فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 24 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محسن سادات اخوی صفحات 11-46

    ملاحظه پاره ای از نوشته ها نشان می دهد علاوه بر عدم تفکیک ماهیت حقوقی رابطه پزشک و بیمار از آثار حقوقی آن، در درون تعهد به عنوان اثر حقوقی مترتب بر ماهیت نیز بین مورد تعهد پزشک و متعلق مورد تعهد او (مستنبط از ملاک صدر ماده 683 ق.م) درهم آمیختگی عجیبی رخ داده است. به نظر ما اولا مورد تعهد را باید ذیل ماهیتی که به عنوان اثر بر آن مترتب است تحلیل کرد. ثانیا تقسیم تعهد به نتیجه و وسیله را که ناظر به مورد تعهد است تنقیح کرد و از تسری دادن آن به متعلق مورد تعهد که تابع نظام دیگری است احتراز نمود.

    کلیدواژگان: ماهیت حقوقی، آثار حقوقی، مورد تعهد، متعلق مورد تعهد
  • محمود عباسی صفحات 47-64

    با شناخت و تبیین پدیده مرگ مغزی به کمک تکنولوژی های نوین زیست پزشکی در نیم قرن اخیر، چالشی جدی فراروی علمای علوم مختلفی چون پزشکی، فلسفه، اخلاق، حقوق و نیز مراجع دینی در ارتباط با شرایط و مصادیق تحقق مرگ قطعی مطرح گردیده است که به نظر می رسد با گذشت ده ها سال این اختلافات کماکان ادامه دارد تا آن جا که دو گروه عمده در مقابل یکدیگر قرار داده شده اند: کسانی که مرگ مغزی را به مثابه مرگ قطعی می دانند و کسانی که مرگ مغزی را دست کم به واسطه ادامه جریان خون و حیات قلبی تنفسی، قسمی از حیات می پندارند. به نظر می رسد با درک ماهیت حقیقی مرگ مغزی و جهت ترتب آثار مناسب در تمامی جهات اقتصادی، اجتماعی و فقهی- حقوقی بایستی اذعان نمود که مرگ مغزی نه مرگ کامل و قطعی است و نه حیات؛ بلکه می توان آن را پدیده ای نوظهور در سایه تکنولوژی های نوین زیست پزشکی دانست که مبین وضعیتی خاص بوده و فلسفه وجودی آن در نظام هدفمند خلقت، پاسخگویی به نیاز بیماران محتاج به اعضای پیوندی می باشد. با بهره گیری از این تئوری و شناساندن آن به افراد جامعه در قالب فرهنگی سازی مستمر، بایستی جایگاه اهدای اعضای مبتلایان به مرگ مغزی به یک اصل اخلاقی پذیرفته شده در جامعه ارتقا یابد

    کلیدواژگان: مرگ مغزی، مرگ قطعی، حیات، وضعیت خاص
  • محمدحسن صادقی مقدم صفحات 66-82

    پیشرفت های حوزه ژنتیک و امکان تشکیل پرورش جنین در خارج از رحم طبیعی این سوال را پیش روی دانشمندان فقهی و حقوقی قرار می دهد که جواز یا حرمت این عمل و همچنین تبیین نسب، محرمیت، ولایت، حضانت، نفقه و ارث پرداخته و سوالاتی از این قبیل را پاسخ دهند. مهم ترین موضوع در این زمینه نحوه شکل گیری و منشا پیدایش جنین است. با تبیین نسب جنین آزمایشگاهی، موضوع ارث وی نیز روشن می شود. جنین درصورتی که نطفه اش قبل از فوت مورث منعقد شده باشد و زنده متولد شود، از پدر و مادر ژنتیکی خود (صاحبان اسپرم و تخمک) ارث می برد و نسبتی با دیگران از جمله زن و مرد گیرنده جنین ندارد و از آنها ارث نمی برد.

