فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 73، تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عزیز اقبالی، افسانه آخوند زاده، محمد رفیعی، فاطمه دره صفحه 1
    زمینه و هدف
    استئوپنی عارضه شایع و ناتوان‎کننده درمان بیماری های نئوپلاستیکی چون لوسمی لنفوبلاستیک حاد و لنفوم اطفال می‎باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان تاثیر آلندرونیت در پیشگیری از استئوپنی کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد و لنفوم غیر هوچکین می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: در این کارآزمایی بالینی 30 کودک مبتلا به لوسی لنفوبلاستیک حاد و لنفوم غیر هوچکین به صورت هدفمند انتخاب شدند. پروتکل شیمی درمانی همه بیماران در دوره اینداکشن یکسان بود. سپس بیماران به صورت تصادفی به دوگروه همسان مورد و شاهد تقسیم شدند. همه بیماران 400 واحد در روز ویتامین D و40 -30 میلی‎گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روزکلسیم دریافت کرده و بیماران گروه مورد علاوه برآن هر هفته یک کپسول آلندرونیت(35 میلی‎گرم در هفته برای6ماه)دریافت نمودند. تراکم استخوان مهره های کمری(L1- 4) و کل بدن قبل و بعد از مداخله همه بیماران بررسی شد.
    یافته ها: میانگین تراکم استخوان مهره های کمری و کل بدن و اسکورZ آنها در ابتدا و انتهای مطالعه بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت(05/0)
    کلیدواژگان: لوسمی لنفوبلاستیک حاد، آلندرونیت، بیس‎فسفونات‎ها، لنفوم غیرهوچکین، استئوپروز
  • عباس حسینی جهرمی، اصغر جباری، معصومه حسینی ولمی، تکنم کریم زاده صفحه 8
    زمینه و هدف
    آشنایی با روش‎ها و داروهای مختلف بی‎هوشی و نیز ایجاد عمق بی‎هوشی مناسب توسط آنها حائز اهمیت فراوان است. با توجه به این که انفوزیون وریدی لیدوکائین در صورت ایجاد سطح خونی مناسب، یک اثر بی‎دردی و سداتیو مرکزی تولید می‎کند، می‎تواند جهت بی‎هوشی مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه به‎ منظور مقایسه عمق بی‎هوشی در دو روش بی‎هوشی با هالوتان و یا انفوزیون لیدوکائین انجام گرفت.
    مواد و روش‎ها: این کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 66 بیمار کاندید عمل هر نیورافی اینگوینال انجام شد. بیماران به‎ طور تصادفی به‎ دو گروه مساوی تقسیم شدند. جهت نگهداری بی‎هوشی، علاوه بر اکسیژن درصد نیتروس اکساید در یک گروه از هالوتان(1 درصد) و در گروه دیگر از انفوزیون لیدوکائین(100میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه) استفاده گردید. در حین بی‎هوشی هر 5 دقیقه شاخص دو طیف ثبت شده و داده ها با نرم افزار آماری spss پردازش و با آزمون‎های آماری تی و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری نیز کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین شاخص دو طیف در طی نیم ساعت اول جراحی، در گروه لیدوکائین 72/65 و در گروه هالوتان 7/56 بود که اختلاف آماری معنی داری بین آنها وجود داشت(05/0p<).
    نتیجه گیری
    میانگین شاخص دو طیف در گروه لیدوکائین بالاتر از گروه هالوتان بود که اگر این خود دلیل سطحی بودن بی‎هوشی بیماران باشد بایستی بتوان با افزایش دوز مخدرها و هیپنوتیک‎ها عمق بی‎هوشی را افزایش داد. از آنجایی‎که مانیتورینگی جهت بررسی اثر مخدرها در دسترس نیست، بهتر است شاخص دو طیف همزمان با تغییرات همودینامیک بررسی گردد.
    کلیدواژگان: شاخص دو طیف، عمق بی‎هوشی، هالوتان، لیدوکائین
  • محسن سقا، ابراهیم اسفندیاری، شهناز رضوی، سمیه تنهایی، محمدحسین نصر اصفهانی، حسین بهاروند صفحه 16
    زمینه و هدف
    اسید رتینوئیک یکی از مشتقات ویتامین A و یکی از مهم‎ترین سیگنال‎های القایی در مهره‎داران است که در تمایز، مورفوژنز، آپوپتوز و تولید مثل نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش این ماده در الگو‎یابی عصبی سلول‎های بنیادی جنینی موش در محیط آزمایشگاهی بود.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، پس از تشکیل ساختارهای شبه جنینی، از سلول‎های بنیادی جنینی رده Royan B1، اسید رتینوئیک با غلظت یک میکرومول به مدت چهار روز بر ساختارهای شبه جنینی تاثیر داده شد و پس از آن سلول‎ها به مدت هشت روز گسترش داده شدند. محیط کشت سلولی در گروه کنترل فاقد اسید رتینوئیک بود. در پایان کشت، القاء عصبی و الگویابی نورون‎ها در سلول‎های هر دو گروه با روش‎های ایمونوسیتوشیمی، فلوسایتومتری و RT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها: مطالعه حاضر نشان داد که اسید رتینوئیک نورون‎زائی را در سلول‎های بنیادی القا نمود و توانست سبب بروز نشانگر MAP2 در 35 درصد از این سلول‎ها شود. نتایج RT-PCR نیز مشخص کرد که همزمان، نورون‎های حاصل از سلول‎های بنیادی جنینی تحت تاثیر اسید رتینوئیک توانستند نشانگر‎های Mash1، Pax6، Pax7 و Dbx1/2 مربوط به هویت‎یابی عصبی نورون‎ها در جهت پشتی، شکمی و نیز Hoxb4، Hoxc5 و Hoxc8 مربوط به الگویابی عصبی نورون‎ها حول محور سری، دمی لوله عصبی را بیان نمایند.
