فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال نهم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود نقاب، کیامرث حسین زاده، جعفر حسن زاده صفحه 1
    زمینه و هدف

    بنزین مخلوط پیچیده ای از بیش از 500 هیدرو کربن مختلف است. حذف سرب از بنزین توام با افزودن مقدار قابل توجهی از هیدروکربنهای عطری تک حلقه ای با سمیت خونی، نظیر بنزن، تولوئن و زایلن همراه بوده است. هدف اصلی این مطالعه، پاسخ به این سئوال بود که آیا مواجهه با بنزین بدون سرب تحت شرایط متعارف کاری با عوارض خونی همراه است یا خیر.

    روش بررسی

    در این مطالعه کوهورت تاریخی، تعداد 200 نفر کارگر از پمپ بنزینهای شیراز که هنگام تحقیق دارای مواجهه با بنزین بدون سرب بودند و 200 نفر فرد فاقد مواجهه مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از روش های استاندارد غلظت بنزن، تولوئن و زایلن (BTX) در هوا اندازه گیری شد. علاوه بر آن نمونه خون برای آزمایشات بیوشیمیایی متداول از قبیل شمارش سلولهای سفید و قرمز خون، هموگلوبین، پلاکتها، هماتوکریت و دامنه توزیع سلولی گلبول قرمز از کارگران گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین هندسی غلظت BTX در هوای پمپ بنزینها به تر تیب 24/0، 37/0 و 64/0 پی پی ام بدست آمد. نتایج آزمایشات بیوشیمیایی خون نشان داد بجز شاخص دامنه توزیع سلولی گلبول قرمز و مقدار درصد هماتوکریت که بطور معنی داری در گروه دارای مواجهه به ترتیب بیشتر و کمتر از گروه فاقد مواجهه بودند، در سایر پارامترها تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    میانگین مواجهه کارگران پمپ بنزینها با BTX از حدود مجاز مواجهه شغلی این ترکیبات فراتر نیست. علاوه بر آن در تحت شرایط مورد اشاره در مطالعه حاضر، به نظر نمی رسد که مواجهه با بنزین بدون سرب با آسیبهای خونی مشهود و بارز همراه باشد.

    کلیدواژگان: بنزین بدون سرب، BTX، آزمایشات خون، پمپ بنزین
  • مهدی فرزادکیا، مصطفی کریمایی، رامین نبی زاده، روشنک رضایی، محمود رضا گوهری، محمد امین کرمی صفحه 13
    زمینه و هدف
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی و مقطعی است که با هدف رتبه بندی زیست محیطی صنایع مستقر در غرب شهر تهران براساس کمیت و کیفیت فاضلاب های صنعتی تولیدی در سال های 90-1389 به اجرا در آمده است.
    روش بررسی
    این مطالعه براساس بازدیدهای محلی، تکمیل پرسشنامه، تهیه بانک اطلاعاتی و آنالیز و تفسیر نتایج تکمیل گردید. در این طرح از پرسشنامه ای حاوی 30 سوال در خصوص کمیت، کیفیت و مدیریت فاضلاب های صنعتی استفاده شد. تعداد صنایع با پرسنل بیش از 50 نفر در این منطقه 287 صنعت بود که ازاین تعداد 50 نمونه به صورت طبقه ای وزنی انتخاب گردید. در این مطالعه صنایع بر اساس سه شاخص سرانه فاضلاب تولیدی، BODو COD به ازای هر کارگر در روز از یک تا ده نمره دهی و سپس رتبه بندی شدند.
