فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1391)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدغلامی فشارکی، انوشیروان کاظم نژاد، فرید زایری، جواد صنعتی، حامد اکبری صفحات 1-8
    مقدمه و اهداف
    در زمینه ارتباط نوبت کاری با فشار خون، مطالعه های پیشین روابطی ضد و نقیض را گزارش کرده اند. از این رو، این بررسی با هدف مطالعهرابطه نوبت کاری و فشار خون با استفاده از روش تحلیل بیزی چندسطحی که روشی کارا در تحلیل داده های همبسته و طولی است، انجام پذیرفته است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعه های همگروه تاریخی است و افراد شرکت کننده در آن همهکارکنان شاغل در کارخانه تولید الیاف پلی اکریل اصفهان، طی سال های 75 تا 87 بودند. روش نمونه گیری در این مطالعه به صورت سرشماری و با مراجعه به پرونده های پزشکی کارکنان انجام پذیرفت. تعداد همگروه مورد نظر در این مطالعه 4145 نفر بود. در این مقاله برای تحلیل داده ها از نرم افزارWinBugs استفاده شد.
    نتایج
    در بین شرکت کننده های این مطالعه،92 نفر (2/2%) زن و 4053 نفر (8/97%) مرد بودند. از نظر متغیر نوبت کاری، 1886 نفر (5/45%) روزکار، 307 نفر (4/7%) دو نوبت کار و 1952 نفر (1/47%) سه نوبت کار بودند. در این مطالعه با کنترل عوامل مخدوش گر، نوبت کاری با فشار خون سیستولیک (911/0P=) و دیاستولیک (278/0P=) رابطه ای معنی دار نشان نداد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که نتایج کوهورت تاریخی ما به رابطه ای میان نوبت کاری و فشار خون دست نیافت، جهت بررسی بهتر در این زمینه، مطالعات چندمرکزی آینده نگر با کنترل متغیرهای مخدوشگر بیشتر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: فشارخون، مطالعهطولی، تحلیل بیزی چندسطحی، نوبت کاری
  • فاطمه خسروی شادمانی، حمید سوری، منوچهر کرمی، فرید زایری، محمدرضا مهماندار صفحات 9-14
    مقدمه و اهداف
    در زنجیره عوامل حادثه ساز وسیله نقلیه، محیط و انسان، عامل انسانی پیچیده ترین عنصر در علل سوانح ترافیکی به شمار می رود. سرعت و سبقت غیر مجاز از مهم ترین عوامل انسانی ایجاد کننده سوانح ترافیکی محسوب می شوند. هدف این مطالعه برآورد سهم منتسب جمعیتی مرگ و مصدومیت این دو عامل خطر شایع سوانح ترافیکی، در محور های برون شهری است.
    روش کار
    به منظور محاسبه خطر منتسب جمعیتی، شیوع عوامل خطر سرعت و سبقت غیر مجاز از اطلاعات ثبت شده در سیستم مکانیزه اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات راهنمایی و رانندگی کشور (فاوا)، بر اساس فرم های کام 114، استفاده شد. اندازه اثر مربوط، یعنی نسبت شانس نیز، با استفاده از رگرسیون لجستیک استخراج گردید. اثر مشترک عوامل خطر یاد شده نیز محاسبه و گزارش شد.
    نتایج
    درصد سهم منتسب جمعیتی سرعت غیرمجاز برای مرگ های رخ داده در صحنه تصادف 9/20 و برای مصدومیت 6/16 است. مقادیر متناظر برای سبقت غیرمجاز، به ترتیب 5/13 و 4/13 برآوردشد. در صورتی که اثر مشترک هر دو عامل خطر را در نظر بگیریم، درصد سهم منتسب جمعیتی برای مرگ 6/31 و برای مصدومیت 8/27 خواهد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بیان گر اهمیت کنترل سرعت غیر مجاز و سبقت غیر مجاز است، از این رو، پیشنهاد می شود که قوانین مربوط به کنترل و مدیریت سرعت، تشدید و با جدیت بیشتر، پیگیری گردد.
    کلیدواژگان: سهم منتسب جمعیتی، سرعت غیرمجاز، سبقت غیرمجاز، محورهای برون شهری، سوانح ترافیکی
  • ابراهیم مسعودنیا صفحات 15-25
    مقدمه و اهداف
    سبب شناسی افسردگی در نوجوانان، بسیار پیچیده است. یکی از متغیرهایی که اخیرا، توجه محققان را به خود جلب کرده، استفاده مساله ساز از اینترنت است. مطالعه حاضر، با هدف تعیین رابطه میان استفاده مساله ساز از فضای سایبر و اختلال افسردگی در نوجوانان انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر در قالب یک طرح پیمایشی و به صورت مقطعی انجام شد. داده ها از 535 نوجوان (218 پسر و 317 دختر) جمع آوری شدندکه در سال 1390، در دبیرستان های شهر یزد اشتغال به تحصیل داشتند. این افراد، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، انتخاب شدند. ابزار سنجش تحقیق عبارت بودند از: آزمون اعتیاد به اینترنت (IAT) و پرسشنامه افسردگی کودکان (CDI).
    نتایج
    شیوع استفاده مساله ساز از فضای سایبر، 7/21 درصد بوده است. تفاوتی معنادار میان کاربران عادی و کاربران با استفاده مساله ساز از فضای سایبر، از نظر افسردگی کلی (01/0>P) و نیز، مولفه های غمگینی/ ناراحتی های جسمانی (01/0>P)، خودانگاره منفی/ بدبینی (01/0>P)، گناه خویشتن (01/0>P)، بی حالی (01/0>P) و انزوا (01/0>P) وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نشان داد که استفاده مساله ساز از فضای سایبر، 7/23 درصد از واریانس متغیر افسردگی را تبیین کرد.
    نتیجه گیری