    نتیجه گیری: اسید رتینوئیک همزمان با القای عصبی سلول‎های بنیادی جنین موش در محیط آزمایشگاهی قادر به ایجاد هویت عصبی این نورون‎ها نیز می‎باشد.
    کلیدواژگان: سلول‎های بنیادی جنینی موش، الگویابی عصبی، اسید رتینوئیک
  • عاطفه سورتجی، نورالسادات کریمان، فراز مجاب، حمید علوی مجد صفحه 27
    زمینه و هدف
    خون‎ریزی شدید قاعدگی یکی ازعلل کاهش کیفیت زندگی و نیز کم خونی فقر آهن در زنان سنین باروری محسوب می‎گردد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثرات درمانی داروی مفنامیک اسید با عصاره هیدروالکلی گزنه بر حجم خون‎ریزی شدید قاعدگی صورت گر فته است.
    مواد و روش‎ها: دراین کارآزمایی بالینی، 90 زن مبتلا به خون‎ریزی شدید قاعدگی انتخاب شدند و پس از یک سیکل کنترل حجم خون‎ریزی پایه، با استفاده از نرم افزار اکسل به‎ طور تصادفی در دو گروه گزنه و کنترل منتسب گردیدند. افراد هر دو گروه برای دو سیکل متوالی تحت درمان با 500 میلی‎گرم کپسول مفنامیک اسید هر 8 ساعت از روز اول تا آخر قاعدگی حداکثر به مدت 7 روز، قرار گرفتند. به افراد گروه تجربی علاوه بر مفنامیک اسید، پنج کپسول گزنه در روز، به صورت دو عدد صبح، دو عدد ظهر، یک عدد شب(به فواصل هر 8 ساعت)، از روز اول تا آخر قاعدگی، حداکثر به مدت 7 روز تجویز گردید. به افراد گروه کنترل به جای کپسول گزنه، دارونما گزنه با همان دستور تجویز شد. داده های مربوط به میزان خون‎ریزی قاعدگی (با استفاده از چارت PBLAC) بررسی گردید و با نرم افزار SPSS مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها: حجم خون‎ریزی قاعدگی قبل و پس از مداخله، بین دو گروه و همچنین به‎ صورت درون گروهی مقایسه شد. نتایج نشان داد، میزان خون‎ریزی به‎ طور معنی‎داری پس از درمان، در هر دو گروه کاهش داشته است‎(001/0>p). میزان کاهش خون‎ریزی در گروه گزنه به‎ طور معنی‎داری بیش از گروه کنترل، گزارش گردید (01/0=p).
    نتیجه گیری: به نظر می‎رسد عصاره گزنه در کاهش حجم خون‎ریزی در زنان سنین باروری مبتلا به خون‎ریزی شدید قاعدگی موثر باشد. این دارو به دلیل مصرف کوتاه مدت، عوارض کمتر و نداشتن تاثیرات هورمونی می‎تواند در درمان خون‎ریزی شدید قاعدگی، کار آمد باشد.
