فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و یکم شماره 3 (پیاپی 147، خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله اصیل
  • رضا یارانی، کامران منصوری، علی بیدمشکی پور، مریم مهرابی، علی ابراهیمی، کیکاووس غلامی، خیرالله یاری، علی مصطفایی * صفحات 139-148
    زمینه و هدف

    کشت اولیه به دنبال جداسازی سلول ها از بافت انجام می گیرد. جداسازی و کشت اولیه ی ملانوسیت ها با توجه به نقش این سلول ها در محافظت از بدن در برابر اشعه های مضر خورشید، ایجاد رنگ پوست، قرنیه و مو بسیار با اهمیت است. این مطالعه به منظور راه اندازی نحوه ی جداسازی، کشت و تکثیر ملانوسیت ها از پیش پوست نوزاد و پوست پلک افراد بزرگ سال و مقایسه ی دو نوع محیط کشت ملانوسیتی انجام شده است.

    روش بررسی

    برای کشت ملانوسیت ها از نمونه های پیش پوست و پلک استفاده شد. اپیدرم از درم، جدا و مخلوط سلولی حاصل از هضم اپیدرم در محیط های انتخابی ملانوسیتی کشت داده شد. برای تایید ملانوسیت ها پس از جداسازی و کشت از تکنیک های ایمونوسیتوشیمی و واکنش زنجیره پلیمراز معکوس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کشت در عدم حضور فربول استر از لحاظ مورفولوژی و از لحاظ چسبندگی سلولی و ویژگی های فیزیولوژیکی ملانوسیت ها به مراتب مناسب تر است. به علاوه، در این بررسی مشخص شد که ملانوسیت های جداشده از پلک افراد بزرگ سال به مراتب دندریتیک تر از ملانوسیت های جداشده از پیش پوست است و تعداد پاساژهای ملانوسیت های حاصل از پیش پوست بیش تر از ملانوسیت جداشده از پلک می باشد.

    نتیجه گیری

    به صورت مرسوم برای کشت ملانوسیت ها از فربول استر ها استفاده می شود که در این مطالعه کشت در عدم حضور فربول استر و با استفاده از فاکتورهای رشد، بهتر و مناسب تر بود. به علاوه ملانوسیت های حاصل از بافت های جوان تر هم چون پیش پوست برای تحقیقات با توجه میزان بیش تر قدرت تکثیر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پوست، اپیدرم، ملانوسیت، فربول استر، فاکتور رشد
  • حاتم احمدی، پروین رستمی، محمدرضا ذرین دست، محمد ناصحی، هما محسنی کوچصفهانی صفحات 149-156
    زمینه و هدف
    سیستم های نوروترانسمیتری دوپامینی و گلوتاماتی پری فرونتال و هسته اکومبنس در تنظیم فعالیت حرکتی نقش دارند. این مطالعه به بررسی برهم کنش سیستم دوپامینی پوسته اکومبنس و گلوتاماتی ناحیه پری لیمبیک در تنظیم فعالیت حرکتی و پارامترهای مرتبط با آن می پردازد.
    روش بررسی
    هدف این تحقیق بررسی اثر برهم کنش تزریق دارویی در مغز بر فعالیت حرکتی و دیگر پارامترهای مرتبط با آن در موش صحرایی نر بود، به این منظور از دستگاه Open field که به صورت خودکار فعالیت حرکتی را ثبت می کند استفاده شد. تزریق داروها به صورت یک طرفه و درون مغزی صورت می گرفت.
    یافته ها
    تزریق دوزهای (D-AP7 آنتاگونیست گیرنده N-methyl-D-aspartic acid NMDA=، μg/μl1، 5/0، 25/0) در پری لیمبیک طرف چپ اثری بر فعالیت حرکتی و پارامترهای مرتبط با آن ندارد. به علاوه، دوز موثر (μg/μl9/0)NMDA در این ناحیه موجب افزایش فعالیت حرکتی (01/0P<)، اما باعث کاهش تعداد کشیدگی و آراستگی بدن نسبت به گروه کنترل می شود (01/0P<)، که این تغییرات با تزریق D-AP7 قبل از آن بلوک می شود (01/0P<). تزریق SCH23390 (آنتاگونیست گیرنده D1 دوپامینی) در پوسته اکومبنس طرف چپ اثری بر پارامترهای ذکر شده ندارد. تزریق SKF38393 (آگونیست گیرنده D1 دوپامینی، μg/μl4) در این ناحیه باعث افزایش فعالیت حرکتی شد (05/0P<)، که با تزریق SCH23390 قبل از آن مهار شد (01/0P<). تزریق دوز بی اثر (μg/μl، SCH2339025/0) در پوسته اکومبنس طرف چپ موجب کاهش اثر NMDA در پری لیمبیک می شود (01/0P<). علاوه بر این، به کارگیری دوز بی اثر μg/μl) SKF383931) در این ناحیه موجب تقویت اثر دوز میانی NMDA (05/0P<) و مهار دوز بالای آن در پری لیمبیک شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج بیان گر اثر تنظیمی سیستم دوپامینی پوسته اکومبنس بر فعالیت حرکتی افزایش یافته ناشی از تحریک سیستم گلوتاماتی ناحیه پری لیمبیک است.
    کلیدواژگان: پوسته اکومبنس، پری لیمبیک، فعالیت حرکتی، دوپامین، گلوتامات
  • محی الدین مهدی شیرازی، مامک شریعت، فاطمه مهدیین صفحات 157-163
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در ایران و با توجه به اهمیت مسئله ی کمبود روی در کشور ما و تاثیر آنتی اکسیدان ها (که روی از جمله ی آن هاست) بر درمان و بهبود علایم تخمدان پلی کیستیک، پیدا کردن یک جایگزین درمانی و راه های تغییر شیوه زندگی افراد مبتلا از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت وجود موارد تخمدان پلی کیستیک همراه با کاهش سطح سرمی روی و ارتباط معنی دار بین این دو می توان با تجویز مکمل روی از بروز و پیشرفت تخمدان پلی کیستیک در این بیماران جلوگیری کرد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مورد- شاهدی می باشد که زنان مراجعه کننده به درمانگاه ناباروری ولیعصر (عج) در سنین 45-20 سال با داشتن معیارهای تشخیصی تخمدان پلی کیستیک (گروه مورد) و زنان نابارور به دلایل غیر تخمدان پلی کیستیک (گروه کنترل) وارد مطالعه شدند. تعداد جمعیت مورد مطالعه در هر گروه50 نفر بود، در هر دو گروه سطح سرمی روی اندازه گیری شد و سپس داده ها ثبت و با استفاده از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج، تفاوت معنی داری بین دو گروه از لحاظ سطح سرمی روی نشان نداد (05/0P>)، یعنی سطح سرمی روی در بیش ترین درصد زنان نابارور مبتلا (48%) و گروه نابارور غیر مبتلا (36%)، بین 90-70 میکروگرم در دسی لیتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه نمی توان به درمان با مکمل روی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به عنوان یک درمان جایگزین امیدوار بود.
    کلیدواژگان: روی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، استرس اکسیداتیو
  • امیرهوشنگ احسانی، یوسف فکور، فاطمه غلامعلی*، لیلا مختاری، محبوبه سادات حسینی، نجمه خسروانمهر، پدرام نورمحمدپور صفحات 164-170
    زمینه و هدف

