فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1391)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد کاظم سوری، کمال سادات اسیلان، فولکر رومهلد، معین ناییجی صفحه 1
    نیتریفیکاسیون فرآیند اکسیداسیون میکروبی آمونیم به نیترات در خاک است که همراه با هدر رفت نیترات و آلودگی منابع آب و خاک می باشد. مواد شیمیایی ممانعت کننده فرآیند نیتریفیکاسیون اصولا جهت کاربرد در کشت محصولات باغبانی مخصوصا سبزیجات که عمدتا به صورت تازه مصرف می شوند و همچنین افزایش بازده کارآیی کودهای نیتروژنه توسعه یافته اند. کاربرد همزمان این ترکیبات با کودهای آمونیمی باعث تثبیت تغذیه آمونیمی و متعاقبا تجمع کم تر نیترات و اگزالات در سبزیجات و همچنین آلودگی کم تر آب های زیرزمینی می شود.
    در این مطالعه کارآیی کلراید به دو شکل کلراید پتاسیم و کلراید آمونیم در مقایسه با 3و4-دیمتیل پیرازول فسفات (DMPP) به عنوان یک ممانعت کننده استاندارد نیتریفیکاسیون به صورت آزمایش گلدانی تحت شرایط کنترل شده مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که DMPP به طور موثری از نیتریفیکاسیون در خاک در طول مدت آزمایش (هفت هفته) ممانعت نمود. از سویی دیگر کلراید به هر دو شکل کلرید آمونیم و کلرید پتاسیم در مقایسه با کنترل طی هفت هفته از شروع آزمایش، به طور معنی داری از نیتریفیکاسیون ممانعت نمود. اثرات ممانعت کنندگی کلراید رابطه مثبتی با غلظت های کاربردی کلراید داشت، به طوری که غلظت 500 میلی گرم بر کیلوگرم خاک ممانعت موثرتری را در مقایسه با غلظت های 250 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم خاک طی یک دوره 5 هفته آزمایش باعث گردید. نتایج همچنین بیانگر آن است که جدا از ممانعت کننده های تجاری نیتریفیکاسیون، کلراید همچنین می تواند به طور معنی داری از اکسیداسیون میکروبی آمونیم در خاک ممانعت کند. لذا در مناطقی که کلراید مشکلی جهت خاک نمی باشد کاربرد فرم های کلریدی نیتروژن احتمالا بتوانند کارآیی کود نیتروژنه را به طور چشمگیری افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نیتریفیکاسیون، آمونیم، نیترات، دیمتیل پیرازول فسفات، کلراید
  • مهدی استادی جعفری، امیر عباس رصافی صفحه 11
    پذیرش راهبرد توسعه پایدار در ابعاد جهانی و تمایل به بهره گیری از آن در بخش های مختلف، لزوم تدوین و طراحی روشی جامع و فراگیر را در دستیابی به این راهبرد تقویت می نماید. از سوی دیگر پیچیدگی ذاتی در اندرکنش بین اقتصاد، اجتماع و محیط زیست و تاثیر اساسی آن بر جامعه، نیازمند به کارگیری مدلی کارآ در سیستم های شهری شده است.
    این مقاله با استفاده از مدل های سیستم پویایی روشی را برای یافتن ارتباط علی- سببی میان حمل ونقل و سایر بخش های توسعه پایدار ارایه داده است.
    با درنظرگیری مطالعه موردی برای کلان شهر مشهد، نتایج شاخص ها در فاصله سال های 1388 تا 1408 مشخص شده است. در ادامه، 15 سناریو مورد ارزیابی قرار گرفته و الگوی مدیریتی مناسبی بر اساس بهبود شاخص های زیست محیطی در این شهر پیشنهاد شده است.
    در این ارزیابی، سناریوی افزایش قیمت حاملهای انرژی و اعمال محدودیت برای تردد خودروهای تکسرنشین، بیشترین تاثیر را بر روی شاخصها گذاشته و توانسته است رشد شاخصهای زیستمحیطی را طی 20 سال آینده بهینه نماید.
    کلیدواژگان: حمل ونقل پایدار شهری، مدل سیستم پویایی، سیاست و شاخص زیست محیطی
  • فرامرز معطر، کریم حسین میخچی، احمد محمد زاده، عبدالرضا کرباسی، اعظم سادات دلبری صفحه 29
    با توجه به اهمیت اندازه گیری فلزات سنگین در هوا در چارچوب این مقاله میزان غلظت فلزات سنگین (سرب و کادمیوم) هوا اندازه گیری و تحلیل گردیده است. نمونه برداری هوا توسط دستگاه نمونه برداری با حجم بالا(High Vloum Sampler) در فصول مختلف سال انجام پذیرفت و پس از آماده سازی نمونه ها، میزان غلظت فلزات سنگین به روش جذب اتمی تعیین گردید.