    کلیدواژگان: مفنامیک اسید، خون‎ریزی شدید قاعدگی، چارت پی بلک، گزنه
  • کارون شاه ابراهیمی، اعظم شریفی، افشین الماسی، روناک طلیعی، بابک ایزدی، محمد کریمی صفحه 37
    زمینه و هدف
    بیماری کم کاری تیروئید تحت بالینی مرحله جبرانی قبل از کم کاری تیروئیدی آشکار می‎باشد. در کم کاری آشکار به علت افزایش لیپوپروتئین(a) به عنوان یک عامل آتروژنیک، خطر بیماری های ایسکمیک قلبی افزایش می‎یابد. ولی در مورد افزایش سطح سرمی آن در بیماران کم کاری تیروئید تحت بالینی بحث و اختلاف نظر وجود دارد. با توجه به آتروژن بودن لیپوپروتئین(a) و سایر چربی های سرم، این پژوهش با هدف مقایسه غلظت لیپوپروتئین(a) و چربی های سرم در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید تحت بالینی و افراد با عملکرد طبیعی تیروئید انجام شد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تحلیلی مقایسه‎ای، 90 نفر از افراد مراجعه‎کننده به درمانگاه بیمارستان امام رضا(ع) و طالقانی شهر کرمانشاه(60 نفر مبتلا به کم کاری تیروئیدی تحت بالینی و30 نفر سالم)، به روش نمونه‎گیری در دسترس مورد بررسی قرارگرفتند. این افراد پس از مطابقت از نظر سن، جنس و ابتلا به بیماری های زمینه‎ای(بیماری های کبدی، کلیوی، مصرف دارو)، تحت آزمایش تعیین سطح سرمی لیپوپروتئین(a) و سایر چربی های سرم قرار گرفتند.
    یافته ها: در هر دو گروه مورد و شاهد، 7/16 درصد را مردان و 3/83 درصد را زنان تشکیل می‎دادند. در این پژوهش، اختلاف آماری معنی داری بین سطح سرمی لیپوپروتئین(a)، تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته بالا و لیپوپروتئین با دانسیته پایین در دو گروه یافت نشد(05/0p>). همچنین ارتباطی بین لیپوپروتئین(a) و سایرچربی های سرم یافت نشد(05/0p>).
    نتیجه گیری: سطح سرمی لیپوپروتئین(a) و سایر چربی های سرم در بیماران جوان با وزن طبیعی مبتلا به کم کاری تحت بالینی تیروئید افزایش نیافته و به نظر می‎رسد درمان زود هنگام در این بیماران ضرورتی ندارد.
    کلیدواژگان: چربی‎های سرم، لیپوپروتئین(a)، کم کاری تیروئیدی تحت بالینی
  • بابک عشرتی، سید شهریار حسینی، محسن فراهانی، مهین سادات عظیمی، مریم زمانیان صفحه 45
    زمینه و هدف
    نمودار قیفی ابزاری ترسیمی برای بررسی سوگیری انتشار در مطالعات متا آنالیز است. هدف مقاله حاضر معرفی کاربردی دیگر از این نمودار به عنوان وسیله‎ای برای پایش یکی از شاخص‎های اجرایی برنامه پزشک خانواده و مشخص کردن وضعیت هر یک از مراکز بهداشت شهرستان‎های تابعه استان مرکزی از نظر وضعیت ارجاع بیماران از سطح اول به سطح تخصصی و مقایسه‎ی آن با دو نمودار دیگر میله‎ای و کاترپیلار از این نظر می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی برای رسم نمودار قیفی، درصد ارجاعات هر شهرستان با توجه به متوسط ماهانه ویزیت و ارجاع انجام شده، محاسبه گردید. بر اساس دستور‎العمل کشوری برنامه پزشک خانواده، مقدار استاندارد ارجاع، حد 10 درصد در نظر گرفته شد. برای هر شهرستان یک حدود اطمینان 99 درصد با در نظر گرفتن سه انحراف معیار نسبت به عدد 10 درصد بر مبنای متوسط کل ویزیت ماهیانه هر شهرستان محاسبه شد.
    یافته ها: بر اساس نمودار قیفی شهرستان‎های آشتیان، ساوه، تفرش، کمیجان و خمین، در حد انتظار ارجاع قرار داشتند. این در حالی است که شهرستان‎های اراک، شازند، زرندیه، دلیجان و محلات دارای ارجاع بیش از حد انتظار بودند که در این میان ارجاع به سطح تخصصی در محلات بیش از سایر شهرستان‎ها بود.
    نتیجه گیری: نمودار قیفی توانست بهتر از دو نمودار دیگر وضعیت ارجاع به سطح تخصصی را برای مراکز بهداشت شهرستان‎ها نشان دهد، از این رو می‎تواند در پایش برنامه های سلامت کشورابزاری مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، نمودار قیفی، استان مرکزی، نظام ارجاع، نظام مراقبت
  • محمود رضا نخعی، امیر الماسی حشیانی، بهروز ابراهیم زاده کر صفحه 54
    زمینه و هدف
    ارزیابی وضعیت تغذی های، ابزاری برای اجرای مراقبت‎های تغذی های است. هدف از اجرای این روش تعیین نیازهای تغذی های و رفع آنها در جهت ارتقای سلامتی افراد است. مادران باردار و شیرده جزو گروه های آسیب‎پذیر هستند، کاربرد این روش به خصوص از دیدگاه تعیین کالری و پروتئین دریافتی بر روی رشد نوزاد تاثیرات مثبتی دارد. هدف از این مطالعه مقاله بررسی وضعیت تغذی های مادران باردار است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی 80 مادر باردار از بین زایشگاه های خصوصی، تامین اجتماعی و زایشگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک، انتخاب شد. مشخصات دموگرافیک مادران با استفاده از پرونده پزشکی ثبت شد و اطلاعات مربوط به رژیم غذایی با استفاده از پرسش‎نامه دریافت مواد غذایی و آنالیز مواد غذایی دریافتی نیز با استفاده از نرم افزار Nutritionist، نسخه 4 انجام شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت پذیرفت.
