فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 141 (بهار 1392)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 141 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام پور دیهیمی، عبدالمجید نورنقانی صفحه 3
    نظریه های علوم رفتاری، در تشریح شیوه تعامل محیط های مسکونی با ساکنان، بر نقش هویت بسیار تاکید دارند. از سوی دیگر بسیاری از پژوهشگران نیز هویت را به عنوان هدف اصلی سکونت معرفی می کنند. هویت در محیط های مسکونی به دو گونه فردی و اجتماعی پدید می آید و مسکن در این میان نقش اصلی را ایفا می کند. واحد مسکونی تحت تاثیر هویت فردی، در عین هماهنگی با محیط، می تواند ویژگی های فردی داشته باشد. این در تمایز تلاشی است در جهت پدید آوردن شرایطی برای به نمایش گذاردن جایگاه خانواده، که به عنوان نماد آنها جلوه گری می کند؛ هویت اجتماعی نیز معرف و نمادی از شرایط اجتماعی ساکنان در محیط مسکونی است. به این ترتیب هویت، عاملی است که، ویژگی هایی از انسان را در ارتباط با محیط فیزیکی خانه او، یا با محیط اجتماعی اش در ارتباط قرار می دهد.از این رو در دو بعد هویت فردی (Individual Identity) و هویت اجتماعی (Social Identity) مطرح می گردد، هویت فردی را «خود مادی» (Material me) نیز می گویند که «هویت مکانی» (Place Identity) را نیز در بر می گیرد. همچنین هویت اجتماعی، نیز خود اجتماعی(Social me) گفته می شود که در شکل گیری گروه های اجتماعی موثر است. محیط مسکونی به عنوان نمادی از ساکنان(خود) در فرایند کنش متقابل، ویژگی هایی از ساکنان را تفسیر و بیان می کند. انگیزش ها در این فرایند نیازهای سلسله مراتبی مازلو می باشتد. بنابراین هویت ساکنان در محیط های مسکونی از طریق دو معیار مورد بررسی قرار می گیرد، یکی «قابلیت های محیط» که تعاملات بالقوه موجود در محیط را از طریق وجوه کیفی و ابعاد کارآمدی فضا پدید می آورد، دومی تعاملات ساکنان نسبت به محیط است که از طریق هویت مکانی احساس مالکیت آنها را نسبت به محیط شان به وجود می آورد. هویت اجتماعی نیز بر اساس همکاری اجتماعی به وجود می آید و در ارتباط با احساس زندگی در محیطی، که تعلق به همه افراد ذینفع در آن دارد، می باشد یعنی «احساس ما»، بودن با دیگران باید وجود داشته باشد
    کلیدواژگان: محیط مسکونی، هویت، خود گسترده، تعاملات اجتماعی
  • مهران علی الحسابی، نعیمه کرانی صفحه 19
    انقلاب کشاورزی و صنعتی با تغییر نیازها و شیوه زندگی انسان، خانه و محل زندگی او را تغییر داده و انتظارات جدید و متفاوتی از آن را به وجود آوردند. امروز با شروع انقلاب دیجیتالی موج عظیمی از تحول جریان یافته است که در مسیر خود خانه و مسکن انسان ها را نیز دچار تغییر و دگرگونی می کند. آنچه که در این سرآغاز تحول مهم است سعی بر شناخت نوع و حوزه تغییرات الگوی مسکن کشورمان و ارائه رهنمودها و الگوهای مناسب برای مواجهه با این دگرگونی است تا پیش از رویارویی با این تحول عظیم آمادگی لازم برای تغییر به وجود آید.
    گذشته و به عبارتی تاریخ گذشته مسکن، عامل اشتراک و همبستگی مسکن ایرانی در دوران های مختلف این سرزمین بوده و بهتر می تواند زمینه ساز مسکن آینده باشد. بنابراین باید آنچه که تاکنون بر تحول مسکن تاثیرگذار بوده را در جهان و به خصوص در کشورمان بررسی کرده و با نگرش به آینده این عوامل و نحوه تاثیرگذاری آن ها بر حوزه مسکن، قدمی به سوی آینده بهتر و زندگی در خانه هایی درخور برداریم.
