فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 106، فروردین 1392)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 106، فروردین 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد امیری، مهدی راعی، رضا چمن، نازی رضایی صفحه 1
    زمینه و هدف
    به علت افزایش سزارین در سال های اخیر، درصد زایمان طبیعی رو به کاهش نهاده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین برخی عوامل مرتبط بر انتخاب نوع زایمان در زنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع پژوهش های کاربردی است که به شیوه مقطعی در سال 1391 انجام شد. در این تحقیق کلیه زنان شاغل واجدشرایط در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود مورد مطالعه قرار گرفته و پرسشنامه ای حاوی9سئوال فردی و 37سئوال اختصاصی در خصوص شرایط زایمان قبلی فرد به صورت خودایفا تکمیل گردید. داده ها پس از جمع آوری و ورود به نرم افزار SPSS به کمک آزمون کای دو تحلیل شدند. سطح معنی داری در کلیه آزمون ها 05/0 می باشد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه62/37 ± 38/7بود. 5/27% از افراد در زایمان های قبلی سابقه سزارین داشتند. 8/57% از افراد در آخرین بارداری به روش سزارین زایمان نموده بودند. رابطه معنی داری بین تحصیلات، شغل، محل خدمت و وضعیت استخدام پاسخگو با نوع زایمان مشاهده نشد (05/0 p>) ولی بین تحصیلات بالای همسر، وجود سابقه قبلی سزارین، ابتلا به بیماری و سقط و پیشنهاد دوستان، روش زایمان دوستان، روش پیشنهادی همسر، روش پیشنهادی مادر، پیشنهاد پزشک و ماما با انتخاب روش زایمان رابطه معنی داری وجود داشت(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    میانگین شیوع سزارین در ارائه دهندگان خدمات بالاتر از متوسط جامعه است. پیشنهاد می گردد که سیاستگزاران سلامت در سطح شهرستان با برگزاری جلسات آموزشی متعدد برای این گروه نسبت به اصلاح نگرش و عملکرد آنان اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: زایمان، سزارین، زایمان طبیعی، زنان شاغل
  • طاهره دهداری، ملیکا خارقانی مقدم، طاهره منصوری، امل ساکی صفحه 10
    زمینه و هدف
    مصرف ناکافی برخی گروه های غذایی مانند میوه ها در دانشجویان خوابگاهی به چشم می خورد. با توجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر مصرف میوه در این دسته از افراد، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت مصرف روزانه میوه در دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران و عوامل پیش بینی کننده آن بر اساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 200 دانشجوی دختر ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های مربوط به اطلاعات فردی، وضعیت مصرف روزانه میوه و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده را تکمیل کردند. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی، آنالیز واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن دانشجویان مورد بررسی 6/22 سال بود. 80 % در مقطع کارشناسی تحصیل می کردند. 5/55% از دانشجویان مورد مطالعه، 1 عدد میوه یا کمتر در روز می خوردند، 30% دو عدد میوه در روز، 10 درصد 3 عدد میوه در روز و 5/4 درصد از دانشجویان بیش از 4 عدد میوه در روز مصرف می کردند. متغیر قصد رفتاری به تنهایی 30 درصد تغییرات رفتار مصرف روزانه میوه (0001/0 p<، 10 F=، 30/0 R2=) را پیش بینی کرد. با اضافه شدن متغیرهای نمایه توده بدنی و میزان درآمد به مدل رگرسیونی قبلی، میزان پیش بینی به 42/0 افزایش یافت (0001/0 p<، 9/6 F=، 42/0 R2=). ضمنا یافته ها نشان داد که سازه های نگرش و هنجارهای انتزاعی، 54 درصد تغییرات قصد مصرف روزانه میوه را پیش بینی کردند (0001/0 p<، 40 F=، 54/0 R2=).
    نتیجه گیری
    مصرف میوه در دانشجویان در حد کافی نیست. در طراحی مداخلات آموزش تغذیه بهتر است بر متغیر قصد رفتاری و تعیین کننده های آن (مانند نگرش و کنترل رفتاری درک شده) و همچنین وضعیت اقتصادی و شاخص هایی چون نمایه توده بدنی دانشجویان تمرکز یافت.
    کلیدواژگان: مصرف میوه، دانشجو، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • یحیی محمدنژادپناه کندی، احمد محمدنژاد پناه کندی، فرشته شهیدی، بهنام مسعودیان صفحه 20
    زمینه و هدف
    فعالیت های بدنی می توانند تغییرات هماتولوژیک مختلفی ایجاد نمایند. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت هوازی بیشینه صبح و عصر بر برخی عوامل منتخب هماتولوژیکی در مردان جوان ورزشکار بود.
    روش کار
