فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 28 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیرحسین میرحقی، رضا مظلوم صفحات 1-8
    مقدمه
    فرهنگ زیربنای اخلاق جامعه را شکل می دهد و اخلاق پاسخی برای چرایی رفتار فراهم می کند. در علم پرستاری، اخلاق تعاملات پرستاری را معنادار می سازد. شاهنامه فردوسی شاهد معتبری برای ارزش ها و باورها و فرهنگ مردم ایران است. هدف از این مطالعه، انتزاع مفاهیم اخلاقی پرستاری از شاهنامه فردوسی می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع تحلیل محتوی (Content Analysis) با رویکرد کیفی و شیوه تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد استقرایی بود. ابیات شاهنامه چاپ مسکو از نظر واژه «پرستار»، «پرستنده» و «پرستندگان» مورد جستجو قرار گرفتند. کلیه داستان هایی که کلمات مورد نظر در یک یا چند بیت آن ها وجود داشت همراه با نسخه منثور آن، نوشته دکتر عطاری مطالعه گردید. مقبولیت و عینیت داده ها با مرور و بررسی مجدد و بازبینی محقق همکار به طور مکرر حاصل شد. داده های کیفی مشتمل بر کلمات به دست آمده به صورت استقرایی، طبقه بندی مفهومی شدند.
    یافته ها
    واژه «پرستار»، 235 واژه «پرستنده» و 54 واژه «پرستندگان» در جستجو شاهنامه یافت شد. 23 مورد واژه پرستار، 6 مورد واژه پرستندگان در ارتباط با مضامین اخلاقی پرستاری بود. نتیجه تحقیق دربردارنده سه درون مایه مسوولیت پذیری (هوشیاری و رازداری)، تعامل هیجانی (همدردی) و تعامل ارزشی (احترام و سودرسانی) است.
    نتیجه گیری
    مفاهیم اخلاقی نوین پرستاری با مفاهیم اخلاقی پرستاری در شاهنامه هماهنگی دارد. توجه به نقش تاریخی پرستاران با وضوح ارزش ها، می تواند زمینه ساز توسعه اخلاقی و پشتوانه ای غنی برای هدایت عملکرد پرستاری قرار گیرد. اخلاق فضیلت گرا با پشتوانه ای تاریخی که تا به حال نیز جریان دارد مبنای مناسبی برای تربیت اخلاقی پرستاران می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، شاهنامه، فردوسی
  • محسن فاصله جهرمی، مرضیه معطری صفحات 9-18
    مقدمه
    تفویض اختیار تجویز دارو به پرستاران در بعضی از کشورها سیر صعودی داشته با این وجود پرستاران ایرانی شاهد چنین اتفاقی نبوده اند. هدف ما از طراحی این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر تفویض اختیار تجویز دارو به پرستاران ایرانی می باشد.
    روش
    این پژوهش با رویکرد کیفی در شهرهای جهرم و شیراز انجام شد. نمونه ها از میان دانشجویان و شاغلین پرستاری با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب گردیدند. پس از اشباع اطلاعاتی، تعداد شرکت کنندگان به ده نفر رسید. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و تجزیه و تحلیل داده ها به روش مقایسه ای مداوم و تحلیل محتوایی کیفی انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه چهار درون مایه تحت عناوین صلاحیت، مجوز قانونی، تغییر و ارتقاء ظاهر شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادند که تجویز دارو توسط پرستاران ایرانی به شرط حمایت و تایید صلاحیت آنان از جانب مراکز قانونی امکان پذیر است ولی تاکنون این شرایط محقق نشده و نیاز به تامل، برنامه ریزی و آموزش بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: اختیار تجویز دارو، پرستاران ایرانی، مطالعه کیفی
  • مرضیه اکبرزاده، نسرین شریفی صفحات 19-28
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهد که در بسیاری از زنان مصرف قرص های پیشگیری از بارداری عوارض جانبی را در پی دارد که اغلب این عوارض ظرف دو تا سه ماه پس از مصرف داروکاهش یافته و از بین می روند. استفاده مداوم از قرص های ضدبارداری خطر ابتلا به سکته قلبی و عوارض قلبی و عروقی را افزایش می دهد، همچنین وجود هورمون استروژن در قرص سبب افزایش مختصر فشار خون می شود که البته در سنین پایین خطر عمده ای نیست اما به همین خاطر تجویز دارو از سن 35 سالگی به بعد باید با احتیاط انجام شود.لذا ضروری بنظر می رسد که عوارض قلبی و عروقی مصرف قرص های پیشگیری که در تحقیقات متعدد ذکر گردیده در جامعه ایران نیز برآورد شود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش مورد –شاهدی می باشد که در سا ل 1387-1385 انجام گرفته است. انتخاب موردها از بین خانمهای مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی (سکته قلبی، آنژین صدری ناپایدار، سکته مغزی (ترومبوز عروقی عمقی) و نمونه های شاهدها از سایر بیماران بدون مشگل قلبی عروقی انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه، مصاحبه با بیمار و افراد درجه یک فامیل وی همچنین با استفاده از پرونده بیماران استخراج گردید.
    یافته ها
    1/49درصد از مبتلایان به بیماری های قلبی و عروقی از قرص های ضد بارداری استفاده نموده اند که درمقایسه با 9/49 درصد مصرف کنندگان قرص در گروه کنترل، ارتباط معنی داری بین مصرف کنندگان قرص های ضد بارداری با بروز بیماری های قلبی و عروقی مشاهده نشده (P=0.8). بین ابتلا به فشار خون، مصرف دخانیات (سیگار و قلیان)،چربی و قند خون بالا و بروز بیماری های قلبی و عروقی ارتباط معنی دار مشاهده گردید. (P<0.0001).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش فاکتور های خطر در مبتلایان بیماری های قلبی و عروقی تغییر سبک زندگی انان ضروری است. گرچه در پژوهش حاضر قرص های پیشگیری از بارداری به عنوان فاکتور خطر زا محسوب نشد ولی پیشنهاد می شود تحقیقات وسیع تر ی در این زمینه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بیماریهای قلبی عروقی، قرص های ضد بارداری
  • شهریار محمودی، کامبیز ذهنی صفحات 29-38
    مقدمه
    افسردگی یک بیماری ناتوان کننده و یکی از اختلالات شایع و جدی است که سلامت روانی و جسمی فرد را مورد تهدید قرار می دهد و بار زیادی را بر جامعه تحمیل می کند. بخشی از تاثیرات اقتصادی افسردگی کاهش بهره وری در محیط کار است. با توجه به نقش پرستاران در سیستم بهداشتی درمانی و لزوم انگیزه کاری بالای آن ها برای ایجاد امنیت بهداشتی برای این قشر عظیم و مراجعین آن ها، تحقیقی به منظور بررسی سلامت روان پرسنل پرستاری بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، انجام شد. لذا این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه میزان افسردگی در پرستاران نوبت کار بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، صورت گرفته است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه را 380 پرستار بیمارستان های بعثت، توحید و قدس شهر سنندج تشکیل می داد، از این تعداد، 314 پرستار (219 زن و 95 مرد) به روش سرشماری از بهمن 1387 تا اردیبهشت 1388 مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس استاندارد سنجش افسردگی بک (BDI= Beck Depression Inventory) جهت جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. داده های پژوهشی نیز با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های chi-square و آزمون t مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش 42% از کل نمونه های مورد پژوهش فاقد افسردگی بودند و 3/37% افسردگی خفیف، 9/15% افسردگی متوسط و 7/4% دارای افسردگی شدید بودند. 6/5% از پرستاران شب کار و 4/3% از پرستاران روزکار دارای افسردگی شدید می باشند. مقایسه میانگین میزان افسردگی گروه پرستاران شب کار با روزکار، اختلاف معناداری را نشان نمی دهد. از نظر مقایسه میزان افسردگی با سن، جنس و میزان تحصیلات، تاهل و سابقه کار نمونه های مورد پژ‍وهش اختلاف معنادار یافت نشد. اما میان سمت (موقعیت شغلی) و افسردگی ارتباط معنادار بوده است (01/0=p).
    نتیجه گیری
    سلامت روان پرستاران به دلایل متعددی نسبت به سایر مردم جامعه در معرض خطر بیشتری است. نتایج مطالعه شیوع بالایی از افسردگی را در پرستاران مورد مطالعه نشان می دهد. لذا، به منظور پیشگیری و درمان به موقع افسردگی های شغلی، توجه به سلامتی پرستاران در نوبت های کاری (مخصوصا، پرستاران زن) اجرای برنامه های آموزشی، مشاوره های بهداشت حرفه ای و بررسی های دوره ای، بسیار کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: افسردگی، نوبت کاری، پرستار
  • جمیل صادقی فر، فخرالدین تقی نژاد*، حمید تقی نژاد، عیسی خدادای، سیدمیثم موسوی صفحات 39-48
    مقدمه و هدف