    آنچه که در پیمودن هر راه و رسیدن به مقصد نهایی بسیار حیاتی و مهم است، نقطه آغاز راه و نحوه قدم گذاشتن در آن است، به همین دلیل در این مقاله تلاش شده است پیشنهاداتی برای مراحل اولیه دست یابی به الگوی مسکن آینده، حفظ هویت و ارزش های مسکن ایرانی در گذار از انقلاب دیجیتالی ارائه گردد. بدین منظور عوامل موثر بر تحول مسکن و حوزه تاثیر آن ها، از بدو اسکان بشر تا کنون (مسکن دیروز) شناسایی شده و با مطالعه روند تحول این عوامل در آینده، عوامل موثر بر شکل گیری مسکن فردا معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: تحول مسکن، عوامل تحول، مسکن ایرانی، خانه سنتی، خانه آینده
  • خسرو موحد، کاوه فتاحی صفحه 37
    روستا از جمله مجتمع های زیستی است که رابطه تنگاتنگی با اقلیم، طبیعت، اقتصاد، خصوصیات اجتماعی و فرهنگی دارد. با توجه به روند تحولات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و همچنین ورود تکنولوژی ساخت مسکن در کشور و به تبع آن در استان فارس در چند دهه اخیر، تغییرات عظیمی در معماری مسکن روستایی این استان ایجاد شده است. این تغییرات به وضوح چهره روستاها را دگرگون ساخته، هویت روستایی را مخدوش کرده است. این امر بیشتر بواسطه عدم شناخت دقیق معماری مسکن روستایی اتفاق افتاده است. بدون اغراق استان فارس به دلیل برخورداری از تنوع عظیم محیطی، اجتماعی و فرهنگی از استانهایی است که گوناگونی زیادی در معماری مسکن روستایی آن دیده می شود. لذا شناخت معماری مسکن روستایی این استان از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش در راستای نیل به این هدف به بررسی نقش اقلیم و محیط در شکل دهی فرم سازه مسکن روستایی استان، پرداخته است. در پژوهش حاضر، روستاهای استان فارس به عنوان جامعه آماری انتخاب شده و سپس، با استفاده از تحلیل آماری اطلاعات مراکز هواشناسی استان به روش تحلیلی q-mode cluster، پهنه های اقلیمی متمایز استان مشخص شده اند. در نهایت با روش نمونه گیری احتمالی سهمیه ای، شصت روستا از پنج پهنه مختلف اقلیمی به عنوان نمونه انتخاب شده و نقش اقلیم و محیط در شکل دهی مسکن روستاهای نمونه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که واحدهای مسکونی روستایی در گونه های قدیمی روستاهای نمونه از پهنه های مختلف استان فارس، ضمن برخورداری از تعدادی مشابهتهای ساختاری، دارای هویت خاصی متناسب با خصوصیات اقلیمی و محیطی روستا می باشند. این هویت، منتج از تاثیر عوامل و الگوهای معمارانه ایست که در این تحقیق به عنوان عوامل تاثیرگذار در شکل گیری مسکن روستایی مطالعه و معرفی شده اند. این پژوهش، با توجه به ارائه چارچوبی جهت شناخت تاثیر اقلیم و محیط بر معماری مسکن روستایی، می تواند نقش مهمی در تدوین شاخص های مسکن روستایی استان فارس داشته باشد.
