فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 142 (تابستان 1392)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 142 (تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین مهدوی پور، رشید جعفری، پوراندخت سعادتی صفحه 3
    شهری و روستایی ایران که طی سال های متمادی تا پیش از دوران معاصر در کشور ما شکل گرفته اند و تامل بر الگوهای مختلف خانه ها، می توان عناصری را به عنوان اجزای اصلی و ساختاری بازشناخت. به نظر می رسد با آنکه این معماری در طی سالیان متمادی دستخوش تغییرات گردیده و تکامل یافته است، در اکثر مناطق اجزای اصلی خود را درگذر زمان حفظ نموده است و عناصر ساختاری یکسانی چهره آن را صورت بخشیده اند؛ حیاط، ایوان، مهتابی، هشتی، دالان و صفه نمونه هایی از این اجزا هستند که هر یک نقش های متعددی بر عهده دارند. جنبه ای از این نقش ها به ارتباط و تعامل با دیگر اجزا برمی گردد و برخی دیگر به کارکرد خود عنصر ارتباط دارند. یکی از این عناصر که در بسیاری از بناهای مسکونی (و یا غیر مسکونی) در بافت های شهری و روستایی مشاهده می شود، «جلوخان» می باشد؛ در خانه ها (و نیز در دیگر بناها نظیر مسجد، خانه، کاروانسرا و حتی بازار)، این عنصر معماری نقش های متنوعی در زمینه های رفتاری، روابط اجتماعی، تبیین حریم، تعریف ارتباط بین درون و برون و همچنین احترام به نقش و جایگاه مخاطب بر عهده دارد. متاسفانه امروزه در خانه ها و دیگر بناهای جدید حضور این عنصر تاثیرگذار معماری بومی، حذف و یا کم رنگ گردیده است و یا در برخی مکان ها که به گونه ای شاهد ساخت آن هستیم به علت اشکال در شکل و یا محتوا نتوانسته است نقشی درخور ایفا نماید. این جستار درصدد است با معرفی و شناسایی این عنصر در معماری مسکن بومی ایران، جایگاه آن در بافت کالبدی و نقش آن در رفتار و روابط اجتماعی را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا ضمن تعمق در منابع مکتوب، با قیاس و تحلیل مصادیق موجود و برداشت مفاهیم و معانی از دل آن ها، تلاش شده است اشکال، کارکردها و اثرات کیفی این عنصر معماری بر محیط مطالعه گردیده و از این طریق نقش آن مورد بازشناسی قرار گیرد. در این نوشتار جلوخان ها بر اساس وسعت که خود به نوعی تعیین کننده میزان ایفای نقش آنان در ارتباطات اجتماعی است به سه دسته تقسیم شده و اجزا و ویژگی های هر دسته تبیین گردیده اند. در ادامه رسالت جلوخان در خانه ها و جایگاه آن در بافت های مسکونی شهری و روستایی ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. این رسالت در زمینه هایی مانند تعریف رابطه درون و برون و تبیین حریم، نقش در سلسله مراتب و ترتیب و تدرج در دسترسی و دعوت کنندگی، زمینه سازی برای درک بهتر بنا و همچنین فراهم نمودن بستری برای تعاملات اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: مسکن بومی، جلوخان، روابط اجتماعی، حریم
  • رضا رحیم نیا *، امین محمودزاده، فرهاد تهرانی، علی زمانی فرد صفحه 19