    بیماری های قلبی و عروقی از شایع ترین علل مرگ و میر در دنیا هستند، بطوریکه طبق پیش بینی انجمن قلب آمریکا تا سال 2020 این عامل به عنوان اولین عامل مرگ و میر شناخته شود. تحقیقات نشان می دهد که کنترل و کاهش ریسک فاکتورها، سبب کاهش بروز بیماری های قلبی و عروقی می گردد. یکی از استراتژی های مطرح در این زمینه ارائه آموزش به بیماران است که می تواند از بروز عوارض زیادی در آنان جلوگیری نماید. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر آگاهی و نگرش بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه قلبی بیمارستان مصطفی خمینی ایلام در مورد عوامل خطرآفرین بیماری های قلبی- عروقی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای بدون گروه کنترل می باشد که در آن تعداد 96 نفر از بیماران بستری بخش های CCU و Post CCU مردان و زنان بیمارستان شهید مصطفی خمینی ایلام به روش تصادفی ساده انتخاب و بررسی شدند. به منظور سنجش تاثیر آموزش بیماران بر آگاهی و نگرش آنها، از روش مداخله آموزشی چهره به چهره و آزمون دو مرحله ای قبل و بعد از مداخله استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن به روش محتوایی و پایایی آن نیز به روش آزمون مجدد تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری کای دو، t زوجی و آزمون دقیق فیشر صورت پذیرفت.

