فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی فرزداکیا، محمدحسن احرامپوش، مجید کرمانی، کاظم ندافی، احسان ابویی مهریزی صفحات 7-20
    زمینه و هدف
    بررسی تصفیه خانه هایی که با سیستم طبیعی بهره برداری می گردند ممکن است به این خاطر باشد که نمی توانند آن طور که تصور می شده راهبری شوند و یا اینکه می بایست برای کارکرد بهتر دچار تغییر و تحول شوند. مثلا جهت حذف نوترینت ها بهینه گردند. مزیت تعیین ضرایب سینتیکی مدل در این است که یک مدل می تواند برای متناسب شدن با داده ها تنظیم شده و سپس برای آنالیز گزینه ها جهت بهبود فرایند استفاده گردد. در این پژوهش راندمان و تعیین ضرایب سینتیکی درحذف نوترینتها در نیزار زیر سطحی بررسی شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر بررسی سینتیک واکنش های بیولوژیکی در حذف نوترینت ها در بسترهای نی تصفیه فاضلاب می باشد. نمونه برداری از سه محل از تالاب و در مدت 6 ماه صورت پذیرفت. مقدار نوترینت ها با سنجش TKN، آمونیاک، نیترات و فسفات کل انجام گرفت.
    یافته ها
    متوسط غلظت خروجی برای TKN، آمونیاک، نیترات و فسفات کل از وتلند شاهد و وتلند دارای نی 15/41، 59/23، 735/1، 43/6 میلی گرم در لیتر و 91/28، 995/19، 49/1و63/5 میلی گرم در لیتر می باشد. مدل های مورد پژوهش مدل حذف آلاینده مرتبه اول، مدل حذف آلاینده مرتبه دوم و مدل استوور کین کانن می باشد و با پارامترهای آماری (maxμ، kB) مدل ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    حذف نوترینتها در سیستم تصفیه خانه فاضلاب یزد قابل توجه می باشد، وجود نی در بستر ها کارایی چندانی در بهبود عملکرد سیستم نداشته و می توان پیشنهاد داد که گیاهانی با حذف بیشتر در سیستم مورد بررسی قرار بگیرند، در خصوص پیش بینی رفتار حذف نوترینتها، مدل استوور-کین کانن نزدیکترین ارتباط ریاضی بین پیش بینی های تئوری و داده های میدانی واقعی ارائه نمود.
    کلیدواژگان: فاضلاب، نیزار زیر سطحی، نوترینت، ضرایب سینتیکی، یزد
  • رسول خسروی، مهدی فضل زاده، زهرا صمدی، حکیمه مصطفوی، علی اکبر تقی زاده، حدیقه دری صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    فنل و مشتقاتش در فاضلاب های صنایع مختلفی از قبیل پالایشگاه های نفت، کوره های زغال سنگ، کک سازی ها، کارخانه های پتروشیمی و صنایع تولید رزین و پلاستیک حضور دارند. این ماده برای انسان و محیط زیست بسیار سمی می باشد. یکی از روش های حذف فنل از محلول های آبی استفاده از فر آیند جذب می باشد. امروزه یکی از جاذب های مورد توجه خاص زائدات کشاورزی می باشند، بنابراین هدف از این تحقیق استفاده از کربن پوست درخت سنجد (CSB) و همچنین کربن اصلاح شده آن با نانو ذرات اکسید روی (ZnO/CSB) به دلیل فراوانی این ماده زائد در منطقه بوده است.
    روش کار
    این مطالعه نوعی مطالعه بنیادی کاربردی است که به صورت ناپیوسته انجام شد. در این مطالعه جاذب در دمای 500 درجه به 2 مدت ساعت کربنه شد و برای اصلاح آن با نانوذرات اکسید روی از روش غوطه وری استفاده گردید. جهت تهیه غلظت های مورد نیاز از حل کردن فنل کریستالی در آب مقطر استفاده شد. آزمایشات در ارلن های به حجم 100 سی سی بر روی شیکر انجام شد و اثر متغیرهای مختلف pH، زمان واکنش، دوز جاذب، غلظت فنل اولیه و سرعت اختلاط مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری فنل به روش اسپکتروفتومتری 4-آمینو آنتی پیرین بر اساس روش های ارایه شده در کتاب روش های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Excel صورت گرفت.