    یافته ها: میانگین افزایش وزن دوران بارداری (1/10کیلوگرم) با توجه به میانگین نمایه توده بدنی به دست آمد(2/22 کیلوگرم در متر مربع). میانگین وزن نوزادان 5/2 کیلوگرم را نشان داد. میانگین انرژی دریافتی مادران در حد میزان توصیه شده غذایی(روزانه) و میزان پروتئین دریافتی نیز فراتر از میزان توصیه شده روزانه به دست آمد. وزن مادر قبل از بارداری، با وزن مادر در انتهای بارداری همبستگی مثبت و معنی‎داری(93/0=r) (001/0=p) را نشان داد. هم‎چنین بین وزن مادر قبل از بارداری با درصد افزایش وزن مادر در انتهای بارداری همبستگی منفی و معنی‎داری(39/0=r) (01/0=p) به دست آمد. هم‎چنین بین وزن نوزاد با وزن مادر در انتهای بارداری همبستگی مثبت و معنی‎داری(34/0=r) (001/0=p) به دست آمد.
    نتیجه گیری: ارزیابی وضعیت تغذی های مادران باردار نشان داد که در حین بارداری از وضعیت تغذی های مناسبی بر خوردار بوده و نوزادانی با وزن طبیعی به دنیا آورده‎اند.
    کلیدواژگان: افزایش وزن بارداری، کالری دریافتی، پروتئین دریافتی، مادران باردار
  • سهیلا نورایی، صدیقه امیر علی اکبری*، معصومه جرجانی، حمید علوی مجد، ایوب غفوریان صفحه 62
    زمینه و هدف

    عفونت‎های دستگاه تناسلی از علل عمده مراجعه مکرر به مراکز درمانی مربوط به بیماری های زنان می‎باشند. کاندیدیاز ولوواژینال دومین عامل شایع واژینیت عفونی می‎باشد‎. پروبیوتیک‎ها میکروارگانیسم‎های زنده‎ای هستند که می‎توانند اثرات سودمند بر میزبان بگذارند. با توجه به شیوع بیماری و مطالعات محدود در زمینه درمان‎های نوین این بیماری، این مطالعه با هدف مقایسه ترکیب فلوکونازول و پروتکسین خوراکی با فلوکونازول در درمان کاندیدیاز ولوواژینال طراحی گردید.
    مواد و روش‎ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دو سوکور، بر روی 90 زن مراجعه‎کننده به درمانگاه 12بهمن در سال 1390 انجام شد. زنان پس از تشخیص کاندیدیاز ولوواژینال، به صورت تصادفی در دو گروه ترکیب فلوکونازول و پروتکسین خوراکی و فلوکونازول و دارونما قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی جهت مقایسه متغیرهای کمی(آزمون‎های t مستقل، من ویتنی) و کیفی(آزمون مجذور کای، آزمون دقیق فیشر و آزمون مک نمار) تحلیل گردیدند.
    یافته ها: نتایج نشان داد ترکیب فلوکونازول و پروتکسین خوراکی با فلوکونازول در کاهش شکایات و علائم به طور یکسان عمل کردند. تنها علامت سوزش ادرار در گروه فلوکونازول و پروتکسین خوراکی معنی‎دار بود(02/0 p=). همچنین ترکیب فلوکونازول و پروتکسین خوراکی از نظر پاسخ درمانی(01/0 p=) و مدت زمان بهبودی(04/0=p) به صورت معنی‎داری کمتر بود.
    نتیجه گیری: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد درمان مکمل با گونه های پروبیوتیکی لاکتوباسیل، کارایی درمان کاندیدیاز ولوواژینال را افزایش می‎دهد. در این زمینه تحقیقات بیشتر توصیه می‎گردد.

