فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 23 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود عباسی، مصطفی فروغی صفحات 1-13

    حمایت قانونی از ابداعات دارویی به دلیل ارتباط آن با بهداشت و سلامت عمومی از اهمیت زیادی برخوردار است و همین اهمیت روزافزون موضوع باعث شده است تا در مقررات بین المللی از یک طرف بحث حمایت از حقوق مالکیت فکری از جمله ابداعات دارویی مورد بررسی قرار گیرد و از طرف دیگر تامین سلامت و بهداشت عمومی نیز مطرح گردد که در زمره آنها اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و اعلامیه اسلامی حقوق بشر می باشد. این اسناد بر این نکته تاکید دارند که همه افراد بشر از حق استاندارد حمایت مناسب برای بهداشت و رفاه خود و خانواده شان یا دیگر نیازهای زندگی در شرایط حاد و پیشگیری و درمان بیماری ها بهره مند می باشند. در این اسناد بر حقوق مادی و معنوی صاحبان آثار فکری از جمله ابداعات دارویی و حمایت از آنان تاکید شده است. با اندکی امعان نظر، می توان دریافت که هریک از دو موضوع مذکور مستقیما در دیگری موثر است و غفلت از هریک از آنها می تواند اثرات بسیار زیانباری درپی داشته باشد؛ بنابراین: حمایت از ابداعات دارویی نیز مانند هر ابداع دیگری ضروری است تا هم آنها انگیزه ای برای استمرار تلاش های بکر خود داشته باشند و هم اینکه جامعه از حاصل دستاوردها و ابداعات آنها بخصوص در زمینه تامین نیازهای بهداشتی و سلامتی خود بهره مند شوند. نظر به اینکه حمایت از محصولات فکری و دارویی در کشورمان بسان کودکی نوپا می ماند لزوم تکمیل و اصلاح و تدوین قوانین جامع مطابق با پیدایش تکنولوژی های جدید در ساخت و تولید داروها احساس می شود لذا بررسی و مطالعه مقررات بین المللی می تواند نسبت به آشنایی با مفاد قوانین بین المللی مرتبط و آسیب شناسی مقررات داخلی در زمینه حمایت از ابداعات دارویی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، ابداعات دارویی، حق ثبت اختراع، حقوق بشر
  • سید عباس سادات حسینی* صفحات 45-71

    یکی از ادله مورد استناد محاکم قضایی جهت صدور حکم حجر، نظریه پزشکی در مورد وضعیت روحی روانی و میزان مسوولیت‌پذیری افراد است و این امر در اکثر کشورها متداول است. رویه قضایی ایران، دلالت نظریه کارشناسی مبنی بر وجود جنون یا عدم رشد عقلی، در اکثریت موارد قاطع دعوا یا تعیین‌کننده و از اهمیت ویژه‌ای در این زمینه برخوردار است. حال سوال مهمی که در اینجا مطرح است، قدرت تقابل نظریه کارشناس (به‌عنوان یک دلیل یا اماره) در رد سایر امارات معارض از جمله شهادت شهود، تحقیقات محلی یا سوابق فرد از جمله عملکرد اجتماعی و اعمال حقوقی است که باید از دیدگاه حقوقی به آن پاسخ داده شود. در این مطالعه نتیجه‌ای که گرفته می‌شود این است که میزان حجیت نظریه پزشکی در مورد احراز جنون (یکی ازسبب‌های حجر) به دلیل ماهیت جنون و نحوه ارتباط آن با علم پزشکی، موضوعیت داشته و به غیر از نظریه کارشناسی اصلح (از نظر تخصص یا تعداد) قابل اغماض نبوده و با وجود امارات معارض، قابل اسقاط نیست، ولی در مورد عدم رشد عقل معاش، به دلیل ماهیت و تعریف عدم رشد و نحوه‌ی ارتباط آن با علم پزشکی، نظریه کارشناس جنبه طریقیت داشته و در تقابل با دلایل و بینات شرعی و قانونی دیگر تاب مقاومت نداشته و قابل اغماض به نظر می‌رسد. در مورد تشخیص عدم بلوغ (به‌عنوان سومین سبب حجر) با توجه به معیار قانونی آن که همان نرسیدن به سن مشخص است، همانند تعیین عدم رشد نظریه کارشناسی پزشکی را می‌توان به‌عنوان یک اماره درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: کارشناسی، پزشکی، حجیت، حجر
  • مهدی باسخا، ارشک مسائلی صفحات 73-96

