فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 32 (پاییز 1391)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 32 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • سیدمهدی طالبی، گیتی صلاحی اصفهانی، اصغر رضاخانلو، جواد ابراهیمی صفحه 3
    گیاه Phlomis aucheri Boiss. از گونه های بومی خانواده نعناع در ایران بوده که پراکنش طبیعی وسیعی در ایران دارد. در این مطالعه به منظور شناخت نقش عوامل اکولوژیکی و جغرافیای گیاهی در ایجاد تطابق فنتیکی، تعداد 11 جمعیت جغرافیایی از گونه مذکور از نواحی مرکزی، شمال غرب، غرب و جنوب غرب کشور جمع آوری شد و تعداد 14 صفت کیفی و کمی ریخت شناسی از اندام های رویشی و زایشی گیاه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. آنالیز آماری ANOVA نشان داد که دامنه تغییرات در تعدادی از صفات ریخت شناسی کمی نظیر طول و عرض برگ های ناحیه قاعده و گل آذین، تعداد گل در هر چرخه، طول و عرض کاسه گل، طول جام گل و طول دمبرگ ناحیه گل آذین از نظر آماری (p<0.001) معنی دار بوده ولی تغییرات در صفاتی چون طول ساقه، تعداد انشعاب و طول دمبرگ ناحیه قاعده ساقه از نظر آماری معنی دار نبودند. این مساله نشانگر این موضوع می باشد که عوامل محیطی و ادافیکی موجب ایجاد فرایند شکل پذیری فنوتیپی در گیاهان می شود. به گونه ای که این فرایند مطابق با تنوع اقلیمی بوده و موجب تشابه و تفاوت جمعیت ها می شود. تجزیه و تحلیل آماری منجر به رسم درختچه ای گردید که در آن افراد جمعیت ها به شکل خاصی آرایش یافته بودند که نحوه استقرار دقیقا با تقسیم بندی مناطق جغرافیای گیاهی کشور ایران منطبق بود.
    کلیدواژگان: شکل پذیری فنوتیپی، Phlomis aucheri، ریخت شناسی، جغرافیای گیاهی
  • مرتع
  • پرویز غلامی، جمشید قربانی، شهلا قادری صفحه 17
    مرحله جوانه زنی گیاهان یکی از مراحل مهم در طول دوره رشد آن ها می باشد که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی به ویژه شوری و خشکی قرار می گیرند. این تحقیق به منظور بررسی اثرات تنش شوری و خشکی بر واکنش جوانه زنی گونه Stipa arabica انجام شد. اثر غلظت های مختلف محلول های شوری و خشکی بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و طول ریشه چه، ضریب آلومتری، بنیه بذر بررسی شد. از شش تیمار شوری (شاهد، 50، 100، 150، 200 و 300 میلی مولار نمک کلرید سدیم) و شش تیمارخشکی (شاهد، 2/0، 4/0، 6/0، 8/0و 1 مگاپاسکال پلی اتیلن گلیکول 6000) به صورت طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تعداد 25 بذر در هر تکرار (ظرف پتری) بر روی کاغذ صافی در داخل ژرمیناتور کشت گردید. نتایج آنالیز آماری نشان داد که تنش شوری و خشکی اثر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده بذر داشته و موجب کاهش معنی دار درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و طول ریشه چه و بنیه بذر شدند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تنش خشکی، جوانه زنی، طول ریشه چه، ساقه چه، Stipa arabica
  • علیرضا رهی، محمدهادی فرزانه، سعید صفری دولت آباد، فرشته عزیزی صفحه 29
    به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک بر روی رشد رویشی گونه مرتعی Agropyron cristatum آزمایشی در سال 89 به صورت گلخانه ای در شهرستان دماوند به اجرا درآمد. کود اسید هیومیک به صورت گرانولی به مقدار 0، 75، 150 و225 کیلوگرم در هکتار مصرف گردید. