فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 92، امرداد و شهریور 1392)

  • ویژه نامه دندانپزشکی
  • تاریخ انتشار: 1392/05/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سولماز اکبری، رضا ملا، مهدیه نماینده، سمیه احمدی، زهرا روستایی زاده، زینب حمزه ایل * صفحات 336-343
    مقدمه

    در مطالعات انسانی نشان داده شده است که افراد مبتلا به بیماری قلبی عروقی، وضعیت پریودنتال بدتری دارند. هدف از این مطالعه بررسی میزان سلامت پریودنتال در بیماران با تشخیص اولیه بیماری های عروق کرونری است که تحت عمل آنژیوگرافی قرار گرفته بودند.

    روش بررسی

    در این مطالعه 135 بیمار مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب (CAD) که تحت عمل آنژیوگرافی قرار گرفته بودند، شرکت کردند. ایندکس های پریودنتال شامل: خونریزی هنگام پروپ کردن (BOP)، پلاک ایندکس (PI)، عمق پروبینگ (PD)، وجود درگیری فورکا، تعداد دندان های از دست رفته و تعداد دندان هایی با لقی پاتولوژیک ارزیابی شدند. از روی نتیجه آنژیوگرافی وجود تنگی عروق کرونر و شدت آن، بر اساس تعداد رگ درگیر ثبت شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری N par test و Mann-Whitney test مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    نتایج

    با توجه به نتایج آنژیوگرافی، 106 بیمار به CAD مبتلا بودند، که 65% از این افراد پریودنتیت، 28% ژنژیویت و 6/6% افراد پریودنشیم سالم داشتند. از 29 نفر باقیمانده (نتیجه آنژیوگرافی آنان نرمال بود) 8/44% ژنژیویت و 8/44% پریودنتیت داشتند. شاخص عمق پاکت در بین بیماران مبتلا و غیرمبتلا به تنگی عروق کرونر به طور معنی داری متفاوت بود (05/0(p<، در حالی که در شاخص های دیگر پریودنتال تفاوت معنی داری در بین بیماران مبتلا و غیرمبتلا به تنگی عروق کرونر وجود نداشت (05/0(p>.

    نتیجه گیری

    افراد مبتلا به CAD از سلامت پریودنتال بدتری نسبت به افراد با آنژیوگرافی طبیعی برخوردارند.

