فهرست مطالب

انسان پژوهی دینی - پیاپی 29 (بهار و تابستان 1392)

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم مهرابی صفحات 5-30
    هوش و معنویت و به تبع آن دو، هوش معنوی(S.Q)، تعاریف مختلفی دارند. هوش عبارت است از مجموعه توانایی های فرد که براساس نظام ارزشی مقبول، در جهت حل مسئله و سازگاری با محیط به کار گرفته می شود. معنویت عبارت است از به جریان انداختن قواعد کلی متعالی در جهت تعالی بخشی فرونفس به سطح نفس، و نفس به سمت فرانفس، و نیز سوق دادن آلی(ابزاری) به سمت عالی، و زمانیات (نسبت امر متغیر به یک متغیر دیگر) به سطح دهریت (نسبت متغیر به ثابت) و در نهایت، سرمدیت (نسبت ثابت به ثابت). هوش معنوی عبارت است از توانایی به جریان انداختن قوانین قدسی در جهت حل مسئله، ایجاد، ترمیم و سازگاری دوسویه خود با محیط، مطابق نظام ارزشی مقبول در جهت تعالی بخشی آن دو (خود و محیط).
    مهارت عبور، ذکر، احسان، رویت وحدت در عین کثرت، درک حضور و سیطره موجود متعالی در عالم، هویت و معنابخشی به خود و جهان، تعالی آلیات، ادراک حاق واقع و صیرورت فراروشی، ازجمله صفات هوشمند معنوی در اسلام است.
    درک واقع، طمانینه و معنادار دیدن مجموعه هستی نیز ازجمله پیامدهای هوش معنوی است.
    کلیدواژگان: هوش، معنویت، هوش معنوی، فراروش
  • مریم حسینی الموسوی، غلامرضا اعوانی صفحات 31-50
    با توجه به اینکه افلاطون و سهروردی در موضوع ماهیت نفس و چگونگی تعلق آن به بدن دارای اشتراکات نظری هستند، درعین حال تفاوت های بنیانی در آرا و نیز شیوه آنها وجود دارد. در این مقاله ابتدا به عالم نفس که از دیدگاه هر دو فیلسوف منشا نفس انسانی است، پرداخته شده، سپس نظرات آن دو در مورد ماهیت نفس و همچنین نظرات و استدلال آنها در مورد حدوث و قدم روح بیان می شود. سهروردی معتقد به حدوث نفس انسانی بوده و نظر افلاطون در مورد قدم روح را که در فایدروس آمده، در حکمت الاشراق نقد و رد می نماید. در ادامه چگونگی تعلق آن به بدن از دیدگاه هر دو فیلسوف بررسی می گردد. شیوه افلاطون برای بیان مسئله روح، بیشتر در قالب اسطوره و تمثیل می باشد، ولی بیان سهروردی فلسفی، با رنگ علمی است و روشنگر این مطلب می باشد که آرای فلسفی سهروردی رونوشتی از آرای افلاطون نیست، بلکه او دارای استقلال رای و نظرات متفاوت و بدیعی در فلسفه می باشد.
    کلیدواژگان: افلاطون، سهرودی، نفس، بدن، روح
  • محمدرضا عابدی صفحات 51-69
    منظور از اندیشه انترناسیونالیسم در انسان شناسی عرفانی، احساس تعلق به یک اصل مشترک الهی و وجه مشترک فطری در بین انسان ها، ورای تفاوت های ملی و زبانی است. براین اساس باید برای انسان یک وطن فرامادی قائل شد که خاستگاه نخستین و بازگشتگاه فرجامین اوست. تفکر عرفانی مولانا از انسان تعریفی به دست می دهد که ناظر به ارتباط او با مبدا هستی است و به تبع آن، رابطه های دیگر تعلق های ثانوی و اعتباری تلقی می شوند که عارض بر حقیقت وجود آدمی اند و ریشه در فطرت او ندارند؛ بنابراین نمی توانند ملاک و معیار سنجش معرفت شناختی باشند. از این منظر، در عالم خدایی همه چیز رنگ خدایی دارد و در میان افراد بشر هیچ اختلاف و دورنگی نیست. عدم ارزش گذاری به اعتبار امتیازات قومی و زبانی و اقلیمی در اندیشه عرفانی مولانا یک اصل اساسی و خدشه ناپذیر به حساب می آید.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، عرفان، مولانا، ملی، زبانی، بودایی، پست مدرن، وطن، انترناسیونالیسم عرفانی
  • مسلم محمدی صفحات 71-81
    ازجمله موضوعات در مباحث انسان پژوهی، تحقیق درباره تفاوت های طبیعی و تکوینی زن و مرد است؛ چه آنکه بررسی این تفاوت ها، همان گونه که وحدت انسانی آنها را می رساند، بیان گر ناهمگونی کارکردهای آنان خواهد بود.
