فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1392)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1392)

  • 340 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مرجان بدیعی*، محمد هادی پوینده صفحات 1-19
    پدیدارشناسی به عنوان یک رویکرد فلسفی درک خاصی از مکان و فضا را بیان می دارد. این رویکرد به وسیله جغرافی دانان نیز در مباحث گوناگون مانند «مکان» و «هویت» مورد استفاده قرار می گیرد. «مکان» مجموعه متنوعی از پیوندها و شبکه های ارتباطی و یا فرایندهای اجتماعی است که در مقیاس ها و فواصل گوناگون در جریان هستند و «هویت» پاسخی به نیاز طبیعی انسان برای شناساندن خود با یک سلسله عناصر و پدیده های فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی است که تحت تاثیر همین فرایندها در مقیاس های گوناگون جغرافیایی شکل می گیرد. امروزه با شکل گیری «فضای مجازی» در عصر اطلاعات و ارتباطات این پرسش مطرح می شود که چگونه مکان می تواند بازهم نقش تعیین کننده ای در هویت افراد در مقیاس های جغرافیایی متفاوت داشته باشد؟ این نوشتار با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی و با بهره گیری از روش تحقیق تحلیلی در پی بیان رابطه هویت و مکان در مقیاس های جغرافیایی گوناگون می باشد.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، هویت، مکان، مقیاس های جغرافیایی
  • منوچهر جهانیان*، زهرا حیدری، سعید خلیلی صفحات 21-35
    توسعه فعالیت های گردشگری در نواحی مقصد از ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی دارای اهمیت است در این راستا امروزه دولت ها و برنامه ریزان تلاش های زیادی را در راستای توسعه این فعالیت انجام می دهند از این رهیافت برای توسعه فعالیت های گردشگری الزامات مختلفی وجود دارد که یکی از این الزامات برنامه های نرم افزاری در راستای برنامه ریزی توسعه گردشگری در نواحی مقصد می باشد. این الزامات را می توان در ابعاد مختلف آگاهی، تصویر ذهنی، کیفیت ادراک شده و وفاداری مورد بررسی قرار داد. که هر کدام از این ابعاد دارای متغیر های مختلفی می باشد. مقصد گردشگری رامسر با توجه به موقعیت قرارگیری و بهره مندی از جاذبه های اکوتوریستی مانند دریا، جنگل و روستاهای سبز دارای اهمیت ویژه ای در نزد گردشگران است. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی وضعیت برند در مقصد گردشگری رامسر با تاکید بر ابعاد ذکر شده می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است که اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته است یافته های تحقیق نشان می دهد که در بین ابعاد تفاوت معنادار وجود دارد و در سه بعد آگاهی از برند، وفاداری و تصور ذهنی میانگین بالاتر از حد متوسط و در بعد ادراکات میانگین پایین تر از حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، برند، مقصد، گردشگری، رامسر، ایران
  • علی شکور*، فرهاد ملایی صفحات 37-52
    اقلیم بخش مهمی از ظرفیت گردشگری یک منطقه را به خود اختصاص می دهد. در حقیقت آب و هوا و تنوع آن به عنوان یک منبع گردشگری مطرح است و اغلب گردشگران در انتخاب محل و مدت اقامت به آن توجه دارند. اقلیم معمولا به عنوان یک منبع طبیعی خاص مورد نظر بوده است؛ منبعی که قابل تجدید است. بدین جهت اقلیم با دیگر منابع متفاوت است و مکان های گردشگری و حتی اقتصاد ناحیه ای و محلی را در مقیاس وسیعی تحت الشعاع قرار می دهد. در این پژوهش با استفاده از شاخص Tci و همچنین آزمون من-کندال روند تغییرات اقلیمی استان فارس و همچنین تاثیر این تغییرات در وضعیت اقلیم آسایش گردشگری در سال های آینده مورد بررسی قرار گرفته است. روش این پژوهش بصورت همبستگی می باشد. نتایج حاکی از آن است که ماه های فوریه (بهمن)، مارس (اسفند)، ژوئن (خرداد)، دسامبر (آذر)، و همچنین میانگین سالانه دارای روند مثبت و معنا دار بوده و رو به بهبودی هستند و بقیه ماه ها نیز روند ثابت دارند. همچنین بهترین ماه برای گردشگری در استان نیز ماه اکتبر(مهر) و بدترین ماه نیز ماه ژانویه (دی) می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم، تغییر اقلیم، گردشگری، شاخص Tci، آزمون من، کندال، فارس
  • حسین حاتمی نژاد، علی مهدی*، معصومه مهدیان بهمنمیری صفحات 53-72
    امروزه مقوله سلامت زیست شهری در پرتو دسترسی به تغذیه سالم و امنیت غذایی با توجه به رشد روزافزون جمعیت، شهرنشینی، مهاجرت، فقر و حاشیه نشینی که به روند غالب جهان، به ویژه درکشورهای توسعه نیافته تبدیل شده، از اساسی ترین مسائل مطرح در مباحث جغرافیای پزشکی و توسعه پایدار می باشد. از این رو مقاله حاضر با هدف بررسی امنیت غذایی و سلامت تغذیه(مصرف گوشت، شیر، میوه و سبزیجات، به عنوان مهم ترین گروه های غذایی موثر بر سلامت افراد)که مسائل مطرح در زمینه بررسی سلامت زیست افراد است و با تدوین فرضیه به نظر می رسد حاشیه نشینان شادقلی خان از تنوع غذایی و سلامت تغذیه مناسبی برخوردار نمی باشند. به مطالعه موارد مذکور در یکی از مهم ترین محلات حاشیه نشین شهرقم(شادقلی خان) می پردازد. روش مطالعه در مقاله حاضر، بر مطالعات میدانی و تحلیلی-توصیفی استوار بوده و تعداد380 پرسشنامه نیز بر اساس مدل کوکران درمیان ساکنین توزیع شد، طوری که نظرات سرپرست خانوارهای محل هاز طریق پرسشنامه به دست آمده است. در ادامه جهت تحلیل پرسش-نامه از نرم افزار SPSS و آزمون هایی چون آزمون Chi-Square،Mann-Whitne استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه به علت ضعف مفرط اجتماعی، فرهنگی، بویژه اقتصادی، ساکنین محله مورد مطالعه، دسترسی مناسبی به امنیت غذایی و سلامت تغذیه ندارند که این عوامل منجر به افت سلامت زیست اهالی ساکن در محل شده است.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، سلامت زیست، سلامت تغذیه، امنیت غذایی، محله شادقلی خان، شهر قم