    کلیدواژگان: معماری مسکن روستایی، استان فارس، هویت روستا، اقلیم، روستا
  • عاطفه جعفری، حسین مهدوی پور صفحه 51
    متاسفانه علیرغم پیشرفت دانش و توان مهندسی و تکنولوژی ساخت، هیچکدام نتوانسته است در بالا بردن کیفیت فضاها و ارزش های معماری متناسب با زندگی انسان معاصر کمک شایانی کند؛ به گونه ای که فضاهای معماری امروز به فضاهایی تک بعدی و فاقد معنا تبدیل شده و کیفیات یکسانی پیدا کرده اند. علاوه بر این، تکنولوژی موجب شده، بر خلاف تفاوتهای فرهنگی، اقلیمی، بومی که در محیط موجود می باشد، بناها در نقاط مختلف کشور یکسان شده و آنچنان تفاوتی با هم نداشته باشند. این موضوع، موجب تقلیل کیفیت فضاها گشته و باعث شده، فضاها آنچنان دلچسب و مطبوع نباشند و کیفیت فضاها از بین برود؛ درحالیکه با دقت در مسکن سنتی ایرانی که بر اساس تکنولوژی بومی شکل گرفته است به این موضوع پی می بریم که می توان با استفاده از تکنولوژی بومی در تمام نقاط خانه، حال و هوا و کیفیت های متفاوتی را بسته به کاربرد آن فضا بوجود آورد. یکی از راه های دست یابی به این کیفیت های از دست رفته، رجوع به تکنیک ها و روش های ساخت است که با توجه به جزئیات، مصالح و همچنین هم نشینی آنها و ترکیب مناسب اجزاء بتوان به سمت کیفیت مطلوب در خانه معاصر رسید. این کیفیات در معماری بومی ایرانی تجلی پیدا کرده است که در صورت توجه به آن می توان در طراحی مسکن امروز از آن استفاده کرد. بدین منظور در این مقاله با یک مطالعه اکتشافی نسبت به موضوع اصلی؛ بوم، به تکنولوژی و معماری بومی پرداخته و در ادامه پتانسیل های تکنولوژی های بومی مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر آن بر فضا بررسی می گردد. این مقاله سعی دارد با شناخت پتانسیل های معماری بومی که در تکنولوژی های بومی نهفته، به ارائه راهکارهایی جهت طراحی فضایی با کیفیت و هویت ایرانی دست یابد. در پایان، در این مقاله به این نتیجه می رسیم که تکنولوژی یکی از عناصر اصلی کیفیت دهی در طراحی مسکن ایرانی است و باید به روش هایی که در این مقاله به اجمال ذکر می شود، توجه گردد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، معماری بومی، تکنولوژی بومی، مسکن، کیفیت فضا
  • کرامت الله زیاری، وحید نیک پی، علی حسینی صفحه 69
    محیط شهری پیچیده، پویا، متنوع و به عنوان یک منبع توسعه مطرح است که مستلزم ظرفیت بالای مدیریتی است و حکمرانی خوب شهری قابلیت فراهم کردن آن را دارد. الگوی حکمروایی خوب شهری به عنوان فرایند مشارکتی توسعه تعریف می شود که به موجب آن همه ذینفعان شامل حکومت، سازمان های غیر دولتی و جامعه مدنی وسایلی را برای حل مشکلات شهری فراهم می کند. در این الگو مسئولیت اجرایی مستقیم مدیریت شهری کمتر شده و امکان بیشتری برای برنامه ریزی و کنترل از پایین به بالا توسط سازمان های غیر دولتی و نهادهای مردمی فراهم شده است. این مقاله با هدف سنجش میزان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری یاسوج بر اساس الگوی حکمرانی خوب شهری تدوین شده است و به بررسی معناداری رابطه بین معیارهای حکمرانی شهری (شفافیت و پاسخگویی، عدالت اجتماعی، آگاهی شهروندی، اعتماد اجتماعی و کارآیی و اثر بخشی) به عنوان متغیرهای مستقل با متغیر وابسته مشارکت شهروندان در مدیریت شهری پرداخته است. نوع تحقیق کاربردی و روش مطالعه توصیفی- همبستگی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات، پیمایشی از طریق پرسشنامه بود و تجریه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. حجم نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران 320 نفر محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که از بعد ذهنی تمایل شهروندان