فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1391)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی جوهری، محمود صادقی، مرتضی، شهبازی نیا، علی مهاجری صفحه 1
    اقدامات تامینی و موقتی، از قبیل دستور موقت، تامین دلیل، تامین خواسته و تعلیق ترخیص، از مهم ترین تدابیر قانونی در فرایند دادرسی عادلانه و منصفانه در دعاوی حقوق مالکیت فکری است که در فصل سوم موافقتنامه سازمان جهانی تجارت درباره جنبه های تجاری حقوق مالکیت فکری (تریپس) مورد توجه ویژه قرار گرفته است. در مقررات ناظر به حقوق مالکیت فکری ایران، این موارد کم و بیش مورد توجه قرار گرفته است. لکن تحقیق حاضر نشان می دهد که قانون جدید نسبت به قانون سابق در این زمینه، نه تنها ما را در وضع بهتری قرار نداده، بلکه نواقص و ابهاماتی را ایجاد کرده که در قانون قبل وجود نداشت. آیین نامه اجرایی قانون جدید در تلاش برای رفع این اشکال ها، موادی از قانون و آیین نامه گذشته را به صورت جسته گریخته و غیرمنسجم اقتباس کرده و در پاره ای از موارد فراتر از قانون رفته است.
    در این مقاله، ضمن نقد و بررسی قانون جدید و آیین نامه اجرایی آن و مقایسه اش با موافقتنامه تریپس، پیشنهادهایی برای اصلاح قانون ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ضمانت اجرا، دعاوی حقوق مالکیت صنعتی، اقدامات تامینی و موقتی، تدابیر مرزی، موافقتنامه تریپس
  • سعید حبیبا، نسیم حنیفی صفحه 25
    پس از سال ها خلا قانونی درخصوص حمایت از طرح های صنعتی، قانون حمایت از اختراعات، طرح های صنعتی، علائم و نام های تجاری، مصوب1386، نتوانست تعریف جامعی از طرح صنعتی ارائه کند. از سوی دیگر، معیارهای ثبت طرح های صنعتی و ارزیابی آن ها در قانون، به حدی مبهم و نارسا بود که آیین نامه اجرایی را هم به ورود به حیطه قانونگذاری ناچار کرد تا بتواند با افزودن احکامی بدیع، از میزان چالش های حقوقی در این زمینه بکاهد. در این مقاله، به منظور تقلیل معایب قانون فوق الذکر، پس از ارائه تعریفی جامع از طرح های صنعتی و تحلیل نقادانه قانون و مطالعه تطبیقی دیگر نظام های حقوقی، راهکارهایی از قبیل اتخاذ همزمان معیار جدید بودن و اصیل بودن در ثبت طرح صنعتی، تصریح به تعریف اصالت در قانون، اصلاح تعریف جدید بودن و... پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: طرح صنعتی، مالکیت فکری، معیارهای ثبت، اصالت، جدید بودن
  • حجت خادمی، میکلانجلو تمرمن صفحه 47
    با درج بند «د» ماده 4 ذیل قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، مصوب 1386 مجلس شورای اسلامی، منابع ژنتیک و اجزای ژنتیک تشکیل دهنده آن ها و همچنین فرایندهای بیولوژیک تولید آن ها از حیطه نظام ملی حمایت از اختراع ایران خارج شدند. این امر مباحث و مجادلات دامنه دار حقوقی را درخصوص لزوم و نحوه ثبت اختراعات زیست فناوری در کشور برانگیخت. موافقان پیش بینی قاعده مذکور را قبل از اتخاذ تصمیم نهایی در مورد ثبت اختراعات زیست فناوری، درست و منطقی دانسته و بر لزوم مطالعه دقیق تجارب و رویکرد های متنوع حقوقی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی درباره قابلیت ثبت مواد ژنتیکی و اختراعات زیست فناوری به منظور آگاهی از نیازها و الزامات ملی درخصوص این موضوع و نیز حمایت از منابع ژنتیک کشور تاکید کرده اند. در مقابل، مخالفان بند «د» ماده 4 با تاکید بر اهمیت زیست فناوری، اطلاعات و دانش موجود را برای اتخاذ تصمیم و طراحی نظام ثبت اختراع قابل اعمال بر آن کافی می دانند. با توجه به چنین چالشی، این مقاله به بررسی رویکردهای اصلی نظام های ثبت اختراعات در زمینه زیست فناوری با هدف فرآهم آوردن یک نظام متوازن حمایت توامان از اختراعات زیست فناوری و منابع ژنتیک اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: اختراع، ژن، فناوری
  • رضا دریایی، محمد نوروزی صفحه 79
    یکی از موضوعات پر کاربرد در قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 و آیین نامه آن مصوب 1387 دستور موقت برای حمایت از منافع صاحب حقوق فکری است. اما عبارات به کار رفته در مقررات مذکور ناقص است و سکوت نابجای قانونگذار باعث سردرگمی قضات در هنگام صدور دستور موقت یا اجرای آن می شود. از جمله نقاط ابهام این است که توقیف کالا در دعاوی مالکیت فکری، چه هنگام در راستای دستور موقت است و در چه صورت به منظور تامین خواسته؟ آیا قبل از طرح دعوای اصلی، امکان صدور دستور موقت وجود دارد؟ اگر پاسخ مثبت است ضرب الاجل اقامه دعوا پس از صدور دستور چند روز است؟ یا اگر موضوع دستور موقت خارج از حوزه قضایی تهران باشد، دادگاه صالح برای صدور دستور کدام است؟ مقاله حاضر در پی یافتن پاسخ به پرسش های موجود به منظور خروج قضات از سردرگمی فعلی و اصلاح قانون در آینده است.