    یافته ها
    میزان فاضلاب تولیدی صنایع مورد مطالعه، 9422 متر مکعب در روز برآورد شد. صنایع چوب وسلولز با رقم 730 لیتر در روز بیشترین سرانه فاضلاب تولیدی به ازای هر کارگر را داشتند. صنایع کانی غیر فلزی با COD، mg/L 205 وBOD، mg/L 85 کمترین میزان بار آلودگی را داشتند. صنایع کاغذ سازی بیشترین میزان COD را با mg/L8800 و صنایع غذایی و دارویی بیشترین میزان BOD را با mg/L 1536، به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این رتبه بندی زیست محیطی، صنایع کاغذسازی آلاینده ترین و صنایع کانی غیر فلزی پاک ترین صنعت در منطقه شناخته شدند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی زیست محیطی، فاضلاب صنعتی، کمیت و کیفیت فاضلاب، صنایع غرب تهران
  • محمد امین موعودی صفحه 24
    زمینه و هدف
    بسیاری از افراد بهنگام انجام کارهای روزانه، ناگزیر از نشستن می باشند.، فرآیند نشستن بخصوص به مدت طولانی، در مقایسه با ایستادن، منجر به دردهای متعددی از جمله در نواحی پشت و کمر می گردد. در ادارات، صنایع و موسسات مختلف، ناراحتی های ناشی از نشستن طولانی مدت و کاهش کارایی افراد، سبب طراحی صندلی های ویژه با پشتی ها و نشستنگاه های خاص شده است. هدف از این پژوهش نیز، طراحی صندلی ویژه بر مبنای مشخصات آنتروپومتریک افراد و سپس بررسی ارزیابی راحتی آن می باشد.
    روش بررسی
    178 نفر مرد شاغل 25 تا 55 ساله در یک صنعت مونتاژ در این پژوهش شرکت نمودند و هشت پارامترآنتروپومتریک این افراد،تعریف شده مطابق معیارهای فیزانت،در شرایط یکسان توسط آنتروپومتر،اندازه گیری شد.سپس با توجه به مشخصات مذکور، صندلی زینی، طراحی شده و در مرحله دوم، 30 نفر بطور تصادفی انتخاب گردیده و به مدت یک هفته، هر روز 5 ساعت بر روی آن نشستند. در انتها راحتی صندلی توسط پرسشنامه ای با مقیاس کمی، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر مبنای پارامترهای طراحی شامل حداکثر و حداقل ارتفاع، پهنا، عمق و ضخامت زین،پهنا و محدوده تطابق صندلی، معیارهای طراحی حاصله از ویژگی های آنتروپومتریک افراد، صندلی زینی طراحی گردید. ارزیابی راحتی صندلی با مقیاس کمی مورد استفاده، نشان دهنده احساس راحتی کاربران و رضایتمندی آنان بوده است(میانگین بیش از 5/7 از 10).
    نتیجه گیری
    با توجه به ابراز احساس راحتی توسط شرکت کنندگان در این پژوهش و با در نظر گرفتن این واقعیت که کشورهای دیگر نیز با توجه به ویژگی های آنتروپومتریک افراد، صندلی هایی مناسب طراحی و تولید می نمایند، توصیه می گردد، مشابه این پژوهش در نقاط مختلف کشور انجام شده، و صندلی هایی متناسب با ابعاد جسمی افراد و نیازهای آنان طراحی و تولید گردد.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، صندلی زینی، راحتی، ارگونومی، نشستن
  • عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا، بنفشه محمدی زیدی صفحه 30
    زمینه و هدف
    حوادث شغلی هر ساله تاثیر عمده ای بر سلامت کارگران گذاشته و هزینه گزافی را بر کارفرمایان وارد می سازد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده در بهبود جو ایمنی کارگران صنایع چینی شهرک صنعتی قزوین در نیمه اول سال 1389 طراحی و اجرا شده است.
    روش بررسی
    تعداد 75 نفر کارگر در هر یک از گروه های مداخله و شاهد در یک مطالعه نیمه تجربی شرکت کردند. با توجه به اینکه تغییر جو ایمنی در دوره زمانی طولانی روی می دهد و به منظور پیگیری طولانی تر افراد مشارکت کننده، داده ها در سه مقطع شروع، 3 و 6ماه بعد از مداخله از طریق پرسشنامه خودگزارشی جمع آوری شد. مداخله آموزشی در قالب 4 کلاس آموزشی 15-8 نفره و مدت زمان 60-45 دقیقه ای اجرا شد. سپس اطلاعات وارد نرم افزار SPSS 16.0 شد و با استفاده از آزمونهای آماری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از مداخله آموزشی نمره بعد تعهد مدیریت در گروه مداخله در ارزشیابی ماه های سوم و ششم افزایش معناداری یافت (001/0 > P). همچنین نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار در ابعاد ارتباطات برای کار ایمن، محیط ایمن، مسئولیت پذیری، درک خطر، هشیاری و نمره کل جو ایمنی بود (05/0 > P). همچنین یافته ها نشان دهنده تغییر معنادار میانگین امتیاز نگرش، هنجار انتزاعی (05/0 > P)، کنترل رفتاری درک شده (001/0 > P) و قصد (05/0 > P) در گروه مداخله و عدم تغییر معنادار متغیرهای مذکور در گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشانگر بهبود ابعاد جو ایمنی و تصور مشترک کارگران از سیاست ها و روندهای ایمنی در محل کار بر اثر مداخله آموزشی مبتنی بر سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. بنابراین، تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان چهارچوب نظری مناسب برای طراحی و اجرای مداخلات ایمنی در محل کار بکار رود.