    نتایج حاصل به وسیله نرم افزار آماری Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، میانگین غلظت سرب و کادمیوم در نیمه دوم سال به ترتیبg/m3μ 41/0 و 04/0 بوده که در مقایسه با مقادیر استاندارد سرب و کادمیوم (g/m3μ 50/1، 15/0) غلظت این فلزات از حد استاندارد کم تر می باشد. نتایج موید این نکته است که میزان فلزات سنگین (سرب و کادمیوم) وابسته به شرایط محیطی به ویژه تلاطم هوا و میزان بارندگی بوده به طوری که در هنگام بارندگی میزان آلودگی به شدت کاهش یافته و در هنگام وارونگی هوا به علت تجمع آلاینده ها و عدم پخش آن ها آلودگی افزایش یافته است. نکته قابل توجه این است که میزان غلظت فلزات سنگین حتی در شرایط وارونگی از میزان استاندارد تعیین شده توسط مراجع بین المللی کم تر بوده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، راکتور تحقیقاتی، جذب اتمی، سرب، کادمیوم
  • محمد خزایی، رامین نبی زاده، کاظم ندافی، حسن ایزانلو، زینب یاوری، مهدی اسدی قالهری صفحه 39
    یک گندزدای خوب برای استفاده در آب و فاضلاب می بایست در رقت های خیلی کم بر میکروارگانیسم ها اثر کشندگی مناسب داشته باشد، برای انسان و حیوانات اثرات سمی اندکی داشته و اثرات و صدمات نامطلوب زیست محیطی آن ناچیز باشد. جستجوی گندزداهای غیر کلره ای که با همان اثر ضد عفونی کنندگی فاقد محصولات جانبی مضر باشند، همچنان ادامه دارد. محلول پراکسید هیدروژن با فرمولاسیون پایدار به همراه مقادیر جزئی یون نقره(با نام تجاری نانوسیل)، امروزه به عنوان یک گندزدای کارآمد جهت مصارف گوناگون ضدعفونی سطوح، گندزدایی میوه و سبزیجات، آب شرب و زدایش فیلم میکروبی تجهیزات پزشکی استفاده می شود.
    این مطالعه از نوع تجربی است. در این پژوهش پساب خروجی از تصفیه خانه فاضلاب شهر قم، تحت اثر گندزدایی توسط کمپلکس پراکسید هیدروژن-یون نقره قرار گرفت. از شش غلظت مختلف گندزدا استفاده شد.عملیات نمونه برداری در فصل بهار سال 1385 به صورت روزانه انجام یافت و حجم نمونه 12 عدد بود.
    نتایج نشان داد که در غلظت mg/L 80 و زمان تماس یک ساعت، 1/2 واحد لگاریتم حذف کلیفرم های مدفوعی صورت گرفت.در غلظت mg/L 240 حذف کلیفرم های مدفوعی به 6/3 واحد لگاریتم و در غلظت mg/L 480 نانوسیل، به بالاتر از 3/5 واحد لگاریتم رسید. در حاصل ضرب غلظت- زمان حدود(mg/l).min 5800 و بیشتر از آن، شرایط استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت تخلیه به آب های سطحی و مصارف کشاورزی (حداکثر 400MPN/100ml=) برآورده شد.
    با وجود مزایای عمده کمپلکس پراکسید هیدروژن- یون نقره در گندزدایی آب و فاضلاب، از جمله عدم تولید ترکیبات جانبی مضر، ایجاد باقی مانده قابل اندازه گیری، سهولت انتقال و نگه داری و عدم تولید بوهای ناخوشایند، به نظر می رسد، به کارگیری آن برای گندزدایی پساب ثانویه فاضلاب شهری به دلیل مصرف مقادیر فراوان تا احراز شرایط استاندارد، چندان مقرون به صرفه نیست. به کارگیری این گندزدا پس از فرایندهای ثالثیه تصفیه فاضلاب نظیر فیلتراسیون، احتمالا به مصرف مقادیر کم تری از گندزدا منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: گندزدایی، تصفیه خانه فاضلاب، پراکسید هیدروژن، یون نقره
  • عبدالرسول سلمان ماهینی، آزاده نادعلی، جهانگیر فقهی، برهان ریاضی صفحه 47
    نزولات جوی در محیط عاری از پوشش گیاهی به علت کم بودن نفوذ پذیری خاک، به مقدار کم در زمین فرو می روند و بیشتر در روی زمین جاری می شوند و همین پدیده به همراه سایر عوامل باعث فرسایش خاک و آلودگی آب های سطحی و کاهش حاصل خیزی خاک می شود. متاسفانه در چند سال اخیر، کاهش چشمگیری در پوشش جنگلی به خصوص پوشش درختی در استان گلستان مشاهده می شود، به طوری که این مساله یکی از دلایل بروز سیل های مهیب بوده است. در این مطالعه، از داده های ماهواره لندست و سنجنده ETM+، سال 2001 جهت طبقه بندی پوشش درختی استان گلستان به روش حداکثر احتمال استفاده شده است. برای این کار با توجه به اطلاعات و تجربه قبلی از انواع کاربری و پوشش سرزمین در