به مشارکت در مدیریت شهری بالاست و بستر بسیار مناسبی برای مشارکت در شهر مورد مطالعه وجود دارد. اما در بعد عینی مشارکت شهروندان از سطح حداقلی پیروی می کند. بر اساس نتایج آزمون همبستگی پیرسون، بین معیارهای حکمرانی با متغیر وابسته، مشارکت شهروندان در مدیریت شهری با اطمینان 99% درصد ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون مشخص کرد که بین معیارهای حکمرانی ارتباط متقابل و تنگاتنگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، مدیریت شهری، الگوی حکمرانی خوب شهری
  • علی سلطانی، ابراهیم زرگری مرندی، احمدعلی نامداریان صفحه 87
    زندگی هر روزه شهروندان، گستره ای از ارتباطات و تعاملات اجتماعی و فعالیت ها در قالبی از فضاهای ساخته شده است. آشناپنداری شهروند با محل سکونتش در فرآیندی از تجربه و آموزش ایجاد شده و تفاوت حس مکانی در اشخاص در شهرها و بافت های مختلف نتیجه تفاوت تجربیات حاصل از فعالیت ها و فضاها است. هدف این مقاله پرداختن به بررسی رابطه ی بین انباشت خاطره و فرهنگ بر کیفیت ادراک، تصویر ذهنی و سرزندگی شهروندان است تا از این گذر، بتوان مدیران، برنامه ریزان، طراحان و سیاست گزاران شهری را در جهت بهبود ارتباط شهروندان با محیط سکونتی آن ها و نیز افزایش سرزندگی محیط های شهری از طریق مشارکت دادن کاربران فضا در جهت تدوین چشم اندازهای توسعه های آتی یاری نمود. در این تحقیق، محور چمران در شهر شیراز به عنوان محدوده مطالعاتی برگزیده شده و نظرات کاربران در خصوص عوامل محیطی موثر بر خاطره انگیزی در قالب پرسشنامه جمع آوری و تحلیل گردیده است. انتخاب محور چمران به دلیل اهمیت آن در حفظ و تقویت بخشی از هویت و حیات شهری کنونی و آینده کلانشهر شیراز، پویایی، فعالیت پذیری وتنوع کارکردها و قابلیت و شرایط بهبود محدوده در آینده در جهت افزایش سرزندگی شهری بوده است.نتایج تحقیق بیانگر آن است که حوزه های فعالیت و معنا از نظر کابران واجد اهمیت بیشتری از عناصر کالبدی بوده و همین امر، اهمیت برنامه ریزی در جهت ارتقای فعالیت های تفریحی و اجتماعی را دوچندان می کند. در واقع، برنامه ریزی برای بهبود عامل کالبدی نیز بایستی در جهت افزایش امکان شکل گیری فعالیت های متنوع و نیز بهبود تصویر و سیمای محیط در ذهن کاربران فضا باشد تا موجب ارتقای میراث هویت و خاطرات جمعی و تجمع میراث ناشی از زندگی هر روزه شهروندان در محیط های شهری گردد.
    کلیدواژگان: فضای شهری، خاطرات جمعی، سیمای محیط، سرزندگی، شیراز
  • بهروز محمدی یگانه، مهدی چراغی، جواد عباسی، زهرا تاراسی صفحه 99
    بعد از انقلاب اسلامی، به دلیل نامناسب بودن وضعیت مساکن در نواحی روستایی، برنامه ریزی جهت بهبود وضعیت مساکن در روستاهای کشورمان به یکی از مهمترین دغدغه های دولت ها تبدیل و در طی برنامه های توسعه، برنامه های مختلفی جهت بهبود آن به اجرا گذاشته شد. از اواخر برنامه سوم توسعه دولت جهت دستیابی به این هدف اعطای اعتبارات بهسازی مساکن را در سطح وسیعی در اختیار روستائیان قرار داده است، سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است که اعطای این اعتبارات تا چه میزان توانسته است بهبود کیفیت زندگی را در نواحی روستایی در پی داشته باشد. در تحقیق حاضر، به بررسی نقش اعتبارات بهسازی مسکن در بهبود کیفیت زندگی روستائیان در چهار بعد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی پرداخته شده است. هدف پژوهش، بررسی میزان تاثیر این اعتبارات بر ابعاد یاد شده می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی، روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه)، روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون فریدمن، رگرسیون