فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1391)

نشریه حکومت اسلامی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمحمود علوی، بهرام ایرانپور انارکی صفحه 5
    این نوشتار به دنبال تبیین ماهیت احکام حکومتی است. لذا برای روشن ترشدن مفاهیم، در وهله اول به بیان معانی لغوی و اصطلاحی حکم، حاکم و حکومت و توضیح و تبیین آنها می پردازد و در وهله دوم برای دستیابی به تعریفی جامع و کامل از احکام حکومتی به بیان تعاریف فقها و دانشمندان معاصر از حکم حکومتی پرداخته است. در وهله سوم نیز نظریات مختلف درباره ماهیت احکام حکومتی را مطرح کرده و بیان می کند که احکام حکومتی از سنخ احکام اولیه و ثانویه نمی باشد؛ زیرا احکام اولیه و ثانویه از نصوص شرعی، استنباط شده و مبتنی بر مصالح و مفاسد ذاتی احکام هستند، ولی احکام حکومتی بر اساس مقتضیات زمان و مکان و مصالح آنی بوده و مبتنی بر تشخیص مصلحت از سوی حاکم شرع می باشد؛ هر چند مستند مصرحی از نصوص شرعی بر آن وجود نداشته باشد. همچنین موقت بودن این احکام همانند احکام ثانویه که با مرتفع شدن ضرورت، عمل به آن منتفی می شود، نمی تواند دلیل بر آن باشد که احکام حکومتی از نوع احکام ثانویه باشند و از آنجا که شارع مقدس به احکام حکومتی، اعتبار می دهد، باید این احکام را جزئی از احکام شرعی دانست و به عنوان قسم سومی از احکام شرعی، مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: حکم، حاکم، حکومت، احکام اولیه، احکام ثانویه، حکم حکومتی
  • عادل ساریخانی، روح الله اکرمی سراب* صفحه 37

    «حق بر اطلاعات»، به معنای حق دسترسی شهروندان به اطلاعات در اختیار موسسات حکومتی، از جمله حقوقی است که در عرصه بین الملل، مورد توجه جدی قرار گرفته است. در کشور ما نیز در سال 1388 با تصویب قانون «انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات»، این حق به صورت عام و فراگیر، وارد نظام حقوق موضوعه شد. بر اساس قانون مزبور، کلیه موسسات عمومی و خصوصی، مکلفند به جز در موارد استثناء، هر نوع اطلاعات مضبوط را متعاقب درخواست شهروندان در اختیار ایشان قرار دهند.
    در فقه اسلامی، مبانی متعددی نظیر روایات، سیره معصومین(ع) تعلق اطلاعات عمومی به مردم و قاعده لزوم حفظ نظام، وجود دارد که برای اثبات چنین حقی، ممکن است، مورد استدلال قرار گیرند. نوشتار حاضر، ضمن تبیین ادله مزبور به ارزیابی دلالت آنها بر موضوع حق بر اطلاعات، پرداخته است.

    کلیدواژگان: فقه اسلامی، حقوق ایران، حق بر اطلاعات، آزادی اطلاعات
  • ذبیح الله نعیمیان صفحه 61
    الگوی عینی نظری خلافت اسلامی، الگویی تاریخی است که پس از تکوین عینی، تلاش شده است از جهت نظری نیز توجیه و بازسازی نظری شود. این توجیه و بازسازی نظری، معطوف به تامین مشروعیت برای آن بوده است. در این راستا، اموری مانند «زمینی و عرفی بودن خلافت»، «برخورداری از رسالت الهی و دینی خلافت»، «عدم عصمت خلیفه» و «عدم برخورداری خلیفه از علم لدنی» به عنوان مولفه های موثر برای تامین مشروعیت این الگو، مورد توجه قرار گرفته است.
    بررسی «طراز تامین مشروعیت» در این الگو، اهمیت شایان توجهی دارد. لذا این امر، مقتضی بررسی میزان توانمندی این الگو برای تامین مشروعیت در سه سطح «شرایط امکان عقلی فلسفی»، «شرایط امکان وقوعی» و «شرایط امکان استناد شرعی» است؛ هر چند به راحتی می توان ناتوانی این الگو را در این سه سطح مشاهده کرد.
