فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین تقی زاده، داوود حکمت پو، کبری راهزانی، هاشم کازرانی، محمدرفیعی صفحات 1-11
    مقدمه
    امروزه در بسیاری از کشورها انجام ماساژ به عنوان یک بخش مهم از مراقبت پرستاری محسوب می گردد و در موقعیت های بالینی به عنوان درمان مکمل در کاهش استرس به کار می رود. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر ماساژ بازتابی و ماساژ استروک بر شاخص های فیزیولوژیک در بیماران مبتلا به سکته قلبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی برروی 105 بیمار که ابتدا به صورت مبتنی بر هدف و سپس بطور تخصیص تصادفی انتخاب شدند، درسه گروه(35 نفره) ماساژ استروک، ماساژ بازتابی و گروه کنترل انجام شد. در گروه مداخله هر بیمار در دو نوبت صبح و عصر در یک روز و هر نوبت به مدت 15 دقیقه تحت ماساژ مربوطه قرارگرفت. علائم حیاتی و میزان اکسیژن خون شریانی قبل و بلافاصله بعد از انجام ماساژ با استفاده از فشار سنج و ترمومتر و پالس اکسی متر اندازه گیری شد.از آزمون تی زوجی و کای دو در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    در گروه ماساژ استروک، بین میانگین میزان اکسیژن خون شریانی (002/0= P) ودرجه حرارت (017/0 =p) در دو نوبت صبح و عصر اختلاف معنی دارآماری دیده شد. در گروه ماساژ بازتابی نیز در دو نوبت صبح و عصر بین میانگین تعداد نبض و درجه حرارت اختلاف معنی دار (001/0= P) وجود داشت. در گروه کنترل تغییر معنی داری در شاخص های فیزیولوژیک در دو نوبت کاری صبح و عصر دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد هر دو نوع ماساژ بر علائم حیاتی موثر بودند اما ماساژ استروک علاوه بر علائم حیاتی بیماران بر میزان اکسیژن خون شریانی آنها نیز اثر مثبت داشت؛ بنابراین انجام آن در این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی، ماساژ استروک، شاخص های فیزیولوژیک، درمان های مکمل
  • ناهید شاهقلیان، مه لقا دهقان، مژگان مرتضوی، فرزانه غلامی، محبوبه والیانی صفحات 12-24
    مقدمه
    یکی از شایعترین مشکلات بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی تحت درمان با همودیالیز، خارش می باشد. خارش علامتی آزاردهنده است که می تواند تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی این بیماران داشته باشد. متاسفانه درمان های موجود در تسکین این علامت ناموفق بوده اند و همچنان پیوند کلیه درمان قطعی محسوب می شود. طب مکمل یکی از روش هایی است که اخیرا برای تسکین خارش مطرح گردیده است. هدف از این مطالعه نیز، بررسی تاثیر ماساژ با و بدون روغن معطر بر تسکین خارش بیماران تحت همودیالیز بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که به صورت متقاطع در مراکز دیالیز بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. نمونه گیری به صورت آسان و از میان بیماران تحت همودیالیز که سه بار در هفته و هر جلسه به مدت 5-3 ساعت تحت همودیالیز قرار می گرفتند و دارای نمره خارش بالاتر از 3 بودند، انجام شد و نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه قرار داده شدند. نمونه های گروه ماساژ با/بدون روغن معطر، ابتدا 6 جلسه ماساژ با روغن معطر و سپس 6 جلسه ماساژ بدون روغن معطر را دریافت کردند و ترتیب دریافت مداخله در گروه ماساژ بدون/با روغن معطر، برعکس گروه اول بود. بین دوره های مداخله یک هفته جهت پاکسازی اختصاص داده شد. ماساژ به مدت 7 دقیقه و بر بازو، ساعد و دست فاقد فیستول انجام شد. در روش ماساژ با روغن معطر از 5-3 میلی لیتر روغن های اسطوخودوس، نعناع و درخت چای با خلوص 5% استفاده گردید و در روش ماساژ بدون روغن معطر از روغن بادام شیرین استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 40 بیمار مبتلا به نارسایی مرحله نهایی کلیه به طور تصادفی و به طور مساوی در دو گروه ماساژ با/بدون روغن معطر و ماساژ بدون/با روغن معطر قرار گرفتند. دو گروه از نظر متغیرهای سن، جنس، بیماری زمینه ای، شدت خشکی پوست و پارامترهای فیزیولوژیکی همسان بودند اما از نظر طول مدت دیالیز اختلاف معنی داری داشتند. آنالیز داده های مطالعه نشان داد ماساژ با روغن معطر و ماساژ بدون روغن معطر به طور معنی داری پس از مرحله اول و دوم مطالعه موجب تسکین خارش گردید، اما بین دو روش اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از ماساژ صرف نظر از نوع روغن مورد استفاده، می تواند موجب تسکین خارش در بیماران تحت همودیالیز گردد.