    فنون ساده و در ظاهر پیش پا افتاده اجرایی در معماری سنتی، نکات فنی و کاربردی بسیاری را بهمراه دارند که تحقیقهای متفاوتی را از سوی پژوهشگران می طلبد. بررسی نکات اجرایی ساختارهای خشتی، بر اساس داشته های بومی در جنوب خراسان، و قابلیت آنها برای استفاده در حفاظت و مرمت دیگر ساختارهای خشتی ایران، موضوعی است که در این مقاله به آن پرداخته می شود. بزرگترین منبع اطلاعات معماری هر منطقه، معماران بومی همان منطقه خواهند بود، زیرا ساخت معماری بواسطه شرایط متغیر مواد و مصالح، ساختار زمین شناسی و اقلیمی میتواند دارای ریزکاری های ظریفی باشد که جز در ذهن معمار بومی در جایی نگاشته نشده و جامعه معماری و سازه ایران، اندک اندک در حال از دست دادن این اطلاعات ارزشمند است. جهت دستیابی به این مهم، این مقاله مصاحبه مستقیم با معماران بومی باتجربه را پیگیری نموده تا بتواند بخشی از این دانش را حفاظت و قابل انتقال نماید. برای این منظور پس از بررسی های میدانی و شناسایی معماران سنتی باتجربه در منطقه و همچنین تنظیم پرسشنامه، با مراجعه حضوری، مصاحبه با 8 نفر از معماران سنتی، انجام و نتایج حاصل از آن ها جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید. بررسی حاضر در قالب یک پژوهش کاربردی-توسعه ای و با تکیه بر روش های ترکیبی (توصیفی، پیمایشی و میدانی اکتشافی) انجام شده و روش اصلی یافته اندوزی نیز با تکیه بر مطالعات میدانی انجام پذیرفته است. تجزیه و تحلیل انجام شده نیز از نوع تحلیل محتوا بوده که در آخر به صورت خلاصه شده در قالب توصیه هایی برای حفاظت و مرمت بنا های خشتی مورد توجه قرار گرفته اند. با توجه به نتایج حاصل، آموزه های معماری و تجربیات معماران بومی که بخشی مهم از آن ها به شمار می آیند، قابلیت به روز شدن برای اقدامات مرمتی امروزه را داشته و توصیه هایی مفید را ارائه می دهند که توجه به آن ها در مواجهه حفاظتی و مرمتی موجب ضمان و بقای بناهای خشتی خواهند شد.

    کلیدواژگان: معماری خشتی، دانش بومی، حفاظت و مرمت، جنوب خراسان
  • علی اکبر عنابستانی، حمید شایان، محمد شفیع صادقی بوگر صفحه 33
    مساله مالکیت بر زمین و ساختمان در ادوار مختلف تاریخ ایران تاثیرات زیادی را بر جوامع روستایی بر جای گذاشته است، اما با اجرای طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی امید می رود که این نابه سامانی ها حداقل در حوزه ی بافت کالبدی روستا کاهش پیدا نماید. ناحیه مورد مطالعه با برخورداری سابقه ی دیرینه در زمینه ی سکونت گزینی در داخل فلات ایران از دهه ی 1380 شاهد اجرای طرح و پیامدهای آن در زندگی روستاییان بوده است. هدف از این تحقیق مطالعه ی آثار اجتماعی و اقتصادی طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی در شهرستان اقلید می باشد. روش تحقیق در این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی آماری تحقیق 10 روستا با 3270 خانوار جمعیت می باشد که بر اساس فرمول کوکران 247 پرسشنامه به روش سیستماتیک تصادفی در منطقه گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه نسبتا خوبی بین طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی و تغییرات در ابعاد اجتماعی و اقتصادی در سطح روستاهای منطقه وجود دارد. شدت تاثیر متغیر طرح صدور سند مالکیت اماکن روستایی بر تغییرات اجتماعی و اقتصادی زندگی روستاییان بین 252/0 تا 309/0 برآورد شده است. افزایش سرمایه گذاری در روستاها بیشترین