فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال چهارم شماره 11 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی قربانی رنجبری، نازنین قربانی رنجبری، زهرا قربانی رنجبری، شیدا اسماریان صفحه 1
    سالمونلا در طیور باعث ایجاد اسهال سفید باسیلی و در انسان سبب ایجاد مسمومیت غذایی می شود، و در این میان تخم مرغ یکی از مهمترین منابع سالمونلا محسوب می شود. به منظور مطالعه آلودگی تخم مرغ های بومی شهرستان فسا و بررسی الگوی مقاومت ضد میکروبی باکتری ها، مجموع 200 عدد تخم مرغ بومی از سطح شهر فسا جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردیدند و مطابق روش استاندار با استفاده از محیط های اختصاصی از نظر حضور گونه های سالمونلا مورد ارزیابی قرار گرفتند. کلنی های مشکوک در محیط های TSI و لیزین دکربوکسیلاز تلقیح و به وسیله PCR با پرایمرهای اختصاصی سروتیپ های سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که 10 نمونه مخلوط شده تخم مرغ (حداقل 5 درصد تخم مرغ ها) به سالمونلا انتریتیدیس آلوده بودند. در بررسی مقاومت ضدمیکروبی، 3/90 درصد مقاومت به آمپی سیلین، 5/15 درصد مقاومت به تتراساکلین، 9/41 درصد مقاومت به کانامایسین مشاهده شد ولی همه جدایه-ها به نورفلوکساسین حساس بودند.
    کلیدواژگان: سالمونلا، سالمونلا انتریتیدیس، مقاومت دارویی، تخم مرغ
  • محمدحسین مرحمتی زاده، علیرضا یقطین، سارا رضازاده صفحه 9
    در این تحقیق امکان تولید ماده غذایی جدید پروبیوتیکی بر پایه شیر موز و دارچین مورد ارزیابی قرار گرفت. دارچین به عنوان یک گیاه دارویی و طعم دهنده در انواع فرآورده های غذایی و مواد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و دارای خواص سلامت بخش بی شماری است. جهت تعیین تاثیر دوزهای مختلف دارچین 0، 2%، 4/0 و 6/0 درصد بر رشد باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در مرحله اول شیرموز دارچین پروبیوتیکی و در مرحله دوم ماست موز دارچین پروبیوتیکی تولید شد. نمونه ها ازنظر اسیدیته، pH، شمارش میکروبی و همچنین ارزیابی حسی مورد بررسی قرار گرفتند. در یک پروسه زمانی 10 روزه به فاصله هر 5 روز یکبار آزمایش های مربوطه روی کل محصولات تولید شده انجام شد. افزودن دارچین در غلظت های مختلف باعث افزایش فعالیت باکتری های پروبیوتیکی شد. بهترین باکتری برای تولید محصولات بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بود و نمونه 4/0 درصد دارچین در شیر موز پروبیوتیکی بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بیشترین امتیاز را در ارزیابی حسی بدست آورد و با توجه به نتایج SPSS در تمامی نمونه ها تفاوت معنی داری وجود داشت (P<0.05). در شمارش میکروبی در کل محصولات مقدار میکروب ها به میزان 1010 در هر گرم بود در حالی که در یک ماده غذایی پروبیوتیک حداقل باکتری لازم 107 در هر گرم برای ایجاد اثرات سلامت بخش می باشد یعنی به میزان 3log از حد استاندارد بالاتر بود. ماندگاری محصولات نیز 10 روز بود.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، دارچین، شیر موز
  • مریم کامگار، مسعود قانع، رضا پورغلام، مریم قیاسی صفحه 17
    در این تحقیق به منظور کنترل بیماری استرپتوکوکوزیس ناشی از گونه استرپتوکوکوس اینیائی در ماهی قزل آلای رنگین کمان از باکتری باسیلوس سوبتیلیس استفاده گردید. برای این منظور ماهیان در دو گروه کنترل و تیمار (هر کدام دارای سه تکرار) قرار گرفتند. درگروه کنترل، پروبیوتیک تجویز نشد ولی در گروه تیمار، باسیلوس سوبتیلیس با دوز 107 سلول به ازای هر گرم غذا تجویز گردید. در روز چهل و پنجم آزمایش، تزریق داخل صفاقی باکتری استرپتوکوکوس با دوز107×2 سلول در هر میلی لیتر به میزان 1/0 میلی لیتر برای هر دو گروه انجام شد، سپس ماهیان به مدت دو هفته تحت نظر قرار گرفتند. در پایان 60 روز به منظور بررسی میزان اثر باکتری پروبیوتیک بر مقاومت ماهیان، از هر تکرار 5 نمونه خون جهت انجام آزمایشات خون شناسی و بیوشیمیایی اخذ شد. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که پس از تزریق استرپتوکوکوس به ماهی، گروه تیمار از تعداد کل گلبول های سفید، درصد لنفوسیت، میزان پروتئین تام و آلبومین سرم، IgM و لیزوزیم بیشتر و درصد نوتروفیل کمتری نسبت به گروه کنترل برخوردار بودند (05/0P<).
