فهرست مطالب

مجله جراحی استخوان و مفاصل ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 42، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی سرزعیم، غلامحسین کاظمیان، علیرضا منافی راثی، محمد امامی، آرش غفاری، سلیم خانی صفحات 1-6
    پیش
    زمینه
    یکی از مشکلات جراحی تعویض مفصل زانو خونریزی است. ترانکسامیک اسید داروی آنتی فیبیرینولیتیک است که برای کاهش خونریزی استفاده می شود و روش استفاده از آن مورد بحث می باشد. در این مطالعه تاثیر روش های مختلف استفاده از این دارو بر میزان خونریزی پس از جراحی تعویض مفصل زانو بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی، 200 بیمار دچار استئوآرتریت زانو که کاندید تعویض مفصل زانو بودند، به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. به گروه 1 پس از اتمام جراحی، 500 میلی گرم ترانکسامیک اسید در 100 سی سی سالین داخل وریدی تزریق شد. در گروه 2 قبل از بخیه کردن، مفصل زانو با 3 گرم ترانکسامیک اسید در 100 سی سی سالین شستشو داده شد. در گروه 3 بلافاصله بعد از بستن زخم، 5/1 گرم ترانکسامیک اسید در 100 سی سی سالین از طریق درن تزریق شد. گروه 4 تحت درمان با ترانکسامیک اسید قرار نگرفت و درن برای یک ساعت به طور کامل کلمپ شد. میزان خونریزی، میزان ترانسفیوژن و تغییرات هموگلوبین پس از عمل بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین خونریزی پس از عمل در گروه های 1، 2، 3 و 4 به ترتیب 8/114 ± 8/476، 5/116 ± 2/743، 5/60 ± 9/173 و 2/152 ± 5/860 سی سی بود (0/001
    نتیجه گیری
    در مقایسه با روش های تزریق داخل مفصلی ترانکسامیک اسید، استفاده داخل وریدی آن در جلوگیری از کاهش هموگلوبین پس از عمل موثرتر است.
    کلیدواژگان: ترانکسامیک اسید، تعویض مفصل زانو، خونریزی پس از عمل، تزریق داخل مفصلی، تزریق داخل وریدی
  • سعید طباطبایی، احمد دشت بزرگ صفحات 7-11
    پیش
    زمینه
    جااندازی دررفتگی مادرزادی لگن در سنین بالاتر از 18 ماه اکثرا با استئوتومی لگن تکمیل می شود. هدف از این پژوهش بررسی نتایج جراحی واروس دیروتیشن و کوتاه سازی استخوان ران بدون استئومی لگن در درمان دررفتگی بود که دیر شناسایی شده و یا درمان غیرجراحی در آنها ناموفق بود.
    مواد و روش ها
    در 67 ران مبتلا به دررفتگی مادرزادی (46 بیمار شامل 36 دختر و 10 پسر) که دیر شناسایی شده بودند و در طیف سنی 18 ماه تا 10سال قرار داشتند، عمل جراحی واروس دیروتیشن و کوتاه سازی استخوان ران پس از انجام جااندازی در یک مرکز درمانی اهواز انجام شد. بیماران تا زمان وزن گذاری کامل و خارج کردن پلاک پیگیری شدند.
    یافته ها
    جااندازی کامل در 67 ران انجام شد. پس از 26 ماه اندکس استابولوم در بیماران به میزان 6 درجه کاهش یافت. در 61 ران (91%) نیمه دررفتگی یا دررفتگی مجدد بعد از خارج کردن پلاک دیده نشد اما در 6 ران (9%) به دلیل دیسپلازی باقی مانده و دررفتگی مجدد استئوتومی لگن انجام شد. نود درصد بیماران در کلاس I و II طبقه بندی «سورین» قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    استئوتومی واروس دیروتیشن همراه با کوتاه سازی استخوان ران درمانی آسان و قابل اعتماد برای بیماران مبتلا به دررفتگی مادرزادی مفصل ران می باشد. اگر چه میزان موفقیت این روش درمانی 90% است، با این وجود پیگیری طولانی تر برای بررسی میزان دیسپلازی باقیمانده در استابولوم و سایر مشکلات احتمالی نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: دررفتگی مادرزادی ران، استئوتومی، فمور
  • میکائیل تفکیکی علمداری، احمدرضا افشار صفحات 12-19
    پیش
    زمینه
    دررفتگی زانو گرچه آسیب نادری است، اما چنان شدید است که می تواند حیات اندام را به مخاطره بیندازد و یا موجب ناتوانی قابل توجه عملکرد زانو شود. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد و استئوآرتریت زانو بعد از درمان دررفتگی حاد زانو در کوتاه مدت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر 19 بیمار با دررفتگی زانو که طی 5 سال به یک مرکز درمانی در ارومیه مراجعه و تحت درمان های مختلف قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفتند. در 3 بیمار، آسیب عروقی منجر به قطع اندام شد. مطالعه روی 16 بیمار باقی مانده با میانگین زمان پیگیری 13±37 ماه انجام شد. بیماران از نظر ثبات زانو، دامنه حرکات و شکایات شایع آسیب های زانو بررسی شدند. برای تمامی بیماران امتیازات عملکرد زانوی «تگنر لی شلم» تعیین شد. برای درجه بندی شدت استئوآرتریت از معیارهای تقسیم بندی «کلگرن» و «لارنس» استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس معیار امتیازدهی زانو «تگنر لی شلم»، امتیاز یک بیمار عالی، 3 بیمار خوب، 9 بیمار متوسط، و 3 بیمار ضعیف بود. بیماران جوان تر و زانوهای دارای دامنه حرکتی بیشتر، امتیازات بهتری کسب کردند. نتایج در انواع دررفتگی ها اختلاف معنی داری نشان داد. اما اختلاف بین درمان جراحی زودرس و جراحی تاخیری معنی دار نبود. میانگین دامنه حرکات زانوی 12 بیمار با درمان جراحی 15± 120 درجه و 4 بیمار با درمان غیرجراحی 28± 115 درجه بود. ارتباط بین امتیازات «تگنر لی شلم» و دامنه حرکات زانوی بیماران معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    دررفتگی حاد زانو، آسیب پیچیده و شدید است. شاید پیامد عملکرد زانو بعد از درمان به حد طیبعی نرسد. زانوهایی که بیشترین آسیب رباط را داشتند کمترین نتایج مطلوب را به دست آوردند. بیماران جوان تر و زانوهای با دامنه حرکتی بیشتر نتایج مطلوب تری داشتند.
    کلیدواژگان: بی ثباتی مفصل، زانو، دررفتگی، استئوآرتروز، نتیجه درمان
  • فیروز مددی، مهدی بهار مهربانی، محمدعلی جلیلی، مهندس فرشاد صفدری صفحات 20-25
    پیش
    زمینه
    آگاهی از زاویه ورژن استابولوم و تشخیص زاویه طبیعی از غیرطبیعی در بیماری های مختلف حائز اهمیت است. میزان طبیعی آن ممکن است در جوامع مختلف متفاوت باشد. در این مطالعه عکس های سی تی اسکن تعدادی بیمار «غیرارتوپدی» به عنوان نمونه کوچک از افراد ایرانی اندازه گیری و گزارش می شوند.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی گذشته نگر، سی تی اسکن لگن برروی 81 بیمار (54 مرد، 27 زن) که به علت مشکل غیر ارتوپدی تصویربرداری شده بودند انجام شد. ورژن استابولوم اندازه گیری و بین دو گروه جنسی زن و مرد و و دهک های مختلف سنی مقایسه گردید. میانگین سن بیماران 1/14±5/41 سال بود.
    یافته ها
    اندازه ورژن استابولوم 4/3±7/17 درجه (32-8 درجه) تعیین گردید. در گروه مورد مطالعه، بین سن یا جنس و ورژن استابولوم از نظر آماری رابطه معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    مقدار ورژن استابولوم در گروه نمونه ایرانی بین 4/17 تا 4/19 درجه با ضریب اطمینان 95% بود.
    کلیدواژگان: استابولوم، سی تی توموگرافی، آناتومی
  • سیامک افشین مجد، شهریار پورفرزام*، داریوش مهدی برزی، مسعود مقدم نیا صفحات 26-31

