فهرست مطالب

راهبردهای بازرگانی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

دوفصلنامه راهبردهای بازرگانی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • 130 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد دهدار، محمدعلی آقایی صفحات 1-24
    موضوع تبیین محتوای اطلاعاتی سود و اقلام تعهدی حسابداری و جریان های نقد عملیاتی با اتکای به مراحل متفاوت چرخه ی حیات سازمانی (Life-Cycle of Corporation) و طراحی الگوهای جامع تعیین ارزش جاری واحدهای اقتصادی بر اساس عناصر فوق، از مباحث حساس و پر چالشی است. الگوهای یاد شده بر فنون تحلیل بنیادین عناصرصورت های مالی اساسی استوار بوده و بیشتر در قلمرو دانش حسابداری قابلیت کاربری دارند. مع الوصف در این تحقیق از بین متغیرهای تبیین کننده ی ارزش بازار شرکت ها، از سنجه ی قیمت بازار به ارزش دفتری درآغاز و پایان سال مالی استفاده شده است.متغیر های توضیحی دو الگوی دینامیک طراحی شده در این تحقیق، مشتمل بر شش نسبت محاسبه شده بر اساس سنجه ی سود و جریان های نقد عملیاتی، یک متغیر مصنوعی با کمیت صفر و یک (Binary Variable) و یک متغیر همکنشی) (Interaction Variable است که مقدار آن تابع عدد تخصیص یافته به متغیر دامی(مصنوعی) و اولین متغیر محاسبه شده تحت عناصر سود و جریان های نقد عملیاتی می باشد. چرخه ی حیات 160شرکت گزینش شده در دو نمونه آماری گروه تجربی و گروه پایش (کنترل) نیز بر اساس دو سنجه ی استاندارد شده نرخ رشد یا زوال درآمد فروش و نرخ رشد یا زوال نسبت پرداخت سود تعیین گردیده و براساس ارزش امید ریاضی دو سنجه ی استاندارد شده، در جرگه شرکت های در مراحل رشد، بلوغ و افول رده بندی می شوند.
    نتایج یافته های تحقیق با به کارگیری فنون آماری تجزیه وتحلیل رگرسیون و آماره ی آزمون وونگ، موید این مهم است که به کارگیری معیارنسبت قیمت بازار به ارزش دفتری در پایان دوره، در قیاس با ارزش دفتری در آغازدوره مالی، در هریک از مراحل سه گانه حیات رشد، بلوغ و افول کاراتر بوده، زیرا که نسبت ضریب تعیین یا ضریب تعیین اصلاح شده مدل های طراحی شده تحت هر دو عامل سود حسابداری و جریان های نقد عملیاتی برای معیار پیشینی بیش از معیار پسینی است. همچنین دیگر یافته های کسب شده دلالت بر این مساله بنیادی دارد، که در مراحل رشد و بلوغ، الگوی های ارزشگذاری مبتنی بر سود و سایر اقلام تعهدی در قیاس با الگوهای مبتنی بر جریان های نقد عملیاتی حاوی محتوای اطلاعاتی بیشتری می باشند چرا که نسبت ضریب تعیین یا ضریب تعیین تعدیل شده الگوهای نخست بیشتر از الگوهای رقیب است، لیکن این رابطه برتری برای مرحله افول صادق نبوده والگوهای ارزشگذاری مبتنی برجریان های نقد عملیاتی حامل بار اطلاعاتی بیشتری نسبت به الگو های رقیب خود می باشند. بنابراین یافته های این پژوهش نشان می دهد که میزان محتوای اطلاعاتی سود و جریان های نقد عملیاتی، در طراحی الگوهای ارزشگذاری واحد تجاری، تابع بلامنازع نوع چرخه ی حیات است.