    کلیدواژگان: پریودنتیت، سلامت پریودنتال، آنژیوگرافی، بیماری های عروق کرونر
  • بررسی مقایسه ای مسواک Ionic Hygen با و بدون باتری در کاهش میزان پلاک از سطح دندان
    محمد توکلی، جابر یقینی، مژگان ایزدی، احمد مقاره عابد، صمد علایی، هادی سلیمی صفحات 344-349
    مقدمه
    روش اصلی جلوگیری از ایجاد پوسیدگی و بیماری های پریودنتال،کنترل پلاک به صورت مکانیکی است. در بین روش های مکانیکی، استفاده روزانه از مسواک بهترین روش دستیابی به سلامت دهان و دندان است. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی کلینیکی و میکروبیولوژی مسواک های Hygen در برداشت پلاک می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 40 نفر از دانشجویان انتخاب شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در زمان بررسی، میزان پلاک قبل از مسواک زدن ثبت گردید و سپس به یک گروه مسواک با باتری و به گروه دیگر مسواک بدون باتری داده شد و داوطلبین یک هفته مسواک زدند و مجددا شاخص پلاک اندازه گیری شد. سپس در گروه ها به صورت متقاطع، مسواک اول گرفته و مسواک دوم داده شد و این فرآیند تکرار شد. در این راستا شاخص میکروبی (Colony Forming units) نیز قبل و بعد از مسواک زدن برای هر دو گروه تعیین گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون-های T-test تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    در این مطالعه مسواک با باتری به میزان 98/22% و مسواک بدون باتری به میزان26/19% پلاک را کاهش داد. کاهش شمارش میکروبی در مسواک باتری دار 6/24% و در مسواک بدون باتری 9/5% بود. در نتیجه مسواک باتری دار به صورت معنی داری نسبت به مسواک معمولی باعث کاهش پلاک می گردد.
    نتیجه گیری
    هر دو نوع مسواک میزان پلاک و شمارش میکروبی را کاهش داده اند ولی مسواک های باتری دار موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: مسواک یونیک، مسواک Hyg، پلاک میکروبی، کارایی کلینیکی
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، محمد جواد شاه بلی اردکانی، مرضیه مومنی سروستانی صفحات 350-359
    مقدمه
    منبع های نوری متفاوت بر روی استحکام باند ترمیم ها تاثیر می گذارند. از این رو هدف از این مطالعه بررسی اثر منابع نوری مختلف بر ریز استحکام باند کششی دو نوع ادهزیو به عاج بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 60 گونه، در 6 گروه ده تایی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها تعدادی دندان مولرکشیده شده انسان بود. پس از سایش مینا از سطح باکال هر دندان به وسیله فرز و نمایان شدن عاج سطحی، کامپوزیت رزین(Z250) به صورت لایه و با استفاده از باندینگ های Clearfil SE bond و Adper prompt L-POP قرار داده شد. هر دو ادهزیو با استفاده از واحدهای کیورکننده متفاوت: QTH با شدت (mw/cm2600)، LED با شدت (mw/cm2400)، PAC با شدت (mw/cm21200): پلیمریزه شدند. گروه1:adper/LED، گروه 2: Adper/Plasma، گروه3: Adper/QTH، گروه4: SE/LED، گروه5: SE/Plasma، گروه6: SE/QTH. از هر دندان چند برش با ضخامت mm1 بدست آمد. سپس همه نمونه ها تحت آزمون ریز استحکام باند کششی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون T-test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    گروه arc Clearfil SE/Plasma بالاترین میزان استحکام باند را داشت. استحکام باند Adper prompt L-POP بطور قابل ملاحظه ای در بین منابع نوری مختلف متفاوت بود (05/0p<). تفاوت معنی داری در بین باندینگ Adper و Clearfil SE هنگام استفاده از LED وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که منابع نوری مختلف دارای تاثیر متفاوتی بر روی استحکام باند هستند.
    کلیدواژگان: واحد کیورکننده نوری، ریز استحکام باند کششی، باندینگ
  • صفا رکابی، الهام رجایی بهبهانی، میلاد سروری *، زهرا بحرالعلومی صفحات 360-369
    مقدمه

    برای موفق بودن درمان پالپکتومی در دندان های شیری اندازه گیری دقیق طول کانال ریشه لازم است. تعیین طول با استفاده از پرتونگاری رایج ترین روش مورد استفاده بوده است، اما به دلیل عوارض ء پرتو و همچنین لزوم همکاری کودک معمولا با مشکلاتی همراه است. هدف از مطالعه، مقایسه دقت دستگاه آپکس یاب الکترونیکی NSK با پرتو نگاری معمولی برای تعیین طول کانال ریشه مولرهای شیری نکروز بود.

    روش بررسی

    تعداد 20 عدد دندان مولر شیری 3 کاناله فک پایین (10 دندان D و10 دندان E) در کودکان با رده سنی 7-5 سال با شرط عدم وجود کلسیفیکاسیون در پالپ چمبر و کانال ها، عدم درمان ریشه قبلی و پرفوراسیون کف اتاقک پالپی توسط پوسیدگی انتخاب شدند. حفره دسترسی ایجاد شد و طول کانال به وسیله آپکس یاب الکترونیکی NSK و رادیوگرافی تعیین و مقایسه شدند. پالپکتومی کامل شد و داده ها با استفاده از آزمون Paired Samples T test تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    در 56 کانال (3/99% موارد) طول اندازه گیری شده با آپکس یاب الکترونیکی با طول اندازه گیری شده در رادیوگرافی برابر بود. در 3 کانال (5% موارد) طول اندازه گیری شده با آپکس یاب 1 میلی متر کمتر از طول رادیوگرافی بود و در 1 کانال (7/1% موارد) طول اندازه گیری شده با آپکس یاب 1 میلی متر بیشتر از طول رادیوگرافی بود. تفاوت معنی داری بین این دو شیوه اندازه گیری دیده نشد (85/0.=p).

