فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 49 (بهار 1383)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 49 (بهار 1383)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهندسی ژئوماتیک و علوم جغرافیایی
    مهدی مدیری * صفحه 2

    مهندسی و علوم ژیوماتیک دربردارنده فعالیت هایی است که به اخذ (دریافت، جمع آوری، استنتاج و برداشت)، پردازش (شبکه بندی، مقیاس گذاری، محاسبات، ساختار توپولوژیک و شبیه سازی)، تجزیه و تحلیل، نمایش (توپوگرافی، نمایش دوبعدی، سه بعدی و انیمیشن) و مدیریت اطلاعات فضایی (مدلسازی و بهره برداری) می پردازند. علوم ژیوماتیک تنها در حوزه ژیودزی، فتوگرامتری، نقشه برداری، کارتوگرافی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و کاداستر خلاصه نمی شود، بلکه گستره وسیعی از علوم محیطی و فضایی را با فرصت های شغلی متنوعی در برمی گیرد. به علت گستردگی دامنه مهندسی و علوم ژیوماتیک، مشکلات تحقیقات نظری و کاربردی گسترده ای را دارد. متخصصان ژیوماتیک از تکنیک های پیشرفت جمع آوری اطلاعات (نظیر تصویربرداری دیجیتالی و تعیین موقعیت ماهواره ای) و از سیستم های رایانه ای پیشرفته ای استفاده می نمایند. به منظور برقراری تجسم و کمک موثر بر تصمیم سازی، اجرا و کنترل کلیه ساخت و سازهای رو، زیر و بالای زمین در پروژه های ذیل نقش اساسی را ایفا می کنند. · طراحی، ساخت و مدیریت پروژه های مهندسی شهری · اخذ (جمع آوری و برداشت) اطلاعات و تولید نقشه و چارت های دیجیتالی · مدیریت دارایی نظیر زمین، زیرساختارهای حمل و نقل، اموال و املاک (بوسیله GIS,LIS) · کنترل تغییرات محیط زیست و مدیریت منابع طبیعی (ازطریق سنجش از دور) · برنامه ریزی شهری · پیش بینی زلزله (از طریق اندازه گیری های حرکات بسیار آهسته زمین، · کنترل مراتب ایمنی سازه های مختلف نظیر پله ها، سدها، ساختمان های بزرگ و برج ها · اکتشاف و مهندسی برای تولید گاز و نفت در مناطق مختلف · اندازه گیری و کنترل مناطق حساس · تهیه و تامین اطلاعات در علوم پزشکی، معماری و باستان شناسی

  • سید یحیی صفوی صفحه 21

    پل ها، گذرها، فری ها، تونل ها و زیرگذرها رابط های سست و ضعیفی هستند و می توانند خطوط ارتباطی خطرناکی در زمان جنگ یا در زمان صلح باشند و در نتیجه برای دسته بندی و شناسایی آنها باید به مشخصه های آن توجه خاصی مبذول داشت.

  • نگرشی بر ویژگی های طبیعی تالاب شادگان
    حسین عساکره صفحه 25

    تالاب ها نه تنها از جنبه های مادی بلکه به لحاظ اکولوژیکی تبدیل توجه اند. از این رو شناخت این اکوسیستم های طبیعی و تلاش در حفاظت از آنها می بایست در سرلوحه توجهات علمی و عملی قرار گیرد. بدین منظور در جهت شناخت برخی ویژگی های اکولوژیکی هور شادگان به عنوان یکی از پهنه های حیاتی تلاش خواهد شد. هورشادگان از نظر رتبه بیست و دومین تالاب جهانی است و از جنبه های گوناگون اکولوژیکی، علمی، زیبا شناختی، اقتصادی و هیدرولوژیکی دارای ارزش می باشد. تالاب شادگان به دلیل مهاجرت پرندگان متنوع در فصول زمستان و اوایل بهار، از نواحی شمالی کره زمنی به آن، توسط سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان پناهگاه حیات وحش اعلام شده است. این تالاب در تاریخ 23 ژوین 1975 (2 خرداد 1354) توسط کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب دارای اهمیت بین المللی (به ویژه از لحاظ پرندگان آبزی) به ثبت رسیده است. (مجنونیان 1377) تالاب شادگان در منطقه ای با آب و هوای گرم و خشک واقع شده و دربرخی از سال ها در فصول گرم با کم آبی و یا بخش عمده ای از آن با خشکی مواجه می گردد. جانداران طی سال ها خود را با این شرایط اکولوژیکی تطبیق داده اند. (فرخیان و همکاران، 1376)