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که تحت شرایط کودی مصرف شده بین اکثر صفات همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. تجزیه رگرسیون گام به گام تاثیر صفات تعداد پنجه، وزن تر برگ و ساقه، طول ریشه، وزن خشک ساقه، نسبت هوایی به ریشه، کلروفیل b و کاروتینوئید، سطح برگ، وزن خشک ریشه و برگ را بر وزن تر بخش هوایی نشان داد. نتایج منحنی های پاسخ نشان داد که اسید هیومیک موجب افزایش صفات ارتفاع تا اولین برگ، تعداد برگ، وزن تر برگ و ساقه وزن خشک ساقه، وزن تر و خشک بخش هوایی و نسبت هوایی به ریشه می شود و این افزایش به صورت خطی است. همچنین افزایش سطح برگ، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتینوئید با افزایش مقدار کود رابطه درجه دو دارند، مصرف مقادیر هم فاصله کود اسید هیومیک نیز در خصوص صفات طول گیاه، طول، وزن تر و وزن خشک ریشه و وزن خشک برگ از رابطه درجه سوم تبعیت می کند. براساس نتایج تجزیه علیت، که موثرترین صفات بر وزن تر بخش هوایی شامل وزن تر برگ، وزن تر ساقه، طول ریشه، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، نسبت هوایی به ریشه، کلروفیل b، کاروتینوئید و سطح برگ موثرترین صفات بر وزن تر بخش هوایی می باشند. در مجموع مناسب ترین مقدار مصرف اسید هیومیک، 225 کیلوگرم در هکتار است.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، Agropyron cristatum، منحنی های پاس
  • مژگان بنی ابراهیمی، شهریار جابری انصاری، رضا باقری صفحه 45
    در این پژوهش، مراتع ییلاقی بنه آباد گوغر بافت کرمان به منظور تفکیک و شناسایی جوامع گیاهی منطقه و شناخت موثرترین عامل از بین عوامل محیطی مورد مطالعه فیتوسوسیولوژیک قرار گرفت. نمونه برداری مطابق مکتب براون-بلانکه به روش انتخابی با تعداد 56 قطعه نمونه (پلات) درنظر گرفته و سطح قطعات نمونه با استفاده از روش سطح حداقل تعیین شد. در منطقه مورد مطالعه تعداد 48 گونه متعلق به 40 جنس و 22 خانواده شناسایی گردید. پوشش گیاهی و عوامل محیطی شامل فیزیوگرافی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بر اساس مکتب جامعه شناسی براون – بلانکه (به روش گونو)، تحلیل دو طرفه گونه های شاخص (TWINSPAN) و تحلیل تطبیقی متعارف (CCA) بررسی شد. براساس مکتب روش گونو، 4 جامعه گیاهی تعیین گردید شامل جوامع:Acanthophyllo glandulosei-Brometum tomentelli، Rhamnetum oleoidis، Acantholimono scorpii-Astragaloretum siliquosi، Medicagini sativae-Brometum tomentelliاستفاده از روش تحلیل دو طرفه گونه های شاخص، تعیین گونه های شاخص، 4 گروه اکولوژیک را تفکیک کرد. موثرترین عوامل محیطی در تفکیک گروه های اکولوژیک براساس تحلیل تطبیقی متعارف، درصد ازت، کربن، فسفر، پتاسیم، ارتفاع از سطح دریا و شیب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: براون، بلانکه، روش گونو، گروه های اکولوژیک، تحلیل دو طرفه گونه های شاخص (TWINSPAN)، تحلیل تطبیقی متعارف (CCA)، مراتع ییلاقی بنه آباد گوغر بافت کرمان
  • جنگل
  • حفیظ الله شهریاری، مهدی حیدری، احسان صیاد، تیمور رستی شاهراجی، مصطفی ادیب نژاد صفحه 57
    این مطالعه در جنگل های استان خوزستان در شهرستان باغملک در جنوب غرب ایران انجام گردید. هدف از این مطالعه بررسی مشخصات کمی و کیفی گونه محلب (Cerasus Mahaleb mill) در رابطه با برخی وی‍ژگی های اکولوژیکی رویشگاه آن می باشد. جهت این بررسی از 72 قطعه نمونه به ابعاد 50 ×50 متر به روش تصادفی سیستماتیک استفاده شد. در هر یک از قطعات نمونه نوع گونه های درختی، عوامل فیزیوگرافی و مشخصات کمی و کیفی گونه محلب (قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ارتفاع تنه، ارتفاع تاج، قطر تاج، درجه کیفی و نوع زادآوری) برداشت شدند. سپس داده های جمع آوری شده تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد گونه محلب در خاک با بافت رسی، رسی-لومی و شنی-رسی-لومی و در محدوده ارتفاعی 2450-1950 متر از سطح دریا، دامنه های خشک (غالبا جنوب غربی) و شیب های 70-50 و 50-30 درصد بیشترین پراکنش را داشت. نتایج مشخصات کمی و کیفی گونه محلب نشان داد درختان غالبا دارای