فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دهم شماره 6 (پیاپی 27، بهمن و اسفند 1391)

  • ویژه نامه سلامت روان
  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مقاله های پژوهشی
  • رضا کرمی نیا، محسن احمدی طهور سلطانی، رضا باقریان سرارودی، زهرا مولوی صفحه 391
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مشخصات روان‌سنجی مقیاس امیدواری صفتی و رابطه آن با بهزیستی روان‌شناختی در دانشجویان ایرانی بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این تحقیق توصیفی- پیمایشی،191 نفر دانشجو با دامنه سنی (18 تا45) و میانگین سنی30/4 ± 17/24 با روش نمونه‌گیریتصادفی طبقه‌ای از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی همدان انتخاب شدند و به پرسش‌نامه‌های امیدواری صفتی Snyder، امیدواری حالتی Snyder، بهزیستی روان‌شناختی Riff و ناامیدی Beck (Beck hopelessness scale) پاسخ دادند. داده‌های پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب Cronbach’s alpha و ضریب دو نیمه کردن و به کمک نرم‌افزار‌های SPSS نسخه 16 و Lisrel نسخه 5/8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها:

     ضرایب Cronbach&rsquo;s alpha (83/0)، دونیمه کردن (80/0)، اعتبار واگرا (ناامیدی Beck، 20/0-)، اعتبار ملاکی (امیدواری حالتی Snyder، 55/0) به دست آمد که همگی معنی‌دار بودند (01/0 < P). تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که مقیاس 12 سوالی امیدواری صفتی بزرگ‌سالان در نمونه ایرانی بر خلاف نمونه خارجی، که از دو عامل تشکیل شده است، تنها از یک عامل اشباع شده است که 47 درصد واریانس مقیاس را تبیین می‌کند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول نشان داد که8 سوالمقیاس به خوبی بر روی یک عامل اصلی بار می‌شوند و مدل تک عاملی به خوبی با داده‌ها برازش داشت (91/0 = AGFI یا Adjusted goodness of fit index، 05/0 = RMSEA یا Root mean square error of approximation)، 98/0 = NFI یا Normed fit index).

    نتیجه‌ گیری: 

    نتایج نشان داد که این آزمون از اعتبار و روایی بالایی برخوردار است و می‌توان از آن به عنوان یک ابزار قابل اطمینان در پژوهش‌های بعدی استفاده کرد. 

    کلیدواژگان: امیدواری صفتی، بهزیستی روان شناختی، دانشجویان
  • آرش قدوسی، مهین امین الرعایا، عباس عطاری، محمدرضا مرآثی، صفا مقصودلو صفحه 401
    زمینه و هدف

    استعمال دخانیات یکی از عمده‌ترین علل مرگ و میر زود هنگام در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه است. دوران دانشجویی با توجه به ویژگی‌های خاص از دید سیاست‌گزاران سلامتی از جایگاه ویژه‌ای به منظور پیش‌گیری از مصرف سیگار برخوردار است. در این پژوهش عوامل مرتبط با استعمال سیگار و ارتباط آن با برخی خصوصیات دموگرافیک و علایم روان‌پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی بود و جامعه آماری آن را 537 نفر از دانشجویان 7 دانشکده دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان تشکیل دادند که به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش‌نامه محقق ساخته و پرسش‌نامه R-90-SCL بود که توسط گروه نمونه تکمیل گردید. روش جمع‌آوری اطلاعات از طریق گذاشتن صندوق در محل توزیع پرسش‌نامه‌ها انجام شد. اطلاعات پس از ثبت داده‌ها در نرم‌افزار 19 SPSS محاسبه و جهت تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته‌ها:

     بر اساس یافته‌های این مطالعه، 7/18 درصد دانشجویان سیگاری هستند و درصد استعمال سیگار در مردان به طور معنی‌داری بیشتر از زنان می‌باشد. بین وضعیت تاهل و وضعیت سکونت ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد. 3/27 درصد از دانشجویانی که سیگار مصرف می‌کنند، خانواده سیگاری دارند و ارتباط معنی‌داری بین استعمال سیگار و خانواده سیگاری وجود دارد. بیشترین راه‌های آشنایی با سیگار برای اولین بار از طریق دوستان (75 درصد) بود. از بین علایم روان‌پزشکی، نمره خصومت (پرخاشگری) و شکایات جسمانی به طور معنی‌داری در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری بود. نمره ضریب کلی علایم مرضی (General severity index یا GSI) در افرادی که سابقه مصرف سیگار دارند، بیشتر از افراد غیر سیگاری بود، ولی تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری:

    شیوع استعمال دخانیات در دانشجویان دانشگاه آزاد خوراسگان نسبت به بسیاری از دانشگاه‌های دیگر بیشتر بود. این شیوع بالا در این سن می‌تواند منجر به معضلات زیادی از نظر جسمی و روانی گردد و همان گونه که این مطالعه هم نشان داد، میزان پرخاشگری را در این افراد بالا می‌برد. بنابراین سیاست‌گزاری‌های آموزشی و پیش‌گیرانه جهت کاهش مصرف سیگار در دانشگاه از اهمیت بسزایی برخوردار است. 

    کلیدواژگان: استعمال سیگار، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، خصوصیات روان پزشکی
  • علی اکبر حدادی کوهسار، با قر غباری بناب صفحه 411
    زمینه و هدف

    مفهوم خدا که از طریق فرهنگ زبانی و کلامی به انسان‌ها انتقال می‌یابد و برداشت انسان‌ها را در مورد خدا مشخص می‌کند، با سلامت روانی افراد ارتباط تنگاتنگی دارد. هدف از پژوهش حاضر، پیش‌بینی نشانه‌های مرضی بر اساس مفهوم خدا در دانشجویان دختر و پسر علوم‌ پزشکی بود.

    مواد و روش‌ها: 

    این پژوهش از نوع همبستگی است. بدین ‌منظور تعداد 289 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از روش نمونه‌گیری سهمی انتخاب شدند. فهرست نشانه‌های مرضی و مقیاس مفهوم خدا بر روی دانشجویان اجرا شد. داده‌ها با استفاده از شاخص‌های آماری همبستگی و رگرسیون چند ‌متغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    تحلیل داده‌ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که نشانه‌های مرضی دانشجویان را می‌توان از روی مفهوم خدا پیش‌بینی کرد. همچنین دانشجویان دختر و پسر که مفهوم مثبتی از خدا داشتند، نشانه‌های مرضی کمتری (01/0 P <) و دانشجویان دختر و پسر که مفهوم منفی از خدا داشتند، نشانه‌های مرضی بیشتری (01/0 P <) داشتند.

    نتیجه‌گیری: 

    نتیجه پژوهش نشان دادکه نشانه‌های مرضی و ناراحتی‌های افراد از کیفیت مفهوم خدا قابل پیش‌بینی است و سلامت روان، ارتباط تنگاتنگی با چگونگی مفهوم خدا دارد. تلویحات نظری و کاربردهای عملی یافته‌ها در اصل مقاله گزارش شده است. 

    کلیدواژگان: مفهوم خدا، نشانه های مرضی، دانشجویان علوم پزشکی
  • علیرضا یوسفی، فاطمه غرضی، مریم گردان شکن صفحه 421
    زمینه و هدف

    از دیدگاه نظریه‌های شناختی اجتماعی، توان کنترل شخصی موجب ارتقای سلامت رفتاری می‌گردد. برجسته‌ترین نظریه‌های سلامت رفتاری در برگیرنده مفهوم خودکارامدی می‌باشد. هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر آموزش حل مساله بر خودکارامدی و خودکارامدی ادراک شده در نوجوانان بود.

    مواد و روش‌ها:

     در کارآزمایی بالینی حاضر، 160 نفر از نوجوانان در مقطع راهنمایی به صورت تصادفی ساده چند مرحله‌ای انتخاب شدند و سپس در سه گروه: مداخله شامل 64 نفر، شاهد با دارونما شامل 62 نفر و شاهد بدون دارونما شامل 34 نفر به طور تصادفی تخصیص داده شدند. آموزش مهارت حل مساله، به طور اختصاصی برای گروه مداخله در طی 15 جلسه ارایه گردید. در گروه شاهد با دارونما در طی 15 جلسه، تنها به بحث راجع به مسایل بلوغ و نوجوانی پرداخته شد. گروه شاهد بدون دارونما هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات 3 مقیاس، پرسش‌نامه‌ خودکارامدی عمومی ادراک شده Schwarzer و Jerusalem، خودکارامدی در روابط با همسالان &nbsp;Wheelerو Ladd و خودکارامدی ادراک شده در روابط با همسالان Oalandik بود. داده‌ها با استفاده از آزمون ANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها: 

    آموزش مهارت حل مساله باعث تفاوت معنی‌دار نمرات خودکارامدی عمومی ادراک شده در سه گروه (010/0 > P و 704/4 = F)، خودکارامدی در روابط با همسالان در سه گروه (001/0 > P و 64/9 = F) و خودکارامدی ادراک شده در روابط با همسالان در سه گروه (010/0 > P و 2/4 = F) گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    آموزش حل مساله، راهبردی مناسب جهت افزایش خودکارامدی و ابزاری برای شناسایی، حل و یا سازگاری جهت بررسی چالش‌های نوجوانان و در نهایت سلامت رفتاری آن‌ها در طول زندگی می‌باشد.

