فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1390)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1390)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی سلیمی صفحه 7
    با توجه به نقش مهمی که مبانی انسان شناختی در تعیین هویت یک پارادایم علم اجتماعی و تمیز آن از پارادایم های رقیب دارند، این جستار با استفاده از روش کتابخانه ای و رویکرد توصیفی _ تفسیری و با مراجعه به متون دست اول اسلامی __ قرآن و احادیث شیعه __ به معرفی برخی از مبانی انسان شناختی نسبت پذیر به پارادایم علم اجتماعی اسلامی پرداخته است. ویژگی های فعالیت، عقلانیت، تصمیم گیری، گزینش، تاثیر و تاثر متقابل با پیرامون، ارتباط با متغیرهای ماورائی و سرانجام، طبیعت مشترک، فطرت و تحول پذیری انسان، مبانی مطرح شده در مقاله اند که، در بادی نظر، با واسطه های کمتری به یک تبیین اسلامی قابل ارائه از رفتار انسان، پیوند می خورند.
    کلیدواژگان: مبانی انسان شناختی، انسان شناسی اسلامی، ماهیت انسان، عقلانیت، گزینش، مسئولیت، عوامل پیرامونی، متغیرهای ماورائی، فطرت، تحول پذیری
  • محمدباقر آخوندی صفحه 41
    موضوع مقاله حاضر، بررسی مقدماتی نظر تفاسیر قرآن درباره فرایند جامعه پذیری است. پرسش اصلی این است که جامعه پذیری چیست، چگونه اتفاق می افتد و چقدر اختیار در آن موثر است؟ با تحلیل محتوای کیفی تفاسیر قرآن، کدگذاری و طبقه بندی مفاهیم به دست آمده به پرسش اصلی پاسخ داده شده است. یافته ها نشان می دهد که جامعه پذیری فرایندی سرچشمه گرفته از ذات انسان است و فرد با اختیار خویش از طریق علم و عمل، ارزش ها، باورها، هنجارها و غیره می شود؛ به گونه ای که امکان جداسازی بین او و آنچه درونی کرده، نیست. در این برداشت، انسان موجودی دائما در حال «شدن» است که همیشه علم و عمل او، عین ذات و شخصیت او را شکل می دهد. نتیجه اینکه هر کس به هر مقدار که به آیات قرآن، عمل و آنها را درونی کند، به همان میزان دیندار است و جامعه پذیری دینی در او موفق بوده است.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری دینی، تفاسیر قرآن، ارزش ها، آیات
  • غلامرضا جمشیدیها، مجید کوششی، یوسف ایرانی صفحه 59
    باروری به عنوان یک واقعه جمعیتی و موضوعی که نقش اصلی را در آن، زنان بر عهده دارند تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار می گیرد. برخی عوامل به طور بلافصل و برخی هم به عنوان عوامل زمینه ای مورد توجه بوده و می باشند. نظریات مختلف به بررسی و بحث در مورد عوامل موثر و چگونگی و میزان تاثیر هر کدام از عوامل پرداخته اند. در این تحقیق، برخی از عوامل موثر در باروری زنان حداقل یک بار ازدواج کرده مورد آزمون قرار گرفته است. شهر قم به واسطه شرایط خاص و بافت عمدتا مذهبی مورد توجه بوده است. نمونه مورد بررسی یک نمونه تصادفی طبقه ای در 4 منطقه شهرداری قم به تعداد 601 نفر را شامل شده است. روش تحقیق پیمایشی با استفاده از پرسشنامه های محقق ساخته و بر مبنای تحلیل نتایج کمی با کمک نرم افزار آماری «SPSS» به کار گرفته شده است. نتایج بیانگر وجود تفاوت های معنادار از جهت وضعیت اشتغال زن، سطح درآمد خانوار، سطح تحصیلات زن و محل تولد پاسخگو می باشد ولی تفاوت های موجود بر مبنای ایده های ترجیح جنسیتی و سکونت در نواحی مختلف معنادار نمی باشد. همبستگی بالایی ببین تعداد موالید زنده به دنیا آمده پاسخگو با سن در اولین ازدواج، سن پاسخگو در زمان تحقیق، طول مدت ازدواج و مرگ ومیر فرزندان دیده می شود. به طور کلی، نتایج این تحقیق عمدتا در راستای نتایج به دست آمده از دیگر تحقیقات در این زمینه است و نتایج آنها را تایید می کند.
