فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
پیاپی 1 (بهار و تابستان1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عماد افروغ صفحات 1-32
    در صورت مشتمل بودن فعل اخلاقی بر ابعاد مثبت و منفی، از پیوند اخلاق و سیاست، گریزی نیست. توصیه های مثبت و منفی اخلاقی، برای سیاست، در عمل، از اجتناب ناپذیری پیوند مزبور حکایت می کند. اما به نظر می رسد منظور مدافعان جدایی اخلاق و سیاست، پیوند وجه مثبت و مطلق ارزش های اخلاقی با افعال اقتضایی سیاست باشد. شاید این پاسخ، حالتی از موجه نمایی را در صورت، حفظ کند، اما در برابر سوال اساسی علل و عوامل شکاف میان افعال اختیاری (اخلاقی و سیاسی) و سطوح مختلف حیات فردی و اجتماعی و پایایی این شکاف، بی پاسخ می ماند. بهترین پاسخ به سوال رابطه اخلاق و سیاست، مشابه دانستن این دو در یک سطح (اختیاری بودن) و دفاع از حیات یکپارچه انسانی و متفاوت دیدن آنها در سطحی دیگر، هدف فی نفسه اخلاق و ارزش های متعالی، به رغم توجه به ضرورت هستی شناختی و غایت شناختی آن (تقدم ارزشی) و مشروط و وسیله بودن افعال سیاسی یا قدرت (تقدم رتبی) است. از میان گونه شناسی قدرت، اگر فعل مشروط سیاسی یا قدرت، به طور عمده بر مدار اقناع و نفوذ باشد، گرایش آن به اخلاق، در مقایسه با زمانی که بر مدار زور، تهدید و اغوا دایر باشد، بیشتر است. اطمینان از جهات اخلاقی سیاست نیز در گرو نقد فعال و نظارت مستمر نهادهای مدنی، به ویژه اخلاقی و دینی در جامعه است.
    کلیدواژگان: فعل اخلاقی، وظیفه گرایی (حق) اخلاقی، غایت گرایی (خیر) اخلاقی، سقراط، کانت (امر مطلق، اراده نیک، خودآیینی)، افلاطون، ارسطو، فعل سیاسی، رابطه اخلاق و سیاست، سیاست شریعت محور (نظریه ملاصدرا)، نظریه امام خمینی (ره)
  • سید جواد امام جمعه زاده، سید داود معصومی صفحات 33-49
    یکی از کارکردهای احزاب سیاسی تجمیع و تالیف خواسته های مردم و انتقال آن خواسته ها به دستگاه سیاسی و نمادهای تصمیم گیری است. همان طور که موریس دوورژه می گوید: احزاب چون ترجمان نیروهای اجتماعی به شمار می روند و خواسته های گروه، طبقه، و نیروی اجتماعی ای را که از آن برآمده اند تامین می کنند. این هدف از طریق کسب و حفظ قدرت توسط احزاب معمولا در نظام انتخاباتی تحقق می یابد. بررسی کارکرد احزاب در جامعه ایران، نشان دهنده آن است که احزاب به ویژه از زمان کودتای 28 مرداد تاکنون ناکارآمد بوده اند. استدلال این مقاله آن است که ماهیت رانتیر دولت در دهه چهل و پنجاه شمسی از جمله دلایل ناکارآمدی احزاب سیاسی بوده است. دولت قبل از انقلاب، با توان اقتصادی حاصل از درآمدهای رانتی توانسته بود به حمایت از مصرف گرایی و تامین نیازهای اولیه زندگی عامه مردم بپردازد، و آنها را از گرایش به فعالیت های سیاسی در چارچوب احزاب و دیگر گروه ها برای پیگیری خواسته هایشان باز دارد؛ همچنین درآمدهای مالیاتی این توان را به دولت می داد که با درآمدهای رانتی، احزاب دولتی کاملا وابسته ای را به وجود آورد و به کنترل و سرکوب احزاب مخالف بپردازد.