درجه کیفی ضعیف می باشند. متوسط قطر برابر سینه، متوسط تعداد در هکتار، متوسط ارتفاع کل، متوسط قطر تاج، متوسط ارتفاع تاج و متوسط حجم در هکتار به ترتیب 27/24 سانتی متر، 38/16 اصله، 28/6 متر، 73/3 متر، 57/4 متر و 1/27 متر مکعب می باشد. نتایج همبستگی پیرسون در مورد ویژگی های محلب نشان داد، قطر تاج و ارتفاع درختان محلب با عمق خاک رابطه مستقیم معنی داری دارند. قطر برابر سینه درختان محلب نیز با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مشخصات کمی و کیفی، محلب، عوامل اکولوژیکی، خوزستان، باغملک
  • زراعت
  • حسین شمسی محمودآبادی، زینب حیدری، سیدعلی طباطبایی صفحه 75
    در راستای مطالعه ویژگی های کمی و کیفی عملکرد دانه سورگوم (رقم سپیده) تحت تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بوته تحقیقی در بهار سال 1388در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. سه تاریخ کاشت (15/3، 30/3 و 14/4) به عنوان سطوح عامل اصلی و تراکم های 75، 100، 150 هزار بوته در هکتار به عنوان سطوح عامل فرعی انتخاب گردیدند. در این آزمایش صفات عملکرد دانه، تعداد پانیکول در متر مربع، تعداد دانه در پانیکول، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه مورد ارزیابی واقع شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که اثر تراکم های مختلف بوته بر عملکرد دانه،، تعداد دانه در پانیکول، تعداد پانیکول در متر مربع، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه دارای اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد، می باشد و با افزایش تراکم، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، تعداد دانه در پانیکول و پروتئین دانه به طور معنی داری کاهش نشان دادند، ولی عملکرد دانه و تعداد پانیکول در متر مربع با بالا رفتن تراکم افزایش پیدا کردند. نتایج آزمایش نشان دادکه از بین تراکم های فوق مناسب ترین آن تراکم 150 هزار بوته در هکتار می باشد و تاریخ کاشت 14/4 از دو تاریخ کاشت دیگر برتر بوده و بیشترین عملکرد دانه به میزان 76/2 تن در هکتار از تاریخ کاشت14/4 به دست آمد. در نتیجه پیشنهاد می شود برای کشت سورگوم دانه ای رقم سپیده در استان یزد و مناطق مشابه از تراکم 150 هزار بوته در هکتار در محدوده تاریخ کاشت 14تیر تا 1مرداد استفاده شود.
    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، تاریخ کاشت، تراکم بوته، عملکرد، کیفیت
  • اصغر رضاخانلو، امید آقابیگی، مهدیه منصوری صفحه 89
    آزمایشی در بهار سال 1388 به منظور بررسی اثرات برخی علفکش ها در کنترل علف های هرز خربزه به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در اراضی زراعی ساوه انجام پذیرفت. این آزمایش شامل 13 تیمار بود که عبارتند از: سونالان، بازاگران، استامپ، گل، بازاگران+گالانت سوپر، ترفلان، سونالان + گالانت سوپر، نیکوسولفورون+ گالانت سوپر، ارادیکان، گل + گالانت سوپر، نیکوسولفورون، ترفلان+ گالانت سوپر و گالانت سوپر. تمامی علفکش های مورد آزمایش، در مقدار توصیه شده مصرف شدند. گیاهسوزی ناشی از علفکش به صورت نمره دهی (صفر تا 100%) یک و دو هفته پس از سمپاشی ثبت گردید. نتایج نشان داد کمترین گیاهسوزی در ترفلان، سونالان و استامپ به ترتیب با 1/4، 5/7 و 5/12% و بیشترین گیاهسوزی در گل، ارادیکان، نیکوسولفورون و بازاگران اتفاق افتاده است. همچنین تیمار شاهد با بیشترین عملکرد خربزه (30 تن در هکتار) در بالاترین حد خود قرار داشت درحالی که با دو تیمار ترفلان (5/29 تن در هکتار) و سونالان (5/28 تن در هکتار) اختلاف معنی داری نیز نداشت. در مرتبه های بعدی تیمارهای ترفلان+گالانت سوپر، استامپ و گالانت سوپر قرار دارند. در کل سه تیمار علفکش پیش از کاشت (ترفلان، سونالان و استامپ) بهترین عملکرد را از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: خربزه، علفکش، گیاهسوزی
