فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1391)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • توکل حبیب زاده، محمد صالح عطار * صفحات 1-22

    پدیده های حقوقی دائم در حال خلق، محو و تغییرند. این خصیصه حقوق، یعنی تکامل پدیده های حقوقی که تابعی از تکامل پدیده های اجتماعی است، در حقوق بین الملل که مراحل نه چندان پیش رفته از تکامل خود را پشت سر می گذارد با قوتی بیش تر رخ می نمایاند. در واقع، حقوق بین الملل از مبادی جهان شناسانه خود گرفته تا فرایندهای اداری و اجرایی محصول آن، نو به نو در فرایند تبدیل و تبدل به سر می برد. عرصه منابع حقوق بین الملل نیز از این مقوله مستثنا نیست. حقوق نرم به عنوان یکی از فرایندهای جدید قاعده سازی در زمره منابع حقوق بین الملل قرار می گیرد. اختلاف نظر در رابطه با ماهیت آن زیاد و حتی در نظر اول بغرنج و لا ینحل می نماید. برآنیم که با طرح دو مبنای مختلف در تحلیل مفهوم حقوق به ارائه مفهومی از این پدیده نسبتا جدید در نظام منابع حقوق بین الملل دست یافته، از این رهگذر این مساله را که حقوق نرم واقعا در مقولات حقوقی جای می گیرد و یا این که پدیده ای غیرحقوقی است مورد تحقیق قرار دهیم.

    کلیدواژگان: حقوق نرم، حقوق سخت، منابع حقوق بین الملل، منطق دو ارزشی، منطق چند ارزشی
  • حمید درخشان نیا صفحات 23-34
    در قانون آیین دادرسی مدنی (اعم از سابق یا فعلی) سه شیوه دفاع معرفی گردیده است که عمدتا به عنوان ابزارهای مهمی در دست خوانده محسوب می شود و به کمک آن ها ممکن است رای به نفع وی صادر گردد. این سه شیوه عبارتند از: 1) ایراد، 2) طرح یکی از موانع رسیدگی، 3) دفاع ماهوی. اما با وجود این، هیچ یک از مفاهیم مذکور در قانون آیین دادرسی مدنی به درستی تعریف نشده و از یکدیگر تفکیک نگردیده اند. در این مقاله با بررسی تطبیقی در حقوق کشور فرانسه و فقه شیعه، موانع رسیدگی از ایرادات جدا شده، در موردی که به سبب وجود مانع، دعوا قابل طرح نیست، صدور قرار عدم استماع دعوا، پیش بینی و مورد بحث قرار گرفته است؛ زیرا گاه با وجود مانع رسیدگی، نیازی به دفاع خوانده در ماهیت دعوا و صدور قرار رد دعوا نیست. به علاوه، در موردی که مانعی برای رسیدگی وجود دارد قرار عدم استماع صادر می شود و این قرار مادام که مانع برطرف نشده از اعتبار امر مختوم برخوردار است. از این رو، بهتر است قانونگذار این طریقه دفاعی را در حقوق کشور ما به عنوان یک روش دفاع از ایرادات مجزا کند تا بدین ترتیب از تعداد دعاوی مطرح شده در دادگاه ها به نحو بارزی کاسته شود.
    کلیدواژگان: دفاع ماهوی، ایرادات، موانع رسیدگی، قرار رد دعوا، قرار عدم استماع دعوا
  • ابراهیم رهبری، نجمه کاظمی آهویی صفحات 45-72
    قرارداد عدم رقابت به مثابه یک ابزار حمایتی از پاره ای منافع مشروع، دارای ابعاد خاصی است که کم تر در حقوق ایران مورد اعتنا و تحلیل بوده است. این مقاله می کوشد تا در یک مطالعه تطبیقی و توجه به موازین خاص حقوق آمریکا و کشورهای اروپایی، ضمن به دست دادن مفهومی از این قرارداد، جنبه های خاص انحلال این قرارداد را مورد بررسی قرار داده، به تبیین اصول ویژه تعدیل آن بپردازد. تحلیل ها و نتایج حاصل، گذشته از آن که موضع ایستا و سنتی حقوق ایران در این عرصه را به چالش کشیده و ضرورت بازنگری در قواعد موجود را آشکار می سازند، الگو و راهکارهایی برای مواجهه با مقولات انحلال و تعدیل قرارداد عدم رقابت برای حقوق ایران ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: قرارداد عدم رقابت، انحلال قرارداد، تعدیل قرارداد، قراردادهای تجاری
  • رضا زیرایی، امیر زارعی، سید مجتبی واعظی صفحات 73-98