    یافته ها
    pH بهینه جذب برای هر دو جاذب 2 به دست آمد و بهترین شرایط برای هر دو جاذب در غلظت 50 میلی گرم بر لیتر با دوز 1 گرم بر لیتر جاذب و سرعت اختلاط 200 دور بر دقیقه به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مشخص شد که نانو ذرات اکسید روی تثبیت شده بر روی جاذب، سبب افزایش ظرفیت جذب گردیده است.
    کلیدواژگان: فنل، زائدات کشاورزی، نانو ذرات، تصفیه
  • محمد نوری سپهر، کمال الدین کریمیان، اسماعیل قهرمانی، منصور ضرابی، مقصود جعفری نیا صفحات 31-46
    زمینه و هدف
    فلوراید از جمله عناصر ضروری برای سلامت انسان می باشد و در مقادیر استاندارد از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. اگر میزان فلوراید بیش از مقادیر استاندارد گردد باعث بروز برخی از بیماری ها از قبیل سندرم آلزایمر، عقیمی، شکنندگی استخوانها و اختلال در عملکرد غده تیروئید می گردد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی کارائی پوکه معدنی و شکل اصلاح شده آن در حذف فلوراید از محلول های آبی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه از پوکه معدنی و شکل اصلاح شده آن با پراکسید هیدروژن جهت حذف یون فلوراید استفاده گردید. پارامترهای مختلفی از قبیل pH (10-2)، دمای محلول (20 تا 60 درجه سانتی گراد)، دوز جاذب (g/L 10-2)، غلظت اولیه فلوراید (mg/L 20-5) و زمان تماس (210-1 دقیقه) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در سیستم ناپیوسته و با تغییر دادن یک پارمتر و ثابت نگه داشتن سایر پارامترها انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس، غلظت اولیه یون فلوراید و دوز جاذب کارائی حذف افزایش می یابد. همچنین مشخص گردید که کارائی حذف فلوراید با افزایش دمای محلول کاهش می یابد. بیشترین میزان حذف فلوراید در pH برابر 6 مشاهده گردید. در 6=pH، دوز جاذب برابر 10 گرم بر لیتر و غلظت اولیه یون فلوراید برابر 20 میلی گرم بر لیتر بعد از زمان تماس 210 دقیقه، مقدار باقیمانده فلوراید به مقادیر 76/1 و 23/1 میلی گیرم بر لیتر به ترتیب توسط پوکه معدنی خام و پوکه اصلاح شده رسید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه مشخص کرد که پوکه معدنی و بخصوص شکل اصلاح شده آن با پراکسید هیدروژن قابلیت بالایی در حذف یون فلوراید دارند و می توانند به عنوان یک جاذب ارزان قیمت جهت حذف فلوراید مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فلوراید، پوکه معدنی، سیستم ناپیوسته، فلوروزیس
  • محمد حسنی، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی، مهدی کاظم زاده صفحات 47-56
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش با وجدان بودن بر رضایت و استرس شغلی با در نظر گرفتن نقش میانجی کنترل ادراکی انجام شده است.