  • راحله معافی پاشاکلایی، ولی الله رامئه، ابوالفضل فرجی، علی اصغر تیموری شموشک صفحه 101
    به منظور تعیین اثر مقادیر مختلف نیتروژن در تاریخ کاشت های مختلف بر روی خصوصیات فنولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 401، آزمایشی در قالب طرح کرت های خردشده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1388-1387 در ایستگاه تحقیقات زراعی بایع کلا واقع در شهرستان نکا به اجرا در آمد. پنج تاریخ کاشت شامل 7، 17، 27 آبان، 7 و 17 آذر به عنوان عامل اصلی و چهار سطح ازت (کود اوره) شامل 150، 200، 250 و 300 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت و مقادیر کود ازته برای خصوصیات تعداد روز تا شروع گلدهی، تعداد روز تا خاتمه گلدهی، تعداد روز تا رسیدن، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در ساقه اصلی، تعداد غلاف در بوته، وزن هزاردانه و عملکرد دانه معنی دار بود. تیمار مصرف ازت برای تمامی خصوصیات فوق الذکر به استثناء طول دوره گلدهی دارای اثر معنی دار بود. اثر متقابل تاریخ کاشت و ازت برای خصوصیات مورد بررسی برای اغلب صفات به استثناء تعداد غلاف در بوته و وزن هزاردانه معنی دار نبود. در بین اجزای عملکرد، تعداد غلاف در ساقه اصلی، تعداد غلاف در بوته دارای همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه بود که موید تغییرات صفات مزبور در تاریخ های متفاوت کاشت و همچنین تاثیر بیشتر سطوح مختلف کود ازته بر عملکرد دانه است. همبستگی مثبت و معنی دار عملکرد دانه با هر یک از صفات فنولوژیکی نمایانگر آن است که در تاریخ کاشت های اول و دوم مقادیر بالای کود ازته افزایش خصوصیات فنولوژیکی، افزایش عملکرد دانه را نیز به دنبال داشت. در این راستا عملکرد دانه در تاریخ کاشت اول در سطوح مختلف ازت به ترتیب برابر 2864، 3026، 3276 و 3707 کیلوگرم در هکتار بود که در تاریخ کاشت پنجم نیز افزایش کود ازته افزایش عملکرد دانه را به دنبال داشت و میزان عملکرد دانه در سطوح افزایش کود ازته به ترتیب برابر 1754، 1835، 1973 و 2268 کیلوگرم در هکتار بود. بنابراین یکی از راهکارهای جبران کاهش اجزای عملکرد و عملکرد دانه در کاشت تاخیری مصرف مقادیر بیشتر کود ازته می باشد.
    کلیدواژگان: کود نیتروژن، تاریخ کاشت، خصوصیات فنولوژیکی و عملکرد کلزا
  • گیاهان دارویی
  • نورالدین حسین پورآزاد، قربانعلی نعمت زاده، محمد آزادبخت، سیدکمال کاظمی تبار، احسان شکری صفحه 115
    از روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) جهت تعیین میزان تنوع اسید چرب گاما لینولنیک ((GLA در 16 اکوتیپ از گل گاو زبان ایرانی استفاده گردید. جهت ارزیابی تنوع GLA در اندام ها ابتدا استخراج روغن از ریشه، برگ و بذر با استفاده از سیستم سوکسله و حلال هگزان انجام پذیرفت. جداسازی و شناسایی GLA با روش TLC در فاز ثابت سیلیکاژل60 اف 254، فاز متحرک (هگزان- دی اتیل اتر- اسید استیک گلاسیال) و با استفاده از معرف فسفومولیبدیک اسید انجام پذیرفت. نتایج حاصله از سنجش مساحت لکه های حاصله از روش TLC، به منظور گروه بندی از نظر تنوعGLA در اکوتیپ های مختلف، به نرم افزارSPSS12.0 انتقال یافتند. بدین منظور از معیار مربع فاصله اقلیدسی و الگوریتم سلسله مراتبی از نوع تجمعی و روش اتصال داخل گروه ها استفاده گردیده و دندروگرام مربوطه رسم شد که اکوتیپ ها را از نظر تنوع GLA در فاصله ژنتیکی11 در 3 گروه طبقه بندی نمود. یافته های این پروژه نه تنها می توانند به عنوان اطلاعات پایه در برنامه های به نژادی به جهت اصلاح اسیدهای چرب در گیاه گل گاو زبان ایرانی به کار گرفته شوند بلکه می توانند بعنوان داده های شیموتاکسنومی در طبقه بندی درون و بین گونه ای جنس Echium استفاده گردند.