    اختلال بدشکلی بدنی (Body Dismorphic Disorder، BDD) با اشتغال ذهنی درباره یک نقص جسمی اغراق شده مشخص می شود. در این بیماری هر جنبه ای از ظاهر می تواند سبب نگرانی باشد. در نتیجه اشتغال ذهنی با ظاهر به تخریب عملکرد اجتماعی و شغلی منجر می شود. هدف این پژوهش، تعیین شیوع BDD در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه زیبایی است.

    روش بررسی

    مراجعه کنندگان به درمانگاه زیبایی در صورت رضایت، وارد مطالعه شدند. پرسش نامه دموگرافیک ویژگی های بیماران شامل جنسیت، تاهل، تحصیلات، سابقه مراجعه به روان پزشک یا روان شناس، مصرف دارو، سابقه جراحی زیبایی و رضایت از جراحی و پرسش نامه ییل براون برای سنجش اختلال BDD تکمیل گردید.

    یافته ها

    174 بیمار (144 زن و 30 مرد) وارد مطالعه شدند. شیوع BDD بر اساس مقیاس ییل براون در بین بیماران مراجعه کننده به درمانگاه زیبایی 3/33% بود. شایع ترین گروه سنی 20 تا 50 سال بوده است. 7/20 درصد مبتلایان سابقه مراجعه به روان پزشک یا روان شناس داشتند. 2/17 درصد از مبتلایان، جراحی زیبایی انجام داده بودند که از بین این دسته اخیر، 20% ناراضی و 80% به نسبت راضی بودند.

    نتیجه گیری

    اختلال بدشکلی بدنی در بین مراجعه کنندگان به درمانگاه زیبایی بیمارستان رازی شیوع بالایی (از هر سه بیمار یک نفر) دارد. این مساله ضرورت تشخیص اختلال BDD در بیماران زیبایی و ارجاع آن ها به روان پزشکان را نشان می دهد. تشخیص به موقع این بیماران، افتادن درمان گر در دام اقدام درمانی برای این بیماران و بروز مسایل بعدی را به حداقل می رساند.