این محدوده و مطالعه چشمی تصویر رنگ مجازی، پوشش درختی منطقه شناسایی شد و بر روی تصویر رنگ مجازی تعیین گردید. سپس، با استفاده از 6 باند تصویر شامل باندهای 1، 2، 3، 4، 5، 7 و نمونه های تعلیمی خام وطبقه بندی کننده حداکثر احتمال، طبقه بندی صورت گرفت. در مرحله بعد، از نقشه حاصل از طبقه بندی نظارت نشده با 100 طبقه، جهت پالایش نمونه های تعلیمی خام استفاده گردید و طبقه بندی تصویر به روش مذکورتکرار شد. در انتها، صحت تصاویر طبقه بندی شده به دو روش جابه جایی تصادفی پیکسل ها وهمچنین استفاده از تصاویر سنجنده LISS III به عنوان نقاط کنترل زمینی مشخص شد. نتایج نشان دهنده درستی بسیار خوب طبقه بندی جنگل با استفاده از تصاویر ماهواره لندست است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی کننده حداکثر احتمال، نمونه های تعلیمی، طبقه بندی نظارت نشده، جابه جایی تصادفی پیکسل ها، نقاط کنترل زمینی
  • منیره مجلسی، احمد رضا یزدا نبخش، امیر شیخ محمدی، مهدیه سردار صفحه 57
    رنگ زاهای آزو به عنوان دسته ای از رنگ زاها، کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف دارند که پتانسیل جهش زایی و سرطان زایی برخی ازاین نوع رنگزاها در مطالعات اولیه معلوم شده است. مواد رنگزای آزو نه تنها رنگ نا مطلوبی به آب می دهد، بلکه این رنگ زاها دارای پتا نسیل جهش زایی و سر طان زایی در افراد بوده و سبب تولید محصو لات جانبی سمی در محیط های آبی می گردد. هدف از این تحقیق کاربرد آهن عنصری به عنوان یک روشی موثر برای حذف رنگ آزوی اسید زرد36 از محلول های آبی بوده است. این آزمایش در یک مقیاس آزمایشگاهی انجام یافته است. در این آزمایش یک محلول سنتتیک از رنگ مورد نظر ساخته شد و کارایی حذف پودر آهن در حذف رنگ اسید زرد 36 از محلول های آبی بررسی شده و تاثیر پارامترهای مختلف از قبیل زمان تماس، pH و میزان پودر آهن در کارایی حذف به وسیله پودر آهن بررسی گردید. نتایج آزمایش ها نشان داد که pH محلول در دستیابی به حداکثر حذف بسیار موثر می باشد. همچنین از نتایج آزمایش ها می توان دریافت که زمان حلالیت پودر آهن در شرایط اسیدی به عنوان یک عامل بسیار مهم در دستیابی به حداکثرحذف رنگ موثر است. به طوری که با افزایش زمان حلا لیت پودر آهن، زمان رنگبری کاهش می یابد. نتایج آزمایش ها نشان داد که pH نقش بسیار مهمی در کارایی حذف رنگ داردو بیشترین کارایی حذف رنگ در pH های پایین مشاهده شد. به طوری که با افزایش pH از 3 به 11با پودر آهن 33/3 گرم در لیتر و زمان تماس 100 دقیقه درصد حذف از حدود94.84% به 16.24% کاهش می یابد. در مجموع با توجه به سهولت روش و کارایی مناسب این سیستم، استفاده از این روش جهت حذف رنگ های آزو از محیط های آبی تو صیه می شود.
    کلیدواژگان: حذف رنگ، پودرآهن، رنگ آزو، محلول سنتتیک
  • عبدالرضا کرباسی، سید مسعود منوری، علیرضا سلطانی صفحه 65
    تصفیه بیولوژیکی به عنوان موثرترین شیوه به منظورحذف موادآلی موجود در مواد زاید جامد شهری شناخته شده است.تصفیه بیولوژیکی شامل کمپوست هوازی و هضم بی هوازی می باشد و درحال حاضر روش بی هوازی به عنوان یک تکنیک مناسب برای تولید انرژی محسوب می شود. گاز متان حاصل از روش بی هوازی به منظور تولید انرژی و به عنوان سوخت مستقیم و نیز برای کاربردهای مکانیکی مفید می باشد. لذا پژوهش حاضر با انگیزه کاهش گازهای گلخانه ای، حفاظت از محیط زیست و کاهش هزینه های مدیریت مواد زاید جامد شهری صورت گرفته است در این تحقیق تولید متان از مواد زاید شهری در مقیاس آزمایشگاهی به انجام رسید و در ابتدا از پساب کارخانه شیر که دارای BOD بالا است استفاده شد و تولید متان در درجه حرارت های متوسط (حدود 35 درجه سانتی گراد) و بالا (حدود 65 درجه سانتی گراد) مورد آزمایش قرار گرفت. تمامی پارامترهای مربوط از قبیل رطوبت، اسیدیته، فاکتور بارگذاری و بازده اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که تولید متان در دماهای پایین مشهودتر است و حدود 21/0 تا 65/0 مترمکعب گازمتان به ازای هر کیلوگرم زباله تولید می گردد.