    از سوی دیگر علاوه بر آموزه های دینی، تفاوت های طبیعی و تکوینی متعددی از نظر علوم پزشکی و روان شناسی میان زن و مرد به اثبات رسیده است.
    در این پژوهش ابتدا به تحلیل تفاوت های طبیعی زن و مرد از منظر علوم طبییعی و مفاهیم دینی پرداخته و در نهایت تحلیلی درباره پیامدهای رویکردهای یگانه انگارانه زن و مرد ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: تفاوت های طبیعی، زن، مرد، آموزه های دینی، نظام جنسیتی
  • محمدتقی شاکر اشتیجه، محمود قیوم زاده صفحات 83-107
    مسئله مسخ انسان ازجمله موضوعاتی است که در قرآن کریم به آن اشاره رفته است. البته مسخ مطرح شده در قرآن، تفاوتی ماهوی با تناسخ در سایر ادیان و مکاتب دارد. درخصوص تبیین چیستی مسخ و بیان چگونگی دگرگونی و تبدل - که آیا ظاهری و در صورت یا باطنی و در سیرت است - دیدگاه های متفاوتی ابراز گردیده است. مقاله حاضر با تبیین و تحلیل داده ها و یافته های مطالعاتی در این موضوع، با رویکردی توصیفی - تحلیلی پس از تبیین مسئله مسخ و انواع و چگونگی آن از نگاه قرآن و روایات، به تبیین دیدگاه ها دراین خصوص می پردازد و امکان جمع میان این نظرات یا تقابل آنها را بررسی می نماید؛ همچنین زوایای مهمی از این مسئله را آشکار کرده و مجهولاتی چند در این حوزه را پاسخ گفته و به این نتیجه رسیده که مسخی که قرآن بیانگر آن است، گونه ای خاص از دگرگونی است و تعارضی میان آن و مبانی عقلی و نقلی نیست و تحقق تجلی تام و کامل آن در عالم آخرت خواهد بود.
    کلیدواژگان: قرآن، مسخ، جسم، روح، تناسخ
  • فروغ سادات رحیم پور، فاطمه زارع صفحات 109-134
    مسئله سرانجام انسان پس از مرگ بدن (با توجه به گرایش به جاودانگی) و بقای نفوس انسانی یا پذیرش فنا و بطلان آنها با فنای بدن، یکی از مسائل مورد توجه در فلسفه است. فلاسفه ای همچون ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا در تبیین این مهم، مراتب و اقسام نفوس بعد از مرگ را ترسیم، و سرانجام هریک را تبیین نموده اند. شیخ الرئیس پس از فارابی و مقدم بر سایر حکیمان مسلمان به تقسیم نفوس انسانی پس از مرگ اهتمام ورزید. تحلیل سهروردی و ملاصدرا در این مسئله - با وجود اختلاف تعابیر جزئی - مشابه تحلیل سینوی است. تکیه بر بقا و جاودانگی نفوس کامل در علم و عمل و نقش بی واسطه یا باواسطه عقول به ویژه عقل فعال در آنها، مورد وفاق هر سه فیلسوف است؛ اما در مورد نفوس ناقص، ابن سینا تعلق به اجرام فلکی، سهروردی حضور در عالم صور معلقه و ملاصدرا حضور در عالم خیال را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: اقسام نفوس، کمال نفس، بقا، جاودانگی، ابن سینا، سهروردی، ملاصدرا
  • علی غفاری، ملیحه ملکی صفحات 135-157
    فلاح و رستگاری در آرای امام خمینی(ره) با عنایت به آیاتی که در این باب در قرآن کریم آمده، با دو رکن مهم معرفت و عمل پیوند یافته و از سوی دیگر تحت تاثیر اندیشه توحیدی ایشان رنگ ویژه ای گرفته است. تزکیه نفس، تقوای الهی و تسلیم در محضر حق واحد و مطلق، از مقوله عبودیت مخلصانه است که در آرای امام، منهاج فلاح و رستگاری محسوب می شود و دل کندن از هرچه جز اوست و دل سپردن به او، عین نجات و فلاح به شمار می آید. اقوال و آرای «شنکره»Šankara)) حکیم و عارف نامدار قرن 8 و 9 میلادی و بنیان گذار مکتب ادویته ودانته (Advaita-Vedanta) نیز در باب «موکشه» (ašMok) و نجات کاملا مبتنی بر وحدت وجود بوده و مستلزم دل کندن از جهان موهوم می باشد. در آرای شنکره مقوله معرفت به اصل یگانگی برهمن و آتمن، رکن مهمی است که موکشه در گرو آن می باشد؛ عمل نیک نیز گرچه در برخی اقوالش مدنظر قرار گرفته، اما در کل از جایگاه مهمی - دست کم برای صاحبان اندیشه و معرفت که در سطوح بالایی از ادراک قرار گرفته اند - برخوردار نمی باشد.