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، پروبیوتیک، باسیلوس سوبتیلیس، استرپتوکوکوزیس، فاکتورهای هماتولوژی و بیوشیمیایی
  • مجتبی علیشاهی صفحه 27
    تلفات شدید بچه ماهی کپور سرگنده در یکی از مزارع مجتمع پرورش ماهی آزادگان در حومه شهر اهواز گزارش گردید. در بازدید کارگاه و بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی آب، مورد غیر طبیعی مشاهده نگردید ولی با تورکشی دراستخر تعداد زیادی ماهی کپور سرگنده مرده یا در حال مرگ و بی حال، با وزن متوسط 50 گرم صید شد. ماهی ها لاغر و ضعیف بوده و دهان تمام ماهی ها کاملا باز بود. دمای آب 5/17 درجه سانتی گراد و فاکتورهای بیوشیمیایی آب بیناستخرهای فاقد و دارای تلفات مشابه بود. نسبت گونه کپور سرگنده دراستخر دارای تلفات10% و در سایراستخرها 6/6% کل گونه-هایاستخر بود. با انتقال 30 قطعه ماهی ازاستخر دارای تلفات به آزمایشگاه در بررسی های انگل شناسی و قارچ شناسی، به غیر از آلودگی مختصر به ترماتودهای مونوژن آلودگی دیگری مشاهده نشد ولی از اندام های داخلی 3/83% ماهیان یک نوع باکتری جداسازی گردید. با انجام آزمایشات باکتری شناسی و استفاده از کیت تشخیص باکتریایی API20E باکتری آئروموناس سوبریا با احتمال 95% تشخیص داده شد. تزریق این باکتری به ماهیان سالم منجر به بروز 100% تلفات گردید. با توجه به تشابه فاکتورهای محیطی دراستخرهای فاقد و دارای تلفات و جداسازی باکتری دارای حدت بالا از ماهیان مبتلا، می توان یکی از دلایل علائم ایجاد شده و تلفات را عفونت با آئروموناس سوبریا دانست. البته نقش تراکم بالا در تضعیف ایمنی ماهی و یا عامل اولیه ویروسی در افزایش تلفات رد نمی گردد.
    کلیدواژگان: ماهی کپور سرگنده، باکتری شبه آئروموناس سوبریا، تلفات
  • سیده سمانه نقیبی صفحه 33
    هدف از انجام این مطالعه، تعیین کارآمدی درمان ورم پستان بر فاصله زمانی گوساله زایی تا اولین تلقیح بود. این مطالعه بر روی تعداد 27 راس گاو شیری مبتلا به فرم حاد ورم پستان طی 100-10 روز بعد از زایمان انجام شد. گاوهای تحت مطالعه به 3 گروه تقسیم شدند. گروه اول فقط آنتی-بیوتیک داخل پستانی و گروه دوم، یک دوز ویتامین E سلنیم به همراه آنتی-بیوتیک داخل پستانی و برای گروه سوم، آنتی بیوتیک داخل پستانی و فلونکسین مگلومین طی سه روز متوالی به عنوان درمان ورم پستان تجویز شد. همچنین 9 راس گاو شیری سالم از نظر ورم پستان به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS به طور توصیفی و تحلیلی بررسی شدند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که استفاده از پماد پستانی سبب بهبودی علایم 5/55% از گاوهای گروه اول شد. اما میزان بهبودی در گروه دوم 8/77% و در گروه سوم 7/66% بود (05/0P>). شانس بهبودی گاوهای گروه 2 و 3، نسبت به گروه 1 به ترتیب 8/2 و 6/1 برابر بود (05/0P>). ارتباط معنی داری بین میانگین فاصله زمانی بین زایمان تا اولین تلقیح در گروه های مختلف مشاهده شد (05/0P). در مجموع، تجویز آنتی اکسیدان و فلونکسین مگلومین اثر درمانی آنتی بیوتیک داخل پستانی را افزایش داده و شاخص باروری را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: ورم پستان، آنتی بیوتیک داخل پستانی، آنتی اکسیدان، فلونکسین مگلومین، اولین تلقیح
  • مهدی توانا، مهرداد یادگاری، سیده زینب پیغمبرزاده صفحه 39
    اولتراسونوگرافی از پشت پلک بر روی چشم 20 راس گوسفند (10 راس از نژاد لری-بختیاری و 10 راس از نژاد ترکی-قشقایی) بدون القای بیهوشی و با استفاده از پروب خطی 10 مگاهرتز و مد روشنایی انجام گرفت. میانگین کل اندازه ضخامت عدسی چشم در گوسفندان نژاد لری-بختیاری و ترکی-قشقایی به ترتیب 094/0± 789/0 و 096/0±847/0 سانتی متر برآورد شد، همچنین میانگین اندازه عمق اتاقک قدامی چشم در گوسفندان نژاد لری-بختیاری و ترکی-قشقایی به ترتیب 123/0±09/1 و 071/0±1/1 سانتی متر بود. میانگین اندازه عمق زجاجیه چشم در گوسفندان نژاد لری-بختیاری و ترکی-قشقایی به ترتیب 247/0±156/2 و 23/0±33/2 سانتی متر بود و میانگین طول محور قدامی- خلفی کره چشم گوسفندان نژاد لری-بختیاری و ترکی-قشقایی به ترتیب 216/0±155/2 و 279/0±157/2 سانتی متر بدست آمد. ساختار ظاهری چشم در گوسفندان نژاد لری-بختیاری و ترکی-قشقایی مشابه دیگر حیوانات بود. تا با حال نتایجی از اولتراسونوگرافی بر روی چشم گوسفند زنده گزارش نشده است و گزارشهای محدودی از سونوگرافی بر روی نمونه های چشم بلافاصله بعد از ذبح دام وجود دارد. ساختار ظاهری چشم در دام زنده و نمونه های کشتارگاهی چشم گوسفند که قبلا گزارش شده بودند مشابه بود و اختلاف معنی داری بین نتایج حاصل از اندازه گیری های انجام شده در این مطالعه و نتایج مطالعات انجام شده بر روی نمونه های کشتارگاهی و نژادهای مختلف مشاهده نشد. با توجه به مطالعات آماری انجام گرفته تفاوت معنی داری بین اندازه ساختارهای داخلی در دو نژاد مورد بررسی وجود نداشت (05/0