  • VLBI وسیله ای برای اندازه گیری جا به جایی های پوسته سطح زمین
    مجید مختارانی صفحه 32

    بیشتر از 25 سال از تاریخ توسعه و اجرا روش فضایی به نام اندازه گیری طول های مبنایی با استفاده از روش تداخل امواج (Baseline Interferometry VLBI= Very Long) می گذرد این روش امکان اندازه گیری حرکات پوسته زمین را به روش غیرمعمول فراهم نموده است. VLBI توانایی منحصر به فردی برای تعیین قالب مبنای اینرسی و برای اندازه گیری توجیه زمین ایجاد می کند. تغییرات در توجیه زمین در فضای اینرسی ناشی از دو موضوع زیر می باشد: الف- نیروی جاذبه ماه و خورشید ب- عکس العمل مجموع حرکات زاویه ای بین پوسته زمین، اقیانوس ها و جو VLBI امکان اندازه گیری مستقیم از توجیه زمینی در فضا را فراهم می کند که از آن دانشمندان علوم زمین مدلی مانند پدیده هایی همچون گشتاورهای زاویه ای جوی، جریانات جزرومدی اقیانوس ها و عکس العمل و بازتاب زمین جامد (صلب) را بررسی می کند.

  • جهت مناسب ساختمان در استان آذربایجان غربی
    حسن لشکری، رضا داودی صفحه 34

    استان آذربایجان غربی با توجیه به موقعیت جغرافیایی، شرایط توپوگرافی و سامانه های جوی حاکم در طول بخش عمده ای از سال از آب و هوای سرد تا نیمه سرد برخوردار است. بطوری که در 5 تا 8 ماه از سال شرایط بیوکلیمای سرد تا خنک در پهنه استان حکفرما می باشد. به دلیل اولویت اصلی در طراحی کلی ساختمان ه ا، مسئله دریافت حداکثر انرژی تابشی در محیط های مسکونی خصوصا در دوره سرد سال می باشد. با توجه به غلبه شرایط بیوکلیمای سرد و خنک در پهنه استان و همچنین نیاز کم به جریان هوا برای ایجاد شرایط مطلوب آسایشی در محیط (کمتر از 10 درصد در سال) در نیمه جنوبی و مرکز استان جهت جنوب شرق و در شمال استان جهت جنوب، بهترین جهت برای استفاده از انرژی تابشی خورشید برای گرمایش محیط های مسکونی می باشد.

  • ترجمه: حمید مالمیریان صفحه 41

    امروزه اغلب آب های موجود در سطح زمین به صورت مایه در دریاچه ها و اقیانوس ها می باشند. تقریبا دو درصد به شکل جامد بصورت یخ در ارتفاعات بلند و عرض های جغرافیایی زیاد قرار دارند. حدود ده درصد سطح خشکی زمین از یخچال پوشیده شده است. طی یک میلیون سال گذشته یا بیشتر، دوره های یخچال پی درپی روی بیش از 30 درصد از خشکی های سطح کره زمین وجود داشته است. دوران اصلی در طی دوره هایی بوقوع پیوست که آب و هوای زمین از آب و هوای کنونی سردتر بود تشکیل یخچال ها، هم در قالب شکل گیری «یخچال در دره که آن زبان های یخ، دره های کوهستانی را اشغال کردند و هم به شکل یخچال های قاره ای که در آن، قطعه های بزرگی از یخ بخش های چندین قاره را با یخ به ضخامت سه کیلومتر پوشانیدند، بود. این اندازه انسان را به تفکر وا می دارد و کمک می کند که توانایی پیشروی یک یخچال را برای کندن عوارض در طول مسیرش، توصیف کند. ما به طور اصولی شکل گرفتن اراضی رسوبی ناشی از تشکیل یخچال های قاره ای را بحث می کنیم. چهار مرحله مشخص در آمریکا تشخیص داده شده است. جدیدترین دوره یخ در طول دوره تشکیل یخچال ویسکون سینان بود که در یک فاصله زمانی بین 70000 تا تقریبا 10000 سال قبل اتفاق افتاد.

  • سعید صادقیان صفحه 46

    تاریخ شهر کربلا در دوران اسلامی از هنگام شهادت امام حسین(ع) آغاز می شود. نگاره (1) تصویر فضایی آیکونوس که در تاریخ 3 ژانویه 2003 اخذ شده حرم امام حسین(ع) که به همراه حرم ابوالفضل العباس(ع) و فضاهای پیرامون این دو جایگاه که هسته مرکزی شهر را تشکیل داده نشان می دهد.