    کلیدواژگان: آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، حوادث شغلی، جو ایمنی
  • ایرج علیمحمدی، فیض الله میرزایی، علی اصغر فرشاد صفحه 50
    زمینه و هدف
    تکنیک آنالیز بحرانیت حالات شکست و اثرات آن FMECA، روشی برای شناسایی و آنالیز تمام حالات شکست بالقوه سیستم، اثراتی که این شکست ها روی سیستم دارند، چگونگی جلوگیری از این شکست ها و یا کاهش اثرات آنها روی سیستم می باشد. هدف اصلی این مطالعه شناسایی و تجزیه و تحلیل حالات شکست احتمالی اجزاء و ارزیابی اثرات حالات شکست در سیستم کوره کارخانه سیمان به کمک روش FMECA می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا مرزهای سیستم مشخص شد و سپس سیستم به اجزای آن (سیستم، زیر سیستم و جزء) در یک سطح مشخص و با توجه به اهداف آنالیز تقسیم شد. سپس نتایج آنالیز در کاربرگ های مناسب FMECA ثبت شد. در این آنالیز اثرات نقص روی سیستم و تولید، چگونگی ایجاد نقص و شدت نقص تعیین شد، همچنین اولویت بندی نقایص به منظور اقدامات اصلاحی و همچنین راهکارهای کنترل نقایص ارائه گردید.
    یافته ها
    تعداد نقایص شناسایی شده و بررسی شده با استفاده از روش FMECA، 100 مورد بود. بالاترین عدد اولویت ریسک مربوط به نقص پیچیدگی بدنه با RPN=270 بود. پایین ترین میزان عدد اولویت ریسک نیز مربوط به دو حالت شکست عدم ایجاد هوا در فن ها و عمل نکردن ترمز اصلی با RPN=15 می باشد. همچنین بیشترین تعداد نقایص در بدنه کوره یافت شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ایجاد یک نقص خود می تواند باعث بروز نقایص جدی در اجزا و قسمت های دیگر شود. این مطالعه روی اجرای یک سیستم مستند سازی برای ثبت نواقص و رویدادها برای پیشرفت سطح ایمنی ماشین آلات و از طرف دیگر انجام نگهداشت پیشگیرانه برنامه ریزی شده برای کاهش احتمال وقوع نواقص و پیامدهای ناشی از ان تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ایمنی، FMECA، RPN
  • محسن گل پرور، زهرا واثقی، زهرا جوادیان صفحه 58
    زمینه و هدف
    مهارت های کاری از زمره متغیر هایی است که توانایی مقابله افراد را در محیط کار با تقاضاهای شغلی بالا می برد. این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل کنند گی مهارت های کاری در پیوند بین استرس شغلی، احساس انرژی و فرسودگی هیجانی با رفتارهای انحرافی، رفتارهای مدنی سازمانی و خلاقیت به مرحله اجرا درآمد.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش کارکنان دو مجموعه صنعتی بودند که از بین آنها 275 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استرس شغلی، پرسشنامه رفتارهای انحرافی، پرسشنامه رفتارهای مدنی سازمانی، پرسشنامه خلاقیت، پرسشنامه احساس انرژی و پرسشنامه محقق ساخته مهارت های کاری بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که: 1. مهارت های کاری با استرس شغلی، فرسودگی هیجانی و رفتارهای انحرافی دارای رابطه منفی و معنادار (01/0> P)، ولی با احساس انرژی، خلاقیت و رفتارهای مدنی سازمانی دارای رابطه مثبت و معنادار (01/0 > P) است. 2. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که مهارت های کاری رابطه فرسودگی هیجانی را با رفتارهای انحرافی و رفتارهای مدنی سازمانی تعدیل می نماید.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که وقتی مهارت های کاری پائین است، فرسودگی هیجانی باعث افزایش رفتارهای انحرافی و کاهش رفتارهای مدنی سازمانی می شود.همچنین در مهارت های کاری بالا، فرسودگی هیجانی باعث افزایش رفتار های مدنی – سازمانی می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های کاری، استرس شغلی، احساس انرژی، فرسودگی هیجانی، رفتارهای انحرافی، رفتارهای مدنی، سازمانی، خلاقیت