    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، چشم، نژاد لری بختیاری و ترکی قشقایی
  • الهام احسان دوست، محمدحسین مرحمتی زاده، فروغ سادات طبیب لقمانی، فهیمه فرهادیان، محمدرضا احسان دوست صفحه 45
    مزایای ذاتی ریزجلبک ها نسبت به دیگر محصولات روغن دار سبب شده که با کمک مهندسی ژنتیک شرایط تولید سوخت زیستی اقتصادی در ایران فراهم نماید. محققین ایرانی در حال مطالعه روی زیست جلبک ها به منظور تولید سوخت زیستی هستند.در یک کار تحقیقاتی 147 سوش ریزجلبک از خلیج فارس و جزیره قشم غربال گری شده و به منظور انتخاب بهترین آنها از نظر سرعت و طول دوره رشد(بیومس) و محتوای چربی برای تولید سوخت زیستی مورد مطالعه قرار گرفتند.کار در سطح آزمایشگاهی و مقیاس نیمه صنعتی انجام شد. ریزجلبک ها در طی دو مرحله با استفاده از دانسیته نوری(برای ارزیابی غلظت توده زیستی) و کروماتوگرافی گازی به همراه رنگ آمیزی به روش Nile red (به منظور تعیین محتوی چربی و بخش های اسید چرب) غربال گری شدند، در مجموع ماکزیمم سرعت رشد و ماکزیمم تولید توده زیستی بعد از 8 تا 12 روز حاصل آمد. گونه های Nanno chloropsis و Neo chloris از ریزجلبک های دریایی انتخاب شده به ترتیب بیشترین میزان رشد و نمو و همچنین بیشترین میزان روغن را تولید نمودند، اگر هدف صرفا تولید سوخت زیستی باشد زیرگونه های Nanno chloropsis که غنی از لینولنیک اسید و دیگر اسیدهای چرب غیراشباع هستند کافی ترین و مناسب ترین گونه می باشند. همچنین زیرگونه های Chlorella برای این کار مفید هستند. تمامی گونه هایی که در آزمایشگاه مناسب تشخیص داده شدند با کشت روی سطح تالاب (مقیاس نیمه صنعتی) در کمتر از دو هفته مقادیر قابل توجهی چربی تولید کردند.بنابراین استفاده تجارتی از آنهابرای تولید سوخت زیستی کاملا مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سوخت زیستی، ریز جلبک، جایگزین سوخت فسیلی
|
  • Ghorbani Ranjbrya., Ghorbani Ranjbryn., Ghorbani Ranjbryz., Asmarian, Sh Page 1
    Salmonellas are the short bacteria, gram negative, without capsule, facultative aerobic and anaerobic. They have high resistance against physical and chemical factors. Salmonella causes white bacillus diarrhea in Avian. It`s transferring in Avian by vertical and horizontal. In human, it causes food poisoning too. The egg is the most important source of salmonella. The native eggs have been collected and transferred to the lab for studying the contamination of them. These eggs are collected from the Fasa (Iran). In this research the pattern of drug resistance of bacteria is studied. The shell of eggs is purified with Ethanol 80%, and then the contents of five eggs are mixed in a dish and are incubated with soap in Selenite-F. After 24 hour incubation at 37ºc the sample of Selenite-F was transferred to salmonella spp. and after incubation at 37ºc was analyzed in the terms of suspected colonies to Salmonella.The suspected colonies were inoculated into lysine decarboxylase broth and TSI agar environment. The bacteria which have reactions were related to salmonella, and they were analyzed by the PCR test, with special primer for salmonella spp. such as S.Enteritidis and S.Typhimurium. The results of this study indicated that the eight samples of mixed Ten (at least 5% of eggs) were contaminated with salmonella of serotype S.Enteritidis. Among the separated Salmonellas 90.3 % were resist to Ampicillin, 15.5% to Tetracycline, and 41.9% to Kanamycin, but all of them were sensitive to Norfloxacin in this anti biotic resistance test.
    Keywords: Salmonella enteritidis, Drug resistance, Fasa
  • Marhamatizadeh, M.H., Yaghtin, A.R., Rezazadeh, S Page 9