    با توجه به تفاوت های اساسی ساختار بازار پزشکان و بازارهای سنتی اقتصاد، تفاوت در تعیین قیمت گذاری این بازار نیز به طور ویژه ای مورد توجه قرار گرفته است. بررسی تفاوت های میان هزینه های نهایی پزشکان عمومی و متخصص، نشان دهنده آن است که سهم خواری در پزشکی به هنگام وجود تفاوت میان هزینه نهایی و قیمت های موجود در بازار، به وجود می آید. راهکار اقتصادی مبارزه با این پدیده، تعدیل مجدد قیمت ها در حد هزینه های نهایی می باشد. عدم توجه به این موضوع سبب خواهد شد تا «بازپرداخت»، به عنوان ابزاری که قیمت خالص متخصصین را به حد هزینه نهایی واقعی آنها نزدیک می کند، رواج یابد. گسترش بازپرداخت ها در بازار سبب خواهد شد تا بخشی از قدرت انحصاری متخصصین (از طریق بازپرداخت) به پزشکان عمومی منتقل گردد؛ این موضوع نیز در بلندمدت، توجه پزشکان به افزایش تخصص خود را با مشکل مواجه می نماید. در مطالعه حاضر به منظور بررسی اقتصادی سهم خواری در پزشکی، سه ابزار اقتصادی مورد استفاده قرار گرفته است؛ ابتدا با استفاده از «تئوری نمایندگی»، موارد تخطی پزشک از عمل به وظیفه نمایندگی خود شناسایی می گردد. سپس با استفاده از مبانی «اقتصاد رفتاری»، به بررسی تفاوت های تصمیم گیری پزشکان با سایر عوامل اقتصادی پرداخته و در نهایت با استفاده از تفاوت های «هزینه نهایی» برای پزشکان عمومی و متخصص، زمینه های اقتصادی بروز سهم خواری در پزشکی تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: نمایندگی، اقتصاد رفتاری، هزینه نهایی، سهم خواری در پزشکی، بازپرداخت
  • مینا حسینی صفحات 97-124

    حمایت از حقوق مصرف کننده، امری است که در تمامی سیاست ها و برنامه های یک جامعه باید مدنظر قرار گیرد. این حقوق، امروزه محدود به حقوق سنتی که از دیرباز در جهان مورد توجه قرار داشته نبوده و درپی تحولات صورت گرفته در نظام های حقوقی جهان، به روز و کارآمد شده اند. با بررسی این تحولات از گذشته تا به امروز می توان گفت که در قرن حاضر، در کنار حفظ حقوق سنتی مصرف کننده مانند حق انتخاب، حق برخورداری از اطلاعات و حمایت دولت، حقوق نوینی چون حق برخورداری از معامله خوب،حق برهم زدن معامله و حق برخورداری از ضمانت مطابقت به وجود آمده اند تا ضعف مصرف کننده با حمایت قانون گذار از وی در برابر صاحب حرفه جبران شود. حمایت از مصرف کنندگان تولیدات دارویی و بهداشتی، به دلیل ارتباط این تولیدات با سلامت جسم و روح انسان ها، اهمیت بسیاری دارد. به خصوص در کشور ما که، این تولیدات گاه بدون طی کردن مراحل قانونی وارد بازار شده و این امر می تواند نقض حقوق مصرف کننده را به دنبال داشته باشد. در این مقاله سعی شده است حمایت از مصرف کنندگان تولیدات دارویی و بهداشتی و تحولات صورت گرفته در این خصوص بررسی گردد.

