فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 52 (پاییز 1391)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 52 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 346
  • اکبر رهنما، محمدحسن میرزا محمدی، سید علیرضا صفوی صفحه 349
    هدف
    هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی نقش اسلامی سازی علوم (با تاکید بر منابع معرفت شناختی آن) در تحقق تربیت اسلامی است. بر این اساس، چهار پرسش پژوهشی پیرامون منابع معرفت شناختی اسلامی سازی علوم، نقش اسلامی سازی علوم (با تاکید بر منابع معرفت شناختی آن) در تحقق تربیت اسلامی، موانع و چالش های اسلامی سازی علوم و ارائه راهکارها و پیشنهادها، مطرح و بررسی شده است.
    روش
    روش انجام پژوهش، توصیفی و تحلیلی بوده است.
    یافته ها
    یافته ها مبین آن است که بین اسلامی سازی علوم و تحقق تربیت اسلامی در چهار زمینه مورد بررسی، ارتباط وجود دارد. وحی، عقل، نقل و مشاهده حسی، به عنوان منابع معرفت شناختی در اسلامی سازی علوم مطرح می شوند. از آنجا که تجربه در اسلام فقط پیرامون یافته هایش می تواند اظهار نظر کند و فراتر از آن در تیررس توانمندی اش نیست، لذا با تجربه مد نظر اثبات گرایی، متفاوت است. عقل نیز در عین اینکه منبعی مستقل به شمار می رود، به محدودیت خود واقف بوده، برای تایید و شکوفایی اش از وحی بهره می برد. اسلامی سازی علوم از طریق شکوفا کردن عقل و با فراهم کردن زمینه عبودیت و منتهای مقصد انسان؛ یعنی هدایت، در تحقق تربیت اسلامی نقش ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    ترسیم چنین الگویی باعث پرهیز نگاه افراط گرایانه و تفریط گونه به علم شده، موجب نگرشی عالمانه و محققانه به آن می شود. این نگاه اعتدال مندانه، علم را از حصار تنگ کلیسای قرون وسطایی و به اصطلاح مترقیانه پوزیتیویستی و فرا اثبات گرایانه بیرون آورده، آن را در جایگاه حقیقی خود که همان مراتبی بودن است، قرار می دهد. با احاطه بر دستاوردهای علمی و استفاده از آنها و اجتهاد پویا در منابع غنی اسلامی می توان بر چالش های اسلامی سازی علوم فائق آمد.
    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، اسلامی سازی علوم، معرفت شناسی، وحی، عقل، نقل، تجربه
  • کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، محمدعلی مومبینی صفحه 373
    هدف
    علوم نوین طی چند قرن اخیر با شتاب بسیاری از سوی جوامع جهان سوم طلب شده و در عین حال، با معضلات و چالش های بی شماری نیز همراه بوده است. جامعه شناسی به عنوان یکی از حوزه های علم جدید نیز در جوامع جهان سوم به سرنوشتی نابسامان دچار شده است. از این رو، تحقیق حاضر از منظر فلسفی، عدم تطابق لازم میان دستگاه فلسفی-معرفتی موجود در فرهنگ و تمدن جامعه ایران و مبانی فلسفی-معرفتی علم جامعه شناسی واقعا موجود را به عنوان خاستگاه علل ناکارآمدی جامعه شناسی در جامعه ایران، بررسی کرده است.
    روش
    تحقیق حاضر، با روش کیفی- اسنادی صورت پذیرفته است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد، تحول و شرایط شکل گیری مبانی فلسفی جهان بینی، معرفت شناسی و انسان شناسی شالوده لازم را برای پیشرفت علم و به خصوص علم جامعه شناسی فراهم کرده و فهم این مبانی برای شناخت چگونگی شرایط تحصیل علم در حیطهعلم جامعه شناسی بسیار اساسی و مهم است.