    یافته ها

    آگاهی بیماران درباره عوامل خطرآفرین بیماری های قلبی، قبل و بعد از آموزش، به ترتیب با نمره 93/25 و 19/36 تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0P<). بین تاثیر آموزش بر آگاهی با تحصیلات همسر (03/0P<) و جنس (05/0P<) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. همچنین تفاوت بین نگرش بیماران قبل و بعد از آموزش، به ترتیب با نمره 5/23 و 7/35 از لحاظ آماری معنی دار است(000/0P<). بین تاثیر آموزش بر نگرش با سن (55/0P<)، میزان تحصیلات (01/0P<)، سطح تحصیلات همسر (05/0P<) و میزان درآمد ماهیانه (01/0 P<) ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اینکه شیوع بیماری های قلبی و عوامل خطرآفرین آنها روند روبه رشدی را طی می کند؛ آگاهی بیماران در مورد این بیماری ها و ریسک فاکتورهای آنها نسبتا پایین و نگرش آنها نیز در این زمینه غالبا نامناسب است. با توجه به نتایج پژوهش که معنی دار بودن تفاوت نمرات قبل و بعد از آموزش و تاثیر آن بر آگاهی را نشان می دهد، توصیه می شود آموزش به بیماران قلبی در راس اقدامات پرستاری پرسنل، مربیان و دانشجویان پرستاری در برنامه های کلی بیمارستان و دانشگاه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری های قلبی و عروقی، عوامل خطر آفرین، آموزش، آگاهی، نگرش
  • زینب مشیزآبادی، نعیمه سیدفاطمی*، لیلی بریم نژاد، حمید حقانی، مهین یزدانی زنوز صفحات 49-57
    مقدمه