    کلیدواژگان: حقوق مصرف کننده، تولیدات دارویی و بهداشتی، حقوق سلامت
  • اعظم شریفی، نازنین شهبازی صفحات 125-137
    زمینه و هدف

    بیماری که در اثر آسیب روحی و جسمی به یک مرکز درمانی مراجعه می کند، دارای حقوقی است که باید رعایت گردد. رعایت حقوق بیماران باعث ارتقای کیفیت خدمات بیمارستانی می گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی بیماران از حقوق خود و رعایت آن از دیدگاه بیماران در بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی، 221 نفر از بیماران بستری در بیمارستان امام رضا (ع) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای سه قسمتی (اطلاعات دموگرافیک، میزان آگاهی و میزان رعایت منشور حقوق بیمار) روا و پایا بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، آزمون تی مستقل، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و کای اسکوئر توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این پژوهش، 5/52% بیماران زن و 5/47% مرد بودند. میانگین طول مدت بستری 8/3±2/6 روز به دست آمد. 3/59% از بیماران آگاهی کمی نسبت به حقوق خود داشتند و در 4/72% میزان رعایت حقوق بیماران در حد متوسط بود. بین میزان رعایت حقوق بیمار با سطح آگاهی بیمار از حقوق خود ارتباط آماری معناداری وجود داشت (001/0 =P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان آگاهی و رعایت حقوق بیماران در سطح مطلوبی نمی باشد. بنابراین توصیه می شود که در زمینه آموزش به بیماران در مورد حقوق خود و طراحی برنامه نظارتی جهت رعایت این حقوق، اقدامات موثری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، رعایت حقوق بیمار، دیدگاه بیماران، کرمانشاه
  • داود کرمی گلباغی، ابوالحسن شاکری صفحات 137-152

    استفاده از اعضای جنین در پیونددرمانی به دو گونه امکان دارد. نخست استفاده از پیکره جنین است. جنین را می توان به دو دوره جنین سقط شده و جنین داخل رحم زن تقسیم کرد. اگر حفظ حیات انسانی، متوقف بر استفاده از جسد جنین سقط شده باشد، انجام آن را مجاز می نماید. در مورد جنینی که داخل رحم زن قرار دارد بین اعضای حیاتی و غیرحیاتی وی باید قائل به تفکیک بود. اعضایی که حیات جنین متوقف بر عملکرد آن ها می باشد، استفاده ی از آن ها در پیونددرمانی ممنوع است. اعضای غیرحیاتی را نیز می توان به اعضای غیرحیاتی غیرتجدید شونده و تجدیدشونده تقسیم بندی نمود. اعضای غیرحیاتی غیرتجدید شونده را نمی توان در عمل پیوند مورد استفاده قرار داد، اما اعضای غیرحیاتی تجدید شونده در صورت ضرورت عقلائی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. دوم متعلقات همراه جنین از جمله سلول های بنیادی جنینی و خون بند ناف برای پیونددرمانی است که با توجه به وجود مصلحت عقلائی و عدم مفسده ی تعرض به جنین، جایز می باشد.

    کلیدواژگان: پیوند عضو، جنین، رحم، رضایت اولیاء
  • محمد خانی *، علیرضا صالحی صفحات 157-185

    جامعه بشری از دیرباز تاکنون برخورد یکسانی با مجرمین روان بیمار نداشته است و نوع واکنش نسبت به این افراد متناسب با پیشرفت دانش بشری، متفاوت بوده است روزگاری بیماران روانی را مسخر ارواح شریر پنداشته و آنها را سوار بر کشتی های روانه رودهای اروپایی می کردند تا به جستجوی عقل و خرد بروند. اما امروزه در برخی جوامع عقیده چنین است که اختلالات روانی، مانع مسوولیت کیفری می شوند و نه رافع مسوولیت کیفری. قانونگذار کشور ما نیز در زمانی جنون و اختلال دماغی را در یک ردیف قرار می داد و در زمانی دیگر به اختلال نسبی شعور یا قوه تمیز یا اراده اشاره کرده بود و امروزه نیز مجنون را مرتکب جرم می شناسد اما مسوولیت کیفری او را زائل می سازد. نوشتار حاضر با مطالعه تحلیلی، تطبیقی، به بررسی این مسئله می پردازد که اختلالات روانی طیف وسیعی هستند که بعضی مصادیق آنها فرد را فاقد مسوولیت و در برخی مصادیق فرد را دارای مسوولیت نسبی می سازد ودر پاره ای از مصادیق برفرد تاثیر نمی گذارد. همچنین این مسئله را مورد بررسی قرار می دهد که جنون مورد اشاره در ماده ی 51 قانون مجازات اسلامی با مفهوم جنون مدنظر روانپزشکان تفاوت دارد و قانونگذار صرفا به درجات جنون اشاره داشته و به انواع جنون نپرداخته است. و در ماده 148 لایحه جدید قانون مجازات اسلامی به اختلالات تام تمیز و اراده اشاره گردیده، ولی به اختلالات نسبی قوه شعور یا اراده اشاره نشده است.