    بهترین و کامل ترین صورت بندی از تامین مشروعیت برای الگوی خلافت اسلامی را می توان به لحاظ عرفی بودن این الگو، در نظریه قرارداد اجتماعی، سراغ گرفت؛ البته الگوی خلافت اسلامی به عنوان یکی از مصادیق این نظریه در این چشم انداز نظری نمی تواند از طراز وجیه و کارآمدی برای تامین مشروعیت، برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: مشروعیت خلافت، خلافت اسلامی، تامین مشروعیت، استناد شرعی مشروعیت
  • سید جواد ورعی صفحه 81
    آیا وجوب امر به معروف و نهی از منکر، تنها به «معروف «ها و «منکر»هایی اختصاص دارد که به صورت علنی، ترک یا انجام می شوند یا در همه موارد، واجب است؟ به عبارت روشن تر، آیا مردم و دولت نسبت به گناهانی که به صورت پنهان و در حریم خصوصی افراد انجام می شود، مسوولیت نهی از منکر دارند یا نه؟ این مقاله به بررسی دو دیدگاه و دلایل هر کدام از آنها در این زمینه می پردازد. نکته قابل توجه اینکه آنچه بر آن تاکید می گردد آن است که حتی بنا بر نظر کسانی که معتقدند وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، عام بوده و حتی حریم خصوصی مردم را هم شامل می شود، رعایت دو نکته ضرورت دارد:1. تجسس در زندگی خصوصی مردم به هر صورتی ممنوع است؛ هر چند با انگیزه خیرخواهانه و جلوگیری از آلوده شدن آنان به گناه باشد.
    2. در صورت اطلاع از آلودگی افراد به گناه در حریم خصوصی، بدون آنکه تجسسی صورت گرفته باشد، نهی از منکر، صرفا به صورت خصوصی و غیر علنی و با رعایت شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر، واجب خواهد بود. بنابراین، نهی علنی و آشکار کسی که مخفیانه گناهی را مرتکب شده، نه تنها واجب نیست، بلکه جایز نبوده و حرام نیز می باشد.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، گناهان پنهان، گناهان آشکار، تجسس
  • مهدی فدایی مهربانی، عبدالحسین خسرو پناه صفحه 105
    «سیدقطب الدین محمد نیریزی شیرازی» از مهم ترین و تاثیرگذارترین اندیشمندان سیاسی اواخر دوره صفویه است که متاسفانه تا کنون از اندیشه های سیاسی وی، غفلت شده است. به نظر می رسد یکی از دلایل غفلت از اندیشه های سیاسی «نیریزی»، جایگاه رفیع وی در تاریخ عرفان شیعی و بیشتر نگاه به این بعد او باشد. ما در این مقاله به اندیشه های سیاسی نیریزی به مثابه یکی از نمایندگان اصلی اندیشه سیاسی عرفانی در ایران می پردازیم و اثبات خواهیم کرد که نیریزی، چگونه از مبانی عرفانی و شرایط اجتماعی دوران صفویان در آخرین سالهای حکومت این خاندان، سنخی از اندیشه سیاسی را عرضه می کند؛ سنخی که دارای دو رکن اساسی مبانی دینی و قواعد مبتنی بر حقوق مردم است.
    کلیدواژگان: نیریزی، اندیشه سیاسی، عهدنامه مالک، ذهبیه، سیاست، ریاست
  • محمد علی میرعلی صفحه 125
    نظریه اطاعت از حاکم جائر، تاثیر زیادی بر تحولات سیاسی اجتماعی جوامع دارد؛ چرا که قبول یا رد این نظریه می تواند نتایج و پیامدهای متفاوتی بر فرآیند تحولات هر جامعه داشته باشد. در فقه سیاسی اهل سنت، اطاعت از حاکم جائر، امری ضروری شمرده شده است؛ گرچه نظریه های مخالفی نیز در میان فقهای اهل سنت وجود دارد، اما به دلایلی به مرور زمان این نظریه در صدر نظریه های دیگر قرار گرفته است. همین امر تا به امروز مانع شکل گیری انقلاب و مبارزات سیاسی در جوامع سنی مذهب شده است. اگر چه اخیرا حرکت ها و خیزشهایی در جوامع اسلامی اهل سنت آغاز شده است؛ اما این تحولات، ناشی از مبانی فقهی علمای اهل سنت نبوده است. این مقاله به دنبال آن است که ضمن بررسی آرای فقها و ادله آنها به بررسی ریشه های تاریخی این نظریه پرداخته و مسائل مترتب بر آن را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: اطاعت، حاکم جائر، جهاد، عزل حاکم، اهل سنت، فقه سیاسی
  • عبدالهادی فقهی زاده، یونس اشرفی امین صفحه 151
    امام خمینی(قدس سره) با اعتقاد به جامعیت همه جانبه قرآن کریم، بر آن است تا در آثار مختلف خود و به طرق گوناگون راهکارهایی را برای مهجوریت زدایی از آموزه های سیاسی و اجتماعی آن ارائه نماید. برخی از این راهکارها جنبه نظری و برخی دیگر جنبه رفتاری و عملی دارند. لذا تمسک به آموزه های قرآن و اهل بیت:(ع)، نگارش و تدوین تفاسیر سیاسی و اجتماعی شایسته، آزادی عقیده و بیان، تقویت خودباوری و خودشناسی و احیای اجتهاد همه جانبه قرآن محور در زمره راهکارهای نظری و برخی دیگر همچون تشکیل حکومت اسلامی، ظلم ستیزی و سازش ناپذیری، تقویت وحدت مسلمانان و تقریب میان مذاهب اسلامی، احیای امر به معروف و نهی از منکر و ترویج اقتصاد مبتنی بر آموزه های اخلاقی قرآن از مهم ترین موارد و راهکارهای رفتاری و عملی مهجوریت زدایی از آموزه های قرآن کریم به شمار می روند.