    پیش

    زمینه

    سندروم تونل کارپ در اثر فشرده شدن عصب مدیان در تونل کارپ در مچ دست ایجاد شده و سبب درد و اختلال حسی در دست ها به خصوص در محدوده انگشتان شصت و سبابه و میانی می گردد. این بیماری شایع ترین علت احتباس عصب در اندام فوقانی می باشد. به طورکلی برای این اختلال دو گروه درمان جراحی و غیرجراحی وجود دارد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کوهورت 220 بیمار مبتلا به سندروم تونل کارپ با دو روش مچ بند طبی و جراحی تحت درمان قرار گرفتند. در طی 12ماه، بیماران از نظر میزان کاهش علایم و بهبود عملکرد با پرسشنامه لوین مقایسه شدند.

    یافته ها

    بین علایم دو گروه جراحی و اسپلینت در زمان شروع درمان تفاوتی وجود نداشت در ماه های اول و سوم میانگین میزان علایم در گروه اسپلینت به طور معنی داری کمتر بود درحالی که از ماه ششم به بعد میزان علایم در گروه جراحی به طور معنی داری کمتر بود. از نظر میزان عملکرد براساس نمره مقیاس عملکرد (Function Scale Score) بین بیماران دو گروه الگوی مشابهی وجود داشت و عملکرد بیماران در ماه های اول و سوم در گروه اسپلینت و در ماه های ششم و دوازدهم در گروه جراحی بهتر و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (0001/0= p).