    آموزش پرستاری مسوول ایجاد محیطی است که بتواند یادگیری دانشجویان و کسب مهارت های شناختی، عاطفی و روان حرکتی را تسهیل نماید. امروزه ارایه مراقبتی ماهرانه و چند بعدی در محیط ها و بخش های مختلف، یک ضرورت است. دانشجویان پرستاری در محیط آموزشی برای انجام وظیفه به عنوان مراقبین بالینی سالم، شایسته، بصیر و نوآور، در محیطی که اطلاعات و موقعیت بالینی دایما تغییر می کند، آماده می شوند. در بحبوحه انفجار اطلاعات بهداشتی ضروری است دانشجویان به ابزارها و تجربیاتی مجهز شوند که به آن ها بیاموزد چگونه فکر کنند، تا فهم و یادگیری مادام العمر را ارتقا دهند. هدف این مطالعه، تعیین و مقایسه مهارت خلاقیت و مولفه های آن در دانشجویان سال اول تا چهارم دوره کارشناسی پرستاری بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی می باشد. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان سال اول تا چهارم کارشناسی پرستاری شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 89-88 دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند. ابزار گردآوری داده ها را آزمون 60 سوالی خلاقیت عابدی به همراه سوالات مربوط به مشخصات فردی تشکیل داده است. از 380 دانشجو، 322 نفر با تکمیل کامل و عودت پرسشنامه ها در این مطالعه شرکت کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آزمون آماری آنالیز واریا نس یک طرفه و آزمون تی مستقل برای مقایسه مهارت خلاقیت در سال های مختلف تحصیل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین امتیاز مهارت خلاقیت دانشجویان در کل 31/13±19/136 می باشد که نسبت به میانگین هنجاریابی شده در ایران بیشتر است. دانشجویان در 4 مولفه خلاقیت میانگین های نزدیک یا مساوی با نمرات هنجار شده در ایران را کسب نموده اند. نتایج یافته ها در مقایسه میانگین مهارت خلاقیت در کل و در مولفه های ابتکار و سیالیت در دانشجویان سال های مختلف تحصیلی اختلاف معناداری را نشان نداد. در حالی که این اختلاف در مولفه های بسط (019/0=p، 35/3=F) و انعطاف پذیری (039/0=p، 82/2=F) در دانشجویان سال های مختلف تحصیلی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    دانشکده های پرستاری ضمن ایجاد فرصت های مناسب و کافی به منظور رشد خلاقیت، یادگیری مستقل و خودجوش، باید فضای مناسب، پذیرا و اعتمادآمیزی را برای تسهیل در رشد مهارت های سوال کردن و ارایه راه حل های غیر منتظره دانشجویان تامین کنند تا در طول سال های مختلف تحصیلی این مهارت حیاتی رشد قابل ملاحظه ای را نشان دهد. همچنین بازنگری در برنامه ریزی آموزشی و طراحی دروس متناسب با نیازهای خلاقیت دانشجویان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: مهارت خلاقیت، دانشجوی پرستاری، آموزش
  • داود حکمت پو، خانم فرزانه جهانی*، خانم نازی نجات صفحات 58-67
    مقدمه

    هدف آموزش پرستاری تربیت پرستاران توانمند و شایسته است که دانش، نگرش و مهارت های لازم را برای حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه داشته باشند. در این راستا، نقش استاد توانمند پرستاری در توسعه فردی و حرفه ای پرستاری انکارناپذیر است. هدف این مطالعه تبیین ویژگی های یک استاد توانمند پرستاری است.

    روش

    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد تحلیل محتوی انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه استفاده شد. مطالعه با نمونه گیری هدفمند شروع و در طی تکامل طبقات، با نمونه گیری نظری ادامه یافت. تعداد 24 نفر (دانشجوی پرستاری، اساتید پرستاری و کارشناسان آموزش پرستاری) به مدت 2 ماه در دانشکده پرستاری مورد مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تجزیه و تحلیل مداوم مقایسه ای انجام گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد 7 طبقه شامل: بار علمی، مهارت های آموزشی، ویژگی های فردی، ویژگی های عاطفی، اخلاق حرفه ای، ویژگی های حمایتی و ویژگی های مدیریتی، به عنوان کدهای ثانویه استخراج شده از داده ها و همچنین «استاد توانمند پرستاری نمونه یک انسان کامل» به عنوان تم اصلی این مطالعه، هویدا گردید که تمامی مشارکت کنندگان به وجود آن اذعان نمودند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش، ویژگی های یک استاد توانمند پرستاری با ژرفای بیشتری مورد شناسایی قرار گرفت به نحوی که درون مایه اصلی این مطالعه یعنی «استاد توانمند پرستاری نمونه یک انسان کامل» به عنوان یک یافته جدید و عمیق معنوی، جایگاه رشته پرستاری را به نحو شایسته تری تبیین می نماید. دقت در نتایج مطالعه، این نکته را خاطر نشان می سازد که اساتید پرستاری برای موفقیت در امر تدریس باید به ویژگی های فوق عنایت داشته و برنامه ریزی جامعی برای کسب آن ها، داشته باشند. از طرفی پیشنهاد می شود ویژگی های یک استاد توانمند پرستاری به عنوان راهنمای مناسبی در مدیریت وآموزش پرستاری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استاد، پرستاری، ویژگی ها، توانمند، مطالعه کیفی
  • اعظم قربانی، کبری نوروزی، حسن جهانی هاشمی، محمد ابراهیم ساریچلو، فرزانه فلاحت پیشه صفحات 68-75
    مقدمه
    موفقیت و پیشرفت تحصیلی می تواند موجب خودشکوفایی و افزایش اعتماد به نفس دانشجویان شود. هوش، حافظه و تیپ شخصیتی از عوامل موثر بر یادگیری هستند. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط تیپ شخصیتی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان رشته پرستاری انجام شد.
    روش
    این مطالعه تحلیلی در سال 1388 بر روی 161 دانشجوی پرستاری (ترم سوم و بالاتر) دانشکده پرستاری و مامایی قزوین انجام شد، جامعه پژوهش با پرسشنامه جمعیت شناسی و شخصیتی آیزینگ (EPI) ارزیابی شدند و معدل کل نیمسال های تحصیلی به عنوان معیار پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS v.15 توسط آزمون های آماری t، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری 05/0p< تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    9/83% نمونه دختر و 1/16% پسر بودند، نتایج نشان داد بیشتر نمونه ها (1/44%) برون گرا با بی ثباتی هیجانی بودند. آزمون آماری بین تیپ شخصیتی و معدل ارتباط معناداری را نشان داد (25/3=F، 023/0=p)، (افرادی که ویژگی شخصیتی برون گرای بی ثبات هیجانی بودند، پیشرفت تحصیلی بیشتری داشتند). ضریب همبستگی پیرسون بین متغیرهای معدل کل و درون گرایی- برون گرایی نشان داد که بین معدل کل تحصیلی و درون گرایی رابطه معکوس معناداری وجود دارد (167/0-=r، 038/0=p).
    نتیجه گیری
    چنین به نظر می رسد، پیشرفت تحصیلی افراد متاثر از ویژگی شخصیتی و وضعیت روانی آن ها نیز می باشد، لذا بررسی بیشتر مسایل روانی و شخصیتی دانشجویان در رشته های مختلف و بیشتر فعال نمودن مراکز مشاوره ای در دسترس دانشجویان، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • نسا نوغان، محمدعلی چراغی*، حسین محجوب صفحات 76-86
    مقدمه