    روش کار
    جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان بیمارستان امام رضا (ع) اعم از پرستاران، پزشکان عمومی و متخصص و کارکنان بخش اداری شهر ارومیه بوده که از میان آنان 248 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد با وجدان کاستا و مک گوری، رضایت شغلی برایفیلد و روتس، استرس شغلی هاوس و ریزو و کنترل ادراکی تتریک و لاراکو جمع آوری گردید. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در الگوی مورد نظر ویژگی شخصیتی با وجدان بودن با رضایت و استرس شغلی رابطه مثبت و معنی دار دارد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه بین ویژگی شخصیتی با وجدان بودن با رضایت شغلی و استرس شغلی از طریق کنترل ادراکی میانجیگری می شود. در الگوی مورد نظر، تمام وزن های رگرسیونی از نظر آماری معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    این نتایج بر ضرورت بازشناسی نقش میانجی کنترل ادراکی در بررسی رابطه علی ویژگی های شخصیتی با وجدان با پیامدهای آن تاکید می کند.
    کلیدواژگان: باوجدان بودن، رضایت شغلی، استرس شغلی، کنترل ادراکی
  • پگاه بهمنی، افشین ملکی، اسمعیل قهرمانی، شادی کهزادی صفحات 57-67
    زمینه و هدف
    سمیت، سرطان زایی و جهش زایی از جمله مشکلاتی هستند که مواد رنگزای راکتیو در محیط زیست ایجاد می کنند. روش های متداول تصفیه فیزیکی و شیمیایی مانند انعقاد، فلوکولاسیون، جذب سطحی و... قادر به تخریب این ترکیبات نبوده و منجر به ایجاد آلودگی های ثانویه محیطی می شوند. فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته از جمله اکسیداسیون فنتون یکی از موثرترین فرآیندها برای حذف آلاینده های رنگی از محلول های آبی به شمار می روند. در این تحقیق توانایی حذف ریمازول بلاک B (RB-B) از محیط آبی توسط فرآیند اکسیداسیون فنتون مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع تجربی- مداخله ای است که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفت. به منظور تعیین تاثیر اکسیداسیون فنتون در حذف ماده رنگزای ریمازول بلاک B سنجش اپتیمم متغیرهای pH، سولفات آهن، پراکسید هیدروژن و زمان واکنش در راکتورهای بسته با ظرفیت 1 لیتر انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد در غلظت 100 میلی گرم در لیتر، اپتیمم مقدار سولفات آهن و پراکسید هیدروژن به ترتیب 10 و 50 بود و در غلظت های 200 و 500 میلی گرم در لیتر این مقادیر به ترتیب50 و 300 میلی گرم در لیتر بود. تحت شرایط اپتیمم راندمان رنگزدایی در مدت زمان 15 دقیقه و 3 = pH برای هر 3 غلظت ماده رنگزا بالای 95 درصد بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این تحقیق، فرآیند فنتون روش موثری برای تصفیه غلظت های مختلف ماده رنگزای ریمازول بلاک B در فاضلاب است. انتخاب غلظت مناسب فنتون به منظور کاهش هزینه های تصفیه، مسائل زیست محیطی و کاهش مقدار لجن تولیدی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: آلایتده های رنگی، ریمازول بلاک B (RB، B)، فرآیند اکسیداسیون فنتون
  • افشین تکدستان، نظام الدین منگلی زاده صفحات 68-76
    زمینه و هدف
    فسفر یک ماده غذایی مهم برای گیاهان است و در پدیده اتروفیکاسیون آب های سطحی نقش دارد. در این تحقیق، بازدهی حذف ارتوفسفات توسط فرآیند ترسیب شیمیایی با استفاده از آهک و بنتونیت از فاضلاب شهری، در تصفیه خانه فاضلاب غرب اهواز مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    این تحقیق در مقیاس آزمایشگاهی، روی پساب ورودی به زلال ساز ثانویه انجام شد و تاثیر pH و میزان ماده منعقد کننده با استفاده از آزمایش جار بر بازدهی حذف ارتوفسفات مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش pH و میزان ماده منعقد کننده، بازدهی حذف ارتوفسفات افزایش می یابد و آهک نسبت به بنتونیت، بازدهی بالایی در حذف ارتوفسفات در pH طبیعی فاضلاب از خود نشان داد و توانست در میزان 80 و 7=pH، مقدار ارتوفسفات را به 404/0 برساند.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق آهک به دلیل عدم نیاز به تغییر pH فاضلاب جهت رساندن pH فاضلاب به pH بهینه و در نتیجه کاهش هزینه مواد شیمیایی و بازدهی بالا در حذف ارتوفسفات نسبت به بنتونیت، می تواند به عنوان یک منعقد کننده مناسب و اقتصادی در حذف ارتوفسفات از پساب خروجی از تصفیه خانه باشد.