  • آنالیز شبکه جهت ترافیک شهری در محیط GIS
    علی اکبر عزیزی صفحه 50

    در این مقاله به بررسی مسیریابی در شبکه های حمل و نقل شهری می پردازیم. با وجودی که شبکه های حمل و نقل شهری در زمره شبکه های دینامیک هستند ولی با استفاده از راه حل هایی که برای شبکه های استاتیک وجود دارد تا حدی می توان از پیچیدگی های این شبکه ها کاست. الگوریتم های مختلفی برای آنالیز شبکه وجود دارند که می توانیم به این منظور استفاده کنیم. در میان این الگوریتم دیجسترا خوشنام ترین الگوریتم است که خود دارای انواع مختلفی از جمله الگوریتم A و B می باشد. مهمترین مشکلی که در ارتباط با آنالیز شبکه های حمل و نقل شهری وجود دارد، مسئله ورود اطلاعات ترافیکی به برنامه آنالیز کننده الگوریتم است زیرا اطلاعات ترافیکی بطور دایم در حال تغییر می باشند. پارامترهای مختلفی در ترافیک موثر می باشند که به علت ماهیت غیرقابل پیش بینی بودن بسیاری از این پارامترها نمی توان مدل قابل اطمینان و موثری برای شبکه های حمل و نقل شهری ارایه کرد. دراین مقاله با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا در محیط اینترنت (یا اینترنت) یک راه حل نو و ابتکاری برای یافتن بهترین مسیر در شبکه های حمل و نقل شهری ارایه می شود.

  • افق های نوین فراروی علوم اجتماعی - GIS
    ترجمه: تهمینه دانیالی صفحه 55

    استفاده از سیستم اطلاع رسانی جغرافیایی (GIS)به گونه ای وسیع جای خود را در میان سایر علوم بازکرده و هم اکنون به عنوان یک ابزار پذیرفته شده از سوی تمامی سیستم ها و ساختارهای کنونی مورد نظر برای کارکردن در سطح زمین و به ویژه جمعیت انسانی ساکن بر آن، مطرح می باشد. (GIS) همچنین به عنوان یک تکنولوژی منسجم، سیستم (ساختار) در هم ادغام شده و کاهش دهنده اختلافات در بین آنها، در واقع به عنوان پیش شرط های (زمینه) مهم و ضروری در ایجاد زیرساخت های لازم تحقیقاتی در هر مورد استفاده ای وسیع خواهد داشت، مدنظر می باشد. مولف (نویسنده این متن) سیستم GIS را به عنوان یک نیروی بالقوه برای استفاده از زنجیره های وسیع تری از علوم اجتماعی و نیز تحقیقات علوم اجتماعی و مسایل مرتبط با آنها معرفی می نماید. او در این مقاله به بررسی و ارزیابی نقاط ضعف و قوت تکنولوژی پرداخته و در این راستا شش مفهوم کلیدی را در خصوص نحوه بکارگیری این سیستم (GIS)در علوم اجتماعی را مطرح می نماید. او بحث خود را با مفاهیم مرتبط با ابزار و اتصالات دیجیتالی زمین و ارزش های بالقوه آن به عنوان یک نیروی محرک به پایان می برد.

  • ارزیابی آلگوریتم های دایسترا و ژنتیک جهت یافتن کوتاه ترین مسیر در GIS
    حمید عبادی، روزبه شاد صفحه 60

    با توسعه روزافزون GIS، توابع تجزیه و تحلیل قابل اجرا توسط آن نیز به طور قابل توجهی گسترش یافته اند، که از جمله آنها می توان به آنالیز شبکه اشاره نمود. یافتن کوتاه ترین مسیر از آنالیزهای مهم شبکه می باشد که به عنوان یکی از کاربردهای مهم در مسایل حمل و نقل مطرح می گردد. با توجه به کاربردهای فراوان آنالیز مسیریابی، تنوع در نوع و حجم اطلاعات ورودی و پارامترهای گوناگون اثرگذار بر کارایی یک الگوریتم مسیریابی در یک سیستم اطلاعات جغرافیایی از سوی محققین راه حل های مختلفی برای حل مسئله مسیریابی ارایه شده است که از جمله آنها به الگوریتم دایسترا و ژنتیک می توان اشاره نمود. الگوریتم دایسترا یکی از معروف ترین روش های یافتن کوتاه ترین مسیر می باشد که قادر است در یک شبکه مشخص کوتاه ترین مسیر را با استفاده از محاسبات ماتریسی بیاید. اما در کاربردهای آنی، با توجه به حجم بالای اطلاعات ورودی، قید و شرط های پیچیده و نیاز به عملکرد سریع، این الگوریتم کارایی خود را از دست خواهد داد. بدین ترتیب که، با افزایش حجم محاسباتی در ماتریس شبکه، پیچیدگی زمانی آن نیز افزایش می یابد. برای رفع این مشکل از الگوریتم ژنتیک می توان استفاده نمود. الگوریتم ژنتیک یک تکنیک بهینه سازی است که با کوچک نمودن محدوده جستجو قادر است میزان محاسبات و تعداد مقایسه ها را کاهش دهد. در این مقاله با بررسی اجمالی تیوری گراف ها، نحوه عملکرد الگوریتم های مسیریابی دایسترا و ژنتیک مورد بررسی قرار گرفته و نتایج چند کار عملی ارایه می گردد. در نهایت با مقایسه و بررسی نتایج، نقاط قوت و ضعف هر یک از آنها مشخص خواهد شد.