    در این تحقیق20 ورزشکار به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه صبح و عصر (10= N) تقسیم شدند. میانگین سن، وزن و قد به ترتیب درگروه صبح (سن9/20 ± 99/0 سال، وزن35/67 ± 27/6کیلوگرم و قد4/180 ± 28/4سانتیمتر) ودر گروه عصر(سن21 ± 63/0 سال، وزن13/67 ± 13/9کیلوگرم و قد9/176 ± 01/9 سانتیمتر) بود. آزمودنی ها برنامه تمرینی هفت مرحله ای بروس را در ساعت 8-10 و گروه عصر در ساعت 15-17 انجام دادند. نمونه خونی از هر دو گروه؛ در سه مرحله قبل، بلافاصله بعد از فعالیت و دو ساعت پس از خاتمه فعالیت به مقدار 5 میلی لیتر از ورید بازویی دست چپ تهیه شد. داده ها بوسیله آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری و آزمون تعقیبی بنفرونی) با استفاده از نرم افزار آمار 19 SPSS بررسی شد(05/0 ≥ p).
    یافته ها
    نتایج بیانگر تفاوت معنی دار در Hb و RBC دو گروه صبح و عصر در مراحل مختلف نمونه گیری (قبل با بلافاصله بعد، بلافاصله بعد با دو ساعت بعد) بود. تفاوت معنی داری در میزان Hb و RBC در مرحله قبل با دو ساعت بعد از فعالیت مشاهده نشد. اندازه گیری میزان WBC در دو گروه تفاوت معنی داری را در هر سه مرحله نمونه گیری نشان داد و میزان PLT هم در گروه صبح در سه مرحله و در گروه عصر در دو مرحله (قبل با بلافاصله بعد، بلافاصله بعد با دو ساعت بعد) تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0 ≥ p). در مقایسه دو گروه صبح و عصر نتایج نشان داد، بین میزان Hb، WBC، RBC و PLT خون مردان ورزشکار به دنبال یک جلسه فعالیت هوازی بیشینه در صبح و عصر؛ قبل، بلافاصله و دو ساعت بعد از فعالیت تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد، اجرای یک جلسه فعالیت هوازی بیشینه در صبح و عصر می تواند تاثیری بر عوامل هماتولوژیک داشته باشد اما زمان فعالیت بر میزان تغییرات بی تاثیر بوده است. از این جهت برخورداری از یک ویژگی ایده آل در شاخص های هماتولوژیک، که در اکسیژن رسانی و ایمنی بافت ها نقش اساسی دارند، در اجرای فعالیت بایستی مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: عوامل هماتولوژیک، فعالیت هوازی بیشینه، زمان فعالیت، مردان جوان ورزشکار
  • داوود پورمرزی، شهناز ریماز، عفت سادات مرقاتی خویی، مریم رازی، مصطفی شکوهی صفحه 30
    زمینه و هدف
    ازدواج پدیده ای است که ماهیت نیازهای بهداشت جنسی و باروری را تغییر می دهد. عدم توجه به ماهیت متفاوت نیازهای بهداشت جنسی و باروری در موقعیت های مختلف از اثر بخشی برنامه های آموزشی در این حیطه می کاهد. هدف از این مطالعه گزارش نیازهای آموزشی و مقایسه میزان نیاز به آموزش در حیطه بهداشت جنسی و باروری جوانان در دو موقعیت قبل و بعد از ازدواج می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه هم گروهی در سال 1390، 450 نفر از داوطلبین ازدواج در تهران به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی شده انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته میزان نیاز به آموزش در زمینه های مختلف حیطه بهداشت جنسی و باروری در دو مرحله قبل و بعد از ازدواج با مقیاس پنج درجه ای لیکرت مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون ها آماری تی تست و تی زوج استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره نیاز به آموزش قبل از ازدواج و بعد از ازدواج به ترتیب 95/0 ± 56/3 و 82/0 ± 72 /3 بود بعد از ازدواج میزان نیاز به آموزش افزایش پیدا کرده بود ولی این افزایشاز نظر آماری معنی دار نبود (096/0= p-value). مهم ترین موضوع آموزشی قبل از ازدواج «سلامت در روابط جنسی» و بعد از ازدواج «بهترین شرایط جسمی، روانی و اجتماعی زن و مرد برای شروع بارداری» بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه پیشنهاد می کند که محتوای آموزشی متناسب با نیازهای بهداشت جنسی و باروری جوانان با در نظر داشتن موقعیت فرهنگی و اجتماعی آنان طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، بهداشت جنسی، بهداشت باروری، ازدواج
  • مهناز صلحی، حدیثه فرهندی، بهرام آرمون صفحه 40
    زمینه و هدف