    نتیجه گیری
    از سوی دیگر به دلیل تعارض میان مبانی فلسفی و دستگاه معرفتی موجود در جامعه ایران پیرامون هستی، انسان و کسب معرفت علمی با مبانی فلسفی- معرفتی علوم جدید،علم جامعه شناسی در ایران با مسائل و مشکلات عدیده ای مواجه شده است؛ به طوری که پیش از هر اقدام، در راستای مقابله با ناکارامدی علم جامعه شناسی، نیاز به شناخت و بررسی این تعارض و تصادم لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: ناکارآمدی، جامعه شناسی، مبانی فلسفی، جهان بینی، معرفت شناسی، انسان شناسی
  • عباس اشرفی، فاطمه آخوندی صفحه 401
    هدف
    این مقاله با هدف «آسیب‎شناسی آموزش دینی در دانشگاه ها از دیدگاه دانشجویان» انجام شده بود.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی (با روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه ای) بوده و با توجه به عوامل موثر در آموزش دینی -که شامل محتوای دروس، روش تدریس، ویژگی های شخصیتی و اعتقادی اساتید و سیستم آموزشی می‎باشد- سوالات ویژه ای به این شکل طراحی گردید که هر کدام از عوامل مطرح شده تا چه حد در آسیب‎پذیری آموزش دینی تاثیرگذار است. به منظور بررسی هر کدام از این عوامل پرسش نامه ای محقق ساخته با بیست گویه پس از اعتبارسنجی در جمعیت آماری 271 دانشجو مورد اجرا قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین وضع موجود در میان دانشجویان 093،3 ومیانگین وضع مطلوب 174،4، به نفع وضع مطلوب است. t محاسبه شده 92،32 با درجه آزادی 270 و با سطح معنی داری 0 معنی دار است وهمبستگی بین دو آیتم معنی دار است و نشان دهنده هماهنگی میان وضع موجود و مطلوب است.
    نتیجه گیری
    مهمترین نتایج به دست آمده عبارتند از: مطابقت محتوای کتب با مقتضیات جوانی، عدم پاسخگو بودن به نیازهای عصر حاضر دانشجویان، عدم افزایش دانسته های آنها، کاربردی نبودن این محتوا در رشته، تناسب نداشتن روش تدریس و محتوای دروس دینی، تاکید بر محفوظات، آشنا نبودن اساتید با شیوه های نوین تدریس و فن آوری اطلاعات.
    کلیدواژگان: آسیب‎شناسی آموزش دینی، محتوای کتب درسی، روش تدریس، ویژگی های اساتید، سیستم آموزشی
  • علیرضا رشیدی، سید منصور مرعشی صفحه 427
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش «بررسی مقایسه ای اهداف غایی، اصول کلی، معیارهای انتخاب محتوا و روش های تدریس در نظام تربیتی اسلام و لیبرالیسم» است.
    روش
    روش پژوهش از نوع تحلیلی- توصیفی است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که هدف غایی تعلیم و تربیت در نظام تربیتی اسلام، رسیدن انسان به کمال یا قرب الهی و در لیبرالیسم، آماده کردن فرد برای موفقیت در زندگی فردی و شهروندی است. اصول کلی فلسفه تربیتی اسلام عبارتند از: برقراری رابطه مستقیم بین انسان و خدا، برقراری مساوات عمومی، مسئولیت فردی، تعقل و تفکر، هماهنگی دین و دنیا، ضرورت پیشرفت و تکامل، توجه به ابعاد وجودی انسان و آزادی. اصول کلی در لیبرالیسم عبارتند از: فردگرایی، انسان محوری، جدایی دین از سیاست، کارایی خرد انسانی، تساوی حیثیت و حرمت، پیشرفت و آزادی. معیارهای انتخاب مواد درسی در نظام تربیتی اسلام عبارتند از: راهنمایی به سوی زندگی سالم، ایجادکننده میل به کنجکاوی و لذت جویی، کمک کننده در رسیدن به اهداف غایی تربیت، تقویت کننده ایمان و تزکیه نفس، برانگیزاننده تعقل و تفکر و متناسب با نیازها و علایق یادگیرنده ها. معیارهای انتخاب مواد درسی در نظام تربیتی لیبرالیسم نیز عبارتند از: نیازها و علایق یادگیرندگان، مطابق با رشته های علمی و دانش معتبر، معناداری و سودمندی. روش های تدریس در تعلیم و تربیت اسلامی عبارتند از: پرسش و پاسخ، مناظره یا مباحثه و درک و فهم مطالب. روش های تدریس در تعلیم و تربیت لیبرال عبارتند از: حل مسئله، تفکر خلاق به صورت غیر مستقیم و روش گفت و شنود.