    کلیدواژگان: تصفیه بیولوژیکی، روش بی هوازی، موادآلی، مواد زاید جامد شهری، گاز متان
  • آیدا بیاتی، عبدالرضا کرباسی صفحه 75
    مصب رودخانه از دیدگاه زیست محیطی، حیات و وقوع فرآیندهای ژئوشیمیایی حایز اهمیت است. عناصر فلزی توسط آب رودخانه ها حمل شده و وارد دریا می شوند. در این مسیر، مصب به عنوان گذرگاهی جهت انتقال مواد از رودخانه به دریا ایفای نقش می کند. عناصر شیمیایی محلول در آب رودخانه ها، در داخل مصب ها تحت تاثیر واکنش هایی از فاز محلول خارج می شوند که این امر مرهون فرآیند لخته سازی است.
    در تحقیق حاضر، برای نخستین بار لخته سازی عناصرMn، Cu، Ni، Pb، Zn طی اختلاط یک نمونه آب فیلتر شده (μm45 /0) خلیج فارس با یک نمونه آب فیلتر شده رودخانه میناب در 9 شوری متفاوت مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین برای نخستین بار در مطالعه فرایند لخته سازی پتانسیل اکسیداسیون و احیا (Eh) اندازه گیری شد و مشخص گردید لخته سازی عناصر سنگین طی اختلاط مصبی تحت کنترل این عامل نمی باشد.
    الگوی عمومی لخته سازی عناصر مورد مطالعه به صورت زیر است:Cu (3/83%) > Ni (9/82 %) > Zn (2/75 %) > Mn (4/69 %) > pb (38 %)نرخ لخته سازی از یک عنصر به عنصر دیگر متفاوت است. بیشترین لخته سازی عناصر در شوری های ‰ 3/3 تا ‰ 4/11 اتفاق می افتد. آنالیزهای آماری نشان می دهند که لخته سازی عناصر سنگین (به جز Pb) توسط DOC کنترل می شود. منشا DOC در منطقه مورد مطالعه زمینی است و آب های خلیج فارس نقشی در تامین آن ندارند.
    کلیدواژگان: مصب، لخته سازی، فلزات سنگین، کربن آلی محلول
  • فرهاد دبیری، سید عباس پورهاشمی، فرناز سعیدارشادی صفحه 87
    همپای تلاش های بین المللی برای توجه بیشتر به ظرفیت زمین و پاسداری بهتر از منابع آن که مبنای توسعه پایدار است، جمهوری اسلامی ایران نیز می کوشد سهم خود را از این تلاش ادا کند. اقداماتی همچون تاسیس کمیته ملی توسعه پایدار در پی اجلاس ریو، درج ملاحظات زیست محیطی در قوانین پنج ساله توسعه کشور و اجرای طرح هایی با همکاری نهادهای بین المللی در راستای حفاظت از محیط زیست، شاهد این ادعا است.
    با وجود تمامی اقداماتی که در زمینه های مختلف برای دست یابی به اهداف دستور کار 21 و نیل به توسعه پایدار انجام گرفته است، می توان اظهار داشت که همچنان کمبودها و نواقصی در عرصه های مختلف به خصوص در سیاست ها و قوانین و مقررات وجود دارد. بنابراین با توجه به کمبودهای موجود و همچنین با در نظر گرفتن اولویت ها و ضرورت هایی که شرایط کشور ایجاب می نماید، می توان پیشنهادهایی ارایه داد. از جمله استفاده از ابزارهای مدیریتی، ابزارهای حقوقی و اقتصادی به عنوان وسیله ای برای برنامه ریزی و نظارت، ترویج اشتراک مساعی مردمی و آموزش زیست محیطی به منظور حفاظت از منابع توسعه پایدار در ایران، حضور فعال در همکاری های منطقه ای و بین المللی زیست محیطی و نیز تدوین و اجرای دستور کارهای 21 محلی در کشور راهکارهایی است که برای دست یابی به اهداف دستور کار 21 و نیل به توسعه پایدار می توان پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: دستور کار 21، توسعه پایدار، حقوق محیط زیست
  • آزاده کاظمی، علی اکبر سبزی پرور، شوکا فصل بهار صفحه 97
    این مطالعه با هدف مقایسه چند بعدی چهار نمایه خشکسالی هواشناسی و با استفاده از آمار بارندگی یک دوره آبی 35 ساله (1346-1345) تا (1380-1379) در 22 ایستگاه استان همدان انجام شده است. نمایه های خشکسالی مورد بررسی عبارتند از: نمایه درصد نرمال بارندگی (PNPI); نمایه معیار استاندارد Z (ZI); نمایه ناهنجاری بارش (RAI); نمایه بارش استاندارد شده (SPI). پس از محاسبه نمایه های خشکسالی فوق در مقیاس زمانی مورد نظر، نتایج براساس معیارهای شباهت توالی سال های خشک، نرمال و تر با استفاده از روش تحلیل خوشه ای(Cluster analysis)، و همبستگی آماری بین نمایه ها، دسته بندی و مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی ها از دیدگاه تحلیل خوشه اینشان داد که سنجه های RAI و Z از نظر آماری مشابه بوده و در ارزیابی های خشکسالی نیز