  • ادریس باباخانزاده*، اصغر ضرابی صفحات 73-92
    کشور ایران با تاریخ کهن و قرار گرفتن در مسیر جاده ابرایشم و راه ارتباطی بین دنیای شرق و غرب به عنوان یکی از قطب های مهم تمدن بشری در جهان مطرح می باشد به گونه ای که از نظر داشتن جاذبه های گردشگری جزء ده کشور برتر جهان و از نظر برخورداری از بیشترین تنوع زیستی کره زمین، در رده پنجم جهان قرار دارد. یکی از مناطق این کشور چهار فصل منطقه اورامانات در استان کرمانشاه می باشد که با داشتن جاذبه های بی شمار تاریخی، مذهبی، فرهنگی و به ویژه طبیعی در سطوح مختلف ملی تا محلی یکی از قطب های مهم گردشگری در غرب ایران می باشد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی فرصت ها و چالش های گردشگری منطقه بوده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و استفاده از پرسشنامه به تعداد 383 بوده است و در نهایت با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار در منطقه شامل نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدها، راهبردهایی همسو با توسعه پایدار گردشگری در این منطقه ارائه گردیده است. روش جمع آوری داده ها و تحلیل اطلاعات مورد نیاز بیشتر اسنادی، تحلیلی و پیمایشی بوده و برای ترسیم نقشه ها نیز از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که گردشگری در این منطقه بیشتر فصلی (فصل تابستان) بوده و شرایط محیطی، داشتن جذابیت های طبیعی، وجود محیط آرام و دور از هیاهوی شهرهای بزرگ و مستعد بودن منطقه جهت سرمایه گذاری برای گردشگری مهمترین نقاط قوت، کمبود اماکن اقامتی، ضعف تبلیغات، کمبود زیرساخت ها، فصلی بودن گردشگری مهمترین نقاط ضعف، از مهمترین فرصت ها می توان به اشتغال زایی برای منطقه که دارای درصد بالای بیکاری می باشد و امکان دسترسی به بازارهای بین المللی کشور همسایه، عدم وجود چنین جاذبه هایی در دیگر مناطق استان و قابلیت تبدیل شدن به قطب اکوتوریستی برتر استان اشاره کرد. مهمترین تهدیدها نیز وجود ناامنی در کشور همسایه و هم مرز بودن آن با منطقه، محرومیت شدید منطقه به خاطر وجود جنگ هشت ساله ایران و عراق و درگیر بودن مستقیم منطقه در آن، سرمایه گذاری اندک در بخش گردشگری می باشد. در پایان نیز به ارائه راهکار پرداخته شده که می تواند در بهینه سازی وضع موجود و ساماندهی گردشگری در این منطقه موثر باشد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، پایداری، مدل سوات، منطقه اورامانات، کرمانشاه
  • غلامحسین عبدالله زاده، علیرضا خواجه شاهکوهی* صفحات 93-107
    هدف این تحقیق شناسایی و تبیین عوامل، تعیین کننده موفقیت در کسب و کارهای کارآفرینانه مبتنی بر بخش گردشگری در روستای زیارت شهرستان گرگان است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی، که بر مبنای راهبرد پیمایش و به صورت تک مقطعی به انجام رسیده است. صاحبان کلیه کسب و کارهای خانوادگی و شخصی فعال در بخش گردشگری روستای زیارت، جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل دادند که 176 نفر از آنها به عنوان نمونه تحقیق از طریق روش نمونه-گیری ترکیبی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه تحقیق از طریق مصاحبه با پژوهشگران، متخصصان و خبرگان حوزه گردشگری استان و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (میانگین 86/0) تایید شد. نتایج نشان داد که اهداف و انگیزه های غالب برای شروع و ادامه فعالیت ها اقتصادی و مالی است. همچنین یافته های تحلیل عاملی نشان داد که پنج عامل به نام های امکانات و منابع، زیرساخت ها و خدمات، یادگیری و حرفه آموزی، ارتباطات و پیوندها و مدیریت کسب و کار 36/80 درصد عوامل موثر بر موفقیت کسب و کارها را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، عوامل موفقیت، کسب و کار گردشگری، کسب و کار خانوادگی، استان گلستان
  • علی حاجی نژاد، مصطفی قدمی، احمد صحرایی*، جواد فاطمی صفحات 109-128
    در دنیای امروز صنعت گردشگری از مهمترین بخش هایی است که در اقتصاد هر کشور در زمینه اشتغال زایی و کسب درآمد می تواند تاثیرگذار باشد. این پژوهش به دنبال شناسایی گزینه های مناسبی در جهت بهبود عملکرد روابط اقتصادی مناطق مستعد جذب گردشگری کشور با حوزه بیرون از خود در دو سطح ملی و منطقه ای است. اینکه چرا در مناطق گردشگری با وجود داشتن پتانسیل مناسب در جذب گردشگر، مساعدتی از جانب دولت و در نقطه مقابل آن استقبال و سرمایه گذاری از جانب بخش خصوصی برای رونق گردشگری انجام نمی گیرد خود جای پرسش دارد که کنکاش در مورد آن در این پژوهش نمی گنجد. شهرستان مرزی و ساحلی جویبار با توجه به دارا بودن ظرفیت های گردشگری و اکوتوریسمی می تواند از قطب های مهم جذب گردشگر داخلی و خارجی (کشورهای همسایه حوزه دریاچه مازندران) برای کشور باشد. در بخش گردشگری، کم توجهی به زیر ساخت ها و ناشناس ماندن این قابلیت ها؛ در این پژوهش به شناسایی راهبردها توسعه گردشگری در این شهرستان پرداخته شده است. به این منظور در مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و با مدل راهبردی SWOT، و همچنین کار میدانی به تعیین نقاط قوت، ضعف، ارائه استراتژی و راهبرد در جهت توسعه گردشگری در فرصت ها و تهدیدها پرداخته شده است. شهرستان با داشتن 82 جاذبه گردشگری می تواند یکی از محورهای مهم گردشگری در سطح کشور و منطقه باشد. پس از بررسی اطلاعات جمع آوری شده؛ عواملی مثل: کمبود امکانات اقامتی در کنار ساحل، ضعف تبلیغات، بی توجهی به زیر ساخت های جذب گردشگر مانند مناطق باستانی در این شهرستان به عنوان موانع صنعت گردشگری مشخص و راهکارهایی مثل: تهیه برنامه جامع گردشگری برای این شهرستان، توجه به اهمیت ساحل برای توسعه این شهرستان، مشارکت دادن مردم در برنامه ها، استفاده از شیوه های نوین تبلیغات و ایجاد امکانات رفاهی اقامتی با هزینه کم برای رفاه گردشگران برای شهرستان جویبار پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری ساحلی، قابلیت های توسعه گردشگری جویبار، مدل swot، انتخاب استراتژی