تاثیر را با ضریب 5/32 تا 35 درصد در شکلگیری تغییرات اجتماعی و اقتصادی در زندگی روستاییان داشته است. طرح صدور سند اماکن روستایی دارای اثر مستقیم 32/0 بر روی بعد اقتصادی بر زندگی روستاییان می باشد. با توجه یافته ها، راهکارهایی شامل معافیت هزینه اجرای طرح برای طبقات اجتماعی خاص، تهیه بانک اطلاعات جامع از املاک روستایی و مدیریت آن توسط دهیار و غیره پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: سند مالکیت، پیامدهای اقتصادی، پیامدهای اجتماعی، سرمایه گذاری، املاک روستایی
  • روح الله رضایی، لیلا صفا صفحه 49
    نویسندگان: روح الله رضائی استادیار دانشگاه زنجان نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تخصصی | دریافت: 1391/7/18 - پذیرش: 1392/6/26 - انتشار: 1392/6/26 چکیده مقاله:با توجه به اهمیت توسعه روستایی در فرایند توسعه ملی کشور، در سال های اخیر شیوه ها و رویکردهای متفاوتی جهت دستیابی به اهداف توسعه روستایی مورد توجه قرار گرفته است، که یکی از مهمترین آنها اجرای طرح های هادی روستایی می باشد. علیرغم اهداف و برنامه های اولیه این طرح ها جهت توسعه روستاها در مناطق مختلف کشور، به نظر می رسد که در عمل تهیه و اجرای آنها با مشکلات متعددی در ابعاد مختلف روبرو شده است، به نحوی که اثربخشی و کارایی این طرح ها تا حدود زیادی کاهش یافته است. از این رو پرسش اصلی پژوهش حاضر این بود که در حال حاضر چه مشکلاتی فرا روی اجرای طرح های هادی در مناطق روستایی وجود دارند. با توجه به اهمیت مساله، تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر با هدف بررسی و تحلیل مشکلات اجرای طرح هادی در مناطق روستایی شهرستان زنجان صورت پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه سرپرستان خانوارهای روستایی در تمامی روستاهای بالای 100 خانوار در شهرستان زنجان که طرح هادی تا پایان سال 1389 در آنها اجرا و تکمیل شده است، تشکیل می دادند (8748N=) که با توجه به جدول کرجسی- مورگان، 370 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. به منظور تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش آزمون انجام شد که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه بالاتر از 75/0 بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSSWin19 و LISREL8.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور شناسایی عامل های مرتبط با سازه «مشکلات اجرای طرح هادی در مناطق روستایی شهرستان زنجان» از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی شاخص برازش نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج بدست آمده از تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از آن بود که پنج عامل مدیریتی- برنامه ریزی، زیست محیطی، فیزیکی، دانشی- اطلاعاتی و فنی در حدود 73/67 درصد از واریانس کل مشکلات اجرای طرح هادی در مناطق روستایی شهرستان زنجان را تبیین می نمایند. همچنین یافته های تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که پنج عامل اشاره شده تا حدود زیادی ابعاد مستقل و مجزای سازه مشکلات اجرای طرح هادی در منطقه مورد مطالعه را اندازه گیری می نمایند.