خطی، آزمون t تک نمونه ای و ویلکاکسون) صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق حاضر، خانوارهای روستاهای بالای بیست خانوار دهستان معجزات می باشد که بین سال های 1390- 1384 اعتبارات خرد بهسازی مسکن را دریافت کرده اند که شامل 1428 خانوار می باشد، جهت تعین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه ها 225 خانوار محاسبه گردید. نتایج بدست آمده از تحقیق نشان می دهد که اعتبارات دریافتی بیشترین تاثیر را در شاخص های بعد کالبدی و کمترین تاثیر را هم در بعد اقتصادی و شاخص های آن داشته است.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، اعتبارات خرد، کیفیت زندگی، بهسازی مسکن
  • ابوالفضل قنبری، میراسدالله حجازی، محمد قنبری صفحه 109
    ژئوتوریسم به معنای توریسم جغرافیایی است که به طور ضمنی بر ویژگی های زمین شناسی و ژئومورفولوژیکی به عنوان بستر کلیه ی فعالیت های انسانی و خصیصه های جغرافیایی تاکید دارد. از این رو رسالت ژئوتوریسم در مقایسه با انواع دیگر توریسم پایدار حفظ کاراکترهای جغرافیایی یک مکان است، به جای تمرکز بر یک بعد خاص از تجربه ی سفر مانند محیط، فرهنگ و...، ژئوتوریسم جنبه های گوناگونی از تجربه های یک سفر را شامل می شود. بنابراین ژئوتوریسم علاوه بر معرفی توان های صحیح از یک مکان ژئومورفولوژیکی برای جذب گردشگر، سعی در افزایش دانش توریست داشته و همراهی افراد محلی در فرایند بازدید از مکان های ژئومورفولوژیکی نیز باعث می شود که توریست از بازدید خود رضایت کامل داشته باشد و از طرف دیگر این سفر نهایت فایده را برای بهبود زندگی افراد محلی داشته باشد و در نهایت محیط به بهترین نحو و بدون هیچ گونه آسیبی مورد استفاده قرارگیرد. و هدف ژئوتوریسم در پایداری کل منطقه و حفظ خصوصیات جغرافیایی از مکانی که مورد بازدید قرار می گیرد متجلی می شود و منجر به تقویت و افزایش مکان های ژئومورفولوژیکی می شود که شامل محیط، میراث فرهنگی و رفاه ساکنان آن شده موجبات توسعه ی پایدار منطقه ی نمونه ی گردشگری را فراهم می سازد. با این رویکرد هدف از تحقیق حاضر ارزیابی تعدادی از ژئوسایت های موجود در روستای کندوان با استفاده از روش ارزش علمی و ارزش افزوده می باشد. این روستا از توابع شهرستان اسکو و در 62 کیلومتری جنوب غرب شهر تبریز واقع شده است. روستای کندوان یکی از سه روستای صخره ای جهان می باشد با این امتیاز که هنوز روح زندگی در آن جاری است. روستای مذکور علی الرغم پتانسیل ژئوتوریستی به لحاظ واقع بودن در دامنه های غربی کوهستان سهند از منابع باستان شناختی و همچنین آب و هوایی و پدیده های ژئومورفولوژیکی نیز برخوردار است ولی هنوز دارای جایگاه مناسبی در داخل و خارج از کشور نیست. لذا در راستای اهداف پژوهش حاضر اطلاعات مورد نیاز از طریق منابع کتابخانه ای و عملیات میدانی جمع آوری شده است و با استفاده از روش ارزش علمی و ارزش افزوده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. به طوری که در روش پژهشی مقاله ی حاضر ارزش اکولوژیکی، زیباشناختی، فرهنگی، ارزش اقتصادی و ارزش علمی ژئوسایت های مورد مطالعه به صورت کمی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که ارزش علمی ژئوسایت های موجود ارجحیت بالایی نسبت به ارزش افزوده در آنها می باشد و این مساله نشانگر عدم سرمایه گذاری های جهت یافته در ایجاد زیرساخت ها، معرفی پدیده های ژئوتوریستی و بی توجهی آژانس های داخلی برای برگزاری تورها در مناطق نمونه ی گردشگری است. همچنین مشخص شد که خانه های صخره ای از نظر ارزش افزوده و ارزش علمی نسبت به سایر ژئوسایت های موجود در ارجحیت بالایی هستند که از زیباشناختی و سطح جذابیت بالای خانه های صخره ای نشات می گیرد.