  • امیر مظفر امینی، محمد علی احمدی شاپورآبادی*، ابوالفضل طارمی صفحات 129-148
    با استفاده از قابلیت ها و مزایای بخش تعاون، می توان بر پاره ای از چالش ها و نابسامانی های گردشگری ایران غلبه کرد. استان قم از جهت مذهبی و فرهنگی یکی از مهمترین محورهای گردشگری کشور به-حساب می آید، لیکن جای هیچ شبهه ای نیست که تنگناهای گوناگونی در سر راه صنعت گردشگری این استان وجود دارد که استان را از جایگاه واقعی صنعت گردشگری که می تواند داشته باشد، بسیار دور کرده است. مطالعه حاضر بر آن است تا نقش بخش تعاون را در زمینه-سازی و سامان دهی و توسعه گردشگری این استان به ارزیابی بگذارد. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی بوده، از دو روش بررسی اسنادی و کتابخانه ای، و مطالعات میدانی براساس شیوه نظرسنجی و در گردآوری داده ها، به کمک پرسشنامه های محقق ساخته، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارشناسان مرتبط با دو بخش گردشگری و تعاون شاغل به کار در استان تشکیل داده اند. نتایج نشان می دهد باوجود اهمیت زیادی که مولفه های ساماندهی گردشگری از نظر جامعه آماری پژوهش در توسعه استان دارد، به سبب وجود شکاف عمیقی که وضع موجود با شرایط مطلوب ساماندهی آن دارد، این مولفه ها نتوانسته اند نقش بایسته ای را در این فراگرد ایفا کنند. مهمترین دستاوردهای مطالعه موید این است که از نظر جامعه آماری پژوهش، نقش تعاون در توسعه صنعت گردشگری از اهمیت زیاد برخوردار است لیکن وضع موجود آن در حد بسیار بد ارزیابی شده و میزان شکاف بین وضع موجود با شرایط مطلوب در حد زیاد می باشد. در مورد نقش و جایگاه تعاون در توسعه گردشگری استان نیز تفاوت معناداری در نظرات گروه های تشکیل دهنده جامعه آماری پژوهش وجود دارد. هم چنین مرتبط بودن یا نبودن رشته تحصیلی افراد تشکیل-دهنده جامعه آماری پژوهش اثر معناداری در نظرات آن ها در مورد نقش مولفه های موثر در ساماندهی گردشگری استان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تعاون، گردشگری، توسعه، استان قم
  • علیرضا محرابی*، روح الله نیکزاد، محمد ساسانی پور صفحات 149-167
    جمعیت و رشد آن، مولفه ای موثر در ژئوپلیتیک و امنیت ملی کشورهاست. نظریات عام در این مورد توجه به نرخ رشد جمعیت را مهم می داند و نه رقم مطلق آن. در این پژوهش شاخص های جمعیت ایران با تاکید بر رشد و اثرگذاری آن بر ضریب پایداری امنیت ملی مطالعه شده است. «فرضیه وجود رابطه معنادار بین افزایش نرخ رشد جمعیت و تنزل ضریب پایداری امنیت ملی»، مورد ارزیابی واقع شده که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و آزمون های آماری صورت گرفته است. یافته های پژوهش در ارتباط شاخص های جمعیتی ایران از قبیل بالابودن نرخ بیکاری و افزایش آن، افزایش تحصیل کردگان دانشگاهی و ضعف یا نبود زمینه های اشتغال و بیکاری در این مورد، فرضیه مزبور را تایید کرد. فرضیه مذکور در مناطق بحران خیز کشور نیز ارزیابی و نتیجه حاصله به تشدید ارتباط فرضیه در این مناطق انجامید. با تکیه بر تئوری «گشتاور رشد جمعیت» در ایران، کشور ما به خودی خود یک دوره افزایش نرخ رشد حدود 2 درصد، به دلیل ازدیاد تعداد دخترانی که به سن باروری می رسند را تجربه خواهد کرد. بنابراین در این پژوهش پرهیز از هرگونه آرمان گرایی درباره رشد جمعیت ایران توصیه شده و توجه به واقع بینی و توسعه شاخص های جمعیت حاضر پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، رشد جمعیت، امنیت ملی، ایران، گشتاور رشد جمعیت
  • محسن احدنژاد*، علی زلفی، محمد جواد نوروزی صفحات 169-183
    امروزه یکی از موضوعات مهم در برنامه ریزی شهرها، بحث توسعه متعادل و متناسب در شهرها و برخورداری مناسب ساکنین شهرها از خدمات شهری می باشد. نقش برنامه ریزی در رسیدن به این هدف، باید توزیع خدمات و امکانات شهری، را به نحوه ی هدایت کند که به نفع همه اقشار و گروه های اجتماعی جامعه باشد و به عدالت اجتماعی و فضایی در شهرها و به تبع آن توسعه پایدار شهری منجر گردد. هدف از این پژوهش بررسی و شناخت نحوه توزیع جمعیت و خدمات در نواحی شهری زنجان و همچنین یک مقایسه بین نتایج بدست آمده از نحوه توزیع خدمات در بین نواحی شهری در مدل های VIKOR و TOPSIS می باشد. با توجه به هدف پژوهش، به ارزیابی نحوه پراکنش جمعیت (مدل آنتروپی) و توزیع خدمات (مدل VIKOR و مدل TOPSIS) و همچنین محاسبه همبستگی بین این دو متغیر(میزان جمعیت و دسترسی به خدمات) در نواحی شهری زنجان از مدل اسپیرمن استفاده شده است. نتایج بدست آمده از ضریب آنتروپی پراکنش جمعیت (0.9386) نشانگر آن است که پراکنش جمعیت در نواحی شهری زنجان متناسب می باشد اما نتایج بدست آمده از دو مدل VIKOR و TOPSIS مشخص می کند که توزیع خدمات در نواحی شهری زنجان متناسب نمی باشد. با توجه به ضریب همبستگی اسپیرمن (0.1098) مشخص می شود که توزیع خدمات شهری در نواحی شهری زنجان بر اساس پراکنش جمعیت، صورت نگرفته است. با توجه به نتایج تحقیقی بایستی با اقدامات و برنامه ریزی مناسب، به توزیع مجدد و پخش مناسب خدمات برای دست یابی به توسعه متوازن در نواحی شهری زنجان در راستای تحقق عدالت اجتماعی و به تبع آن دست یابی به توسعه پایدار شهری، اقدام شود.