    استفاده مساله ساز از فضای سایبر، یکی از عوامل خطرساز عمده برای سلامت خلقی در نوجوانان است و خطر اختلال افسردگی در نوجوانان را افزایش می دهد. از این رو، مداخله های شناختی رفتاری با هدف تغییر الگوهای استفاده مساله ساز از فضای سایبر به استفاده مطمئن از آن، برای پیشگیری ازاختلال های خلقی در نوجوانان، ضروری است.
    کلیدواژگان: استفاده مساله ساز، فضای سایبر، اختلال افسردگی، نوجوانان
  • الهام پور بختیاران، محمدحسین صولت، آرش رشیدیان، پروین پاسالار، نوشین راستکاری، مسعود یونسیان صفحات 31-39
    مقدمه و اهداف
    در دهه اخیر، در کشور ما نظراتی درباره زیان آوربودن استفاده از جوش شیرین در نانوایی ها برای سلامت انسان، در محافل عمومی و علمی مطرح شده است. اکنون، مصرف این ماده در فرایند تهیه نان، در کشور ما ممنوع است. در این مطالعه، از طریق مرور نظام مند، همه شواهد موجود در زمینه آثار زیان بار استفاده از این ماده در تهیه نان، بر سلامت عمومی، جست وجو شد.
    روش کار
    در این مطالعه، تمامی شواهد موجود در زمینه آثارمصرف جوش شیرین جست وجو شد و روش انجام آن بر پایه جست وجوی نظام مند بانک های معتبر، از جمله Pubmed، Ovidو Scopus بود.
    نتایج
    هیچ مطالعه تحلیلی یافت نشد که ارتباط آثار زیان بارجوش شیرین در نان با سلامت عمومی را نشان دهد. شواهد به دست آمده بیشتر در زمینه کاربردهای درمانی و آثارمفید این ماده بود. عوارضی هم که گزارش شده بود، شامل علائم گوارشی و الکترولیتی جزئی در دوزهای درمانی (به مراتب بالاتر از دوز مصرفی در نانوایی) و نیز مصرف تصادفی دوزهای بسیار بالای این ماده بود.
    نتیجه گیری
    نه تنها شواهدی درباره آثار زیان بار سدیم بی کربنات در نان، بر سلامت عمومی یافت نشد، بلکه مشخص شد که برای مصرف این ماده در دوزهای درمانی، فواید بسیاری گزارش شده است. با توجه به موارد پیش گفته، مصرف جوش شیرین در دوزهای معمول در نانوایی ها اثریزیان بار بر سلامت انسان ندارد.
    کلیدواژگان: بی کربنات سدیم، نان، اثر مضر
  • ابوالقاسم پوررضا، علی خلفی، اکبر قیاسی، فرخ مجاهد، محمد نورمحمدی صفحات 40-46
    مقدمه و ا
    هدف
    خود درمانی یکی از مسایل مهم بهداشتی – اجتماعی است. مطالعه حاضر به منظور بررسی خوددرمانی و عوامل موثر بر آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال،1390 انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعه های توصیفی– تحلیلی است و به صورت مقطعی انجام شد. در این مطالعه، 600 نفر بررسی شدند. داده ها از طریق پرسش نامه خود ساخته جمع آوری شد و سپس، اطلاعات به صورت توصیفی و تحلیلی گزارش گردید.
    نتایج
    میزان خود درمانی در کل این مطالعه، 217 مورد، یعنی 7/35% بود. میزان مصرف در دختران بیشتر از پسران بود، ولی رابطه معنا دار آماری بین این دو وجود نداشت. دراین مطالعه، دانشجویان علت های خوددرمانی خود را، به ترتیب، تجربه قبلی از بیماری (9/51%)، دردسترس بودن دارو (5/28%) و مهم تلقی نکردن بیماری (9/22%) بیان کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به هزینه بالای تولید و تهیه دارو و همچنین عوارض ناخواسته مصرف خودسرانه آن، باید برای بالا بردن دانش و اصلاح عملکرد دانشجویان در مورد مصرف خودسرانه داروها اقدام گردد.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، خوددرمانی، دارو، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی، عوارض دارویی، مصرف خودسرانه دارو
  • مهناز مردانی، خدیجه کاظمی، اعظم محسن زاده، فرزاد ابراهیم زاده صفحات 47-53
    مقدمه و هدف
    ماکروزومی عبارتی است که برای نوزادان با وزن هنگام تولد 4000 گرم یا بیشتر، به کار می رود. احتمال مرگ و میر در مبتلایان به ماکروزومی افزایش می یابد. شکستگی ترقوه، صدمه به شبکه بازویی و هایپوگلایسمی در نوزاد از مهم ترین عوارض جانبی ماکروزومی اند. هدف این مطالعه بررسی فراوانی و عوامل خطر ماکروزومی در بیمارستان عسلی خرم آباد است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی،داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    از 500 نوزاد زنده متولد شده، 59 نوزاد ماکروزوم بودند (8/11 درصد). %5/69 نوزادان پسر و%5/30دختر بودند. افزایش سن مادر، چاقی مادر(30 (BMI، افزایش وزن 18 کیلوگرم و بیشتر از آن طی دوران بارداری، سابقهدیابت شیرین، سابقهتولد نوزاد ماکروزوم، بارداری طول کشیده ومولتی پاریتی (5 پاریتی)، با بروز ماکروزومی ارتباطی معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای ماکروزمی در شهر خرم آباد، پیشگیری از بارداری بالای 35 سال، پیشگیری از چاقی پیشاز بارداری، افزایش وزن مناسب در دوران بارداری، کنترل گلوکز خون در دورانبارداری در مادران دیابتی، برای پیشگیری از ماکروزومی ضروری اند.
    کلیدواژگان: ماکروزومی، شاخص تودهبدنی، دیابت
  • خاطره عیسی زاده فر، لیلی اسلامی، معسود انتظاری اصل * صفحات 54-60
    مقدمه و اهداف