    ارتقای مداوم کیفیت آموزش علوم پزشکی، مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود و شناخت نقاط قوت و ضعف است. در این رابطه استفاده از نظرات دانشجویان به عنوان ذینفعان اصلی آموزش می تواند کمک کننده باشد. این پژوهش مطالعه ای توصیفی- مقطعی است که به منظور بررسی کیفیت دوره آموزشی سپری شده از دیدگاه دانشجویان سال آخر دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال تحصیلی 89-1388 انجام شد.

    روش

    جامعه پژوهشی را دانشجویان سال آخر تمام رشته ها (به استثنای دانشجویان تحصیلات تکمیلی) تشکیل دادند و نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه بندی شده صورت گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای دو بخشی بود مشتمل بر سوالات دموگرافیک در مجموع 10 سوال و سوالات پرسشنامه کیفیت دوره آموزشی (CEQ) که شامل 50 سوال در 6 حیطه تدریس، اهداف و استانداردهای درسی، حجم دروس، منابع و مطالب درسی، ارزشیابی درسی و رضایتمندی کلی از دوره بود. اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS v.16 با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین جنس، رشته تحصیلی و میزان علاقمندی به رشته تحصیلی در سال آخر تحصیل با رضایتمندی کلی دانشجویان از کیفیت دوره آموزشی سپری شده ارتباط وجود داشت (00/0=p). بین امتیاز تمامی حیطه های پرسشنامه و رضایتمندی دانشجویان از کیفیت دوره آموزشی همبستگی مثبت وجود داشت که کمترین میزان این همبستگی در حیطه ارزشیابی درسی و بیشترین میزان آن در حیطه منابع تئوری بود. بیشترین امتیاز کسب شده از پرسشنامه در رشته دندانپزشکی و کمترین آن در رشته کاردانی فوریت های پزشکی بود.

    نتیجه گیری

    ورود همراه با علاقمندی به رشته در کنار برخورداری از شرایطی همچون اساتید به روز و با تجربه، آموزش بالینی مناسب و کاربردی و روش تدریس مطلوب منجر به افزایش رضایتمندی از کیفیت دوره آموزشی سپری شده بود.