  • مسلم سواری، نعمت الله شیری، حسین شعبانعلی فمی صفحه 67
    چکیده طرح هادی با هدف فراهم کردن بستر تجدید حیات و هدایت روستا به لحاظ ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی و با تامین عدالت در امکانات و تسهیلات مناسب در صدد آن است که رفاه نسبی را برای روستاییان فراهم آورد. این در حالی است که در خصوص تاثیر مثبت و پایدار این طرح تردیدی کاملا جدی وجود دارد و در بعضی از مناطق روستایی اثرات معکوس گذاشته، و عدم رضایتمندی روستاییان را به همراه داشته است. بنابراین، بررسی رضایتمندی روستاییان و عواملی که در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، هدف کلی این تحقیق، تحلیل عوامل تاثیرگذار بر رضایتمندی روستاییان از طرح های هادی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه ی خانوارهای روستای قراگل شهرستان دیواندره (استان کردستان) بود (N= 395). با استفاده از فرمول کوکران تعداد 81 نفر از سرپرست خانوارها آن ها به روش نمونه گیری ساده تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (α>0.7). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSwin18 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که رضایتمندی اکثریت (5/86 درصد) روستاییان نسبت به طرح هادی کم و متوسط بود. علاوه بر این، نتایج حاصل از تحلیل عاملی سه عامل: ایجاد علاقه مندی به روستا، اثرات فیزیکی- کالبدی و ایجاد اشتغال های جانبی در روستا را به عنوان اثرات طرح های هادی شناسایی کرد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین اکثر مولفه های موجود در طرح هادی با میزان رضایتمندی روستاییان از این طرح رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: طرح هادی، رضایتمندی، توسعه روستایی، شهرستان دیواندره
  • حسن مطیعی لنگرودی، محمدرضا رضوانی، مرتضی نوربخش، محمد اکبرپور صفحه 83
    موضوع مهاجرت های روستایی- شهری همواره مورد توجه اندیشمندان علوم مختلف است. مهاجرت در کشورهای در حال توسعه باعث بدتر شدن اوضاع در مبدا از یک سو و ایجاد مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مقصد به دلیل عدم وجود امکانات اضافی متناسب با میزان مهاجرت می شود. لذا در طی دهه های گذشته تلاش های بسیاری در جهت شناخت این پیامدها وجستجو راهکارهایی جهت کاهش این معضل صورت گرفته که متاسفانه به دلیل فقدان دیدگاه راهبردی ویکپارچه چندان با موفقیت همراه نبوده است. در دیدگاه راهبردی با تاکید بر توسعه پایدار یکی از راه های ماندگاری جمعیت در روستاها پایدار نمودن کیفیت زندگی روستاییان شامل دست یابی به برابری وحفظ تنوع فرهنگی، افزایش حس جمعی وشهروندی، دست یابی به کیفیت وبهتر نمودن کیفیت زندگی وهر نوع تغییر در فعالیت های اقتصادی که موجب ارتقاء وبهکرد کیفیت زندگی شود معرفی شده است.در این مقاله با استفاده از ابزار تحلیلی مبتنی بر تکنیک سوات نقاط قوت وضعف داخلی و فرصت ها وتهدیدهای خارج از عرصه سکونتگاه های روستایی دهستان سلوک بخش مرکزی شهرستان هشترود با دید یکپارچه تبیین گردیده واقدامات راهبردی جهت حل مسائل مربوط به ماندگاری جمعیت در روستاها(مهاجرت)در روستاهای مورد مطالعه ارائه شده است. یافته ها نشان می دهند که می توان از طریق توسعه کارآفرینی ونیز رویکرد مشارکتی به برنامه های توسعه روستایی ضمن تقویت روحیه و بسط انگیزه زمینه های امیدواری را در روستاها تقویت نموده تا از این طریق انگیزه ماندگاری در روستاها را تحکیم بخشید.