    نتیجه گیری

    آپکس یاب NSK در تعیین طول کانال دندان های مولر شیری با دقت عمل می کند.

    کلیدواژگان: آپکس یاب الکترونیکی، رادیوگرافی، کانال ریشه، پالپکتومی، دندان مولر شیری
  • سید حسین رضوی، فاطمه عزالدینی اردکانی، ملیحه معینی، بابک رفیعی، یوسف معصومی * صفحات 370-377
    مقدمه

    سیستم (CBCT: Cone Beam Computed Tomography) روش جدیدی از کاربرد رادیوگرافی در علوم دندانپزشکی است که امکان به دست آوردن اطلاعات سه بعدی بدون بزرگنمایی (magnification) یا تغییر در اندازه (distortion) از نسوج سخت و نرم را فراهم نموده است. از اطلاعات حاصل از این تصویربرداری تشخیصی می توان در طرح درمان ها استفاده نمود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر کلیه تجویزهای CBCT دندانپزشکان (متخصص و عمومی) شهر یزد از مهر 1389 تا آذر 1391 (26 ماه) در مرکز خصوصی رادیولوژی فک و صورتاز لحاظ سن، جنس، سال تجویز، مورد تجویز و مدرک دندانپزشک تجویز کننده مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج به دست آمده، 8/64% بیماران بین 30 تا 60 سال سن داشتند. فراوانی زن و مرد در بیماران ارجاعی تقریبا یکسان بود. بیشترین تجویزCBCT توسط دندانپزشکان عمومی (44%) و پس از آن جراحان فک و صورت (2/32%) بود. ایمپلنت(88%) بیشترین درخواستCBCT را داشت. تعداد درخواست های C BCT در سال 1389، 5/18%، در سال 1390، 3/29% و در سال 1391، 1/52% بود.