    کلیدواژگان: شیوع، اختلال بدشکلی بدنی، بیماران پوستی، اختلال زیبایی
  • توحید سیف برقی، رامین کردی، امیرحسین معماری * صفحات 171-178
    زمینه و هدف

    ورزشکاران به طور معمول در زمینه های جسمانی نسبت به سایر زمینه ها تمرینات و مهارت بیش تری دارند و اغلب آگاهی کم تری از فاکتورهای شناختی و روانی موثر بر عملکرد و اجرای ورزشی خود دارند. لذا ورزشکاران رشته های مختلف به ویژه ورزش های تیمی، چندان با مهارت های روانی مرتبط با ورزش آشنا نیستند و کم تر به تمرینات ذهنی می پردازند. به تازگی تصویرسازی به عنوان یکی از مهارت های پایه ای مورد نیاز و موثر در ورزش مطرح بوده است. در این مطالعه اثر تصویرسازی شناختی بر عملکرد فوتبالیست های نخبه در جریان مسابقات رسمی را در دو مطالعه موازی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    بیست و دو ورزشکار در رده جوانان و 22 ورزشکار در رده بزرگ سال به طور جداگانه و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. آموزش تصویرسازی شناختی برای شرکت کنندگان در گروه مداخله، به مدت 12 هفته و مشابه با هم صورت پذیرفت، در حالی که بازیکنان گروه شاهد هیچ گونه مداخله شناختی دریافت نمی کردند. عملکرد ورزشی ورزشکاران فوتبالیست به صورت میزان پاس های صحیح در جریان مسابقات رسمی، قبل و بعد از مداخله تصویرسازی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تغییر قابل توجه در عملکرد فوتبالیست های رده جوانان بعد از دریافت مداخله نسبت به گروه شاهد بود (69/1، 17/1: 95%CI، 000/0P<، 41/1OR=). در رده بزرگ سال علی رغم روند رو به رشد بازیکنان در اجرای ورزشی، تفاوت معنی داری میان گروه مداخله و شاهد دیده نشد (4/1، 82/0: 95%CI، 05/0P>، 07/1OR=).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد مداخلات تصویرسازی شناختی اختصاصی و عمومی می تواند عملکرد فوتبالیست ها به خصوص در رده جوانان را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تصویرسازی، فوتبال، پاس، مسابقه رسمی
  • رضا کرباسی افشار، رضا نورروزیان، آیت شهماری، امین صبوری * صفحات 179-184
    زمینه و هدف

    فعال شدن سمپاتیک کلیوی یکی از کلیدهای اساسی فشارخون اولیه است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر و ایمنی سمپاتکتومی عروق کلیوی در کاهش فشارخون است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تصادفی آینده نگر بیمارانی که علی رغم دریافت سه داروی ضدفشارخون یا بیش تر، فشارخون پایه سیستولیک mmHg160 یا بالاتر داشتند، به طور تصادفی انتخاب شده و تحت بررسی قرار گرفتند. یک گروه تحت درمان با قطع عصب سمپاتیک کلیوی (Renal sympathetic denervation) و گروه دیگر (گروه کنترل) تحت ادامه درمان دارویی قبلی قرار گرفتند و تاثیر دو پروتکل درمانی در کنترل فشارخون در طی شش ماه ارزیابی شد.

    یافته ها

    117 بیمار (54%) از 212 بیمار اولیه برای قطع عصب سمپاتیک کلیوی انتخاب شدند (گروه یک). 95 بیمار (46%) به مدت شش ماه تحت ادامه درمان دارویی به تنهایی قرار گرفتند (گروه دو). فشارخون بر اساس کنترل درمانگاهی پی گیری شد که در گروه یک، مقدار متوسط mmHg12/24±15/35 تغییر داشت (001/0P<). در مقابل گروه دو تغییر معنی داری از مقدار پایه نداشت (تغییر mmHg11/22±0/5 و (9/0P: سیستولی و 96/0P: دیاستولی). در عرض شش ماه، 92% از 117 بیمار گروه یک، کاهش فشارخون mmHg20 یا بیش تر را در مقایسه با 15% از 95 نفر گروه کنترل نشان داد (001/0P:). در طول مطالعه هیچ عارضه جدی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد می توان از روش قطع عصب سمپاتیک کلیوی به عنوان روشی اثربخش و مطمئن به عنوان جایگزین درمان دارویی طولانی مدت در بیماران مقاوم به درمان های معمول ضدفشارخون استفاده کرد. هرچند مطالعات با طول مدت پی گیری طولانی تر و تعداد نمونه بیش تر جهت اثبات این موضوع نیاز است.

