فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال دوم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد امین قبادیانفر، لیلی مصلی نژاد * صفحه 1
    مقدمه
    پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای، تیم مراقبت و درمان را مسئول و متعهد می کند تا با عمل بر اساس استانداردهای حرفه ای، سلامت و رفاه بیماران را در مرکز توجهات خود قرار دهند. این مطالعه با هدف بررسی میزان رعایت کد اخلاق حرفه ای توسط پرسنل به عنوان یک عامل موثر تسهیل کننده اجرای حاکمیت بالینی طراحی شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی است که به صورت سرشماری،از 211نفر از پرسنل درمانی شهرستان جهرم انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها را پرسشنامه روا و پایا یی تشکیل میداد که شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک(سن،جنس،سابقه کار و بخش)و سپس41سوال در 8 حیطه بر اساس مقیاس پنجدرجهای لیکرت بود. جهت تحلیل داده ها ازآمارتوصیفی واستنباطی در نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    میزان رعایت کلی کدهای اخلاقی 75/0±82/3 بود، که از میزان متوسطی بر خوردار بود. پرسنل درمانی در حیطه ارتقا کیفیت مراقبت از بیمار (60/4) بهترین نمره را داشتند و در حیطه تعهد به رازداری (78/2) از ضعیف ترین نمره برخوردار بودند.ارتباط بین نوع بخش و سن افراد با رعایت اخلاق حرفه ای از مقادیر معنا داری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود جهت ارتقا هر چه بیشتر، مدیران،برنامه ریزان ومربیان بهداشت و آموزش پزشکی بابرنامه های آموزش ضمن خدمت وتدوین خط مشی های موردنیازتوجه لازم رادرزمینه رعایت اخلاق درعملکردحرفه ای پرسنل درمانی به عمل آورند.
    کلیدواژگان: بیمار، کدهای اخلاقی، پرسنل درمانی
  • میترا صادقی، محسن حجت * صفحه 8
    مقدمه
    نقص توانمندی پرستاران تازه فارغ التحصیل یکی از عوامل کاهش کیفیت خدمات پرستاری در بیمارستان ها می باشد. آموزش در شروع کار بهترین روش رفع این مشکل می باشد، اما کیفیت انجام آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر مقایسه تاثیر آموزش روتین و برنامه ای بر عملکرد پرستاران تازه فارغ التحصیل می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مداخله ای است، که بر روی 60 پرستار تازه فارغ التحصیل در بیمارستان پیمانیه دانشگاه علوم پزشکی جهرم که به روش تصادفی انتخاب شدند انجام گرفت. هر دو گروه از نظر سن، جنس، محل تحصیل و معدل همسان سازی شدند. 24 اقدام پرستاری که در همه بخش ها انجام می گیرد مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی قبل و پس از مداخله توسط مشاهده گر ثابت انجام گرفت. سپس تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره ارزیابی بعد از مداخله در گروه آموزش روتین(28/0±18/3) و در گروه آموزش برنامه ای(27/0±74/3) بود. به کمک آزمون تی مشخص گردید که اختلاف بین دو گروه معنادار می باشد (001/0p=).
    نتیجه گیری
    آموزش روتین و برنامه ای در ارتقاء توانمندی های پرستاران تازه فارغ التحصیل موثر است، اما روش آموزش برنامه ای بیش از آموزش روتین تاثیرگذار می باشد. لذا استفاده از این شیوه آموزشی در ارتقائ عملکرد پرستاران توصیه میشود.