    کلیدواژگان: باروری، عوامل اجتماعی، اقتصادی و جمعیتی، زنان متاهل، شهر قم
  • احمد محمدپور، مهدی علیزاده، مهدی رضایی صفحه 79
    در طول چند دهه اخیر، علوم اجتماعی و انسانی درگیر مناقشه های نظری و روشی متعددی بوده است که از آن به دوره جنگ پارادایم ها بین اثبات گرایان، تفسیرگرایان و انتقادی ها یاد می شود. در دهه 1970م یا دوره چرخش نظری، ابتدا رویکردهای تفسیری _ برساختی و انتقادی ظهور یافتند و سپس رویکردهای ترکیبی به عرصه این رشته ها وارد شدند. رئالیسم انتقادی، یکی از این رهیافت های مدرن است که سعی بر تلفیق پارادایم ها داشته و در نظر دارد که تعریف جدیدی از واقعیت، معرفت، ارزش ها و پژوهش ارائه دهد. این مقاله، درصدد است تا علاوه بر نگاهی اجمالی به سه پارادایم مسلط علوم اجتماعی و انسانی، سهم و ابداع های نظری و روشی رئالیسم انتقادی را بررسی کند.
    کلیدواژگان: جنگ پارادایم ها، چرخش نظری، رهیافت های ترکیب گر، رئالیسم انتقادی
  • حسین دهشیار صفحه 107
    مولفه های تاثیرگذار بر شکل گیری اهداف در صحنه روابط بین الملل از تنوع و تعدد فراوان برخوردار هستند. اما آنچه مهم است این می باشد که کدامین یک از عناصر می بایستی در فرایند تصمیم گیری اولویت داشته باشند. آنانی که اعتقاد به اولویت دهی به ارزش های اخلاقی در صحنه سیاست بین الملل دارند توجه را معطوف به مدل غیر جبرانی می کنند. در چارچوب این مدل یک معیار و یک مولفه به ضرورت باید بنیان دهنده تمامی خط مشی ها و حیات بخش تمامی اهداف باشد. براساس این مدل بدون در نظر گرفتن تمامی متغیرها اولویت دهی به یک معیار خاص از اهمیت و اعتبار هنجاری برخوردار است. اما بسیاری نیز وجود دارند که هرچند برای ارزش ها و باورها تصمیم گیرندگان اهمیت در شکل دهی به سیاست ها را قائل هستند اما بر این باور هستند که توجه به شرایط، نوع موضوع، الگوهای توزیع قدرت در صحنه جهانی و توانمندی ها و امکانات است که خط مشی ها باید شکل بگیرند. پس اگر ضرورت ایجاب می کرد بایستی اولویت به مقوله ارزش های اخلاقی داده شود و در صورتی که الزام باشد اولویت به مقوله ارزش های اخلاقی داده می شود. البته توجه شود جدا از اینکه نگاه مشروط به ارزش های اخلاقی و یا درک همه گیر به آنها است. ضرورت دستیابی به اهداف به عنوان شرط حیات بخش موفقیت ایجاب می کند که همیشه توجیه اخلاقی در رابطه با اهداف مطرح شود.
    کلیدواژگان: الگوی غیر جبرانی، مدل جبرانی، ارزش اخلاقی، الگوی توزیع قدرت
  • فاطمه مریدی صفحه 123
    مدرنیته یا تجدد عبارت از مجموعه اوصاف و ویژگی های تمدن جدید است که طی چند قرن اخیر در اروپا و آمریکای شمالی ظهور کرده است. سکولاریزاسیون یا عرفی شدن دین، مفهومی است که برای توصیف و تحلیل فرایندهای جوامع مدرن به کار برده می شود. این فرایند دین جدایی به معنای فرایند تفکیک و تمایز ساحت های قدسی و عرفی از یکدیگر و تحدید حدود و تبیین مناسبات میان آنها است. فمینیسم را می توان به یک معنا برآمده از تمدن جدید غربی و به معنای دیگر واکنشی درباره مدرنیته دانست. در این راستا، فمینیسم در تقابل مستقیم با سنت قرار می گیرد و در تحلیل های خود نسبت به سنت، از دین به عنوان یکی از مهم ترین مولفه ها علیه تبعیض جنسیتی انتقاد شدید می کند. به این ترتیب، باید گفت که میان عرفی شدن دین و جنبش اجتماعی فمینیسم، علقه و ارتباط های قابل توجهی وجود دارد. عرفی شدن دین، در یکی از معانی خود که به دنبال ارائه تفسیر جدید و این دنیایی از دین است، توجه بسیاری از فمینیست ها را به طور عام و فمینیست های دین گرا را به طور خاص، به خود اختصاص داده تا به این وسیله با از بین بردن نقش فرانهادی دین، دین را با درخواست های فمینیسم سازگار کند. در این راستا، ما درصددیم تا با توجه به این علقه و ارتباط، علاوه بر برشمردن شاخص های عرفی شدن دین و نیز فمینیسم، بر برخی از مصادیق ارتباط این شاخص ها تاکید کنیم.