    کلیدواژگان: دستور موقت، پیشگیری از ضرر، توقیف کالای ناقض حق، کالای مخالف حق
  • حمید عزیزی مراد پور صفحه 105
    یکی از مواردی که کشورهای در حال توسعه در پرتو توجه به نیازهای عمومی و توسعه ای همواره بر آن تاکید دارند، حدود و ثغور حق اختراع در چارچوب استثنائات حاکم بر آن است. منظور از محدودیت های حق اختراع در این نوشته، محدودیت های بهره برداری از حق اختراع، موضوع مواد 15 و 17 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 است که کارایی آن در نظام حقوقی ایران در رسیدن به اهداف سیستم حق اختراع مورد بررسی قرار می گیرد. محدودیت های قبل از ثبت و موارد خروج از حیطه حمایت که موضوع ماده 4 قانون مذکور است، مقوله دیگری است که در مورد مصادیق آن اختلاف های کم تری وجود دارد. ضمن این که در این نوشته فقط معیارها و استانداردهای کلی ارزیابی استثنائات و محدودیت ها با تمرکز بر برخی از مصادیق آن، مثل استفاده شخصی و استفاده آزمایشی از اختراعات بررسی خواهند شد. در این مقاله، سوال اصلی این است که آیا در قوانین و رویه اداری و قضایی ایران، استثنای استفاده شخصی و آزمایشی از حق اختراع به عنوان یکی از ابزار های حفظ حقوق عمومی مورد استفاده قرار گرفته است یا نه؟ علیرغم این که استفاده آزمایشی در قانون ایران پیش بینی شده، اما در مورد ضوابط و معیارهای این استثنا و همین طور استفاده شخصی از اختراع، نه در رویه قضایی و اداری و نه در قوانین ثبت اختراع، مقرره ای وضع نگردیده است.
    کلیدواژگان: حق اختراع، استثنائات و محدودیت ها، استفاده شخصی، استفاده آزمایشی، افشا و دسترسی به اطلاعات
  • محمد عیسایی تفرشی، محمد شاه محمدی، محمود صادقی صفحه 131
    استراد سود تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض، روشی برای جبران خسارت وارد به حقوق مالکیت فکری و مبتنی بر قاعده جلوگیری از دارا شدن ناعادلانه است که از سوی برخی کشورهای پیشرو در زمینه حقوق مالکیت فکری به عنوان ضمانت اجرای نقض این حقوق، پیش بینی شده است.
    این ضابطه جبران خسارت، ممکن است از سوی خواهان در کنار ضابطه منفعت تفویت شده خواهان یا جایگزین آن مورد مطالبه قرار گیرد و اگر موجب محاسبه مضاعف خسارت نگردد، روش مناسبی برای محاسبه خسارت است.
    براساس این ضابطه، خواهان به صرف اثبات معاملات ناقض، مستحق استرداد سود حاصل از آن معاملات خواهد بود؛ مگر این که خوانده اثبات کند تمام یا بعض سود حاصل از معاملات مذکور منتسب به عواملی غیر از حق فکری نقض شده است.