    نتیجه گیری

    ارجاع بیمار برای ارزیابی پیش از ایمپلنت یکی از مهمترین دلایل ارجاع برای C BCT است. با این وجود به نظر می رسد استفاده از CBCT محدود به ایمپلنت نبوده و در جراحی فک و صورت، ارتودنسی، درمان کانال ریشه و سایر درمان های دندانپزشکی گسترش روز افزونی پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: CBCT، رادیوگرافی، توموگرافی، تشخیص، تصویربرداری تشخیصی
  • فاضله عطارباشی مقدم، فهمیه رشیدی میبدی، احمد حائریان اردکانی، محمدحسن اخوان کرباسی، محمد اسماعیل خواجه ای جهرمی صفحات 378-383
    مقدمه
    رستوریشن هایی که دارای نقایصی از قبیل اورهنگ، اورکانتور، مارژین باز، سمان باقیمانده یا مارژین زیرلثه ای هستند، سبب تشدید تجمع پلاک در ناحیه شده و مانع رعایت بهداشت صحیح می شوند. در نتیجه پتانسیل ایجاد التهاب و به دنبال آن، تخریب بافت های پریودنتال را دارند. هدف از این مطالعه، تعیین فراوانی رستوریشن هایی با پتانسیل ایجاد بیماری پریودنتال در افراد مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد در اسفندماه 1389 است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 150نفر از افراد مراجعه کننده به بخش تشخیص دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد، به صورت نمونه گیری آسان و تا رسیدن به حد نصاب معاینه شدند. تمامی رستوریشن ها از نظر وجود اورهنگ، اورکانتور، مارژین باز، سمان باقیمانده و مارژین زیرلثه ای مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    در مجموع تعداد 348 رستوریشن مورد بررسی قرار گرفت؛ که 208 رستوریشن از نوع ترمیم آمالگامی، 79 رستوریشن ترمیم کامپوزیتی و 65 رستوریشن متال سرامیک بودند. از 208 آمالگام، 88 ترمیم (30/42 درصد) دارای اورهنگ بودند از 79 ترمیم کامپوزیتی،17 ترمیم (51/21درصد) دارای اورهنگ و اورکانتور بودند. از 65 رستوریشن متال سرامیک نیز، 21 رستوریشن (3/32 درصد) دارای مارژین باز و 15رستوریشن (7/23درصد) دارای مارژین زیرلثه ای بودند. سمان باقیمانده در اطراف هیچ یک از رستوریشن ها یافت نشد.
    نتیجه گیری
    وجود رستوریشن هایی که با سلامت لثه ای تداخل دارند از جمله اورهنگ آمالگام که در این مطالعه بیشترین میزان را به خود اختصاص داده بودند، ضرورت تلاش بیشتر برای کاهش اینگونه خطاها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اورهنگ، اورکانتور، مارژین باز، مارژین زیر لثه ای، تخریب پریودنتال
  • فاطمه عزالدینی، خاطره خیراللهی، حسین خیراللهی صفحات 384-394
    مقدمه
    کلسیفیکاسیون بافت نرم از جمله موارد نسبتا شایعی هستند که در رادیوگرافی های پانورامیک مشاهده می شوند. این اپسیته ها شامل کلسیفیکاسیون گره های لنفاوی، لوزه ها، سیالولیت، استخوانی شدن کمپلکس استیلوهیوئید و کلسیفیکاسیون ناحیه دو شاخه شدن کاروتید می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان فراوانی کلسیفیکاسیون های بافت نرم در رادیوگرافی پانورامیک، تشخیص افتراقی آنها و همراهی آنها با برخی بیماری های سیستمیک می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه رادیوگرافی پانورامیک 510 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزددر طی یک سال بررسی شد و شیوع انواع رادیو اپسیته ها، محل آنها و برخی عوامل زمینه ای مثل سن، جنس و بیماری های سیستمیک مانند سابقه دیابت و سل مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPPS نسخه 17 و آزمون های Chi-square و Fisher exact test و Odds Ratio مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    فراوانی رادیو اپسیته بافت نرم 0/2% کلسیفیکاسیون شریان کاروتید 3/7% کلسیفیکاسیون لوزه ها، 0/2% سیالولیت، 5/6% کلسیفیکاسیون غدد لنفاوی و 4/21% وجود کلسیفیکاسیون لیگامان استیلوهیوئید می باشد. میان کلسیفیکاسیون نابه جا با بیماری های دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی و سل رابطه معنی داری وجود داشت (05/0p<)، ولی بین وجودکلسیفیکاسیون نابه جا و سابقه مصرف دخانیات و سکته مغزی رابطه معنی دار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    با توجه به تجویز رادیوگرافی پانورامیک توسط اکثر دندانپزشکان، توجه به کلسیفیکاسیون های بافت نرم و کلسیفیکاسیون های نابه جا مهم است. همچنین با مشاهده این کلسیفیکاسیون ها، همکاران دندانپزشک جهت معاینات کامل تر بعدی بیماران را به همکاران متخصص مربوطه ارجاع نمایند.