در شرایط اقلیمی سرد نیمه خشک استان همدان به نتایج نسبتا مشابهی ختم می شوند. در ارزیابی روابط همبستگی نیز، نمایه های زوج شده PNPI-Z، PNPI-RAI و Z- RAI در اغلب ایستگاه های استان در سطح اطمینان مطلوبی) 5 0/0 (p< رابطه همبستگی بالا)95% (R2> با یکدیگر از خود نشان دادند، ولی در تحلیل خوشه ایفقط نمایه های RAIو Z در یک گروه قرار گرفتند. محاسبات نشان داد که نتایج معیارهای RAI و Z از لحاظ توصیف وضعیت خشکسالی بسیار به هم نزدیک می باشند. بر این اساس، معیارهای ناهنجاری بارش (RAI) و Z به ترتیب به عنوان بهترین سنجه ها جهت ارزیابی خشکسالی هواشناسی در شرایط اقلیمی سرد نیمه خشک شناخته شدند. نتایج حاصل از معیارهای منتخب نشان داد که در سال های 47-46، 56-55، 63-62، 68-67، 70-69، 76-75 و 78-77 خشکسالی های شدید در اغلب نقاط استان اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی هواشناسی، نمایه های خشکسالی، تحلیل خوشه ای، اقلیم سرد نیمه خشک
  • علی شرقی، عبدالحمید قنبران صفحه 107
    امروزه علوم نظری بر شیوه های تحلیل علوم تجربی استوار است. در حقیقت، علوم برخاسته از قوانین طبیعت، همچون فیزیک، زیست شناسی و... مبنای علوم و هنرهایی مانند معماری شده اند. بسیاری از معماران جدید، بخصوص پیروان دیدگاه هایی همچون آشوب و فراکتال، از علوم تجربی و طبیعی استنتاج معماری می کنند، لذا باید واسطه هایی پیدا کرد تا جزئیات علوم تجربی را کلی کنند و کلیات را در جزئیات معماری بیاورند. برای یافتن این واسطه ها باید سیر از جزء به کل و ازکلیات به جزئیات در معماری انجام شود. نتایج طبیعت نباید مستقیما در معماری طرح شود، بلکه در معماری باید به برداشت هایی کلی از علوم و قوانین طبیعت ارجاع کرد. فرایند از جزء به کل و از کل به جزء در خلق معماری، اگر با اصول بر گرفته از آموزه های طبیعت توام باشد، نتایج پایداری را در محصولات معماری به وجود خواهد آورد که در این مقاله به پژوهش در باب آن ها پرداخته شده است.
    شناخت دیدگاه های دینی، عرفانی، فلسفی و کاربردی نسبت به طبیعت مبتدای تحقیق در این مقاله است و با جستجوی رازها و اصول ماندگاری پدیده های طبیعت، سعی در عرضه ی اصول ماندگار آن که منجر به پایداری در تولیدات معماری می گردد، شده است تا این مهم حتی الامکان به آموزش پایدار در معماری منتج گردد.
    کلیدواژگان: آموزه های طبیعت، فیزیک در طبیعت، آموزش معماری، آموزش پایدار
  • سید غلامرضا اسلامی، غلامحسین معماریان، پریسا علیمحمدی صفحه 119
    از نتایج مدرنیته در دنیای امروز حضور قدرتمند رسانه ها در زندگی هر روزه انسان است. متفکرین از زوایای گوناگون به این مساله نگریسته و موضوعی که بیشتر آن ها با آن هم عقیده هستند، تاثیری است که رسانه ها بر انسان می گذارند. این اثر و تجربه حاصل از آن که تجربه ای باواسطه است، به دلیل ماهیت سریع و انبوه اطلاعات در رسانه ها کمتر همه جانبه و عمیق قلمداد شده و تجربه مستقیم از محیط را نیز کاهش می دهد.
    این امر در عرصه معماری که شکل دهنده رابطه انسان و محیط است بسیار اهمیت می یابد و در اولین مرحله متاثر از آموزش آن است. معماری کنونی که با بینشی جهانی و فرا منطقه ای مواجه است؛ با چالش هایی در زمینه ی سنت و مدرنیته در ایران، در سیستم آموزش آن نیز تفاوت های بنیادی و جبری زیادی با گذشته دارد و رسانه ها به دلیل سرعت، سهولت و هزینه کم دسترسی و همچنین جذابیتشان، در مقیاس وسیعی توسط دانشجویان به کار می روند. از اینرو این تحقیق با توجه به این پرسش اصلی شکل گرفته است که: «رسانه ها چه نقشی در آموزش معماری و تجربه ی محیطی دانشجویان امروز ایران داشته اند؟» بر این اساس در بررسی و نظر سنجی انجام شده از 250 نفر از دانشجویان دو دانشگاه تهران و آزاد اسلامی تهران در سال 85-86، می توان دید که بخش عمده ای از شناخت معماری آن ها از طریق واسطه ها حاصل می شود. این شناخت از طرفی به دلیل عدم احاطه کامل به روند یک اثر و مبانی فلسفی و مسایل اجتماعی/ فرهنگی بستر آن، در مواردی سطحی و ظاهری است و از طرف دیگر باعث می شود که تجربه محیطی ضعیف گشته و مفید و موثر واقع نگردد.