    کلیدواژگان: پراکنش جمعیت، توزیع خدمات، توسعه پایدار، عدالت اجتماعی، VIKOR، مدل TOPSIS
  • محمد صادق یحیی پور، سجاد کریمی پاشاکی* صفحات 185-200
    اگر چه در بسیاری از نظریات ژئوپلیتیک و روابط بین الملل بر اهمیت ساختارهای شکننده خاورمیانه و شمال آفریقا تصریح شده است اما نمی توان چارچوب واحدی را دلیل این شکنندگی دانست. فراز و نشیب های موجود در تاریخ کشور های خاورمیانه و شمال آفریقا که در واقع مرکزیت جهان اسلام محسوب می گردد مجموعه ای از تعارضات و ناهماهنگی ها را به تصویر می کشند که همواره خود عاملی برای درگیری های محلی، ملی و منطقه ای و حتی بین المللی است. تحولات اخیر در مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا نشان دهنده موج رهایی از حکومت های خودکامه ای است که سالیان متمادی بر ملت های خویش حکمرانی نموده اند. این تغییرات خود توانسته است ژئوپلیتیک منطقه را متاثر از خود کرده و چشم اندازی نو از شکل گیری روابط منطقه ای را بازگو نماید. در این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی ضمن بررسی تاثیرات ژئوپلیتیکی ناشی از شکل گیری موج بیداری اسلامی، به چشم انداز سیاسی روابط منطقه ای و بین المللی کشور های حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا اشاره و رویکرد آنان با سیاست های غربی در این رابطه را تحلیل می نماید. ارزیابی وضعیت سیاسی و ریسک های موجود سیاسی در کشور های مورد مطالعه بیانگر نارضایتی های موجود و آمادگی جهت تغییر در سطح ریسک های طرح شده است. از این رو تغییر در نظام سیاسی هر یک از این کشور ها تاثیر خاص خود را بر نظام ژئوپلیتیکی منطقه می گذارد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، ژئوپلیتیک، روابط بین الملل، خاورمیانه و شمال آفریقا، چشم انداز سیاسی
  • سعید امانپور*، اصغر محمدی، مریم ناصر صفحات 201-221
    گردشگری امروزه بخش بزرگی از اقتصاد جهانی را از آن خود کرده است. کشورهای مختلف در پی آنند که سهم هر چه بیشتری از گردشگری جهانی را از آن خود کنند. در این فرآیند کشورهایی می توانند جذب بیشتری از گردشگران جهانی را داشته باشند که شرایط لازم مولفه های گردشگری پایدار را تهیه کنند. علی رغم توانمندی های ایران در زمینه گردشگری، متاسفانه تاکنون نتوانسته به جایگاه شایسته ای در این صنعت دست یابد. و نتایج تحقیقات در زمینه گردشگری کشور نشان از چالش های عدیده ای است. هدف این مقاله، رتبه بندی شهرستان های استان خوزستان بر اساس برخی از عوامل موثر در جذب گردشگر با بهره گیری از مدل TOPSIS است در پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی سعی بر آن است که با توجه به نیاز تحقیق و وجود شاخص های متعدد توسعه گردشگری از 9 شاخص استفاده شده است. برای تجزیه تحلیل داده ها و رتبه بندی از مدل TOPSIS استفاده شده است نتیجه به دست آمده حاکی از آنست که خوزستان با داشتن صدها جاذبه تاریخی، طبیعی، فرهنگی و مذهبی و وجود مناطق جنگی، قابلیت توسعه و سرمایه گذاری کلان در این صنعت را دارد و رتبه بندی شهرستان ها نشان از برتری چند شهرستان نسبت به سایر شهرستان های استان است که بین شهرستان های اهواز، دزفول و شوشتر به عنوان گروه اول توسعه یافته و سایر شهرستان ها شکاف عمیقی وجود دارد. و گروه آخر متشکل از 7 شهرستان که نسبت به سایر شهرستان های استان کمتر توسعه یافته هستند. به غیر از شهرستان هندیجان بقیه شهرستان ها جاذبه و آثار خیلی کمی دارد و امکان سرمایه گذاری وجود ندارد چون هر سرمایه گذاری بایستی بازدهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگری، رتبه بندی، مدل TOPSIS، استان خوزستان
  • مسعود تقوایی، فواد معافی*، راضیه رحیمی صفحات 223-238
    یکی از مسائل مهم در زمینه گردشگری، بهره برداری از امکانات و زیر ساخت های گردشگری، شناخت پتانسیل ها، رتبه بندی زیر ساخت ها و جاذبه های گردشگری در نواحی مختلف یک استان و توزیع متعادل این زیر ساخت ها و تسهیلات می باشد. استان گیلان از جمله استان های مهم کشور در زمینه گردشگری است که با دارا بودن جاذبه های متعدد تاریخی، فرهنگی و خصوصا طبیعی می تواند سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب کند. هدف این مقاله سطح بندی شهرستان های استان گیلان از لحاظ امکانات و جاذبه های گردشگری جهت تعیین قطب های گردشگری استان می باشد که به روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی تدوین شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ترکیب دو مدل تاپسیس و تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 20 نفر از کارشناسان بخش گردشگری است که با استفاده از ابزار پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز جمعآوری شده است. روایی پرسشنامه به صورت صوری و با تایید اساتید بخش گردشگری صورت گرفته و ضریب آلفای کرونباخ نیز برای سنجش پایایی پرسشنامه به میزان 84/0 محاسبه گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مشخص شدن قطب های گردشگری در استان موجب تخصیص مطلوب اعتبارات مالی در توسعه مناطق گردشگری، استفاده هدفمندانه از امکانات موجود و پایداری بیشتر فعالیت های گردشگری در این استان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سطح بندی، قطب گردشگری، مدل تاپسیس، مدل تحلیل سلسله مراتبی، استان گیلان
  • عبدالله سیف، سینا صلحی، محمد علی عرفان*، محمود صلحی صفحات 239-252
    در حوضه آبی رفسنجان به دلیل بهره برداری بیش از اندازه از آب-های زیرزمینی به منظور آبیاری باغات پسته افت بسیار بالای آب زیرزمینی را شاهد بوده ایم. افت سطح ایستابی می تواند اثرات بسیار مخربی در منطقه ایجاد نماید و بر روی سیستم های هیدرولوژیک و پدولوژیک و بیولوژیک به طور مستقیم و یا غیر-مستقیم اثر بگذارد. در این شرایط بهترین گزینه استفاده از روش های تغذیه مصنوعی می باشد. به همین خاطرما سعی نمودیم به کمک روش TOPSIS مناطق مناسب برای تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی را در حوضه رفسنجان تشخیص دهیم. با توجه به این که عامل ارتفاع یکی از عوامل بسیار مهم در سیستم های محیطی بوده، عامل ارتفاع را به عنوان شاخصی برای تفکیک 6 منطقه نمونه قرار دادیم و حوضه رفسنجان را بر اساس ارتفاع به 6 منطقه جداگانه تقسیم نمودیم. از13 پارامتر موثر استفاده و این 6 منطقه را بر اساس ساختار مدل تاپسیس مورد ارزیابی قرار داده و نهایتا اولویت مناطق را از جهت تغذیه مصنوعی مشخص کردیم، که منطقه A4 در محدوده ارتفاعی 1745– 1610 متر بهترین منطقه و منطقه A1 در محدوده ارتفاعی 1430- 1018 نا مناسبترین منطقه برای تغذیه مصنوعی آب های زیرزمینی تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، تاپسیس، تغذیه مصنوعی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • داود حسن آبادی*، حسن لشکری صفحات 253-268