    کلیدواژگان: کیفیت دوره آموزشی، یادگیری، دانشجو، علوم پزشکی، تجربه آموزشی، رضایتمندی
|
  • Amir Hossein Mirhaghi, Reza Mazlom Pages 1-8
    Introduction
    Culture is foundation of social ethics and provides answer for why something must be done. In nursing science، ethics makes nursing interaction meaningful. Shahnameh Ferdowsi is a valid evidence for Iranians` culture، values and beliefs. Aim is to develop nursing ethical concepts from Shahnameh Ferdowsi.
    Methods
    This study was a content analysis with qualitative approach and inductive analysis. Shahname stories has been searched for “Parastar”، “Parastandeh” and “Parastandegan”. All stories including these words have been studied comparing to a valid interpretation of Shahname. Dependability and Conformability has been achieved by review، repeatedly coresearcher appraisal. Qualitative data has been categorized conceptually through inductive methods.
    Results
    60 “Parastar”، 235 “Parastandeh” and 54 “Parastandegan” have been found in Shahname investigation. 23 “Parastar” and 6 “Parastandegan” were related to nursing ethics themes. Three themes has been developed as Accountability (consciousness and Confidentiality)، Emotional interaction (Sympathy) and Value interaction (Respectiveness and Beneficience).
    Conclusion
    Modern nursing ethical concepts are compatible with ethical concepts of Shahname. Considering historical role of nurses in addition to clarifying values could build a platform to develop ethical codes for conducting nursing behaviors. Virtue ethics is an appropriate reference for nursing moral education.
    Keywords: nursing ethics, Shahnameh, Ferdowsi
  • Mohsen Faseleh Jahromi, Dr Marzieh Moattari Pages 9-18
    Introduction
    Prescriptive authority for nurses has moved forward significantly in some countries. However this authority hasn''t come about for Iranian nurses. We aimed to perform this study in order to find out factors that affecting on prescriptive authority in Iranian nurses.
    Methods
    A qualitative approach was used in Jahrom and Shiraz. A sample was chosen based on purposeful sampling method amongst stuff and student nurses. Sample size was dependent on the data saturation with a total 10 participants at the end. Data gathering was done using semi-structured interviews، then data were analyzed by qualitative content analysis.
    Results
    Four main themes emerged: (a) competency، (b) legal license، (c) change and (d) promotion.
    Conclusion
    The results of this study revealed that prescription by Iranian nurses is possible if the law centers support and verify the prescription task. But since these conditions has not been achieved thus they are needed to more thinking planning and training
    Keywords: Prescription, Qualitative study, Iranian nurses
  • Marzieh Akbarzadeh, Nasrin Sharifi Pages 19-28
    Introduction
    Studies showed that many women who use oral contraceptive pill have some adverse effects but often with decrease in dosage of medication these effects disappear within two or three mounts gradually. But continuing the use of medication increases the risk of cardiovascular disease. In addition estrogens contents of OCP increase blood pressure a little. This effect isn’t a significant risk in age under 35 but this is important after 35 and should be administered cautiously. Although many researches was done about cardiovascular effects in different countries but it was an important investigate in Iran.
    Methods
    this is a case control study that takes place in 1385-1387. Cases were 300 women with cardiovascular disease (MI، unstable angina، stroke and DVT) and the controls were a group of 300 women without cardiovascular disease with mean age of (49). Measures: we use questioner that contain two parts (demographic information and information about disease and use of OCP) data gathered by interview with participants and use of medical information chart.
    Result
    49. 1% of cases and 49. 9% of controls were used OCP. Analysis showed no statistical relation between the use of OCP and cardiovascular disease (p=0. 8) but significant statistical relation was found between hypertension، diabetes، hyperlipidemia، and use of tobacco with cardiovascular disease (P<0. 0001).
    Conclusion
    with regard of increase of cardiovascular risk factors in these patients change in life style is essential. Although we didn’t find association between the use of OCP and cardiovascular disease but more study should be done.
    Keywords: cardiovascular disease, oral contraceptive pill
  • Shahriar Mahmodi, Kambiz Zehni Pages 29-38
    Introduction
    Depression is a debilitating condition and is one of the most common and serious disorders that threaten human physical and psychological health that places an enormous burden on society an important component of the economic impact of depression is lost productivity in the workplace. Considering nurses role in health system and necessary for high motivation in work place to health security about this grand group and referral persons to them، we accomplished this research to studding of mental health nursing staff in educational hospitals affiliated to Kurdistan medical sciences university. The objective of this study was survey and Comparison of Depression prevalence between shift work nurses in education hospitals of Kurdistan medical science university.
    Methods
    The study was carried out using a descriptive-analytic method the population under study included 380 nurses from beast، tohid and gods hospital in sanandaj city. 314 nurses (219 femal and 95 male) were evaluated (between January 2009 to may 2009) by census method. Data were gathered through the questionnaires containing demographic information and the Beck Depression Inventory (BDI). Statistical was done by chi-score and t-test using spss win software.
    Results
    In this study 42% of the total samples were not depressed and depression rate of mild، moderate and severe type were 37. 3%، 15. 9% and 7. 4% respectively. Prevalence of depression in Major depression in night shift nurses was 5. 6% and in daily shift nurses was 3. 4%. The mean value of depression in daily shift samples was not significantly different from that of night shift samples. There was not significant correlation between depression and demographic characteristics such as age، gender، marital status، job history and educational level. But relationship between depression and job position was significant (P=0. 01).
    Conclusion
    Nurses mental health to several causes toward other community people exposed to risk. Our results show a high prevalence depression in nurses. So، paying more attention to shift work nurses'' health، particularly female nurses، through shift work education program، occupational health consulation and periodical examinations is recommended.
    Keywords: Shift works, depression, nurses
  • Jamil Sadeghiifar, Fakhraldin Taghinejad, Hamid Taghinejadd, Eisa Khodadadi, Seyyed Meysam Mousavi Pages 39-48
    Background And Aim