    اینترنت به خودی خود ابزار بی ضرری است اما استفاده بیش از حد و نادرست از آن، خطر اعتیاد به اینترنت را به دنبال دارد که جزء اعتیادهای رفتار محور طبقه بندی می شود. میزان استفاده از اینترنت و همچنین میزان بروز و شیوع اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان و دانشجویان درحال افزایش است.این پژوهش با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و رفتار اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که با روش نمونه گیری خوشه ایروی 100 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن کسب شد. پرسشنامه شامل سوالات زمینه ای آگاهی، نگرش و رفتار واحدهای پژوهش بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و به کمک آزمون های آماری کای دو، آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی و نگرش دانشجویان مورد بررسی متوسط بود (به ترتیب 4 با انحراف معیار 8/1و 54/21 با انحراف معیار 8/3). 18% دانشجویان رفتار اعتیاد به اینترنت داشتند. میان نمرات نگرش و رشته تحصیلی رابطه معنی دار به دست آمد (013/0 p=). دانشجویان پسر بیشتر از دانشجویان دختر به اینترنت وابسته بودند) 13% در برابر 5 %). بین رفتار اعتیاد به اینترنت و نوع استفاده از آن و مدت زمان استفاده از اینترنت رابطه معنی دار مشاهده شد (به ترتیب 008/0 p= و 0001/0 p=).
    نتیجه گیری
    آگاهی و نگرش دانشجویان مورد بررسی درباره اختلال اعتیاد به اینترنت ناکافی است و رفتار اعتیاد به اینترنت در این دانشجویان وجود دارد لذا طراحی مداخلات آموزشی موثر با استفاده از تئوری های یادگیری مناسب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، اختلال اعتیاد به اینترنت، دانشجویان
  • وهاب محمدپور، جلیل باباپورخیرالدین، عباس بخشی پور رودسری صفحه 48
    زمینه و هدف
    ا ختلال طیف اوتیسم [Autism spectrum disorders (ASD)] با مشکلات در زمینه عملکرد اجتماعی و ارتباطات و وجود رفتارهای تکراری و قالبی مشخص شده است. یافت شده است که الگودهی ویدئویی روش موثری برای آموزش انواع مهارت ها به کودکان مبتلا به اوتیسم باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی الگودهی ویدئویی بر افزایش مهارت های خودیاری کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی تک موردی می باشد. چهار کودک (2 پسر و 2 دختر) 6 تا 10 سال که مبتلا به اختلال اوتیسم تشخیص داده شدند، در این تحقیق شرکت داده شدند. از طرح خطوط پایه چندگانه برای هر آزمودنی استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل نموداری استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که روش الگودهی ویدئویی بر روی مهارت های خودیاری آزمودنی ها تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد که احتمالا الگودهی ویدئویی باعث افزایش مهارت های خودیاری کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم می شود.
    کلیدواژگان: الگودهی ویدئویی، مهارت های خودیاری، اختلال طیف اوتیسم
  • نصرت الله هدایت پور، محمد شبانی، منصور اسلامی صفحه 57
    زمینه و هدف
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر خستگی عضلانی بر نیروهای گشتاوری حول مفصل مچ پا ومرکز اعمال نیرو کف پا، در طی حرکات نا متعادل کننده ایستادن یک پایی است.
    روش کار
    در این مطالعه ردی- نیمه ، با استفاده از یک دوچرخه کار سنج مونارک خستگی به عضلات پا وارد گردید. سیگنال های الکترومیوگرافی سطح پوستی با استفاده از الکترود های مدور Ag–AgC1، ازعضلات حول مفصل زانو ومچ پا در طی حداکثر انقباض ارادی وانقباض استقامتی زیر بیشینه، قبل وبعد از خستگی جمع آوری گردیدند. علاوه براین به منظور تعیین میزان فعالیت رفلکسی، سیگنال های سطح پوستی ازعضلات حول مفصل زانو در طی فاز نامتعادل ایستادن یک پایی، قبل وبعد از خستگی ثبت گردیدند. جهت تعیین میزان تغییرات کنتیکی وکینماتیکی (Kinetic and Kinematic) حول مفصل مچ پا، سیگنال های صفحه نیروی متحرک (Force Plate) و سیستم تجزیه وتحلیل حرکات بدن (Motion Analyzer) نیز هم زمان با سیگنال های الکترومیوگرافی ثبت گردیدند.
    نتایج
    تجزیه وتحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که حداکثر نیروی عضلانی، استقامت عضلانی وفعالیت الکترومیوگرافی مرتبط با آن ها، به طور معناداری بعد از خستگی کاهش یافته است (05/0> p). علاوه براین میزان فعالیت رفلکسی عضلات جهت حفظ تعادل به طور معنی داری بعد از خستگی کاهش نشان داد (05/0> p). با این حال نیروی گشتاوری درصفحه پیشانی Frontal)) و افقی(Horizontal) به طور معنی داری افزایش یافت، که توام با یک افزایش معنی داری در افزایش مرکز اعمال نیرودر صفحه فرونتال بود (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد، که کاهش فعالیت رفلکسی عضلات بعد از خستگی، میزان نیروی گشتاوری و همچنین مرکز اعمال نیرو را در صفحه فرونتال افزایش داده وممکن است خطر اسپرین های خارجی (Lateral Sprain) مچ پا را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: گشتاور مفصل مچ پا، الکترومیوگرافی، خستگی، ایستادن یک پایی، پرتاب شدن
  • نفیسه خاندوزی، فرزاد شیدفر *، شهرام آگاه، آغا فاطمه حسینی صفحه 65
    زمینه و هدف