  • هانیه اخوت صفحه 97
    یکی از مهم ترین ابعاد طراحی فضاهای درونی، میزان پیش بینی حریم در آنهاست. حریم در لغت به معنی پیرامون، گرداگرد خانه، مکانی که حمایت و دفاع از آن واجب باشد، است. حریم ایجاد مرز می کند ولی فقط داشتن جدایی نیست. در حقیقت حریم هاله ای به وجود می آورد و مانع از تجاوز دیگران می شود. برای درک حریم فضایی در مسکن می توان از مدل BDSR استفاده کرد. این مدل حریم فضایی را بر اساس چهار تعریف مانع، فاصله، مرتبه و حلقه مورد ارزیابی قرار می دهد. حریم در حقیقت از ابعاد پنهان مسکن است که معماران معاصر برای تامین خواسته های الهی و معنوی ساکنین محتاج به شناسایی آن می باشند و چنانچه شناسایی حریم فضایی در قالب مدلی تحلیلی سامان گیرد، زمینه های پیش بینی رفتارهای احتمالی در فضاهای مورد نظر مسکن سنتی و تفاوت آن با مسکن معاصر نیز به دست خواهد آمد. روش پژوهش در این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی و با انتخاب نمونه موردی از خانه های سنتی و معاصر شهر یزد انجام می گیرد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات از نوع کمی با استفاده از مدل تحلیلی صورت خواهد گرفت. بررسی تطبیقی صورت گرفته میان دو گونه مسکن سنتی و معاصر نشانگر تحولی چشمگیر در حریم فضایی مسکن معاصر است. این تغییر و تحولات که روز به روز در حال گسترش است و ابعاد حریم را مشکل ساز ساخته است، دلیلی بر بحران هویت مسکن معاصر است که متاسفانه اخیرا گریبان گیر صنعت خانه سازی کشورمان شده است. هرچند امروزه افزوده شدن هویت مدرن امری لاجرم و کاملا محسوس است. ولیکن این مسئله موجب ظهور هویت های چندگانه با میزان تاثیر متفاوت در کشورگردیده است. لذا مباحث عنوان شده در این مقاله می تواند به عنوان سرآغازی برای بازآفرینی حریم در مسکن معاصر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابعاد حریم، مسکن سنتی، مسکن معاصر، شهر یزد
  • صفحه 113
|
  • Hosein Mahdanipour, Rashid Jafari, Sayedeh Poorandokht Saadati Page 3
    While concentrating on rural and urban residential architecture in Iran during various periods and studying different models of houses, we can recognize some elements as basic and skeletal parts. It seems as if although this architecture has changed and evolved during prolonged years, its skeletal and main parts have been remained and common fundamental elements have made building’s figure; courtyards, atriums, iwans, vestibules and breezeways are some of these elements each of which has various roles. Some aspects of these roles are in correlation with other parts and some relate to the function of the element itself. One of these elements which may be seen in lots of residential (or non-residential)buildings in urban and rural textures is “Jelo Khan”. “jelo khan” is a place in front of some buildings’ entrances which usually is surrounded from three sides. As the first step of hierarchy of entering the building, it provides a place for entering, gathering, moving and understanding the building. In buildings such as mosques, houses, inns and even bazaars, this architectural element has various roles in the fields of behavior, social relationships, sanctum definition, creating correlation between indoors and outdoors as well as respecting user’s eminence and avail. Unfortunately, today in new buildings, attendance of this effective element of vernacular architecture has been omitted or decreased. In some places where is built, it does not have appropriate role because of formal or substantial defects. This paper aims to present and recognize this element in residential vernacular architecture of Iran. It also points its place in skeletal texture as well as its role in behavior and social relationships. We have tried to study forms and functions as well as qualitative effects of this architectural element on the environment. We aimed to recognize its role through this study. It has been eased by delving in written references, as well as comparison and analyzing available instances and accessing meanings from their hearts. In this paper “Jelo Khans” are divided to three categories due to their area and their role in social relationships. Then elements and characteristics of each category have been studied. Doors, frontispiece, stoops and porches are elements some of which could be seen in all types while others are just available in third group. After that the role of“Jelo Khan“in houses and residential architecture of Iran is analyzed. This role is in the fields such as correlation between indoors and outdoors, hierarchical access, building apprehension and social relationships. It is hoped that by recognizing and appropriate analyzing of such worthy elements in our vernacular architecture, we could move forward to upgrade contemporary residential architecture of Iran.