    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، حذف شیمیایی ارتوفسفات، آهک، بنتونیت، تصفیه خانه فاضلاب غرب اهواز
  • عبدالله درگاهی، مقداد پیر صاحب، یوسف پورعشق، علی درگاهی صفحات 77-83
    زمینه و هدف
    آلودگی منابع آب به مواد آلی و مشکلات حاصل از آنها از قبیل ایجاد طعم و بوی نامطبوع و تشکیل فرآورده های جانبی گندزدایی، ضرورت دارد تا روش های حذف این مواد در آب آشامیدنی مورد بررسی قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی سیستم زدایش با هوا در حذف مواد آلی طبیعی از آب آشامیدنی می باشد.
    روش کار
    برای انجام این تحقیق، پایلوت سیستم زدایش با هوا از جنس PVC با قطر Cm15 و ارتفاعCm 140 که از قطعات لوله خرطومی پر گردید؛ طراحی، اجرا و راه اندازی گردید. سپس سیستم در 5 مرحله l/min 6/0، 8/0، 1، 2/1، 5/1 بارگذاری شد. میزان جذب نمونه ها در طول موج nm 7/253 و COD آن ها اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که COD و میزان جذب نمونه ها با گذشت زمان در دبی های l/min 6/0، 8/0، 1، 2/1 کاهش یافته است. با افزایش دبی ورودی، میزان جذب و COD نمونه ها در تمامی مراحل بارگذاری (به جزء بارگذاری l/min 5/1) افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سیستم زدایش با هوا قابلیت حذف مواد آلی را داشته به طوری که بیشترین میزان حذف در بارگذاری کم اتفاق افتاد. همچنین بین غلظت COD و میزان جذب نمونه ها (به جزء بارگذاریl/min 5/1) ارتباط معنی داری (95/0 R2≥) برقرار بوده و می توان بجای اندازه گیری COD از میزان جذب نمونه ها در طول موج اشعه ماوراء بنفش استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مواد آلی طبیعی، جذب، کیفیت آب، تصفیه آب، زدایش با هوا
  • یوسف حمیدزاده اربابی، منصور حاج قهرمانی، یوسف بابایی، امین علیزاده، صادق حضرتی صفحات 84-93
    زمینه و هدف
    همه ساله در نقاط مختلف دنیا میلیون ها انسان در اثر گزش حیوانات در معرض خطر ابتلای به بیماری هاری هستند. میزان حیوان گزیدگی در استان های اردبیل و گلستان بیش ازسایر نقاط کشور می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تلفیق برنامه های آموزش بهداشت با مداخلات مرکز بهداشت بر میزان بروز حیوان گزیدگی، سطح آگاهی و رفتارهای پیشگیری کننده از هاری در روستاهای منتخب شهرستان اردبیل اجرا گردید.
    روش کار
    در این مطالعه شبه تجربی با استفاده از روش حضوری و غیر حضوری بیش از 500 نفر از ساکنین روستاهای منتخب مورد آموزش قرار گرفتند. مداخلات و پیگیری های اجرایی نیز توسط مسئولان و کارکنان مرکز بهداشت شهرستان اردبیل در سال 1389 انجام گرفت. داده ها بوسیله پرسشنامه محقق ساخته در قبل و 2 تا 4 ماه بعد از آموزش جمع آوری گردید. آمار حیوان گزیدگی نیز از مرکز بهداشت شهرستان اردبیل اخذ گردید. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی تحلیلی (درصد فراوانی، میانگین، همبستگی و...) در نرم افزار spss انجام شد.