    کلیدواژگان: فشارخون، سمپاتکتومی، کلیه، درمان دارویی، اثر درمانی
  • مریم امیرعضدی، فرهاد دریانوش، محمد علی بابایی بیگی، مریم کوشکی جهرمی، امین مهرابی صفحات 185-193
    زمینه و هدف
    هورمون پپتید گشاد کننده روده ای (Vasoactive Intestinal Peptide، VIP)، نقش مهمی در تعدیل جریان خون کرونری ایفا می کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته فعالیت هوازی با شدت کم بر سطوح پلاسمایی هورمون VIP، فشارخون و ضربان قلب افراد غیرورزشکار سالم و مبتلا به بیماری کرونری (CAD) است.
    روش بررسی
    در این پژوهش 15 زن و 15 مرد سالم و 15 زن و 15 مرد بیمار مبتلا به CAD، به عنوان گروه کنترل و گروه آزمایش به طور تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها سه جلسه در هفته با شدت ثابت 10±100 ضربه در دقیقه به مدت هشت هفته به فعالیت هوازی پرداختند. برای بررسی تغییرات هورمون VIP، از تمامی آزمودنی ها در سه نوبت (قبل، بلافاصله و 24 ساعت پس از هشت هفته)، نمونه ی خونی گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در چهار گروه تفاوت معنی داری بین میزان VIP پلاسمای قبل، بلافاصله و 24 ساعت بعد از هشت هفته تمرین مشاهده نشد. از طرف دیگر فشارخون سیستولیک سه نوبت چهار گروه (01/0P=) و فشارخون دیاستولیک سه نوبت، در مردان بیمار و زنان سالم (03/0P=) معنی دار بود، اما در فشارخون دیاستولیک سه نوبت دو گروه دیگر تفاوت معنی داری مشاهده نشد. تفاوت معنی داری بین ضربان قلب سه نوبت سه گروه وجود داشت (002/0P=)؛ اما تفاوتی در مردان سالم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد باید مدت و شدت هر جلسه تمرینی مورد توجه قرار گیرد تا به آستانه تحریک VIP برسد، شاید باعث ایجاد تغییرات قابل ملاحظه ای در سطوح VIP گردد.
    کلیدواژگان: پپتید گشاد کننده روده ای، ضربان قلب، فشارخون، بیماری شریان کرونری
  • گزارش کوتاه
  • ابوطالب بیگی، نیما طاهری، حمیدرضا نوروزی صفحات 194-198
    زمینه و هدف
    زایمان زودرس بیش ترین تاثیر را در شاخص میزان مرگ و میر نوزادان دارد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع زایمان بسیار زودرس (32-26 هفته)، عوامل خطر و عوارض نوزادی زودرس آن (28 روز اول زندگی یا کم تر) انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی گذشته نگر انجام شد. از 4393 مورد زایمان در بیمارستان آرش در سال 1388، 59 زایمان و 79 تولد، بسیار زودرس بود که از نظر عوامل خطر مادری، و عوارض نوزادی بررسی شدند.
    یافته ها
    از 59 زن باردار، 12/27% حاملگی چند قلو و 12/27% پارگی زودرس پرده های جنینی داشتند. در حدود نیمی از نوزادان وزن بسیار پایین تولد، 74 نفر (93/67%) سندرم دیسترس تنفسی و 13 مورد مرگ گزارش شد.
    نتیجه گیری
    زایمان زودرس یک پدیده چندعلتی است و شناسایی علل خطر و جلب مشارکت مادران باردار و بالابردن آگاهی آن ها می تواند در کاهش ابتلا به آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: زایمان بسیار زودرس، مرگ و میر نوزادی، سندرم دیسترس تنفسی
  • مطالعه موردی
  • اعظم خراسانی، فرزاد واقف داوری صفحات 199-202
    زمینه
    اولسر پپتیک یکی از شایع ترین اختلالات دستگاه گوارش است و عارضه پرفوراسیون آن بیش ترین مرگ ومیر را دارد. تشخیص به موقع و درمان اورژانس آن باعث نجات جان بیمار خواهد شد.
    معرفی بیمار: پسر 13 ساله به علت درد شدید شکم که از سه ساعت قبل شروع شده بود به اورژانس مراجعه کرده بود. درد اطراف ناف از 3-2 روز قبل شروع شده و به تدریج در ربع تحتانی راست شکم لوکالیزه شده بود. معاینه شکم تندرنس و گاردینگ منتشر و ریباند تندرنس با تمرکز بیش تر در ربع تحتانی راست و سوپراپوبیک داشت. آزمایش خون لکوسیتوز را نشان داد. در گرافی قفسه سینه هوای آزاد زیر دیافراگم دیده شد. بیمار تحت لاپاراتومی اورژانس قرار گرفت آپاندیس ملتهب بود و سوراخی به قطر چهار میلی متر در قسمت اول دوازدهه مشهود بود. آپاندکتومی و ترمیم سوراخ دوازدهه به روش Omental patch انجام شد.
    نتیجه گیری
    پرفوراسیون معده و دوازدهه در بیماران بدون سابقه قبلی بیماری معده و به خصوص در کودکان و نوجوانان که به علت بیماری دیگر شکم بستری می شوند و درد آن ها شدید و ناگهانی است باید در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت، اولسر پپتیک، پرفوره، نوجوان
  • فریده کی پور، ایلانا ناقی صفحات 203-207
    زمینه
    بستن لوله های رحمی روش موثر و دایمی پیشگیری از حاملگی است و می توان در حین سزارین یا بلافاصله بعد از زایمان انجام داد. یکی از عوارض نادر آن حاملگی خارج رحمی است. حاملگی خارج از رحمی علت اصلی مرگ مادر در سه ماهه اول بارداری است.
    معرفی بیمار: خانم 33 ساله به علت درد لگن، لکه بینی، تاخیر قاعدگی مراجعه کرد. در معاینه شکم حاد جراحی تشخیص داده شد. در سونوگرافی، ساک حاملگی در کاویته رحم مشهود نبود و در ادنکس راست همراه قطب جنینی (Fetal pole) دیده می شد. mIU/ml2840 β-HCG= بود و بیمار مورد لاپاراتومی قرار گرفت. حاملگی خارج رحم تشخیص داده شد. بیمار علی رغم دو نوبت بستن لوله های رحمی باردار شده بود. یک بار حاملگی داخل رحمی سه سال پس از بستن لوله های رحمی به روش پامروی و نوبت دوم حاملگی خارج رحمی 9 ماه بعد از توبکتومی به روش پارکلند (Parkland) اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    باید حاملگی خارج رحم پس از بستن لوله های رحمی به عنوان تشخیص افتراقی شکم حاد جراحی در نظر گرفته شود. هر خانمی در سن باروری با خون ریزی واژینال، درد لگن و تاخیر پریود باید از نظر حاملگی بررسی شود. مکانیسم هایی که امکان حاملگی پس از بستن لوله های رحمی را مطرح می کند، تشکیل فیستول یا آناستوموز مجدد است.
    کلیدواژگان: توبکتومی، حاملگی خارج از رحم، پارکلند، پامروی
|
  • Reza Yarani, Kamran Mansouri, Ali Bidmeshkipour, Maryam Mehrabi, Ali Ebrahimi, Kaikaoos Gholami, Kheirollah Yari, Ali Mostafaie Pages 139-148
    Background