    کلیدواژگان: تجربه مستقیم، ارتباط، رسانه، تجربه با واسطه
|
  • Mohammad Kazem Souri *(Corresponding Author), Kamal Sadatasilan, Volker Roemheld Page 1
    Nitrification is the microbial oxidation of ammonium to nitrate in the soil which results nitrate loss and water resource contamination. Nitrification inhibitors basically evolved to improve nitrogen use efficiency of crops particularly in vegetable production systems. They also aimed to reduce nitrate accumulation and oxalate problems in fresh leafy vegetables, as well as less ground water nitrate content. The effectiveness of two types of chloride salts were compared to 3, 4-dimethylpyrazole phosphate (DMPP), as a standard synthetic nitrification inhibitor, in pot experiment under controlled conditions. Results showed that DMPP strongly inhibited nitrification during the whole period of experiment (7 weeks). On the other hand, chloride in forms of ammonium chloride and potassium chloride, significantly inhibited nitrification compared to control at all sampling dates. Inhibitory effects of chloride were positively correlated to chloride concentrations, in which higher concentration (500 mg/kg soil) showed more effective inhibition compared to less concentration (250 or 100 mg/kg soil). The results also indicated that apart from commercial nitrification inhibitors, chloride also can retard nitrification in soil. Therefore, where chloride is not a soil problem, chloride forms of nitrogen fertilizers could significantly increase nitrogen use efficiency.
    Keywords: Nitrification, Ammonium, Nitrate, 3, 4, dimethylpyrazole phosphate, Chloride
  • Mahdi Ostadi, Jafari *(Corresponding Author), Amir Abbas Rassafi Page 11
    Acceptance of a worldwide sustainable development strategy result is the need to design the relevant comprehensive measures. Furthermore, the inevitable complication in economical, social and environmental interactions and their effects on the society needs efficient urban system models. The current study, utilizing a dynamics system model, presents an approach to simulate cause and effect relationships between transportation and those parts of the society that usually considered in sustainable development studies. A management scheme for Mashhad is suggested to improve environmental indicators by evaluating the forecasted 15 scenarios during the years 2009 to 2029.In this evaluation, increasing cost of energy contents and limitation for single occupancy vehicles, have the most environmental effects as well as the ability to minimize the growth of environmental measures during 20 years.
    Keywords: sustainable urban transportation, system dynamics model, environmental policy, indicator
  • Faramarz Moattar, Karim Hossein Mikhchi, Ahmad Mohammadzade, Abdoreza Karbasi, Azam Sadat Delbari *(Corresponding Author) Page 29
    This research was conducted to determine levels of heavy metals pollution in air near nuclear power plant I Tehran-Iran. Concentration of heavy metal (lead & cadmium) has been measured and analyzed in different seasons. Air sampling was done by HI-VI (High Volume Sampler) in different seasons. The preparation of heavy metal samples were determined by atomic absorption spectrophotometry. The results were analyzed by Spss software. Results showed average concentration of Pb and Cd was 0.41, 0.04 μ g/m3 respectively in the second half of the year that were below than the standards (1.5, 0.15 g/m3μ). The results confirm that the concentration of heavy metals (lead and cadmium) depends on the circumstances especially precipitation and air turbulence which were reduced during precipitation, also in inversion situation concentration of heavy metals increases because of being lower than international standard even in inversion situation.
    Keywords: Air pollution, Researcher reactor, Atomic absorb, Bead, Cadmium.
  • Mohammad Khazaei *(Corresponding Author), Ramin Nabizadeh, Kazem Naddafi, Masoud Unesian, Maryam Roshany Page 39
    An appropriate disinfectant in water and wastewater applications must have acceptable effect on different kind of micro-organisms especially in minor concentrations which should contain ignorable toxicity on human and animals and its environmental side effects must be very low. Studies related to finding non-chlorinated disinfectants which have same effects of chlorine and not contain its adverse by-products are continued in recent years. Hydrogen peroxide solution with stabilized formulation and oligo-dynamic amounts of silver ion (trade mark: Nanosil) recently become a popular disinfectant for fruits, vegetables, surfaces, medical instruments and disinfections. This study was based on determining removal efficiency of fecal coliforms from samples taken from Qom wastewater treatment plant effluents after exposing with hydrogen peroxide-silver ion complex. Disinfectant efficiency was studied in six concentrations. Contact time for all concentrations was one hour. Sample size was 12 and sampling was daily. Results reveal that in concentration; 80mg/l, disinfectant achieves 2.1 logarithmic removals of fecal coliforms. In concentration; 480mg/l, fecal coliforms logarithmic removal was 5.3. In CT value 5800(mg/l). Min and more, the fecal coliforms effluent standard for surface water discharge and agriculture irrigation was achieved (Iranian environmental protection agency act).Use of hydrogen peroxide-silver ion complex as a water and wastewater disinfectant, has various benefits such as; dont remain hazardous by products, measurable residual amount an but because of its oxidation nature when contact the organic materials in wastewater and microbial harboring in suspended solids content of effluent, its application in wastewater effluent is more costly than other usual disinfectants.
    Keywords: Disinfection, Wastewater treatment plant, hydrogen peroxide, silver ion.