    کلیدواژگان: فلوکونازول، لاکتوباسیل، پروبیوتیک، کاندیدیاز ولوواژینال
  • ابوالفضل مظفری، محمد وکیل علی آبادی صفحه 74
    زمینه و هدف
    اختلالات رفتاری حرکتی خواب از شیوع نسبتا بالایی در کودکان برخوردار است و تاثیر بسزایی در کارهای روزمره و کیفیت زندگی دارد. از طرفی خرخر در کودکان یکی از مهم‎ترین دلایل اختلالات خواب می‎باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین خرخر و اختلالات رفتاری حرکتی خواب در کودکان 2-12 ساله شهر قم صورت گرفت.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه که به صورت مورد شاهد در طی سه ماه صورت گرفته، 100 کودک مبتلا به خرخر و 100 کودک غیر مبتلا به خرخر به روش نمونه‎گیری در دسترس مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده دو پرسش‎نامه استاندارد برلین و Childhood Sleep بود. اطلاعات توسط مصاحبه سازمان یافته از والدین کودکان گردآوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: میانگین اختلالات رفتاری حرکتی در گروه مورد و شاهد به ترتیب 15/3 ± 78/13و 72/3 ± 45/11 بود. آزمون تی مستقل اختلاف معنی‎داری را بین میانگین نمره اختلالات رفتاری حرکتی بین دو گروه مورد و شاهد نشان داد(001/0>p). هم‎چنین رابطه معنی‎داری بین خرخر و سابقه بزرگی آدنوئید (001/0>p) و آپنه و اختلالات رفتاری حرکتی (036/0=p) مشاهده گردید. ولی بین سن کمتر و بیشتر از 7 سال با اختلالات رفتاری حرکتی (231/0=p) و شدت خرخر با اختلالات رفتاری حرکتی (202/0=p) رابطه معنی‎داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اهمیت اختلالات خواب به ویژه خرخر و اختلالات رفتاری حرکتی و ارتباط این دو را نشان می‎دهد. اهمیت دادن به این موضوعات موجب آگاهی والدین و همکاران در جهت تشخیص و درمان به موقع اختلالات خواب خواهد شد.
    کلیدواژگان: خرخر، اختلالات رفتاری حرکتی خواب، کودکان
  • حسین هنری، ایمان املشی، محمد ابراهیم مینایی، صادق صفایی صفحه 93
    زمینه و هدف
    شیگلوزیس یک مسئله جهانی مهم برای سلامتی بشر محسوب شده و تا به امروز واکسن موثری علیه شیگلا یافت نشده است. یکی از مهم‎ترین فاکتورهای بیماری زای اصلی در شیگلا دیسانتری تیپ 1، انتروتوکسین شیگلا یا STx می باشد. STxB دارای نقش ایمنی زایی، ادجوانتی و حاملی بوده و می توان با ممزوج کردن آنتی ژن‎های کاندیدای واکسن با این ادجوانت به تولید واکسن مناسب پرداخت. پروتئین IpaD نقش مهم و کلیدی در تهاجم، بیماری‎زایی و ایجاد عفونت توسط شیگلا دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، توالی ژنی ipaD و stxB از بانک ژنی استخراج و به صورت صناعی تهیه گردید و با انتقال این ژن به درون باکتری E. coli BL21 DE3، به‎وسیله PCRو برش آنزیمی تایید و میزان بیان پروتئین مذکور مورد ارزیابی و با استفاده از تکنیک وسترن بلات، بیان آن مورد تایید قرار گرفت. بعد از تخلیص پروتئین نوترکیب با ستون کروماتوگرافی، چهار نوبت متوالی به خوکچه هندی تزریق شد و ایمنی‎زایی آن با استفاده از باکتری شیگلا فلکسنری 2a و سم فعال O157:H7 E.coli مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج چالش نشان داد که خوکچه های هندی ایمن شده توانستند 28 برابر LD50 شیگا توکسین E. coli O157:H7 را تحمل نمایند. در ضمن، چالش خوکچه ها توسط القای باکتری شیگلا فلکسنری در چشم نیز انجام شد که نتیجه آن حاکی از ابتلای خوکچه های شاهد به آب مروارید(کاتاراکت) و سالم ماندن خوکچه های ایمن شده بود.
    نتیجه گیری: نتایج به‎ دست آمده از این تحقیق بیان‎گر آن است که پروتئین حاصل از امتزاج ژن‎های ipaD و stxB، می‎تواند کاندیدای مناسبی جهت تولید واکسن نوترکیب علیه انواع شیگلا باشد.
    کلیدواژگان: آنتی ژنD پلاسمید تهاجمی IpaD، زیر واحد B سم شیگا (STxB)، شیگلا دیسانتری تیپ 1
|
  • Aziz Eghbali, Afsaneh Akhondzadeh, Mohammad Rafiee, Fateme Dorre Page 1
    Background
    Osteopenia is a common and sometimes disabling consequence of the treatment of common neoplastic diseases، such as acute lymphoblastic leukemia (ALL) and lymphoma in children. The aim of the present study was to evaluate the preventing effects of alendronate on steroid-induced osteopenia in children with ALL and non- Hodgkin’s lymphoma (NHL).
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 30 children with ALL and NHL were purposefully selected. All patients received the same induction chemotherapy protocol. Then they were randomly divided into two matched groups. All of them received equivalent supplement of 400 IU/d vitamin D and 30-40mg/kg/d calcium. The patients of the case group received 35mg/week alendronate for 6 months as well. Lumbar spine and whole body bone densitometry were performd before and after intervention and Z score was calculated for all patients.
