فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید رضا پورسید*، شعله امیری، حسین مولوی صفحه 113
    هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی، اثربخشی برنامه آموزش کاهش زورگویی در کودکان، بر میزان رفتار زورگویی دانش‌آموزان پایه پنجم دبستان بود. 

    روش

     جامعه آماری دانش‌آموزان پسر پایه پنجم دبستان شهرستان ابرکوه بودند. به منظور اجرای پژوهش، پس از انجام جامعه‌سنجی و اجرای پرسشنامه روابط با همگنان (که بخشی از آن زورگویی کودکان را اندازه‌گیری می‌کند)، 20 نفر از کودکانی که براساس تحلیل نتایج جامعه‌سنجی و نمرات کسب‌شده در پرسشنامه روابط با همگنان، تحت عنوان "زورگو" طبقه‌بندی شده بودند، به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 9 جلسه (در هر هفته یک جلسه) تحت برنامه آموزشی کاهش زورگویی بودند، ولی گروه کنترل هیچ‌گونه آموزشی، دریافت نکرد. آزمودنیها پس از 45 روز، مورد بررسی مجدد قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 و با استفاده از شاخصهای توصیفی و آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری، تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته‌ها

    نتایج، تفاوت معنی‌داری (001/0P≤ ) را در مرحله پس‌آزمون بین گروه آزمایش و کنترل، نشان داد. نتایج در مرحله پیگیری نیز تفاوت معنی‌داری (001/0P≤ ) را بین گروه آزمایش و کنترل نشان داد. 

     نتیجه‌گیری

    با توجه به وجود تفاوت معنی‌دار بین گروه های آزمایش و کنترل در پس آزمون و در دوره پیگیری، می‌توان گفت که برنامه آموزشی کاهش زورگویی در کودکان در حکم روش آموزشی موثری برای کاهش زورگویی در کودکان زورگو، قابلیت استفاده دارد. همچنین نتایج بر اساس بنیادهای نظری، مورد تبیین قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: زورگویی، برنامه آموزش کاهش زورگویی در کودکان
  • آتوسا رستم بیک تفرشی*، احمد رمضانی واسوکلایی صفحه 123
    هدف

     پژوهش حاضر به بررسی خطا های املایی دانش آموزان کم توان ذهنی پایه تحصیلی سوم ابتدایی تا اول حرفه ای در دو مدرسه دخترانه و دو مدرسه پسرانه شهر تهران می پردازد. 

    روش

     این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و آزمودنی ها به صورت تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. به این ترتیب از میان مدرسه های شهر تهران 2 مدرسه دخترانه و 2 مدرسه پسرانه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری مورد استفاده 4 قصه تصویری متشکل از تصویر های مرتبط با هم است. از آزمودنی ها به صورت انفرادی خواسته شد برای تصویری که می بینند داستانی بنویسند.

     یافته‌ها

    نخست داده ها (در مجموع 2407 بند و 10861 واژه) مورد تحلیل قرار گرفت و سپس خطاهای نوشتاری دانش آموزان استخراج و 518 مورد خطای نوشتاری مشاهده شده بر مبنای فرایند های زبان شناختی (از منظر آوایی، واجی و خطی) مورد توصیف و تحلیل قرار گرفت. 

    نتیجه‌گیری

    فراوانی خطاهای نوشتاری چهار فرایند اصلی نویسه ها به ترتیب عبارتند از: حذف (36 درصد)، کاربرد اشتباه نویسه ها (32 درصد) و افزایش (24 درصد) و قلب (8 درصد).

    کلیدواژگان: خطاهای نوشتاری، کم توانی ذهنی، حذف، کاربرد اشتباه حروف، افزایش
  • زهرا علیزاده*، هادی بهرامی، عباس داور منش صفحه 143
    هدف

     هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه فراوانی و شدت ترسهای مرضی در دانش‌آموزان عادی و کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر در شهر شیراز است. 