    کلیدواژگان: پرستاری، تازه فارغ التحصیل، آموزش
  • هدی احمری طهران، زهرا عابدیینی *، نرگس اسکندری، احمد کچویی، زهرا علیپور صفحه 13
    مقدمه
    احترام به شان مادر باردار اساس مراقبت مامایی است که گامی در جهت افزایش رضایت مادران از خدمات ارایه شده توسط کادر بهداشتی درمانی می باشد.در این راستا دانشجویان رشته مامایی به دلیل اهمیت زمینه کاری خود بایستی از ابتدای ورود به دانشگاه با منشور حقوقی مادر باردار آشنا شده و نسبت به رعایت مفاد آن اهتمام کامل ورزند.هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم از منشور حقوقی زنان دردوران بارداری در سال 1389بوده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بودکه بر روی 58 دانشجویان کارشناسی ناپیوسته مامایی بصورت سرشماری و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته دو قسمتی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان آگاهی نسبت به اجزاء تشکیل دهنده منشور حقوق زنان باردار 9/37% خوب و 9/44% متوسط بود.همچنین 100% دانشجویان تا کنون واژه ای تحت عنوان منشور حقوقی مادران باردار نشنیده بودند. بین میزان آگاهی با میانگین معدل، سابقه کارو منبع کسب اطلاعات ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد(05/)
    کلیدواژگان: آگاهی، منشور حقوقی، زنان باردار، دانشجویان مامایی
  • نسرین گله دار *، سپیده محمدی، سهیلا جعفری میانایی صفحه 19
    مقدمه
    دانشگاه ها مسئولیت راهنمایی و مشاوره دانشجویان را به منظور رفع نیاز دانشجویان در طی تحصیل بر عهده دارند. عملکرد مناسب اساتید راهنما سبب دستیابی مناسب دانشجویان به اهداف آموزشی می شود. لذا با توجه به اهمیت و نقش جایگاه مشاوره و راهنمایی پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت عملکرد اساتید راهنمای دانشگاه علوم پزشکی لرستان از دیدگاه دانشجویان انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 680 دانشجوی ترم سوم و چهارم درتمام مقاطع و رشته های دانشگاه علوم لرستان به صورت سرشماری شرکت داشتند. ابزار گردآوری پرسشنامه ای بود که بر اساس دستورالعملهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و با ضریب پایایی 79% تهیه و مورد انتظار قرار گرفت. نمرات در سه سطح عملکرد اساتید راهنما را نشان میدادند. نتایج توسط نرم افزار spss و با استفاده از روش های آماری از جمله کای اسکوار تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    افراد مورد مطالعه در 9/77 % موارد زن و بین رده سنی 35-19 سال بود. بیشترین علت مراجعه به اساتید راهنما به دلیل مشکلات آموزشی (2/59%)بود. دانشجویان عملکرد اساتید راهنما رادر 9/37% موارد نامناسب، 38/44% متوسط و 73/17% مناسب توصیف نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج لازم است ضمن داشتن نگرش مثبت به برنامه مشاوره و راهنمایی تحصیلی، اقداماتی نظیر پایش عملکرد جهت بررسی نتایج حاصل از فعالیت اساتید راهنما و اجرای برنامه های آموزشی مدون گام برداشت تا بتوان بهره مطلوبی را در راه ارتقاء آرمانهای دانشگاهی برداشت.
    کلیدواژگان: استاد راهنما، دانشجو، مشاوره تحصیلی، رضایت، عملکرد
  • سید علیرضا جوادی نیا، محمد نجفی سمنانی *، ناهید قنبر زاده، سیما سورگی صفحه 29
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی آگاهی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از منشور حقوق بیمار در سال 1390 می باشد.
    روش کار
    این بررسی یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که بر روی 161 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که از دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سوالات آگاهی تشکیل شده بود. پس از جمع آوری داده ها و ورود اطلاعات به نرم افزار SPSS 16، آمارهای توصیفی و جداول توزیع فراوانی ارائه گردید.
    یافته
    نتایج این مطالعه نشان داد که اکثر پرستاران شرکت کننده در مطالعه آگاهی مناسبی در خصوص حیطه حقوق بیمار در دریافت خدمات بهداشتی بدون توجه به عوامل نژادی، فرهنگی ومذهبی داشتند. از سوی دیگر آگاهی افراد شرکت کننده در مورد اطمینان از رازداری کادر پزشکی وعدم حضور افرادی که مستقیما در فرایند درمان شرکت ندارند در کمترین حد بود. نتایج مطالعه بین نمره آگاهی پرستاران و متغیر هایی همچون جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و شغل سازمانی نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به جایگاه منشور حقوق بیمار و اهمیت اجرای تمامی مفاد آن ضروری است که مسئولان اقدامات کافی جهت آشنایی تئوریک و عملی پرستاران با این اصول را بعمل آورده و با ارائه راهکارهای تشویقی و تنبیهی در مواجه با امور مرتبت با این اصول، زمینه را جهت اعتلای سیستم خدمات بهداشتی درمانی کشور مهیا کنند.