    کلیدواژگان: فلاح، موکشه، حق واحد، معرفت، عمل، عالم محسوس
  • حسن تلاشان صفحات 159-185
    براساس آیات قرآنی، اصول و ارزش های دینی سازگار با فطرت انسانی است. از جمله این ارزش ها تاکید بر دین واحد، یعنی اسلام می باشد. بررسی قیام های اخیر کشورهای عرب مسلمان منطقه نشان می دهد که خواسته های آنها منطبق بر اصول و ارزش های دین اسلام است. حقیقت گرایی، میل به ارزش های اخلاقی و کمال جویی، از فطریات انسانی است. این گرایش های فطری انسان را به سوی اسلام و اصول و ارزش های متعالی آن همچون عدالت و توحید رهنمون می نماید.
    مضامین خواسته های مردم منطقه حاکی از انطباق حرکت و مطالبات آنها بر فطرت پاک انسانی بوده و این امری است که این بیداری را در پیوند عمیق با اسلام و آموزه های اسلامی قرار می دهد. این ویژگی مهم را همچنین می توان نشانی از تداوم این بیداری تا حصول نتیجه تلقی کرد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، فطرت انسانی، حقیقت گرایی، عدالت خواهی، توحید، اسلام گرایی
|
  • Ebrahim Mehrabi Pages 5-30
    Intelligence، spirituality and، consequently، spiritual intelligence (SQ) have different definitions. Intelligence means the abilities of the individual، which، based on the value system، is used for problem solving and adaptation to the environment. Spirituality follows transcendental rules، to improve the infra-ego to the level of ego and improving the ego to the level of ultra-ego، as well as pushing the instrumentals towards superior levels and temporal issues (the relation of a variable to another) to the level of Dahriyyat (the relation of a variable to a constant) and finally، Sarmadiyyat (the relation of a constant to a constant). Spiritual intelligence is the ability to drive the holy laws in order to solve problems، the production and repairmen of the self and its mutual compatibility with the surroundings in accordance with the accepted system of values for the growth of ego and non-ego. The skill of passing، mentioning، doing favor، envisaging unity in diversity، understanding the presence and dominance of the transcendental being in the world، characterizing and identifying oneself and the world، improving the tools، perception of the essence of fact، transcendental becoming، etc. are among the characters of the spiritual intelligent in Islam. Perceptions of facts، calmness، finding the universe meaningful، etc. are the consequences of spiritual intelligence.
    Keywords: intelligence, spirituality, spiritual intelligence, transcendence
  • Maryam Hoseini Almosavi, Gholamreza Aavani Pages 31-50
    Though Plato and Sohravardi appearantly have the same view on the essence of human soul and the way in which it belongs to body، there are fundam ental differences in their point of view and their style as well. This paper deals with soul which is believed by both philosophers to be the origin of the human’s soul at first and، then، expresses their idea and reasonings about the occurance and antiquity of spirit which are very different. Because unlike Plato، Sohravardi believes in the incidence or occurance of human’s soul and rejects and criticizes Plato’s idea in Fiderous; then the way in which it belongs to body according to both philosophers is studied. Plato`s way to express soul is more mythical and exemplary whereas Sohravardi’s way is more scientific and philosophical and indicates that Sohravardi’s points of view may not be taken as a copy of Plato’s but he is independent in the field and has novel and different ideas in philosophy.
    Keywords: Plato, Sohravardi, soul, body, spirit
  • Mohammad Reza Abedi Pages 51-69
    The mystical anthropological notion of internationalism means belonging to a common divine origin and natural interfaces between humans، beyond national and linguistic differences. Accordingly، it is necessary to consider a metaphysical hometown as origin and ultimate goal for human being. In Rumi’s mystical approach، human is defined as an observer of his relationship with the origin of being and، consequently، other relations are considered to be secondary and non essential concerns، accidental to human existence and not rooted in his nature. So they cannot be defined as epistemological criteria and measures. From this perspective، in divine world، everything is divine and there is no difference between human beings. Inattention to the ethnic، linguistic and regional privileges in Rumi’s mystic thinking is considered as a fundamental principle.