    Primary culture takes place following the cell isolation from tissues. Isolation and culture of melanocytes based on their roll in the protection of body against hazardous sun rays، production of skin، cornea and hair color is really important. This study was done to set isolation، culture and proliferation of melanocytes from children foreskin and adult eyelashes، and also comparison of two types of melanocyte culture medium.

    Methods

    Human foreskin and eyelash samples were used for melanocyte isolation and culture. After isolation of epidermis from dermis، epidermis cell suspensions were prepared by enzymatic digestion. The isolated cells were cultured in two melanocyte selective culture media. Immunocytochemistary and reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) assays were used for confirmation of isolated and cultured melanocytes.

    Results

    Our results indicated that isolated melanocyte cultured in the selective medium without phorbol esters is better than the melanocytes cultured in selective medium cont-aining phorbol esters not only morphologically but also physiologically and from the aspect of cell adhesion. In addition، the results showed that isolated melanocyte from adult eyelashes are more dendritic than melanocytes isolated from children foreskin. Conversely، our results indicated that the number of cell passages in melanocyte isolat-ed from foreskin is more than melanocytes isolated from adult eyelashes.

    Conclusion

    Melanocytes cultured in selective medium containing convenient growth factors in absence of phorbol esters show more native physiological and adhesive properties. In addition، melanocyte isolated from younger tissues such as foreskin have better proliferative and sub-culturing properties so we suggest isolation and culture of younger tissues.