    کلیدواژگان: جنون، مسوولیت کیفری، عقل، اختلالات روانی
|
  • Mahmoud Abbasi, Mansoor Khakpour *, Mostafa Foroghi Pages 1-13

    The human society from far era to yet has no equal treat to mental offenders and the type of response to mentioned persons had been different proportionate to promotion in human knowledge. On epoch، mental disorder be assumed the persons who has the evil ghost and then enchases them on ships to search wisdom and knowledge. But، nowadays، in some societies the opinions is on that mental disorders، hinder the criminal responsibility and no that elimination of criminal responsibility; in Iran، the legislator/s also in a period had put the insanity and mental disorder in a same sort but in another period consider to proportionate disorder of understanding or the power of distinction or will and today also distinguishes the insane as a perpetrator of crime but without criminal responsibility. The present paper with analytical، comparative study، pay attention to this matter that mental disorders are vast sort which someone of them، made the person lack of responsibility and some other with partly responsibility and in some cases has no influence of persons. Also study this matter that the insanity mentioned in section 51 of Islamic criminal code of Iran has a difference with the concept and sense of insanity in psychologists and the legislator/s just pay attention to the level of insanity and no the sort of it.

    Keywords: Criminal Responsibility
  • Seyed Abas Sadathosseini * Pages 45-71

    Medical expert’s opinion about psychological situation and extent of responsibility is known as a reason which to juridical courts refers for sentencing of incapacity. It is current in many countries. In Iran in the most situations medical expert opinions based on being insanity or non-intellectual growth are determinant, so expert opinions are very important. Here there is a question: contrast ability of expert opinion (as a reason) in rejecting other opposite evidences included Witnesses testify, local researches or person history involves social and legal practices? In this article we’ve attempted response this question from point of legal view. The result is amount of expert opinions authority about qualifying insanity is subjected for the nature of insanity and its connection with medicine and cannot be overlooked apart from the best expert opinions and isn’t dismantled, whoever there are conflicted reasons. But about non-intellectual growth, one can refer to it because of its nature and definition and its connection with medicine and cannot resist in contrast with religious and legal reasons and we can overlook it. About recognize immaturity (as the third reason of incapacity) regarded to legal standard that is not reached to certain age, we can consider expert opinions as a reason like determination of intellectual growth.

    Keywords: medical expert’s, Authority, capacity
  • Nader Dashti, Mahdi Basakha *, Arashk Masaeli Pages 73-96

    In spite of basic differences in physician market، we have to consider main derivatives of physician services pricing. Analyzing the marginal cost of generalist and specialist shows that the “fee splitting” occurs when there is a divergence between price and the marginal opportunity cost of specialist. We hope that when the prices of such services are equal with marginal costs، the kickbacks will be vanish. In other words، fee splitting becomes a tool for eroding monopoly power; it provides a channel to transfer some part of specialists’ monopolistic power to generalists. In this study we use three economical theoretic instruments to analyze the fee splitting. First of all، by using the “theory of agency” we can discuss about the physician violations from their tasks as an agent. Afterward we apply theoretical principles of behavioral economics to examine the differences between physicians and other economic factors decision making. Finally we analyze the marginal cost differences between generalists and specialists to clarify the main economic origins of fee splitting.