|
  • Geomatic Engineering and Geographical Sciences
    Mahdi Modiri* Page 2

    Geomatic Engineering and sciences include activities that involve obtaining (receiving, collecting, deducing and utilizing), processing (networking, scaling, computing, topological structure and simulation), analysis, display (topography, two-dimensional, three dimensional and animation display) and spatial information management (modeling and exploitation). Geosciences are not limited to geodesy, photogrammetry, mapping, cartography, geographic information systems (GIS) and cadastre, but include a wide range of environmental and spatial sciences with a variety of career opportunities. The widespread applications of engineering and geomatic sciences demand widespread theoretical and applied research. Geomatic specialists utilize information collection techniques (such as digital imaging and satellite positioning) and advanced computer systems. They play a major role in providing visualization and effective assistance in decision making, and in implementation and control of all construction over, under and above the ground in the following projects. • Design, construction and management of urban engineering projects • Obtaining (collecting and utilizing) information and production of maps and digital charts • Asset management such as land, transport infrastructure and property (by GIS, LIS) • Control of environmental changes and natural resource management (through remote sensing) • Urban planning • Earthquake prediction (through measurements of very slow motion of the Earth), • Control of the safety of various structures, such as stairs, dams, large buildings and towers. • Exploration and engineering for production of gas and oil in different areas • Measuring and controlling sensitive areas

  • An Attitude to Natural Characteristics of Shadegan Wetland
    Hasan Asakareh Page 25

    Wetlands are significant not only materially, but ecologically as well. Hence the recognition of these natural ecosystems and efforts to protect them must be placed at the forefront of scientific and practical attention. In this regard, recognition of some of the ecological features of Hoor Shadegan as one of the vital zones will be sought. Hoor Shadagan is ranked as the twenty-second wetland in the world, and has various ecological, scientific, aesthetic, economic and hydrological values. The Shadegan wetland has been declared by the Environmental Protection Agency as a wildlife refuge due to the migration of various birds from northern areas of the globe to this place during the winter and early spring. This wetland was registered on 23 June 1975 by the Ramsar Convention as an internationally important wetland (especially for aquatic birds). (Majnounian 1998) The Shadegan wetland is located in a warm and dry climate, and in some years it is encountered in warm seasons with water shortage or aridity over a large part of it. The animals have adapted themselves to these ecological conditions over the years. (Farrokhian et al., 1997)

  • VBLI: An Instrument for Measuring Displacement of the Earth's Crust
    Majid Mokhtarani Page 32

    More than 25 years have passed from the date of development and implementation of the spatial method called “the base-lengths measurement using the Very Long Baseline Interferometry (VLBI)”. This method allows measurement of the motion of the Earth's Crust in an unusual way. The VLBI provides a unique ability to determine the format of inertial basis and to measure ground justification. Changes in ground justification in the inertial space are due to the following two issues: A. The gravity force of the Moon and the Sun B- The reaction of the sum of angular movements between the Earth's Crust, the oceans, and the atmosphere. The VLBI provides a direct measurement of ground justification in space, by which the Earth scientists examine cases including phenomena such as atmospheric angular torques, tidal currents of the oceans and reflections of solid (rigid) ground.

  • The Proper Direction of Buildings in the Province of Western Azarbaijan
    Hassan Lashkari, Reza Davari Page 34

    The province of West Azerbaijan, due to its geographical location, topographic conditions and governing atmospheric systems, experiences from cold to semi-cold weather over the main part of the year. Consequently, during five to eight months of the year, cold-to-cool bioclimatic conditions prevail in the province. Owing to these conditions, the main priority in the overall design of buildings is that of receiving the maximum radiation energy in residential areas, especially in the cold season. Considering the prevalence of cold and cool bioclimatic conditions in the province as well as the little need for the air flow to create comfortable conditions in the environment (less than 10% in year), the best direction for using solar energy to heat residential areas is “southeastern” in the southern and central parts of the province, and “southern” in the northen part of the province.