    نتیجه گیری

    اگرچه نتایج درمان در گروه اسپلینت در دو ماه اول بهتر بود اما روش جراحی در طی 6 تا 12 ماه نتایج بهتری در درمان این اختلال ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: سندرم تونل مچ دست، اسپلینت، درمان، جراحی، نتیجه درمان
  • احسان شکوری، محمدحسین صادقی، حمید سلیمانی مهر صفحات 32-39
    پیش
    زمینه
    روش بی حرکت سازی داخلی قطعات شکسته شده استخوان مبتنی بر دریل کردن موضع شکستگی و ثابت کردن آن به وسیله تجهیزاتی است که به استخوان پیچ می شوند. در حین فرآیند دریل کردن استخوان، این امکان وجود دارد که دما از محدوده مجاز 47 درجه سانتی گراد فراتر رود و آسیب جبران ناپذیر نکروز حرارتی بر جای گذارد. این تحقیق به منظور یافتن مناسب ترین شرایط دریل کردن به لحاظ ایجاد حداقل آسیب گرمایی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    دو روش دریل کردن معمولی و دریل کردن با سرعت بالا بر روی استخوان ران گاو انجام شد و میزان ازدیاد دما در موضع دریل کردن و نیروی محوری ماشین کاری ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند در تمامی حالات میزان گرمای تولید شده فراتر از حد مجاز بود و نکروز حرارتی اجتناب ناپذیر خواهد بود. از سوی دیگر، در محدوده های بالای سرعت چرخشی مته (در محدوده rpm 7000-6000) کاهش شایان توجه نیروی محوری و به طور همزمان افزایش میزان تخلیه حرارت تولیدی به خارج به وسیله براده ها و در نهایت کاهش دمای موضع دریل کردن تا نزدیکی حد مجاز بود. اما با افزایش بیشتر سرعت چرخشی مته، به علت عدم تغییر مقدار نیروی محوری و نیز افزایش اصطکاک بدنه مته و براده ها با جدار سوراخ، میزان ازدیاد دما روند صعودی پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    دریل کردن استخوان در محدوده سرعت های چرخشی rpm 7000-6000، میزان ازدیاد دما و نکروز گرمایی را در مقایسه با دریل کردن معمولی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: استخوان، نکروز، حرارت
  • فردین میرزاطلوعی، فیروز محمدی صفحات 40-42
    پنی سیلین یکی از پرمصرف ترین داروهای روز دنیا است. این دارو می بایستی داخل عضله و یا ورید تزریق گردد. در این گزارش یک کودک سه ساله معرفی می شود که تزریق داخل عضلانی دارو منجر به گانگرن و قطع انگشتان پا شده است.
    کلیدواژگان: پنیسیلین، گانگرن، قطع عضو
|
  • Dr. Mohammad Mahdi Sarzaeem, Dr. Gholamhossein Kazemian, Dr. Alireza Manafi Rasi, Dr. Mohammad Emami, Dr. Arash Ghaffari, Salim Khani Pages 1-6
    Background
    One of the common complications following total knee arthroplasty (TKA) is excessive post operative blood loss. Tranexamic acid (TXA)، an antifibrinolytic drug، is commonly used to control post-operative blood loss. However، the ideal route of administration is not yet quite clear. In this study، the different administration routes of TXA for blood loss control after TKA will be evaluated.
    Methods
    In a clinical trial study، 200 patients who were scheduled for knee arthroplasty were randomly divided into 4 groups. In group 1، TXA (500 mg mixed in 100 cc of saline) was administered intravenously at the time of wound closure. In group 2، the knee joint cavity was irrigated and soaked for 5 minutes with 3 g of TXA in 100 cc of saline just before wound suturing. In group 3، immediately after wound closure، 1. 5 g of TXA in 100 cc of saline was injected into the knee through the drain. Group 4 (control group) received no TXA، but the drain was clamped completely for an hour. The amount of blood loss and transfusion، and changes in hemoglobin levels were documented accordingly.
    Results
    The mean post-operative blood loss in the groups 1 to 4 were respectively 476. 8±114. 8، 743. 2±116. 5، 173. 9±60. 5، and 860. 5±152. 2 ml (p<. 001). The post-operative hemoglobin decreased by 2. 63±0. 9، 4. 2±1، 3. 9±1. 1 and 4. 5±1 mg/dl in the groups 1 to 4، respectively (p<. 001).
    Conclusion
    Intravenous injection of TXA is more effective than intra-articular administration، in reducing the post-operative hemoglobin drop.
    Keywords: Tranexamic acid, Total knee replacement, Surgical blood loss, Intra, articular injection, Intravenous injections
  • Dr. Saeid Tabatabaei, Dr. Ahmad Dashtbozorg Pages 7-11
    Background
    In patients with late diagnosis of DDH after open reduction of the hip joint، we can use pelvic osteotomy or varus-derotational osteotomy (VDO) of the femur to make the open reduction more stable. The goal of the present study is to report on redirection of the femoral head towards acetabulum by femoral osteotomy.