    Keywords: vernacular architecture, Jelo Khan, social relationship, sanctum
  • Reza Rahimnia, Amin Mahmoudzadeh, Dr Farhad Tehrani, Dr Ali Zamanifard Page 19

    Earthen architecture is found all around the word and usage of building techniques. Architectural richness and various building cultures in it are noticeable. The broad and huge capacity of earthen architecture from the far past until today, have provided the ability for construction and building various types of bewailing's and shelters such as rural houses, palaces, religious building and etc. in the same way construction of complete city with earthen material. In this case, Iran is also considered one of the oldest countries which have used earthen architecture, the method which unfortunately has been forgotten for many years in contemporary architecture, and revival and recognition of it can provide us valuable lessons responding to our contemporary needs in the field of earthen architecture. Simple yet outwardly assumed banal techniques in traditional architecture could provide many technical and practical applications which could be studied and assessed further by the scholars. Therefore, a survey of these practical aspects of earthen structures, based on the local architectural know-how in the South of Khorasan, and their potential efficiencies in conservation and restoration of other earthen structures, is the focus of this paper. First and foremost, the main architectural resources in any region seem to be the local architects of these places. This is because the indigenous know-how of the local architects may lead them through the intricacies of the change in the used materials caused by the climatic and geological features regarding the constructional details. The problem is that as long as this local knowledge is not recorded anywhere except in the minds of the local architects, the general knowledge of this filed is gradually fading away and we seem to be moving towards losing this invaluable type of information. To deal with this problem this study intends to contribute to preserve parts of this knowledge and pass it forward through having had many of these local veteran architects directly interviewed. With this intention, through field studies some questionnaires were rectified and these survey forms have been given to eight of the most experienced local architects in this region. Analyzing the results of this study has been carried out within an applied-developmental research type relying on a combined method (descriptive, Geodesic, field research). Moreover, the contextual qualitative analysis of the results is presented as recommendations for conservation and restoration of earthen structures. It is valuable to say that these recommendations that have been presented here topically are in direct relationship with the result of interviews and the results are tried to classified and categorized in the fields of conservation and restorations. Eventually, according to the results, the lessons of vernacular architecture and important part of them such as experiences of traditional vernacular architects, have the capacity to be upgraded for contemporary restoration measures and can provide useful and practical recommendations that bringing them to attention will cause guaranty and live of restoration and conservation measures.

    Keywords: Earthen Architecture, indigenous know, how, Conservation, Restoration, The South of Khorasan
  • Aliakbar Anabestani, Hamid Shayan, Mohammadshafi Sadeghi Bougar Page 33
    The issue of ownership of land and buildings in different periods of Iranian history has left a great impact on rural communities, but with implementation of document issuance project of rural places ownership is hoped to the turmoil at least in rural areas reduced to skeletal tissue. With a long history of residence in the study area context switching within the Iranian plateau from the decade of 2000 saw the implementation and its impact on the lives of villagers. The purpose of this research, studying the social and economic impacts of document issuance project of rural places ownership in the Eghlid County is. Methods In this study is applied from the goal and research in terms of descriptive - analytical. Statistical study of ten villages with 3270 households is that based on Cochrane formula 247 questionnaires in systematic random method in the region has been collected. Findings showed that a relatively good relationship between document issuance project of rural places ownership and issued on the social and economic dimensions at the rural area. Intensity factor of document issuance project of rural places ownership on social change in villager's life is equal to 0.309 and indicating that to variable parameters of document issuance project of rural places ownership 31% changes in the social aspects of rural life is explained. Accordingly, variable of increasing investment in villages, strongest predictor of changes in social aspects of rural life will be 35 percent effective. In other words, the effect of document issuance project of rural places ownership, rural housing and estates to be established the property, an underlying increase investment in rural areas, and in consequence of that volume social changes will increase in rural life. On the other hand, document issuance project of places by the coefficient regression model only explains 25% of variation in the economic dimensions of rural life. Accordingly, the effect of increasing investment in rural variable is 32.5% and then get into real estate and economic cycles 27.6% on variation in the economic dimensions of rural life will be. Causality test based on LISREL, document issuance project of rural places ownership have a direct effect 0.32 is on the economic dimension of rural life. According to the findings, strategies include exemption of cost of implementation program for certain social classes, compliance requirement of coordination between Guidance plans revised and document issuance project, providing a comprehensive database of rural property, facilitate trading in bank loans by the relevant agencies, management it's by Dehyar and modify the cost of issuing the document in villages with respect to the price of rural real estate, etc. has been suggested.