    کلیدواژگان: فمینیسم، عرفی شدن دین، الهیات مسیحی
  • عبدالحسین رضایی راد صفحه 145
    در این مقاله، با هدف بازشناسی تمدن جوامع اسلامی، از جنبه فرهنگی و اجتماعی، اصل «امر به معروف و نهی از منکر»، به عنوان یکی از مهم ترین مصادیق و روش های نظارت اجتماعی که از آن به «حسبه» یا «احتساب» تعبیر می شود و نیز به عنوان شاخصی برای ارزیابی استحکام و انسجام نظام ارزشی جامعه، از آغاز ظهور اسلام تا زمان حاضر بررسی می شود. همچنین به دگرگونی های تدریجی در شیوه های اجرای این دو اصل و میزان استقبال جامعه و حکومت ها به آن با بیان نمونه های تاریخی از جوامع گوناگون اسلامی پرداخته خواهد شد. در این راستا، تاریخ تمدن اسلامی بر مبنای جایگاه و کیفیت بروز این پدیده اجتماعی، به سه دوره انفرادی، گروهی و دولتی تقسیم می شود و علل انحطاط یا شکست و ضعف هر دوره بررسی و ارزیابی خواهد شد. در پایان، این نتیجه به دست می آید که نظارت اجتماعی در تمدن های منسوب به اسلام، از نظر کمیت رو به رشد بوده: ولی در کیفیت و از لحاظ باطن، پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) و حذف شدن ائمه معصومان(ع) در دوره خلفای عباسی و پس از آن، سیری نزولی طی کرده و به انحطاط گراییده و حالت تشریفاتی، صوری، ظاهری و ریاکارانه به خود گرفته و در بسیاری از موارد نیز به کلی از بین رفته و به تعطیلی کشیده شده است.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، حسبه (احتساب)، اجتماع، نظارت، امنیت، تمدن اسلامی
  • خلیل زامل عطشان صفحه 167
|
  • Ali Salimi Page 7
    Given the important role that foundations of anthropology play in identification of social science paradigm and discriminating it from competing paradigms, this paper has a descriptive-interpretive approach to the Islamic texts – the Holy Quran and Hadith – and tries to introduce some of the anthropological foundations of Islamic social science paradigm using a literature survey method. These foundations are as follows: features of activities, rationality, decision, choice, mutual interaction with surrounding variables, association with paranormal variables and eventually a common nature, human nature and evolution. At the beginning, they are linked through fewer intermediaries to an Islamic explanation of human behavior.
    Keywords: foundations of anthropological, anthropology, Islam, human nature, rationality, choice, responsibility, peripheral factors, variables, paranormal, nature, evolution
  • Mohammad Bagher Akhoondi Page 41
    The present paper makes a preliminary survey of process of sociability in exegeses of the Quran. The questions are: What is sociability? How does it happen? What is the role of will? The survey is done through a qualitative content analysis of the interpretations of the Quran, coding and classification of the concepts. Results show that the process of sociability is a requirement of human nature by which man has internalized values and beliefs through his knowledge and action. The essence of the person has been gradually created. He is the very values, beliefs and norms, in a way that they are nor separable from each other. In this view, beings are constantly trying "to get", "to become". His knowledge and actions are constantly shaping his personality and nature. The result indicates that the more a man acts in accordance with the teachings of the Holy Quran, the more successful he is in religious sociability.
