PVT was 229±176 days. All of the patients treated by low molecular weight heparin during hospitalization and discharged by Warfarin for 4 months. Two patients received propranolol at the time of discharge, too.
    Conclusion
    The results of this study show that early diagnosis of PVT by following up the patients who splenectomised and treatment of PVT with anticoagulant can reduce the adverse of this complication.
    Keywords: Thalassemia major, Thalassemia intermediate, Splenectomy, Portal vein thrombosis
  • H. Shafi , A. Ali Ramaji , A. Akbarzadeh Pasha *, Y.R. Yousefnia Pasha , A.A. Kasayan , S.M. Aghajanimir , E. Moudi , M. Rafati Rahimzadeh , S. Siadati , M. Mirzapour , S. Asgari , N. Yahyapour Jalali , S. Masuomi Page 116
    Background And Objective
    Bladder cancer is the ninth most common cancer worldwide and the fourth most common cancer in males in Iran and the second most common cancer of the genitourinary system after prostate cancer. The aim of this study was to assess demographic characteristics, clinical presentation, treatments and clinical course in patients with bladder cancer in Babol city in order to provide a way for future studies and enhancing treatment quality.
    Methods
    This cross- sectional study was performed on 175 cases of bladder cancer within the period between 2001 and 2011 and treated at hospitals affiliated to Babol Medical University. All patients’ demographic data, tumor location, clinical presentation, smoking history, primary treatment strategy and histopathologic data were collected and finally 175 patients that their information was complete enrolled in the study. Then, the survival status of each patient was followed by their medical records and phone contacting.
    Findings
    Out of 153 men and 22 women with the mean age of 62.76±16.25 years, 19 (10.9%) patients were under 40 years of age. About 55.3% of men and 7.7% of women were smoker. Hematuria was the most common symptom at first presentation (63.4%). With respect to pathological report, 96% of the patients had transitional cell carcinoma that of all 168 TCC patients, 36 had muscle invasion. There was no significant difference between the patients over 40 years old and invasion to the muscles but there was a significant difference between hematuria and invasion to the muscles in patients with bladder cancer (p=0.017).
    Conclusion
    The results of this study show that hematuria is the most common clinical symptom in patients with bladder cancer. Since there is no specific tumor marker for screening, it seems that hematuria in the men over 40 years should be followed by more serious diagnostic actions.
    Keywords: Bladder cancer, Hematuria, Muscle invasion
  • A.R. Sadeghifar, A.R. Saied Page 123
    Background And Objective

    Retained gauze after a surgery is an uncommon complication and may be associated with many complications. We report our case as attention may be paid to the fact that the retained gauze may get symptomatic even after a very long interval. CASE: The patient was a 60 year old man in whom infection and fistula developed 35 years after a surgery for femur fracture. The diagnosis was easily made because of a marker in the gauze by radiography. Removal of the gauze was associated with complete recovery of the patient in 1 year follow up.

    Conclusion

    Retained gauze after surgery is a preventable complication and may be asymptomatic for a very long period. If it diagnosed immediately after the surgery, the gauze should be removed.