    روش

     این پژوهش مطالعه کاربردی از نوع مقطعی- تحلیلی است. تعداد 140 نفر دانش‌آموز (70 نفر عادی و70 نفر کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر) به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. بررسی ترسهای مرضی با آزمون ساخته‌شده بوسیله بهرامی (1379) انجام شد و نتایج به وسیله آزمون آماری t مستقل بررسی شد.

     یافته‌ها

    نتایج نشان داد که تفاوت فراوانی و شدت ترسهای مرضی دانش‌آموزان عادی و کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر دو گروه سنی 12 و 16 ساله معنادار نیست (05/0 <p).نتایج نشان داد که ترس دختران در همه انواع ترسهای مرضی، از پسران بیشتر است (001/0 <P). 

    نتیجه‌گیری

    در مورد فراوانی انواع ترسها، ترس از ناظم در کم‌توانان ذهنی و ترس از شکست در تحصیل و زندگی در دانش‌آموزان عادی بیشتر است. و در مورد شدت انواع ترسها، ترس از ازدحام و شلوغی، عبور از خیابان، دعوای دیگران، وسایل تیز و آتش در کم‌توانان ذهنی بیشتر و ترس از بیماری و شکست در تحصیل و زندگی در دانش‌آموزان عادی به طور معنادار بیشتر است.

    کلیدواژگان: کم توان ذهنی آموزش پذیر، ترسهای مرضی، دانش آموز، ترس
  • هادی بهرامی احسان*، کوروش بنی هاشمیان صفحه 153
    هدف

     پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر آموزش جریت ورزی بر عزت نفس و سلامت عمومی دانش‌آموزان نابینا و مقایسه آن با دانش‌آموزان عادی در شهرستان شیراز، تدوین شده است. 

    روش

     بدین منظور 28 دانش‌آموز نابینا و 28 دانش‌آموز عادی 15- 13سال از مدارس راهنمایی شهر شیراز، به صورت تصادفی انتخاب شدند و در هر دو گروه 14 نفر به گروه آزمایشی و 14 نفر به گروه گواه (در هر گروه 7 نفر دختر و 7 نفر پسر) به صورت تصادفی، تخصیص یافت. از پرسشنامه‌های عزت نفس کوپراسمیت و سلامت عمومی گلدبرگ برای انجام پیش‌آزمون و پس‌آزمون استفاده شد. 

    یافته‌ها

    تحلیل نتایج با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی نشان داد که: 1-  آموزش جریت ورزی موجب بالا رفتن عزت نفس در هر دو گروه دانش‌آموزان نابینا و عادی می‌شود. 2- آموزش جریت ورزی وضعیت سلامت عمومی را در دانش‌آموزان نابینا، بهبود می‌بخشد، در حالی‌که تغییر معناداری را در سلامت عمومی دانش‌آموزان بینا ایجاد نمی‌کند. 

    نیتجه‌گیری

    آموزش جریت ورزی عزت نفس دانش‌آموزان بینا و نابینا را بهبود می‌بخشد؛ همچنین چون مشکلات مربوط به سلامت عمومی در نابینایان بیشتر به علت عدم جریت ورزی به‌وجود می‌آید،  آموزش جریت ورزی به طور معناداری موجب بهبود وضعیت سلامت عمومی نابینایان می‌شود.

    کلیدواژگان: آموزش جرئت ورزی، عزت نفس، سلامت عمومی، نابینایی
  • مهدی قدرتی میرکوهی*، باقر غباری بناب صفحه 163
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین نشانگان تنیدگی، عوامل تنیدگی زا و راهبردهای مقابله در والدین دانش آموزان ناشنواست. 

    روش

    بدین منظور، نمونه‌ای متشکل از 200 نفر (100 پدر و 100 مادر) از دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی، به صورت تصادفی خوشه‌ای، انتخاب شد. آزمونهای منابع تنیدگی (فردریک، گرین برگ و کریک، 1983) برای سنجش عوامل تنیدگی زا، پرسشنامه راه های مقابله (لازاروس و فالکمن، 1984) و پرسشنامه نشانگان تنیدگی (سید خراسانی، 1377) برای سنجش میزان و نوع تنیدگی بر روی آنان، اجرا شد. برای تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی، رگرسیون چندگانه (برای پیش‌بینی عوامل موثر در تنیدگی والدین) و آزمون t (برای مقایسه پدران و مادران در عوامل تنیدگی‌زا) استفاده شد. 