    کلیدواژگان: جنین آزمایشگاهی، نسب، ارث، رحم
  • مسعود قادی پاشا*، آسیه سنجری پور، مریم تیموری صفحات 83-99
    زمینه و هدف

    امروزه علی رغم تلاش های پزشکان میزان شکایت بیماران رو به افزایش می باشد. یکی از مهمترین تنش های شغلی در حرف پزشکی شکایت بیمار است. مساله نارضایتی، شکایت و دادخواهی بیماران از پزشکان معالج به علت تخلفات و خطا های تشخیصی درمانی از مسائل مهم جامعه می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی سطح اگاهی جراحان و متخصصین بیهوشی شهر کرمان را از برائت و رضایت انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی که در سال 1389 صورت گرفت، آگاهی120 نفر از جراحان و متخصصین بیهوشی شهر کرمان از رضایت و برائت مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خود ساخته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 17 spss و آزمون های مجذور کای و تی استفاده گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 83% شرکت کنندگان متخصص جراحی و 7/16% متخصص بیهوشی بودند. 4/73% افراد آگاهی خوب و 8/10% سطح آگاهی غیرقابل قبول داشته اند. نمره آگاهی متخصصین بیهوشی 2±9/14 به طور معنی داری بیشتر از متخصصین جراحی 8/3±9/12 بود (024/0p=). براساس جنس و سابقه کار تفاوتی در نمره آگاهی پزشکان ملاحظه نشد.

    نتیجه گیری

    مشخص گردید میزان آگاهی خوب افراد مورد مطالعه مطلوب نبوده است و عدم آشنایی به امر رضایت و برائت می تواند مشکلاتی را برای جامعه پزشکی ایجاد نماید و سلامت جامعه را به خطر بیندازد؛ فلذا لازم است آموزه های قانونی به صورت برنامه های بازآموزی و کارگاه های آموزشی مدون جهت افزایش اطلاعات کادر درمان انجام گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت بیمار، مسوولیت پزشک، خطای پزشکی، برائت
  • سمیرا غلام دخت*، مهدی زاهدی صفحات 101-138

    در سال های اخیر تلاش جامعه جهانی و خصوصا کشورهای در حال توسعه که بخش عمده ای از طب سنتی در این کشورها متمرکز شده بر این بوده تا از این دانش به عنوان مصداقی جدید از دارایی های فکری در قالب نظام های حمایتی موجود حمایت کنند. از آن جایی که این دانش واجد ویژگی های منحصر به فردی است که قابلیت انطباق کامل با سایر مصادیق حقوق مالکیت فکری را غیرممکن می سازد، لذا فکر ایجاد یک نظام خاص حمایتی (sui generis) نیز در دستور کار وایپو قرار گرفت. در این مقاله کوشش شده است ظرفیت های فعلی نظام حقوق مالکیت فکری برای حمایت از طب سنتی مانند نظام حق اختراع، نشانه های جغرافیایی و... مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت به علت عدم تطابق کامل این نظام ها با ویژگی های منحصر بفرد این دانش پایه گذاری یک نظام خاص پیشنهاد گردیده است. مقاله حاضر در انتها کوشش می کند ویژگی های ضروری نظام خاص حمایتی پیشنهادی خود را تبیین و مورد تجزیه تحلیل حقوقی قرار دهد تا از این طریق بستر مناسب برای حمایت از طب سنتی در نظام حقوق مالکیت فکری فراهم گردد.

    کلیدواژگان: طب سنتی، حقوق مالکیت فکری، سرقت زیستی، نظام خاص
  • حسین آل کجباف صفحات 139-170

    با تلاش های جامعه بین المللی برای حمایت از حقوق بشر، قلمروها و عوامل تاثیرگذاری در تحقق حقوق بشر مورد شناسایی قرار گرفته اند. حق برخورداری از بالاترین استانداردهای قابل حصول سلامتی یا حق بر سلامتی یکی از حق های بشری است که در اسناد حقوق بشری بر اهمیت آن تاکید شده است. سلامت فردی، به عنوان یکی از مهمترین مولفه های کرامت هر انسانی محسوب می شود. از این روی حق بر سلامتی به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشری در نظام بین المللی حقوق بشر به رسمیت شناخته شده است. حوزه های مربوط به سلامتی متنوع بوده و دارای ابعاد گوناگونی است و این امر نیز عاملی برای دشواری تعریف حق مزبور شده است. در اسناد حقوق بشری عمدتا از سلامت جسمی و روانی و بعضا از سلامت معنوی و اجتماعی حمایت شده است. دولت ها نیز به طور کلی در ارتباط با تامین و تضمین این حق دارای مسئولیت های معینی می باشند. واضح است که دولت ها نمی توانند به طور کامل سلامتی و مطلوب بودن سلامتی افراد را تضمین نمایند اما دولت ها می توانند شرایطی را فراهم آورند که در آن سلامتی افراد مورد حمایت قرار گیرد و دستیابی به سلامتی برای افراد ممکن گردد. حق بر سلامت جایگاه استواری در اسناد حقوق بشری و عرف بین المللی دارد و می توان آن را در شمار اصول کلی پذیرفته شده نظام های حقوقی توسعه یافته دانست. این حق در شمار حقوق نسل دوم حقوق بشری بر شمرده شده است. در این مقاله به مهمترین جلوه های حق بر سلامت در اسناد بین المللی حقوق بشر پرداخته شده است. این مقاله درصدد پاسخ دادن به سوالاتی از قبیل اینکه حق بر سلامتی چه جایگاهی در نظام بین المللی حقوق بشر دارد؟ مفهوم محتوایی و عناصر سازنده این حق چیست؟ و انواع تعهد دولت ها در قبال این حق چه می باشد؟ روش تحقیق استفاده شده در این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است و ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات مبتنی بر روش کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، اسناد بین المللی حقوق بشر، حقوق بنیادین بشری
  • امیر سماواتی پیروز، زهرا داستان* صفحات 171-191