    کلیدواژگان: امام خمینی(قدس سره)، مهجوریت قرآن، آموزه های سیاسی و اجتماعی قرآن، مهجوریت زدایی، مصلحان دینی
  • صفحه 179
|
  • Seyyed Mahmud Alawi, Bahrā, M. Irā, Npur Anā, Raki Page 5
    This article seeks to explicate the nature of governmental rules. Hence, to define the concepts used in the article, the writer, in the first place, tries to give the literal meaning or definition of rules, government, and ruler. In the second place, in order to arrive at an all-embracing definition, he embark on giving the definitions offered by the contemporary Muslim jurisprudents and scholars for such rules and, in the third place, he puts forward various views on the nature of the governmental rules stating that these rules are not the same sort the primary real rules and secondary rules are thought to be. For, the primary and secondary rules have been directly extracted from the legal texts and are based on the essential good and badness of the rules themselves, while the governmental rules are subject to the urgent demands of the time and the place as well as the expediency or the conditions an Islamic judge should take into consideration, though this may not be substantiated by any stipulated legal texts. Furthermore, taking these governmental rules as being as transient as the secondary rules, which are subject to the expediencies or demands of the time and the place, in the sense that when there is no necessity for their existence, there would be no ground to act according to them, gives no reason to take the governmental rules as secondary rules and since it is the Saint Legislator who authenticates the governmental rules, one should consider these rules as part of legal rules (prescripts) and study them as the third sort of legal rules
    Keywords: rule, ruler, government, primary real rules, secondary rules, governmental rule
  • Adel Sarikhani, Ruhollah Akrami Sarab Page 37

    “Right to information” in the sense that citizens have the right to gain access to the information the governmental institutions have is among the rights that has been taken into serious consideration worldwide. In 1388 SH, when the “Publishing and Open Access to Information Act” was ratified, the right to information gained wide acceptance in positive law. According to this Act, all public and private institutions are obliged to provide people with any pieces of recorded information (with the exception of classified documents) upon request. In Islamic fiqh, there exist various sources such as traditions, biographies and life-style of the infallible Imams which can be referred to as arguments for the principle of the necessity of maintaining the Islamic system and people’s having right to general information. The present paper tries to cast light on the arguments in question and their implications for the subject “right to information”.

    Keywords: Islamic Fiqh, Iranian law, right to information, freedom of information
  • Zabihollāh Naimiyān Page 61
    The objective-theoretical model of Islamic caliphate is a historical model which has been theoretically justified and reconstructed after it had taken a real form. This theoretical justification and reconstruction is intended to establish its legitimacy. In this connection, the following constituents as that “caliphate is something secular”, “caliphate enjoys a divine or religious mission”, “a caliph is liable to sin”, “a caliph does not have God-given(inner) knowledge” are the effective ones which have been taken into consideration. Exploring the standard procedure of establishing legitimacy in this model is of great importance. Thus, this requires us to examine the extent to which this model can meet the requirement of legitimacy in three levels: “conditions for intellectual and philosophical possibility”, “conditions for occurring possibility” and “conditions for citing documentary evidence in support of legitimacy of caliphate”, though one can easily see the inability of the model in meeting the conditions in the three levels mentioned above. The best and the most complete formulation of meeting the requirement of legitimacy for the Islamic caliphate model in terms of secularity can be found in the theory of social contract. Of course, Islamic caliphate model as one of the examples of this theory in this theoretical perspective cannot have a justified and effective procedure for meeting the requirement of legitimacy.