    کلیدواژگان: رانتیریسم، دولت پهلوی، ناکارآمدی احزاب، مصرف گرایی، طبقه متوسط
  • فاطمه براتلو صفحات 51-78
    از صدر اسلام تاکنون، برخی اندیشمندان بر این بوده اند که امر به معروف و نهی از منکر، وظیفه ای فردی است و مانند بسیاری تکالیف و احکام الهی، بر فرد مسلمان واجدالشرایط واجب است. در این دیدگاه، شرایط و مقتضیات زمان و مکان، کمتر موثر است و حکومت دینی و اسلامی وظیفه خاصی ندارد. دیدگاه دیگر، امر به معروف و نهی از منکر را افزون بر وظیفه فردی، موضوعی اجتماعی و حکومتی می داند. بر مبنای نگرش دوم، توسعه فرهنگ شریعت مدار و ایجاد زمینه ها و بسترهای گسترش آن، فراهم آوردن سازو کار مناسب و بسیاری دیگر از مولفه های مدیریت سیاسی خرد و کلان، در نظام دین بنیان مطرح می گردد. یکی از خرده نظام های مهم که باید در طراحی هر سیستم، مد نظر قرار گیرد، نظام، پایش و نظارت بوده، اساسا شکل گیری، ثبات، تداوم و پویایی هر نظامی، به آن وابسته است. این مقاله، در صدد است که به موجب حدیث شریف، امر به معروف و نهی از منکر را یک نظام نظارت همگانی در مدیریت جامعه دین بنیان معرفی نماید که رسالت اجرای شرایع الهی و ایجاد جامعه و حکومت اسلامی و تضمین تحقق اهداف آن را بر عهده دارد. با چنین پیش فرضی، نمونه ای را از مجموعه آرای فقهی و نظریه های اندیشمندان اسلامی می پیماییم، و در پایان، با رویکردی استراتژیک از «است» های توصیفی حاصل شده از آن، «باید» های تجویزی و سپس راهبردهای نظارت همگانی را در نظام اسلامی به دست می آوریم.
    کلیدواژگان: جامعه دین بنیان، فرهنگ شریعت مدار، مدیریت سیاسی، نظام نظارت همگانی، تفکر استراتژیک، امر به معروف و نهی از منکر
  • احمد رهدار صفحات 79-126
    تصوف در جهان اسلام دارای خاستگاه تسنن است و به مثابه جریانی اجتماعی، از قرن دوم به بعد شکل می گیرد. در بسیاری از موارد، بنا به دلایل متعددی، این جریان از جانب حاکمیت سیاسی وقت، مورد حمایت قرار گرفته است. به رغم این، تشیع به دلیل برخی اشتراکات آموزه ای و سیاسی و نهایتا در برخی مقاطع تاریخی به دلیل اضطرار، یا خودآگاهی تاریخی، به تصوف نزدیک شده و در فرایندی نسبتا آگاهانه تلاش کرده است تا در آن، تصرف کند تا جایی که می توان گفت تا پیش از شکل گیری نهضت و دولت صفویه، تصوف که برای اهل سنت یک «مقر» تاریخی به حساب می آید به مثابه «دالان و ممر» حرکت شیعه عمل نموده است. در واقع، هدف این مقاله، تبیین تطورات سیاسی تصوف و نیز وجوه و کیفیت تعامل و تصرف تشیع در تصوف تا زمان شکل گیری دولت صفویه است.
    کلیدواژگان: تصوف، تصرف، تشیع، تسنن، سیاست، جریان اجتماعی و قدرت سیاسی
  • سید کاظم باقری صفحات 127-155
    در این نوشته تلاش می کنیم تا ضمن بررسی جایگاه و حجیت عقل و توجه به عقل عملی در اندیشه سیاسی، نقش آن را در دگرگونی فقه سیاسی با تاکید بر دوره معاصر بررسی کنیم. سوال اصلی آن است که نقش عقل در تحول فقه سیاسی شیعه چیست؟ و پاسخ آن است که عقل در تحول فقه سیاسی شیعه با توجه به روش خردورزانه اجتهاد و حجیت عقل در عرض دیگر منابع استنباط و کارکردهای آن در داوری نسبت به متون، گذر از ظواهر، کشف و تفسیر روزآمد از نصوص، فهم برخی از مصالح و مفاسد و فهم مستقلات و استلزامات عقلی، نقشی اساسی ایفا می کند. همچنین می توان جلوه های تحول آفرینی آن را در فقه سیاسی شیعه، در مواردی مانند چگونگی تعامل با قدرت، قدرت مقید و مشروط، نظریه ولایت فقیه، احتکار و فروش یا عدم فروش سلاح به دشمن ردیابی کرد.