    کلیدواژگان: سلامت رفتاری، آموزش، حل مساله، خودکارامدی، خودکارامدی ادراک شده
  • عیسی جعفری، نادر حاجلو، رامین فغانی، کاظم خزان صفحه 431
    زمینه و هدف

    شناسایی عوامل مرتبط با سلامت روانی سالمندان، یکی از موضوعات مورد علاقه حوزه روان‌شناسی سالمندی است. هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی و سرسختی روان‌شناختی با سلامت روانی سالمندان بود.

    مواد و روش‌ها: 

    روش این پژوهش، توصیفی&ndash; همبستگی و جامعه آماری آن کلیه سالمندان مقیم در خانه سالمند شهرستان اردبیل بود. داده‌های تحقیق از 100 سالمند جمع‌آوری گردید که با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسش‌نامه‌های بهزیستی معنوی، سرسختی روان‌شناختی و سلامت روانی استفاده شد. اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری ضریب همبستگی Pearson، رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها: 

    رابطه دو متغیری بهزیستی مذهبی با هر یک از متغیرهای اضطراب، نارساکنش‌وری اجتماعی و افسردگی، منفی معنی‌دار و با سرسختی روان‌شناختی، مثبت معنی‌دار است (05/0 <p). همچنین رابطه دو متغیری بهزیستی وجودی با هر یک از متغیرهای جسمانی‌سازی، اضطراب، نارساکنش‌وری اجتماعی و افسردگی، منفی معنی‌دار و با سرسختی روان‌شناختی، مثبت معنی‌دار است (05/0 <p). رابطه دو متغیری سرسختی روان‌شناختی نیز با هر یک از متغیرهای اضطراب و افسردگی منفی و معنی‌دار بود (05/0 <p).

    نتیجه‌گیری: 

    سلامت روانی سالمندان توسط متغیرهای بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی، سرسختی روان‌شناختی و سن به خوبی قابل پیش‌بینی است. نتایج این تحقیق، تلویحات مهمی در خصوص اهمیت بهزیستی معنوی و سرسختی روان‌شناختی در حفظ سلامت روانی سالمندان داشت.

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی، سرسختی روان شناختی، سلامت روانی، سالمند
  • امیر موسی رضایی، همایون ناجی اصفهانی، نرجس خسروی، طاهره مومنی قلعه قاسمی، نسرین مسایلی صفحه 441
    زمینه و هدف

    نماز یکی از دستورات‌ الهی و از جمله عباداتی ‌است که در ایجاد آرامش‌ روانی در انسان نقش‌ اساسی دارد. متون‌ زیادی در رابطه با دین، معنویت ‌و شفا وجود دارد که در بسیاری از آن‌ها به ارتباط بین نماز و سلامت ‌روان و اثر محافظتی و بازدارندگی این ‌مفاهیم در این حوزه ‌اشاره ‌نموده‌اند. از طرفی دانشجویان از اقشاری هستند که در مقایسه با جمعیت‌ عمومی بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی می‌باشند. افسردگی در بین دانشجویان مساله‌ای با اهمیت‌ است، زیرا از موفقیت ‌و پیشرفت ‌تحصیلی آنان می‌کاهد و آنان را از رسیدن به ‌جایگاه‌ ویژه و شایسته ‌باز می‌دارد، از این ‌رو به عنوان هدف پژوهش لحاظ گردید.

    مواد و روش‌ها:

     مطالعه ‌حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به‌ شکل‌ مقطعی در مدت ‌4 ماه اجرا گردید. 715 نفر از دانشجویان ‌دانشگاه ‌علوم ‌پزشکی‌‌ ‌اصفهان با روش ‌نمونه‌گیری ‌تصادفی‌ طبقه‌ای وارد مطالعه ‌شدند. ابزار گردآوری ‌اطلاعات در این مطالعه شامل فرم ‌اطلاعات ‌دموگرافیک و پرسش‌نامه ‌استاندارد افسردگی Beck و چک‌لیست نماز بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 18 و روش‌های ‌آماری آنالیز واریانس دو طرفه، t ‌مستقل، ضریب همبستگی Pearson و Spearman مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته‌ها:

    میزان ‌شیوع ‌افسردگی در نمونه‌های ‌مورد مطالعه 44 درصد تخمین ‌زده ‌شد. نتایج ‌حاصل ‌از آزمون ‌آنالیز واریانس ‌یک طرفه بین التزام به‌ ادای ‌فریضه ‌نماز و افسردگی ارتباط‌ آماری معنی‌داری را نشان ‌داد (001/0 = P). همچنین یافته‌ها نشان ‌داد که بین میزان ‌افسردگی با متغیر &laquo;رعایت اولویت زمان انجام فریضه‌ نماز&raquo; ارتباط آماری ‌معنی‌داری وجود دارد (001/0 > P). 

    نتیجه‌گیری:

    نماز خواندن و اهمیت‌ دادن به ادای فریضه‌ نماز در زمان مقرر موجب کاهش‌ چشمگیر میانگین ‌نمره ‌افسردگی ‌دانشجویان ‌شد، از این رو پیشنهاد می‌شود که در راستای‌ پیش‌گیری ‌‌سطح‌ ‌اول و کاهش آمار اختلالات سلامت‌ ‌روان و از جمله افسردگی در نزد دانشجویان، نسبت به ترویج ‌فرهنگ نماز در دانشگاه‌ها اقدامات‌ جامع‌تری به‌ صورت مدون و به ‌شکل عملیاتی صورت‌ پذیرد.

    کلیدواژگان: التزام به فریضه نماز، رعایت اولویت در نماز، افسردگی، پارامترهای جمعیت شناختی، دانشجو
  • سجاد بشرپور، علی عیسی زادگان صفحه 452
    زمینه و هدف

    به نظر می‌رسد که افراد افسرده به دلیل داشتن نگرش‌های منفی، دلسوزی و بخشایش کمتری نسبت به خود و دیگران داشته باشند. برای آزمون این فرض، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ویژگی‌های شخصیتی دلسوزی به خود و بخشایش با شدت افسردگی در دانشجویان انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     روش پژوهش حاضر همبستگی بود. کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 90-1389 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 126 نفر که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده بودند، به صورت انفرادی و در محل تحصیل به پرسش‌نامه‌های افسردگی، دلسوزی به خود و بخشایش پاسخ دادند. داده‌های جمع‌آوری شده نیز با استفاده از آزمون‌های همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه با کاربرد نرم‌افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    دلسوزی به خود و بخشایش به طور منفی با افسردگی همبسته بود. نتایج تحلیل رگرسیون هم آشکار کرد که 16 درصد از واریانس افسردگی به وسیله دلسوزی به خود و 20 درصد از واریانس آن به وسیله بخشایش تبیین می‌شو.

    نتیجه‌گیری: 

    دلسوزی به خود و بخشایش، دو ویژگی شخصیتی مثبتی می‌باشند که در صورت بالا بودن آ‌ن‌ها احتمال افسردگی در فرد پایین است.

    کلیدواژگان: شخصیت، دلسوزی به خود، بخشایش، افسردگی، دانشجویان
  • نرگس محمدی، شکوفه نیک نشان، مینا مظاهری، حمید افشار صفحه 462
    زمینه و هدف

    سال‌های زیادی است که کامل‌گرایی به عنوان یک صفت شخصیتی بالقوه ناسازگارانه و دارای پیامد‌های روان‌شناختی شناخته شده است. بنابراین هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه ابعاد مثبت و منفی کامل‌گرایی با استرس در افراد سالم بود.

    مواد و روش‌ها:

     با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس، 162 نفر از افراد 50-18 ساله انتخاب شدند که بیماری خاصی گزارش نکرده بودند و به کمک مقیاس کامل‌گرایی مثبت و منفی و پرسش‌نامه نشانه‌های فشار روانی Cooper مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌های مطالعه به کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 16 و تحلیل‌های آماری ضریب همبستگی Pearson، تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل کوواریانس محاسبه شد.