    کلیدواژگان: گل گاو زبان ایرانی، کروماتوگرافی لایه نازک، گامالینولنیک اسید
|
  • Talebi, S.M. *, Salahi Isphahanig., Rezakhanloua., Ebrahimi, J Page 3
    Phlomis aucheri Boiss. is an endemic species of Labiatae family which has been distributed widely in different regions of Iran. In this research, in order to compare the effect of different environmental and ecological factors in creating phonotypic plasticity, 11 different geographic populations of this species were collected from different regions including center, north-west, west and south–west also 14 qualitative and quantitative morphological traits of vegetative and reproductive organs were examined. Morphological review showed that the shape and dimensions of basal and floral leaves and dimensions of the calyx and corolla were different between populations. This case indicates that environmental and adaphic factors led to the phenotypic plasticity process in plants, which was adjustable to climatic variations that caused similarities and differences among populations. Statistical analysis was led to draw a cluster in which individuals form a special arrangement which exactly conformed to the Iranian phytogeographical regions.
    Keywords: Phenotypic plasticity, Phlomis Aucheri, Morphology, Phytogeography
  • Gholamip. *, Ghorbanij., Ghaderi, Sh Page 17
    One of the important issues in the arid and semi-arid regions is the soil salinity and drought. Therefore, choosing resistant species to salinity and drought especially in seed germination and emergence stages is important. This study investigated the effects of salt and drought stress on seed germination of Stipa arabica which is as palatable forage. We measured the percentage of germination, germination rate, stem and root length, seed vigor under salinity and drought stress. A completely randomised design was carried out using six salinity treatments (control, 50, 100, 150, 200 and 300 mM NaCl) and six drought treatments (control, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1 MPa polyethylene glycol). For each treatment we used 25 seeds as replicate in Petri dish and then were germinated in gerrminator for two weeks. Results showed that salinity stress significatly influenced seed germination and as a result we found a significat reduction of percentage of seed germination, seed germination rate, stem and root length and seed vigor.
    Keywords: Salinity stress, Dtought stress, Germination, Root length, Stem length, Stipa arabica
  • Rahi, A. *., Farzaneh, M.H., Safari Dolat Abads., Azizi, F Page 29
    The effect of humic acid on vegetative growth of pasture Agropyron cristatum was evaluated in 2010 as a pilot in the greenhouse in Damavand, Iran.Humic acid granular fertilizer to the value of 0, 75, 150 and 225 kg per hectare was used. Correlation analysis results showed that under conditions of Cody there was a significant positive correlation among most traits. Stepwise regression analysis showed that the effect on shoot fresh weight of tillers, leaves and stem fresh weight, root length, shoot dry weight ratio of air to the roots, chlorophyll b and carotenoids, leaf, root dry weight and leaves.The increase in leaf area, chlorophyll a, chlorophyll b, chlorophyll and total carotenoids increased the degree of amount of fertilizer, the amount of each fertilizer humic acids in length, plant height, fresh weight and dry weight of roots and dry leaves of the degree of The third will follow the path analysis results indicated that the most effective traits including fresh weight, shoot fresh weight of leaf, stem fresh weight, root length, leaf dry weight, shoot dry weight ratio of air to the roots, chlorophyll b, carotenoids, and leaf were. The most appropriate amount of humic acid is 225 kg per hectare.