    باتوجه به شیوع بالای عفونت هلیکوباکترپیلوری و عوارض ناشی از مزمن شدن آن، همچنین فعالیت ضدباکتریایی علیه هلیکوباکترپیلوری و خواص ضدالتهابی اسیدهای چرب امگا-3، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر مکمل یاری با اسیدایکوزاپنتانوئیک (EPA= Eicosapentaenoic Acid) بر ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری، سطح برخی نشانگرهای التهابی و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم انجام گرفت.

    روش کار

    در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی کنترل شده(IRCT: 201101122709N16)، 64بیمار آلوده به هلیکوباکترپیلوری (31 مورد و 33 شاهد)، درکنار درمان4دارویی عفونت، به طورتصادفی روزانه 2گرم مکمل EPA یا روغن (Triglycerides Chain Medium) MCT به عنوان دارونما، به مدت 12هفته دریافت کردند. دریافت غذایی افراد توسط یادآمد24ساعته خوراک (24 hour food recall) جمع آوری و با نرم افزار Nutritionist IV آنالیز شد. نمونه گیری از خون ناشتا و اندازه گیری وزن، قد و سطح فعالیت بدنی در ابتدا و انتهای مطالعه انجام گرفت.

    یافته ها

    توزیع جنسیت، میانگین سن، وزن، دریافت روزانه انرژی، درشت مغذی ها، ریزمغذی های مرتبط با وضعیت آنتی اکسیدانی، سطح فعالیت بدنی و متغیرهای بیوشیمیایی، در ابتدای مطالعه بین دوگروه تفاوت معنی داری نداشت. تفاوت معنی داری نیز در وزن، سطح فعالیت بدنی و دریافت غذایی روزانه، قبل و بعد از مطالعه در دو گروه دیده نشد. میزان ریشه کنی عفونت، سطح اینترلوکین-6 (IL-6)، اینترلوکین-8 (IL-8) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی TAC (Total Antioxidant Capacity) بین دوگروه تفاوت معنی داری نداشت، در حالی که سطح پروتئین واکنش گر C باحساسیت بالا(hs-CRP: high sensitivity C-Reactive Protein) در گروه EPA به طورمعنی دار کاهش داشت (02/0= p).