    یافته‌ها: 

    کامل‌گرایی منفی با استرس رابطه مثبت و معنی‌داری داشت (01/0 < P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که کامل‌گرایی منفی قادر به پیش‌بینی 14 درصد از تغییرات مربوط به نشانه‌های استرس است. تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین میانگین نمرات کامل‌گرایی مثبت و منفی و استرس در زنان و مردان وجود ندارد.

    نتیجه‌گیری: 

    یافته‌های پژوهش نشان داد که کامل‌گرایی منفی با افزایش استرس در ارتباط است و در حقیقت کامل‌گرایی منفی به عنوان یک صفت شخصیتی استرس‌زای درونی محسوب می‌شود. 

    کلیدواژگان: کامل گرایی، کامل گرایی مثبت، کامل گرایی منفی، نشانه های استرس
  • مجتبی حبیبی، ابراهیم خدایی، علی مقدم زاده، سلوی شمس الدینی، مجید برکتین صفحه 472
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی و روایی سازه سلسله مراتبی فرم کوتاه مقیاس زمینه‌‌یابی سلامت (36-SF) با به کار‌گیری مدل معادلات ساختاری در بین دانشجویان بود.

    مواد و روش‌ها: 

    نمونه‌ای با حجم 310 نفر (158 پسر و 152 دختر) به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای از بین دانشجویان دانشگاه تهران انتخاب شدند و برای بررسی روایی تشخیصی از هر دو گروه به عنوان نمونه بالینی استفاده شد. نمونه بالینی اول شامل 52 بیمار مبتلا به بیماری‌های جسمانی و نمونه گروه دوم شامل 58 مراجع با تشخیص اختلال روان‌شناختی بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس از مراکز درمانی دانشگاه انتخاب گردیدند. برای محاسبه روایی همگرا و واگرا، هم زمان با اجرای فرم کوتاه مقیاس زمینه‌یابی سلامت (36-SF)، مقیاس افسردگی دانشجویی (University student depression inventory یا USDI)، استرس زندگی دانشجویی (Student-life stress inventory یا SLSI)، مقیاس شادکامی آکسفورد (Oxford happiness scale یا OHS)، سیاهه سلامت روانی (Mental health inventory یا MHI) و حمایت اجتماعی (social&shy;Support یا SS) نیز در گروه نمونه غیر بالینی اجرا شد. جهت بررسی ساختار عاملی تاییدی مرتبه اول، دوم و سوم مقیاس 36-SF از روش برآورد کم‌ترین مقدار مجذورات وزن‌دار (weighted least squares یا WLS) و برای ارزیابی کفایت برازش مدل با داده‌ها از شاخص‌های RMR، RMSEA، CFI، AGFI، GFI، 2 c، /df 2 c و 2 Dc استفاده گردید.

    یافته‌ها: 

    ضریب Cronbach&cent;s alpha همه زیر مقیاس‌ها بالاتر از 70/0 و در حد رضایت‌بخشی بود. ساختار عاملی مقیاس 36-SF در هشت بعد مرتبه اول عملکرد جسمی، ایفای نقش جسمی، درد بدنی، سلامت عمومی، سرزندگی، عملکرد اجتماعی، ایفای نقش هیجانی و سلامت روانی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که مقیاس 36-SF با مقیاس‌های افسردگی و استرس رابطه منفی معنی‌دار و با مقیاس‌های شادکامی، سلامت روانی و حمایت اجتماعی رابطه مثبت معنی‌داری دارد که این رابطه بیانگر روایی همگرا و واگرای رضایت‌بخش مقیاس 36-SF است.

    نتیجه‌گیری:

     ساختار عاملی مرتبه اول هشت عاملی و مرتبه دوم سه عاملی مقیاس 36-SF برازش بهتری با داده‌های مشاهده شده داشتند و ساختار عاملی مرتبه دوم دو عاملی و مرتبه سوم یک عاملی برازش رضایت‌بخشی نداشتند. ساختار عاملی تاییدی، اعتبار و روایی مقیاس 36-SF برای کاربردهای پژوهشی و تشخیص‌های بالینی در حد قابل قبول بود. 

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، ویژگی های روان سنجی، مقیاس زمینه یابی سلامت (36-SF)، دانشجو
  • سیدمحمود طباطبایی، سامیه پناهنده، مجید حسین آبادی، فرناز روشنی، عباس عطاری صفحه 491
    زمینه و هدف

    تغییرات چند دهه اخیر در الگوهای زندگی زناشویی، چالش هایی در روابط زوج ها پدید آورده است که احساس امنیت روانی و دلبستگی زوجین به همدیگر را تحت تاثیر قرار می دهد و عامل مهمی برای تولید اضطراب و افسردگی و در نتیجه ضعیف شدن یا از بین رفتن رضایتمندی زناشویی شده است. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط سلامت عمومی زوجین با رضایتمندی زناشویی آنان بود.

     روش پژوهش:

    در این پژوهش توصیفی که از نوع همبستگی است و به منظور بررسی رابطه سلامت عمومی و رضایتمندی زناشویی انجام شده است، صد نفر از کارمندان مرد دانشگاه فردوسی مشهد که در محدوده سنی 45-25 سال و دارای تحصیلات دیپلم تا لیسانس بودند، در سال 1388 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسش نامه های سلامت عمومی (28GHQ- یا 28General health questionnaire-) و رضایتمندی زناشویی به آنان داده شد. سپس داده ها با استفاده از مدل رگرسیون سلسله مراتبی و همچنین همبستگی بین خرده مقیاس های پرسش نامه ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    به منظور پیش بینی میزان جاذبه از روی سلامت روان پس از کنترل سن، جنس و سابقه خدمت، نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که افزایش در میزان افسردگی با کاهش میزان کلی خرده مقیاس جاذبه رضایتمندی زناشویی همراه است. همچنین برای پیش بینی میزان خرده مقیاس تفاهم بر اساس عوامل سلامت روان پس از کنترل سن، جنس و سابقه خدمت، عامل معنی دار افسردگی بود، به این معنی که افزایش در میزان افسردگی با کاهش میزان کلی خرده مقیاس تفاهم همراه است. همچنین نتایج نشان دهنده معنی داری عوامل اضطراب و افسردگی بود، بدین صورت که افزایش اضطراب و افسردگی با کاهش در خرده مقیاس طرز تلقی همراه است. در رابطه با خرده مقیاس سرمایه گذاری، نتایج نمایانگر معنی داری عوامل جسمانی، اضطراب و افسردگی بود، به این صورت که با افزایش نمره کلی عامل جسمانی، نمره خرده مقیاس سرمایه گذاری نیز افزایش یافت و افزایش میزان عوامل اضطراب و افسردگی با کاهش عامل سرمایه گذاری همراه است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که بین خرده مقیاس های جاذبه، تفاهم، طرز تلقی و سرمایه گذاری رضایتمندی زناشویی و اضطراب و افسردگی با علایم جسمانی، افسردگی و اضطراب سلامت روانی رابطه وجود دارد و ما از طریق عوامل سلامت روانی می توانیم رضایتمندی زناشویی افراد را پیش بینی کنیم.

    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، سلامت عمومی، کارمندان دانشگاه، سلامت روان
  • احمدرضا حاجیان، محمود شیخ الاسلامی، رضا همایی، فیض الله رحیمی، مهین امین الرعایا صفحه 500
    زمینه و هدف

    هوش معنوی و هوش هیجانی می‌تواند مکمل یکدیگر در جهت سالم‌سازی زندگی انسان باشد. از سویی، هوش معنوی با تقویت معنویات و اعتقادات دینی موجب ثبات صفات پسندیده می‌شود و از سوی دیگر، هوش هیجانی موجب بهبودی روابط اجتماعی و کنترل عواطف و احساسات می‌گردد. بدین ترتیب فرد می‌تواند به سوی کمال حرکت کند.

    مواد و روش‌ها: 

    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی است و حجم نمونه برآورد شده برابر با 424 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1390 بود که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چند مرحله‌ای از دانشکده‌ها و رشته‌های مختلف انتخاب شدند. ابزارهای اندازه‌گیری شامل دو پرسش‌نامه سنجش ویژگی‌های هوش هیجانی Petrides و Farnham و پرسش‌نامه هوش معنوی محقق ساخته بود که ضریب پایایی به دست آمده برای آن‌ها به ترتیب 84/0 و 87/0 بود. جهت تحلیل داده‌های حاصل از روش آماری تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها طبق برآورد تحلیل رگرسیون نشان داد که بین هوش معنوی با هوش هیجانی رابطه وجود دارد و این ارتباط در ابعاد مختلف هوش معنوی و هوش هیجانی مشاهده شد و رابطه معنی‌داری بین آن‌ها وجود داشت.