    گاهی موانع و مشکلاتی در زندگی آدمی پدید میآید که سازگاری و در نتیجه تعادل روانی فرد را برهم می زند و باعث بروز اختلالات روانی شود. موضوع درگیری بیماران روانی با قانون و ارتکاب جرم یکی از معضلات دادرسی عادلانه است که دادگاه ها موظفند با جلب نظر متخصصین روانپزشکی، رای خود را درباره ی مجرمیت یا عدم مجرمیت مبتلایان به اختلالات روانی صادر نماید. در هم هی قوانین کیفری، بررسی استحقاق مجازات و یا برداشتن مجازات از مجرم مشروط به اثبات این موضوع است که فرد مبتلا به اختلال روانی در فهم ماهیت رفتار مجرمان هاش توانایی تشخیص نتیج هی مجرمانه و حسن و قبح عملش را داشته است یا خیر. در این مقاله سعی بر این است که رویکرد سیستم جزایی ایران را در برخورد با مقوله ی اختلال روانی و در مصداق اخص شخصیت ضد اجتماعی وتاثیر آن بر قابلیت انتساب جرم به مجرم بیمار را بررسی نماییم.

    کلیدواژگان: جرم، جنون، اختلالات روانی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مجازات
|
  • Seyed Mohsen Sadat Akhavi Pages 11-46

    As noted in several articles, beside lack of distinction between the legal nature of the relationship between doctor and patient and its legal consequences, there has also been a mixture of the natural commitment of the physician and the appurtenance of such a commitment. (Inferred from article 683 of the Civil Code). In our view first of all the subject of the commitment must be analyzed under the substantial effect of it and secondly, the partition of the commitment into apparatus and consequence should be expurgated as well in order to avoid its transmission into the subject of the commitment, as the latter is subordinate of another system.

    Keywords: Legal Nature, Legal Consequence, Subject of Commitment, Appurtenance of the Subject of Commitment
  • Mahmoud Abbasi *, Meysam Kalhornia Golkar Pages 47-64

    With the cognition and analysis of the phenomena of brain death through the modern bioethics technologies during the past 50 years, scientists of medicine, philosophy, ethics, law and religious clerics have all faced a new challenge as to the conditions and subjects of such death and it seems despite passage of decades, discrepancies still go on so that two main groups are facing each other. Those who regard the brain death as conclusive death and those who regard it as a part of life due to the continuation of blood circulation and heart and breath livelihood. With comprehension of brain death and its consequences in all economic, social, legal and theological aspects, It seems that brain death is neither a conclusive and complete death and nor life. Rather we may analyze it as a newly emerged phenomena under the modern bioethics technologies that defines a particular status and its "reson d' etra" in the purposeful system of creation is to accommodate the requirements of patients in need of organ transplantation. Benefiting from this theory and making it known to the members of the society within sustained cuture-making methods, organ donation of brain death patients should be promoted into an accepted ethical principle in the society.

    Keywords: Brain Death, Conclusive Death, Life, Particular Status
  • MohammadHasan Sadeghi Moghadam * Pages 66-82

    Developments at the genetical science domain and the possibility of growing embryo out of the natural womb has put this question visa vis the law and theology scientists as to wether pronounce and define either the permission of such an action or its illegitimacy along with its consequence on descent, privity, guardianship, custody, alimony and inheritance. The most significant subject in this respect is the process of formation and origin of the embryo. With the analysis of the laboratory embryo its inheritance issue is defined as well. The embryo shall inherit from its genetical father and mother(the owners of sperm and ovule) should its progeny has been formed prior to the demise of bequeather. However, the embryo has no consanguinity to others including the recipient man and woman and shall not inherit from them.