    نتیجه گیری

    12هفته مکمل یاری با اسیدایکوزاپنتانوئیک، بر ریشه کنی عفونت هلیکوباکترپیلوری، سطح سرمی IL-6، IL-8 و TAC تاثیر معنی داری نداشته و می تواند سطح hs-CRP را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، اسیدایکوزاپنتانوئیک، ریشه کنی، فاکتورهای التهابی سرم، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم
  • محدثه شجاعی شاهرخ آبادی، انوشیروان کاظم نژاد، فرید زایری، محسن واحدی صفحه 76
    زمینه و هدف
    برآورد دقیق هزینه های پزشکی یکی از اهداف سیاست گزاران مراقبت های بهداشتی است. با توجه به ویژگی داده های مطالعات بهداشتی و پیچیدگی تحلیل آن ها، استفاده از مدل های معمولی مناسب نیست. این مطالعه با هدف برآورد میانگین هزینه ی اختلالات دستگاه گوارش و بررسی برخی از عوامل تاثیرگذار بر آن با استفاده از رگرسیون پارامتری دوبخشی صورت گرفته است.
    روش کار
    طی سال های 85-86 اطلاعات مربوط به 1907 فرد مبتلا به بیماری های عملکردی دستگاه گوارش در مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران به صورت مقطعی گذشته نگر جمع آوری گردید. برای مدل بندی هزینه ی بیماری های عملکردی دستگاه گوارش، مدل دو بخشی استفاده شد. به این صورت که در بخش اول مدل، روی هزینه های دو حالتی [صفر و غیر صفر] رگرسیون لوجستیک و در بخش دوم روی هزینه های غیر صفر رگرسیون خطی چند متغیره برازش داده شد و تاثیر متغیرهای فردی، میزان توانایی انجام کار، دفعات مراجعه به پزشک، تعداد آزمون های تشخیصی، بیمه، تعداد روزهای غیبت از کار یا کاهش کارایی و بستری در بیمارستان بر هزینه سنجیده شد.
    یافته ها
    هزینه ی بیماری های دستگاه گوارش 93/75 دلار با انحراف معیار 29/122 دلار، حداقل 89/2 و حداکثر 32/1394 دلار برآورد شد. درحالی که میانگین هزینه ی واقعی در نمونه ی مورد نظر 35/78 دلار با انحراف معیار 36/222، حداقل و حداکثر صفر و 81/5183 دلار بوده است. نتایج حاصل از مدل دو بخشی نشان داد، برخی متغیرهای فردی، تعداد روزهای غیبت از کار یا کاهش کارایی و دفعات مراجعه به پزشک در داشتن هزینه و متغیرهای تعداد روزهای غیبت از کار یا کاهش کارایی، دفعات مراجعه به پزشک و بستری در بیمارستان روی هزینه های غیر صفر تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    هزینه ی برآورد شده از این روش به مقدار واقعی نزدیک است. با توجه به پایین تر بودن انحراف معیار برآوردهای مدل نسبت به مقادیر واقعی، برآوردهای حاصل از این مدل از دقت بالایی برخوردار هستند. به علاوه این مدل در حداکثر ساختن هزینه های صفر که یکی از اهداف ما بوده است، خوب عمل کرده است.
    کلیدواژگان: مدل دو بخشی، هزینه های اقتصادی بیماری، رگرسیون پارامتری دو بخشی، بیماری های دستگاه گوارش
  • احسان شریعت بهادری، جاوید صدرایی، وجیهه مرصوصی، سمیه موسوی پور صفحه 86
    زمینه و هدف
    توکسوپلاسموزیس (Toxoplasmosis) یکی از بیماری های انگلی است که سبب بعضی حالات بالینی عفونی می گردد. یکی از راه های انتقال بیماری توکسوپلاسموزیس مادرزادی از طریق جفت به جنین می باشد که تشخیص این بیماری را در این مرحله بسیار حائز اهمیت می نماید. توکسوپلاسموزیس مادرزادی چنانچه در سه ماهه اول بارداری رخ دهد، به سقط جنین، اختلالات اعصاب مرکزی و چشمی منجر می شود. لذا روش های تشخیصی دقیق در بررسی زنان مبتلا به عفونت توکسوپلاسموز حائز اهمیت می باشد که شامل روش های سرولوژی مانند الایزا و الایزا اویدیتی IgG Avidity)) هستند. هدف از این مطالعه تعیین زمان ابتلاء مادران به انگل توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma gondii) بود.
    روش کار
    بررسی فوق از نوع مطالعات ارزیابی بود. در این راستا سعی شده است از جمع آوری نمونه های مختلف و بررسی مقایسه ای آنها در تشخیص توکسوپلاسموزیس مادرزادی مانند نمونه های سرمی و مایع آمنیوتیک، استفاده گردد. روش های آماری مورد استفاده در این بررسی با نرم افزار نسخه 18 spss انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثر مادران مورد بررسی در همین اواخر به انگل توکسوپلاسما گوندی مبتلا شده اند و افزایش تیتر الایزا اویدیتی با تعداد سقط جنین در آنها در ارتباط است.
    نتیجه گیری
    در روش الایزای ساده تنها تیتر آنتی بادی های IgM به درستی اندازه گیری می شوند، اما در روش جدیدتر که الایزا اویدیتی نام دارد، تیتر آنتی بادی IgG توکسوپلاسما گوندی هم به درستی اندازه گیری میشودو هم اینکه زمان ابتلاء مادران به این انگل مشخص می گردد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، سرم، الایزا اویدیتی، مایع آمنیوتیک، روش های تشخیصی
|
  • Mohammad Amiri, Mehdi Raei, Reza Chaman, Nazi Rezaee Page 1
    Background
    Due to the increase in C-section delivery, the percentage of natural delivery has decreased in recent years. This study aimed to investigate some of the factors which influence the choice of delivery type in women, working in Shahroud University of Medical Sciences.
    Methods
    This applied cross-sectional study was conducted in 2012. All eligible women working at Shahroud University of Medical Sciences took part in the study and they completed a questionnaire including 9 demographic items and 37 specific items on the previous delivery condition. The collected data were fed into SPSS and analyzed through Chi-square test. The significance level in all tests was 0.05.
    Results
    The mean age of the participants was 37.62±7.38. 28.5% of the participants had experience of C-section delivery. 57.8% of the participants had C-section delivery in their previous delivery. No significant relationships were observed between level of education, occupation, place of job, employment status of the respondents and delivery type (p>0.05). However, there were significant relationships between delivery type and husband’s high level of education, experience of c-section, history of disease contraction, history of abortion, friends’ suggestion, delivery type of friends, delivery type suggested by the husband, delivery type suggested by mother, and doctors’ or obstetricians’ suggestion (p<0.05).
    Conclusions
    The mean of C-section prevalence among service providers is higher than that among the society. It is suggested that the health policy makers in the city try to reform the attitudes and performance of this group through setting instructional meetings.