  • ناصر دهقان، علیرضا چوبینه، جعفر حسن زاده صفحه 71
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی عمده ترین عامل از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینه ها و آسیبهای انسانی نیروی کار به شمار می آیند. در بین عوامل و ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار، پوسچر نامطلوب از جمله مهمترین عامل خطر محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف انجام مداخله ارگونومی به منظور کاهش فشار وضعیتی بر نواحی گردن و تنه مونتاژ کاران و کاهش پوسچرهای نامناسب حین کار در یک صنعت الکترونیک انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مداخله ای بر روی 81 نفر از مونتاژکاران یک صنعت الکترونیک انجام شده است که با استفاده از پرسشنامه نوردیک و مقیاس نرخ گذاری عددی به منظور ارزیابی ناراحتی بدن قبل و بعد از مداخله (استفاده از لنز بزرگنمایی چشمی) انجام گردیده است. آنالیز نتایج با استفاده از شاخص های آمار مرکزی و آزمون تی- تست مستقل به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که شیوع علایم اختلالات اسکلتی- عضلانی در نواحی گردن، کمر و شانه و بازو زیاد بوده و درصد بسیار بالایی از افراد مورد مطالعه را در بر می گیرد (بیش از 75 درصد). پس از انجام مداخله، کاهش معنا دارای در شدت ناراحتی نواحی گردن، شانه و بازو، کمر، آرنج و ساعد و نیز کل بدن ایجاد شد (05/0 >p). نتایج نظر خواهی از مونتاژکاران در مورد سودمندی و کارآیی استفاده از لنز بزرگنمایی نشان داد که بیش از 90 درصد از ایشان استفاده از لنز را موجب تسهیل کار و راحت می دانستند و 89 درصد آنان شرایط کار را هنگام استفاده از لنز بهتر از قبل ارزیابی نمودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد که استفاده از لنز بزرگنمایی چشمی می تواند شدت ناراحتی در نواحی مختلف و همچنین کل بدن را کاهش داده و از این رو پیش بینی می شود بتواند در دراز مدت شیوع اختلالات را به ویژه در نواحی در معرض خطر ابتلا کاهش دهد. یافته ها گویای رضایت مونتاژکاران و موثر بودن کاربرد آن در عملیات تولید است.
    کلیدواژگان: مداخله، اختلالات اسکلتی، عضلانی، پوسچر، ارزیابی ناراحتی بدن، صنایع الکترونیک
  • مجید گل آبادی، میر سعید عطارچی صفحه 80
    زمینه و هدف
    فشار خون یک بیماری شایع با عوارض مختلف برای سلامتی محسوب می گردد. تحقیقات انجام شده، مطرح کننده احتمال تاثیر بعضی حلالهای آلی بر فشار خون است. در حالی که معمولا در محیطهای کاری، کارگران با مجموعه ای از حلالها تماس دارند. ما قصد داریم در این مطالعه تاثیر مواجهه شغلی با مخلوطی از حلال های آلی را بر فشار خون کارگران بررسی نماییم.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک 179 نفر از کارکنان یک کارخانه خودروسازی اندازه گیری شد. کارگران واحد تعمیرات به عنوان گروه غیر مواجهه و کارگران واحد رنگ به عنوان گروه مواجهه در نظر گرفته شدند. سپس میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و نیز میزان شیوع هایپرتنشن و پره هایپرتنشن در گروه های ذکر شده با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    گروه های مورد بررسی از نظر میانگین سن، سابقه کار و مصرف سیگار و بقیه ریسک فاکتورهای فشار خون با هم اختلاف معنی داری نداشتند. میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در گروه مواجهه بطور معنی داری بیش از گروه غیر مواجهه بود (0 01 /0 >p). پس از انجام آنالیز رگرسیون و کنترل عوامل مخدوشگر، فراوانی هایپرتنشن و پره هایپرتنشن در گروه مواجهه بطور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (05/0 >p). همچنین ارتباط معنی داری بین پرفشاری خون با سن، شاخص توده بدنی، ورزش، شیفت کاری و مصرف سیگار مشاهده شد (05/0 >p).