    دشت گرمسار به دلیل قرارگیری درحاشیه کویر مرکزی ایران و دامنه های جنوبی البرز مرکزی و ساماندهی اقلیمی موثر برآن از شرایط زیست اقلیمی خاصی برخوردار می باشد. بری بودن اقلیم منطقه ونوسانات سالانه و روزانه دما از ویژگی های بارز دشت گرمسار محسوب می شود. این شرایط جهت گیری بهینه و معماری همساز با اقلیم منطقه را به منظور آسایش زیست اقلیمی ضروری می نماید. به همین دلیل با استفاده از داده های هواشناسی سینوپتیک وضعیت زیست اقلیمی دشت گرمسار مورد بررسی و نتایج زیر حاصل شد. براساس شاخص نیاز حرارتی ساختمان مشخص گردید 21درصد از کل سال نیاز به گرمایش مکانیکی داریم و تنها 22.2 درصد از کل سال امکان بهره گیری از انرژی خورشیدی وجود دارد. حدود 9.7 درصد از مواقع نیز آسایش در فضاهای بسته وجود دارد و تنها8.3 درصد از کل سال آسایش کامل ایجاد می شود. همچنین امکان بهره گیری از مصالح ساختمانی 38.8درصد از کل سال است. به منظور ایجاد شرایط بهینه زیست اقلیمی در فضاهای داخلی ساختمان جهت انواع مختلف ساختمان بر روی دیاگرام مسیر حرکت خورشید و عرض جغرافیایی دشت گرمسار ترسیم و مشخص شد جهت استقرار بهینه ساختمان جهت جنوب شرق و جهات 105درجه شرقی تا جنوب جز جهات قابل قبول از نظر دریافت انرژی می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم و معماری، جهت گیری بهینه ساختمان، دشت گرمسار مجتمع گردشگری، تفریحی
  • محمدحسن نامی* صفحات 269-288
    می باشد که از طریق آن و با استفاده از لایه یونوسفر می توان طوفان های شدید، سیل های عظیم، گردبادهای کشنده، صاعقه مرگبار، رانش های سطحی و زیرسطحی، زمین لرزه، انفجارات بزرگ در حد انفجار هسته ای ولی بدون تخریبات زیست محیطی (یعنی بدون تولید اشعه های رادیواکتیو) و ارسال امواج بازگشتی از یونوسفر بر روی انسان ها به منظور گرفتن قدرت تصمیم گیری و تصمیم سازی و اراده از آنان را ایجاد کرد. متخصصین و دانشمندان آمریکا بویژه دانشمندان نظامی در حال مطالعه جدی بر روی سامانه جوی (آب و هوا)، به منظور بهره برداری از آن در جنگ های آینده می باشد. پژوهش و تحقیق آن ها، بررسی پیرامون افزایش قدرت و سرعت بالا، خشک کردن آب های سطحی زمین که به منظور کشاورزی و شرب از آن استفاده می شود، ایجاد سیل در مناطق هدف، ایجاد سکون، ایجاد صاعقه های شدید و ایجاد زمین لرزه، ایجاد انفجار بسیار قوی در حد انفجارات اتمی و... می باشد. همه این اقدامات با تابیدن امواج الکترومغناطیس بر لایه یونوسفر می باشد که در آمریکا بعنوان پروژه هارپ (HAARP) مشهور است. از این توانمندی می توان برای بی ثباتی کشورهای هدف، بویژه کشورهایی که اقتصاد آنها بر مبنای کشاورزی بنا شده استفاده نمود.
    کلیدواژگان: لایه یونوسفر، آب و هوا، هارپ، مگنتوسفر، میدان مغناطیسی
  • حمید بحیرایی، سعید مقدسی* صفحات 289-302
    منابع طبیعی هر کشور به عنوان یک ثروت ملی امروزه به عنوان معیاری برای سنجش میزان توسعه یافتگی کشورها تبدیل شده است. تحقیق به عمل آمده در رابطه با بررسی اثرات همکاری روستائیان در حفاظت، احیاء و بهره برداری از منابع طبیعی(مطالعه موردی استان مازندران) و تاثیرات متقابل آن بر زندگی روستائیان صورت گرفته است. از لحاظ میزان و درجه کنترل، نحوه گردآوری داده ها و قابلیت تعمیم یافته ها به شیوه پیمایشی و با نظرسنجی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق جامعه روستائی استان مازندران با حجم حدود 1390000 نفر می باشد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری برابر n=128 برآورد گردیده است ابزار این تحقیق پرسشنامه است. که اعتبار محتوای آن توسط اساتید فن و صاحب نظران در مورد موضوع تحقیق تایید شده است. ضریب آلفای کرونباخ برای محاسبه پایایی 2/99% بدست آمد که نشان دهنده قابلیت اعتماد خیلی بالای پرسشنامه است. مجموعا 150 پرسشنامه در نظر گرفته و توزیع گردید که از این تعداد، 132پرسشنامه توسط اهالی روستاها تکمیل و عودت داده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 18SPSS انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که مشارکت روستائیان در طرح های منابع طبیعی موجب حفظ و احیاء بیشتر منابع ملی می گردد و آنها نهایت مشارکت و همکاری را در این طرح ها را داشته اند. این مشارکت باعث پایداری روستاها می گردد. در پایان، پیشنهادهای در راستای این تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روستا، مشارکت، حفاظت، احیاء، بهره برداری، منابع طبیعی
  • علیرضا استعلاجی* صفحات 303-315
    مهمترین راهبرد توسعه در دنیا، راهبرد توسعه پایدار می باشد. لذا شناخت توسعه پایدار، شاخص های توسعه پایدار، خط مشی اصولی در توسعه پایدار و الگوهای برنامه ریزی در توسعه پایدار در برنامه ریزی توسعه آینده ایران بر مبنای قابلیت های محیطی، یکی از ارکان اساسی در مقیاس ملی منطقه ای و جهانی محسوب می گردد با این دیدگاه در مقاله حاضر قابلیت های محیطی ایران به منظور کاربرد در توسعه پایدار در مولفه های قابلیت های معدنی، کشاورزی، کوهستانی، گردشگری و غیره بررسی و تحلیل شده است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، قابلیت های محیطی، راهبرد توسعه، امکان سنجی توسعه، ایران
|
  • Marjan Badiee Azandehie*, Mohammad Hadi Pooyandeh Pages 1-19
    Phenomenology as a philosophical approach, expresses a certain understanding of place and space. This approach is used in different topics such as "place" and "identity" by geographers too. "Place" is a collection of links and communication networks or social processes that are flowing in different scales and distances, and "identity" is a response to the human indigenous necessity to recognizability himself with a series of cultural, historical and geographical elements and phenomenons, that take form the affected from these processes in different geographical scales. Today, with the formation of "Cyber Space" in the information and communication era, the question is how can place still plays a decisive role in the individuals identification at different geographical scales? This paper examines in relation to identity and place in different geographical scales and uses the phenomenological approach and analytical method
    Keywords: Phenomenology, Identity, Place, Geographical Scales
  • Manouchehr Jahanian*, Zahra Heydari, Saeedkhalili Pages 21-35
    Development of tourism activities in the target areas of different aspects of social, economic and ecological matters is important In this regard, governments and planners are now trying to do a lot of development activity. Hence, there are different requirements for the development of tourism activities as one of the requirements of the software program in order to plan for tourism development in destination areas. These requirements can be examined in aspect of different dimensions, body image, perceived quality and loyalty.. Each of these dimensions is a different variable. Ramsar tourist destination due to the position and benefit from ecotourism attractions such as the sea, green forest and villages has special importance in the eyes of tourists. In this context, the main goals of this paper are, with emphasis on of brands in the tourism destination is listed in Ramsar. This research is a descriptive - analytic data collection questionnaire the collected data were analyzed using SPSS software the results show that there are differences between dimensions. and in the three dimensions of brand, awareness, mental perception and loyalty average is higher than average differences between the average is lower than the average in perception.