    عقرب گزیدگی یکی از معضلات بهداشتی و تهدیدگر سلامت و آسایش افراد در برخی مناطق ایران است. شهر رامهرمز یکی از شهرهای استان خوزستان است که یکی از بالاترین آمارموارد عقرب گزیدگی درآن اتفاق می افتد. هدف این مطالعه، توصیف اطلاعات اپیدمیولوژیک و دموگرافیک افراد عقرب گزیده در این شهر است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر یافته های دموگرافیک و اپیدمیولوژیک عقرب گزیدگی در شهر رامهرمز در طول یک سال، از اول فروردین1386 تا اول فروردین 1387 بررسی شد.

    یافته ها

    تعداد قربانیان 3799 نفر بودند که56 % آنان ساکن مناطق روستایی بودند. بیشترین میزان عقرب گزیدگی در خرداد (2/19%) بود. بیشتر افراد در گروه سنی 30-11 بودند(48%)و اغلب گزش ها در اندام ها (4/78 %)، به ویژه اندام تحتانی اتفاق افتاده بود (5/40%). گزش ها اساسا طی شب، بین ساعت 6 بعد از ظهر تا 6 صبح (3/44%) رخ دادند. اغلب عقرب های دیده شده زرد بودند (9/52%) و در 5/12%موارد عقرب سیاه دیده شده و در 6/34% موارد عقربی مشاهده نشده بود.نسبت جنسی زنان به مردان آسیب دیده 2/1 به 1 بود. میانهزمانی مراجعه به اورژانس از زمان گزش، 5/1 ساعت بود که تاخیر زمانی مراجعه زنان بیشتر بود (001/0 =(P.
    بحث: تدوین و اجرای یک برنامهآموزشی برای آگاه کردن مردم درباره اهمیت و لزوم توجه ویژه به عقرب گزیدگی، می تواند از پیامدهای آن بکاهد. ارتقای آگاهی عمومی، همراه با افزایش آمادگی پزشکان و در دسترس بودن آنتی سرم موثر عقرب گزیدگی شاخص های مهم در کنترل پیامدهای عقرب گزیدگی به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: عقرب، عقرب گزیدگی، اپیدمیولوژی، جنوب، ایران
|
  • Gholami Fesharaki M., Kazemnejad A., Zayeri F., Sanati J., Akbari H Pages 1-8
    Background And Objectives
    Since there is inconsistency reports in relationship between shift work (SW) and blood pressure (BP), therefore we aimed to show any association between SW and BP by using of Bayesian Multilevel Modeling, which is a reliable method for this type of analysis.
    Methods
    The profiles of 4145 workers in Polydactyl Iran Corporation were examined in historical cohort between 1996 until 2008. All relevant analysis was performed by Win Bugs software.
    Results
    Approximately 98 percent of study population was male. Of total 1886 (45.5%), 307(7.4%), 1952 (47.1%) of participation were day worker, two rotation shift worker and three rotation shift worker respectively. After controlling confounding factors, there was no significant relationship with Systolic BP (P=0.911) and Diastolic BP (P=0.278).
    Conclusion
    In general, the results of our historical cohort study do not support a relationship between SW and BP. We suggest multi center and prospective cohort studies with controlling more confounding factors in this area.
    Keywords: Blood Pressure, Longitudinal Study, Bayesian Multilevel Modeling, Shift Work
  • Khosravi Shadmani F., Soori H., Karami M., Zayeri F., Mehmandar Mr Pages 9-14
    Background and Objectives
    In the chain of vehicles, human and environment, the human factors are the most complex element in the causes of road traffic injuries (RTIs). Unauthorized speeding and overtaking are considered as the main human factors resulting RTIs. This study estimated the population attributablefraction of two human factors, the most common risk factors of rural roads, of RTIs.
    Methods
    To calculate the population attributable risk, the prevalence of unauthorized speeding and overtaking registered in Police data was employed. Effect size related to odds ratio was employed using Logistic regression. Joint effect of related risk factors also calculated and reported. Dasta were taken from national traffic police using the KAM 114 froms.
    Results
    The percentage of population attributable risk of unauthorized speeding for deaths at crash scene was 20.9 and for injured cases was 16.6. These values were 13.5 and 13.4 for unauthorized overtaking respectively. Corresponding for joint effects the population attributable risk was 31.6 for deaths and 27.8 for injuries.
    Conclusion
    The results illustrate the importance of speed control and unauthorized overtaking as a priority of RTIs in Iran. It is recommended that related laws and legislations should be pursued more seriously, and followed by more effectively.
    Keywords: Population Attributable Risk, Unauthorized Speed, Unauthorized Overtaking, Rural roads, Road Traffic Injuries
  • Masoudnia E Pages 15-25
    Background and Objectives
    The etiology of adolescent''s depression is very complex; one of variables that has been paid more attention in recent years is using modern communication technology particularly internet. The aim of this study was to determine the relationship between problematic cyberspace use and adolescent''s depression disorder in Yazd city.
    Methods
    A total of 535 (218 male and 317 female) high school students were recruited. Internet Addiction Test (IAT) and Child Depression Inventory (CDI) were used to evaluate the presence and severity of problematic internet use and also depression.
    Results
    Approximately twenty-two percent adolescents (21.7%) met the criteria for problematic cyberspace use. The presence of problematic cyberspace use was significantly associated withdepression, generally(P < 0.01); and its components: Sadness/Somatic Worries (P < 0.01); Negative Self-Image/ pessimism(P < 0.01); self-blame (P < 0.01); lethargy (P < 0.01); and isolation (P < 0.01). Hierarchical multiple linear regression analysis showed that problematic cyber use, explained for 23.7% of the variance of depression.