    Keywords: Delivery, C, section, Natural delivery, Working women
  • Tahereh Dehdari, Melika Kharghani Moghadam, Tahereh Mansouri, Amal Saki Page 10
    Background
    Consumption of some food groups such as fruits among students who are living in dormitories is inadequate. Given to the importance of recognizing effective factors of consuming fruit in this group, the present study aimed to determine daily fruit consumption status among girl students who are living in the dormitories of Tehran University of Medical Sciences and it determinants based on the theory of planned behavior constructs in 2011.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, a convenience sample included 200 girl students were selected by random sampling method and filled out questionnaires (including demographic variables, theory of planned behavior constructs and daily fruit consumption). Statistical analysis of data was performed with SPSS software, correlation, One-Way ANOVA and Regression analysis tests.
    Results
    The average age of participants was 22.6 years old. The level of education showed that 80% of participants were undergraduate. 55.5% of subjects ate one fruit or less, 30% two fruits and 10% three fruits per day. Only 4.5% of subjects ate 4 fruits and more per day. Behavioral intention alone was predicted 30% of the variation in daily fruit consumption (R2 =0.30, F =10, p<0.0001). By adding BMI and income variables to pervious regression model, prediction was increased to 42% (R2 =0.42, F =6.9, p<0.0001). Also, 54% of the variability in behavioral intention was predicted by the following variables: attitude and subjective norm constructs (R2 =0.54, F =40, p<0.0001).
    Conclusion
    Fruit consumption in the students is inadequate. In designing nutrition education interventions aiming at increasing fruit consumption in this group, it is better to put more emphasis on strategies to promote behavioral intention, its predictive factors (e.g. attitude and subjective norms (and socioeconomic status and indicators such as body mass index of students.
    Keywords: Fruit consumption, Student, Theory of planned behavior
  • Yahya Mohammad Najad Panah Kandi, Ahmad Mohammad Najad Panah Kandi, Fereshteh Shahidi, Behnam Masoudian Page 20
    Background
    Physical activity can cause various hematologic changes.The purpose of the present research was to examine the effect of a maximal aerobic exercise session in the morning and the afternoon on certain hematological factors in young male athletes.
    Methods
    20 athletes were randomly selected from the students of Physical Education in the University of Tehran and were divided into a morning group (N=10; 20.9±0.99 years, 67.35±6.27 kg, and 180.4±4.28 cm) and an afternoon group (N=10; 21±0.63 years, 67.13±9.13 kg, and 176.9±9.01 cm).The morning and afternoon groups performed the seven-station Bruce protocol from 8 to 10 A.M. and 3 to 5 P.M. respectively. The present research is quasi-experimental with a pretest-posttest design. Blood samples were collected from both groups before, immediately after, and 2 hours after the exercise. Mean and standard deviation were used for data description, and repeated measures ANOVA as well as Bonferroni test were applied for hypothesis testing at the 0.05 significance level.
    Results
    The result suggested significant differences in the levels of hemoglobin and erythrocytes of the two groups at different stages of blood sampling. No significant difference was observed in the level of hemoglobin and erythrocytes before and two hours after the exercise. Measurement of the level of leukocytes in the two groups and at different stages of blood sampling indicated significant differences, and both groups showed significant differences in the level of platelets at different stages of sampling (p≤0.05).Comparison of the two groups revealed that there is no significant difference between the morning and the afternoon group in the levels of hemoglobin, platelets, erythrocytes, and leukocytes before, immediately after, and two hours after the exercise.
    Conclusions
    Based on the results of the research, it can be argued that a maximal aerobic exercise session in the morning and the afternoon changes the level of on certain hematological factors, and that the time of exercise has no effect on the amount of change. So for having an ideal feature in hematological parameters, which play a vital role in tissue safety and oxygen supply, should be considered in the performing activities.
    Keywords: Hematological factors, Maximal aerobic exercise, Exercise time, Young male athletes
  • Davood Pourmarzi, Shahnaz Rimaz *, Effat Al Sadat Merghati Khoii, Maryam Razi, Mostafa Shokoohi Page 30
    Background
    Marriage is a phenomenon that changes the nature of sexual and reproductive health needs. Ignorance of natural differences of sexual and reproductive health needs in different situations reduces the effectiveness of training programs in this area. This research aimed to compare of sexual and reproductive health educational needs in two stages, before and after marriage in youth.
    Methods
    In a cohort study in 2011, by random stratified sampling in males and females, 450 engaged youth that participated in pre-marital counseling in Tehran, were selected. The level of sexual and reproductive health educational needs was measured by a self designed questionnaire which was a 5-point Likert-scale in two stages before and after marriage. Data were analyzed by SPSS15. Descriptive Statistics, t-test and paired t-test were used.
    Results