    در قوانین خاص مالکیت فکری کشورمان، چنین ضابطه ای پیش بینی نشده است؛ ولی با توجه به پذیرش قاعده منع دارا شدن بلاجهت در فقه و حقوق، از جمله در مبحث استیفا (که براساس آن، اجازه استرداد اموال و دارایی تحصیل شده بلاجهت بدون ارتکاب خطا داده شده) می توان نتیجه گرفت زیاندیده به طریق اولی می تواند منافع تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض حقوق مالکیت فکری (ارتکاب خطا) را مسترد کند.
    کلیدواژگان: استرداد، سود تحصیل شده، ناقض، جبران خسارت
  • اصغر محمودی صفحه 157
    قانون ثبت اختراع، طرح های صنعتی و علائم تجاری و آیین نامه اجرایی آن، فاقد احکامی خاص در زمینه رهن اموال فکری است. بنابراین، رهن این اموال را باید در چارچوب مقررات قانون مدنی تحلیل کرد.
    ماده 774 قانون مدنی با تصریح به لزوم عین معین بودن مال مورد رهن، رهن دین و منفعت را باطل اعلام کرده است. ماده 772 نیز قبض را شرط صحت عقد رهن دانسته است.
    بنا به مواد مذکور، تصور بر این است که رهن اموال فکری، باطل است؛ چه این اموال عین تلقی نمی شوند و قبض آن ها نیز محل مناقشه است.
    مقاله حاضر با تحلیل مقررات رهن و اموال فکری، بطلان تصور فوق را نشان می دهد و ثابت می کند رهن اموال فکری با مقررات قانون مدنی منافاتی ندارد؛ هرچند پیشنهاد می کند رهن اموال فکری در قانون ثبت اختراع، طرح های صنعتی و علائم تجاری صریحا مورد اشاره قرار گیرد تا به برداشت ها و تفسیرهای مختلف توسط حقوقدانان و محاکم پایان داده شود و ضمن همسو کردن مقررات موجود با موضع نظام های حقوقی دیگر، به توقعات و انتظارات معقول حوزه اقتصاد، تجارت و صنعت نیز پاسخ درخوری داده شود تا حجم قابل توجهی از اموال و دارایی ها از امکان و قابلیت رهن محروم نگردند.
    کلیدواژگان: رهن، اموال فکری، راهن، مرتهن، عین، دین، منفعت، قبض
  • نمایه مجموعه مقالات منتشر شده در سال 1390
    صفحه 173
|
  • Mehdi Johari, Mahmoud Sadeghi *, Morteza Shahbazinia, Ali Mohajeri Page 1
    Provisional measures such as injunction, securing evidence, freezing injunction and suspension of releas are among the most important legal measures adopted in fair and equitable proceedings related to the intellectual property rights, which have been considered in the third chapter of the World Trade Organization Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPs). In the Iranian legal system, this subject is more or less given attention. This study, however, reveals that the new law not only did not put us in a better situation in comparison with the previous law, but also created imperfections and ambiguities that didn’t exist in the previous law. The executive regulations of the new law, sporadically and in a disorderly way have adopted some of the provisions of the previous regulations as part of efforts to remove the existing imperfections and flaws. Actually, it has exceeded the legal limits in some cases. In this research, the author draws a comparison between the new law and the TRIPs Agreement while challenging the new law and its executive regulations. Finally, it sets forth some proposals for amending the existing law.
    Keywords: Sanction, Industrial property rights action, Security, provisional measures, Border measures, TRIPs Agreement
  • Saeed Habiba* Habiba*, Nasim Hanifi Page 25
    After many years of regulatory gap in protection of industrial design, the act dated 1386/2007 did not manage to provide an exhaustive definition of industrial design. On the other hand, the registration and appraisal criteria of industrial design were too vague that the executive ordinance to trespass the territory of the regulatory power to, by adding some new laws, decrease the related legal challenges. In this article, after giving a complete definition of industrial design; by critical analysis of the above-mention act, some suggestions are provided in order to decrease the act's deficiencies, including: simultaneous adoption of both novelty and originality in registration of designs, amending the act by adding a suitable definition of originality in the act, and amending the definition of novelty.
    Keywords: Industrial Design, Intellectual property, Registration requirement, Originality, Novelty
  • Hojjat Khademi, Michelangelo Temmerman Page 47
    In 2007, the Iranian parliament decided to exclude genetic resources, genetic materials and biological processes for their production from the Iranian industrial property regime by adding article 4 (d) to the Patent, Industrial Designs and Trademarks Act. During the ratification, this rule caused controversial debates between proponents and opponents of protecting biotechnology inventions. Proponents of article 4 (d) considered the best choice to wait and see before taking a final decision. This was a wise choice in this context to review the literatures and different national, regional and international approaches on the issues of the patentability of genetic materials and biotechnology inventions enabled Iran to be aware of its specific needs and obligations on the subject; and to create a defensive protection regime of genetic resources. In contrast, opponents of article 4 (d) emphasize that the importance of biotechnology does not decrease and that more than enough information is available today to take an informed decision and tailor an adequate patent law applicable in this field. Concerning such a challenge, this paper analyzes the main approaches of the patent regimes with the goal of establishing a balanced regime on protection of biotech inventions as well as protection of genetic resources.