    یافته ها
    70% شرکت کنندگان را آقایان و 30% را خانم ها تشکیل داده بودند. آموزش بهداشت تاثیر مثبت بر آگاهی از ماهیت بیماری هاری و رفتارهای پیشگیری کننده از آن در گروه هدف داشت (05/0p<). همچنین آمار حیوان گزیدگی در طول مطالعه و یکسال بعد در مقایسه با چهار سال گذشته کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    تلفیق آموزش بهداشت با مداخلات و پیگیری های اجرایی توانست علاوه بر افزایش آگاهی و بهبود الگوهای رفتاری افراد، موجب کاهش میزان حیوان گزیدگی در سطح روستاها و به تبع آن کاهش خطر ابتلا به هاری گردد. استمرار این قبیل برنامه ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: حیوان گزیدگی، هاری، آموزش بهداشت
|
  • Pages 7-20
    Background And Objectives
    Investigating performance of naturally operated treatment plants may be due to the fact that they cannot be operated as desired or should be modified to achieve good performance e،g for nutrients removal. The advantage of the kinetic coefficients determination is that the model can be adjusted to fit data and then used for analyzing alternatives to improve the process. This study investigates the efficiency of subsurface artificial wetland and determines its kinetic coefficients for nutrient removal.
    Methods
    Present study investigated the kinetics of biological reactions occurred in subsurface wetland to remove wastewater nutrient. Samples were taken from 3 points of wetlands for 6 months. The nutrient content was determined through measuring TKN، ammonium، nitrate، and phosphate values.
    Results
    Average levels for TKN، ammonium، nitrate، and phosphate in effluent of control wetland and wetland with reed were41. 15، 23. 59، 1. 735 and 6. 43 mg/l and 28. 91، 19. 99، 1. 49 and 5. 63 mg/l، respectively. First order، second order، and Stover-Keane Canon models were applied and statistical parameters obtained from the models (i. e. µmax،kB) were analyzed.
    Conclusions
    The nutrients removal at Yazd wastewater treatment plant was remarkable and presence of reed beds has not a significant effect on system performance improvement. Other more efficient plants are suggested to be evaluated in the system. Stover-Keane Canon model provided predictions having the most significant relationship with actual data obtained from the field.
    Keywords: Wastewater, Wetland, Nutrients, Kinetic Coefficients, Yazd
  • Pages 21-30
    Objective &
    Background
    Phenol and its derivatives are common organic pollutants existing in wastewater of many industries such as oil refineries، coal processing، coking operations، and petrochemical، resin، and plastic manufacturing industries. Phenol is very toxic for human and environment. Adsorption is one of the processes used to remove phenol from aqueous solution. At present، one of the most interested absorbents is agricultural wastes. Thus، the aim of this study was application of carbonized service bark (CSB) and modified-carbonized services bark by ZnO nanoparticles (ZnO/CSB) due to the abundance of these wastes in the area studied.
    Methods
    This Applied fundamental study was performed in Batch system. The adsorbent was carbonized at 500 °C for 2 hours and soaking method was applied for their modification by ZnO nanoparticles. Required concentrations of phenol were prepared by dissolving crystalline phenol in double distilled water. All experiments were performed in 100 ml Erlenmeyer flasks on shaker and the effect of different parameters such as pH، contact time، adsorbent dosage، initial phenol concentration and mixing speeds were investigated. Phenol was measured by 4-aminoantipyrine colorimetric method according to standard methods for the examination of water and wastewater. Data were analyzed using Excel software.
    Results
    Maximum removal of phenol was observed at pH 2 for both adsorbents. The best condition for both adsorbents obtained in initial phenol concentration of 50 mg/l، adsorbent dose of 1 g/l and mixing speed of 200 rpm.