    Keywords: Economic Approach, Physician Behavior, Fee Splitting
  • Mina Hosseini * Pages 97-124

    The protection of consumer rights must be considered in all policies and programs in a society. These rights should not limit to traditional ones and according to developments in legal systems، they should update. Considering this progress from the past until today we can say that in the present century، alongside the traditional consumer rights like right to choose، right to information and governmental support، there are also new rights such as the right to revoke the contract، the right to good bargain and the right to conformity with the contract. Protection of pharmaceuticals and cosmetics consumers is very important because these products related to physical and mental health; Especially in Iran that these products، sometimes without due process of law، enter the market and violate the rights of consumers. In this paper we have discussed about the protection of pharmaceuticals and cosmetics consumers and the recent developments in this area.

    Keywords: Consumer Rights, Pharmaceutical, cosmetics, Health Law
  • Azam Sharifi *, Rostam Jalali, Nazanin Shahbazi Pages 125-137
    Background

    The patient with a physical and psychological trauma that come to medical center، to have a right that should be respected. Respecting patient bill of rights will enhance the quality of hospital services. This study was performed to determine the patients'' awareness of their rights and observing the rate on the patient''s perspective in Imam Reza Hospital in Kermanshah.

    Material And Methods

    cross-sectional descriptive survey conducted، 221 patients hospitalized in Imam Reza hospital with convenience sampling method were selected. Data collection tool was a valid and reliable، three-part questionnaire (demographic information، awareness and respect for patient rights). Data were analyzed by SPSS version 18 using descriptive statistics، independent t-test، ANOVA and chi-square test.

    Results

    In this study، 52/5% patients were female and 47/5% were male. Average length of hospitalization was 6/2 ± 3/8 days. 59/3% of patients have a low awareness of their rights and 72/4% observing rate were moderate. There was a statistically significant relationship between observing rate patient rights and patient awareness of their rights (P= 0/001).

    Conclusion

    This study showed that awareness and observing rate of patients’ rights were not favorable. Therefore recommended that effective measures for patient education about their rights and regulatory programs designed to observance these rights are taken.

    Keywords: Patient rights bill, Observance rights bill, Patient's perspective
  • Abolhassan Shakeri, Davood Karami Golbaghi* Pages 137-152

    Transplantation Therapy use of embryos in the two species is possible. First، the body of the fetus. It can be divided into two periods of aborted fetuses and embryos into the uterus. If the preservation of human life، stop using aborted fetus is dead، it is allowed. The fetus inside a woman''s uterus is located between the vital organs and non-vital he should be allowed to separate. Members who abandoned baby''s life is their function، their use is prohibited in Transplantation Therapy. non-vital members can also be divided into renewable and non-renewable of non-vital members. non-vital members non-renewable not conducive used in transplant operations، but members of renewable non-vital rationality can be used if necessary. Second، mobile accessories، including embryonic stem cells and fetal cord blood for Transplantation Therapy، due to corruption and lack of rational deemed offensive to the fetus، is appropriate.

    Keywords: Organ transplantation, embryo, fetus, Parent satisfaction
  • AliReza Salehi, Mohammad Khani *, Mostafa Foroughi Pages 157-185

    The human society from far era to yet has no equal treat to mental offenders and the type of response to mentioned persons had been different proportionate to promotion in human knowledge. On epoch، mental disorder be assumed the persons who has the evil ghost and then enchases them on ships to search wisdom and knowledge. But، nowadays، in some societies the opinions is on that mental disorders، hinder the criminal responsibility and no that elimination of criminal responsibility; in Iran، the legislator/s also in a period had put the insanity and mental disorder in a same sort but in another period consider to proportionate disorder of understanding or the power of distinction or will and today also distinguishes the insane as a perpetrator of crime but without criminal responsibility. The present paper with analytical، comparative study، pay attention to this matter that mental disorders are vast sort which someone of them، made the person lack of responsibility and some other with partly responsibility and in some cases has no influence of persons. Also study this matter that the insanity mentioned in section 51 of Islamic criminal code of Iran has a difference with the concept and sense of insanity in psychologists and the legislator/s just pay attention to the level of insanity and no the sort of it.

    Keywords: Criminal Responsibility