    یافته‌ها

    تحلیل داده‌ها نشان داد که بین عوامل تنیدگی‌زا (مسایل خانواده، بدبینی، ویژگیهای کودک و محدودیتهای جسمانی) و نشانگان تنیدگی (رفتاری، شناختی، عاطفی و جسمانی) رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد. نتایج نشان داد که استفاده از راهبردهای مقابله هیجان- مدار، موجب افزایش نشانگان تنیدگی و استفاده از راهبردهای مقابله مسئله – مدار، موجب کاهش تنیدگی می‌شود. همچنین مقایسه عوامل تنیدگی‌زا،‌ نشانگان تنیدگی و راهبردهای مقابله پدران و مادران دانش‌آموزان ناشنوا نشان داد که پدران نسبت به مادران در مولفه محدودیتهای جسمانی (عامل تنیدگی‌زا)، نشانگان رفتاری و مقابله رویارویی (هیجان‌مدار) به طور معنادار، بالاتر بودند. 

     نتیجه‌گیری

    بنابراین نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از راهبردهای مقابله مسیله- مدار، یکی از روش های موثر کاهش تنیدگی و فشارهای روانی برای والدین دانش‌آموزان ناشنواست.

    کلیدواژگان: نشانگان تنیدگی، عوامل تنیدگی زا، راهبردهای مقابله، ناشنوایی، والدین
  • لیلا حاج اسفندیاری*، غلام علی افروز، حیدعلی هومن، فریدون یاریاری صفحه 175
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف  مقایسه‌ فراوانی ازدواجهای شش‌گانه خویشاوندی و غیر خویشاوندی در والدین کودکان استثنایی و عادی به اجرا درآمد. 

    روش

    .به منظور تحقق هدف فوق، یک  گروه 356 نفری از والدین کودکان  استثنایی(کم‌توان ذهنی، نابینا، ناشنوا و معلول جسمی و حرکتی)   و یک گروه 1395 نفری از والدین دانش‌آموزان عادی در سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌های به دست آمده از طریق محاسبه فراوانی، درصد و انجام آزمون مجذور خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    یافته‌های حاصل از این پژوهش نشان داده است که فراوانی ازدواج‌ای خویشاوندی در بین والدین کودکان استثنایی به طور معناداری بیشتر از والدین دانش‌آموزان عادی است. همچنین نتایج تحقیق حاضر حاکی از آن است که رابطه معنی‌داری بین تولد کودک استثنایی و نوع خاص ازدواجهای خویشاوندی والدین وجود دارد.

     نتیجه‌گیری

    رابطه معنی‌داری بین تولد کودک استثنایی و ازدواج خویشاوندی والدین وجود دارد و فراوانی ازدواج دختر دایی و پسر عمه در والدین کودکان استثنایی، بیشتر از انواع دیگر ازدواجها گزارش شده است.

    کلیدواژگان: ازدواجهای خویشاوندی، کودکان استثنایی، والدین
  • محمد احمدپناه* صفحه 185
    هدف

    در این مقاله، ضمن اشاره به مدلها و رویکردهای گذشته و نوین خواندن، رشد مهارتهای خواندن در افرادی که از روی متون چاپی می‌خوانند (افراد بینا) با رشد این مهارتها در افرادی که نابینا هستند و یادگیری خواندن را با استفاده از حس لامسه، یاد می‌گیرند، (بریل) مقایسه می‌شود. 

    روش

    پس از گردآوری مقالات معتبر و کتب مختلف و با مقایسه مدلهای مختلف خواندن، فرایند یادگیری آن در افراد  با آسیب بینایی و عادی بر مبنای مدل چال که زمینه‌های بیشتری را برای بررسی در این حوزه، فراهم می‌کند، مفهوم سازی، مقایسه و تحلیل شد. 