    کلیدواژگان: کلسیفیکاسیون بافت نرم، رادیوگرافی پانورامیک، بیماری های سیستمیک، تونسیلولیت، آترومای کلسیفیه کاروتید، استخوانی شدن کمپلکس استیلوهیوئید
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، مجید موسوی نسب، محسن حاتمی حاجی آقا، محمد امین حداد صفحات 395-406
    مقدمه
    امروزه جهت بازسازی شرایط دهان در آزمایشگاه و بررسی خواص مواد ترمیمی از روش های مختلفی مانند چرخه مکانیکی استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر چرخه های مکانیکی بر ریزنشت ترمیم های کلاس V ترمیم شده با کامپوزیت و 2 نوع ادهزیو Etch&rinse می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بر روی 100 دندان اینسیزور گاو حفرات کلاس V با اندازه یکسان به نحوی تراشیده شد که لبه انسایزالی در مینا و لبه جینجیوالی در عاج بود. دندان ها به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه توسط باندینگ (Vivadent/Ivoclar/Lichtensteine) Exciteو گروه دیگر توسط باندینگ (3M-USA) Single Bond ترمیم شد. هر گروه به 5 زیرگروه تقسیم شد و تحت چرخه های مکانیکی 0، k50، k100، k200 و k 300؛ (1000k=) قرار گرفتند. تمام سطوح دندان ها به استثنای یک میلی متری اطراف حفره پوشانده شده و به مدت 24 ساعت در محلول متیلن بلو 2% قرار داده شدند. سپس دندان ها بریده و میزان ریزنشت با استریومیکروسکوپ ثبت شد. داده ها با آزمون Mann-whitney، Kruskal Wallis و Wiloxan مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    ریزنشت در مارجین عاجی بیشتر از مارجین مینایی بود (0001/0=p). بین Singlebond و Excite از لحاظ میزان ریزنشت در مارجین های مینایی و عاجی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد(05/0p>). افزایش تعداد چرخه های مکانیکی بر ریزنشت Singlebond و Excite نه در مینا و نه در عاجت اثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    افزایش تعداد چرخه مکانیکی تاثیری روی میزان ریزنشت نداشت. همچنین میزان ریزنشت در همه گروه ها در مارجین عاجی به طور معنی داری بیشتر از مارجین مینایی بود.
    کلیدواژگان: چرخه مکانیکی، باندینگ، ریزنشت، کامپوزیت
  • محمدحسین توده زعیم، هنگامه زندی، زهره طباطبایی، احمد حائریان اردکانی، لادن قطره سامانی، آمنه امامی صفحات 406-415
    مقدمه
    بیماران دریافت کننده درمان ارتودنسی دچار تغییراتی در محیط دهان از قبیل افزایش سطوح میکروارگانیسم ها در حفره دهان و بیوفیلم های دندانی می شوند. با توجه به نقش استرپتوکوک موتانس در ایجاد و شروع پوسیدگی، هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه میزان کلونیزاسیون استرپتوکوک موتانس در قسمت های مختلف پلاک های متحرک ارتودنسی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی قبل از استفاده از پلاک متحرک نمونه در 3 ناحیه (بایت پلاک در مجاورت دندان 6، فنر و سطح داخلی پلاک متحرک در مجاورت دندان 6) گرفته شده و یک ماه پس از تحویل پلاک ارتودنسی نیز نمونه گیری مجدد انجام و در محیط کشت مایتیس سالیواریس آگار حاوی 001/0% کلریت پتاسیم کشت داده شده و سپس میزان کلونیزاسیون استرپتوکوک موتانس در این نواحی تعیین شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های Paired sample و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که شاخص پلاک به طور قابل ملاحظه ای بعد از استفاده از پلاک متحرک افزایش یافت (05/0p<). تفاوت قابل ملاحظه ای در میزان کلونیزاسیون استرپتوکوک موتانس در بین فنر و بایت پلاک وجود داشت(05/0p<) اما در مقایسه میزان کلونیزاسیون استرپتوکوک موتانس در ناحیه فنر و بدنه پلاک، در مجاورت دندان 6 به لحاظ آماری تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0(p>.
    نتیجه گیری
    این مطالعه لزوم کنترل دقیق بهداشت دهان بیماران تحت درمان با پلاک های ارتودنسی متحرک جهت پیشگیری از پوسیدگی های دندانی را نشان داده و بر آموزش بهداشت دهان توسط ارتودنتیست تاکید دارد.
    کلیدواژگان: وسایل ارتودنسی متحرک، استرپتوکوکوس موتانس، بهداشت دهان
|
  • S. Akbari, R. Molla, M. Namayandeh, S. Ahmadi, Z. Rostaeizadeh, Z. Hameiil Pages 336-343
    Introduction