    کلیدواژگان: ماساژ با روغن معطر، همودیالیز، ماساژ بدون روغن معطر، خارش
  • فرزانه حسن زاده_مریم تولیت_احمد امامی_عباسعلی برکچی_زهر ا امامی مقدم صفحات 25-32
    مقدمه
    در سراسر دنیا، شیوع دیابت نوع 2 به سرعت در حال افزایش است. علیرغم درمان های متعددی که برای این بیماران وجود دارد هنوز این بیماران بخوبی کنترل نمی شوند. با توجه به بررسی مطالعات مشابه، اطلاعات ضد ونقیض در زمینه تاثیر دارچین در کاهش قند خون و هموگلوبین گلیکوزیله وجود دارد، لذا این مطالعه با هدف تاثیر دارچین بر هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی نوع 2 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 71 بیماردیابتی نوع 2 با نمونه گیری آسان در مطالعه وارد شده و به صورت تصادفی ساده در دو گروه (35 نفر دارچین و 36 نفر دارونما) قرار گرفتند. معیارهای ورود به مطالعه شامل عدم بارداری و شیردهی، HbA1c بیشتر از 7 و FBS بین 140 تا 250 و عدم استفاده از انسولین جهت درمان دیابت بود. به بیماران گروه مداخله علاوه بر درمان عادی روزانه یک گرم دارچین به مدت60 روز و به گروه دارونما نیز به مدت مشابه دارونما(سلولز میکروکریستالین) داده شد. میزان هموگلوبین گلیکوزیله روز اول و دو ماه بعد اندازه گیری شد. پس از جمع آوری داده ها تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS وآزمون های کای اسکوئر، من ویتنی، t مستقل و t زوج انجام شد.
    یافته ها
    دو گروه از لحاظ مشخصات فردی، BMI، HbA1c و FBS تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین سنی واحدهای پژوهش9/8± 3/54 سال بود میانگین و انحراف معیار HbA1c قبل و بعد از مداخله در گروه دارچین به ترتیب (7/1±9/8، 6/1± 9/8) و در گروه دارونما(4/1±4/8، 3/1±3/8) بود. اختلاف معنی داری در میزان هموگلوبین گلیکوزیله بین دو گروه دارچین و دارونما در روز اول و 60 روز بعد ازمداخله مشاهده نشد(870/0 = p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، با مصرف یک گرم دارچین به مدت 60 روز هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی نوع 2 کاهش نیافت. اما پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری با مقدار بالاتر دارچین و مدت مصرف طولانی تر انجام شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، دارچین، طب مکمل، هموگلوبین گلیکوزیله
  • جمشید فرجی، مسعود فلاحی خشکناب، حمیدرضا خانکه صفحات 33-45
    مقدمه
    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسایل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. آگاهی از وضعیت سلامت روانی سالمندان و مداخلات غیر دارویی موثر باعث دست یابی به بهداشت روانی این دوره می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر شعردرمانی گروهی بر وضعیت شناختی سالمندان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بوده، که در آن 72 نفر از سالمندان مقیم سرای سالمندان شهر اراک که دارای خصوصیات نمونه پژوهش بودند، به طورتصادفی دردو گروه مداخله (39نفر) و شاهد (33 نفر) جای گرفتند. برای گروه مداخله، برنامه شعردرمانی گروهی طراحی و طی 12 جلسه 60 دقیقه ای به مدت 6 هفته اجرا گردید. گروه شاهد بدون مداخله خاصی، در جلسات گروهی روزانه شرکت کردند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه وضعیت شناختی AMT بود. برای تجزیه تحلیل داده ها از آماره کای ا سکوئر و تی مستقل و همچنین برای بررسی روابط بین متغیرها از آزمونهای تی مستقل و تی زوج استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره وضعیت شناختی گروه مداخله از 17/7 قبل از مداخله به 38/7 بعد از مداخله افزایش یافت و نتایج اختلاف معناداری را در گروه مداخله نشان داد(01 /0 P).
    نتیجه گیری
    با توجه به این مطالعه می توان گفت که شعردرمانی گروهی بر افزایش وضعیت شناختی موثر است. لذا پیشنهاد می گردد، از این مهارت آسان و کم هزینه در خانه های سالمندان و حتی در منازل در جهت ارتقاء سلامت روان و بهبود وضعیت شناختی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سالمندان، وضعیت شناختی، شعردرمانی گروهی
  • هما صادقی اول شهر، مهناز بخشی*، زهرامقدم بهبودی، سعید گودرزی، حمید حقانی صفحات 46-57
    مقدمه