    Keywords: the legitimacy of caliphate, Islamic caliphate, meeting the requirement of legitimacy, citing documentary evidence in support of legitimacy
  • Seyyed Jawad Warai Page 81
    Is enjoining the good and forbidding the evil as an obligatory action peculiar to the “good” or “bad” deeds which are openly performed or forsaken or is it an obligation in all cases of good or bad actions? In other words, do people and the government have any responsibility to forbid people from doing evil deeds or sins which are committed in hidden and in one’s own privacy? This article seeks to study two prevalent views on the subject in question, along with the arguments each may offer for and against it. It is worth nothing that what is emphasized on here is that, even according to those who consider commanding the good and forbidding the bad as a collective responsibility and who extends it to cover the private life of the individuals, one must take two points into consideration: 1. It is forbidden to probe into someone’s personal life (privacy), whether this is out of good intention or as one to prevent him or her from committing sins. 2. In case one happens to become aware of someone committing sins in his or her private life, not being probed into by anyone, it is permitted to embark on forbidding his or her evil deeds in secret or in a hidden manner and especially when all its necessary conditions are fulfilled. Therefore, to embark on openly warning someone against a sin when it was committed in hidden is not only unnecessary but also impermissible and even forbidden.
    Keywords: enjoining the good, forbidding the bad, covert sins, overt sins, probing into
  • Mahdi FadāĪ Mehrabāni, Abd Al Hussein Khosro Panāh Page 105
    Sayyed Qutb al-Din Muhammad Neirizi al-Shirazi is one of the most influential and distinguished political scholars at the end of Safavid dynasty whose political thoughts have unfortunately been neglected. His political thoughts seem to have suffered neglect because of the high status he achieved in the history of Sufism. In this article, the writer seeks to deal with political thoughts of al-Neirizi as a main representative of the political and mystical thought in Iran, trying to bring into light the question how al-Neirizi, under the social circumstances of the last years of Safavid dynasty, made successful attempts to introduce some sort of political thought originating in Sufi principles, a sort of political thought which is of two essential elements of religious foundations, and rules and regulations based on people’s rights.
    Keywords: al, Neirizi, political thought, Mālek Covenant, Zahabiyyah, politics, leadership
  • Muhammad Ali Mirali Page 125
    The theory of obedience to a tyrant has a great impact on the political and social developments of societies, for the rejection or acceptance of the theory in question can have different consequences for the changes occurring in a society. Sunni political fiqh considers it essential to obey a tyrant ruler. Although there are some Sunni juristconsults who oppose the idea of obedience to a tyrant ruler, this theory, in a way or other, has taken precedence over the others in the course of time. This idea has become a great hindrance for the formation of revolutions and political campaigns in the Sunni communities. Although some movements and uprisings emerged in Sunni Muslim communities, these movements have not rested on the jurisprudential principles of Sunnism. The article seeks to cast light on the views and opinions of the faqihs as well as their arguments, exploring the historical roots of the theory and its related subjects.
    Keywords: obedience_tyrant ruler_Jihad_to depose a ruler_Sunni_political fiqh
  • Abd Al Hādi Fiqhizāde, Yunes Ashrafi Amin Page 151
    Believing in the all-embracing nature of the Holy Qura’ān, Imam Khomeini seeks in his various works to bring the abandoned Qur’ānic political and social doctrines into play by working out various strategies. Among these strategies some are theoretical and others are practical. That is why he tries to draw the attention to such theoretical strategies as the use of Qur’ānic teachings and the Imams’ words, the necessity of writing and compiling appropriate political and social commentaries on the Qur’ān, promoting freedom of thought and expression, strengthening self-belief and self-knowledge, emphasizing on the revival of all-embracing independent judgment based on the Qur’ān, as well as some practical strategies like establishing Islamic government, combating oppression, promoting the sense of resistance against collaboration with the enemy, promoting unity among Muslims in the world and bringing together the Islamic denominations, putting commanding the good and forbidding the evil into practice and promoting a school of economics based on the Qur’ānic ethical precepts and doctrines.
    Keywords: Imam Khomeini, the abandonment of the Quran, social, political teachings of the Qur'ān, religious reformers