    Conclusion
    Problematic cyber use is a powerful risk factor for adolescent''s mood health and increase the risk of depression disorder among adolescents. Therefore, in order to prevention of negative effects of problematic cyber use on adolescents mood health, behavioral and cognitive interventions to change cyberspace use pattern is seems necessary.
    Keywords: Problematic use, Cyberspace, Depression disorder, Adolescents
  • Pourbakhtyaran E., Sowlat Mh, Rashidian A., Pasalar P., Rastkari N., Yunesian M Pages 31-39
    Background and Objectives
    In the last decade, there have been some claims about hazards of Sodium bicarbonate in bread, in public and scientific sites. Currently, the use of sodium bicarbonate in bread processing is forbidden in Iran. Therefore, the present study sought to assess the current evidence on the adverse effects of sodium bicarbonate use from oral route on public health.
    Methods
    Different databases, including Scopus, Pubmed, and Ovid were searched for hazards of sodium bicarbonate in baking.
    Results
    Based on this systematic review, there was no study showing any adverse effects of Sodium bicarbonate when used in producing bread. However, we found many studies about the use and medical application of it. The reported adverse effects mostly included gastrointestinal and electrolytes implications at medical doses which are significantly higher than those used in bakery, or some complications due to accidental or excessive oral ingestion of sodium bicarbonate.
    Conclusion
    Not only was there no evidence on the adverse effects of sodium bicarbonate on public health, but at medical doses, many useful effects were also reported in clinical trial studies. Therefore, it is assumed that the use of Sodium bicarbonate at normal doses does not have any adverse effects on human and can be used for bakery in Iran.
    Keywords: Sodium bicarbonate, Bread, Adverse effects
  • Purreza A., Khalafi A., Ghiasi A., Farrokh Mojahed F., Nurmohammadi M Pages 40-46
    Background and Objectives
    There is increasing evidence that self-medication is a widely prevalent practice in many developing countries. It seems a special significance issues among medical students as they are the future medical practitioners. The objective of this study was to assess the level of self-medication and its related factors amongst medical students in Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    A cross-sectional questionnaire-based study was conducted among the 600 students of Tehran University of medical science in 2011 year.
    Results
    The frequency of self-medication in students was 35.7 percent. This was more common in females rather than males. Some reasons for seeking self-medication included Previous illness experience (51/9%), easily access to medications (28/5%) and feeling not important of illness (22/9%).
    Conclusion
    Our study shows that self-medication is common among medical students in Tehran. In this situation, it is necessary for faculties to create awareness and educate theses students regarding advantages and disadvantages of self-medication.
    Keywords: Related factors, Self, medication, Drug, Students of medical university, Drug side effect, Self, consumption of drugs
  • Mardani M., Kazemi Kh, Mohsenzadeh A., Ebrahimzade F. Pages 47-53
    Background and Objectives
    Macrosomia is a term applied to newborns with a birth weight more than of 4000 gr which cause different maternal and neonatal complications. Several risk factors has been known for macrosomia. The purpose of this cross-sectional study was to estimate the frequency and evaluate of risk factors of macrosomia in Asalian hospital of Khorramabad in 2010.
    Methods
    This study was undertaken in Khorramabad, Iran. The data collection instrument was a questionnaire containing 10 variables as the risk factors of macrosomia. The data were analyzed using the SPSS software.
    Results
    59 cases of macrosomia were found in 500 living births, and the frequency of macrosomia was 11.8%. Also, 69.5% of the neonates were male and 30.5% were female. Maternal risk factors were mother''s age at pregnancy, mother''s obesity (BMI>=30), weight gain more than 18 kg during pregnancy, history of diabetes mellitus, history of macrosomia, prolonged gestational age, and multiparity (parity>=5). There was no significant relationship between mother''s job and macrosomia.
    Conclusion
    The prevalence of macrosomia in Khorramabad was high (11.8%). Preventing pregnancy in mothers over 35 years of age by contraception ways, preventing maternal obesity before pregnancy, and control of blood glucose during pregnancy by suitable diet and insulin therapy are recommended to prevent macrosomia.
    Keywords: Macrosomia, Body mass index (BMI), Diabetes
  • Isazadehfar Kh, Eslami L., Entezariasl M Pages 54-60
    Background and Objectives