    In the following research, we have studied a new product based on milk banana and cinnamon. In order to find the effect of various doses of cinnamon (0, 0.2, 0.4 %, 0.6 %) on Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum growth in the first phase milk banana cinnamon and second phase yoghurt banana cinnamon, The samples were tested for their acidity pH, serial duration and taste, the day after. All the products were tested every 5 days, in a period of 10days. The cinnamon addition in various densities didn’t decrease the probiotic microbes, but it increased their activity. The best bacteria for producing were Bifidobacterium bifidum and 0.4% sample of cinnamon in probiotic milk banana had the highest score in tasting evaluation. According to SPSS software results, there was a significant difference in all samples (p<0.05). In serial duration in all products, microbes were 1010 in each gram. We should consider that in a probiotic food the amount of bacteria needed for each gram is 107 in each gram. The amount of the bacteria was by Log3 higher than the standard limit. The indissolubility was 10 days.
    Keywords: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, cinnamon, milk banana
  • Kamgar M., Ghane M., Pourgholam R., Ghiasi M Page 17
    In this study Bacillus subtilis wass used to control streptococcosis caused by Streptococcus iniae in rainbow trout. The experience was carried out in 2 groups (control and treatment) and 3 replicates. In control group, probiotic was not applied in diet and in test groups, Bacillus subtilis was administered in feed at a concentration of 107 cells per gram. In the day of forty five, 0.1 ml intraperitoneally injection of S. iniae with 2×107 cells ml-1 dosage was done for both of groups and were checked for the rest of the survey duration (2 weeks). At the end of the time which took about two months, 5 blood samples were caught for hematological and biochemical experiments from every replicate for realizing the effect of B.subtilis feeding on resistance of fish against S. iniae infection. Significant difference was seen in the leukocyte count, percent of lymphocyte and neutrophile, serum total protein, serum albumin, IgM and lysozyme in both groups (P<0.05). The leukocyte count, percent of lymphocyte, serum total protein, serum albumin, IgM and lysozyme were higher in T group and neutrophil percent was lower in comparison with the control
    Keywords: Probiotic, Bacillus subtilis, Rainbow trout, Streptococcosis, Hematological, Biochemical factors
  • Alishahi, M Page 27
    A mass mortality of Big head (mean weight= 50g) in one of the cyprinid farms in Ahvaz, Khouzestan was reported. Visiting the farm, water biochemical factors measured and nothing observed unusual in the farm but, net fishing shows lots of dead, nearly dead and moribund thin and weak big head with exophthalmia and surprisingly wide open mouth. Water biochemical factors were similar in affected and not affected ponds. Water temperature was 17.5 °C and the Big head intensity in affected farm was 50% higher than others. 30 moribund fish were transferred to the laboratory. Fungal and Parasitical assay didn’t match to sign of disease and mortality. Bacteriological study showed a very severe infection to Aeromonas sobria like bacterium in about 83.3% of fishes. For pathogenicity assay bacterium were injected to healthy big head and cause 100% mortality. Regarding to similar environmental factors of affected and not affected ponds and lake of parasitic and fungal agents it can be concluded that Aeromonas sobria like bacterium is a causative organism of this mortality. Neurotoxic effects of bacterial endotoxines can be the reason of "wide open mouth" in all moribund and dead fish. Role intensity stress, viruses and unknown factors as a primary cause of mortality cant be denied.