    Human studies have shown that patients with cardiovascular diseases have worse periodontal status. Therefore، this study aimed to investigate the periodontal health in patients with coronary heart diseases who underwent angiography.

    Methods

    In this cross-sectional study، 135 patients with coronary artery disease participated who underwent angiography. Periodontal indices were assessed including bleeding on probing، plaque index، probing depth، furcation involvement، number of missing teeth and number of tooth with pathologic mobility. According to angiography results، the presence of coronary artery stenosis and its severity were recorded based on the number of involvement arteries. Data was analyzed by Mann-whitney test and N par test using spss software (version 16).

    Results

    According to results of angiography، there were 106 patients with CHD that among them، 65% were with periodontitis، 6. 6% with health periodontium. Out of the remaining 29 patients (with normal result of angiography) 44. 8% had gingivitis and 44. 8% had periodontitis. Probing depth index was significantly different in patients with and without coronary artery stenosis (p<0. 05) whereas there was no significant difference between patients with other periodontal indices (p>0. 05).

    Conclusion

    Patients with coronary artery disease have worse periodontal status compared to individual with normal angiography.

    Keywords: Angiography, Coronary Artery Disease, Periodontal Health, Periodontitis
  • Comparing Clinical Efficacy of Hyg and Ionic Toothbrushes in Removing Plaque from the Teeth
    M. Tavakoli, J. Yaghini, M. Izadi, A. Mogharehabed, S. Alaiee, H. Salimi Pages 344-349
    Introduction
    Mechanical plaque control is the main way to prevent caries and periodontal diseases. Among the mechanical methods، daily use of toothbrush is considered as the best way to achieve oral health. Therefore، the purpose of this study was to evaluate clinical and microbiological efficacy of Hygenic toothbrushes in plaque removal.
    Methods
    In this randomized clinical trial، 40 volunteers were selected. Patients were randomly divided into two groups، one group received toothbrushes with battery and the other group received toothbrushes without the battery. At the beginning of the study plaque score was measured and recorded. Patients brushed for a week and plaque was measured again. Then in both groups the first toothbrush was taken and the second brush was received by the volunteers in a cross over manner. In this regard، the mirobiological samples (colony forming units) were determined before and after brushing. Data was analyzed by means of T- tests using the spss software.
    Results
    The results showed that toothbrushes with and without battery reduced plaque score (respectively 98/22% and 26/19%). Colony forming units was reduced for both toothbrushes with battery (6/24%) and without battery (9/5%). This indicates that toothbrushes with battery significantly reduced plaque compared to the ordinary toothbrushes.
    Conclusion
    Hygenic toothbrushes reduce plaque score and microbial counts more effectively than ordinary toothbrushes.
    Keywords: Bacterial Plaque, Clinical Efficacy, Hyg Toothbrush, Ionic Toothbrush
  • Ar Davari, Ar Daneshkazemi, Mj Shahboli Ardakani, M. Momeni Sarvestani Pages 350-359
    Introduction
    Different light sources influence restoration bond strength. Therefore the purpose of this study was evaluation of the microtensile bond strength of two types of sixth generation adhesives in different light sources.
    Methods
    some sound human molars were collected. 10 sample in each group was prepared that totally 60 samples were investigated. In each tooth some dentinal specimen was prepared in buccal surface using diamond bur after abrading the enamel. Composite resin (Z250) was inserted in form of a layer using a Clearfil SE bond and Adper prompt L-POP adhesives. Both adhesives were polymerized using different light curing units including QTH at 600mW/cm2، LED at 400mW/cm2، PAC at1200mW/cm2، G1-Adper /LED، G2-Adper /Plasma، G3-Adper /QTH، G4-SE/LED، G5-SE /Plasma، G6-SE /QTH. The restorations were sectioned with 1mm thickness per teeth. All specimens were then subjected to microtensile testing machines. Then، data were analyzed using SPSS software، ANOVA and T-test.
    Results
    Clearfil SE /Plasma arc group had the highest bond strength. The bond strength of Adper prompt L-POP significantly varied in different light sources (p<0. 05). Significant difference was observed between Adper and SE (p<0. 05) while using LED.
    Conclusion
    This study showed that various light sources have different influence on bond strength.
    Keywords: Bonding, Light, Curing Unit, Microtensile Bond Strength
  • S. Rekabi, E. Rajaie Behbahani, M. Soruri, Z. Bahrolooloomi Pages 360-369
    Introduction

    Radiography is the most common method for measurement of working length، though it is not the ideal method because of technical problems، radiation hazard، superimposition of permanent teeth bud on primary teeth، and so on. Electronic Apex Locator (EAL) is a device for determination of working length. Therefore، this study aimed to compare the accuracy of an electronic apex locator and radiography for determining working length of primary necrotic molars.