    Keywords: Ownership document, economic consequences, social consequences, investment, rural property
  • Mcs Moslem Savari, Nematolah Shiri, Hossaien Shabanalifami Page 67
    Abstract One of the most important structural elements in the development of rural residential areas in support of the poor and reduction of rural vulnerability can be a special attention that should be paid to physical aspects of human social, economic and environmental activities. Nowadays, rural guide plan as the first national comprehensive effort for organizing our country’s villages is counted as the most important tool for rural development management. Rural guide plan is one of the rural development projects that can have a fundamental role in an integrated development of rural areas. Conductor design with the aim to provide context and guidance rural revitalization in terms of social, economic, physical and environmental justice by providing appropriate facilities, It is intended to provide well-suitable for villagers While this is a positive and lasting impact on the project, there is serious doubt In some rural areas have no adverse impact to the satisfaction of the villagers has. Thus, satisfaction of the villagers and the factors that are influential in this regard is very important. In this regard, the main purpose of this study was analysis factors analysis associated with villager’s satisfaction of guide plan in Diwandareh County (Kurdistan Province). The statistical population of this study consisted of all was villagers households gharagol village of Diwandareh county. Using Cochran's formula 81 households by simple random sampling method were selected. The research has been carried out based on descriptive-analytical method and the data has been gathered by questionnaire. The main instrument of the study was a questionnaire which its validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was established by calculating Cronbach Alpha Coefficient (α>0.7). Data were analyzed by SPSSWin18 software in two parts of descriptive and inferential statistics. Results showed that the satisfaction of the majority (86.5%) of villagers toward of Guide Plan was low and moderate. In addition, factor analysis, three factors: “create Interest to the village”, “Effects of physical” and “creation sub-employment in village” identified as the effects of guide plan. Results of correlation analysis showed that there was positive and significant relationship between of the majority of existing components in guide plan with villagers satisfaction of its. Finally, based on the results of the study, in order to improve the effects of rural guide plan on social, economic, physical and environmental aspects of rural areas, a number of recommendations and guidelines for rural development managers, planners and policy makers were presented.
    Keywords: Keyword: Guide Plan, Satisfaction, Rural Development, Divandareh County
  • Ms Hanieh Okhovat Page 97
    The subject of house is complex and spans a wide range of dimensions. It must be found as a comfort and rest- giving place for its residents. In recent years, the Iranian architecture and lifestyle has been confronted with modern international urbanism and transformed the dwellings of Iran into unacceptable situation, this is in contrast with the Iranian culture and values. The shrinkage of the design layout in the current Iranian compact dwellings therefore, has threatened the appropriate level of privacy. One of the most important aspects of designing internal spaces is the amount of privacy in architecture design. Studying the matter of bounds and privacy in house is not a novel subject. On the contrary it draws people attention all over the world and particularly in Iran. However the establishment of conditions suitable for privacy of people is encountered with some change. This can be attributed to social alterations. Boundary does not create privacy but only a separation. It creates an aura of privacy and stops others from being raped. In this article, to understand the privacy in the housing BDSR model is suggested. This model is based on four defined spatial privacy including barrier, depth, step and ring. Method of research is descriptive - analytical and case studies of traditional and contemporary homes in the city of Yazd are done. The research analyzed, and compared the spatial quality of contemporary houses with traditional houses based on their response to privacy. Quantitative methods of data analysis will be done using an analytical model. Comparative study made between two types of traditional and contemporary accommodation represents a significant development in contemporary housing space in privacy. This change, which is expanding day by day and the dimensions of the space, is a problem why is the identity crisis of contemporary housing. However, this led to the emergence of multiple identities with different rates in the country has been affected. The discussion can be recreated as a beginning for space to be used in contemporary housing. The recreation of space based on the arrangements of traditional architecture was suggested through the strategy of introducing flexible elements and spaces.
    Keywords: Privacy aspects, traditional housing, contemporary housing, the city of Yazd