    قوانین انتخاباتی و نظام های انتخاباتی دو مفهوم متمایز از یکدیگرند؛ چه قوانین انتخاباتی تنها یکی از عوامل تکوین و انتظام هر نظام انتخاباتی است، هرچند که مهم ترین آن ها است. کسب پیروزی در هر رقابت انتخاباتی از رهگذر تفوق عددی و به بیان دیگر، متغیرهای کمی سامان می یابد. با این همه، برخی نظام های انتخاباتی، بسته به عوامل متعدد سیاسی – به طور مشخص نظام رای دهی ترجیحی که انگیزه اولیه طراحان آن حفظ حقوق اقلیت در جوامع چند قومیتی بوده است – موفق به تزریق متغیرهای معین کیفی در نفس انتخابات و نتیجه نهایی شده اند. به بیان دیگر، سازوکارهایی در این دستگاه های انتخاباتی پیش بینی شده است که صرف تفوق عددی یک نامزد یا حزب مفروض، منجر به تعیین نتیجه نهایی و لاجرم حذف دیگر نامزد ها و احزاب از گردونه رقابت انتخاباتی نمی گردد. این مقاله ضمن بررسی تطبیقی نظام های رای دهی ترجیحی در مقایسه با نظام های رای دهی اکثریتی، بر آن است که می توان از طریق روش پژوهش همبستگی اثبات کرد که در نظام رای دهی ترجیحی، هیچ گونه رابطه همبستگی میان تعداد آرای ماخوذ و پیروزی در انتخابات وجود ندارد و همین امر موجب تکثر هرچه بیش تر در جوانب مختلف انتخابات خواهد شد. صرفنظر از معایب، نظام رای دهی ترجیحی در مقایسه با دیگر نظام های انتخاباتی، از جمله نظام رای دهی اکثریتی، سازوکارهای دقیق تری برای ایجاد بسترهای حقوقی انعکاس حداکثری سلایق انتخاباتی رای دهندگان فراهم می آورد. منظور از واژه های دستگاه، نظام و شیوه، همان سیستم است.
    کلیدواژگان: نظام های رای دهی ترجیحی، اولویت بندی داوطلبان، برگه رای، استرالیا
  • محمد شریف شاهی، محمود جلالی صفحات 99-126
    تقویت، بهسازی و اجرای حقوق بشر از مهم ترین عرصه هایی است که سازمان های غیردولتی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی، نقش های عمده ای را در آن ایفا می کنند. در این عرصه، نهادهای عمومی و دولتی نیز در جهت ارتقای هرچه بیش تر حقوق بشر با سازمان های غیردولتی مشارکت می کنند. در این فرایند، رژیم حقوق بشر به صورت شبکه ای عمدتا فراملی است که در آن اقدامات بخش غیردولتی و دولتی به هم پیوند می خورد و حقوق بشر را به عنوان «سیاست عمومی جهانی» مطرح می سازد. شبکه سیاستگذاری عمومی جهانی برای حقوق بشر در این معنا عبارت از پیوستگی بین ارگان های دولتی، سازمان های بین المللی و جامعه مدنی است که برای دستیابی به اهدافی که به تنهایی قادر به تحقق آن ها نیستند، اقدام می کنند. به علاوه، سازمان های غیردولتی نقش های مکمل نظارتی و اجرایی برای سایر اجزا در این شبکه ایفا می کنند، به نحوی که بدون حضور آنان نظام حقوق بشر جهانی از مختصات یک سیستم کامل و بدون نقص برخوردار نیست. به نظر می رسد که با توجه به سیر تاریخی مشارکت سازمان های غیردولتی در عرصه حقوق بشر، مبانی این مشارکت، بیش تر ناشی از الزامات نظم نوین جهانی و ضرورت ها و اهمیت مسائل حقوق بشری است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حقوق بشر، سازمان های غیردولتی، جهانی شدن، جهانشمولی
  • مرتضی شهبازی نیا، حبیب رمضانی آکردی صفحات 127-150
    قانونگذار در ماده 251 ق.ت. ورشکستگی چند تن از مسوولان را پیش بینی کرده است. در حدود ماده مذکور، سوالاتی مطرح می شود که در این مقاله درصدد پاسخگویی بدان ها هستیم؛ از جمله این که آیا قانونگذار از دارنده سند تجاری در صورت ورشکستگی چند تن، حمایت کافی به عمل آورده است؟ آیا قانونگذار در این ماده برای دارنده حق رجحان در نظر گرفته است؟ موضع حقوق آمریکا در وضعیت مشابه چگونه است؟ این تحقیق نشان می دهد که تنها حمایت قانونگذار در صورت ورشکستگی چند تن از مسوولان (به موجب ماده 251ق.ت)، مسوولیت تضامنی مسوولان سند تجاری است. قانونگذار نه تنها حق رجحانی برای دارنده در نظر نگرفته، نظریه انتقال محل را نیز نپذیرفته است (مستنبط از ماده 251ق.ت). قانونگذار آمریکا در وضعیت مشابه از دارنده حمایت کم تری به عمل آورده است؛ زیرا در حقوق آمریکا مسوولیت مسوولان اسناد قابل انتقال تضامنی نیست، برای دارنده حق رجحان در نظر گرفته نشده، و نظریه انتقال محل نیز پذیرفته نشده است.