    یافته‌ها

    پردازش موازی خواندن در افراد بینا و نابینا به این صورت است که هر دو گروه اطلاعات دیداری و لمسی را که از متن دریافت کرده‌اند در نهایت به مغز می‌فرستند تا در آنجا معنی و مفهوم پیدا کند. این وضعیت ایده مقایسه این فرایندها را در ذهن پژوهشگران این حوزه، شکل داده است. فرایند یادگیری خواندن بریل بعد از یادگیری علایم و اختصارات و نمادها، شبیه یادگیری حروف چاپی است. مراحل اولیه خواندن بریل بر مهارتهای واج شناختی، مبتنی و مستلزم رشد دانش نوشتاری است که به وسیله خواننده‌های بینا برای یادگیری ارتباط نویسه- واج مورد استفاده قرار می‌گیرد .

     نتیجه گیری

     با توجه به اینکه در ایران، تاکنون پژوهشگران به بررسی تجربی توانمندی خواننده‌های نابینای فارسی زبان در پرتو مدلهای مختلف خواندن نپرداخته اند، بهتر است پژوهشهای آتی این حوزه به بررسی تجربی خواندن در افراد نابینا پرداخته تا چارچوب مدلی متناسبی از خواندن متون فارسی به وسیله افراد نابینا به‌دست آید. در چنین شرایطی والدین، مربیان و دانش آموزان نابینا از طریق درک و فهم فرایندهای خواندن بریل و نحوه پردازش اطلاعات لمسی، فایده و سود بیشتری از برنامه‌ها و فعالیتهای خود خواهند برد.

    کلیدواژگان: یادگیری خواندن، مدلهای خواندن، کودکان نابینا، کودکان عادی
  • حمید علیزاده* صفحه 199
    هدف

    هدف مقاله حاضر، بررسی بالینی مفهوم، تشخیص و درمان اختلالهای یادگیری غیرکلامی است. 

    روش

     برای این منظور، ادبیات پژوهشی و متون مرتبط با اختلالهای یادگیری غیرکلامی، بررسی شده و اصلی‌ترین خطوط و محورهای مرتبط با آن مورد تاکید قرار گرفته است. 

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهشی نشان داده‌اند که اختلالهای یادگیری غیرکلامی، مجموعه‌ای از شرایطی هستند که در آن، فرد نمی‌تواند اطلاعات غیرکلامی مانند اطلاعات دیداری- فضایی، حسی، حرکتی و رمزهای اجتماعی را به درستی و با مهارت لازم، پردازش کند. اختلالهای یادگیری غیرکلامی، در طول دوران رشد و تحول، به‌تدریج مشخص‌تر می‌شوند و ممکن است به علت برخی مشکلات درسی یا حرکتی، مورد تشخیص غلط قرار بگیرند. اصولا این اعتقاد وجود دارد که این شرایط، به علت آسیبهای عصب شناختی در ماده سفید مغز، به وجود می‌آید. در ارزیابی این کودکان، بر الگوی توانمندیهای کلامی و ضعف در تکالیف غیرکلامی و همچنین بر وجود نارساییهایی در مهارتهای دیداری-فضایی-سازمانی-لمسی-ادراکی-روانی حرکتی و مهارتهای حل مسئله غیرکلامی و به منظور مداخله و درمان این آنها، بر روش های انفرادی، عینی، کلامی و گام به گام، تاکید می‌شود. 

     نتیجه‌گیری

    براین اساس، می‌توان نتیجه گرفت که اختلالهای یادگیری غیرکلامی، به عنوان نوعی آسیب عصب‌شناختی مستلزم ارزیابی و مداخله‌های چندگانه است.

    کلیدواژگان: اختلالهای یادگیری غیرکلامی، ماده سفید مغز، دیداری- فضایی-سازمانی، حل مسئله
  • کنگره ها و همایش های بین المللی
    صفحه 209
|
  • Seyed Reza Poorseyed*, Shole Amiri, Hosien Molavi Page 113
    Objectives

    the aim of the study was to investigate the effectiveness of a training program to reduce child bullying on the extent of bullying behavior among fifth grade elementary students in Abarkouh.