    نتیجه‌گیری:

     هوش معنوی بیشتر موجب هوش هیجانی بیشتر می‌شود و به واقع هوش معنوی تقویت کننده هوش هیجانی است.

    کلیدواژگان: دانشجویان، هوش معنوی، هوش هیجانی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • امیر موسی رضایی، همایون ناجی اصفهانی، طاهره مومنی، مهین امین الرعایا صفحه 509
    زمینه ‌و هدف

    اضطراب و افسردگی با توجه به آثار و عواقب آن از جمله مسایل مهم در دانشجویان می‌باشد. از طرفی التزام‌عملی به اعتقادات‌دینی و گرایش به‌سمت مذهب به‌عنوان عامل‌بازدارنده بسیاری از اختلالات‌روانی، به‌ویژه افسردگی و اضطراب، توجه تعداد زیادی از روانشناسان را به خود جلب‌کرده‌است. مطالعه‌حاضر با هدف بررسی رابطه جهت‌گیری مذهبی با اضطراب و افسردگی ‌دانشجویان ‌دانشگاه ‌علوم ‌پزشکی ‌اصفهان، طراحی و اجرایی‌شده‌است.

    مواد و روش‌ها:

     مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می‌باشد که به شکل‌مقطعی اجرا گردیده‌است. 715 نفر از دانشجویان دانشگاه‌علوم‌پزشکی‌اصفهان با روش ‌نمونه‌گیری تصادفی‌طبقه‌ای وارد مطالعه‌ شدند. ابزار گردآوری ‌اطلاعات در این مطالعه شامل فرم‌ اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه‌ سنجش ‌استرس، ‌اضطراب ‌وافسردگی DASS-42 و پرسشنامه جهت‌گیری‌مذهبی Alport بود. داده‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم‌افزارآماری SPSS-V18 و روش‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و ضریب همبستگی Pearson مورد تجزیه ‌و‌ تحلیل‌ قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     میانگین‌نمرات اضطراب‌وافسردگی‌دانشجویان دختر بالاتر بود، لیکن در جهت‌گیری مذهبی تفاوت معناداری بین دانشجویان &nbsp;دختر و پسر وجود نداشت. بر اساس یافته‌های‌مطالعه‌حاضر بین افسردگی (05/0<p و61/0=-) و اضطراب (05/0<p و56/0r=-) دانشجویان با جهت‌گیری‌مذهبی ارتباط آماری معناداری وجود داشت.

    نتیجه‌گیری:

     این مطالعه نشان داد بین جهت‌گیری مذهبی با اضطراب و افسردگی دانشجویان ارتباط وجود دارد، لذا ارتقاء باورهای مذهبی موجب کاهش ‌اضطراب و افسردگی ‌دانشجویان شده و به‌گونه‌ای نقشی پیشگیرانه را در ابتلا به اختلالات‌حوزه روان، در زندگی افراد و بالاخص دانشجویان ایفا می‌کند. 

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، دانشجو، دانشگاه، جهت گیری مذهبی
  • احمد رضا حاجیان، محمود شیخ الاسلامی، رضا همایی، سمیه محمدی، غلامرضا خیر آبادی صفحه 520
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین شفافیت نقش و سازگاری شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. با توجه به تاثیری که آگاهی کارکنان از وظایف و نقش‌های سازمانی و شغلی می‌تواند بر سازگاری شغلی آن‌ها بگذارد، پژوهش حاضر به این موضوع پرداخته است.

    مواد و روش‌ها:

     در یک مطالعه مقطعی، 242 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای متناسب با جامعه آماری دانشکده‌ها انتخاب شدند. ابزارهای اندازه‌گیری پرسش‌نامه سازگاری شغلی Davis و Lofqist و پرسش‌نامه شفافیت نقش Sawer بود. در تحلیل داده‌های حاصل از روش آماری ضریب رگرسیون استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    هر یک از متغیرهای محیط شغلی، شخصیت و ارزش‌ها و نیازها به تنهایی تحت تاثیر شفافیت هدف قرار داشت. همچنین متغیرهای محیط شغلی، شخصیت، ارزش‌ها و نیازها و رضایتمندی نیز به تنهایی تحت تاثیر شفافیت فرایند بود.

    نتیجه‌گیری: 

    بنابراین اگر در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شفافیت لازم در روند منطقی تقسیم وقت کاری، برنامه‌ریزی کارها، برنامه‌ریزی در کارها، ارزشیابی عملکرد، کیفیت انجام وظایف، دسترسی به ابزار و وسایل انجام وظایف،‌ دستیابی به اطلاعات جدید و مقررات مربوط به مسایل ایمنی، وجود داشته باشد، می‌توان انتظار داشت که افراد شغل خود را بهتر بپذیرند و سازگاری بالاتری را در محیط کار از خود نشان دهند. 

    کلیدواژگان: شفافیت نقش، سازگاری شغلی، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی
  • مرضیه شریفی، مهناز حاجی حیدری، فریبرز خوروش، مریم فاتحی زاده صفحه 526
    زمینه وهدف

    باتوجه به پیامدهای زیانبارخیانت زناشویی بربهزیستی زوجین وتداوم روابط زناشویی، پژوهش حاضربا هدف بررسی رابطه ی بین طرحواره های عشق و توجیه روابط فرا زناشویی در زنان متاهل انجام پذیرفته است.

    مواد وروش‌ها :

     روش این پژوهش توصیفی- همبستگی است و نمونه شامل 250 زن متاهل می باشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی ازبین افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و فرهنگسراهای شهراصفهان انتخاب گردیدند.شرکت کنندگان درپژوهش مقیاس طرحواره عشق (SL یا Love schema scale) و مقیاس توجیه روابط فرا زناشویی(JEIQیا Justifications for Extramarital Involvement Questionnaire) را تکمیل نمودند. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از روش تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی Scheffe استفاده شد .

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین طرحواره های عشق و توجیه روابط فرا زناشویی رابطه وجود دارد .همچنین بین انواع طرحواره های عشق از لحاظ میزان توجیه روابط فرا زناشویی، تفاوت های معنی داری مشاهده گردید (001/0>P) . بطورکلی زنان با طرحواره ی عشق ایمن ، درتمامی ابعاد توجیه روابط فرا زناشویی، کمترین میزان تایید را گزارش نمودند (001/0> P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش ضمن فراهم نمودن حمایت تجربی از کارآیی مدل طرحواره های عشق در روابط نزدیک ، اهمیت درنظر گرفتن نقش طرحواره های عشق در احتمال درگیرشدن افراد درروابط فرازناشویی را نیز مشخص می نماید که می تواند تلویحات مفیدی درجهت تعیین مداخلات زوج درمانی در زمینه ی خیانت زناشویی داشته باشد. 

    کلیدواژگان: طرحواره های عشق، روابط فرا زناشویی، خیانت زناشویی، زنان متاهل
  • سیدمحمود طباطبایی، مجید حسین آبادی، سامیه پناهنده، فرناز روشنی، رضا باقریان سرارودی صفحه 535
    زمینه و هدف

    دوره دانشجویی دوره جوانی است که به دلیل بحران هویت به عنوان مهم‌ترین مقطع زندگی در نظر گرفته می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین پایگاه هویت و سلامت روانی دانشجویان بود.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش توصیفی که از نوع همبستگی است، در سال 1388 به منظور بررسی رابطه بین سلامت عمومی و پایگاه هویت دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است. بدین منظور 240 نفر (120 پسر و 120 دختر) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از نرم‌افزار آماری G*power نسخه 1/3 به عنوان نمونه به شیوه در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی‌ها پرسش‌نامه سلامت عمومی GHQ-28 (General health questionnaire-12) و پرسش‌نامه پایگاه هویت را تکمیل کردند و داده‌های به دست آمده با توجه به متغیرهای جنسیت، رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، بومی یا غیر بومی بودن و ترتیب تولد آزمودنی با استفاده از نرم‌افزار SPSS و با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که پایگاه‌های پراکندگی هویت (بین فردی و ایدیولوژیک) و هویت دستیابی (ایدیولوژیک) در مجموع 14 درصد از واریانس خرده مقیاس افسردگی سلامت عمومی را به صورت معنی‌داری تبیین می‌کند (001/0 < P). همچنین پایگاه پراکندگی هویت (بین فردی) و هویت دستیابی (ایدیولوژیک) نیز روی هم رفته 7 درصد از واریانس خرده مقیاس اضطراب را تبیین می‌کند (05/0 < P). پایگاه دستیابی به هویت (بین فردی) و پراکندگی هویت (بین فردی) نیز 12 درصد از خرده مقیاس ناتوانی در عملکرد بین فردی را تبیین می‌کند (05/0 < P).