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که مواجهه با مخلوط حلالهای آلی می تواند باعث افزایش فشارخون در کارگران گردد. براساس نتایج این مطالعه کارگرانی که با حلالها در تماس هستند باید علاوه بر اقدامات مناسب برای پیشگیری از مواجهه، به طور مرتب از نظر فشار خون بررسی گردند.
    کلیدواژگان: حلال ها، فشار خون، پرفشاری خون، مواجهه شغلی
  • فرهاد قمری، ایرج محمدفام، ابوالفضل محمدبیگی، حسین ابراهیمی، مهدی خدایاری صفحه 89
    زمینه وهدف
    حادثه شغلی رویداد برنامه ریزی نشده وصدمه آفرینی است که در محیطهای کار رخ میدهد. در میان مشاغل وفعالیتهای مختلف، صنایع فلزی سنگین یکی از خطرناکترین صنایع در جهان است. این مطالعه با هدف تعیین بروز حوادث و فاکتورهای موثر در بروز حوادث در یکی از صنایع فلزی بزرگ اراک طراحی گردیده است.
    روش بررسی
    ابتدا در یک مطالعه بروز، 873 نفر به صورت گذشته نگر به منظور تعیین تعداد موارد حادثه طی سالهای 84 الی86 بررسی شدند. سپس موارد حادثه دیده با نمونه ای 251 نفری از افراد بدون حادثه به شکل مورد- شاهدی مقایسه شدند. پس از جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس پرونده شغلی و اسناد و گزارشات پزشکی موجود در پرونده ها، تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای مجذور کای، t-test و رگرسیون لجستیک در نرم افزار spss ویراست 16 انجام شد
    یافته ها
    در طی سالهای مورد مطالعه 359 حادثه رخ داده بود که بر این اساس میزان بروز سالیانه حادثه در این مطالعه 137 به ازای 1000 نفر کارگر محاسبه شد. بروز حادثه با متغیرهای سن، سابقه کار،سطح سواد، طول قد، فشارخون سیستول و نوع شیفت رابطه آماری معنی داری داشته است (05/0 > p) ولی با وضعیت تاهل وتعداد فرزندان رابطه ای مشاهده نشد(05/0 (p >. گرچه اعمال نا ایمن به عنوان اولین علت بروز حادثه مشخص شد اما در مدل رگرسیون لجستیک سن و سطح سواد کارکنان در مدل باقی ماندند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش وبالا بودن فراوانی حوادث، پیشنهاد می شود که نسبت به برنامه ریزی واجرای دوره های اموزش ایمنی،اصلاح شرایط نا ایمن وانتخاب مناسب کارگران متناسب با شرایط کاری وتامین امکانات وتجهیزات حفاظتی مناسب واستاندارد اقدام شود.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، بروز، عوامل خطر
|
  • Dr. Masoud Neghab Student Kiamars Hoseinzadeh, Dr. Jafar Hasanzadeh Page 1
    Background And Objective

    Gasoline is a complex mixture of more than 500 hydrocarbons. The elimination of lead from petrol has been associated with the addition of significant amounts of hematotoxic monocyclic aromatic hydrocarbons such as benzene, toluene and xylene (BTX). The main purpose of this study was to ascertain whether exposure to unleaded petrol, under normal working conditions, is associated with any hematotoxic response.

    Materials And Methods

    This was a historical cohort study in which 200 subjects with current exposure to unleaded petrol from Shiraz petrol stations as well as 200 unexposed employees were investigated. Using standard methods, atmospheric concentrations of BTX were measured. Additionally, blood samples were taken from subjects for routine biochemical tests such as RBC, WBC and platelet count, Hemoglobin, hematocrit and RDW.

