فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 13 (بهار 1389)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 13 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تورج هاشمی، سکینه فتوحی بناب، حمیدرضا کریمی، منصور بیرامی صفحات 7-24
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین نقش سیستم باورهای غیرمنطقی، ادراکات خودکارآمدی و شبکه حمایت اجتماعی در پیش بینی عود و عدم عود سوء مصرف مواد و مقایسه تفاوت این دو گروه در متغیرهای مذکور به انجام رسید.
    روش
    به این منظور 100 نفر از کسانی که عود مکرر داشتند و 100 نفر از کسانی که عود نداشتند به صورت نمونه گیری در دسترس از سازمان بازپروری و توانبخشی شهر تبریز انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی آلبرت الیس، خودکارآمدی شرر و حمایت اجتماعی واکس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان دادند که بین دو گروه دارای عود و بدون عود، در باورهای غیرمنطقی، ادراکات خودکارآمدی و حمایت اجتماعی، تفاوت معنا داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق تلویحات کاربردی در کلینیک های ترک اعتیاد دارد.
    کلیدواژگان: ادراکات خود کارآمدی، باورهای غیرمنطقی، حمایت اجتماعی، عود
  • فرشته امینی، حمید علیزاده، امید رضایی صفحات 25-38
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی-عصب شناختی در بزرگسالان معتاد به مواد افیونی با افراد عادی انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه علی-مقایسه ای، 38 فرد معتاد به مواد افیونی از بین افراد مراجعه کننده برای درمان به دو کلینیک ترک اعتیاد شهر تهران و 38 فرد عادی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس با استفاده از آزمون عصب روانشناختی دسته بندی کارت های ویسکانسین مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج تحلیل نشان داد که تفاوت معناداری بین کارکردهای اجرایی افراد معتاد و عادی وجود دارد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که افراد معتاد در مقایسه با افراد عادی عملکرد ضعیف تری در کارکردهای اجرایی دارند.
    نتیجه گیری
    بر این اساس نتیجه گیری می شود که افراد معتاد در انعطاف پذیری شناختی و شکل گیری مفاهیم تغییر اختلال دارند.
    کلیدواژگان: معتاد، کارکرد اجرایی، عملکرد شناحتی، اعتیاد
  • فرید احمدی، ابراهیم تقی پور، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 39-50
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی نقش سبک های هویت یابی در رفتار سوء مصرف مواد افراد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد و مراکز گذری درمان اعتیاد شهر تهران و مقایسه آن با گروه بدون سوء مصرف مواد است.
    روش
    پژوهش حاضر یک طرح علی-مقایسه ای بود و در آن 100 نفر سوء مصرف کننده مواد، با 100 نفر افراد بدون سوء مصرف مواد مقایسه شدند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبوده و دو گروه به لحاظ سن با یکدیگر همتا شده بودند. پرسشنامه سبک های هویت یابی برزونسکی در نمونه های انتخابی اجرا شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد افراد سوء مصرف کننده مواد، نمرات بالاتری در سبک هویت یابی هنجاری و سردرگم/ اجتنابی داشتند، در حالی که افراد بدون سوء مصرف مواد بیشتر دارای سبک هویت یابی اطلاعاتی بودند.
    نتیجه گیری
    با انواع اقدامات مداخله ای آموزشی می توان والدین و افرادی که در تربیت و شکل گیری هویت فرد تاثیر دارند را برای جلوگیری از شکل گیری سبک های هویتی که زمینه را برای ابتلاء به سوء مصرف مواد در نوجوانان فراهم می کند، تجهیز کرد.
    کلیدواژگان: سبک های هویت یابی(اطلاعاتی، هنجاری و سردرگم، اجتنابی)، سوء مصرف مواد، نوجوانان
  • حسین نظری شاکر، رضوان حکیم زاده، مصطفی معظمی گودرزی صفحات 51-60
    هدف
    یکی از عناصر تاثیرگذار در زندگی هر فردی، سطح خودکارآمدی او است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی دوره های ترک اعتیاد پرهیز مدار-ایمان مدار بر خودکارآمدی عمومی ومقابله با مشکلات افراد مراجعه کننده برای ترک وابستگی به مواد مخدر در شهر تهران است.