  • Abdorrasoul Salman Mahini, Azade Nadali *(Corresponding Author), Jahangir Feghhi, Borhan Riyazi Page 47
    Sparse vegetation gives rise to increased overland water flow, soil erosion, water pollution and decreased soil fertility. Golestan Province has witnessed a relatively extensive forest clearing during recent years causing intensified flooding. We used ETM+ land sat imagery to classify forest cover of the Golestan Province using Max like classification and assessed its accuracy.Land uses and land covers were distinguished on the color composite images of the area and used as training sites for image classification that included all six bands of the imagery. We also used an ISO-Cluster unsupervised classification to derive 100 clusters for purifying initial training sites. Accuracy assessment was implemented through test set pixels that were randomized and set aside from the training set pixels. We also used a LISS III imagery to assess the accuracy of the classification. Our assessment proved the classification to be of high accuracy.
    Keywords: Maxlike Classifier, Training Sites, Unsupervised Classification, Randomisation, Ground Control Point
  • Monireh Majlesi, Ahmad Reza Yazdanbakhsh, Amir Sheikh Mohammadi *(Corresponding Author), Mahdieh Sardar Page 57
    Azo as a member of chromo-gen group has different efficiency in different industries such as mutation potential and carcinogenesis. Some kinds of chromo-gen are known in primary studies. Azo chromo-gen can cause undesirable color to water and also these colors have mutation and carcinogenesis potential in human and can produce poisonous side product in environmental water. The aim of this investigation is usage of iron, element to subject an effective method to remove azo dye acid yellow 36 of water solution. This experiment fulfills in the scale of laboratory. In this experiment synthetic solution made from color and efficiency of iron powder is considered in removing the yellow 36 acid color of water solution and effects of different parameters during the contact time. Effect of iron powder is considered in efficiency of removal by iron powder. Results of experiments show that PH solution is more effective in access to more removal. From the results of the experiment it can be concluded that the time of contact of Iron in the acidy solution as an important factor through access to more color is more effective. Increasing the contact time of iron powder in the solution, decreases the time of discoloration. Results of experiments show that pH have more important role on efficient color removing and Slight pH can be more efficient to remove the color. Increasing pH from 3 to 11 with iron powder 3.33 g/l and contact time of 100 minute, removal time is decreased from about 94.84% to 16.94%. This method is recommended to remove Azo dyes from environmental water as it is simple and efficient.
    Keywords: remove color, iron powder, Azo dye, syntactic solution
  • Abdoreza Karbasi, Seyed Masood Monavari, Alireza Soltani *(Corresponding Author) Page 65
    Biological treatment is known as most effective method of organic matter elimination in municipal solid wastes. These include aerobic ad anaerobic compost. Presently anaerobic method is well known as a suitable technique for energy production. The methane production by anaerobic method is useful for energy production as well as direct fuel and also mechanical functions. Thus, present investigation is carried out in the light f greenhouse gas reduction, environmental protection and reduction of municipal waste management costs. In this research methane production from municipal waste was carried out at laboratory scale. Initially we used wastewater from dairy factory that contains high BOD. The methane production was examined at medium (about 35) and high (about 65) temperatures. All relevant parameters such as humidity, pH, load factor and efficiency were measured. The results show that methane production is more evident at lower temperatures. About 0.21 to 0.65m3 of methane can be produced from each kilogram of waste.
    Keywords: Biological Treatment, Anaerobic Compost, Municipal Solid, Waste, Methane.
  • Ayda Biayati *(Corresponding Author), Abdoreza Karbasi Page 75
    Estuaries are considered as important zones for the occurrence of environmental, biological and geochemical processes. Elements are carried to the sea through rivers and estuaries are pathways for this transmission. In estuaries dissolved elements of river water ooze out of dissolved phase due to several estuarine processes such as flocculation.In the present investigation, for the first time of flocculation Zn, Cu, Pb, Ni and Mn during mixing of a filtered sample (0.45µm) from Persian Gulf water with a filtered water sample taken from the Minab river in 9 different salinity proportions is studied. For the first time flocculation of elements in relation to redox potential (Eh) is investigated and the results indicated that elemental flocculation during estuarine mixing is not controlled by (Eh). The flocculation trend of studied metals is Cu (83.3%)> Ni (82.9)> Zn (75.2%)> Mn (69.4%) > Pb (38%). Flocculation rate varies considerably from one metal to another. Highest flocculation of metals occurs between salinities of 3.3‰ to 11.4‰. Statistical analysis indicate that flocculation of metals (except for Pb) is governed by dissolved organic carbon whose source is teri-genous in the area of study. The amount of metal flocculation is about 30.5, 6.6, 25.3, 10.4 and 36.5 ton/yr for Zn, Pb, Ni, Cu and Mn, respectively, as a result of mixing of Minab river water with the Persian Gulf water. Therefore estuarine processes can be considered as effective mechanisms in clean up of colloidal metals that are anthrop pogenically entered into the fresh water ecosystem.