    The scorpionism is one of the important public health problem in several parts of the world becauseeither incidence or severity of envenomations is high and managed with difficulty by health services. The aim of this study was to describe the epidemiological and demographic information among humans stung by scorpion in Ramhormoz, Iran.

    Methods

    In this analytic-descriptive study relevant information were gathered from Imam Khomeini hospital in Ramhormoz, from April 2007 to April 2008.

    Results

    There were 3799 scorpion victims, 56% were from rural areas. Approximately 20 percent of the sting cases occurred in the month of July (the height temperature in this region). Near 50 percent of victims were between 11-30 years. Most of the stings were seen in exposed extremities (78.4%) mainly in the lower limbs (40.5%). Stings mainly occurred at night between 6 p.m. and 6 a.m (44.3%). The scorpions'' spices were, 53.9% yellow, 12.5% black and 34.6% unknown colors, respectively. The median time from sting to admission to the emergency room (patient delay) was 1.5 hour.

    Conclusion

    It is suggested that informing people with educational campaign about the importance of receiving prompt attention following a scorpion sting has potential value in reducing complications in the emergency room. We would advise that public awareness and physician readiness combined with the availability of effective antivenom significantly reduced lethality in this region.

    Keywords: Scorpion, Epidemiology, Envenomation, Scorpionism, South, Iran