    Keywords: tourism, living tourism destination, Ramsar, Iran
  • Ali Shakoor*, Farhad Mollaei Pages 37-52
    Climate has a great role on tourism in a region. In fact, climate and itsdiversity are considered as a tourism resource and most tourists consider that in location and duration of their stay. Climate has always been deliberated as a natural source; a resource which is renewable. Hence, climate is different from other resources and could affect vastly tourist attractions and regional and local economy.Climate change and its effects on tourism in the future are among the issues which are less discussed. Studying climate change effects on tourism industry in Fars Province is of significance since tourist set their destinations based on climate and also investment’s future is dependent on it. Using the tci-index and Mann-Kendall test in this research, Fars Province climate change and its effects on tourism comfort to the year 2050 is studied. The research is of correlation type. The data was collected throughthe library and survey methods. Results suggest that the annual average has a positive significant process in February, June and December and in other months has a constant process. Also, the best month for tourism is October and the worst is January.
    Keywords: Climate, Climate Change, Tourism, TCI Index, Man, Kendal Test, Fars province
  • Hataminejadadh.*, Mahdia.*, Mahdian Bahnamiri, M Pages 53-72
    Today, the urban, health-life in the light of access to healthy nutrition and food security due to the increasing population, urbanization, growth, migration, poverty, and the margin of the prevailing trend of sedimentation in the occult world, third world countries, particularly, most of the major issues raised in the debate geography-a medical and a stable sustainability. The aim purpose of this study investigates food security and health nutrition (meat, milk, fruit and vegetables, as fitted to the most important group of food affecting the health of the people), That raised issues in the field of study of the, people health-life. The study utilized survey method and 380 was selected as sample. Questionnaire was used to collect the required data. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) - Mann-Whitne and chi-squre- was used to process and analyze data. The results of this research show extreme weakness due to social, cultural, dimensions and, particularly economic, the residents of the area, an appropriate access to food security and nutrition health that these factors have leads to decrease health-life.
    Keywords: Food Security, Slums, Nutrition Health, health, life, Shadqolikhan
  • Edris Babakhanzadeh*, Asghar Zarrabi Pages 73-92
    Iran's ancient history and the world road Abresham and between East and West as one of the major poles of human civilization in the world is So that in terms of having the world's top ten tourist attractions and enjoyment of the highest biodiversity on Earth, is the fifth in the world One of the four seasons in the Kermanshah Province is Avramanat With the numerous attractions of historical, religious, cultural and natural, especially to the different levels of local tourism until national is one of the major poles in the West of Iran. The main objective of this study was to identify opportunities and challenges of regional tourism. Research methods - descriptive analysis of the questionnaires and the number was 383 and in considering the impact of the weaknesses, strengths, opportunities and threats, strategies towards sustainable development of tourism in this region is presented. Methods of data collection and data analysis required more documentation, survey and analysis and to draw maps of Arc Gis software is used. The results indicate that tourism in this region, more seasonal (summer) and environmental conditions, or natural attractions, there is a quiet environment away from the clamor of cities and regions prone to the most important investment for the tourism strengths. Shortage of residential places, poor publicity, lack of infrastructure, tourism seasonality of the most important weaknesses, The most important opportunities for local employment can be that unemployment is high and access to international markets in neighboring countries, the absence of such gravity that other areas in the province, and the ability to become the hub of the province's top ecotourism. There are also major threats to its borders with neighboring and regional insecurity in the country, severe deprivation because of the eight-year Iran-Iraq War and being involved directly in the region, investment in the tourism sector is small. In the end, to provide solutions that can be addressed in the improvement and organization of tourism in this area is effective.
    Keywords: tourism development, sustainability, SWOT Model, Avramanat region, Iran
  • Gholamhossein Abdollahzadeh, Alireza Khajeh Shahkohi * Pages 93-107
    Current research aimed to identify and explain factors contributing to success for tourism based enterprise in Zyarat village from Gorgan county. This applied research carried out based on survey strategy. The population of this research consisted of all owners of tourism based business in Zyarat village that 176 persons were selected through mixed sampling method. Validity of the questionnaire was established using comments of a group of researchers, experts and informants of tourism field in province of Golestan. According to calculate Cronbach's alpha (0.86) reliability of the questionnaire was confirmed. Result revealed that economical and financial needs are dominant as goals and motivations for start-up tourism based business. Findings of factor analyzing indicated that five factors namely; facilities and resources, infrastructures and services, learning and mentoring, communications and links and business management explained 80.36% of the total variances for determinants of business success.