    Results
    The mean age of the studied population was 6. 11 (±3. 36) years and 15 of the children (50%) were male. There was no statistically significant difference in lumbar spine and whole body bone densitometry and Z score before and after intervention between the two groups (P>0. 05). The improvement of bone densitometry and Z score were seen in both groups after intervention which was more in the case group but it was not statistically significant (P>0. 05).
    Conclusion
    Administration of 35 mg/week alendronate for 6 months does not cause significant improvements in bone densitometry variables in children with ALL and NHL.
    Keywords: Acute lymphoblastic leukemia, alendronate, bisphosphonate, non, Hodgkin's lymphoma, osteoporosis
  • Abas Hoseni Jahromi, Asghar Jabbari, Masome Hoseini Valami, Takamom Karim Zade Page 8
    Background
    Familiarity with different methods and medications in anesthesia and producing sufficient depth of anesthesia are very important in anesthesia practice. Due to the central analgesic and sedative effect of lidocaine in the presence of the sufficient blood level، it can be used for general anesthesia. This study was carried out to compare the effect of halothane with lidocaine infusion on BIS during maintenance of anesthesia.
    Materials And Methods
    In this randomized double-blind controlled clinical trial، 66 patients scheduled for elective inguinal herniorrahaphy were randomized into two equal groups. For maintenance، one group received halothane (1%) with O2-N2O and another group received lidocaine infusion (100μg/kg/min). BIS was checked every 5 minutes for half an hour. Statistical analysis of data was done by Chi-square and T-test through SPSS software. P-values less than 0. 05 were considered meaningful.
    Results
    Mean of BIS was 65. 72 in the lidocaine group and 56. 7 in the halothane group during the first 30 minutes. There was a significant statistical difference between the two groups (P<0. 05).
    Conclusion
    Mean of BIS in lidocaine group was higher than that in the halothane group. If this indicates the presence of a light level of anesthesia، increasing the dose of hypnotics and opioids leads to an increase in the depth of anesthesia. However، since there is not any device for monitoring the effect of opioids on the central nervous system and the level of anesthesia، simultaneous monitoring of BIS and hemodynamic parameters seems to be a more reasonable idea.
    Keywords: BIS, depth of anesthesia, halothane, lidocaine
  • Mohsen Sagha, Ebrahim Esfandiari, Shanaz Razavi, Somayeh Tanhaee, Mohammad Hossein Nasr, Esfahani, Hossein Baharvand Page 16
    Background
    Retinoic acid (RA) is a vitamin A derivative and one of the most important inducing signals in vertebrates that is involved in differentiation، morphogenesis، apoptosis، and reproduction. This study was done to evaluate the role of RA in in vitro neural patterning of mouse embryonic stem cells (mESCs).
    Materials And Methods
    In this experimental study، upon formation، embryoid bodies (EBs) from mESCs، Royan B1، were induced by 1 µM RA for four days and then plated for eight days. Untreated EBs were considered as the control group. Finally، in both groups، neural induction and patterning of EB-derived neural cells were evaluated by using immunostaining، flowcytometry، and RT-PCR methods.
    Results
    RA induced neurogenesis in ES cells، from which 35% showed to express MAP2. RT-PCR analysis also indicated that RA-treated neural cells derived from ES cells could at the same time express Mash1، Pax6/7، and Dbx1/2 as dorso-ventral (DV) pattering markers and Hoxb4، Hoxc5، and Hoxc8 as the rostro-caudal (RC) axis markers.
    Conclusion
    RA induces in vitro neural induction along with neural patterning of ES-derived neural cells in DV and RC axes. Keywords: Mouse embryonic stem cells، neural patterning، retinoic acid
    Keywords: Mouse embryonic stem cells, neural patterning, retinoic acid
  • Atefe Sourtiji, : Nourossadat Kariman, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd Page 27
    Background
    Heavy menstrual bleeding is one of the leading causes of low quality of life and iron deficiency anemia in women of reproductive age. This study was conducted to compare the therapeutic effects of mefenamic acid and the hydroalcoholic extract of Urtica dioica on the volume of bleeding in heavy menstrual bleeding.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 90 women with heavy menstrual bleeding were selected and after a control cycle for evaluating the primary bleeding volume، using Excel software، were randomly allocated to Urtica dioica or control groups. Both groups were subjected to mefenamic acid treatment with 500 mg every 8 hours، from the first day to the end of bleeding، up to seven days، for two consecutive cycles. In Urtica dioica group، in addition to mefenamic acid، Urtica dioica capsules، five per day، two in the morning، two at noon، and one at night (every eight hours)، from the first day to the end of bleeding، up to seven days، were prescribed. In the control group، instead of Urtica dioica capsules، placebo of Urtica dioica was prescribed with the same order. Data on the amount of bleeding (using PLBAC chart) was checked and compared by SPSS software.