    Methods

    sixty canals of twenty necrotic mandibular primary molars were used in children with 5-7 years old. There were no calcified canal، previous root canal therapy and perforation of pulp chamber floor. Access cavity was prepared and working length was determined by means of NSK EAL and conventional radiography and then was compared. Moreover، Pulpectomy was completed. Data were analyzed by Paired Samples T test.

    Results

    In 56 (93. 3%) of the canals، the length measured by NSK EAL was determined to be equal to the length measured by radiography. In 3 canals (5%)، NSK measurements were found to be less than radiography measurements for 1mm and in 1 canal (1. 7%)، it was greater than radiography measurements for 1mm. T test analysis indicated no significant difference between the two measurement methods (p=0. 85).

    Conclusions

    Electronic apex locator can accurately assess the length of canals in primary molars.

    Keywords: Electronic Apex Locator, Primary Molar Tooth, Pulpectomy, Radiography, Working Length
  • H. Razavi, F. Ezoddini Ardakani, M. Moeini, B. Rafii, Y. Masoomi Pages 370-377
    Introduction

    A CBCT system (Cone Beam Computed Tomography) is a new method in the application of radiography in dental science that provides three-dimensional data of the hard and soft tissue، without magnification or distotion. Information obtained via this diagnostic imaging can be utilized in treatment planning.

    Methods

    In this retrospective descriptive study، the CBCT prescription of all dentists (DDS & Expert) were investigated in a private Center of Oral and Maxillofacial Radiology (426 patients) in Yazd from Oct 2010 to Dec 2012 (26 months) and the following information was extracted: age، sex، years of prescription، reason of prescription، academic level of prescriber. Moreover، data was analyzed utilizing SPSS Version 16.

    Results

    The study results revealed that 64. 8% of patients aged between 30 to 60 years. Prevalence of male and female patients was approximately equal. Most CBCT prescriptions were by general dentists (44%) and then it belonged to Oral and Maxillofacial Surgeons (32. 2%). CBCT was requested most for implant (88%). Number of CBCT requests in 2010 was 18. 5%; in 2011 was 29. 3% and in 2012 was 52. 1%.

    Conclusion

    Patients referred for evaluation before implant involve one of the main reasons for the CBCT request. However، it seems that the using CBCT was not limited to implant and will be developed in oral and maxillofacial surgery، orthodontics، root canals therapy and other dental treatments.