    Keywords: Invention, Gene, Technology
  • Reza Daryae Daryae, Mohammad Norouzi Page 79
    One of the frequent matters in Iranian industrial property law is the problem of provisional order. Nevertheless, some of the phrases applied in the regulation confuse judges in taking injunctional measures. For example, when the seizure of violating goods is for the purpose of provisional order, or which court has the local competent when the subject matter of the order is situated out of Tehran jurisdiction? This article seeks to answer the questions arisen from vague points of the matter in Iranian law in order to release judges from the confusion and give suggestions for next reformation of the law.
    Keywords: Interim injunction, Seizure of violating goods, Goods contrary to intellectual property
  • Hamid Azizi Morad Pour* Page 105
    Although the developing countries have recognized the principle of patent protection and bound the related norms but they followed the public policy approach and accepted these norms in the light of public interest and developmental needs. So they always contemplate the flexibilities of patent rights but the question is that what mechanisms and policies they should apply whilst being bound over to international instrument has been accessed to the mentioned aims. For the sake of this paper, the means of exception is the exceptions and limitations provided in the articles 15 and 17 of the registration of patent, trade mark and industrial design Act. In this article, after discussing the concepts of the mechanism and tools provided in the mentioned articles, an attempt is also made to illustrate the efficiency of the mentionsed tools. However, the pre-register exception, as has been provided in the article 4, is another topic, which should be considered separately. In the meanwile, just some general norms and standards in the evaluation of the legitimacy of the following limitation with special reference to experimental use and personal use of patent will be illustrated and some other mechanisms in this area such as exhaustion of rights and compulsory licenses require another contemplation.
    Keywords: Patent, Exception, limitation, Experimental use, Personal use, Disclosure, access to information
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Mohammad Shah Mahammadi, Mahmoud Sadeghi Page 131
    Restitution of earned profit by infringers is a way of remedy for intellectual property damages that is based on the rule of preventing unjust enrichment and has been predicted by some I.P. pioneering countries as the guarantee of infringement of I.P rights. The plaintiff may require the above-mentioned remedy instead of, or beside the lost profit. It is an appropriate way to compute the remedy if it does not cause unfair increase in remedy. According to the criterion, the plaintiff will be entitled to the restitution of all profit due to transactions if the loss is proved to have been made, unless the defendant proves that all or part of the profit was earned due to other factors excluding infringed I.P. rights. Iranian I.P. rules have not foreseen such criterion, however, considering the acceptance of preventing unjust enrichment rule in religious jurisprudence and law-among them the subject of vindication that allows the restitution of properties & assets faultlessly-it can be concluded that the right holder (plaintiff) can undoubtedly return the profit made by the infringer through the infringement of I.P. rights.
    Keywords: Restitution, Profits, Infringer, Remedy
  • Asghar Mahmoudi * Page 157
    The patent, industrial designs and trademarks law and its implementing regulations lack specific provisions regarding the mortgage of intellectual property, Therefore, security of these kinds of properties should be analyzed within frame work of civil law. Article 774 of Civil Law stipulates that mortgaged property shall be particular object and, consequently, the security of debt and interest is void. Also, in article 772 delivery is considered a condition of validity of mortgage contract. Based on these articles, it is believed that mortgage of intellectual property is void, because these objects are not particular objects and their delivery is disputable. The present paper, through analyzing mortgage regulations and intellectual property, shows nullity of the above assumption and proves that mortgage of intellectual properties dose not have any contradiction with the provisions of civil law. However, for avoidance of any dispute and misinterpretation by courts and lawyers, it suggests that mortgage of intellectual property should be explicitly predicted in the patent, industrial designs and trademarks law till, in addition to coordination of existing regulations with the position of other legal systems, the reasonable expectations of economy, trade and industry are given appropriate response and considerable amount of property and assets are not deprived from the possibility and potentiality of mortgage.
    Keywords: Mortgage, Intellectual property, Mortgagor, Mortgagee, Object, Debt, Interest, Delivery