    Keywords: Humic Acid, Agropyron cristatum, Response Curves
  • Baniebrahimim. *, Jaberi Ansari, Sh., Bagheri, R Page 45
    In this study, from the viewpoint of phyto – sociologic, the country pastures of Beneh Abad from Baft of Kerman were studied for distinguishing and determining the vegetable societies of this region which were also the most effective factor from several environmental factors. The sampling, based on the Blank – Broun School (Zurich – Mounilieh), was done by a selective method with 56 sample plots (parts) and the area of sample plots was determined by using the minimum level method. In the studied area, 48 species belonged to 40 genera and 22 families and also the biological forms were determined by Rankayar method. Vegetable cover and the environmental factors including physical, chemical and physiographic properties of soil based on the school of Broun – Blank sociological (by the method of Goonoo), bilateral analysis of index species (TWINSPAN) and the common comparative analysis (CCA) were studied. Based on the school of Goonoo method, four vegetable societies were determined as the following: Acanthophyllo glandulosei-Brometum tomentelli, Rhamnetum oleoidis, Acantholimono scorpii-Astragaloretum siliquosi, Medicagini sativae-Brometum tomentelli Using the bilateral analysis method index, in order to determine the index groups, four ecologic groups were distinguished. The most effective environmental factors in distinguishing ecologic groups based on the common comparative analysis, azoth percentage, carbon, phosphor, potassium, height from sea level and slope were determined. In studying the rate of similarity among different vegetable societies which was determined based on the Jakard similarity coefficient, it was determined that vegetable societies of this region has a relatively high variety. This issue has been indicative of environmental considerable changes or the effectiveness of different parts of this region against the resulted changes or transformations from human involvement in this region surface.
    Keywords: Blank–Broun, Goonoo method, ecologic groups, index species bilateral analysis (TWINSPAN), common comparative analysis (CCA), country pastures of Beneh Abad from Baft of Kerman
  • Shahriarih. *, Heydarim., Saiade., Rastani, Shahrajit., Adibnejad, M Page 57
    The study was carried out in Khozstan Oak forest located in southwest of Iran. The aim of this study was to determine the Qualitative and quantitative charactristics of Cerasus Mahaleb mill in relation to Some ecological characteristics of site. The plot area was 50×50 m. In this study, 72 sampling plots were taken using random-systematic method. In each plot tree species, physiographic factors and quantitative and qualitative factors of Cerasus Mahaleb (diameter at breast height, total height, trunk height, crown height, crown diameter and degree of quality and regeneration methods were obtained. The collected data were analyzed. The results showed that the Cerasus Mahaleb had the highest distribution on Clay Soil, clay - loam and sandy - clay – loam soil and in the height range 1950 -2450m above sea level, dry slopes (mostly Southwestern) and slopes from 50 to 70 and 30 -50 %. The results of qualitative and quantitative characteristics of Cerasus Mahaleb showed that trees had the poor quality. The average of DBH, the average number per hectare, The average of total height, the average of crown diameter, the average height of crown and the average volume per hectare were respectively 24.27 cm, 16.38, 6.28 m, 3.73 m., 4.57 m and 27.1 m3. Pearson correlation results showed the features of Cerasus Mahaleb such as crown diameter and tree height had a significant relationship with soil depth. The results showed that the diameter at breast height of trees with increasing altitude above sea level has increased.
    Keywords: Qualitative, quantitative characterizations, Cerasus Mahaleb, ecological characteristics, Khozstan, baghmalek
  • Shamsi, Mahmodabadih., Heydariz. *, Tabatabaei, S.A Page 75
    According to the study quantitative and qualitative characteristics of grain sorghum (var.Spideh) performance, this seed was planted in research field of the Islamic Azad University Meybod branch in spring of 2009 in split plot design based on randomized complete blocks with three replication. Three planting dates (6/5, 6/20, 7/5) were selected as main plots and densities of 75, 100, 150 thousand plants per hectare were assigned sub-plots. In this test traits of yield, 1000 kernel weight, number of seed per panicle, number of panicles in square meter, harvest index and protein percentage of seed were evaluated. The results of these tests showed that the effect of different plant density on grain yield, 1000 kernel weight, harvest index and grain protein content had a significant difference, and with increased density, 1000 kernel weight, harvest index, number of seed per panicle and grain protein showed significantly reduced, but yield increases with increased density. The results showed that 5/7 date of planting was better than two other dates and superior yield rate of most 2/76 tons per hectare planting 7/5 was found between density. The density above the most suitable plant was 150 thousand hectares. It would be better to plant sorghum (Sapideh variety) in the range between 5th July and 23rd July in Meybod and similar area.