    Keywords: Religious Sociability, Exegeses of the Quran, Values, Beliefs, Verses of the Holy Quran
  • Gholamreza Jamshidiha, Majid Koosheshi, Yusof Irani Page 59
    Fertility as a population event and phenomenon in which women play a major role is under the influence of various factors. Some factors are dealt with directly and some indirectly and as a ground factors. Affective factors and their quality are discussed in a variety of theories. In this study, some factors have been tested in the fertility of women married at least once. City of Qom has been the center of attention mainly due to the specific circumstances and its religious context. 601 people have been selected from four districts of Qom using a stratified random sample method. Data gathered using the survey method based on quantitative data analysis using SPSS statistical software.Results indicated significant differences for female employment status, household income level, education level and place of birth. These differences are not significant in terms of ideas of gender preference and residing in different regions. There is high correlation between the number of live births, age at first marriage, age of respondents at the time of interview, duration of marriage and child mortality. In general, these results are mostly in line with the findings of other researches in this field and also confirm their results.
    Keywords: fertility, socio, economic, demographic factors married women, Qom
  • Ahmad Mohammad Pour, Mahdi Alizadeh, Mahdi Rezaei Page 79
    During the past few decades, social sciences and humanities has been involved in numerous methodological and theoretical debates that is described as the paradigms war between positivists, interpretativists and critics. In the 1970s or theoretical turn period, first constructivist interpretive and critical approaches emerged then hybrid approaches entered into this field. Critical realism is a modern approach that tries to combine paradigms and make a new definition of reality, knowledge, values, and research. This paper intends to overview the three dominant paradigms in social sciences and humanities in order to analyse methodological and theoretical innovations of critical realism.
    Keywords: paradigms war, the theoretical turn, constructivist interpretive approaches, critical realism
  • Hussein Dehshiar Page 107
    Influencing factors in the formation of goals in the field of international relations are of great diversity. What is important is that which one of the elements should have priority in the decision-making process? Those who believe in giving priority to moral values in international politics have shifted attention to the non-compensatory model. In the context of this model a standard component should be established as a foundation for all policies and life for all purposes. According to this model regardless of all the variables giving priority to a particular criterion is of normative validity and importance. Although there are many who give priority to shaping policies in respect to values and beliefs of decision makers, but they believe that the terms of issue, the patterns of distribution of power in the international arena, and abilities and possibilities will eventually shape the policies. If necessary, he should give priority to issues of moral values and if it is obligatory, priority will also be given to the issue of moral values. It should be noted that the approach is subject to moral values or complete comprehension of them. Necessity to achieve goals as a vital condition of success will always require an ethical justification in relation to the objectives.
    Keywords: non, compensatory model, compensation model, moral values, power distribution
  • Fatima Moridi Page 123
    Modernity or modernism is the set of qualities and characteristics of modern civilization which has emerged in recent centuries in Europe and North America. Secularization (or secularisation) is being used to describe and analyze the processes of modern societies. It is the transformation of a society from close identification with religious values and institutions toward nonreligious (or irreligious) values and secular institutions. Feminism has, in a sense, been derived from Western civilization and in another sense it is a reaction to modernity. In this respect, feminism is in direct confrontation with the tradition. While analyzing tradition, feminism severely criticizes religion as one of the most important components of gender discrimination. So, it should be noted that there is a considerable relation between secularization of religion and social movement of feminism. With aim of downplaying the meta-institutional role of religion and making religion compatible with the demands of feminism, secularization of religion, in one of its approaches which seeks to provide a new and worldly interpretation of religion, has been well received by feminists in general and religious feminists in particular. In this regard, we try to take this relationship into consideration and focus on some examples related to these indices at the same time as counting the indices of secularization of religion and feminism.
    Keywords: feminism, secularization of religion, christian theology
  • Abdul Hussayn Rezaei Rad Page 145
    In this paper, aiming at recognizing Muslim civilization, both culturally and socially, the author tries to consider the principle of "commanding right and forbidding wrong" -which is construed as one of the most important examples and methods of social control, that is, "hasbih" or "ihtisab"- as an indicator to assess the strength and cohesion of society's value system, since the rise of Islam to the present. Based on the status and quality of this social phenomenon, the Islamic civilization is divided into three periods, "individual", "group" and "state". Reasons for degradation or failure and weakness of each case will be carefully assessed. Finally, the author concludes that social supervision in civilizations attributed to Islam is quantitatively growing but after the demise of the Prophet (peace and blessings be upon him and his household) and removing Shiite Imams in the Abbasid era and thereafter, its quality has decreased drastically and come into being hypocritical. In many cases, it has been completely dissolved and destroyed.
    Keywords: commanding right, forbidding rong, Hasbih (Ihtisab), community, monitoring, Security, the Islamic civilization