    Keywords: Cone, Beam Computed Tomography, Diagnosis, Diagnostic, Imaging Radiography, Tomography
  • F. Atarbashi Moghadam, F. Rashidimeybodi, A. Haerian-Ardakani, Mh Akhavankarbasi, Me Khajaei-Jahromi Pages 378-383
    Introduction
    Defective restorations such as overhang، overcontour، open margin، residual cement or subgingival margin، lead to severe plaque accumulation and prevent using oral hygiene devices and finally they can cause gingival inflammation and periodontal destruction. Therefore، this study aimed to determine the frequency of restorations that have potentiality of periodontal destruction in participants referred to Faculty of dentistry، Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، patients referred to Oral Medicine department were selected to reach 150 participants. All restorations were investigated regarding the existence of overhang، overcontour، open margin، subgingival margin، and residual cement.
    Results
    Totally، 348 restorations were investigated that within 208 amalgam fillings، 88 fillings (42. 30%) were with overhang. Among 79 composite fillings، 17 fillngs (21. 51%) had overhang and overcountour. From 65 metal ceramic crowns، 21 crowns (32. 30%) had open margin and 15 crowns (23. 70%) had subgingival margins. Moreover، residual cement was not found.
    Conclusion
    Existence of defective restorations which interfere with periodontal health such as amalgam overhang (it revealed most frequency in this study) indicates that more attempts are required to decrease such flaws.
    Keywords: Open margin, Overcountour, Overhang, Periodental destruction, Subgingival margin
  • F. Ezoddini, Kh Kheirollahi, H. Kheirollahi Pages 384-394
    Introduction
    soft tissue calcification is a relatively common issue in panoramic radiography. These opacities include calcification of lymph nodes، tonsilolith، sialolith، calcification of stylohyoid complex and carotid artery bifurcation. This study aimed to determine the prevalence of soft tissue calcification in panoramic radiographs، their differential diagnosis، and their correlation with the underlying disease such as diabetes mellitus، tuberculosis، hypertension، cardiovascular disease and cerebrovascular accident.
    Methods
    In this study، panoramic radiographs of 510 patients referring to radiology department of shahid sadoughi dental school of Yazd in one year were examined. Moreover، prevalence of soft tissue calcification، their location and factors such as age، sex، underlying disease and smoking were examined. The data was analyzed by Chi-square، Fishers exact test and odds ratio.
    Result
    The prevalence of soft tissue calcification was 2. 0% for calcification of carotid artery، 7. 3% for tonsilolith، 2. 0% for sialolith، 6. 5% for calcified lymph node، 21. 4% for elongated stylohyoid process. There was a significant correlation between ectopic calcification and diabetes mellitus، hypertension، cardiovascular disease and tuberculosis (p-value<0. 05). There was no significant correlation between ectopic calcification and smoking and cerebrovascular accident (p-value>0. 05).
    Conclusion
    The study showed that detection of soft tissue calcification and ectopic calcification on panoramic radiographs should be taken into account، and the dentist should refer the patients to related specialist for more complete examinations.
    Keywords: Carotid Artery Atheroma, Ectopic Calcification, Panoramic Radiography, Stylohyoid Complex Calcifications, Tonsilloliths, Underlying Disease
  • Ar Daneshkazemi, Ar Davari, M. Mousavinasab, M. Hatamihajiagha, Ma Haddad Pages 395-406
    Introduction
    Characteristics of Dental materials may be examined under stimulated oral conditions like loadcycling and Thermocycling. The aim of this study was to evaluate the effect of loadcycling on microleakage of class V cavity preparations restored with composite and total etch adhesives.
    Methods
    One hundred class V preparations (5mm×3 mm and 2. 5mm axial Depth) with incisal margin in enamel and gingival margin in dentin، were prepared in the anterior bovine teeth. The teeth were randomly divided into two groups which restored with single Bond (3M-USA) or excite (Ivaclar/viva dent/Lichtenstein). Each group was further divided into five subgroups. The numbers of used loadcycles involved respectively 0، 50k، 100k، 200k، 300k. [K=1000]; Then، all the teeth were covered with sticky wax except 1mm around the samples and were immersed in 2% methylene blue for 24 hours. Then all the teeth were sectioned longitudinally and the scores of Dye penetration were registered under stereomicroscope. The study data were analyzed using kruskal Wallis and Mann Whitney and wilcoxon tests.
    Results
    All the dentin margins showed higher microleakage than enamel margin (P=0. 0001). There was no significant difference between the microleakage of single bond and Excite (P>0/05). The effect of the number of loadcycles on the microleakage of the single bond and Excite in dentin and enamel margin was not significant.
    Conclusion
    Enamel margins showed less microleakage than dentin margins. This study did not show any increase in microleakage after increasing the number of loadcycles
    Keywords: Bonding, Composite, Loadcycle, Microleakage
  • Mh Toode Zaem, H. Zandi, Z. Tabatabaei, A. Haerian, Ardakani, L. Ghatre Samani, A. Emami Pages 406-415
    Introduction
    Patients receiving orthodontic treatment get some alterations in their oral cavity environment such as an increase in the levels of microorganism in oral cavity and dental biofilms. Therefore، this study aimed to evaluate as well as to compare the colonization of mutans streptococci in different parts of removable orthodontic appliances.
    Methods
    In this descriptive analytic study، samples were obtained before and after use of removable appliance plaque and amount of colonization of streptococci mutan was determined in 3 areas including Biteplaque in proximity of first molar teeth، spring، inner surface of removable appliance in proximity of first molar
    Results
    Results showed that plague index increased significantly after use of removable appliance. (P<0. 001); There was a significant difference in amount of colonization of streptococci mutans between spring and biteplaque (p= 0. 028)
    Conclusion
    This study indicated importance of a precise oral hygiene control in patients under treatment with removable orthodontic appliances for prevention of dental caries.
    Keywords: Oral Hygiene, Removable Orthodontic Appliances, Streptococcus Mutans