    Keywords: Rural tourism, success factors, tourism enterprise, family business, Golestan province
  • Ali Hajinejad, Mustafa Ghadami, Ahmad Sahrai*, Javad Fatemi Pages 109-128
    In today's world Tourism Industry Is one of the most important parts that is effective in every country's economy, in the context of employment and income, can be effective. The purpose of this research is to identify suitable options in order to improve economic relationships in two national and regioal level in the areas of the country that are susceptibe in attracting tourism, or Outside the scope of the country. The Why that tourist attracting areas in addition to providing opportuninty in attracting the tourists, recieve no assistance from government and in the opposite, recive no support and investment from the private sector in improving the tourism prosperity is a question that is far more extended to be discussed only via this research. Jouybar, as a Border and the coastal city of Mazandaran, with having and providing the capacity of tourism and ecotourism points for the country,can attract domestic and foreign tourists (the countries that are in the neighbouring of Mazandaran Lake).This reseach with considering paying low attention toward infrastructure, in the tourism sector, and accordingly making the capacities remaining unknown, identifies the strategies development of tourism in this city(Jouybar). For this purpose, In the present paper, via using the descriptive and analysis methods and strategic models of SWOT, and the operational working To determine the strengths, weaknesses, providing strategy, In order to develop the tourism when there are both oppurtunities and threats.This city(Jouybar)With Having eighty-two tourist attractions can become one of the major tourism axes in the country and region. With analysing the collected information,the factors such as: lack of accommodation in along the beach, weakness in advertising, neglect of the infrastructure attracts tourism in this city are identified as barriers of the tourism industry, and providing strategies including: Preparation of the comprehensive tourism plan for the city, according to importance of the coast, in the city's economic development, increasing the participation of the people, using modern methods of advertising and establishment of amenities – providing accommodation with low cost for the welfare of tourism in order to develope the economy and the tourism boom of Joubar are proposed.
    Keywords: the coastal of tourism, The tourism development capabilities in Jouybar, The model of SWOT, selection strategy
  • Amir Mozafar Amini, Mohammadali Shapour Abadi, Aboulfazl Taromi* Pages 129-148
    Using the potentials and benefits of cooperative sector, it is possible to overcome parts of challenges and difficulties the tourism industry is facing in Iran. Qom Province with its religious and cultural importance is one of the most important centers for tourism and can play a significant role in tourist attraction.However, it is far away from its real potential owing to a variety of existing problems. This study is aiming to assess the role of cooperative sector in organizing and helping tourism development in this province. The study was analytical descriptive type with both library and field survey using researcher made questionnaire for data collection.The statistical population onsisted of administrators(managers) and cooperative experts associated with the tourism industry in the province.The results shows that despite the importance of organizational improvement needed in tourism industry of Qom, reflected through responses of statistical population, the cooperative sector has not been of great help in improving the situation due to a major gap that exist between current and ideal situation. Results also indicate that cooperative sector can be of significant importance in development of tourism industry despite the existing gap. Also the relevance of education to the job had a significant effect on the members of statistical population views related to effectiveness of cooperative sector and its role in development of tourism industry of Qom providence.
    Keywords: Tourism, Development, Cooperatives, Qom province
  • Alireza Mehrabi*, Rouhollah Nikzad, Mohammad Sasanipour Pages 149-167
    Population and Development Review, the effective component in the geopolitical and security of countries.Public opinion in this case the growth rate of the population considers important and not its absolute amount. In this study, with emphasis on indicators of Iran's population growth and its impact on national security and stability have been studied. Evaluate the hypothesis "there is a relation between population growth rate declines by a factor of stability and security", in which test methods - descriptive and analytical statistical tests were performed. Research findings on factors such as the Iranian population, high unemployment and the increase in academic study and areas of weakness or lack of employment and unemployment in this case, the hypothesis to be evaluated positively.The hypothesis was tested in both crisis-prone countries and result in these areas led to the intensification of communication theory. In this study, to avoid any kind of idealism about growing Iranian population recommended by the realism and organize and develop indicators of the crowd has been suggested, because the theory of momentum of population growth in Iran, the country itself, an increased growth rate of about 2 percent, to Due to the increasing number of girls who reach reproductive age will experience.
    Keywords: Geopolitics, Population growth, National security, Iran, Momentum of Population growth
  • Mohsen Ahadnejad*, Ali Zolfi, Mohammadjavad Nourozi Pages 169-183
    Today one of the most important issues in urban planning are balanced development in cities and proportion of citizen from urban utilities. The role of planning to achieve this goal, the distribution of urban facilities and utilities will lead to the benefit of all social groups in society and social justice and sustainable development of urban space. The aim of this study was to investigate and identify the distribution of population and utilities in Zanjan city urban regions and also comparison between the results of the urban utilities distribution using VIKOR and TOPSIS models. According to the study, to assess the population distribution entropy model and for utilities distribution VIKOR and TOPSIS and for correlation between these two variables calculation (population and access to services) in urban regions Spearman model has been used in this case study. Results from the population distribution of entropy coefficient (0.9386), which indicates that the distribution of population in urban areas is proportional Zanjan with use VIKOR and TOPSIS models, but the results indicate that the distribution of services in urban areas is not appropriate in Zanjan city. The research results should be proper planning, for redistribute and distribution services suited to achieve balanced development in urban areas towards social justice and consequently achieve sustainable urban development.
    Keywords: Population Distribution, Utilities Distribution, Sustainable development, Social Justice, VIKOR, TOPSIS
  • Mohammad Sadegh Yahyapour, Sajad Karimi Pashaki* Pages 185-200
    Although importance of brittle structures in Middle East and North Africa is focused in many Geopolitics and international relation theories, but we cant introduce a unique framework as the reason of this Fragility. Ups and Downs in Middle Eastern and North African countries history that really are the center of Muslim world, shaped by sets of conflicts and Lack of coordination. These conflicts are themselves, factors of local, national, regional, and even international involvements. Recent evolutions in Middle Eastern and North African regions show the wave of liberation and overthrow of dictatorial regimes that govern their nations for many years. These evolutions are influenced on regional geopolitics and shaped a new perspective of regional relations. In this paper, using analytical-descriptive method, beside survey the influence of Islamic awaking, regional and international political relations perspective of Middle Eastern and North African countries is mentioned, and their approach to the western politics is analyzed. Assessment of political state and political risks in aforementioned countries shows dissatisfactions and readiness to changes in level of outlined risks. Therefore, change in political system at any of these countries, will influenced on regional geopolitical system.