    Keywords: anthropology, mysticism, Rumi, national, linguistic, Buddhism, post, modern, hometown, mystical internationalism
  • Moslem Mohammadi Pages 71-81
    In the study of human، the difference between man and woman in nature and creation has been an area of interest for researchers the analysis of which has come upon man and woman’s unity as one human. In the face of that the analysis has also brought to light the incongruity of their function as two distinct creatures. In addition to religious contexts and natural differences، psychology and science of medicine have uncovered a number of proved differences between man and woman. So، the current research is an attempt to analyze the gender differences contrastively in experimental sciences and religious meanings. Then، it postulates an analysis on the effects of a unigenous approach to man and woman both.
    Keywords: natural differences, man, woman, religious meaning, gender system
  • Mohammad Taghi Shaker Ashtijah, Mahmood Ghayyom Zadeh Pages 83-107
    Metamorphosis of human is of those subjects mentioned in the Holy Qur''an. It is essentially different with what meant by incarnation in other religions and schools. Different views have been expressed about what the explanation of metamorphosis is، and how the change and conversion happens، whether it is external and in the appearance، or it is internal and in the character of human. This paper explains and analyzes the data and findings of the studies in this regard. Moreover، it defines metamorphosis through the descriptive-analytical approach، and explains how different it is in the Quran and narrations. The present study also reviews the view points of intellectuals about the issue، and discusses the possibility of collecting their communalities or contrasts. In addition، it reveals the important aspects، and clarifies the ambiguities. Finally، it concludes that the metamorphosis in the Quran represents a special kind of transformation which does not contradict with the intellectual and traditional principles، and the fulfillment of its complete manifestation would be in the world hereafter.
    Keywords: Quran, metamorphosis, body, soul, reincarnation
  • Froogh Al-Sadat Rahimpoor, Fateme Zare Pages 109-134
    One of the issues discussed in details in philosophy is the end of humanity after death (according to the tendency of immortality) and the survival of the human population or accepting death and invalidity with destruction of the body. Philosophers such as Ibn Sina، Suhrawardi and Mulla Sadra explain the stages and types of souls after death، and the immortality of them. Ibn Sina after al-Farabi and prior to the other Muslim philosophers divide the souls after death. Suhrawardi and Mulla Sadra have similar view of Ibn Sina''s analysis، although there are slight differences in terms with him. All three philosophers unit the survival and perpetuation of the complete population and as they say، intellects، particularly the active intellect have direct or indirect role in souls. But، Ibn Sina relies on the celestial bodies about imperfect people، and Suhrawardi suggests their presence in the world of outstanding features، Mulla Sadra suggests their presence in the imaginary.
    Keywords: types of populations, perfection of the soul, survival, immortality, Ibn Sina, Suhrawardi, Mulla Sadra
  • Ali Ghaffari, Maliha Maleki Pages 135-157
    According to Imam Khomeini، based on the verses of the holy Quran، salvation is equally bound to the two important principles of، knowledge and behavior، In the meantime salvation is influenced by his concept of monotheism. Self-purification، virtuosity and submition only to God symbolize mere servitude which in Imam’s opinion is the route to salvation dismissing whatever alien to God and allegiance to whatever associated with Him is the salvation in itself. Also the thought of –šankara، the famous philosopher and mystic in the 8th & 9th Century the founder of Advaita-Vedanta school، about Mokša and salvation is based on the integrity of existence and dismissing the mundan. From the viewpoint of šankara، knowledge to the unity of Brahman and Atman is an important principle upon which Mokša is based. However، although some of his statements show attention to behavior as salvation requirement، on the whole behavior does not take a paramount position in his thoughts as most outstanding thinkers would suggest.
    Keywords: salvation, Mokša, monotheism, knowledge, behavior, the mundane
  • Hasan Talashan Pages 159-185
    According to Quranic verses، the principles and religious values are taken as being in harmony with human nature. These values have emphasized on unique religion، that is، Islam. Reviewing recent revolts in Arab-Muslim countries shows that their request are in harmony to principles and values of islam factualism، trend to moral values and perfectionalism are parts of human natures. These natural trends lead the man to Islam and principles and it’s supreme values like justice and monotheism. The context of the popular requests of the region indicate the conformity of their movement with human pure nature and therefore to place this awakeing in deep relationship with Islam and Islamic teachings. This important characteristic also could be considered as a signal of continuity of the awakeing.
    Keywords: Islamic awakeing, human nature, factualism, justice, monotheism, Islamism