    Means of educational need score before and after marriage were 3.56±0.95 and 3.72±0.82. After marriage, the level of sexual and reproductive health educational needs had increased but this wasn’t significant (p-value= 0.096). “Healthy sexual relationships" in before marriage and “best physical condition, mental and social sex for pregnancy" in after marriage were the most important educational topics.
    Conclusions
    Findings suggest designing and implementation of sexual and reproductive health educational content based on needs of young people with regard to cultural and social situations of them is a must.
    Keywords: Educational needs, Sexual health, Reproductive health, Marriage
  • Mahnaz Solhi, Hadiseh Farhandi, Bahram Armoon Page 40
    Background
    Internet is a safe tool but its extreme use leads into internet addiction that is classified as behavior-based addictions. The use of internet and the internet addiction is increased among students and university students. This study was done with the purpose of determining the knowledge condition, attitude and addiction to internet among BSc students of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive-analytical study was done on 100 BSc students whom were selected by cluster sampling method. Data collection was a researcher-built questionnaire and its validity and reliability was achieved. The questionnaire was consisting of background questions of knowledge, attitude and behaviors of research units. The data was analyzed by SPSS software (version16) with the help of Chi-square test and Independent t- test.
    Results
    The mean knowledge and attitude score of the students was average (4 ± 1.8, 21.54 ±3.8).18% of the students had internet addiction behavior. There was a significant association between attitude scores and academic field (p= 0.013). Male student were more addicted to internet compared to female (13% to 5%). There was a significant relation between internet addiction behavior and its method and duration of use (p= 0.008, p=0.0001).
    Conclusion
    The knowledge and attitude of the studied students are inadequate and the internet addiction behavior exists among them. Thus, education intervention designs by appropriate learning theories are proposed.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Internet addiction disorder, Students
  • Vahab Mohammadpour, Jalil Babapour Kheyroddin, Abbas Bakhshipour Roudsari Page 48
    Background
    Autism spectrum disorder (ASD) is characterized by difficulty in the areas of social functioning, communication, and the presence of stereotypic and repetitive behaviors. Video modeling has been found to be an effective procedure for teaching a variety of skills to persons with autism. The purpose of the current study was to investigate the efficacy of video modeling procedure on self-help skills in children with Autism Spectrum Disorders.
    Method
    Present research is an experimental study of a single case. Four children (2 males & 2 females), ages 6–10, diagnosed with an autism spectrum disorder, participated in this study. A multiple baseline design for each participant and chart analysis for data analysis was used.
    Results
    Data analysis showed that the video modeling method on self-help skills in subjects effective.
    Conclusion
    Results showed that likely the video modeling procedure increased self-help skills in children with autism spectrum disorders.
    Keywords: Video modeling, Self, help skills, Autism spectrum disorder
  • Nosratollah Hedayat Pour, Mohammad Shabani, Mansour Eslami Page 57
    Background
    The aim of this study was to investigate the effect of muscle fatigue on ankle joint moment and center of pressure during single-leg stance, perturbed by forward or backward platform perturbations.
    Methods
    In this semi-experimental study fatigue induced to knee muscles by using an ergometer (monark). Surface elecromyographic signals were recorded from knee muscles during maximal voluntary contraction, sustained contraction and perturbation before and after muscle fatigue. Moreover, using force plate and video camera system, force and motion signals were simultaneously recorded during perturbations before and after muscle fatigue. To assess muscle reflex activity, the average rectified value of individual muscles was calculated over a fixed window, which was 180-ms after the onset of plate movement. Inverse dynamic method, ankle joint moment and center of pressure computed from kinetic and kinematics data after the onset of plate movement.
    Results
    One way analysis of variance revealed that maximal knee extension contraction and muscle endurance (time to task failure) were significantly reduced after muscle fatigue (p< 0.05). Muscle reflex activities during post fatigue perturbations were significantly lower than the pre fatigue perturbations (p<0.05). A significant increase in ankle joint moments in the frontal and horizontal planes were also observed (p<0.05), which was accompanied by a significant increase in center of pressure in the frontal plane.
    Conclusion
    The results of the current study demonstrated that muscle fatigue increases ankle joint moment and center of pressure in the frontal plane during single-leg stance, which in turn may increase the risk of lateral ankle injuries. These results partly explain that why lateral ankle sprains are common after heavy exercises.
    Keywords: Ankle joint moment, Electromyography, Single, leg stance, Fatigue, Perturbation
  • Nafiseh Khandouzi, Farzad Shidfar, Shahram Agah, Agha Fatemeh Hosseini Page 65
    Background