    روش
    در یک طرح شبه آزمایشی 80 نفر از مراجعه کنندگان به دوره های ترک اعتیاد ایمان مدار-پرهیزمدار، به روش سرشماری انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی عمومی جروسالم و شوارتز و مقابله با مشکلات چسنی و همکاران در دو مرحله قبل و بعد از ورود به این دور مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون t برای دو گروه وابسته نشان داد که دوره های ترک اعتیاد ایمان مدار-پرهیزمدار، تاثیر معناداری بر روی مهارت های متوقف ساختن افکار و هیجانات منفی و کسب حمایت از جانب دوستان و همکاران داشته است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر با یافته های پژوهش های مشابه همسو است و اشاره می کند که با تدابیر آموزشی مناسب می توان باورهای خودکارآمدی افراد را بهبود و افزایش داد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی عمومی، خودکارآمدی مقابله با مشکلات، دوره های ترک اعتیاد معتادان گمنام
  • زهرا سریع القدم، مجید محمود علیلو صفحات 61-72
    هدف
    این پژوهش به منظور مقایسه نیمرخ شخصیتی افراد معتاد و بهنجار انجام گرفت.
    روش
    روش این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود که در آن نمونه ای شامل 30 نفر از معتادان خود معرف به روش در دسترس برگزیده شده و با 30 نفر از افراد بهنجار (غیر معتاد) از نظر جنس، سن، وضعیت تاهل و میزان تحصیلات همتا شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که افراد معتاد تنها در بعد روان رنجورخویی نمرات بالاتری نسبت به گروه بهنجار اخذ کرده اند ولی در سایر ابعاد شخصیتی بین دو گروه تفاوت معناداری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها می توانند تلویحات کاربردی در کلینیک ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: برونگرایی، روان رنجورخویی، روان پریش خویی و وابس، تگی به مواد
  • مهری سادات موسوی صفحات 73-88
    هدف
    با توجه به تاثیر عوامل متعدد ساختاری و غیرساختاری در سوء مصرف مواد، در پژوهش حاضر تلاش شد تا شناختی میدانی از عوامل غیرساختاری موثر در سوء مصرف مواد، حاصل شود و میزان اثرگذاری آموزش های پیشگیرانه مبتنی بر آن مورد بررسی قرار گیرد.
    روش
    مقاله حاضر، حاصل تحقیقی با رویکرد پیشگیرانه است که در دو بخش صورت پذیرفته است. بخش اول مطالعه پیمایشی بوده و بخش دوم شبه آزمایشی. با روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 40 دانش آموز پسر از دبیرستان های تهران انتخاب و به تصادف به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت آموزش مهارت های زندگی قرار گرفت. پیش و پس از آموزش پرسشنامه گرایش به اعتیاد در هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر تفاوت معنادار در نمره کلی گرایش به سوء مصرف مواد بین گروه آزمایش و گواه
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن بود که آموزش مهارت های زندگی در کاهش گرایش به مصرف مواد تاثیرگذار بوده است. بنابراین، روش مناسبی برای پیشگیری از اعتیاد است.
    کلیدواژگان: مهارت زندگی، اعتیاد نوجوانان، سوء مصرف مواد مخدر، پیشگیری از اعتیاد
  • سعید کماسی، طاهره مرادی، علی زکی ئی، محمد مهدی امیری، مژگان سعیدی صفحات 89-96
    هدف
    از جمله عوامل موفقیت خانواده و کاهش آسیب های روانی و اجتماعی وجود برخی مهارت ها در خانواده است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه مهارت های زندگی (خودآگاهی، روابط بین فردی، تصمیم گیری) و عملکرد خانواده در زنان معتاد شهر کرمانشاه انجام گرفت.
    روش ها
    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش از تمامی معتادین زن مراجعه کننده به مراکز متادون درمانی شهر کرمانشاه تشکیل می شد. جهت انتخاب نمونه 15 مرکز به طور تصادفی انتخاب شد و از بین زنان مراجعه کننده که مجموعا 82 نفر بودند 22 نفر به دلیل بیسوادی، سن بسیار زیاد، و یا عدم همکاری خود آنها کنار گذاشته شدند و نهایتا 60 نفر در پژوهش شرکت داده شدند. پرسشنامه عملکرد خانواده بلوم و پرسشنامه مهارت های زندگی قیاسی بر روی نمونه انتخابی اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین عملکرد خانواده و مهارت تصمیم گیری در زنان معتاد رابطه وجود دارد اما بین عملکرد خانواده و خودآگاهی و روابط بین فردی رابطه ای وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    وجود برخی از مهارت های ویژه از جمله مهارت تصمیم گیری در خانواده می تواند بر سطح عملکرد خانواده و بروز آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، عملکرد خانواده، زنان معتاد
  • علی کاشی، زهرا سرلک صفحات 97-113
    هدف
    امروزه مصرف مواد مختلف ممنوعه همچون موادمخدر، روان گردان و نیروزا به عنوان یک مساله اجتماعی نگرانی های زیادی را در سطوح مختلف جوامع بشری ایجاد کرده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی شیوع مصرف موادمخدر و روان گردان در بین دانش آموزان و دانشجویان و شناسایی عوامل خطرزای مرتبط با مصرف این مواد در بین آن ها بود.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق توصیفی پیمایشی را کلیه ی دانش آموزان و دانشجویان شهرستان خدابنده تشکیل می دادند. از بین افراد جامعه ی آماری با روش نمونه گیری خوشه ایدر دانش آموزان و دانشجویان 580 پرسشنامه توزیع شد که البته پس از حذف پرسشنامه های ناقص تعداد 480 پرسشنامه کدگذاری شد.