    گرگرفتگی یکی از شایع ترین مشکلات زنان در دوران یائسگی است و ممکن است اثرات نامطلوبی بر کیفیت زندگی آنان اعمال نماید. نگرانی های مربوط به عوارض هورمون درمانی جایگزینی موجب افزایش تمایل به تحقیق در مورد درمان های جایگزین از جمله گیاه درمانی در این زمینه شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصاره مریم گلی بر تعداد دفعات گرگرفتگی زنان یائسه انجام شد.

    مواد و روش ها

    طی یک کار آزمایی بالینی تصادفی کنترل شده سه سو کور، 84 زن یائسه 60- 45 ساله که با شکایت گرگرفتگی به مرکز بهداشتی و درمانی شماره 1 لاهیجان مراجعه کرده بودند به دو گروه مساوی تقسیم شدند. به گروه مداخله و کنترل به ترتیب روزانه یک کپسول100 میلی گرمی عصاره مریم گلی و دارو نما داده شد. متغیر اصلی مورد پژوهش تعداد دفعات گرگرفتگی بود که با استفاده از فرم ثبت تعداد گرگرفتگی ها به صورت خود گزارش دهی توسط شرکت کنندگان یک هفته قبل از مداخله و به مدت 8 هفته پس از شروع مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    هر دو گروه از نظر مشخصات جمعیت شناختی (به استثناء وضعیت اشتغال و شاخص توده ی بدنی) همگن بودند. همچنین دو گروه از نظر میانگین تعداد گرگرفتگی قبل از مداخله همسان بودند. پس از 8 هفته مداخله میانگین تعداد گرگرفتگی در هر دو گروه کاهش یافت اما این کاهش در گروه مداخله (مریم گلی) از نظر آماری به طور معناداری مشهود تر بود (004/0 = p).

    نتیجه گیری

    در این پژوهش تاثیر مصرف 8 هفته عصاره مریم گلی و دارو نما بر کاهش تعداد دفعات گرگرفتگی مشهود بود، اما این تاثیر در گروه مریم گلی مشهود تر بود. لذا می توان از این گیاه بومی و ارزان در تخفیف دفعات گرگرفتگی زنان یائسه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: گرگرفتگی، یائسگی، مریم گلی
  • فرشته نارنجی، مصطفی دلاور، محمد رفیعی صفحات 58-65
    مقدمه
    هدف این مطالعه تعیین مقایسه تاثیر مصرف پودر و ریشه تازه زنجبیل بر تهوع و استفراغ دوران بارداری می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کارازمایی بالینی 100 مادر باردار زیر 17 هفته بارداری، 18 تا 35 ساله که حداقل 24 ساعت قبل مبتلا به تهوع و استفراغ بودند بطور تصادفی در دو گروه 50 نفره قرار داده شدند در گروه اول 250 میلی گرم پودر زنجبیل و در گروه دوم ریشه تازه زنحبیل بصورت شربت زنحبیل یک فاشق چای خوری 4 بار در روز و به مدت چهار روز داده شد. قبل و بعد از مطالعه میزان تهوع و تعداد دفعات استفراغ مادر سنجیده و نتایج مورد تجزیه و تحلیل اماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد ریشه تازه زنجبیل در مقایسه با پودر زنجبیل به میزان تقریبا مشابه ای موجب کاهش میزان میانگین شدت تهوع 1/3 ± 98/2 در مقایسه با 84/2 ± 66/2و میانگین تفاوت تعداد دفعات استفراغ 08/1 ± 74/0در مقایسه با 01/1 ± 58/0 در پودر زنجبیل در بارداری می گردد. تمامی مادران شرکت کننده در این مطالعه زایمان طبیعی داشتند و رضایت از ریشه تازه زنجبیل بیشتر از پودر زنجبیل (94 ٪ در مقابل 80 ٪) بود.
    نتیجه گیری
    ریشه تازه و پودرزنجبیل می توانند موجب کاهش تهوع و استفراغ بارداری گردند.
    کلیدواژگان: بارداری، تهوع و استفراغ، پودر زنجبیل، ریشه تازه زنجبیل
  • سیمین تعاونی، ندا ناظم اکباتانی*، حمید حقانی صفحات 66-76
    مقدمه