    Keywords: Estuary, Flocculation, Heavy Metals, Dissolved Organic Carbon
  • Farhad Dabiri, Seied Abbas Pourhashemi, Farnaz Saeed Ershadi *(Corresponding Author) Page 87
    Equal to international efforts for more attention to the capacity of the earth and preservation of the resources which is the best of sustainable development, Islamic Republic of Iran try to pay its proportion of these efforts too. Emprises like establishing national committee of the sustainable development due to the Rio De Janeiro summit, interpolating the environmental consideration in the Laws of Economic, Social and Cultural Development Plans, and performing projects with cooperation of international towards preserving environment proofs these claims.Despite of accomplishing all these emprises in different fields for achieving goals of the agenda 21 and approaching sustainable development we could state that there still are some shortages and incompetency in different fields specially in politics and laws. So considering the available incompetency and also preferences and necessities which is caused by the circumstances of the country, we could present some proposals such as utilizing management implements alike logical and economical tools as means of planning and management, promoting public co-operations and training environment to preserve of resources for sustainable development in Iran, active attendance in local and international environment co-operations and also codify and implement local agenda 21 that they are challenging for achieving the goals of the agenda 21 and approaching sustainable development.
    Keywords: Agenda 21, sustainable development, environment law
  • Azadeh Kazemi, Ali A. Sabziparvar, Shooka Faslbahar *(Corresponding Author) Page 97
    This research evaluates the meteorological drought spells by multi-dimensional comparison of fourmeteorological drought indices supported with 35 years rainfall data (1967-2001) series records for 22 rain gauge stations in a cold semi-arid region located in west of Iran. Drought indices include: Percent of Normal Precipitation Index (PNPI), Z Standard Index (Z), Rainfall Anomaly Index (RAI) and Standard Precipitation Index (SPI). After calculation of drought indices for the desire time scale, they were evaluated and compared using correlation relations. Using Cluster Analysis technique, the drought status in the region was classified into different categories. The criteria were the statistical ones based on the succession of dry, normal and wet years. It was found that both Z and RAI indices were statistically similar and gave almost similar results in drought evaluations. By correlation, all indices of PNPI-Z, PNPI-RAI and Z-RAI in all stations indicated high reciprocal correlations in addition to Z-RAI which showed similar results explaining drought conditions. Finally, from the correlation relationships and the output den do-grams, RAI and Z were respectively identified as the best indices for meteorological drought evaluations in the region, due to more relevance to the reality than the rest. These indices showed that four droughts have occurred during years of 1967-1968, 1976-77, 1983-84, 1988-89, 1996-97 and 1998-99. Despite the common use of SPI in monitoring the meteorological drought in Iran, this index is not recommended for cold semi-arid climate conditions.
    Keywords: Meteorological drought, Drought indices, Cluster analysis, Cold semi, arid climate
  • Ali Sharghi *(Corresponding Author)A., Sharghi, A@Yahoo.Com, Abdulhamid Ghanbaran Page 107
    Today, theoretical sciences are practiced through experimental and practical activities. In other words, sciences such as physics and biology, which are derived from nature, have turned into fundamental bases for the study of other subjects such as arts and architecture.Taking architectural ideas out of natural features is being widely used in modern architect's works (such as the Fractal and Revolutionary ideas), so a need arises here to find some media to generalize scientific details in different fields and apply them to the details in architecture.To find these intermediaries, the involved process is moving from instances to the generalities to reflect them in architectural instances of expressing natural features directly in the architectural forms which must be avoided and instead we should observe general rules of nature and then reflect them in the architecture. The process of 'from slight to whole and from whole to slight' or the so-called 'architectural creativity' will result in prominent and lasting works in our provided architecture that they are derived from natural observations. The subject-matter has been dealt with in this article. The article consists three major parts as fallows.• A study of religious, mystical and functional aspects, as well as the philosophy of nature. • Looking for some principles governing natural phenomenon which could be useful in generating forms. • A study of natural forms for architects and designers.
    Keywords: nature, nature principles, training of architecture, nature's teachings, physics in architecture, static in architecture, natural forms.
  • Gholamreza Eslami *(Corresponding Author), Gholamhosein Memarian, Parisa Alimohammadi Page 119
    One of the results of contemporary modernity is a strong presence of media in daily life. Scholars see this process from different aspects and the issue which is widely accepted by them is the deep influence of media on people.This influence and experience which is a mediated experience, due to its fast nature and mass information, cannot be a deep experience and it reduces the direct effect of environment.This issue which can shape the relationship between the human and environment in the area of architecture is very important and at the first stage training about it is very vital. Contemporary architecture has a global view and challenges such as tradition and modernity in Iran and the education system of it contains a lot of compulsory and fundamental differences with the past. Because of fastness, easiness, low costing and attraction of media big majority of students use it and get influenced by it. So because of the mentioned reasons this question is asked "What is the role of media in architecture education and environmental experiment for students?" Based on the above isuues a research was done amongst 250 students of Tehran and Islamic Azad university of Tehran in the year of 85-86. The results showed that major part of their architectural knowledge is gained via media which is not deep enough. This recognition is weak as there is no deep knowledge about philosophy of architecture and its related cultural and social issues which causes a weak and inefficient environmental experiment.
    Keywords: Direct Experience, Communication, Medium, Mediated Experience