    Method

    To implement research after applying sociometry and administering the questionnaire for the relationship between homogenous students (some parts of which measures bullying among children), 20 of children classified as bullying children were randomly assigned to two 10-person control and experimental groups. Experimental group received 9 sessions (once a week) of training program to reduce bullying. But control group did not receive any training. Subjects of the study were evaluated again after 45 days. Data were analyzed using statistical software SPSS16, descriptive indicators and MANCOVA.

    Results

    Results showed a significant difference (P ≤ 0/001) between experimental and control group in post test stage. In follow-up stage also results showed a significant difference (P ≤ 0/001) between experimental and control group.

    Conclusion

    Regarding the significant difference between experimental and control group in post test and follow-up stage, we can say, the training program to reduce bullying among children can be used as an effective method to reduce bullying among bullies.

    Conclusion

    Results have been discussed based on the theoretical and practical implications.

    Keywords: Bullying, Training Program, Elementary Students
  • Dr. Atousa Rostambeik Tafreshi*, Ahmad Ramezani Vasookolaee Page 123
    Objective

    The present study investigates spelling errors in student's with intellectual disabilities (grades 3 to 9, primary to pre-vocational) written discourse.

    Method

    For this descriptive analytic study, the subjects were chosen through random sampling among 4 schools (2 boys’ and 2 girls’). Four pictorial stories were used and all students in the class were asked individually to write stories for the provided picture series.

    Results

    After collecting the data (2407 clauses and 10861 words), they were analyzed based on linguistic processes. 518 token of spelling errors were derived which were described considering phonetics, phonology, and orthography: Errors were classified into four basic processes: deletion, wrong use of letters, addition, and metathesis the frequency of which follows respectively: 36 %, 32%, 24%, and 8%.

    Conclusion

    Clinical implications of spelling errors in students with intellectual Disabilities were discussed.

    Keywords: Linguistic, Spelling, Intellectual disabilities
  • Zahra Alizadeh*, Hadi Bahrami, Abas Davarmanesh Page 143
    Objective

    The purpose of this study was to examine and compare phobia frequency and its severity in Students with and without Intellectual Disabilities (ID) in Shiraz.

    Method

    In this cross sectionalanalytical study, 140 students (70 normal and 70 students with ID) were selected by a multi phasic sampling method. Phobia evaluation was done using a test constructed and applied by H. Bahrami (2000).

    Results

    t-test, 2 Way ANOVA and Pearson Correlation test showed that the difference of phobia severity and its frequency was not significant between the two groups (p>0.05). It was observed that all types of phobia was significantly higher in girls than boys (p<0.001).

    Conclusion

    Among all types of fears, fear of assistant administrator was higher in students with ID, and fear of failure in education and life was higher in normal students. The severity of fear was higher in fear of crowded place, crossing the street, fights, sharp things and fire among students with ID and severity of fear of sickness, failure in education and life was higher among normal students.

    Keywords: Phobia, Intellectual Disabilities, Fear
  • Hadi Bahrami*, Korosh Banihashemi Page 153
    Objective

    The present study was concerned with effectiveness of assertiveness training on self-esteem and general health in students with and without vision loss in Shiraz.

    Method

    28 students with, and 28 students without vision loss ageing 13-15 were randomly recruited and assigned to experimental and control groups, each group included 14 participants (7 males and 7 females). Coopersmith Self-esteem, and Goldberg General Health Questionnaires were completed in pretest and post-test stages, and twofactor analysis of variance was used.

    Results

    Results indicated that: 1. assertiveness training could increase self-esteem in both groups, 2. assertiveness training could increase general health students with vision loss, but not in normal group, 3. assertiveness training enhanced self-esteem. As there are many health problems in students with vision loss, and partly due to less of assertiveness, with assertiveness training, their general health status becomes better.

    Conclusion

    We conclude that assertiveness training could ameliorate some self-esteem and health problems in these students.

    Keywords: Assertiveness training, Self esteem, General health, Students, Blind
  • Mahdi Ghodrati Mirkouhi*, Bagher Ghobari Bonab Page 163
    Objective

    The aim of the current study was to study the relationship between stressors, coping strategies and stress symptoms in parents of deaf student.