    اختلال خواب در دوران پس از یائسگی شیوع چشمگیری دارد ودرمانهای مختلفی برای رفع این مشکل بیان شده است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر بادرنجبویه بر اختلال خواب زنان در این دوره زمانی می باشد.

    مواد و روش ها

    کارآزمایی بالینی تصادفی فوق برروی 100زن واجد شرایط نمونه ها که به مراکز بهداشتی ودرمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه نمودند، انجام گردید. از مکمل گیاهی بادرنجبویه استفاده شدوبعد از اخذ رضایت نامه کتبی از نمونه ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک وشاخص کیفیت خواب پیترزبرگ تکمیل شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمونهای (تی مستقل و تی زوجی) استفاده گردید.

    یافته ها

    اکثر زنان در گروه سنی 52-50 (62% 31 نفر)، سن یائسگی 49-45 (58 ٪ 29 نفر)، تعداد فرزندان 4-3 (52 % 26 نفر) و تفاوت سنی با همسر4-1 (42 ٪ 18 نفر)بودند. بیشتر آنان بی سوادوخانه دار بودند واز نظر اقتصادی در سطح متوسط قرار داشتند. همچنین توسط ابزار کیفیت خواب پیترزبرگ میزان اختلال خواب در این گروه حدود 70% بدست آمد. نتایج نشان داد که 20 درصد زنان مصرف کننده بادرنجبویه وصرفا 8 درصد مصرف کننده دارونما بهبود در وضعیت خواب خود را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله نشاندهنده تاثیر مکمل گیاهی بادرنجبویه بر اختلال خواب زنان یائسه بود. بنابراین توصیه می کنیم کادر درمانی وبهداشتی این مشکل را مد نظر قرار دهند و در صورت برخورد با آن مکمل های گیاهی را پیشنهاد نمایند.