    Results

    The geometric means of airborne concentrations of BTX were found to be 0/24,0/37 and0/64 ppm, respectively. The results of blood chemistry tests showed that no significant differences exist between both groups as far as biochemical tests, but RDW and hematocrit, were concerned.

    Conclusions

    The average exposure of petrol station workers to BTX did not exceed the current TLVs for these chemicals. Additionally, overt hematotoxicity is unlikely to be the outcome of exposure to unleaded petrol under the conditions described in our study.

    Keywords: Blood tests, BTX, petrol station, unleaded petrol
  • Mahdi Farzadkia, Mostafa Karimaee, Ramin Nabizadeh, Roshanak Rezaiee Kalantary, Mahmmod Reza Gohari, Mohammad Amin Karami Page 13
    Background And Aims
    This is a descriptive and cross sectional study. The aim of this study was to investigate the environmental ranking of industries located at west of Tehran based on the quantitative and qualitative characteristics of industrial wastewaters in 2011.
    Methods
    This study was conducted by site visit, questionnaire completion, database production and results analysis. The questionnaire was consisted of 30 questions about quantity, quality and management of industrial wastewater. Total number of industries with over than 50 personnel, was 287. Class-weighted sampling was used and the sample size was contained 50 industries. In this study, industries were scored from 1 to 10, based on the flow rate, BOD and COD, generation of wastewater per worker per day and then were ranked according to the total score.
    Results
    The average flow of wastewater generated by these 50 industries was 9422 m3/day. Wood and cellulose industries with 730 liters wastewater per worker per day was considered as the greatest wastewater generator. Minimum organic loading was related to non- metallic mineral industries with COD of 205 mg/ L and BOD of 85 mg / L. The maximum COD was related to paper industries with the rate of 8800 mg/ L and maximum BOD was related to food and drug industries with the rate of 1536 mg/ L.
    Conclusion
    This environmental ranking was indicated that while paper industries contributed the most pollution load, non- metallic mineral industries had the least pollution load.
    Keywords: Environmental ranking, Industrial Wastewater, Quantity, Quality of Wastewater, Industries of west of Tehran
  • M.A. Mououdi Page 24
    Background And Aim
    Many people have to sit down during daily activities. The process of sitting down especially for a long time in comparison of standing up cause many back pains. Special chairs with special backs and sits are designed for offices, industries and institutes because of back pain of sitting down for a long time and increasing the performance of employees. The target of this research is also the designing of a saddle chair based on the anthropometry characteristics of people and then evaluating the conformance of this chair.
    Methods
    A number of 178 males between 25 and 55 years in an assembling industry were cooperated and their eight anthropometry parameters according to Pheasant's criteria at the same anthropometric conditions were measured in this research. Then according to the achieved information, the saddle chair were designed and 30 people were selected randomly to use the saddle chair five hours per day for one month at the second phase. Finally, the comfort of this chair was evaluated by the questionnaire sheet.
    Results
    The saddle chair is designed according to the design parameters; the max and min height, width, depth and width of saddle, the depth of chair identity range and the design criteria of achieved anthropometry characteristics. The evaluation of chair comfort with used quantitative scale is shown in the comfort sense of users and their satisfaction (Average is more than 7.5 of 10).
    Conclusion
    According to the user's expression of comfort in this research and respecting to this fact that other countries have been designing and producing the proper chair according to the anthropometry characteristics consequently recommended to perform the same research on diverse parts of country. Therefore, it is suggested to design and produce the proper chair according to the body dimensions and characteristics of individuals.
    Keywords: Anthropometry, Saddle chair, Comfort, Ergonomics, Seat
  • Isa Mohammadi Zeidi, Amir Pakpour Haji Agha, Banafsheh Mohammadi Zeidi Page 30
    Background And Aim
    Annually, occupational accidents have a major impact on workers health and Impose large costs on employers. The current study was designed to evaluate the efficacy of the theory of planned behavior-based intervention to improve workers safety climate in industrial city of Qazvin in the first half of 2010.