    Methods
    In this prospective study we performed only VDO in 67 hips in 46 patients (36 females، 10 males) after open reduction of the hip in cases of 18 months to 10 years of age whom Salter innominate osteotomy was needed in a hospital in Ahvaz، Iran. The patients were followed up until complete weight bearing and plate removal.
    Results
    Concentric reduction was achieved in 67 hips. Acetabular index showed 6 degrees of reduction after 26 months. No redislocation was seen after plate removal in 61 hips (91%) but pelvic osteotomy was done in 6 hips (9%) due to redislocation or residual displasia. Ninety percent of patients were classified as group 1 or 2 in «severin» classification.
    Conclusions
    VDO is a simple operation with low complication rate. Although more than 90% success rate was observed in these patients، in order to see possible residual dysplasia in these patients longer follow-ups are needed.
    Keywords: Congenital hip dislocation, Osteotomy, Femur
  • Dr. Mikaeil Tafkiki Alamdari, Dr. Ahmadreza Afshar Pages 12-19
    Background
    Knee dislocation، although a rare injury، is a severe injury which can endanger the limb viability or cause a significant impairment in the knee function. The purpose of this study was to evaluate the knee function and knee osteoarthritis in the patients who had sustained an acute traumatic knee dislocation.
    Methods
    In a retrospective study، 19 consecutive patients with knee dislocation who were treated by different therapies were studied during 5 years in a teaching hospital in Urmia، Iran. Vascular injuries lead to amputation in 3 patients. The follow-up study was performed on the remaining 16 patients within 37±13 months. The patients were evaluated for knee stability، range of motion and the «Tegner-Lysholm» knee function scores. The development of knee osteoarthritis was classified according to Kellgren and Lawrence classification.
    Results
    The knee function was excellent in one، good in 3، fair in 9، and poor in 3 cases. The younger patients and knees with wider range of motion had better «Tegner-Lysholm» scores. The knee scores had significant correlation with the severity in the class of dislocation. The time of surgical reconstruction، whether early or delayed، had no significant effect on the outcome. The mean knee range of motion for the 12 patients who were treated surgically was 120±15 degrees and for the 4 patients who were treated non-surgically was 115±28 degrees. There was a significant correlation between the «Tegner-Lysholm» scores and knee range of motion.
    Conclusions
    Knee dislocation is a very severe complex trauma and normal knee functional outcome is not often achieved. The knees with the more extensive ligament injuries have less favorable outcomes. Younger patients and knees with larger range of motion had better functional outcomes.
    Keywords: Joint instability, Knee, Dislocation, Osteoarthritis, Treatment outcome
  • Dr. Firooz Madadi, Dr. Mahdi Bahari Mehrabani, Dr. Mohammad Ali Jalili, Farshad Safdari Pages 20-25
    Background
    The knowledge about acetabular version and angle changes in different conditions is important. The normal acetabular version may be different in various populations. We would like to report measurement of this value in a small sample of Iranains with non-orthopaedic conditions.
    Methods
    One coronal pelvic CT film of 81 patients (54 male، 27 female) who had undergone CT scanning for non-orthopaedic reasons was examined in a retrospective cross-sectional study. The acetabular versions were measured and compared for different genders and different age decades. The patients were aged 41. 5±14. 1 years.
    Results
    The acetabular version was 17. 7±3. 4 degrees (range: 8 to 32 degrees). There was no significant relationship between acetabular version and age or gender in this sample.
    Conclusions
    The acetabular version in this Iranian group ranged from 17. 4 to 19. 4 degrees with 95% confidential intervals.
    Keywords: Acetabulum, Tomography, computerized, Anatomy
  • Dr. Siamak Afshin Majd, Dr. Shahryar Poorfarzam, Dr. Daryoosh Mehdi Barzi, Dr. Masoud Moghadamnia Pages 26-31
    Background