    As regard to high prevalence of Helicobacter pylori infection and complication of it,s persistence, as well as anti-bacterial activity against of it and anti-inflammatory properties of n-3 FAs, the present study was done with purpose of the effects of supplementation with EPA on the eradication of H.pylori, level of some serum inflammatory markers and total antioxidant capacity.

    Methods

    Inadouble-blind, placebo-controlled clinical trial, 64 H. pyloripositive patients (31 patients in intervention group and 33 patients in control group), along with tetra-drugs H.pylori eradication regimen, randomly received daily 2 grams EPA supplement or MCT oil as placebo for 12weeks. Dietary intake data was collected by 24hour food recall and analyzed by Nutritionist IV software. Fasting blood, weight, height and level of physical activity were sampled and measured at the first and the end of the study.

    Results

    Distribution of sex and mean of age,weight,daily intake of energy,macronutrients, micronutrients related to antioxidant status, level of physical activity and biochemical variables, didn,t have any differences between 2groups at the first of the study. Furthermore, significant differences in weight, level of physical activity and daily food intake was not seen in any of 2 groups before and after study. Eradication rate of infection, the level of interleukin-6 (IL-6), interleukin-8(IL-8) and total antioxidant capacity (TAC) didnot have significant difference between 2 groups. The level of high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) statistically was decreased in EPA group (p=0.02).

    Conclusions

    12 weeks supplementation with EPA didnot have significant effect on eradication of H.pylori, serum level of IL-6, IL-8 and TAC,while it can decreases the level of hs-CRP.

    Keywords: Helicobacter pylori, EPA, Eradication, Serum inflammatory factors, TAC
  • Mohadeseh Shojaei, Anoshirvan Kazemnejad, Farid Zayeri, Mohsen Vahedi Page 76
    Background
    Accurate estimation of medical costs is one of the health care policymaker's goals. Regarding to the feature of health data and the complexity of their analysis conventional models are not suitable for them. To model these data, all these characteristics should be taken into consideration. This study has estimated the average cost of gastrointestinal tract diseases and some factors influencing this cost using two part regression model.
    Methods
    During 2006 to 2007 information of total 1907 gastrointestinal tract patients were collected in the research center for gastroenterology and liver disease of Shahid Beheshti University of medical science of Tehran as a retrospective cross-sectional study. For the purpose of modeling gastrointestinal tract disease cost, the two-part model was employed. In the first part, a logistic regression was fitted to the dichotomous events of having zero or positive expense and in the second part a multiple linear regression was fitted to positive expense and the effect of demographic variables, work ability, number of times visiting a doctor, the number of diagnostic tests, insurance, number of days absent from work or reduced efficiency and hospitalization on expense were assessed.
    Results
    The average costs of gastrointestinal tract diseases and their standard deviations in parametric method were yielded as $75.93±122.29. Minimum and maximum of costs were respectively estimated $2.89 and $1394.32. While the actual average cost was $78.35±222.36, minimum and maximum were respectively zero and $5183.81. The results obtained from the two- part model revealed that "some demographical variables", "number of days absent from work or reduced efficiency" and "number of times visiting a doctor" have influenced having expense and the variables "number of days absent from work or reduced efficiency", "number of times visiting a doctor" and " hospitalization" " have influenced positive expenses.
    Discussion
    The estimated cost made by this method is close to the true value. According to the lower standard deviation of estimations made by model, compared to the actual values, estimations from this model have high precision. In addition, this model has performed well to maximize zero costs.
    Keywords: Two, part model, Economic costs of disease, Two, part parametric regression, Gastrointestinal tract disease
  • Ehsan Shariat Bahadory, Javid Sadraie, Vajihe Marsosi, Somaye Mosavipour Page 86
    Background
    Toxoplasmosis is a parasitic disease which may cause some laboratory symptoms in infected individuals. One of the main ways to transmit this organism is placenta to fetus pathway. If this transmission occur in the third month of pregnancy the abortion, central nerve system and ocular disorders will happen. Because of this issue, precise techniques such as ELISA & ELISA Avidity for detection of Toxoplasma Antibody (IgG and IgM) are important. The aim of this study was to detect the time of infection of mothers with toxoplasma gondii.
    Methods
    The study method was evaluation assessment. In this survey, the main samples are serum and amniotic fluid that was collected from 48 pregnant women infected with toxoplasma gondii in Shariaty hospital. The statistical method was based on spss18 software.
    Results
    The results of this survey showed that, in these pregnant women the infection of toxoplasma gondii is occurred and many of them are infected currently and in both samples the mean of ELISA avidity titer elevated that was associated with number of abortion.
    Conclusion
    In simple ELISA technique, the only antibody which can be detected precisely is IgM; but in this technique the IgG antibody is also detected. In this recent technique or ELISA AVIDITY, in addition to detection of IgG antibody against toxoplasma gondii, the month of transmission of toxoplasma is interpreted.
    Keywords: Toxoplasma gondii, Serum, ELISA Avidity, Amniotic fluid, Detection procedures