    Keywords: Islamic awaking, geopolitics, international relations, Middle East, North Africa, political perspective
  • Saeid Amanpour *, Asgar Mohammadi, Maryam Naser Pages 201-221
    Nowadays, tourism forms the large part of world economy. Different countries try to receive the most portions from world tourism. At this process, the countries are able to attract more world tourism having necessary conditions related to constant elements of tourism. Although, Iran has the most capabilities on tourism, but unfortunately, it couldn’t reach the appropriate place at this industry. The results of study at the field of tourism show several challenges. This paper aims to rank the cities of Khuzestan province based on effective factors to attract tourism by using the TOPSIS model. At the present study based on analytic- descriptive view, we will try to use nine criterions according to needs of study and available elements to develop tourism. TOPSIS model is used to analyze data and rank factors. The results of study show that Khouzestan has hundreds of historical, natural, cultural, religious attractions and war areas. Therefore; this city has the capability of development and enormous investment at this industry. Also, the ranking of cities indicates superiority of several cities relative to other ones of this province. So that among cities of Ahwaz, Dezfoul and Shoushtar are determined as the firstly developed group, but there is a deep gap among other cities. The last group involves seven cities which are lower developed cities relative to other ones of this province. Except for Hendijan city, other cities meet the least attractions and historical works. Also there is no possibility of investment, because the investment needs productivity or efficiency.
    Keywords: Tourism Industry, Ranking, TOPSIS Model, Khuzestan Province
  • Masoud Taghvaei, Fouad Maafi *, Razieh Rahimi Pages 223-238
    The most important issues in the context of tourism are utilizing tourism facilities and infrastructures, identifying potentials, ranking infrastructures and tourism attractions in different areas of a province, and applying uniform distribution of these infrastructures and facilities. Gilan province, one of the most significant provinces of Iran, has multiple historical, cultural and natural attractions that can attract many tourists annually. The aim of this paper is classification of Gilan province’s townships in the viewpoint of facilities and tourism attractions for determination of tourism hubs. The descriptive-analytical approach was used. Also the combination of Topsis model and Analytical hierarchy program were applied for data analyzing. The statistical society of this survey is 20 tourism experts from which the required data have been collected by using a questionnaire. The validity of the questionnaire has been confirmed by tourism division and reliability of the questionnaire has been calculated by Cronbach's Alpha coefficient that has been calculated 0.84. This study shows that determination of tourism hubs will lead to allocate financial credits in developing tourism regions efficiently, intended use of the available facilities and more stability of truism activities in the province.
    Keywords: classification, tourism hub, TOPSIS model, Analytical hierarchy program model, Gilan province
  • Abbollah Seif, Sina Solhi, Mohammadali Erfan*, Mahmoud Solhi Pages 239-252
    In order to supply of irrigatin water for recent developed pestachue cultivation area in Rafsanjan basin, overpumage of underground water caused discharge of underground water resulting lowering the. water table.. Falling of water table could have destruction effects on the hydrological pedological and biological aspects of region. In order to avoid the hazardness of lowering the water table recharging of aquifers may be an appropriate solution. For this purpose TOPSIS model was used to evaluate the most appropriate region in recharging of Rafsanjan basin aquifer. The most effective parametere in this regards was elevation. Based on elevation the reffered basin was divided to six separate region. In each region 13 parametere was used in TOPSIS model and final model analysis showed that the region section A4 which its elevation ranged from 1610 to 1745 meter was the most appropriate site for recharging.
    Keywords: TOPSIS, GIS, Recharge, rafsanjan
  • Davood Hasanabadi*, Hassan Lashkari Pages 253-268
    Garmsar plain has special bioclimatic conditions due to several reasons such as: its location in the margin of the central desert of Iran, its nearness to southern slopes of Alborz mountains range and also the climatic systematization which affects on it. One of the obvious features of Garmsar plain is its emptiness of the region climate and also its annual and daily temperature fluctuations. All the above mentioned conditions make it necessary to have both optimal orientation and concordant architecture for the region. Because of this and by using synoptic weather data, the bioclimatic conditions of Garmsar plain have been analyzed and the following results have been gained. According to the thermal index of the building it was made clear that during 21 percent time of the year we need to have mechanical warming and only in the 22.2 percent time of the year there is the possibility to use the solar energy. There is relief in indoor areas in around 9.7 percent time of the year and only in 8.3 percent time of the year there is total relief. Also there is only 38.8 percent possibility to use constructional materials. In order to provide the suitable bioclimatic conditions in indoor areas of the building for the purpose of different kinds of building construction on the diagram of path of light of the sun, the latitude of Garmsar plain was identified. It was also made clear that in order to have optimum settlement of building, the two directions of south east and 105 eastern degrees till south were identified as suitable directions for receiving energy.
    Keywords: Climate, architecture, optimal orientation of building, Garmsar plain, touristic, recreational complex
  • Mohammad Hasan Nami* Pages 269-288
    Climate control will be one of the most important war tools in future through which and using the ionosphere, severe storms, massive floods, deadly twisters, fatal lightning, surface and subsurface drifts, earthquakes, massive explosions comparable to nuclear explosions but without environmental degradations (i.e. without radioactive rays) and transmission of refracted waves from the ionosphere to human beings in order to control their determination, resolution and willpower, can be created. American experts and scientists, especially military scientists are studying weather system (climate) seriously in order to take advantage of it in future wars.Their investigation and research focused on increasing power and speed, draining surface water used in agriculture and drinking, creating flood in the targeted area, stabilizing the air, creating severe lightning and earthquakes, generating massive explosions comparable to nuclear explosions and so on.These are all performed with radiating electromagnetic waves upon the ionosphere, which is known as HAARP project in the USA. This potentiality can be used to make the targeted country, especially countries in which agriculture is the mainstay of economy, instable.
    Keywords: Ionosphere, climate, HAARP, Magnetosphere, Magnetic field
  • Hamid Bahiraei, Saeid Moghaddasi* Pages 289-302
    The country's natural resources as a national treasure today as the benchmark for measuring the development of the country has become. Research done on the effects of co-villagers in conservation, restoration and exploitation of natural resources (Case of Mazandaran province) and interactions it has on the lives of villagers. The rate and degree of control of data collection and the ability to generalize the findings of the survey and how the survey was conducted. Mazandaran rural community with a total population of this research is about 1390000 people Using Cochran's formula for sample size n=128 is estimated means of a questionnaire survey. The content validity by faculty members and technology experts on the subject have been confirmed. Cronbach's alpha reliability coefficient for %99/2 respectively, indicating very high reliability of the questionnaire. A total of 150 questionnaires were distributed and considered that this number, 132 were returned completed questionnaires by the villagers. Data analysis was performed using statistical software 18SPSS.This will contribute to stabilize the country. Finally, in line with the recommendations of the study are presented.
    Keywords: Village, participation, Protection, Reclamation, Exploitation of natural resources
  • Alireza Estelaji * Pages 303-315
    The world's main development strategy, sustainable development strategy. Therefore, sustainable development, sustainable development indicators, principles of sustainable development policies and planning patterns in sustainable development in planning the future development of Based on environmental performance, one of the principles of national regional and global scale are considered. Environmental potential of this approach in the present paper Application of sustainable development Component capabilities in mining, agriculture, mountain, tourism, etc. are analyzed.
    Keywords: Sustainable development, environmental performance, strategy development, development feasibility