    Methods
    A number of 75 workers in each of the control and intervention groups participated in a quasi experimental study. With respect to the fact that the changes of safety climate usually take place in the long term, and for the longer follow-up of participants, data were collected through self-report questionnaires in three different time intervals including initial followed by, 3 and 6 months after the intervention. The intervention consisted of four training courses with 8-15 trainees in each group and its duration was 45-69 minutes. The data were entered into SPSS 16.0 software and were analyzed using statistical tests.
    Results
    The score of Management commitment was significantly increased in the three and six month evaluation in intervention group (p< 0.001). Also, results showed a significant increase in other dimensions such as safety communication, secure environment, responsibility, risk perception, safety climate (P<0.05). Results also indicate a significant change in mean scores of attitude, subjective norm (P<0.05), perceived behavioral control (P<0.001) and attempted (P<0.05) in the intervention group and no significant change in these variables in the control group.
    Conclusion
    Results showed an improvement of worker's safety and common perceptions of workplace safety policies and procedures due to educational intervention based on theory of planned behavior. Thus, the theory of planned behavior can be used as a theoretical framework for the design and implementation of workplace safety interventions.
    Keywords: education, theory of planned behavior, occupational accident, safety climate
  • I. Alimohammadi, F. Mirzaei, A.A. Farshad Page 50
    Background And Aims
    Technique of Failure Modes Effects and Criticality Analysis, FMECA, is a method for identifying and analyzing all potential failure modes of a system.This technique is used to prevent failures and to reduce their effects on the system. The main goal of this study was identifying and analyzing of the potential failure modes and assessing the effects of failures in the cement kiln by FMECA method.
    Methods
    First the boundaries of the system was determined and then system was divided into its components (systems and subsystems) at a specified level with respect to the analysis goals. Then, effects of failures on production and system were appointed and causes and severity of failures were determined. Finally The results were recorded in FMECA appropriate worksheet. Meanwhile failure priority was presented.
    Results
    Totally one hundered failures were identified. While the highest risk priority number was related to body warping with RPN = 270, the lowest risk priority numbers (RPN = 15) were associated to lacking of air supply by fan and unproperly acting of the main brake of kiln. The maximum frequency of failures were found in the kiln body.
    Conclusion
    This study indicated that one failure may led to other defects in various components of the system itself. Therefore, the implementation of a documentation system to record defects was emphasized in order to improve the machinery safety level. Furthermore, it can be concluded that a planned preventive maintenance could effectively decrease the probability of failures and number of defects consequently.
    Keywords: Safety, FMECA, RPN
  • M. Golparvar, Z. Vaseghi, Z. Javadian Page 58
    Background And Aim
    Work skills are among variables which promote the coping abilities of individuals with high job demands at workplaces. This research was administered with the aim of studying the moderating role of work skills in connection between job stress, feeling of energy and emotional exhaustion with deviant behaviors, organizational citizenship behaviors and creativity.
    Methods
    Research population were included the employees of two industrial companies, among them, 275 persons were selected via stratified sampling. Research instruments consisted of job stress questionnaire, deviant behaviors questionnaire, organizational citizenship behaviors questionnaire, creativity questionnaire, feeling of energy questionnaire, and researcher made questionnaire of work skills. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and hierarchical regression analysis.
    Results
    Results showed that: 1. There are negative significant relationships between work skills with job stress, emotional exhaustion and deviant behaviors (P<0.01), but there are positive significant relationships between work skills with feeling of energy, creativity and organizational citizenship behaviors. 2. The results of hierarchical regression analysis revealed that work skills have been moderated the relationship between emotional exhaustion with deviant and organizational citizenship behaviors.
    Conclusion
    Findings of this research showed that when work skills are low; emotional exhaustion increases deviant behaviors, but decreases organizational citizenship behaviors. Also in high job skills, emotional exhaustion increases organizational citizenship behaviors.
    Keywords: Work Skills, Job Stress, Feeling of Energy, Emotional Exhaustion, Deviant Behaviors, Organizational Citizenship Behaviors, Creativity
  • N. Dehghan, A.R. Choobineh, J. Hasanzadeh Page 71
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are a major cause of time loss, costs and work force injuries in the workplace. Awkward working posture is a main risk factor for developing MSDs. This study was conducted among assembly workers of an electronic industry with the objective of implementing an interventional ergonomic program to reduce postural stress on neck and trunk and to minimize awkward working postures.