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر، می‌توان نتیجه گرفت که دستیابی به پایگاه‌های هویت بین فردی و ایدویولوژیک می‌تواند به عنوان یک منبع حمایتی مهم به ارتقای سلامت روانی دانشجویان کمک نماید.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، پایگاه های هویت، دانشجویان، اختلالات روانی
  • فاطمه زرگر، الهام فروزنده، ابوالفضل محمدی، رضا باقریان سرارودی، مجتبی حبیبی صفحه 544
    زمینه و هدف

    جنگ تحمیلی عراق- ایران طی سال‌های 67-1359 آثار مخرب گوناگونی در ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی بر سربازان، جانبازان و خانواده‌های آنان بر جا گذاشت. این اثرات سال‌ها پس از اتمام جنگ همچنان ادامه داشت. در این پژوهش، سلامت روان‌شناختی جانبازان شهر اصفهان 22 سال پس از اتمام جنگ تحمیلی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها : 

    از بین کلیه جانبازان استان اصفهان که تحت پوشش بنیاد شهید و ایثارگران استان اصفهان بودند، 330 نفر با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی منظم بر اساس لیست بنیاد انتخاب شدند و پرسش‌نامه‌های ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و SCL-90-R (Symptom chek list-90-revised) بر روی آنان اجرا گردید.

    یافته‌ها :

     متوسط سن جانبازان مورد مطالعه، 45 سال بود. اکثر جانبازان در سن جوانی مبتلا به آسیب شده‌اند. حدود 24 درصد از جانبازان دارای تحصیلات دانشگاهی بودند و حدود 39 درصد از آنان تحصیلات دبیرستان را به اتمام رسانده‌اند. جانبازان مبتلا به نوع جسمی و نوع توام اعصاب ‌و روان و جسمی به ترتیب بیشترین فراوانی را داشتند. 3/19 درصد از جانبازان مورد مطالعه، اسارت را تجربه کرده‌‌اند. فراوانی جانبازان دارای حالت اشتغال 5/1 برابر جانبازان شاغل بود. مشکلات و اختلالات جسمی‌سازی، وسواس- اجبار، پرخاشگری، اضطراب، حساسیت‌ بین‌ فردی، افسردگی و افکار پارانوییدی به ترتیب بیشترین فراوانی را در جانبازان شهر اصفهان داشت. در حال حاضر حدود نیمی از جانبازان مورد مطالعه مبتلا به نوعی آسیب روانی و اختلال روان‌پزشکی بودند و جانبازان 55-46 درصد، بیشترین فراوانی آسیب روانی را در بین جانبازان دارای درصدهای مختلف جانبازی داشتند و هر چه تعداد معلولیت (جانبازی) بیشتر باشد، آسیب روانی در جانبازان بیشتر است.

    نتیجه‌گیری : 

    با گذشت 22 سال از اتمام جنگ تحمیلی، نیمی از جانبازان مورد مطالعه مبتلا به نوعی آسیب روانی بودند. 

    کلیدواژگان: سلامت روان شناختی، جانبازان، جنگ تحمیلی
  • طاهره مومنی قلعه قاسمی، امیر موسی رضایی، مهین معینی، همایون ناجی اصفهانی صفحه 554
    زمینه و هدف

    بیماران ایسکمیک قلبی در مرحله حاد، اضطراب زیادی را تجربه می‌کنند و به نسبت بیمارانی که اضطراب کمتر دارند‌، 5 مرتبه بیشتر به ایسکمی، سکته مجدد، تاکیکاردی یا تندتپشی (Tachycardia)، ‌آریتمی یا اختلال ریتم قلبی (Arrhythmia) و فیبریلاسیون بطنی مبتلا می‌شوند. اضطراب بیش از اندازه، روند بهبود بیماری را به تاخیر می‌اندازد و احتمال مرگ بیمار را در ماه‌های اول افزایش می‌دهد. بیماری‌های تهدید کننده‌ حیات مانند بیماری‌های قلبی منجر به دیسترس معنوی در افراد می‌گردند که این دیسترس معنوی می‌تواند تشدید کننده مشکلات فرد باشد و حتی به صورت درد غیر قابل کنترل یا اضطراب نمایان شود. مطالعات پیشنهاد کرده‌اند که مداخلات معنویت محور ممکن است اضطراب را کاهش دهد. از این ‌رو پژوهشگران بر آن شدند تا با استفاده از نتایج یافته‌های تحقیقاتی،‌ جستجوی وسیع کتابخانه‌ای و نظر کارشناسان مربوط، به تدوین یک برنامه ‌مراقبتی ‌معنویت ‌محور اقدام نمایند و تاثیر اجرای آن را بر اضطراب بیماران ایسکمیک ‌قلبی بستری در بخش ‌مراقبت‌های ‌ویژه مورد بررسی قرار دهند.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه، یک کارآزمایی ‌بالینی تصادفی ‌شده بود که در سال 1389 در بخش مراقبت‌های ویژه قلب بیمارستان الزهرا (س) اصفهان انجام شد. 64 بیمار ایسکمیک ‌قلبی بستری در بخش مراقبت‌های ‌‌ویژه به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار‌ گرفتند.‌ برنامه مراقبت‌‌ معنوی ‌شامل حضور حمایت‌گرایانه، حمایت‌ از تشریفات ‌مذهبی ‌بیمار و استفاده از سیستم‌های ‌حمایتی بود که به مدت ‌3 روز انجام پذیرفت و پرسش‌نامه اضطراب Spielberger قبل و بعد از انجام مداخله در هر دو گروه تکمیل گردید. از نرم‌افزار‌ آماری SPSS نسخه 18 و آزمون‌های 2 c، ‌Independent t و Paired t جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد.

    یافته‌ها:

     میانگین نمره اضطراب قبل ‌از انجام‌ مداخله در دو گروه تفاوت معنی‌داری نداشت (910/0 = P). این در حالی است که آزمون Paired t نشان داد میانگین نمره اضطراب (001/0 = P)، در گروه آزمون قبل و بعد از انجام‌ مداخله معنوی‌ محور تفاوت معنی‌داری دارد. همچنین مقایسه میانگین تغییرات نمره اضطراب بین دو گروه آزمون و شاهد بعد ‌از انجام‌ مداخله تفاوت معنی‌داری داشت (030/0 = P).

    نتیجه‌گیری: 

    برنامه مراقبتی معنویت محور، اضطراب بیماران ‌ایسکمیک ‌قلبی بستری در بخش مراقبت‌های ‌ویژه را کاهش داد و پرستاران می‌توانند جهت کاهش اضطراب بیماران از برنامه‌ مراقبت ‌معنوی استفاده ‌نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب، بیماری های عروق کرونر، بخش مراقبت های ویژه قلب، پرستاری، کارآزمایی بالینی، معنویت
  • مقاله های مروری
  • اعظم مرادی، صغری طاهری، فاطمه جوانبخت، عقیل طاهری صفحه 565
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این پژوهش، فراتحلیل تحقیقات انجام شده درباره میزان رابطه سلامت روانی و حمایت اجتماعی در ایران بود. برای دستیابی به این هدف، یک سوال اصلی در مورد میزان رابطه سلامت روانی و حمایت اجتماعی در ایران طرح شد.

    مواد و روش‌ها: 

    به منظور پاسخ‌گویی به سوال فراتحلیل، از مجموعه پژوهش‌های انجام شده درباره رابطه سلامت روانی و حمایت اجتماعی در سطح کشور، 8 پژوهش که از لحاظ روش‌شناختی مورد قبول بود و ملاک‌های درون گنجی را داشت، برای انجام فراتحلیل انتخاب شد.

    یافته‌ها: 

    اندازه اثر مربوط به میزان رابطه سلامت روانی و حمایت اجتماعی در ایران 369/0 بود.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این فراتحلیل نشان داد که اندازه اثر میزان رابطه سلامت روانی و حمایت اجتماعی در ایران بالاتر از حد متوسط است. این امر اهمیت فراهم کردن زمینه تقویت حمایت اجتماعی از افراد را خاطر نشان می‌سازد. 