    کلیدواژگان: عقل، کارکردهای عقل، تحول فقه سیاسی شیعه، اجتهاد، ولایت فقیه
  • حسین قریب، محمدحسین ضمیریان صفحات 157-200
    سیاست گذاری خارجی به عنوان شاخه ای مهم از سیاست گذاری عمومی، باید از عقلانیت مناسب تصمیم گیرندگان در فضای روابط بین الملل برخوردار باشد. اهمیت تصمیم گیری در سیاست خارجی و نقش عقلانیت در تصمیم گیری های موجود، به رعایت اصل «تناسب» بین اهداف با روش های مربوطه بازمی گردد. «تناسب سازی» به عنوان شرط تحقق عقلانیت، انتظارات از نخبگان سیاسی را به سمتی سوق می دهد که با بررسی توانایی ها و قابلیت های جمهوری اسلامی ایران مناسب ترین گزینه ارتباطی با محیط جهانی را انتخاب کنند. استدلال های ارائه شده در این مقاله، در خصوص گزینه های ارتباطی مشارکت فعالانه و یا تعامل مثبت جهانی یکی از شاخص های سیاست گذاری خارجی مناسب برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. با مروری بر برنامه های اول تا چهارم توسعه جمهوری اسلامی ایران، ملاحظه می شود که در تمام برنامه ها، به ویژه برنامه سوم و چهارم، بر اصل تعامل جهانی تاکید شده است؛ بنابراین همبستگی فراوانی بین شاخص های عقلانیت که در خصوص سیاست گذاری خارجی جمهوری اسلامی ایران ارائه شده با سیاست های کلان برنامه های توسعه وجود دارد؛ لکن کاستی های اساسی و شکاف های فراوانی نیز نسبت به اهداف و عملکرد به چشم می خورد که محتاج بازاندیشی های جامع است. رفع کاستی ها و مشکلات مزبور، منوط به رعایت فرایند «مزیت سازی» است که قابلیت های کشور را در عرصه روابط بین الملل دوچندان نموده و مصالح و منافع ملی را به نحو مناسب تر برآورده خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری خارجی، تصمیم گیری، عقلانیت، مزیت سازی
  • سنجش راهیابی اندیشه های ابن خلدون در حوزه فکری تشیع
    داود مهدوی زادگان صفحات 201-235
    تصور رایج آن است که آرا و اندیشه های ابن خلدون در حوزه فکری شیعه رواج نیافته است. این تصور تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟ گفتار حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش است. در این تحقیق، بسیاری از منابع علمای شیعه بررسی گردیده و از آن میان، 54 اثر شناسایی شده که در آنها از آرای ابن خلدون سخن به میان آمده است. بنابراین، درستی این تصور رایج، محل تردید است.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، حوزه فکری شیعه، نظریه معرفت، علمای شیعه
|
  • Emad Afrugh Pages 1-32
    In case of the inclusion of positive and negative aspects in the realm of moral actions, one has to accept the inseparability of morality and politics. The positive and negative recommendations of morality for politics indicate the inevitability of this bond between morality and politics. However, probably, the adherents of the separation of morality and politics mean that there is a relationship between the positive and immutable aspects of moral values and the expedient activities and actions of politics. Perhaps, this solution maintains a form of superficial justification. However, it is incapable of accounting for the basic questions such as the causes of the separation between the voluntary actions (both moral and political) and the various levels of the social and individual lives of the people. The gap between these two levels cannot be filled with this superficial claim, perhaps the best answer to the relation between morality and politics is to treat them as similar in the level of being voluntary and the defense of a holistic human existence which indicates that these two might have differences in another level. The main principles of morality and its high values in spite of the necessity of their existential and finalistic values, are the probation and conditional value of political actions and the fact that they are at most means and not ends as such the ranks of power are also the same. If a political conditional action is centered upon influence and justification, its catering towards morality is higher than when it is based on threat and coercion. To make sure that political actions are moral-based, they should constantly be under the investigation and supervision of both religious and civil institutions especially the moral and religious institution should play the greatest roles in this respect.
    Keywords: Moral deed_Treating morality as a duty_Moral finalism_Socrates_(Absolute condition_Good purpose_will)_Believing in one's own code_Plato_Aristotle
  • Seyyed Javad Imām Jomeh Zādeh, Seyyed Dāvood Masumi Pages 33-49
    One of the functions of political parties is collecting and compelling the wishes of the people in the society and reporting these demands to the political and decision-making systems. As Moris Dorzhe states since the political parties are the representatives of the social forces in the society, they attempt to satisfy the demands and wishes of those groups, classes and social forces which they represent. This goal is achieved through acquitting and maintaining power by political parties in an election system. Investigating the performance of the parties in the Iranian society reveals that the parties have been inefficient especially since the 19th August coupin 1953. The present article attempts to reveal that the rentier quality of the government in 1960’s and 1970’s was responsible for the inefficiency of political parties in Iran. The government was able to support consumerism in the country through satisfying the economic needs of the people through relying on its entire revenues which led to preventing people from seeking their demands in the framework of creating political parties of following political activities in the society. At the same time, the revenue obtained through taxes made in possible for the government to make very dependent parties which were the mouth-pieces of the government. Through it’s retire capabilities, the government was able to suppress and control the opposing parties and make parties which were its adherents.