    کلیدواژگان: یائسگی، بادرنجبویه، اختلال خواب، شاخص کیفیت خواب پیترزبرگ
|
  • Taghizadeh P., Hekmatpou D., Rahzani K., Kazerani H., Rafiei M. Pages 1-11
    Introduction
    Nowadays in many countries “massage” is considered as an important part of nursing care and in many clinical situations it is used as complementary treatment for stress reduction. This study with the goal of comparing of reflexive and stroke massages on physiologic indices in patients with MI was performed.
    Materials And Methods
    This clinical trial was performed in 2012 on 105 patients who were randomly assigned into three groups: reflexive massage، stroke massage and control groups (each with 35 patients). In the intervention groups each patient took massages for 15 minutes in morning and afternoon in one day. Vital signs and arterial O2 saturation were measured before and after the massage by blood pressure cuff، thermometer، and pulse oxymeter. Paired T test and X2 test were used to analyze data.
    Results
    The stroke massage produced significant difference between arterial O2 saturation levels (p =0. 002) and temperature rates (p =0. 017) in morning and afternoon in a day. Reflexive massage as well، causing significant difference between the mean of heart rate and temperature rates in morning and afternoon in a day (P= 0. 001). No significant differences in physiologic indices were seen in control group.
    Conclusion
    Results showed that both massages were effective on vital signs، but stroke massage besides effect on vital signs of the patients، had a positive effect on their arterial O2 saturations، so doing this massages on these patients is recommended.
    Keywords: reflexive massage, stroke massage, physiological indices, complementarytherapy
  • Nahid Shahgholian, Mahlegha Dehghan, Mojgan Mortazev, Farzaneh Gholami, Mahboobeh Valiani Pages 12-24
    Introduction
    Pruritus is a common and troublesome side effect of end stage renal disease. It can directly influences on quality of life in affected patients. Unfortunately present treatment options are not successful in alleviating this symptom and yet kidney transplantation is the best option. Since one of the recent therapies in reducing pruritus is complementary medicine، the present study investigated the effect of massage with/without aromatic substances on alleviating pruritus.
    Methods
    this study was a crossover clinical trial which has been performed in selected dialysis centers in Isfahan Medical University. Sampling was convenience and all hemodialyzed patients who were dialyzed three sessions a week for 3-5 hours، participated in the study. Subjects were randomly allocated in two groups. Participants in with/without aromatherapy massage group were delivered 6 sessions massage with aromatic substances firstly، and then after one week washout، delivered 6 sessions massage without aromatic substances، simultaneously In without/with aromatherapy massage group the order of interventions were vice versa. Each massage session took 7 minutes. 3-5 milliliters of aromatic substances (mixture of lavender، peppermint and tea tree oils which diluted to 5% by using sweet almond oil) or sweet almond oil were used in each session.
    Results
    in this study 40 patients participated in the investigation، were randomly allocated in two groups. The groups were matched in sex، age، underling diseases، degree of xerosis and physiologic parameters but the length of being treated with hemodialysis were significantly different between two groups (p= 0. 03). Analyses of data showed a statistically significant difference before and after both interventions in both periods (p<0. 05) but there was no significant difference between two interventions in both groups.
    Conclusions
    use of massage regardless to be with or without aromatic substances can significantly alleviate pruritus in hemodialyzed patients.
    Keywords: Aromatherapy Massage, Hemodialysis, Massage with carrier oil, Pruritus
  • Hasanzade F., Tolyat M., Emami A., Barakchi A., Emamimoghaadam Pages 25-32
    Introduction
    The prevalence of type 2 diabetes is increasing rapidly in the world. Dietary modification in these patients helps to control blood sugar. Traditional herbs and spices also can be used to control blood glucose concentrations. Research shows that adding cinnamon to the diet reduced the serum glucose in diabetic patients. Considering the contradictory results، this study was to determine the effect of cinnamon on HbA1c in Patients with Type 2 Diabetes.
    Methods
    This clinical trial study was accomplished in two groups، so that، 71 type 2 diabetic patients were selected randomly in two groups (cinnamon، placebo) of them 35 were in cinnamon Group and 36 placebo groups. Two groups were matched according to BMI، HbA1c، and FBS. Participants in cinnamon group were treated with cinnamon (1 g/day) in an outpatient setting (shahid ghodsi center). Another group also give same appearance drug (placebo) for60 days. Follow-up were done at 30 and 60 days later. HbA1c at the first day and end of study was determined. Analysis of data was done with spss.
    Results
    There was no significant difference2 in the change HbA1c from baseline and 60 days late r in two groups (p=0/870).
    Conclusions
    In this study، HbA1c did not change significantly in these patients. So we cannot advise cinnamon for treating type2 diabetes patients. But we suggest this study accomplish with higher dose of cinnamon for treating type2 diabetes patients.
    Keywords: Cinnamon, Diabetes, complementary, alternative medicine, herbal medicine
  • Jamshid Faraji, Masoud Fallahi Khoshknab, Hamid Reza Khanke Pages 33-45
    Introduction
    Aging is a critical period of human life and the issues and needs of this stage is a social necessity. Awareness of mental health and effective non-pharmacological interventions is helpful to achieve the mental health during this period. The aim of this study is to investigate the effect of a poetry therapy on the cognitive status of the elderly.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted with 72 elderly people in Arak city sanitarium who were included in sample research، and randomly allocated in two groups of intervention (n=39) and controls (n=33) were classified. Group intervention program designed poetry therapy group and 12 sessions of 60 minutes was carried out for 6 weeks. Without special intervention group participated in regular team meetings. Additionally، the data collection tools were the questionnaire، the demographic information and the cognitive status questionnaire (AMT). To analyze and collect data، chi-square and t-tests and paired t- test were used.
    Results
    Findings of this study showed a significant difference between pre and post intervention، where the cognitive status mean score in experimental group increased from 7/17 to 7/38 (p< 0/01). It means that cognative status increase by means of poetry therapy teqnique، but no significant difference was observed in the control group (p>0/07).
    Conclusion
    According to this study we can say that a group poetry therapy is effective on cognitive status. It is recommended to use such an easy and low cost skill at nursing homes and even your own houses to promote mental health and cognitive status.
    Keywords: Elderly, Cognitive status, Group poetry therapy
  • Sadeghi A., Bakhshi M., Behboodi M.Z., Goodarzi S., Haghani H. Pages 46-57
    Introduction