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت روانی، فراتحلیل
  • مجتبی حبیبی، احمد عاشوری، رضا باقریان سرارودی صفحه 574

    پدیده زیستی- روانی- اجتماعی مصرف و سوء مصرف مواد در نوجوانان یکی از بحرانی‌ترین مسایل پیشروی جوامع امروزی است. یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها و نگرانی‌های سیاست‌گذاران بهداشتی- اجتماعی جوامع امروزی، شیوع روز افزون رفتارهای اعتیادی به خصوص اعتیاد به سیگار و دخانیات در این گروه سنی است. شیوع و گرایش به رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان در ایران نیز در حال افزایش است. درمان اعتیاد گران و دشوار است و سیستم درمانی جامعی با رویکردهای مختلف دارو درمانی، روان ‌درمانی، بازپروری و بازتوانی را می‌طلبد. با این حال، با گذشت سال‌ها ثابت شده است که حتی موثرترین و جدیدترین شیوه‌های درمانی نیز با میزان بالایی از عود همراه است زیرا محیط بیماری‌زایی که مواد در آن به راحتی در دسترس است و شبکه اجتماعی دوستانی که حمایت کننده و تداوم بخش مصرف مواد هستند، هر پیشرفتی را که در درمان حاصل می‌شود، تحلیل می‌برد. بنابراین، جلوگیری از مبتلا شدن افراد به اعتیاد آسان‌تر از درمان آن است. در چنین شرایطی پیش‌گیری، مناسب‌ترین و منطقی‌ترین راه‌کار به شمار می‌رود. پیش‌گیری از اعتیاد، مقوله‌ای مهم و پیچیده است که نمی‌توان چشم بسته در آن گام نهاد. اطلاع از آخرین دستاوردهای علمی و در نهایت اتخاذ برنامه‌های حساب شده می‌تواند شیوه‌ای سودمند در این زمینه به حساب آید. یکی از نقص‌های موجود در زمینه پیش‌گیری از اعتیاد در ایران فقدان مطالعات تطبیقی و به تبع آن کمبود منابع فارسی در زمینه دستاوردهای علمی نوین در خصوص پیش‌گیری از اعتیاد است که این امر موجب شده است که گاه محققان بدون اطلاع از همه برنامه‌های موجود، تنها به سمت رویکرد یا برنامه خاص گرایش پیدا کنند. در راستای رفع و کم رنگ کردن این نقیصه، در پژوهش حاضر با مرور پیشینه پژوهشی نتایج حاصل در سه سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی (مدرسه و دوستان) بررسی شده است. 

    کلیدواژگان: اعتیاد، پیش گیری، عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی
|
  • Page 391
    Aim and Background

    The aim of the present study was to investigatethe psychometric properties of the Trait Hope Scale and its relation with psychological well-being of Iranian university students.

    Methods and Materials: 

    In this descriptivesurvey, 191 students of Hamadan Islamic Azad University (mean age: 24.17 &plusmn; 4.30 years; range: 18-45 years) were selected through stratified randomsampling.The participants completed Snyder&#039;s Trait Hope Scaleand State Hope Scale, Riff&#039;s Psychological Well-Being Scale, and Beck Hopelessness Inventory. Data was analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis, Cronbach&#039;s alpha and split-half methods via SPSS 16 and LISREL 8.5 .

    Findings

    Cronbach&#039;s alpha (0.83), split-half coefficient (0.80), divergent validity (with Beck Hopelessness Scale,-0.20), and criterion validity (with Snyder State Hope Scale, 0.55) were significant (P < 0.01). Exploratory factor analysis showed that the 12-item Hope Scale for adults had one latent factor thatexplained 47% of the scale variance. Firstorder confirmatory factor analysis indicated that 8items of the scalehad high factor loadings on one latent factor.Univariate model appropriately fitted with the data (adjusted goodness-of-fit index = 0.91, root mean square error of approximation = 0.05, normed fit index = 0.98). In addition, there was a significant relation between trait hope and psychological well-being (r = 0.25; P < 0.01).

    Conclusions

    The Trait Hope Scale has high reliability and validity and thus can be usedinfuture research.

    Keywords: Trait hope, Psychological well-being, Students
  • Page 401

    Aim and

    Background

    Smoking and drugs are considered are among the most common causes of early mortality in developing and developed countries. Health professionals believe that university period has special characteristics and is of high importance in prevention of smoking among young adults. In this study, we examined with the relations between smoking and psychological and demographic variables.

    Methods and Materials:

     In a cross-sectional study, 537 students were randomly selected from 7 schools of Islamic Azad University (Khorasgan Branch, Iran). A researcher-made questionnaire and the Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R) were completed by the participants. The collected data was analyzed in SPSS 12 using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Smokers constituted 18.7% of the study population. Smoking was significantly more frequent among men. There was no significant relation between marital status and palce of residence. Smoking was significantly correlated with having a smoking family (27.3% of smokers had smoking families). The most common way to start smoking cigarettes was through friends (75%). Among psychiatric symptoms, hostility (aggression) and physical complaints were significantly higher in smokers than nonsmokers. General Severity index was higher among smokers but the difference between the two groups was not significant.

    Conclusions

    The prevalence of smoking among students of Islamic Azad University of Khorasgan was relatively higher than many other universities. The high prevalence in this age can lead to many physical and mental problems. In addition, smoking individuals are usually more aggressive. Hence, educational and preventive policies are required to reduce smoking in young people. Attitudes of teenagers and young adults toward smoking should also be corrected through similar programs.

    Keywords: Smoking, Students, Islamic Azad University of Khorasgan, Psychological characteristics
  • Page 411
    Aim and Background

    The concept of God concept is transferred to individuals by means of cultural and theological media. It is a conceptual understanding of people about the attributes of God and is closely associated with their mental health. The aim of the current study was to predict symptoms based on the concept of God in Iranian medical students. 

    Methods and Materials:

     In this correlational study, 289 students from Tehran University of Medical Sciences were selected through proportional stratified sampling God Concept&nbsp;Adjective Checklist&nbsp; and Symptoms Checklist 90-Revised were administered to collect data. Data was then analyzed by Pearson&rsquo;s correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Findings

    Symptoms of college students can be predicted by their God concept. Moreover, male and female students with a positive God concept had fewer symptoms than students with a negative God concept (P < 0.01).

    Conclusions

    Result of the study indicated that symptoms can be predicted from their God concept, thus mental health of individuals is associated with their mental health status. Theoretical implication and practical application of the finding are discussed in the original paper.

    Keywords: God concept, Symptoms, Medical sciences students
  • Page 421
    Aim and Background

    This study seeks the effect of teaching problem solving on self-efficacy and perceived self-efficacy in adolescents. &nbsp;

    Methods and Materials:

     In this quasi-experimental study using three group with pre-test and post-test, on hundred sixty students were randomly selected via multi-stage sampling, and were divided into 64 students of experimental group and 62 students of placebo group and 34 students in the control group. Problem solving was taught to the experimental group in 15 sessions and the placebo group was trained irrelatively in 15 sessions and control group was kept in waiting list. Data were collected through Jeruselem and Schwarzer&rsquo;s General Self-efficacy Inventory (1995), Self-efficacy in Relationship Inventory of Wheeler and Ladd, (1982) and Perceived Self-efficacy Inventory of Ollendick, (1986). Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics indices (mean and standard deviation) and inferential statistics (Covariance analysis).

    Results

    the mean score of self-efficacy and perceived self-efficacy in the experimental group, demonstrated the increase in post-test compared to that of pre-test. &nbsp;

    Conclusion

    Teaching problem solving was effective on general self-efficacy and perceived self-efficacy and self-efficacy in relation with peers.

    Keywords: Health behavior, teaching, Problem-solving, self-efficacy, Perceived self-efficacy
  • Page 431
    Aim and Background

    Discovering factors associated with mental health of the elderly is an interesting subject in the psychology of aging. This study investigated the relationships of spiritual well-being, existential well-being, and hardiness with mental health in the elderly.

    Methods and Materials:

     This descriptive-correlational research was conducted on the elderly living in the nursing home of Ardabil (Iran). One hundred individuals were randomly selected. Data was collected using questionnaires about spiritual well-being, hardiness, and mental health. The collected data was analyzed with Pearson correlation and multiple regression analysis.

    Findings

    Spiritual well-being had significant negative associations with anxiety, depression, and social dysfunction. However, it had a positive significant relation with hardiness. Existential well-being had significant negative relations with somatization, anxiety, depression, and social dysfunction. Its relation with hardiness was positive and significant. Finally, hardiness had significant negative associations with anxiety and depression.

    Conclusions

    Mental health of the elderly can be predicted by spiritual well-being, existential well-being, hardiness, and age. The results of this study imply the importance of spiritual well-being and hardiness in maintaining mental health of the elderly.

    Keywords: Spiritual well-being, Existential well-being, Hardiness, Mental health, Elderly
  • Page 441
    Aim and Background

    Prayer is one of the commandments of God and has an essential role in human&rsquo;s mental relaxation. Many text saboutreligion, spirituality and healing exist, and in many of them there lationship between prayer and mental health and the protective eeffec to fthese concepts have been noted. Depression is more common among students. It decreases their academic success and achievements and keeps them from reaching their goals. Therefore this study aimed to determine the relationship between prayer and depression and some demographical parameters.