    کلیدواژگان: پرستارن، منشور حقوق بیمار، آگاهی
  • سعید سبحانیان *، محسن حجت، لیلی مصلی نژاد صفحه 37
    مقدمه
    طبق گزارشات جوانان حدود 3/1 میلیارد نفر از کل جمعیت جهان را تشکیل می دهند. گاهی دارای رفتارهای غیرطبیعی می باشند. این امر می تواند روابط اجتماعی و اخلاقی جامعه را دچار اختلال کند.هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین گرایش به رفتار جنس مخا لف و سطح هورمون های جنسی در جوانان بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش تحلیلی از نوع موردی- شاهد است که بر روی 60 نفر گردید. گروه مورد توسط روش نمونه گیری آسان از افراد تحت بازداشت و مرتکب گرایش جنسی به رفتار جنس مخالف در شهر شیراز انتخاب شدند. گروه شاهد نیز از بین افراد سالم در شهر شیراز به صورت تصادفی ساده (چهار چوب نمونه گیری شماره ملی در لیست مدون سازمان ثبت احوال شیراز) نمونه گیری گردید. در گروه مورد اطلاعات مورد نیاز و نمونه خون جهت سنجش هورمون های جنسی اخذ گردید. دو گروه مورد و شاهد از نظر سن، جنس، تاهل و مکان زندگی همسان سازی شدند و در نهایت اختلاف بین میانگین سطوح هورمونی با ازمون تی مستقل با استفاده از نرم ازار اماری SPSS مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سطح استروژن در خون مرد هادر گروه مورد40/ ± 67/24 و در گروه شاهد40/ ±97/37 (نرمال آن در مردان 10-15 pg/ml) و میانگین سطح تستوسترون خون در زن هادر گروه مورد 42/ ± 85/3و در گروه شاهد 42±78/1(نرمال آن در زنان1-5/3 mg/ml) بود، که اختلاف معنی داری نداشت (123/0p=).
    نتیجه گیری
    شاید تفاوت در میزان هورمون های جنسی هرچند بدون اختلاف معنا دار در بروز رفتار مغایر با جنسیت شخص را بتوان با یک بیماری مرتبط دانست.گرچه نقش عوامل اجتماعی و فرهنگی را نیز به عنوان یک چالش اخلاقی میبایست همیشه مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: مرد زن نما، زن مرد نما، هورمون های جنسی، هویت جنسی
|
  • Ghobadifar Ma, Mosalanejad L Page 1
    Introduction
    Adherence to the principles of professionalism enables health care team to act according to professional standards and attend to patients’ health and welfare in all stages of their life while trying to sustain and promote their professional status. This study aimed to assess the health care team’s compliance with professional ethical codes as a means to facilitate clinical governance.
    Material And Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study performed by a census of 211 health care staff in Jahrom. The data gathering tool consisted of a valid, reliable questionnaire including two sections of demographic information (age, sex, employment history, and ward) and 41 questions in 8 areas based on a 5-point Likert scale. Data analysis was performed by descriptive and analytic statistics via SPSS.
    Results
    The overall compliance with ethical codes was 3.82 ± 0.75. The highest score belonged to patient care quality improvement (4.60) and the lowest score to commitment to confidentiality (2.78). There was a significant relationship between the type of ward (p=0.03), age (p=0.003) and adherence to professional ethics.
    Conclusion
    It seems that compliance with professionalism is moderate among health care staff in Jahrom University of Medical Sciences. It is recommended that managers, planners, and instructors tend to enhance professionalism among health care staff by setting relevant policies and running service training.
    Keywords: Patient, Ethical Codes, Health Care Team
  • Sadeghi M., Hojat M Page 8
    Introduction
    New graduate nurses’ capability defect is one of the issues contributing to the reduction of nursing care quality in hospitals. Introductory education is the best solution; yet, the quality must be attended. The goal of this study was to compare the effect of traditional and classical education on new graduate nurses’ performance.
    Materials And Methods
    This is an interventional study performed on 60 new graduate nurses randomly selected in Peymanieh Hospital of Jahrom University of Medical Science. Both groups were homogenized based on age, sex, place of education and GPA. 24 nursing procedures, performed all the wards, were assessed. Pre-intervention and post-intervention assessments were conducted by fixed observers. Data analysis was performed using SPSS
    Results
    The mean of assessment after intervention in traditional and classical groups were respectively 3.18 ± 0.28 and 3.74 ± 0.27. T-test revealed significant difference between the two groups (P<0.05).
    Conclusion
    Traditional and classic educations enhance the new graduate nurses’ capabilities. But classical education is more effective, compared to traditional method
    Keywords: Nurses, Education, Performance
  • Ahmari Tehran H., Abedini Z., Eskandari N., Kachooie A., Alipour Z Page 13
    Introduction
    Respect for mothers’ dignity is a step to increase mothers’ satisfaction of the health services provided. Midwifery students should, therefore, acquaint themselves with and remain committed to pregnant women’s bill of rights from the outset of their studies. This study aimed at determining the level of awareness of pregnant women’s bill of rights in Qom University of Medical Sciences during 2009.