    * نویسنده مسوول مقاله: Email: Shahbazinia@modares.ac.ir 1. به تبعیت از قانونگذار در عنوان مقاله از واژه «نفر» استفاده شده است، اگرچه بهتر بود قانونگذار از کلمه «شخص» استفاده می کرد تا شبهه ای در شمول ماده 251 ق.ت. در مورد اشخاص حقوقی به وجود نیاید.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، مسوولیت تضامنی، اسناد تجاری، حال شدن دین
  • محمد عیسایی تفرشی، مهرزاد ابدالی صفحات 151-173
    مطالعه حقوق و قواعد حاکم بر قراردادها در فرانسه و ایران در مورد چگونگی حمایت از قرارداد، نشان می دهد که از چشم انداز تحلیل اقتصادی حقوق به سختی می توان قواعد حاکم بر قراردادهای این دو نظام حقوقی را با رویکرد واحدی تحلیل کرد. در این مقاله، حقوق قراردادهای فرانسه و ایران با دو رویکرد مطرح در حقوق و اقتصاد، یعنی رویکرد پارتو و رویکرد تامین انتظارات بررسی شده است. در واقع، رویکرد نئوکلاسیک مبتنی بر این فرض است که قواعدی انتخاب می شوند که ثروت اجتماعی را افزایش می دهند (یا در مواردی به کارایی پارتو منتهی می شوند) و ما را قادر می سازند تا بخش های مهمی از کلیت حقوق را بهتر درک کنیم. این مقاله نشان می دهد که برخی از دکترین های موجود در حقوق فرانسه و ایران، به صورت هماهنگ و همزمان، نه با رویکرد پارتو قابل جمعند، نه با رویکرد حداکثری کردن ثروت. بلکه در بعضی از موارد (و شاید در غالب موارد) به نظر می رسد رویکرد تامین انتظارات مورد توجه بوده است.
    کلیدواژگان: رویکرد پارتویی، رویکرد تامین انتظارات، تحلیل اقتصادی حقوق قراردادها
|
  • Tavakol Habibzade, Mohammad Saleh Attar Pages 1-22

    The legal phenomenon is continuously in creation، elimination، changing and diversification. This characteristic of law، e. i. the evolution of the legal phenomenon that is a function of social phenomenon، is more common in the international law – which is in its primitive process of development. Indeed، the international law، in the spectrum of its origin of cosmology to the executive and administrative processes، is steadily in conversion. So its arena of sources is not an exception to that feature. Although soft law، as a new process of law-making، is a new instant of the sources of the international law، which has been well-established، yet there exists controversy and disagreement on the nature of soft law and in some aspects is troublesome. We are on the idea that by presentation of two different bases in analyzing the concept of soft law (or law)، one would be able to explain the definition of this relatively new phenomenon in the system of the sources of the international law. Accordingly، we could examine whether soft law is a legal issue or is of any other essence، which the former is corroborated and affirmed.

  • Hamid Derakhshannia Pages 23-34
    vindication have been presented، which are mainly considered as some significant tools for the defendant and، by their assistance، the verdict may be issued in his/her favor. However، none of the concepts mentioned in the Civil Procedure Law have not been well defined and separated from each other. In one comparative survey with jurisprudence in France and Arab countries، it was distinguished that obstacles of trial from the separated objections in cases which، because of the existence of the obstacle، the claim basically is not actionable، issuing the order of not auditing the claim has been predicted and proposed. Sometimes، because of the existence of the trial obstacle، there would be no need for the defense of the defendant in the nature of a claim and issuance of the abatement of action. Therefore، it is better that the legislator separates this way of defense in the law of our country as a method of defending the objections in order to reduce the number of the propounded claims to the courts predominantly.