    Results
    The amount of bleeding before and after treatment، between and within groups، was compared. The obtained results showed that the amount of bleeding reduced significantly in both groups after treatment (P=0. 001). The reduction of bleeding amount in the Urtica dioica group was significantly higher than that in the control group (P=0. 010).
    Conclusion
    It seems the extract of Urtica dioica can be effective in reducing the amount of bleeding in women of reproductive age with heavy menstrual bleeding. This drug، due to its short course of prescription، fewer side effects، and not having hormonal effects، seems to be an effective drug for treating heavy menstrual bleeding.
    Keywords: Mefenamic acid, menstrual bleeding, PBLAC chart, Urtica dioica
  • Karoon Shahebrahimi, Azam Sharifi, Afshin Almasi, Ronak Taliei, Babak Izadi, Mohammad Karimi Page 37
    Introduction
    Subclinical hypothyroidism is the compensatory stage before overt hypothyroidism. In overt hypothyroidism، risk of ischemic heart disease increases due to elevation of lipoprotein (a) as atherogenic agent، but evidence for subclinical hypothyroidism is one of the controversial issues in researches. According to the atherogenic lipoprotein (a) and other serum lipids، this study is conducted to compare the serum lipoprotein (a) and other serum lipids in patients with subclinical hypothyroidism and euthyroidism.
    Materials And Methods
    In this descriptive - analytic study 90 persons (60 with subclinical hypothyroidism and 30 euthyroid state) are participated and these referred to Imam Reza and Taleghani Hospitals which are located in Kermanshah. The sampling method is selected with available sampling methods. After differentiating data by age، sex and underlying disease (liver، kidney، drugs)، then they were subjected to determination lipoprotein (a) and other serum lipids profile tests.
    Findings
    In both cases and controls، 16/7% were men and 83/3% were women. Based on results، there is no significant difference between serum lipoprotein (a)، triglycerides، cholesterol، HDL and LDL in both statistical groups (P>0/05). Also there is no association between lipoprotein (a) and other serum lipids (P>0/05).
    Conclusion
    Serum levels of lipoprotein (a) and other serum lipids in young patients with normal weight with subclinical hypothyroidism is not increase، thus it can be concluded early treatment is not necessary for them. Key words: Lipids profile، Lipoprotein (a)، Subclinical hypothyroidism.
    Keywords: Lipids profile, Lipoprotein (a), Subclinical hypothyroidism
  • Babak Eshrati, Seyed Shahriar Hosseini, Mohsen Farahani, Mahinsadat Azimi, Maryam Zamanian Page 45
    Background
    Funnel plot is a graphical tool for investigating publication bias in meta-analysis studies. The aim of this study is to introduce another application of funnel plot that is monitoring one of the Iranian family performance indices and determining the position of each health center of Markazi province in terms of patient referral rates by general practitioners to specialists and to compare it with bar and caterpillar plots.
    Materials And Methods
    In order to draw the funnel plot، the average monthly percent of referrals for each district of Markazi province in 2011 was computed. In this study، Iranian Ministry of Health and Medical Education standard figure of 10% was considered as the limit of referral to the second level of Iranian health services. The 99% confidence interval of the control limit for each district was computed according to 3 standard deviations of the percent of referrals relative to the total patient visits.
    Results
    Based on funnel plot results، five out of ten districts were in the expected range of referral (Ashtian، Saveh، Tafresh، Khomein، and Komijan). However، in other five districts، the referral rate was greater than the expected rate (Arak، Shazand، Zarandiyeh، Delijan، and Mahallat). Mahallat district had the highest rate of referral.
    Conclusion
    The funnel plot was more informative than the other two plots; thus، it can be viewed as a useful tool in monitoring health programs throughout the country.
    Keywords: Family practice, funnel plot, Markazi province, referral system, surveillance system
  • Mahmoud Reza Nakhaei, Amir Almasi, Hashyani, Åbehrouz Ebrahim Zadeh Kor Page 54
    Background
    Nutritional status assessment is a method for nutritional care which aims to determine nutritional needs and to meet nutritional requirements. Pregnant and lactating mothers are considered vulnerable groups. The use of this method، especially for determination of calorie and protein intake has positive effects on growth of neonates. Thus، the purpose of this study is to assess the nutritional status of pregnant women.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 80 pregnant mothers were selected from private and public hospitals in Arak. Data were gathered through a questionnaire including general information concerning pregnant mothers and their nutritional diet. The analysis of dietary intake was done by nutritionist IV software. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The average weight gain for pregnant mothers at the end of pregnancy was 10. 1kg. The mean of body mass index for the mothers was 22. 2 kg/m2، and the average weight for neonates was 2. 5 kg. The average energy intakes in mothers were equal compared with RDA، and the average protein intake was greater compared with RDA. There was a significant positive correlation between weight gain during and total body weight at the end of pregnancy (r=0. 93) (P<0. 01). Also، there was a significant negative correlation between weight of pre pregnancy and percent of weight gain at the end of pregnancy (r=-0. 39) (P<0. 01). A significant positive correlation was found between total body weight at the end of pregnancy and birth weight of neonates (r=0. 34) (P<0. 01).