    کلیدواژگان: روستای کندوان، توانمندی ژئوتوریسم، ژئوسایت، مدل ارزش علمی، مدل ارزش افزوده
|
  • Shahram Pourdehimi, Abdolmajid Nourtaghani Page 3
    Behavioral science theories emphasized the role of identity in explaining the ways residential environments interact with residents. Indeed, many researchers suggest the identity as a main purpose of dwelling. So, residents’ identity is one of the most important issues in dwelling concept of settlements architecture. Nevertheless, this issue paying no attention in literature. In this article, we attempted to find the theoretical model of interaction between residential environment and residents’ identity. First, on the basis of behavioral science theories present the hypothesis of the ways in which residents interact with residential environments. Then, we test the hypothesis with logical reasoning, according to theories and researches that support the issue. As residential environment is a social space, so, one can claim that human shape the residential environment with semantic elements according to his/her image; in order to interact the others in symbolic interaction through constructed environment and with regard to others’ evaluation of his/her residential environment can evaluate, confirm, and promote his/her identity. Residential environment in its performance as an “extended self” is linkage of man with his physical and social environment; and with its two dimensions including the ‘material me’ and the ‘social me’, or as place identity and social identity interprets and explain the relation. Formation of these identities occurs in a reciprocal process and residential environment has placed in it as a symbol of self. In the reciprocal process with individuals, residential environment on the basis of its characteristics declare, interpret, and confirm itself.
    Keywords: residential environment, identity, extended self, social communication
  • Khosro Movahed, Kaveh Fattahi Page 37
    Rural areas are the residential and productive places that have organic relationships with natural, ecological, economical, social and cultural patterns. Meanwhile, due to the recent changes of economical, social and cultural patterns and also entrance of new technologies in Iran and hence Fars province, rural house architecture has drastically changed. Our initial investigations revealed that as a result of such changes, the rural sense of the villages in Fars province has altered as well. Hence one of the main objectives of this paper is to present the key factors affecting the rural house architecture in Fars province. Fars is one of the provinces in Iran with a vast variety of rural architecture in its different villages. Therefore, to reach our goals, firstly, we have listed all the villages in Fars with more than 90 families which have been constructed at least fifty years ago, as our target population. Then, with SPSS software and based on the several meteorological data that were gathered from all 24 weather stations in Fars and with the q-mode cluster analysis, Fars province has been divided to five main ecological zones. Finally with the cluster sampling method, 60 villages from the initial list have been selected from those five ecological zones as our clusters. Accordingly we have analyzed the house architecture in these villages through different methods such as direct observation, filling questioners, interviews and mapping the houses. Our investigations in those 60 sample villages have confirmed that the new housing architecture in the villages of Fars province has hardly influenced by their traditional rural architecture. In most cases their new architecture is a bad copy of their neighbor’s urban one. This study also leads us to understand the traditional rural house architecture in Fars province and hence has introduced some main recommendations related to their new house buildings. Moreover, a range of practical strategies for house construction and preserving the identity of villages are obtained in this study. To reach such an objective, this paper will address: (1) The current condition of rural house architecture in Fars province; (2) Some key factors affecting the rural house architecture in different parts of Fars province; (3) Comparative analysis of house architecture in different ecological zones of Fars province to find criteria for future designs in such zones; (4) Several guidelines for rural house constructions; and (5) Essential readings for rural planners, architects and local and national government officers.
    Keywords: Village, Rural house architecture, Fars province, Rural identity, Ecology
  • Atefeh Jaferi, Hosain Mahdavi Pour Page 51
    Unfortunately, in spite of the rapid progress in knowledge and capability of engineering and technology, none of them could help the rising in quality of spaces and architectural values commensurate with modern life. In such a way that the modern architectural attributes have transformed to single dimensional, meaningless and their quality is identical. In addition, the technology has caused, (unlike the cultural, regional, and vernacular differences which are present in the environment) the building in different parts of a country to look alike and have no major variation in design. This has caused a reduction in quality and, has made spaces less satisfying and pleasant and quality are willing to go away. While paying careful attention to traditional Iranian houses which are constructed based on vernacular technology we will find out that by using this kind of technology at each and every corner of the house we could make different quality and circumstances all over the house depending on desired application of that space. One of the ways to achieve these lost qualities is referring to construction methods and technologies. And by considering their detail, material, and also both compatibility and combination, optimal qualities of the contemporary houses would be accomplished. These qualities in vernacular Iranian architecture have been emerged which by paying attention to, we can use them in designing of housing today. Thus, in this article with an exploratory study in relation with the main issue, Bum, The technology and vernacular architecture are discussed and in the continuation, the potentials of vernacular technologies and effect of them on space are examined. This article by recognizing the potentials of vernacular architecture which are hidden in vernacular technology, is trying to propose various methods in order to achieve designing of spaces with high quality and Iranian identity. Furthermore, this paper wants to answer following questions in general route of the article: - What are the Potentials of constructional technologies which are effective on the quality of Iranian housing space? - What is the relationship between technology and space quality? And what amount of undesirability of space quality is related to technology? - Could promotion of identity and the quality of Iranian dwellings be caused by using the potentials of vernacular technology and construction methods? Eventually, taking into account all these factors, we will reach the conclusion that, technology is one of the principal elements in increasing quality of designing Iranian house and these methods which are mentioned briefly in this paper must be considered.