    Methods and Materials:

     The present study was conducted by section during four months. 715 students from Isfahan University of Medical Sciences were randomly chosen. Data gathering tool included demographic information form, Beck depression questionnaire and prayer checklist. Data were then analyzed.

    Findings

    Depression incidence among students was 44%. There was a statistically significant relationship between nobligation to prayer and depression (P = 0.001). Also finding sreveal edthatthere was a statistically significant relationship between depression and respecting the priority of prayertime (P < 0.001).

    Conclusions

    Praying and respecting the priority of prayer time significantly decreased depression among students. It is suggested in order to achieve primary prevention and decrease the prevalence of students&#039;depression disorders, more comprehensive actions should be performed to promote prayer culture.

    Keywords: Commitmenttoprayer, Depression, Demographicparameters, Prioritytoprayer, Student
  • Page 452
    Aim and Background

    It appears that depressed people have low self-compassion and forgiveness due to having negative attitudes. In order to test this hypothesis, the current study investigated the role of self-compassion and forgiveness in the prediction of depression severity among university students.

    Methods and Materials: 

    In a correlational study during 2010-11, 136 individuals were randomly selected from all students of Mohaghegh Ardabili University (Ardabil, Iran). The participants filled out depression, self-compassion, and forgiveness questionnaires. The collected data was analyzed using Pearson&#039;s correlation test and multiple regression analysis in SPSS 18 .

    Findings

    Self-compassion and forgiveness were negatively correlated with depression. In addition, self-compassion and forgiveness explained 16% and 20% of the variance of depression, respectively.

    Conclusions

    Self-compassion and forgiveness are two positive personality traits that decrease the probability of depression.

    Keywords: Personality, Self compassion, Forgiveness, Depression, University students
  • Page 462
    Aim and Background

    Perfectionism is known as a potential maladaptive personality trait with significant psychological consequences. The purpose of this study was to investigate the relations between stress and positive and negative perfectionism in normal subjects.

    Methods and Materials: 

    Using convenience sampling method, 162 adults who aged 18-50 years old and did not have a history of any specific physical or mental disorders were selected. They were evaluated by means of the Positive and Negative Perfectionism Scale and Cooper&#039;s Stress Signs Inventory. Data was analyzed using Pearson&#039;s correlation test, multiple regression analysis, and analysis of covariance in SPSS 16 .

    Findings

    Negative perfectionism had a statistically significant positive correlation with stress (P < 0.01). Negative perfectionism could predict 14% of the variance of stress signs. Mean scores of positive and negative perfectionism and stress were not significantly different between men and women.

    Conclusions

    According to our findings, negative perfectionism can increase stress. In other words, negative perfectionism can be considered as an internal stressor.

    Keywords: Perfectionism, Positive perfectionism, Negative perfectionism, Stress signs
  • Page 472
    Aim and Background

    In this study, the psychometric properties and hierarchal structural validity of short form health survey scale (SF-36) among students using structural equating modeling was investigated.

    Methods and Materials:

     A sample with 310 students (158 male and 152 female) from Tehran University were chosen by multistage sampling method. For verifying discernment validity, two clinical sample groups were used. First group had 52 patients with physical disease and second clinical group had 58 students with psychological disorder diagnostics, which were selected from university health centers. To calculate the convergence and divergence validity, the SF-36 was administered and at the same time, the university student depression inventory (USDI), student-life stress inventory (SISI), Oxford happiness scale (OHS), mental health inventory (MHI), and social support (SS), in nonclinical sample was investigated. The first, second, and third hierarchical factorial structure of SF-36 scale was estimated by weighted least squares method, and sufficiency of model fitness was evaluated according to the Root Mean Square Residual, Root Mean Square Error of Approximation, Comparative Fit Index, Adjusted Goodness of Fit Index, Goodness of Fit Index, &chi; 2 /df, and &Delta;&chi; 2 indices.

    Findings

    The chornbach&rsquo;s alpha coefficients in all subscales were satisfactory and higher than 0.70. The factor structure of SF-36 scale was confirmed using confirmatory factor analysis in eight dimensions of first order including physical performance, physical role performance, body pain, general health, vitality, social functioning, emotional role performance and mental health. Based on correlation matrix, the SF-36 scale had negative correlation with depression and stress and positive correlation with happiness, mental health, and social support, which imply satisfactory convergent and divergent validity of SF-36 scale.

    Conclusions

    The eight first-order and three second-order factor structure showed better fit with the observed data compared with two second-order and one third-order factor structure of SF-36 scale. The confirmatory factor structure, reliability, and validity of SF-36 scale were acceptable for research and clinical diagnostics application.

    Keywords: Confirmatory factor analysis, Psychometric property, Short form-36 health survey scale, Student
  • Page 491
    Aim and Background

    In recent decades, changes in marital patterns and lifestyles have lead to conflicts between couples, which affects their sense of psychological security and attachment to one another. In such environments, anxiety and depressive disorders are common and may lead to loss of satisfaction of marital life. Therefore, the aim of this study was to investigate the correlation between couple&#039;s general health and marital satisfaction.

    Method and Materials: 

    This was a descriptive, correlational study. One hundred 25-45 year old male employees of Ferdowsi University of Mashhad, Iran, with high school to Bachelor degrees, were selected with c onvenience sampling in 2009. The GHQ-28 and Marital satisfaction Questionnaires were given to them. Data were analyzed by hierarchical regression and correlation between subscales of the questionnaires.

    Findings

    We used hieratical regression in order to predict marital satisfaction by mental health status. Results showed that increase in depression subscale causes a decrease in attraction subscale of marital satisfaction. Moreover, increase in depression was associated with decrease in rapport subscale of marital satisfaction. Increase in anxiety and depression was associated with attitude subscale of marital satisfaction. Increase in bodily factors was associated with increase in investment, but increase in anxiety and depression was associated with decrease in investment. Analyzed results indicate that about 28% of employees were suspected of having brief mental disorders; no relation between age, years of service, birth order and general health were found. In addition there were significant differences between educational level and marital satisfaction. Correlation between age, intimacy, investment attitudes and satisfaction was significant. On the other hand, simultaneous with increase in age and appearance of burnout, marital satisfaction was significantly reduced.

    Conclusions

    Result showed that subscales of marital satisfaction including attraction, rapport, attitude, and investment were associated with bodily factors, depression and anxiety subscales of mental health, and that we can predict marital satisfaction through mental health factors.

    Keywords: Marital satisfaction, General health, University employee&, #039, s, Mental health
  • Page 500
    Aim and Background

    Spiritual intelligence and emotional intelligence may complement each other in order to make a healthy life. On the one hand, spiritual intelligence leads to stabilization of virtues through improving spirituality and religious convictions and on the other hand, emotional intelligence improves social relations and controls affections and feelings. This may help individuals to move towards perfection.

    Methods and Materials:

     This was a descriptive-correlational study, and the sample size included 424 students of Isfahan University of Medical Sciences in 2011, who were selected using multi-stage cluster random sampling method from different faculties and majors. Data collection tools included the trait emotional intelligence questionnaire of Petrides and Furnham (TEIQue) and a researcher-made spiritual intelligence questionnaire (with reliability coefficients of 0.84 and 0.87, respectively). Multiple regression was used to analyze the data.

    Findings

    The results of regression analysis showed that there was a correlation between spiritual intelligence and emotional intelligence. This relationship, which was statistically significant, was observed in different aspects of spiritual and emotional intelligence.

    Conclusions

    Higher spiritual intelligence leads to higher emotional intelligence and indeed, spiritual intelligence amplifies emotional intelligence.

    Keywords: Students, Spiritual intelligence, Emotional intelligence
  • Page 509
    Aim and Background

    Depression and anxiety among students are important issues, because they lead to scholastic decline and develop many difficulties for students in the future. Furthermore, adherence to religious beliefs and attitudes toward religion as a deterrent to many mental disorders, especially depression and anxiety, has attracted the attention of many psychologists. This study aimed to review the relationship between religious orientations, depression as well anxiety of students in Isfahan University of Medical Sciences in 2012.

    Methods and Materials:

     This was a descriptive-analytical, cross-sectional correlation study which was conducted on 715 students who were selected through stratified random sampling method. Data collection was done through demographic information questionnaire form, DASS-42 standard questionnaire and the Religious Orientations Scale (ROS) by Allport. Finally, statistical software SPSS was used to analyze the data by descriptive statistics, one way ANOVA as well as the Pearson correlation coefficient.