    One of the most important causes of mortality and life threating problems is cardiovascular diseases. American Heart Association (AHA) estimated that، approximately 25million death occurs because of cardiovascular disease till 2020، and this will be recognized as first cause of mortality. Studies show that control and decrease of risk factors، decrease of Ischemic Heart Disease (IHD). The aim of this study was determining the effect of education on knowledge and attitude of patients who hospitalized in CCU and Post CCU of Mustafa Khomeini hospital of Ilam city about Risk Factors of Cardio-Vascular Disease in 2009.

    Materials And Methods

    This study is a Descriptive study and Interventional that 96 patients of CCU and Post CCU of Mustafa Khomeini hospital of Ilam were selected by Simple Random sampling. After education، knowledge and attitude of patients was assessed in respect of cardiovascular risk factors. Finally، collected data analyzed by SPSS package، chi – square، Fisher exact، Parried T – tests.

    Finding

    Patients knowledge in Respect of cardiovascular disease pre (25. 93) and post (36. 19) education، had a significant difference (P<0. 001)، also in respect of education of couple (P<0. 03) and sex (P<0. 05). in case of attitude mean score there was significant difference between pre (23. 5) and post (35. 7) education، There was significant statistical correlation between education and age (P<0. 05)، education level (P<0. 01)، education level of couple (P<0. 05) and monthly income (P<0. 01). Discussion and

    Conclusion

    Considering that cardiovascular diseases have an increasing trend of prevalence and knowledge and attitude of patients about them are relatively low and education to cardiac patients is effective in preventing of recurrent hospitalizations and prevalence of these diseases. We advise that education to cardiovascular patients be considered as the core of interventions of personnel، clinical trainers and students of nursing.

    Keywords: cardiovascular diseases, risk factors, knowledge, attitude
  • Zinab Moshirabadi, Naeemeh Seyedfatemi, Leili Borimnejad, Hamid Haghani, Mahin Yazdanizunuz Pages 49-57
    Introduction

    Nursing education is responsible for providing an environment to facilitate students learning and acquiring cognitive، affective and psychomotor skills. Nurses are now required to provide skilled، multidimensional care in multiple، often unfamiliar environments or settings. Consequently، nurses should be prepared to function as safe، competent، intuitive and innovative clinicians in an environment where new information and clinical situations are constantly changing. In the midst of a knowledge explosion in health care، students need to be provided with the tools and experiences that teach them how to think that promotes an understanding and an embracement of lifelong learning. This study was developed to determine and compare the nursing student''s creativeness.

    Methods

    This was a cross-sectional study. The study was carried out in Faculty of Nursing and Midwifery Iran University of Medical Sciences. Study population was all of students enrolled in nursing four-year program 2009-2010 curriculum. Three hundred and twenty two students participated in this study by using the Abebi''s creativity Test. The data was coded and analyzed using the SPSS. Mean creativity scores between students’ responses in different years were compared by ANOVA.

    Results

    It was found that the mean score of the students’ creativity was 136. 19±13. 31. When compared to a normative sample of Iran، the subjects were above or similar for overall creativity totally and four subscales. When the mean score and number of years of education were considered، no statistically significant difference was found for overall creativity، fluency and originality (P>0. 05). However the difference for mean scores of elaboration (F=3. 35، P=0. 019) and flexibility (F=2. 82، P=0. 039) was statistically significant.