    Carpal tunnel syndrome is the entrapment of median nerve in carpal tunnel، resulting in pain and numbness in hand and fingers. It is the most common cause of nerve entrapment in the upper limb. There are two main treatment protocoles: medical and surgical.

    Methods

    In a cohort study، in 220 patients with carpal tunnel syndromes، splinting was compared with sugery. During a 12 months period، symptoms relief and function improvement were evaluated، using the Levine questionnaire.

    Results

    There was no difference between the two groups at the beginning. In the first and third months of follow-up the symptoms severity was lower in splint group but in the six and twelve month evaluation، the surgical group had less symptoms. Regarding functional improvement، the same results occurred with better results in one and three months for splint group and in six and twelve months for surgical group.

    Conclusions

    Although splinting for carpal tunnel syndrome had superior results in first two months، the improvement with surgery is better maintained into 6-12 months.

    Keywords: Carpal Tunnel Syndrome, Splint, Treatment, Surgery, Treatment outcome
  • Ehsan Shakouri, Mohammad Hosseyn Sadeghi, Hamid Soleimanimehr Pages 32-39
    Background
    Internal immobilization of skeletal fractures is usually done by drilling of fracture site and screw fixation. During bone drilling، the temperature could increase above 47°C causing irreversible thermal necrosis. This study will try to determine the best drilling condition to minimize the chance of osteonecrosis.
    Methods
    Drilling tests were performed with two different drilling techniques -conventional and high speed- on the femur of bovine measuring the temperature and thrust force in drilling site.
    Results
    The results demonstrated that in conventional drilling، in all of the processing conditions، the value of generated heat was higher than allowable limit and occurrence of thermal necrosis was unavoidable. On the other hand، the increase of cutting speed of drill bit in high speed range (6000-7000 rpm) lead to considerable decrease of thrust force and increase of heat dissipation with chips، leading to reduction of local temperature raise in drilling site. But with more rotational speed of drill bit، the amount of temperature elevation was increased due to very little change in drilling force but increased friction between body of drill bit with the chips.
    Conclusions
    High speed bone drilling in 6000-7000 rpm، compared to conventional drilling، produces less heat and less thermal necrosis.
    Keywords: Bone, Necrosis, Temperature, Heating
  • Dr. Fardin Mirzatolouei, Dr. Firooz Mohammadi Pages 40-42
    Penicillin is one of the commonly-used antibiotics. Parenteral injection is either intravenous or intramuscular.We are reporting a case of foot gangrene leading to toe amputation following intramuscular buttock injection of penicillin in a child.
    Keywords: Penicillin, Gangrene, Amputation