    Hot flashes is the most common problem in postmenopausal women، which may have adverse effects on their quality of life. Concerns about the effects of hormone replacement therapy has been increased the desire to investigate alternative treatments such as herbal therapy for this problem. This study aimed to evaluate the effect of sage extract on frequency of hot flashes in postmenopausal women.

    Method

    This study was a randomized controlled trial. Using a triple- blind design (participants and researcher blind to group assignment and data analyst blind to groups until after initial analyses)، participants were assigned randomly to sage extract or identical placebo. Participants included 84 women aged 45 to 60 referred to the Health Center of Branch No. 1 of Lahijan with complain of hot flashes in the fall of 1391. The main variable of this study was the frequency of hot flashes. Participants using a hot flash check list، recorded their frequency of their hot flashes before and 8 weeks after the beginning the intervention (daily intake of100 mg capsules of salvia extract or identical placebo capsules).

    Results

    The two groups were similar in terms of the mean number of hot flashes before the intervention. After 8 weeks of intervention the mean number of hot flashes decreased in both groups. But statistically significant difference was found between the participants’ pre-intervention and post-interventionin sage group. (p=0،004).

    Conclusion

    This study showed that both the sage extract and placebo were effective in reducing the frequency of hotflashes but the sage was more effective. Therefore this native and cheap plant can be used for this common problem of postmenopausal women.

    Keywords: Hot flashes, Post menopausal women, Sage
  • Fereshteh Narenji, Mostafa Delavar, Mohammad Rafie Pages 58-65
    Introduction
    The aim of this study was to compare the effect of powdered and fresh ginger root on nausea and vomiting during pregnancy.
    Methods
    In this clinical trial study 100 pregnant women below 17 weeks gestational age، age 18-35 years، who had nausea and vomiting in 24 hours were randomly placed in two groups of 50. The first group took 250 mg ginger powder and second group took fresh ginger root as one teaspoonful ginger syrup، four time per day and for four days. Before and after interventions the rate of nausea and the number of vomiting in mothers were measured and the results analyzed.
    Results
    Results showed fresh root of ginger compared with ginger powder is almost the same reduced in average of the rate of severity of nausea [2/98± (3/1) compared with 2/66± (2/84)] and average of the number of vomiting [0/74± (1/08) compared with 0/58± (1/01)]. All of the mothers participating in this study had normal delivery and the syrup of ginger fresh root was more satisfied (90% compared with 80%).
    Conclusion
    Notify to the result of this study، it is seem the ginger powder and fresh root can be effective for pregnancy nausea and vomiting. fresh root
    Keywords: Pregnancy, Nausea, vomiting, Ginger powder, ginger
  • Taavoni S., Nazem Ekbatani N., Haghani H. Pages 66-76
    Introduction

    One of the most common problems in menopausal women is sleep disturbance and different ways are used to solve these problems. The aim of this study was to investigate effect Lemon Balm on sleep disturbance among menopause women.

    Methods

    In this study a randomized controlled trial design was employed. Participants consisted of 100 women with menopause aged 50-60، who suffered from insomnia. After obtaining inform consent from the subjects completed demographic and Petersburg sleep quality index Questionnaire. Descriptive and inferential statistics (T-Test، pair T-Test) were used to analyze the data.

    Results

    Most of the women were in the 50-52 year group (62%)، menopause age was 45-49 (58%)، and number of children was 3-4 and age difference with their spouse was1-4 year (42%). Most of them were illiterate and at medium economic class. Also، the results of the initial PSQI showed a frequency of sleep disturbance of 70%. The results show 20 percent of the participants in the intervention group and 8 percent in the placebo group showed an improvement in the quality of sleep.

    Discussion

    The results show the effect of lemon balm herbal supplement on sleep disorders in postmenopausal women. Therefore، we recommend that medical staff should consider this problem and dealing with it in herbal supplements offer.

    Keywords: Lemon Balm, Menopause, Pittsburg sleep quality Index, sleep disturbance