    Methods
    This was a descriptive and cross-sectional study of 58 junior and senior midwifery students performed by census. The data collection tool consisted of researcher-made questionnaire including 25 closed and one open question in seven areas of pregnant women’s bill of rights. The questionnaire reliability and validity was confirmed. Descriptive statistics including chi square test via SPSS 18.0 were used to analyze the data.
    Results
    37.9% of participants’ knowledge of the components of pregnant women’s bill of rights was good and 44.9% moderate. Also, the highest knowledge score was in the field rights of pregnant women belonged to right to information (2.4± 0.3) and the right to respect (2.1± 0.4). The lowest knowledge score belonged to the right to refuse (1.2± 0.2) and the right to protest (1.1± 0.1).
    Conclusions
    The study showed that midwifery student's knowledge of the components of pregnant women’s bill of rights was 44.9% which would be interpreted as moderate. It is, therefore, recommended that planners, midwifery instructors and professors attend further to midwifery students’ knowledge pregnant women’s bill of rights.
    Keywords: Knowledge, Pregnant Women, Bill of Rights, Midwifery Students
  • Galehdar N.Jafari Mianaee S., Mohamadi S Page 19
    Introduction
    Universities are responsible to meet the students’ demands during their studies. Supervisors’ appropriate performance would lead students to a proper grip on educational goals. With respect to the essential role of counseling and supervision, this study aimed at determining the status of supervisors’ performance in students’ views in Lorestan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive and cross-sectional study 680 sophomore students (in all fields) were studied by census. Data gathering tool consisted of a two-part questionnaire, with 79% reliability, scored according to the Ministry of Health instructions. Scores revealed supervisors’ performance in three levels. Findings were analyzed by statistical tests including frequency test and λ2 in SPSS.
    Results
    77.9% of persons were females aged 19-35 years old. Educational problems (59.2%) were the most frequent reasons for seeking assistance. 37.9% of students evaluated supervisors’ performance as inappropriate, 44.38% as moderate, and 17.73% as appropriate.
    Conclusion
    Results did not show a good level of satisfaction of supervisors’ performances. While holding positive attitudes toward educational counseling and supervision, it is, therefore, recommended to evaluate supervisors’ performances and outcomes in order to develop organized educational programs to upgrade academic institutional ideals.
    Keywords: Supervisor, Students, Educational Counseling, Satisfaction, Performance
  • Javadyneya Sa, Najafy Semnani M., Ghanbar Zadeh N., Sorgi S Page 29
    Introduction
    This survey aimed to investigate the nurse's knowledge of patient's bill of rights in teaching hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences during 2011.
    Materials And Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study in which 161 nurses working in hospitals of Birjand University of Medical Sciences were surveyed. The data collection tool comprised a questionnaire including demographic information and knowledge questions. SPSS 16.0 was used to analyze the data, using descriptive statistics and frequency tables.
    Results
    The majority of participating nurses showed adequate knowledge of patient's rights in the field of health services disregarding the racial, religious, and cultural issues involved. Participants, on the other hand, had the least trust regarding the medical staff confidentiality and the presence of people not directly involved the treatment process. Comparisons between nurse's knowledge scores and other variables including gender, marital status, educational level, and occupation were fulfilled.
    Conclusion
    Regarding the importance of Patient's bill of rights, authorities are demanded to provide adequate theoretical and practical guides for nurses and set additional sanctions for elevating the medical education system in country.
    Keywords: Nurses, Patient's Bill of Rights, Knowledge
  • Sobhanian S., Hojat M., Mosalanejad L Page 37
    Introduction
    During recent years our country has witnessed youths who specifically tend to act like the opposite sex. It can challenge our social as well as ethical affairs. This study aimed at determining the relation between transvestitism and the level of sexual hormones in youths.
    Materials And Methods
    This was a case-control and analytical study performed on 60 people (30 cases and 30 controls). The case group was selected by convenient sampling. The inclusion criteria comprised of undertaking acts which were at odds with the persons’ sexualities. The data gathering tool consisted of a researcher-made questionnaire. The questionnaire content and face validities were confirmed by 10 university professors. The questionnaire reliability was then measured by Cronbach's alpha (r=0.81). Blood samples were taken from both groups. The difference between the mean hormonal levels and independent T was measured in SPSS 15.0.
    Results
    The mean estrogen level in males was 24.67 ± 0.40 pg/ml and the mean testosterone level means was 3.85 ± 0.42 mg/ml in females. No significant relationship was observed between hormonal levels and transvestitism (p=0.123).
    Conclusion
    Due to the lack of significant hormonal differences between the two groups, it can be concluded that this phenomenon is rooted in a host of sociocultural factors which raise it as an ethical controversy in society.
    Keywords: Transvestitism, Sexual Hormones, Sexual Identity