    کلیدواژگان: مراحل چرخه ی حیات، سود و سایر اقلام تعهدی حسابداری، جریان های نقد عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی، محتوای اطلاعاتی
  • لعیا الفت، مسعود براتی صفحات 25-40
    مدتی است که بسیاری از سازمان های کشور به برون سپاری به عنوان یک راهبرد کاهش هزینه روی آورده اند. این گرایش ضرورت بررسی های همه جانبه و تصمیم گیری های ساختارمند را بیش از پیش نمایان می سازد. در این مقاله، مدلی برای تصمیم گیری در خصوص برون سپاری فعالیت های بانک صنعت و معدن ارائه می شود. این مدل به عنوان یک یاریگر تصمیم، مدیران را در انتخاب صحیح فعالیت های قابل واگذاری کمک می کند. طراحی مدل بر اساس مطالعه ادبیات موضوع، پیمایش مبتنی بر تجربیات و استفاده از نظر خبرگان صورت گرفته است. مدل ارائه شده از سه منظر امکان پذیری، تناسب کیفی و تناسب هزینه ای تصمیم برون سپاری را با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره ارزیابی می کند. این مدل برای ارزیابی تصمیم تامین و پشتیبانی دستگاه های خودپرداز مورد استفاده قرار گرفته و برون سپاری آن با توجه به هر سه منظر فوق توصیه شده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، تامین داخلی، تصمیم گیری
  • اکبر عالم تبریزی، محمد باقرزاده آذر صفحات 41-54
    در این مقاله مدلی تلفیقی برای پشتیبانی از فرایند گزینش تامین کننده در موقعیت های کاری جدید پیشنهاد شده است. در آغاز صورت مساله ارزیابی تامین کننده با تلفیق رهیافت تصمیم گیری چند معیاره و فرایندی که شامل پنج مرحله بوده و از تکنیک فرایند تحلیل شبکه ای بهره می گیرد فرموله می شود. سپس از تاپسیس تعدیل شده برای رتبه بندی تامین کنندگان با توجه به کارکرد کلی شان استفاده می شود. از فرایند تحلیل شبکه ای که به تازگی رشد یافته برای محاسبه اوزان نسبی معیارهای چندگانه ارزیابی که از تکنیک گروه اسمی با وابستگی متقابل معیارها به دست آمده است استفاده می شود. برای نمایش توانمندی مدل پیشنهادی، موردی به عنوان مثال نیز ارائه شده است. این نمونه نشان می دهد که چگونه می توان از این رهیافت برای مساله گزینش تامین کننده راهبردی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل شبکه ای، تکنیک گروه اسمی، تحلیل چند معیاره، گزینش تامین کننده و وابستگی متقابل معیارها
  • ابوالفضل کزازی، عادل آذر، ابوذر زنگویی نژاد صفحات 55-72
    هدف اصلی در مدیریت زنجیره تامین، دستیابی به رضایت مشتریان(افزایش رقابت پذیری) می باشد. بر این اساس، هر شرکت راهبر زنجیره تامین می بایست بتواند با استفاده از تکنیک ها یا مدل هایی وضعیت رقابت پذیری(خدمت رسانی) خود را شناسایی نموده و در جهت دستیابی به حداکثر رضایت مشتری(حداکثر نمودن رقابت پذیری) گام بردارد. در حال حاضر پاسخ گویی به این سوال که چگونه می توان رقابت پذیری(خدمت رسانی) زنجیره های تامین را اندازه گیری نمود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اهمیت آن بدان سبب است که با اندازه گیری رقابت پذیری زنجیره های تامین می توان ضمن تعیین عملکرد فعلی(نقاط قوت و ضعف)، موقعیت رقابتی(فرصت ها و تهدیدات) زنجیره های تامین را نسبت به یکدیگر مشخص نمود؛ و آن مقدمه ای برای تعیین آرمان های عملکرد و آغاز فرایند بهبود می باشد. در این مقاله تکنیکی جدید با عنوان تکنیک اندازه گیری رقابت پذیری(خدمت رسانی) زنجیره های تامین معرفی می گردد. این تکنیک بر اساس آموزه ها و شاخص های مدل مرجع عملیات های زنجیره تامین طراحی شده است. مراحل شش گانه این تکنیک عبارتند از: شناسایی شاخص های موثر بر رقابت پذیری زنجیره های تامین با استفاده از تکنیک غربال سازی فازی، تعیین اهمیت(وزن) نسبی شاخص های منتخب گام اول با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، تعیین مقادیر فازی هر یک از شاخص های منتخب گام اول در زنجیره های تامین مورد بررسی یک صنعت، رتبه بندی زنجیره های تامین مورد بررسی با استفاده از تکنیک TOPSIS فازی، قطعی سازی مقادیر فازی در قالب چهار مولفه اصلی رقابت پذیری و ترسیم اندازه رقابت پذیری هر زنجیره تامین بر روی نمودار چهار وجهی.