    یافته ها
    مهم ترین دلایل مصرف موادمخدر گزارش شده توسط مصرف کنندگان این مواد به نقل از دانش آموزان و دانشجویان شهر خدابنده به ترتیب عبارت بودند از: لذت و کنجکاوی، قرار گرفتن در معرض محیط بد مثل دوستان و آشنایان مصرف کننده ی مواد، بیکاری، مشکلات اقتصادی، بی اطلاعی و کمبود محبت.
    نتیجه گیری
    تحلیل نتایج این تحقیق نشان دهنده ی شیوع بالای مصرف این مواد و ضرورت تدوین برنامه های پیشگیری برای این افراد است.
    کلیدواژگان: مواد روان گردان، مواد مخدر، شیوع، مصرف
|
  • Hashemit., Fotuhie, Bonabs., Karimi, H. R., Bayrami, M Pages 7-24
    Aim
    This study aimed to determine the role of irrational beliefs system, selfefficacy and social support network in predicting of relapse/non-relapse of drugmisusing, and comparison of mentioned variables between these two groups.
    Method
    For this purpose 100 persons who had repeated relapse and 100 personswho did not have relapse were selected by available sampling of RehabilitationOrganization of Tabriz city. Albert Alic’s irrational beliefs, Sherer’s self efficacyand Wax’s social support questionnaires administered among selected samples.
    Results
    The results showed that, there were significant differences between tworelapse and non-relapse groups on irrational beliefs, self-efficacy and socialsupport.
    Conclusion
    The results have applied implications in addiction treatmentclinics.
    Keywords: Self Efficacy, Irrational Beliefs, Social Support, Relapse
  • Aminif., Alizadehh., Rezaee, O Pages 25-38
    Aim
    The purpose of present research was the comparison of executiveneurological functions of narcotics addicted and normal adults.
    Method
    In this causal-comparative study 38 narcotics addicted person selected of two addiction treatment clinics in Tehran, and 38 normal persons selected through available sampling. The both groups assessed by neuropsychological tests namely: theWisconsin classification cards.
    Results
    The analysis of data indicated thesignificant difference on executive functions of addicted and normal groups. That isaddicted group were poorer than normal group on executive functions.
    Conclusion
    The findings of present research showed the addicts have weaker executivefunctions than the normal persons. In other words, the addicts showed impairmentson cognitive flexibility and formation of change concepts.
    Keywords: Addict, Executive Functions, Cognitive Functions, Addiction
  • Ahmadif., Taghipoore., Khodabakhshik., A Pages 39-50
    Aims
    The aim of this research was the study of the role of identity formation styles on substance abuse behavior of referred people to addiction withdrawal and DIC centers of Tehran city and its comparison with non addicted people.
    Method
    The research design was causal effect research method, which 100 substance abusers compared with 100 non substance abusers. The sampling method was cluster random sampling and both groups were matched in consideration of age. Bersinesky’s identity making questionnaire administered in two samples.
    Results
    The results showed that substance abusers were scored higher on normative and confused/avoidant identity formation; also the non substance abusers were scored higher on information identity formation style.
    Conclusion
    With different kind of intervention-training trials the parents and people who are effective on children’s identity formation can be mobilized, in order to prevention of identity formation styles which can planning teenagers’ substance abusing.