    Conclusion
    The results indicated that established ZnO on CSB may increase adsorption capacity and it can be used as an effective adsorbent for phenol removal.
    Keywords: Phenol, Agricultural Waste, Nanoparticle, Treatment
  • Pages 31-46
    Background and Objectives
    Fluoride is an essential element for human health and prevents tooth decay at standard levels. If fluoride concentration in drinking water exceeds standard levels، it may lead to various diseases such as Alzheimer''s syndrome، brittle bones، infertility، and thyroid disorder. Therefore، this work aimed to investigate efficiency of natural and modified pumice to remove fluoride from aqueous solution.
    Methods
    In this work، natural and modified pumice were used for removal of fluoride from aqueous solution. Several experimental parameters including pH (2-10)، temperature (20-60oC)، adsorbent mass (2-10 g/L)، initial fluoride concentration (5-20 mg/L) and contact time were studied. All experiments were conducted in batch system with varying one experimental parameter whilest others remaining constant.
    Results
    Results showed that removal efficiency was increased with increase in contact time، initial fluoride concentration، and adsorbent dosage. In addiiton، removal efficiency was decreased with increases in solution temperature. The highest removal efficiency was observed at pH 6. At pH=6، adsorbent doseof 10 g/L، fluoride concentration of 20 mg/L، and contact timeof 210 minutes، the final fluoride concentration reached to 1. 76 and 1. 23 mg/L by natural and modified pumice، respectively.
    Conclusion
    The results of present work demonstrated that pumice especially modified one،as inexpensive adsorbents،can be effectively used to remove fluoride.
    Keywords: Fluoride, Pumice, Batch System, Fluorosis
  • Pages 47-56
    Background and Objectives
    Present study was conducted to survey the role of conscientiousness on job satisfaction and job stress considering mediating effect of perceived control.
    Methods
    The statistical population of this study consisted all of Imam Reza hospital staff in Urmia، including nurses، GPs، specialists، and administrative staff. A sample of 248 individuals was chosen using stratified random sampling method. Data were gathered through standard questionnaires of; Costa and Mc Crae’s conscientiousness، Brayfield & Roth’s job satisfaction، House and Rizzo’s Job Stress، and Tetrick & Larocco’s perceived control. Structural Equation Modeling was applied to evaluate relations between latent and measured variables in a conceptual model.
    Results
    The results showed significant positive relationships between personality trait of conscientiousness and stress and Job Satisfaction. The results also showed that the relationship between personality traits of conscientiousness and Job Satisfaction and job Stress is mediated through perceived control. All regression weights were statistically significant in the concerned model.
    Conclusion
    The results emphasize on necessity of reassessing the mediating role of perceived control on surveying the causal relation among personality traits of conscientiousness and its consequences.
    Keywords: Conscientiousness, Job Satisfaction, Job Stress, Perceived Control
  • Pages 57-67
    Background and Objective
    Reactive dyestuff causes difficulties including toxicity، carcinogenesis، and mutagenesis in the environment. Traditional physical and chemical treatment methods such as coagulation، flocculation، and adsorption can’t destroy these compounds and cause secondary environmental pollution. Advanced oxidation processes like Fenton oxidation are one of the most efficient processes for dyestuff pollutants removal from aqueous solution. In this study، the ability of Remazol Black- B (RB-B) removal from aqueous medium by Fenton oxidation process was investigated.
    Methods
    This experimental-intervention study was carried out in laboratory scale. In order to determine the effect of Fenton oxidation on decolorization of RB-B، optimum levels of variables such as pH، FeSO4 and H2O2 and reaction time was measured in a 1 L batch reactor.
    Results
    The results of the experiments showed that for 100 mg/L of dyestuff the respective optimum concentrations of FeSO4 and H2O2were10 and50 mg/L. For 200 and 500 mg/L of dyestuff they were50 and300 mg/L، respectively. Under the optimal condition، pH=3 and 15 min of reaction time، up to 95% decolorization efficiency was achieved for all three concentrations of dyestuff.