    کلیدواژگان: زنجیره های تامین، رقابت پذیری(خدمت رسانی)، عملکرد فعلی، موقعیت رقابتی، نمودار چهار وجهی، تئوری مجموعه فازی
  • حسین رحمان سرشت، سید کمال هاشمی صفحات 73-86
    نوآوری برای کسب مزیت رقابتی و موفقیت بلندمدت همه سازمانها و شرکتها ضروری است. با ورود به قرن بیست و یکم و تشدید روند جهانی شدن، کمرنگ شدن مرزهای اقتصادی و افزایش فشردگی رقابت بر اهمیت این موضوع افزوده شده است. در زمینه مدیریت نوآوری تا به حال تحقیقات زیادی انجام شده است، ولی این تحقیقات بیشتر در صنایع تولیدی بوده، لذا در خصوص مدیریت نوآوری در صنعت پیمانکاری عمرانی تحقیقات کمی انجام شده است.
    هدف تحقیق حاضر آن است که عوامل موثر بر مدیریت نوآوری در شرکتهایی که در صنعت پیمانکاری فعالیت می کنند، شناسایی شوند. در این تحقیق از روش تحقیق موردی استفاده شد. برای این منظور پنج شرکت پیمانکاری عمرانی به عنوان آزمودنی (مورد) انتخاب شدند و از روش های مختلف و چندگانه، داده ها و اطلاعات لازم جمع اوری و به روش تئوری بنیادین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق در قالب نحوه و چگونگی مدیریت نوآوری در شرکت های عمرانی ارائه می گردد. و در پایان پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی در این زمینه ارائه شد.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری در سازمانها، مدیریت نوآوری، شرکتهای پیمانکاری عمرانی، شرکتهای پروژه محور
  • حسین خنیفر، سید محمد مقیمی، غلامرضا جندقی، فاطمه طاهری صفحات 87-98
    تفاوت های افراد بر پایه شخصیت می تواند منبع توسعه خلاقیت و یا بالعکس ریشه مشکلات اجتناب نا پذیر سازمانی باشد. یکی از این مشکلات توازن بین نیازها و اهداف فردی با همکاری گروهی و تیم است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین شخصیت بر اساس مدل پنج عاملی) (BIG-5 شامل پنج بعد روان رنجوری، برون گرایی، وظیفه شناسی، خوشایندی و گشودگی به عنوان متغیرهای مستقل و گرایش به تیم سازی به عنوان متغیر وابسته می باشد. بدین منظور45 مدیر ستادی سازمان آموزش و پرورش استان قم و 31 مدیر ستادی دانشگاه علوم پزشکی این استان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه شخصیت مدل پنج عاملی و میزان گرایش به تیم سازی است که توسط محقق با کمک اساتید صاحبنظر تهیه شده، روایی آنها از طریق نظرسنجی خبرگان و پایایی آنها توسط روش آلفای کرونباخ برای پرسشنامه شخصیت مدل پنج عاملی78/0 و پرسشنامه میزان گرایش به تیم سازی 91/0 بدست آمد. داده های بدست آمده با روش های آماری همبستگی و آزمون تی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین میزان گرایش به تیم سازی و شخصیت مدیران ارتباط معنادار وجود دارد. از میان پنج بعد متغیر شخصیت، بین روان رنجوری و گرایش به تیم سازی رابطه معناداری وجود ندارد. ارتباط معناداری بین ابعاد برون گرایی، وظیفه شناسی و گشودگی نسبت به پذیرش تجربه و میزان گرایش به تیم-سازی وجود دارد. معناداری ارتباط تطابق پذیری و میزان گرایش به تیم سازی در سازمان آموزش و پرورش تایید و در دانشگاه علوم پزشکی رد شد.