    Keywords: Laboratory Embryo, Descent, Inheritance, Womb
  • Masoud Ghadipasha *, Nozar Nakhaei, Asieh Sanjaripor, Seyadmehdi Marashi, Maryam Teimoori Pages 83-99
    Background

    Patients claims are one of the most important working stresses in medical profession. Dissatisfaction and claims of patients from medial doctors are one of the important problems in the society. Here we propose to evaluate the level of knowledge of surgeons and anesthesiologists about clearance and satisfaction in Kerman.

    Methods

    This cross-sectional study, was conducted in 2010, 120Investigation of knowledge level of surgeons and anesthesiologists on clearance and satisfaction In Kermanstudied by census method collecting data from self-made questionnaire and data analysis software SPSS17 square K and T test were used.

    Results

    In this study, 83.3% were professional surgeons and 16.7% were anesthesiologists73/4% had good awareness from the total number but 10/8% had unacceptable awareness. The knowledge score of anesthesiologists 14.9±2 was higher than general surgeons 12.9±8.3 (p=0.024). The knowledge score on the basis of sex and years of experience was not different.

    Conclusion

    It got clear that the good knowledge of people who have been studied was not acceptable and lack ofknowledge in consent and clearance can make problems for the medical society and endanger the health of the society. So it is necessary to have legal trainings to increase treatment group information with educational workshops and retraining programs.

    Keywords: Patient consent, Responsibility of physician, Medical error, clearance
  • Samira Gholamdokht *, Mehdi Zahedi Pages 101-138

    In recent decades, the protection of traditional medicine under the intellectual property system has been the subject of many efforts that was made by international community and especially less developed countries which are rich in this field. Since this knowledge has the unique characteristics and other current legal systems of intellectual property can not protect all aspects of it, the world intellectual property organization (wipo) decided to analysis establishment of special legal framework as a sui generis system to protect it. This article studies impossibility of protecting traditional medicine under current legal systems of intellectual property and finally proposes a model of sui generis system.

    Keywords: traditional medicine, intellectual property law, bio, piracy, Sui Generis system
  • Alekajbaf Hossein Pages 139-170

    With efforts paid by the international community to protect human rights, some area and effective factors in accomplishing human rights have been recognized. Right to highest attainable standards of health that called as the right to health is one of the recognized human rights that its importance has been emphasized on by Human Rights Instruments. Individual health has been counted as one of the most important factors of human dignity. Therefore, rights to health have been recognized as one of the fundamental human rights in international system of human rights. There are different ambits regarding the health each have different dimensions due to which presenting a definition of such rights agreed upon is difficult. Mostly, corporal and mental health and to some extent social and moral health have been protected under the human rights documents. Governments have also generally definite responsibilities upon providing and ensuring such rights. It is clear that governments are not able to provide such circumstances under which preserving health of individuals and its acceptable level can be ensured but they can provide the same to protect the health and its accessibility for individuals. Rights to health have a concrete standing in human right documents and international custom too and can be enumerated among general principles accepted by the developed legal systems. This right is categorized under the second generation of human rights. In this article, the most important aspects of right to health in international human rights documents have been discussed. This article tries to give answers to some questions like what is the standing point of right to health in international legal system. What is contentious concept and elements of such a right? And what are different kinds of obligations levied on governments regarding this right? The research methodology used in this study is descriptive – analytical and data gathering method used is based on library method.

    Keywords: Right to Health, International Documents on Human Rights, Fundamental Human Rights
  • Amir Samavati pirouz, Zahra Dastan * Pages 171-191

    Sometimes problems and Difficulties happen in a humen’s life that unbalance the Compatibility a mental equivalence, therefore tensions and sadness come to life that maybe result in a mental disorders. The issue of Psychiatric patients with law and committing crime is one of the dilemmas of fair trial. Thus the court are responsible for attracting and capturing psychiatrist expert’s ideas. In all criminal laws checking the deserve punishment or removing penalties, of an offender is related to demonstrating this issue that whether a person who has a mental disorder ,due to the understanding the nature of criminal behavior has the ability to detect the criminal result or not. In this paper, we try to survey the approach of criminal justice system of Iran with problem and subject of unti-social personality and it’s effect on the attribution of crim to offender.

    Keywords: Crime, insanity, mental disorder, antisocial personality disorder, punishment