    Keywords: Technology, Vernacular architecture, Vernacular technology, Housing, Space quality
  • Karamatoula Ziari, Vahid Nikpay, Ali Hosseini Page 69
    Urban environment is complex, dynamic, and versatile. It is considered as a source of development that requires high capacity management. Pattern of urban good governance is defined as the process of collectivity process to develop that allows all stakeholders provides the means for solving urban problems such as government, NGOs and civil society. In the pattern, is less direct executive responsibility for urban management and provide more opportunities for bottom-up planning and control by NGOs and public institutions. This article aims to Measurement the level of citizen participation in urban management, Yasouj, is based on urban good governance. It also has examines significant relationship between the indicators of urban good governance (transparency and accountability, social justice, civic consciousness, social trust, social satisfaction) with the dependent variable of citizen participation in urban management. The research methodology is descriptive, analytic and data are collected doing survey methods by questionnaire. The data were analyzed using SPSS. Study sample size was calculated using the formula of Cochran 320 persons. The results show that mental desire of citizen to participation in urban management is high and there are good grounds for participation in the study areas. Also the objective of citizen participation, are low. Pearson correlation test results showed that between indicators of urban good governance and dependent variable of citizen participation in urban management with the confidence of %99 percent there is significant relationship. It also showed that between indicators of urban good governance there is interaction and close.
    Keywords: Citizen Participation, Urban Management, Urban Good Governance
  • Ali Soltani, Ebrahim Zargari Marandi, Ahmad Ali Namdarian Page 87
    Every-day life of city residents includes a range of communication and social interactions. The size, density, and configuration of urban physical environment affect the psychological and social experiences and behaviors of urban dwellers. Citizen's familiarity with the location of residences is a result of education and experience, thus having different sense of place among people living in different cities is a result of different experience too. This paper aims to address the relationship between the accumulation of memories and perceptions on quality, image and vitality to the citizens. From this, managers, planners, urban designers and policy makers can be effective in improving the communication of citizens with their residence environment through participation of space users in formulating future development visions. As a geographical community, public space has a certain location in the urban structure. As a social community, public space is a meeting place for different purposes. Central to the notion of public space are its claims to be democratic and accessible. The meaning of places is defined through their identity and more specifically through the harnessing of the traditions, memories and historicity held of them. Social interaction connects public space to physical security. Many public realms in the city are time-dependent in their nature. During the daytime, market squares, parks and streets might be magnetic and inclusive urban areas, but during the nighttime they may turn into urban areas of fear. The urban landscape is something that we see, but it is also something that is produced by stories. There are many aesthetic, economic, emotional and nostalgic ties to the urban environment. Many meanings of signs and symbols are part of our history and identity. Human behaviour in urban space is influenced by subjective knowledge of the environment. It is possible to transfer this knowledge using such kinds of materials as novels, diaries, biographies, poems, photographs, paintings and films. These sources of material help to understand the deep, subjective and complex relationships between individuals, groups, places and landscapes. In this study, the Chamran Street in Shiraz was selected as the study area. Then the environmental factors affecting users in the form of memories were collected and analyzed. The reason of choosing Chamran was due to its importance in current and future urban identity of Shiraz, its dynamism, diversity of functions and activities, and its role on increasing urban vitality.The resultsindicated thatactivity and meaning are two more important factors those physical elements, so more attention is required to pay on these two via improving social-recreational activities. Any effort to improve physical environment should be accomplished with enriching diverse activities and empowering urban image and legibility for users. This would lead to enriching identity, collective memories, and livability.