    Keywords: Grain sorghum, planting date, plant density, performance, quality
  • Rezakhanloua. *, Aghabeigim., Mansori, M Page 89
    In order the examine the effect of muskmelon tolerance on some of herbicides, a field experiment was conducted in spring of 2009 in Saveh farmland, Iran. The Experiment was conducted by using a randomized complete block design with three replications and applying 13 treatments. The following herbicides were examined: sonalan, basagran, stomp, goal, basagran+gallant super,treflan, sonalan+gallant super, nicosulfuron+gallant super, eradicane, goal+gallant super, nicosulfuron, treflan+gallant super and gallantsuper. All herbicide treatments were applied at the rate of recommended. Herbicide injury score (0 to 100) were recorded at one & two weeks after application of herbicides.The results showed that the lowest injury occurred by treflan, sonalan & stomp with 4.1, 7.5 & 12.5 percent, respectively and maximum injury occured by goal, eradican, nicosulfuron & basagran. All plants were destroyed by eradiction treatment. Overall, three pre-planting herbicides (treflan, sonalan & stomp) are recommend for muskmelon cultivation.
    Keywords: muskmelon, herbicide, injury, tolerance
  • Moafi Pasha Kalair. *, Rame Ehv., Farajia., Teymoori Shamooshak, A Page 101
    In order to determine the effect of different amount of nitrogen application in different sowing dates on phenological traits, plant height and seed yield of canola (Brassica napus L.) Hyola 401 cultivar, the experiment was conducted as a randomized complete block design in a split-plot four times in Biekola Agriculture Research Station in Neka city during 2008-2009. Five sowing dates including 29 October, 8, 18, 28 November and 8 December were considered as main plots and four levels of nitrogen urea fertilizer application including 150, 200, 250 and 300 kg/ha urea were considered as sub plots. The results revealed the significance of sowing date and nitrogen for number of days to flowering, number of days to end of flowering, plant height, number of pods per main raceme, number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 seed weight and Seed yield Also the nitrogen effect was significant on each studied traits except duration of flowering. Interaction sowing date and nitrogen application were not significant for more studied traits exept number of pods per plant and 1000-seed weight. Among yield components, number of pods per main raceme and pods per plant had significant correlation with seed yield, indicating variations of these traits in different sowing dates, and also more effect of different nitrogen levels on seed yield. The significant positive correlation was observed between seed yield and each phenological trait, indicating the first and second sowing dates and also high amount of nitrogen levels made increasing amount of phenological traits and seed yield. In the first sowing date the seed yield related to four nitrogen application levels were 2864, 3026, 3276 and 3707 kg/ha respectively. For the fifth sowing date seed yield were 1754, 1835, 1973 and 2268 kg/ha respectively. Therefore one of the effective ways for compensating of decreasing yield components and seed yield due to late planting date is increasing the amount of nitrogen application.
    Keywords: Nitrogen fertilizer, sowing date, Phenological traits, Seed yield of Canola
  • Hosseinpour Azadn., Nematzadeh, Gh. A. *, Azadbakhtm., Kazemitabar, S.K., Shokri E Page 115
    Thin layer chromatography (TLC) method was used to determine the diversity of gamalinolenic (GLA) fatty acid in sixteen ecotypes of Iranian ox tongue flowers. In assessment firstly oil content of root, leaf and seed organs was extracted by soxhelt system and hexane solvent. Isolation. And identification of GLA were conducted via TLC on stationary phase of silicagel 60f 254 and the movable phase of (hexane, diethil ether – glacial acetic acid) by using phosphomolibdic acid reagent. The data obtained from TLC spots areas has been analysed by spss15.0 and clusters of GLA diversity traced. It was based on Squared Euclidean distance and Agglomerative Hierarchical algorithm. Within group average linkage was used for tracing dendrogram. Refrence line at eleventh value of genetic distance, clustered mentioned ecotypes in three main gorupes. The result of this project not only can be used in plant breeding programs for fatty acid improvment of Iranian oxtongue flower but olso can be used as a biochemical data in chimotaxonomy field for discrimination of intra and inter specific of Echium genius.
    Keywords: Echium amoenum, Thin layer chromatography, Gamalinolenic acid