  • Ebrahim Rahbari, Najmeh Kazemi Ahooei Pages 45-72
    Non-competition agreement as a protective tool for certain legitimate interests has special aspects، which have not been attended and analyzed in Iranian law. This paper، regarding the particular rules of American and European countries in this framework، provides a brief notion of the ongoing non-competition agreement is going to bring up detailed issues on its dissolution and clarify the principles on modification of non-competition agreement. The arguments and results of this article not only challenge the inflexible and traditional rules of Iranian law on this subject and make clear the necessity of revising in them، but also provide some patterns and solutions in confront of dissolving and adjusting of non-competition agreement for law.
    Keywords: Non competition agreement, Dissolution of contract, Modification of contract, Commercial agreements
  • Reza Ziraei, Reza Ziraei, Seyed Mojtaba Vaezi Pages 73-98
    Electoral rules and electoral systems are two differentiated concepts. Since، the electoral rules are only one of the factors in creation and regularization of every electoral system، notwithstanding، it is the most important. Winning in any electioneering is organized through numerical supremacy or manely quantitative variables. For all that depending on numerous political factors – including modelers’ initial impetus of Preferential Voting System to retain minorities'' rights in multi-cultural communities – some electoral systems – specifically Preferential Voting System – have succeeded to import certain qualitative variables in election''s essence and the ultimate result. In other words، there are mechanisms contrived in these systems by which a sole numerical superiority in the earned votes in favor of a certain party or a candidate does not ascertain the final result and the consequent elimination of other parties and candidates from the electioneering competition. Meanwhile، we have examined the preferential voting system in comparison with the plurality voting system، which has been used as a comparative method for the appraisal of electoral institutions. It can be proved that there is no correlation between the number of earned votes and winning the election by the use of correlation research method in the latter system; this leads to more plurality in the election’s dimensions. Regardless of every imperfections and shortcomings، in comparison with the other electoral systems particularly plurality voting system، the preferential voting system has provided more accurate mechanisms for the utmost reflection of the electoral tastes of the voters.
    Keywords: Preferential voting systems, Candidate's preference, Ballot
  • Mohammad Sharif Shahi, Mahmoud Jalali Pages 99-126
    Strengthening، improvement and implementation of human rights are of most important areas in which the non-governmental organizations (NGOs) play a major role at the national، regional and international levels. The NGOs activities in the field of human rights، is backed by public and state institutes. Monitoring implementation of human rights standards at national، regional and international levels to a great extent depends on the NGOs measures and activities. In this process the international human rights regime operates mainly through an organized transnational network، in which public and private sectors join together and in which protection of human rights is considered as a global public policy. The global public policy-making for human rights in this sense is emerged from interconnectedness between the governmental organs، international organizations and civil society، where none of them is able to work separately to achieve its objectives. Moreover، the NGOs also play a complementary supervisory and executive role for other partners in the network in that without their presence the global human rights regime would lack the characteristic features of a comprehensive system. The historical development of NGOs contribution to human rights and the basic reasons for their participation result from the requirements of new international order and of the necessities as well as importance of human rights issues. Also، the social necessities in international community constitute the normative sources for the NGOs'' participation in policy-making، standardization and monitoring role in the field of human rights.
    Keywords: International Law, Human Rights, NGOs, Globalization, Universalism
  • Morteza Shahbazinia, Habib Ramezani Akerdi Pages 127-150
    The legislator of the Islamic republic of Iran predicts bankruptcy of several liable in Article 251 of Commercial Law. According to this article، several questions are left unanswered: Whether the legislator protects from the holder in condition that several liable were bankrupt or not? Whether the holder has priority or not? What is the position of the United State’s law in the presumption that several liable were bankrupt? The just protection from the holder in Iranian law is joint and several liability of the liable. In Iranian law، the holder has not priority. In the United State’s law، liability of the liable is not joint and several، and also the holder has not priority. The legislator does not accept the theory of provision in the Iranian and the United State’s law.
    Keywords: Bankruptcy, Joint, Several Liability, Negotiable instruments, Acceleration the debt
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Mehrzad Abdali Pages 151-173
    When studying the French and Iranian contract law، it is difficult to reconcile all of it with a single approach. The mainstream، neoclassical approach، based on the assumption that rules have to be chosen such that maximize social wealth (or، at other times، lead to a Pareto-efficient outcome)، can help us to understand an important part of that body of law. But، as will be shown، certain French doctrines and Iranian Law of contract cannot be reconciled with neither a Paretian approach، nor a wealth maximizing approach. In some instances، the law seems to be more concerned with the safety of expectations. In the next two sections، we will examine the main doctrines and rules of the French and Iranian contract law، trying to identify those that are compatible with both principles and are compatible with only one.
    Keywords: Paretian approaches, Safety of expectations approach, Law Economics of the Law of Contracts