    Method

    To obtain the stated goal two hundred parents (100 mothers, and 100 fathers) of deaf students haven been selected by means of cluster sampling and the following instrument were used to collect data: Questionnaire of Resource and Stress- Short Form (Friedrich, Green berg, & Crnic, 1983), Ways of Coping (Lazarous, & Folkman, 1984) and Stress Symptoms Indicators (Seyyed khorasani,1998). Analysis of data using correlation coefficient, multiple regression, and "t" test have been accomplished to address the stated questions.

    Results

    Analysis of data revealed that there was a significant correlation between sources of stressors (familial factors, temperament of the child, and physical limitations) and stress symptoms (in behavioral, cognitive, affective, and physiological domains) in parents of deaf children. Moreover, data revealed that using emotionally oriented coping style increased stress symptoms in parents, whereas, utilizing problem oriented coping strategies reduced psychological stress of the parents. In addition, comparison of mothers and fathers revealed that fathers were higher than mothers in reaction to stressors, and showing behavioral symptoms of stress (i.e. aggression, and other hostile behaviors) fathers also were higher in using emotionally oriented coping strategies.

    Discussion

    Utilizing problem oriented coping strategies can reduce stress symptoms in parents of deaf children.

    Keywords: stressor, coping strategies, stress symptoms, deafness, parents
  • Leila Hajiesfandairy*, Gholam Ali Afrooz, Haydar Ali Homan, Fereadoun Yaryari Page 175
    Objective

    The current research conducted a comparative study on the frequency of the six types of cross cousin and non-cousin marriag among the parents of exceptional childrens and parents of normal student in karaj.

    Method

    356 subject of exceptional childrens parents (mental retarded، blind, deaf and handicap) and 1395 subjects of normal students parents in 3 groups (elementary, guidance and high school) were selected randomly. The instrument used in the study was the checklist which has been provided and edited by professional in the field. The obtained results were analyzed using X2 test.

    Results

    The result showed cross cousin marriage rate was more among the parents of exceptional childrens compare with the parents of normal students.

    Conclusion

    There was a significant difference between exceptional childrens brith and parents cross cousion marriag; the result also showed in exceptional children parents intersecthing cross cousin marriage rate was more compare with other types of cross cousin marriage.

    Keywords: types of Cross Cousin Marriages, biological, cognitive impairments
  • Mohammad Ahmadpanah* Page 185
    Objective

    This study reviewed past and new models of reading and compared development of reading skills between blind, those who are starting learning to read through touching (Braille) and normal readers.

    Method

    valid and scientific books and articles relevant to the objective published from 1970 to 2009 were reviewed, based on their findings and results the processes of learning to read in visually impaired children was conceptualized, compared and analyzed. Regarding to which Se, Ne Chall's model of reading has been supported by different studies in this study also comparison has been done in perspective of Chall's model of reading.

    Results

    Processes of learning to read among visually impaired people is comparable to the processes of learning to read print in normal readers but visually impaired people have to learn Braille symbols, abbreviations and the others characteristics of Braille. Processes of learning to read are based on having phonological awareness skills and orthographic skills which are prerequisite for reading in normal and blind readers.

    Conclusion

    according to which there is no experimental research that had been investigated learning to read in visually impaired Persian readers(Persian Braille Writing system) in perspective of universal models of reading, doing empirical studies with Persian visually impaired readers would be useful to develop new model or extend current models of reading.

    Keywords: learning to read, reading models, blind children, normal children
  • Hamid Alizadeh* Page 199
    Objective

    The purpose of this study was to review briefly related literature on nature, diagnosis, and treatment for nonverbal learning disorders (NVLD).

    Method

    Related research and text literature were reviewed for this purpose, and the most important pivots were emphasized. Results and

    Conclusion

    As a result, we can suggest that NVLD is a condition including deficits in visuo-spatial, sensory, motor, and social abilities. It has various features in different stages of development, and may be misdiagnosed. Brain white matter has been claimed to be responsible for the condition. The intervention guidelines stress on individualized, concrete, and paced therapeutic techniques.

    Keywords: Nonverbal Learning Disorders(NVLD), Visuo, spatial, Sensory, Social, Motor