  • Hatam Ahmadi, Parvin Rostami, Mohammad Reza Zarrindast, Mohammad Nasehi, Homa Mohseni Kochesfehani Pages 149-156
    Background
    Nucleus accumbens (NAc) and prefrontal cortex (PFC) dopaminergic and glutamatergic systems are involved in regulating of locomotor activity behaviors. This study has investigated the interaction of NAc shell dopaminergic system and prelimbic glutamatergic systems in regulating locomotor activity and related parameters.
    Methods
    The aim of this study was the effect the drugs injection interaction in the brain of male Wistar rats on locomotor activity and related parameters، in the order of this purpose، open field apparatus that automatically recorded locomotor activity was employed. Unilateral intra-cerebral injection of drugs was done.
    Results
    Unilateral intra-prelimbic injection of D-AP7 (N-methyl-D-aspartic acid= NMDA receptor antagonist; 0. 25، 0. 5 and 1μg/μl) did not alter locomotor activity behaviors. However، infusion of NMDA (0. 9μg/μl) in this region increased locomotor activity (P<0. 01)، whereas decreased rearing (P<0. 01) and grooming (P<0. 01) which was blocked by D-AP7 (0. 25μg/μl) (P<0. 01). Moreover، unilateral infusion of SCH23390 (dopamine D1 receptor antagonist; 0. 25، 0. 5 and 1μg/μl) into the left NAc shell did not alter locomotor activity. However، injection of SKF38393 (dopamine D1 receptor agonist; 4μg/μl) into the left NAc shell increased locomotor activity (P<0. 05) which was blocked by SCH23390 (0. 25μg/μl) (P<0. 01). Furthermore، the subthreshold dose infusion of SCH23390 (0. 25μg/μl) into the left NAc shell reduced the effect of intra- prelimbic NMDA on locomotor activity (P<0. 01). In addition، intra-NAc shell administration of the subthreshold dose of SKF38393 (1μg/μl) potentiated the middle dose (P<0. 05)، whereas decreased the higher dose of intra-left prelimbic NMDA response (P<0. 05) on locomotor activity.
    Conclusion
    The results suggested a modulatory effect of the NAc shell dopaminergic system on increased locomotor activity by activating glutamate system in prelimbic.
    Keywords: Dopamine, glutamate, locomotor activity, nucleus accumbens shell, prelimbic
  • Farnaz Sohrabvand, Mohyeddinmahdi Shirazi, Mamak Shariat, Fatemeh Mahdiyin Pages 157-163
    Background
    We are in new era of knowledge and treatment of women with PCOS. We should find management modalities that can improve their life quality. Due to high prevalence of PCOS، and zinc deficiency in Iran، importance of antioxidants such as zinc on treatment and improvement of PCOS complications، and due to the disadvantages of the current treatment for the disease (i. e. OCPs)، finding an efficient alternative therapy with no or less side effects seems to be as important as some methods for changing the life style of these women. This study was performed to assess zinc levels in PCOS versus non PCOS patients to determine if zinc can be helpful in PCOS management.
    Methods
    This is a case-control study which was performed from January 2012-2013 in 100 infertile women aged 20-45 years who were referred to Vali-e-Asr infertility clinic. Fifty patients had PCOS according to Rotterdam Criteria (case group) and 50 were infer-tile women without PCOS (control group). In both group، serum Zinc levels were deter-mined and the data was gathered using the SPSS software and analyzed by descriptive (percent، mean، standard deviation) and analytical 2، ANOVA، Mann-Whitney and Correlation).
    Results
    Results did not show a significant difference between case group and control group in respect to serum Zinc levels (P>0/05).
    Conclusion
    Due to no difference between case group and the control one in zinc levels، it seems that zinc supplementation in PCOS patients is not necessarily useful or of clinical importance. Obviously studies with larger sample size can probably define the role of zinc in these patients.
  • Amirhooshang Ehsani, Yousef Fakour, Fatemeh Gholamali, Leila Mokhtari, Mahbobeh Sadat Hosseini, Najmeh Khosrovanmehr, Pedram Noormohammadpour Pages 164-170
    Background

    Body dysmorphic disorder (BDD) is characterized by a preoccupation with an imagined defect in ones appearance or an exaggeration of a slight physical anomaly. Any part of the appearance may be the focuse of BDD patients. Thus preoccupation with appearance leads to significant damages of social and job functioning. The aim of this study is to determine the prevalence of BDD in patients referred to cosmetic clinic of Razi hospital.

    Methods

    Patients visiting cosmetic clinic of Razi hospital were selected if they agreed to participate in the study. They were evaluated by Yale brown obsessive compulsive scale modified for body dysmorphic disorder (YBOCS-BDD) as well as questionnaires containing demographic characteristics of patients including gender، educational status، marital status، history of reference to psychiatrist or psychologist، other medication، history of cosmetic surgery and rate of satisfaction of cosmetic surgery. YBOCS-BDD questionnaires then processed by educated specialist to determine BDD score of patie-nts. Demographic questionnaires، also analysed to evaluate epidemiologic properties of patients visiting cosmetic clinic of Razi hospital.

    Results

    The prevalence of BDD in current sample was 33. 3%. 70. 7% of BDD patients were female while 29. 3% were male. The commonest age range was 21-50 years (82. 8%). 65. 5% were educated to level of diploma or lower، while 34. 5% had academic degrees. 51. 7% were married. 20. 7% had history of reference to psychiatrist or psycholo-gist. 17/2% had history of cosmetic surgery with satisfaction ranging from unsatisfied (20%) to relative satisfaction (80%). None were fully satisfied.