    کلیدواژگان: شخصیت، مدل پنج عاملی شخصیت، تیم سازی، فرهنگ سازمانی
  • علی رجب زاده، عادل آذر، علی حسینی صفحات 99-120
    در این مطالعه بررسی و تحلیل مولفه های اصلی برون سپاری در بخش دولتی ایران صورت گرفته است. با بررسی مبانی نظری پژوهش و با مطالعه اسناد و مدارک مرتبط اقدام به تدوین و احصاء مولفه ها شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا توصیفی می باشد و استراتژی آن پیمایشی بوده است. مولفه های مختلف بدست آمده از نقطه نظر خبرگان بررسی شده و نتیجه آنها تحلیل شده است. از بین مولفه های مختلف شامل کاهش هزینه، بهبود تمرکز کاری در سازمان، کسب قابلیت های کلاس جهانی و... مدیریت بهتر کارویژه های سازمان به عنوان اصلی ترین معیار برون سپاری انجام شده است و مولفه هایی مانند پاسخگویی و مسئولیت پذیری نیز میانگین بالایی را به خود اختصاص داده اند. از بین موانع برون سپاری قوانین و مقررات دولتی با عنوان مهمترین مانع ارزیابی شده است. نهایتا اولویت گذاری مولفه ها و موانع با ارائه توصیه های سیاستی در این حوزه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، بخش دولتی، مولفه های برون سپاری
|
  • Dehdarf., Aghaie, M Pages 1-24
    Subject of setting incremental information of content for accruals accounting items and Cash-Flows operation depending on the different Life Cycle Stages (LCSs) and designing of the comprehensive models for determination of the value of corporations (current market value) in terms of above-mentioned values (accruals accounting items and Cash-Flows operating),are the most controversial and challenging issues that are emphasized on during the last decades, so that many of financial analysts, professional accountants and academicians, managers of corporate finance and present and potential investors, continuously attempts to find new approaches for evaluating of enterprises based on value- relevancy of two above-mentioned variables.The above-mentioned models have been based-on the fundamental analysis techniques of the essential financial statement and rather applies on the field of accountancy. Also, in this research, among the variables that explain the current market value of firm, variable of price market-to-opening or closing book value equity amount has been selected. Independent variables for two designed dynamic models in this research, encompass of six variables that are computed in terms of accrual earnings and Operational Cash-Flows, one dummy variable that accept zero or one quantities and interaction variable that its quantity is subjected to quantities of dummy variable and the first variable that is calculated in terms of Accrual Income or Earnings and Cash-Flows Operating. Life cycle of 160 selected enterprises (listed in Tehran Stock Exchange) in two experimental and control groups, also have been determined by two standardized criteria that are named grow or decline annual rate of sales revenue and grow or decline annual rate of dividend pay-out ratio (DPOR), and subsequently they are categorized based-on expected value of two standardized measures into one of the life cycle stages including growth, maturity and stagnation or decline. Results of this dissertation by using regression analysis technique indicate that measures of price market-to-closing book value equity ratio in comparison to price market-to- opening book value equity ratio in all stages of corporate life cycle have been more sufficient. Reasons for proposed result come from this fact that ratio of determination coefficient or ratio of adjusted determination coefficient of designed dynamic models based-on two factors (Accrual Earnings and Operational Cash-Flows) for former measure exceed next measure. Also other findings of this research indicate this important fact that in growth and maturity stages, evaluating models based-on accrual items and earnings provide us with more Value-Relevancy in contrast with those models which have used Operational Cash-Flows. The reasons goe back to this fact that determination of coefficient or adjusted determination of coefficient for former models are far above or exceed the next one, however there is no such relationship for decline stages. Evaluating models firms based-on Operational Cash-Flows are more value-relevant in this stage. As a result, findings of this research indicate that in designing evaluating firm's models, Value-Relevancy of Cash-Flows Operating and Accrual Earnings are dependent on process of Corporate Life Cycle.
    Keywords: Corporate Life Cycle, Accrual Earnings, other Accruals, Cash, Flows Operating, Investing, Financing, Value, Relevancy of Information, Incremental Information Content
  • Olfatl., Barati, M Pages 25-40
    Outsourcing is recently adopted as a cost reduction strategy by many Iranian organizations. Although this trend shows the necessity of considering all factors effecting such a decision, lack of a model especially in service industry is perceived. In this paper the authors propose a model for outsourcing decisions in Sanat o Madan Bank. This model is designed through experience and expert surveys. The proposed model evaluates outsourcing decision from three aspects which are feasibility, quality and cost appropriateness. This model was applied for assessment of ATM outsourcing decision in Sanat o Madan Bank. The results support the decision from all three aspects.
    Keywords: Outsourcing, Insourcing, Decision Making
  • Tabrizia., Bagherzadeh Azar M Pages 41-54
    In this article a hybrid model for supporting the vendor selection process in new task situations is suggested. First, the vendor evaluation problem is putting together by use of the multi-criteria decision-making (MCDM) approach and a five-step process, which incorporates the technique of an analytical network process (ANP). Then the modified TOPSIS (technique for order performance by similarity to idea solution) is used to rank vendors in terms of their overall performances. The newly developed ANP will be used to compute the relative weights of the multiple evaluation criteria, which are obtained from the nominal group technique (NGT) with interdependences. To show the ability of the suggested model a case as an example is proposed. This instance shows how this approach can be used for the strategic vendor selection problem.