    Keywords: Rentesism, Pahlavid Government, Inefficiency of political parties, Consumerism, Middle class
  • Fatemeh Baratloo Pages 51-78
    Since the first golden days of Islam till today، a great number of scholars and scientists have believed that inviting people to good deeds and preventing them from bad or evil actions are among personal duties، and similar to most religious duties، they are obligatory upon any wise and complete Muslim. According to this view، the circumstances of the time and epoch or place are not very influential and important and the religious or Islamic government does not have any specific duty. The second perspective، considers the invitation to good deeds and prevention from wrong deeds as both a personal and social issue which is related to the religious and Islamic government. Based on the second view، the development of a religious-based culture، and the preparation of suitable situations and other indexes of political management in both small scale and large scale situations are discussed in a theocratic system. Since one of the important small systems which must be considered in the design of each great system is a system of control، supervision and inspection، and basically، the formation، continuation and dynamicity of every system is related to that small supervision system، the present article attempts to relate the sacred tradition of inviting to good deeds and the prevention of bad actions to the public supervision of the society. This will probably lead to the implementation of divine orders and the creation of an Islamic society and government in a theocratic society and an insurance of its continuation. And the accomplishment of its purposes. Based on the afore-mentioned assumption، a sample of jurisprudential views and the views and theories of Islamic scholars are surveyed and considered. The present situation of the society and what exists in it are considered through a strategic approach and then on the bases of what actually exists، a number of prescriptive orders are presented which serve to be used for the purpose of ensuring public supervision in an Islamic system.
    Keywords: Theocratic society, Religious, based culture, Political management, System of public supervision, Strategic thought, Inviting to good deeds, prevention of evil actions
  • Ahmad Rahdār Pages 79-126
    Sufism in the Islamic world is rooted in Sunnism، and it was formed as a social institution since the second century. In many situations and circunstances، Sufism has been defended by the ruling political system of the time for political reasons. However، Shiism، on account of certain political and instructional similarities، and in some historical epochs due to lack of any other alternative and for historical consciousness has attempted to approach Sufism and has even tried to capture Sufism for itself. It can be said that before the formation of the safavid movement and government، Sufism which was for the Sunis a historical residence turned into a channel for the Shiite movement. In fact، the present article intends to display and explain the political evolutions of Sufism and the manners and ways through which Shiism attempted to enter in the realm of Sufism and also the aspects and the quality of the interactions between Sufism and Shiism till the beginning of the formation of the Safavid government are discussed in this article.
    Keywords: Sufism, Possession, Shiism, Sunnism, politics, Social trends, political power
  • Seyyed Kazem Bagheri Pages 127-155
    The present study attempts to deal with the role and place of reason and to pay attention to practical reason in political thinking. It intends to deal with the role of reason in the development of political jurisprudence in the contemporary era. The main concern is to probe into reason in the development of political Shiite jurisprudence. The findings of the study display that through a reasonable and intellectual method such as Ijtehad، the importance and value of reason along with other sources and tools of inference becomes evident because it helps in the investigation of texts and finding their hidden purposes and the discovery and up-to-date interpretation of the korān. It also helps in understanding the righteous actions from the wrong deeds and in discovering the requirements of the independent and individual elements، Therefore، reason plays a very basic role in the development of the political Shiite jurisprudence. One might find manifestations of the role of reason in some aspects of it in the political Shiite jurisprudence if he/she pays attention to some cases like the manner of interactions with power، the curbed or controlled power، the conditional power، and the theory of the guardianship or Velāyat of the religious scholar (faqih). Some instances like، or selling and not selling weapons to enemy also full in the same domain.
    Keywords: Reason, Functions of reason, Development, political jurisprudence, Shiism, Ijtehād, Velayat of Fagih (Guardianship of the religious scholar
  • Hoseyn Qarib, Mohammad Hoseyn Zamiriyān Pages 157-200
    Foreign policy making should possess proper rationality and intellectualism needed for the foreign relations in the world today because foreign policy making is an important branch of the general policy making for the related decision makers. The importance of decision-making in foreign policy and the role of rationality in decision making are closely related to the principle of proportionality between purposes and the related methods in this respect. Proportionment as one of the conditions for achieving rationality، leads the political elite to choose the best relational choices for the Islamic Republic of Iran in its attempt to make relations with other countries in the world on the basis of the capacities of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Foreign, policy making, Decision, making, rationality, Advantage, priority making
  • An Investigation of the Influence of the Thoughts of Ibn-e khaldun in the Domain of Shiite Thought
    Davood Mahdavi Zadegan Pages 201-235
    The general assumption is that the thoughts and notions of Ibn-e khaldun havenot been influential or prevalent in the domain of Shiite thoughts. To what extent is this notion clase to truth or reality? The present study attempts to answer this question. A great number of sources belonging to Shiite scholars have been studied and investigated in this respect among which fifty four have been recognized and marked in which the notions of Ibn-e khaldun have been cited. This study concludes that based on its findings the validity of the present prevalent notion must be questioned.
    Keywords: Ibn, e khaldun, Shiite domin of thinking, Theory of cognition of understanding, Shiite scholars