    Conclusion

    BDD had high prevalence in patients visiting cosmetic clinic of Razi skin hospital. This high rate of prevalence show the necessity of diagnosis of BDD in skin patients and it is critical for them to refer to psychiatrists or psychologists.

  • Tohid Seif-Barghi, Ramin Kordi, Amir-Hossein Memari Pages 171-178
    Background

    Athletes are usually skilled in physical aspects of sports; they are widely involved in physical conditioning، technical and tactical training. However they usually ignore the psychological and cognitive skills linked to their performance. Sport imagery is a well known fundamental skill that has a critical role in how a player performs and shows his/her competency during a real world game. On the other hand football as a complex team sport includes several skills linked to physical and psychological properties. We aimed to study the effect of cognitive imagery on elite football players through league competitions in two separate studies.

    Methods

    Twenty two youth players and Twenty two adult players randomly assigned to imagery and control groups. Players in intervention group received 12 weeks training program for specific cognitive imagery and general cognitive imagery. Imagery training program focused on an important component of football performance as “successful passing”. Players in control group were assigned to a waiting list with no intervention. In order to evaluate outcome variable we assessed successful passing in real compete-tions as player performance in both pre and post test occasions.

    Results

    Findings of study in youth participants showed that young players in interven-tion group improved the performance of passing compared to control players (OR=1. 41، P<0. 000، CI 95%: 1. 17، 1. 69(. In contrary، Imagery performance in adult group remained unchanged in spite of an increasing trend in performance (OR=1. 07، P>0. 05، CI 95%: 0. 82، 1. 4(.

    Conclusion

    These results showed that cognitive imagery intervention can affect elite soccer players’ performance. This effect is more prominent in youth age football players.

  • Reza Karbasi-Afshar, Reza Noroozian, Ayat Shahmari, Amin Saburi Pages 179-184
    Background

    Sympathetic complex of over-activation kidneys is one of the main causes of primary hypertension (HTN). We aimed to assess the efficacy and safety of sympathectomy using 5Fr mariner catheter ablation on patients with refractory hypertension.

    Methods

    In this prospective cohort study، patients who received three or more anti-hypertensive medications with 160mmHg systolic blood pressure (BP) or more were randomly included and divided into 2 groups. Cases in the first group were undergone to renal denervation and the second group was treated by previous antihypertensive medications. Both groups were followed for six month by assessing BP and adverse effects.

    Results

    One hundred and seventeenth patients (54%) out of 212 screened patients were included in the first group (renal denervation) and 95 patients as the second group. The mean of BP changes in the first group was 35/15 mmHg with standard deviation of 22/11mmHg. (P<0. 001) in the second group، the mean changes of BP was not statistically significant. (5/0mmHg± 22/11، P=0. 79 for systolic BP and P=0. 96 for diastolic BP). 92% of 117 patients in the first group had a favorable BP decrease، which was defined as a 20mmHg or more decrease in BP، in comparison with 15% of 95 patients as controls (P=0. 001). There was no observed complication after denervation in the first group.

    Conclusion

    It seems that the sympathetic renal denervation can be an effective and safe method for treatment of refractory hypertensive patients indeed of routine medications although further studies with longer follow up duration and more cases are suggested for confirming this issue.