    Conclusion
    Based on the results of this study، the Fenton process is an effective method for the treatment of different concentrations of RB-B dyestuff in wastewater. The selection of proper concentration of Fenton is important to reduce treatment costs، environmental problems، and sludge produced.
    Keywords: Color pollutions, Remazol Black, B (RB, B), Fenton Oxidation Process
  • Pages 68-76
    Background and Objectives
    Phosphorus as a main nutrient for plants is responsible for eutrophication of surface water. In this research، efficiency of orthophosphate removal through chemical precipitation process using lime and Bentonite clay was investigated in west wastewater treatment plant of Ahvaz.
    Methods
    This bench scale study was conducted on influent of secondary clarifier. The effect of pH and coagulant dose on orthophosphate removal efficiency was investigated using jar test.
    Results
    Orthophosphate removal efficiency increases by increasing coagulant dose and pH. Comparing with bentonit، lime displayed higher efficiency in orthophosphate removal from wastewater at normal pH range. Lime reduced orthophosphate concentration to 0. 404 mg/l at a dose of 80 mg/l and pH=7.
    Conclusion
    Comparing with bentonit، lime may be used as appropriate and economic coagulant to remove orthophosphate from effluent of wastewater treatment plant، since it has high efficiency and there is also no need to modify PH to an optimum level، resulting in reduced chemical cost.
    Keywords: Wastewater Treatment, Chemically Removal of Orthophosphate, Lime, Bentonite, Ahvaz
  • Pages 77-83
    Background and Objectives
    Pollution of water resources to organic matters and their associated problems including taste، odor، and formation of disinfectant by-products require evaluating removal methods for these materials from drinking water. This study aimed to evaluate performance of organic matter removal from water using deaerating system.
    Methods
    A PVC pilot deaerator tower (diameter=15، height=140 cm) was designed، constructed، and used for this study. The system was loaded in flow rates of 0. 6، 0. 8، 1، 1. 2، and 1. 5 l/min. Absorption of samples were measured at wavelength of 253. 7 nm and COD was determined for all samples.
    Results
    COD levels and absorption rates of samples decreased with time for flow rates of. 6، 0. 8، 1، and 1. 2 l/min. However، absorption rates and CODs increased with increasing flow rate (except for flow rate of 1. 5 l/min).
    Conclusion
    Deaeration tower system has capability to remove organic matters from water and the highest efficiency was observed at low flow rates. In addition، significant relationships (R2>0. 95) was observed between COD and absorption rates (except for flow rate of 1. 5 l/min)، and that COD may be measured through determination of absorption rate at UV wave length.
    Keywords: Natural Organic Matter, Absorption, Water Quality, Water Treatment, Deaeration
  • Pages 84-93
    Background and Objectives
    Millions of people around the world are at the risk of Rabies due to animal bites annually. Rates of animal bites in Ardabil and Golestan provinces are higher than other parts of the country. This study aimed to determine the impact of health education methods combined with executive interventions on incidence of animal bites and awareness on rabies and preventive behaviors in selected villages of Ardabil city.
    Methods
    In this quasi-experimental study، 500 participants from selected villages were trained using direct and indirect education methods. Executive interventions were applied by Ardebil district health center in2010. Data were collected using a researcher made questionnaire prior and 2-4 months after training program. Animal bites statistics were taken from Ardabil district health center. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    70 percent of participants were male and 30% were female. Health education significantly increased knowledge on nature of the rabies and preventive behaviors among target group (p<0. 05). Number of animal bites occurring in 2010-2011 was lower than the average number recorded for the years 2006-2009.
    Conclusion
    Integrating health education with executive control interventions may raise subjects'' awareness and behavioral pattern and decrease incidence of animal bites and consequently the risk of Rabies in selected area.
    Keywords: Animal Bites, Rabies, Health Education, Ardabil