    Conclusion
    Adequate nutritional status of mothers influenced normal body weight in neonates.
    Keywords: Anthropometric measurements, dietary intakes, nutritional status, pregnant mothers
  • Soheila Nouraei, Sedigheh Amir Ali Akbari, Masomeh Jorjani, Hamid Alavi Majd, Ayyob Ghaforian Page 62
    Background

    Genital tract infections are one of the main causes of frequent referrals to gynecological clinics. Vulvovaginal candidiasis is the second common infectious vaginitis. On the other hand، probiotics are microorganisms that can have beneficial effects on the host. Noticing the limited number of studies reporting new treatments for this disease، the present study was designed to compare the effects of the combination of fluconazole and oral protexin and fluconazole on the treatment of vulvovaginal candidiasis.

    Materials And Methods

    A double-blind clinical trial was conducted on 90 women who were referred to the 12-e-Bahman Clinic in 2011. The patients were randomly classified into «combination of fluconazole and oral protexin» or «fluconazole and placebo» groups. Data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics (t-test، Chi-square test، Fisher’s exact test، and McNemar’s test).

    Results

    The combinations، fluconazole-oral protexin and fluconazole-placebo، were equally effective in reduction of complaints and symptoms; however، the effect of fluconazole-oral protexin on dysuria was more (P=0. 02). Also، the fluconazole-oral protexin combination elicited a better therapeutic response (P=0. 01). In addition، fluconazole-oral protexin combination treatment demonstrated a better recovery time (P=0. 04).

    Conclusion

    This study demonstrated that complementary treatment with probiotic lactobacillus increased the efficacy of fluconazole in treatment of vulvovaginal candidiasis. Further research، however، is suggested.

    Keywords: Fluconazole, lactobacillus, probiotic, vulvovaginal candidiasis
  • Abolfazl Mozafari, Mohammad Vakil Aliabadi Page 74
    Background
    Sleep behavior and movement disturbance (SBMD) is of a relatively high prevalence in children and has a significant impact on their performance in daily activities and quality of life. Snoring، on the other hand، is considered one of the main causes of sleep disturbance in children. This study aims to assess the relationship between snoring and SBMD in 2 to 12-year-old children in Qom city.
    Materials And Methods
    In this case-control study، 100 children with snoring and 100 healthy children were studied over 3 months. The parents took Berlin questionnaire on snoring and childhood sleep questionnaire. Data analysis was done using SPSS software version 18.
    Results
    There was a significant correlation in mean SBMD between case (13. 78) and control (11. 45) groups (p<0. 001). Independent t-test indicated a significant difference between the case and control groups in the mean of SBMD (p<0. 001). Also، significant relationships were seen between snoring and adenotonsilar hypertrophy (p<0. 001) and apnea and SBMD (p=0. 036)، but there was not any relationships between SBMD and age، children less than 7 and more than 7 years old (p=0. 231)، and severity of snoring and SBMD (p=0. 202).
    Conclusion
    This study demonstrates the importance of sleep disorders، especially snoring and SBMD and their relationship، in children. Sufficient attention to this issue can raise parents and physicians awareness and pave the way for early diagnosis and treatment of these disorders.
    Keywords: Children, sleep behavioral, movement disturbance, snoring
  • Hosein Honari, Iman Amlashi, Mihammad Ebrahim Minaei, Sadegh Safaee Page 93
    Background
    Shigellosis is a major global issue of human health. To date، no effective vaccine has been found against Shigella. One of the major virulent factors in Shigella dysenteriae type 1 is Shigella enterotoxin or STx. STxB has immunogenic، adjuvant، or carrier properties. Vaccine candidate antigens can be coupled with this adjuvant for production of an appropriate vaccine. IpaD has a key role in invasion، virulence، and infection by Shigella.
    Materials And Methods
    In this study، the gene sequences of STXB and ipaD were obtained from gene bank and corresponding genes were prepared as synthetic construct and then transferred to E. coli BL21DE3. By PCR amplification and enzymatic digestion، protein expression levels were assessed. Its protein expression was confirmed by Western blot technique. After extraction by affinity chromatography، the recombinant protein was injected four times to guinea pigs. The pigs were، then، challenged by Shigella felexneri 2a and active toxin of E. coli O157: H7.
    Results
    The results showed that groups of guinea pigs challenged with 28×LD50 of toxin completely survived. Furthermore، guinea pigs were challenged by inducing Shigella felexneri 2a in their eyes. The results showed that the control pigs got cataracts، whereas the immune pigs were in health.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that this recombinant protein is a good candidate for production of a recombinant vaccine against Shigella family.
    Keywords: Invasion plasmid antigen D (IpaD)_Shiga toxin B (STXB)_Shigella dysenteriae type 1