    Methods
    This interventional study was conducted on 81 assembly workers of an electronic industry. Nordic musculoskeletal questionnaire was used to determine prevalence of MSDs. Numeric rating scale was applied to evaluate body discomfort before and after the intervention (using a magnification lenses to improve visibility of the parts). Statistical analysis including independent t-test was performed using SPSS (version 16) software.
    Results
    The results showed that MSDs occurred among assembly workers at high rate in neck, lower back, and shoulder/upper arm regions (more than 75%). After intervention, significant discomfort decrement was observed in neck, shoulder/upper arm, lower back, elbows and lower arm regions together with the whole body (p<0.05). More than 90% of the assemblers reported that using the magnification lenses facilitated assembly operation and was comfortable. After the intervention, 89% of the workers evaluated working conditions better as compared with that of before the intervention.
    Conclusion
    It was indicated that using magnification lenses reduced discomfort in different body regions as well as the whole body. It could, therefore be expected that its application of magnification lenses would decrease MSDs of different body regions in long term. Findings showed assemblers satisfaction when using the lenses as well as effectiveness of the lenses application in manufacturing process.
    Keywords: Intervention, Musculoskeletal disorders, Posture, Body discomfort assessment, Electronic industry
  • Majid Golabadi, Mirsaeed Attarchi Page 80
    Background And Aim
    Hypertension (HTN) is a common disease with various complications for health. A number of studies suggested that some organic solvents can affect blood pressure and usually workers in work environments expose to mixtures of solvents. We decided to survey the effects of a mixture of organic solvents on blood pressure in workers of a car manufacturing company.
    Methods
    In a cross-sectional study, systolic and diastolic blood pressure (SBP&DBP) of 179 workers of a car manufacturing plant was measured. Workers in the repair location as non-exposure group and workers in the paint location as exposure group were compared in terms of systolic and diastolic blood pressure (SBP&DBP) and prevalence of hypertension and pre - hypertension.
    Results
    There were no statistically significant differences between groups in the variables, age, employment duration, smoking and other confounding factors (p<0.05). The mean values of SBP and DBP was significantly higher in exposure group than non-exposure group (p<0.001). After logistic regression analysis with adjustment of confounding variables, prevalence of pre-hypertension and hypertension was significantly higher in exposure group than non-exposure group (p<0.05). Further, in this study there was a significant association between hypertension and variables such as age, smoking, body mass index, regular exercise and shift work (p<0.05).
    Conclusion
    Our results suggested that, exposure to mixture of organic solvents can increase prevalence of hypertension in car manufacture workers. Therefore, more attention should be paid to such workers by prevention and periodic monitoring of blood pressure.
    Keywords: Solvents, Blood pressure, Hypertension, Occupational exposure
  • F. Ghamari, I. Mohammadfam, A. Mohammadbeigi, H. Ebrahimi, M. Khodayari Page 89
    Background And Aim
    Occupational accident is an unplanned and harmful event which occurs in workplace environments. Among various occupations and activities, large metal industries are the most hazardous industries in the world. This study was designed in one of the Arak metal industries in order to determine the incidence rate of occupational accidents as well as its risk factors.
    Methods
    Initially in an incidence study, 873 workers were followed historically to determine the number of accidents since 2005 to 2007. Then the cases were compared with a random sample of workers with no accident (251 workers) in a case control study. After data collection by a structured questionnaire, statistical analysis was conducted using chi-square test, t-test and logistic regression in SPSS software (V.16).
    Results
    During these three years, 359 accidents had been occurred and the annual incidence rate of accident was equal to 137 per 1000 workers. There was a significant relationship between occurrence of accident and age, work experience, education level, height, and systolic blood pressure as well as shift work (p<0.05).The marital status and number of children were not significant risk factors. Moreover, unsafe practices was the first case of accident, age and educational level were remained in regression model as the most important predictors of incident of occupational accidents.
    Conclusion
    Considering the high frequency rate of accidents and based on our findings, planning and implementation of safety training, modifying non-safe conditions, supplying workers with appropriate standard protective equipment and appropriate facilities are recommended.
    Keywords: Industrial accidents, incidence, Risk factors, Accidents causes