    Keywords: ANP, NGT, Multiple Criteria Analysis, Vendor Selection, Criteria Interdependence
  • Kazazi. A. , Azar. A. , Zangoueinezhad. A Pages 55-72
    The main purpose of supply chain management is to achieve customer satisfaction (competitiveness escalation). Therefore, every leading corporation of supply chains has to be able to discover its competitiveness situation (serving) by some models or techniques, and step forward in order to reach maximum customer satisfaction(maximizing competitiveness). At the time being, responding to the question "how the competitiveness (serving) of supply chains can be measured" is of great importance. The importance is due to the fact that by measuring the competitiveness of supply chains, while determining the current performance (weak points and strong points), it is possible to decide on the competitiveness situation (opportunities, and threats) of supply chains in comparison to each other, and this is an introduction to determining the performance ideals and the outset of improvement process. In this article, a new technique called competitiveness (serving) measurement technique of supply chains will be introduced. This technique is designed based on the guidelines and attributes of the supply chain operations reference model. The six steps of this technique are: identifying the effective attributes on the competitiveness of supply chains with the use of fuzzy screening technique, determining the relative importance (weight) of selected attributes in the first step with the use of fuzzy hierarchical analysis, determining the fuzzy quantity of each selected attribute in the first step in the supply chain of the industry under discussion, grading the supply chains under discussion with the use of fuzzy TOPSIS technique, confirming the fuzzy quantities in the from of four major components of competitiveness, and depicting the quantity of competitiveness of each supply chain on the four-dimensional graph.
    Keywords: Supply Chains, Competitiveness Escalation, Current Performance, Competitiveness Situation, The Four, Dimensional Graph, Fuzzy set theory
  • Rahmanseresht.H., Hashemi.S.K. Pages 73-86
    Innovation is necessary for achieving competitive advantages and long term success of all organizations and companies. At the beginning of 21st century, and with the intensification of competition and globalization trend, the importance of this issue has increased. Although there are a lot of studies and researches in this field, most of them were done in manufacturing industry, therefore, there are few researches on innovation management in constructing contractor Industry. The main objective of this study is to identify the effective factors on innovation management in construction industry. In order to do this, we used case study research method and five construction contractor companies were selected (as cases), and their data and information were collected by triangle methods. The collected data was analyzed by grounded theory method. The results of this study are presented in the form of a method for innovation management in construction contractor companies. At the end, we proposed some suggestions for future research.
    Keywords: Innovation, Innovation Management, Project, based Companies, Construction Contractor, General Contractor
  • Khanifar.H., Moghimi.M., Jandaghi. Gh, Taheri.F. Pages 87-98
    Manager's individual differences rooted in their personalities can be a source of creativity development or a source of conflict, frustration and unavoidable organizational problems. One such problem is reaching a balance between "individual needs and aims" and "group and team collaboration". In this research, studying the relationship between manager's personality based on five factor model with neuroticism, Extroversion, Conscientiousness, Agreeableness, Openness as independent variables and the propensity to team building and joining them are considered as dependent variable. In order to do this, 45 staff managers of Training and Education Organization and 31 staff managers of Medical University of Qom province are selected based on stratified random sampling method. Research instrumentations are Five Factor Model of personality and propensity to team-building questionnaires which are made by researcher, with the help of some management professors; their validity by content validity and their reliability by Cronbach' Alpha (for Personality questionnaire 0/78 and team-building questionnaire 0/91) are studied. Data analysis by correlation and T-test supports the existence of a significant relationship between manager's personality and their propensity to team-building. In studying five factors of personality, it was observed that there is no meaningful relation between neuroticism and propensity to team-building. Other aspects of personality have meaningful relations with propensity to team-building except agreeableness in Medical University that has no outstanding relationship with propensity to team-building.
    Keywords: Personality, Five Factor Model of Personality, Team Building, Organizational Culture
  • Rajabzadeh.A., Azar. A. Hosseini.A Pages 99-120
    In this study, outsourcing factors are analyzed in public sector. Factors were formulated through reviewing the related literature and documents. Methodology is applicable regarding the goal and descriptive regarding the performance, and the strategy is survey. The different factors were investigated through expert's opinion and the results were analyzed. Among different factors (reducing costs, better centralization, world class abilities etc.) better management was found to be the most important factor. Other factors such as responsiveness and sense of responsibility had good mean ranks. Among the barriers of outsourcing, public regulations were the most important one. Finally, prioritizing the factors and barriers were suggested together with political recommendations.
    Keywords: Outsourcing, Public Sector, Outsourcing Factors, Reduce cost, World class abilities