    Findings

    Average score of depression and anxiety among female students was more than male students; however, in religious orientations, statistically there was no significant relationship between male and female students. Statistically, there was a significant relationship between students&rsquo; depression and anxiety and religious orientations (r = -0.61; P < 0.05) (r = -0.56; P < 0.05).

    Conclusions

    Promotion of religious orientations leads to reduce students&rsquo; anxiety and depression, and therefore religious beliefs can play an important role in preventing mental disorders in people&#039;s lives particularly among university students.

    Keywords: Anxiety, Depression, Religious orientations, Students, University
  • Page 520
    Aim and Background

    The present study aimed to determine the relationship between role clarity and job adjustment among staff of Isfahan University of Medical Sciences. This objective was followed regarding the impact that awareness of staff in organizational and vocational tasks and roles could have on their job adjustment.

    Methods and Materials:

     In a cross-sectional study, 242 staff of Isfahan University of Medical Sciences were selected using a stratified random sampling method proportional to the population of schools. Data collection tools included Dawis and Lofquist work adjustment questionnaire and also Xavier&#039;s role clarity questionnaire. The statistical regression coefficient method was used to analyze the data.

    Findings

    Results showed that each of working environment, personality, values and needs factors was individually influenced by the clarity of purpose. In addition, working environment, personality, values and needs, and satisfaction were individually influenced by the clarity of process.

    Conclusions

    It would be expected that individuals accept their jobs better and demonstrate higher levels of adjustment in their working environment if the required clarity exists in the logical process of working time division, task planning, performance assessment, task performance quality, access to the required tools and devices, access to new information, and safety regulations in Isfahan University of Medical Sciences.

    Keywords: Role clarity, Job adjustment, Staff
  • Page 526
    Aim and Background

    Considering to adverse consequences of infidelity on couples well-being and longevity of marital relationships, this study was conducted to investigate the relationship between love schemas and Justifications for extramarital involvement and affairs in married women.

    Method and Materials: 

    This was a descriptive-correlation study and the samples included 250 married women who were randomly selected among clients of counseling and cultural centers in Isfahan. The participants completed the Love Schema Scale (LS) and Justifications for Extramarital Involvement Questionnaire (JEIQ). Data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA) and Scheff&eacute;&#039;s post-hoc analysis.

    Findings

    There was a relationship between love schemas and justifications for extramarital involvement, and significant differences were found in justification for extramarital involvement between love schemas (P < 0.001). In general, women with the secure type reported the least endorsement for all the aspects of justification for extramarital involvement (P <0.001).

    Conclusions

    The results of this study provided exprimental support for utility of model of love schemas in intimate relationships, and indicated the importance of considering the role of love schemas on possibility of extramarital involvement that may have useful implications for determining the couple therapy interventions in this area.

    Keywords: Love schemas, Extramarital involvement, Marital infidelity, Married women
  • Page 535
    Aim and Background

    Due to the occurrence of identity crisis, numerous theorists have asserted that adolescence is the most important stage life-long. This study aimed to evaluate the relationship between general health and identity base and status on students of Ferdowsi University of Mashhad.

    Methods and Materials:

     This descriptive-correlation study was done on 240 undergraduated students (120 males and 120 females) of Ferdowsi University of Mashhad in 2009 to investigate the relations between general health and identity base and status. Two hundred and forty students from 4 schools (Psychology, Theology, Basic Sciences and Literature Sciences) were selected as the final subjects according to the power analysis with software G*power version 3.1. General Health Questionnaire (GHQ-28) and identity situation questionnaire were given to them. Data were analyzed regarding the variables such as gender, course of study, marital status, native or non-native and birth order by correlation and regression analysis using SPSS software.

    Findings

    Regression analysis suggested that status of achievement and diffusion significantly predicted 14% of depression variation, 7% of anxiety and 12% of social function from subscales of general health.

    Conclusions

    It can be concluded that identity status have important role for supporting sources in improving mental health among university students, and mental health of university students reflected the location of individuals on a continuum from identity achievement (interpersonal and ideological bases) to identity diffusion.

    Keywords: Undergraduate students, General health, Identity situation, Mental disorders
  • Page 544
    Aim and Background

    Iraq -Iran war during the 1980–1988 has left various detrimental physical, mental, social and economic effects on Soldiers, veterans and their families. These effects persist for years after the war ended. In this study the psychological health of Isfahanian veterans 22 years after the war was studied.

    Methods and Materials: 

    Among all veterans registered by Veterans and Martyrs Affair Foundation (VMAF) of Isfahan province, 330 veterans using systematic random sampling were selected based on the VMAF list. Demographic questionnaire and SCL-90-R was performed on them.

    Findings

    The average age of veterans was 45 years. The most veterans have been injured at the youth. Approximately 24 percent of veterans have a college education and about 39 percent have completed high school. Veterans with a combination of physical and mental injury and physical injury alone have the highest frequency. 19.3 percent of veterans have experienced prisoners of war. Frequency of retired veterans was 1.5 time higher than employed veteran. Somatization, obsessive - compulsive, aggression, anxiety, depression and paranoid ideation, respectively are the most common disorders and problems in veterans. Now almost half of veterans have with psychiatric disorders and mental problems. Veterans from 55 to 46 percent of injury have the most frequency of mental problems among veterans with different percentages of injury and the number of disability in veterans is greater, the psychological problems is more.

    Conclusions

    22 years after the war, half of the veterans are suffering from some sort of psychological problems.

    Keywords: Psychological problems, veterans, war
  • Page 554
    Aim and Background

    Patients with ischemic heart disease in acute stage experienced great anxiety and in compared with patients had less anxiety were affected 5 times more to ischemia, re-infarction, tachycardia, arrhythmias and ventricular fibrillation.&nbsp; Excessive anxiety delays recovery and increases the probability of their death in the first month. Numerous studies have shown that heart disease affect the person&#039;s spirituality and suggested that interventions based spirituality may reduce anxiety. Thus, with regard to results of the research findings, vast library search, expert&#039;s opinion, one spirituality care program developed and considered its impact on anxiety of ischemic heart patients hospitalized in CCU.

    Methods and Materials: 

    This was a randomized clinical trial. Sixty-four ischemic patients in CCU randomly divided into test and control groups. Spiritual care program included supportive presence, support from patient&rsquo;s rituals, and using supportive systems for 3 days and Anxiety Questionnaire completed before and after the intervention for the both groups. Data analysis done through software SPSS and chi-square, independent-t and paired t-tests.

    Results

    Mean score of Anxiety had no significant difference before intervention between two groups (P = 0.91); whereas paired t-test showed there was a significant difference in the test group before and after the intervention (P=0.001), also mean score of anxiety had a significant difference between test and control groups after the intervention (P=0.03).

    Conclusion

    With regard to results of present study spirituality care program could reduce anxiety of ischemic heart patients hospitalized in CCU, so nurses could apply spirituality care program to decrease the anxiety of patients.

    Keywords: Anxiety, Coronary artery disease, CCU, Clinical trial, Nursing, spirituality
  • Page 565
    Aim and Background

    This meta-analysis evaluated the relationship between mental health and social support in Iran.

    Methods and Materials:

     In order to assess the relationship between mental health and social support, eight eligible studies with acceptable methodology were selected.

    Findings

    The effect size of the relationship between mental health and social support in Iran was 0.369.

    Conclusions

    Since the effect size of the relationship between mental health and social support in Iran was higher than moderate, social support needs to be strengthened in the country.

    Keywords: Social support, Mental health, Meta-analysis
  • Page 574

    Biological, psychological and social phenomenon of substance abuse in adolescents is one of the most critical issues facing modern societies. One of the major concerns of the health and social policy makers is the increasing prevalence of addictive behaviors, particularly tobacco smoking in this age group. Prevalence and trends toward high-risk behaviors among adolescents in Iran is rising. Addiction treatment is expensive and difficult which requires comprehensive medical systems with different approaches toward drug treatments, therapies, and rehabilitation. However, over the years, it has been proven that even the most effective therapeutic procedures are associated with high rates of recurrence. Any progress in this treatment may fail due to environmental risk factors in which the substances are readily accessible as well as the social network of friends who supporte and maintain drugs abuse. Therefore, substance abuse prevention is easier than the treatment. Meanwhile, the best and the most logical solution is prevention. Addiction prevention is an important and complex issue that cannot be accomplished without strategic planning. Understanding the latest scientific achievements and execution of logical programs can be beneficial in this regard. One of the defects in the field of substance abuse prevention is lack of comparative studies, and accordingly shortage of Persian resources of modern scientific progression in the field of addiction prevention. This situation has led some investigators toward specific approaches or programs, while lacking comprehensive knowledge about all the available programs. In order to eliminate or reduce these shortcomings, previous research literature on three levels i.e. individual, family and social factors (school and friends) were discussed in this article.