    Keywords: Urban Space, Collective Memories, Environmental Image, Livability, Shiraz
  • Page 99
    After the Islamic revolution occurred in early 1980s in Iran, planning for improving of accommodation in rural areas became one the most important concerns for the Iranian governments due to incommensurate and substandard housing in rural areas and several development plans were employed. Therefore, rural access to financial resources is one of the major categories that can lead to sustainable development in rural communities and since the third development program, the government has spent these funds on the villagers and has given the micro-credit to them in great scale to achieve this goal, but the question is “how much did these funds improve the life quality in rural areas?". This note aims to provide procedural information, additional to that contained in the Council’s adopted SPG on affordable housing, on making an application for planning permission for local needs affordable housing in or adjacent to villages by Housing Improvement Funds. In the present study several ideas such as the micro-credit funds, have been studied on the Improving of rural life quality in four dimensions of social, economic, physical and environmental. The objective of the present study was to evaluate the effects of the credits on above dimensions. data collection method used in the study was “library and field method” (questionnaires, interviews and observation). Data collection methodology was descriptive-analytical research (mean and standard deviation) and inferential statistics (Friedman test, linear regression, correlation of coefficient and Willcoxon test). The sample size consists of rural households of villages with above 20 households in rural area of Mojezat county that received micro-credit from 2005 to 2011, and the project covered about 1428 households that were selected using classification and probability sampling. Cochran method was used to determine sample size and it was estimated to be 225 household. Among the 4 factors examined in this process, the most important factor was the physical aspect or the obtained results in this research show that the micro-credit has the most effect on the physical aspect and the least effect on the economic and indicators indices
    Keywords: Rural housing, quality of life, improvement housing
  • Aboolfazl Ghanbari, Mir Asadollah Hejazi, Mohammad Ghanbari Page 109
    Geo-tourism is geographical tourism that relies on geology and geomorphology characteristics implicitly as a context for human activities and geographical specifications. So Geo-tourism mission compared to other sustainable tourisms is to preserve geographical characters of a place. Geo-tourism involves different aspects of experience of travel instead of emphasize on one special aspect of traveling experiences like environment, culture and etc. Thus in addition to introduction of accurate capabilities of a geomorphologic place for attraction of tourists, Geo-tourism tries to increase tourist knowledge and it leads to accompaniment by local individuals in process of visiting geomorphologic places that the satisfaction of tourist is necessary. In other hand, the journey should be useful in improvement of local people life and finally it should be employed in best manner without any damages. The purpose of Geo-tourism should be manifested in sustainability of total region and preservation of geographical characteristics of the visited place and it should lead to empowerment and increase of geomorphologic areas that involves environment, cultural heritage and welfare of the residents providing context for sustainable development of touristic area. By this approach, the purpose of this paper is to evaluate a number of existing Geo sites of Kandovan village, by using the scientific and value added models. Kandovan is located in 62 km South West of Tabriz in Osku county. Kandovan is one of three rocky villages in the world which still there is life in there. Despite its geo tourism potential, and being located in the western slopes of Sahand Mountain, Kandovan posses archeological resources, the climatic and geomorphologic phenomena. But still it does not have a right position inside and outside of the country. Concerning to the goals of this paper, the data were collected by library resources and field operations and they were analyzed by scientific value and value-added methods. Ecologic and aesthetic aspects, cultural and economic value and scientific value of the studied geo sites have been investigated quantitatively in this research. The results show that the scientific value of the existing geo sites is higher than their value added. It is indicated a lack of directed investment in establishing infrastructure, introduction of the geo tourism phenomena and inattention of domestic agencies for organizing tours. It was identified that rocky homes in terms of value added and scientific value have higher priorities than any other existing geo sites by aesthetic aspect and attractiveness of these houses.
    Keywords: Kandovan Village, Capabilities of Geo, tourism, Scientific Value Model, Value Added Model