    Conclusion

    Nursing schools should establish proper، accepting، and trustable atmosphere in order to develop nursing student s thinking، creativity، Self-centered learning abilities. This Atmosphere facilitates inquiry and questioning skills and improves unpredictable solutions in students and after that this critical skill will be improved. Revision the undergraduate educational program frequently according Nursing students’ creativity seems to be necessary.

    Keywords: Creativity, education, nursing student
  • Dr Davood Hekmatpo, Farzanej Jahani, Nazi Nejat Pages 58-67
    Introduction

    The aim of nursing education is training of competent nurses who have knowledge، attitude and necessary skills for maintaining and promoting people health. So، nursing faculty member role in individual and professional development is not deniable. The purpose of this study is exploration of characteristics of a competent nursing faculty member.

    Methods

    This is a qualitative research which was done using content analysis method. Data were collected through interviews. The study was initiated with purposive sampling and continued by theoretical one. 24 participants were interviewed during 2 months in Nursing faculty. Constant comparative analysis method was utilized for data analysis.

    Results

    Data analysis has shown that 7 categories including: scientific background، educational skills، individual and emotional characteristics، professsional ethics، supportive and management characteristics as secondary codes، and “A nursing competent faculty member as a complete human” as the main code were extracted from data which all participants confirmed them.

    Conclusion

    In this study the characteristics of a competent nursing faculty member were recognized deeper. Since the main code “A nursing competent faculty member as a complete human” as a new and deep spiritual finding can emphasizes on the placement of nursing discipline. Considering the study findings can bear in mind that all nursing masters should pay attention to them and have a comprehensive plan to achive them. On the other hand، applying characteristics of a competent nursing faculty member as a guider in nursing menagement and education is recommended.

    Keywords: Nursing, faculty member, characteristics, competent, qualitative research
  • Azam Ghorbani, Kobra Noroozi, Dr Hosein Jahani, Hashem, Mohammad Ebrahim Sarichlou, Farzaneh Falahatpisheh Pages 68-75
    Introduction
    Academic achievement will be self-actualization and promote confident of students; intelligence، memory and type of personality are the psychological factors that affect learning. This study was performed to determine the relationship between type of personality and academic achievement of nursing students.
    Methods
    This is an analytic study; subjects consisted of 161 undergraduate Nursing students (The third term and higher) at Qazvin Nursing college in 2009. The subjects were assessed by demographic questionnaire، Eysenck''s personality inventory and total average of semesters as academic achievement. Data were analyzed by chi-squire، analysis of Variance and parson correlation with significant level of 0. 05 and using SPPS v. 15.
    Results
    The results from 161 subjects showed 83. 9% females and 16. 1% male. And most samples (44. 1%) were extroversion with instability personality. Statistical tests showed significant relationship between type of personality and total average (P=0. 023، F=3. 25). There was significant negative correlation between academic achievement with introversion (r=-0. 167، P=0. 038).
    Conclusion
    So it seems academic achievement is also affected by characteristic of personality and psychological status; therefore further study of student''s personality in several fields and creating more consultation centers in universities are necessary.
    Keywords: Type of personality, academic achievement, nursing students
  • Ãnesa Noghan, Dr M.A. Cheraghi, Dr Hosein Mahjub Pages 76-86
    Introduction

    Using a descriptive cross-sectional approach، this study was conducted to assess the quality of passed educational course among different medical sciences’ disciplines in Hamadan University of Medical Sciences in 2010.

    Methods

    Including last year students of all disciplines of Hamadan University of Medical Sciences as study population، this research was done. Consequently، random stratified sampling was performed among last year students of each. Data were collected by applying a two-parted questionnaire as: A) Demographic section (such as age، gender، type of discipline، level of interest about discipline when arrived، level of interest to discipline at commence and now (last year) and etc. B) CEQ questions that’s about teaching، aims and standards، whole content of lessons، material and resources، evaluation and general satisfaction. Data were analyzed by statistical software SPSS16 using descriptive statistics and correlation coefficient.

    Results

    The results indicated that there was a significant relation between students'' satisfaction on the quality of passed educational course and level of interest regarding to discipline at the last year of study. Minimum correlation revealed between total CEQ score and its various parts in evaluation part. Maximum CEQ score was gotten in Dentistry and minimum of it was obtained in Emergency Medicine Technicians.

    Conclusion

    Data indicated that the competent، up-dated and expert teachers together with appropriate clinical education، suitable teaching-learning occurrence and interest to the discipline at entrance are all most important influencing factors on satisfaction of quality of passed educational course.

    Keywords: Quality of Education, Learning, Medical Sciences, Student, Satisfaction