    Keywords: Identity Formation Styles (Information, Normative, Confused, Avoidant), Substance Abusing, Teenagers
  • Nazari, Sh. H., Hakimzadehr., Moazami, G. M Pages 51-60
    Aim
    One of the influential elements in the life of an individual is his or her level of self efficacy. This research aimed to study the effectiveness of abstinencebased/ faith-based addiction quitting courses on general and coping self efficacy of the people who want to quit opium addiction through these courses in Tehran city.
    Method
    In semi experimental research design 80 people who referred to abstinence-based/faith-based addiction quitting courses were selected by census method. General self efficacy questionnaire of Jerusalem and Schwartzer (1981) and coping self-efficacy questionnaire of Chesney (2006) administered among selected sample before and after treatment.
    Results
    The results of paired t-test indicated that abstinence-based/faith-based addiction quitting courses have a significant influence on the skills of impeding negative thoughts and excitements and gaining friends’ and colleagues’ support.
    Conclusion
    The findings of this research concur with the findings of similar researches, and indicated with appropriate strategies of training; self-efficacy beliefs can be improved and boosted.
    Keywords: General Self Efficacy, Coping Self Efficacy, Narcotics Anonymous
  • Sarialghadamz., Alilou, M. M Pages 61-72
    Aims
    This research was aimed to compare the three dimensions of personalityin self referred addicted men and normal one.
    Method
    The research design was causal-effect research method and 30 self referred addicted men selected by available sampling, and 30 normal men (non-addicted) who were matched on sex, age, marital status, and level of education were selected.
    Results
    The results showed that the addicted men were scored higher on neurotic but there were not any significant differences on two other dimensions of personality.
    Conclusion
    These results can have applied implications in clinics.
    Keywords: Extroversion, Neurotic, Psychosis, Substance Dependency
  • Mousavi Pages 73-88
    Aims
    with consideration of the effect of different structural and non-structural elements in narcotic substance abusing, in this research has been tried to achieve local recognition of non-structural effective factors and survey the effectiveness rate of its preventing trainings.
    Methods
    recent article is the result of a surveying with preventing function which has been done in two parts. The first part was survey study, and second part was semi experimental. By clustering random sampling, 40 high school boy students selected and divided to two witness and experimental groups, randomly. The experimental group was under life skills training. Before and after training, tendency to addiction questionnaire administered among bothgroups.
    Results
    The results indicated the significant difference betweenexperimental and witness groups on the score of tendency to addiction.
    Conclusion
    The results showed that the life skills training can be effective on the reduction of tendency to addiction. Hence, this training is appropriate method foraddiction prevention.
    Keywords: Life Skills, Teenager Addiction, Substance Abuse, Addiction Prevention
  • Komasis., Moradit., Zakieia., Amiri, M. M., Saeedi, M Pages 89-96
    Aim
    Among ingredients of success of family and decreasing mental and social damages are be some skills in the family. This study was aimed The Relationship between life skills (self awareness, interpersonal relationships, and decision making) and, family performance in addicted women of Kermanshah city.
    Methods
    The research design of current study was correlation method. Research population was all addicted women who were referred to Methadone therapy centers of Kermanshah city in summer of 1390. First 15 centers selected randomly and among 82 referred women 22 women discarded because of illiteracy, old age, or lack of cooperating. Thus, Sample of this study was 60 women. Bloom family performance and Ghiasi’s life skills questionnaires were administered among selected sample.
    Results
    The results showed there is significant correlation between family performance and decision making skill in addicted women, but there is not significant correlation between family performance and self awareness and interpersonal relationships.
    Conclusion
    Existing some of special skills in family such as decision making skill can be impressing on the level of family performance and incidence of social damages such as addiction.
    Keywords: Life Skills, Family Performance, Addicted Women
  • Kashia., Sarlak, A Pages 97-113
    Aim
    Today use of different banned substances such as narcotic, psychoactive and energetic drugs are social problem that has created worry in different levels of human societies. The aim of present study was examined the prevalence of use of narcotic and psychoactive drugs among high school and university students; also identifying of risk factors associated with the use of this materials.
    Method
    The population of this descriptive survey study was all students of high school and university of Khodabandeh city. By cluster random sampling 580 students of high school and university selected and questionnaires distributed among them. After eliminating incomplete questionnaires 480 students remained as research sample.
    Results
    In consideration of selected sample the most important reasons of using of narcotics are: enjoying and curiosity, exposed to bad environment like addicted friends and families, joblessness, economic problems, lack of information and loss of affection.
    Conclusion
    The analysis of the results indicated the high prevalence of narcotic and drugs use and necessity of codification of preventive programs for these people.
    Keywords: Psychoactive Drugs, Narcotics, Prevalence