    Keywords: human bioclimate, building bioclimate, building direction, radiation energy
  • Hamid Malmirian Page 41

    Today, most of the water found on the surface of the earth is in lakes and oceans in the form of liquid. Almost two percent of water is in the form of solid as ice at high altitudes and geographic latitudes. About ten percent of the earth’s surface is covered by glaciers. Over a million years or more, the glaciers have consistently been on over 30% of the earth's surface. The main era took place during periods when the earth’s climate was colder than its current state. The formation of glaciers occurred both in the form of formation of a "glacier in the valley” in which ice occupied the mountainous valleys, and in the form of continental glaciers in which large parts of several continents were covered with ice with a thickness of three kilometers. This arouses humans into thought and helps them describe the advancing ability of a glacier to cut land features along its course. We rationally discuss the formation of sedimentary lands due to formation of continental glaciers. Four distinct stages have been identified in the United States. The last ice age has been during the formation of the Wisconsin Glaciation, which occurred within a time interval between 70,000 and almost 10,000 years ago.
     

  • Saeed Sadeghian Page 46

    The history of the city of Karbala in Islamic Era begins since the martyrdom of Imam Hussein. Image (1) shows the space image of IKONOS, taken on January 3, 2003, from the shrine of Imam Hussein, along with the shrine of Abolfazl al Abbas and the spaces surrounding these two sites that form the central core of the city.
     
     

  • Network Analysis of Urban Traffic Direction in a GIS Environment
    Ali Akbar Azizi Page 50

    In this paper, we study routing in urban transport networks. Although urban transport networks are among dynamic networks, but using solutions that are available for static networks, the degree of complexity of these networks can be reduced. There are various algorithms for network analysis that we can use in this regard. Amongst these algorithms, Dijkstra is the most popular one, which has several types, including algorithms A and B. The most important problem with the analysis of urban transport networks is the problem of entering traffic information into the algorithm’s analyzer program because traffic information is constantly changing. Different parameters are effective in traffic, and we can not provide a reliable and effective model for urban transport networks due to the unpredictable nature of many of these parameters. In this paper, using the Java programming language in the Internet, a novel and innovative solution is presented to find the best route in urban transport networks.

  • New Horizons for Social Sciences by Geographic Information Systems
    Tahmineh Daniali Page 55

    The use of Geographic Information System (GIS) has broadly established its prominence among other sciences and is now used as a tool accepted by all existing systems and structures for work at the Earth’s level, and in particular the human population residing on it. GIS will also have vast applications as a coherent technology, a combined system (structure) reducing the disagreements among them; in fact, as essential prerequisites for creating necessary research infrastructures in each case. The author of this text introduces the GIS as a potential force for using broader chains of social sciences, as well as for social science research and related issues. In this paper, he examines and evaluates the strengths and weaknesses of technology, and in this regard, he puts forward six key concepts on how to use this system (GIS) in social sciences. He concludes his discussion with concepts related to the ground’s digital tools and connections and their potential values as a driving force.

  • Evaluation of Dijkstra and Genetic Algorithms in Order to Find the Shortest Route in GIS
    Hamid Ebadi, Ruzbeh Shad Page 60

    With increasing development of GIS, the analysis functions applicable by it have also been significantly expanded, including network analysis. Finding the shortest path is among the important network analyses that is considered as one of the important applications in transportation issues. Considering the many applications of routing analysis, the variation in the type and volume of input information and various parameters affecting the efficiency of a routing algorithm in a geographic information system, various solutions have been proposed to solve the routing problem, including the Dijkstra and Genetic Algorithms. Dijkstra's algorithm is one of the most famous methods for finding the shortest route that can be used to find the shortest path in a given network using matrix computations. However, in instant applications, due to large volume of input information, complex constraints and the need for fast performance, this algorithm will lose its effectiveness. As computational volume increases in the network matrix, its time complexity increases as well. Genetic algorithm can be used to solve this problem. Genetic algorithm is an optimization technique that can reduce the amount of computations and number of comparisons by minimizing the search range. In this paper, with a brief overview of the Theory of Graphs, the operation of Dijkstra and genetics routing algorithms are reviewed and results of several practical works are presented. Finally, by comparing and verifying the results, the strengths and weaknesses of each of them will be determined.