  • Maryam Amirazodi, Farhad Daryanoosh, Mohammad Ali Babaee Begi, Maryam Koshki Jahromi, Amin Mehrabi Pages 185-193
    Background
    Vasoactive intestinal peptide (VIP) plays an important role in modulating coronary blood flow and heart rate. The purpose of the present study was to investigate the effect of eight weeks of low intensity aerobic exercise on plasma levels of VIP hormone، blood pressure and heart rate in healthy elderly men and women، and patients with coronary artery disease (CAD).
    Methods
    In this study، 15 healthy women and 15 healthy men and 15 female and 15 male with CAD disease were randomly chosen as the experimental and control groups. Subjects did aerobic exercises tree days/week، for eight weeks، with the heart rate of 10010 beats per minute. Blood samples were taken from each subject in three stages، (before، immediately after and 24 hours after the 8 weeks of exercising).
    Results
    The results showed that there was a significant difference among plasma VIP levels in the four groups. Moreover، a significant difference was observed between the systolic blood pressure in the four groups (P=0. 01) and the systolic blood pressure in male patients and healthy women (P=0. 03) while there was no meaningful difference the systolic blood pressure in the two other groups. There was also a significant difference in the heart rate of the three rounds of sampling in the three of groups (P=0. 002) but no significant difference was observed in healthy men.
    Conclusion
    According to the above results، it seems that the duration and intensity of each workout should be considered to reach the VIP stimulation threshold. It may bring about considerable changes in VIP levels.
  • Abootaleb Beigi, Nima Taheri, Hamid Reza Norouzi Pages 194-198
    Background
    Very preterm birth (26-32 weeks) has an important effect on infant morta-lity and disability of infancy. The aim of this study was to investigate the prevalence of very preterm delivery and early neonatal morbidity (the first 28 days after birth).
    Methods
    In this cross-sectional retrospective study، among 4393 delivery in Arash Women''s Hospital in Tehran، 59 deliveries were very preterm that resulted in 79 very preterm neonate births. We assessed maternal risk factors and neonatal complications in women who were admitted for delivery from March 2009 to March 2010.
    Results
    Among 59 pregnant women، 17 (12/27%) had multiple pregnancies and 17 (12/27%) had premature rupture of fetal membranes. Caesarean section method was more common than normal vaginal delivery (46 cases- 97/77%). Women aged 18 to 35 had the highest rate of preterm delivery (45/86%). Among 79 very preterm neonates about half of them were very low birth weight، 74 neonates (93/67%) suffered from respiratory distress syndrome and 13 deaths were reported.
    Conclusion
    Premature birth is a multi-factorial phenomenon. Identifying maternal risk factors and increasing knowledge about it can decrease the rate of preterm labor. The prevention of premature labor is better than cure. Further prospective studies with large number of patients and long-term follow-up are recommended for better understanding of the phenomenon.
    Keywords: Neonatal mortality, preterm labor, respiratory distress syndrome
  • Aazam Khorassani, Farzad Vaghef Davari Pages 199-202
    Background
    Peptic ulcer disease is one of the most common GI disorders. Perforation has the highest mortality rate of any complication of ulcer disease، while early diagno-sis and emergency treatment save patient life.
    Case Presentation
    This paper reports an adolescent boy admitted to the Ziaeian University Hospital. He suffered from severe abdominal pain with dyspnea had been started since past three hours. Periumbilical pain started from past 2-3 days، gradually localized to the right lower quadrant. He had anorexia without nausea and vomiting. He was tachycardic and tachypneic، but he did not have fever. On physical examination، bowel sound was hypoactive، there was generalize tenderness، guarding and rebound tender-ness focused in the right lower quadrant and suprapubic region. Laboratory finding indicated leukocytosis. Chest X-ray showed free air under diaphragm. Once the diagno-sis has been made، the patient was given analgesia and antibiotics، resuscitated with isotonic fluid، and taken to the operating room. Laparotomy was implemented through a midline incision. There was bile secretion in the peritoneal cavity. Appendix was inflamated. Cecum and ileum were normal. A small perforation، 4mm in size was detected in first portion of duodenum. Appendectomy and omental patch repair were done. Ten days later، the patient was discharged in a good state. Serologic test for helicobacter pylori was negative.
    Conclusion
    Stomach and duodenal perforation should be considered in patients with-out peptic ulcer disease، especially in children and adolescents with sudden and severe abdominal pain who are admitted to the hospital for other diseases. Because some patients present with peptic ulcer complications that are seemingly exacerbated by stressful life events.
    Keywords: adolescent, appendicitis, peptic ulcer, perforate
  • Farideh Keypour, Ilana Naghi Pages 203-207
    Background
    Tubal sterilization is the permanent and effective contraception method. This can be performed at any time، but at least half are performed in conjunction with cesarean or vaginal delivery and are termed puerperal. The most complication after tubal ligation is ectopic pregnancy. Ectopic pregnancy is the leading cause of maternal death in first trimester.
    Case Presentation
    We present a 33 years old woman gravida5، para4، all normal vaginal delivery، presented with complaints of delayed menstrual period، pelvic pain and spotting. She underwent tubal ligation for two times. For the first time she had puerperal Pomeroy tubal sterilization after third child delivery. Intra uterine pregnancy occurred three years later. One day after vaginal delivery of fourth child، she underwent post partum tubal ligation with the Parkland method. Tubal pregnancy occurred nine months later. Physical examination identified acute abdomen. Pelvic ultrasound showed no gestational sac in uterine cavity. The sac with fetal pole was in right adnexa. Beta-HCG was 2840mIU/ml. She underwent laparotomy. Surgical management included salpingectomy with cornual resection in both sides. The surgery identified Ectopic pregnancy.
    Conclusion
    Any symptoms of pregnancy in a woman after tubal ligation must be investigated; an ectopic pregnancy should be excluded. Ectopic pregnancy must be considered، in any woman with lower abdominal pain، missed period and vaginal bleed-ing. Conception after tubal sterilization can be explained by fistula formation and re-canalization of fallopian tube.
    Keywords: Acute abdomen, ectopic pregnancy, parkland method, pomeroy method, tubal ligation