    Keywords: Big head, Aristhichtys nibilis, Aero monas sobria like bacterium, mass mortality
  • Naghibi, S.S Page 33
    The purpose of this study was to determine the Efficacy of Mastitis Treatment on interval of calving to first insemination. This study was performed on 27 dairy cows with acute form of mastitis as the only disease between day 10 and 100 after parturition. The studied cows were divided into 3 groups as follows: group1: with intramammary antibiotic only. Group2: with the same antibiotic and single IM injection of vit E,Se and group3: intramammary antibiotic and Flunixin meglumine received as mastitis treatment during three consecutive days. Also, 9 dairy cows were considered as healthy controls. Analysis of data was done by SPSS software. The results of this study showed that the usage of intramammary ointment bring on healing of symptoms in %55.5 of cows from group1. But recovery rate in group2 and 3 was %77.8 and %66.7, respectively (P>0.05). The odds of recovery for cows of group2 and 3 than group1 were respectively 2.8 and 1.6 times (P>0.05). significant correlation between the mean of interval from calving to first insemination in different groups was seen (P0.05). In conclusion, the prescription of vit E,Se or flunixin meglumine increases the efficacy of intramammary antibiotic and improves the fertility indicator.
    Keywords: Mastitis, intramammary antibiotic, Antioxidant, flunixin meglumine, first insemination
  • Tavana M., Yadegari M., Peighambarzadeh S.Z Page 39
    Ultrasonography is a simple, effective and low cost method for ocular space evaluating. The purpose of the study was to describe and compare the ultrasonographic appearance and measurements of the normal eye (anterior chamber depth, lens diameter, vitreous chamber diameter, longitudinal axis) between Lori-Bakhtiari and Turki-Ghashghaee sheeps. Transpalpebral ocular ultrasonographic examinations were performed on twenty clinically healthy non-anesthetized sheep by using 10 MHz linear transducer in brightness mode (10 Turki-Ghashghaee sheep and 10 Lori-Bakhtiari sheep). Anterior chamber depth in Lori-Bakhtiari and Turki-Ghashghaee sheep was 1.09±0.123 and 1.1±0.071 cm, lens diameter Lori-Bakhtiari and Turki-Ghashghaee sheep was 0.789±0.094 and 0.847±0.96 cm, vitreous chamber depth Lori-Bakhtiari and Turki-Ghashghaee sheep was 2.156±0.247 and 2.33±.023cm, longitudinal axis Lori-Bakhtiari and Turki-Ghashghaee sheep was 2.155±0.216 and 2.157±0.279 cm. There was no significant difference between left and right eye. There is also no analytical difference between Lori-Bakhtiari and Turki-Ghashghaee sheep (p≤0.05)
    Keywords: Application of Microalgae in Production of Biodiesel
  • Ehsandooste., Marhamatizadeh, M.H., Tabibloghmanyf., Farhadianf., Ehsandoost, M.R Page 45
    Energy is essential for life and industry development, and the global economy actually runs on energy. The application of fossil fuels as energy sources is unsustainable due to depleting limited resources and also due to the accumulation of greenhouse gases in the environment. Recently researchers showed that microalgae as a source of bioenergy production could meet conditions required for a technically and economically viable biofuel resource. In this work, the screening of 147 microalgae strains from the Persian Gulf and the Qeshm Island (Iran) were done in order to choose the best ones, in terms of growth (biomass) rate and lipid content for biodiesel production. A methodology, combining experiments in lab scale and pilot plant (open pond) used to produce and evaluate biomass and lipid productivity is presented for the systematic investigation of the potential of different microalgae species. Microalgae were screened in two stages using optical density (for evaluation of biomass concentration) and Nile red and gas chromatography (for determination of lipid content and fatty acid fractions). Nannochloropsis sp. and Neochloris sp. were selected from the marine microalgal culture collection, due to their high biomass and oil content. If the purpose is to produce biodiesel only from one species, Nannochloropsis sp. presented the most adequate fatty acid profile, namely linolenic and other polyunsaturated fatty acids. In addition, selected strains could be potent candidates for commercial production in the open pond culture.
    Keywords: Biodiesel, Microalgae, fossil fuels