    نتیجه گیری
    هدف غایی در تعلیم و تربیت اسلامی، رسیدن انسان به کمال است؛ در حالی که هدف تعلیم و تربیت لیبرال، آماده کردن فرد برای موفقیت در زندگی است. در نظام تربیتی اسلام، بر لزوم رابطه مستقیم بین خدا و انسان تاکید می شود؛ در حالی که در لیبرالیسم، انسان مجزا در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: هدف تربیت، اصول کلی، مواد درسی، روش های تدریس، اسلام، لیبرالیسم
  • داود فیض، نوید شریفی صفحه 465
    هدف
    از آنجا که دو نهاد حوزه و دانشگاه به عنوان مغز متفکر جامعه هستند و وحدت آنها می تواند موجب هم افزایی نیروها و پیشرفت کشور شود، در این تحقیق ابعاد و چگونگی وحدت این دو نهاد با نگاهی جامع و آینده نگر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    روش
    روش تجزیه و تحلیل در این تحقیق روش SWOT است که یکی از روش های معتبر برای تجزیه و تحلیل استراتژیک محسوب می شود.
    یافته ها
    تدوین استراتژی های دستیابی به وحدت حوزه و دانشگاه در قالب چهار گروه استراتژی های SO، WO، ST و WT از یافته های این تحقیق محسوب می شود.
    نتیجه گیری
    وحدت حوزه و دانشگاه امری پویا و مستمر است که در هر مقطع از زمان با توجه به سطح پیشرفت در این حوزه و نیز نیازهای روز جامعه باید مورد تحلیل و برنامه ریزی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حوزه و دانشگاه، وحدت، مدل SWOT
  • مهدی جمشیدی، مجتبی زارعی صفحه 485
    هدف
    هدف این مقاله، تحلیل فرهنگی- انتقادی گفتمانهای چهارگانه سکولاریستی در جنبش دانشجویی متاخر ایران است. در چارچوب این مطالعه، به زمینه ها و علل شکل گیری این گفتمانها، دالها، وزن و عقبه بدنه دانشجویی، غایات و برنامه های عمده و در نهایت، نقد رویکرد راهبردی و ایدئولوژیک آنها پرداخته شده است.
    روش
    روش پژوهش به طور عمده مبتنی بر «مشاهده مستقیم» بوده که با رجوع به برخی منابع مکتوب، تکمیل شده است. سپس، این داده ها در درون برخی از مفاد و مضامین روش «تحلیل گفتمان» گنجانده و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    یافته اصلی مقاله این است که بخشی از جنبش دانشجویی (از جمله دفتر تحکیم وحدت و انجمنهای اسلامی دانشجویان)، از اواخر دهه 60 دچار دگردیسی معرفتی و ایدئولوژیک شده، گفتمانهای سکولاریستی را در جنبش دانشجویی شکل دادند. این گفتمانها خواهان تفوق سیاسی و فرهنگی در دانشگاه و سپس مبارزه چند لایه با انقلاب اسلامی هستند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر ما را به این نتیجه سوق می دهد که به دلیل برخورداری «ایدئولوژی اسلامی» از توان و ظرفیت کافی برای مواجهه فعال نظری و انتقادی با گفتمانهای سکولاریستی و همچنین تولید «علوم انسانی اسلامی»، حاملان و فاعلان «گفتمان اسلامی انقلابی» باید با مجهز ساختن خود به این ایدئولوژی، این «رویارویی فرهنگی» را محقق سازند.
    کلیدواژگان: جنبش دانشجویی، گفتمان سکولاریستی، گفتمان لیبرالیستی، گفتمان مارکسیستی
  • عبدالرضا حاجیلری، جعفر محرمی، غلامحسین ادب صفحه 509
    هدف
    هدف این مقاله، توصیف گروه های مرجع و گرایشهای دانشجویان نسبت به آنان است. لذا به دنبال تبیین و پاسخگویی به چرایی پذیرش یا رد یک کانون و محیط مرجع نیست.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله، روش پیمایشی است. جامعه آماری این طرح، کلیه دانشجویان دانشگاه های دولتی را که در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل می کنند، شامل می شود. این دانشگاه ها مشتمل بر 14 واحد دانشگاهی اند که 11 دانشگاه وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سه دانشگاه وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که خانواده ایرانی هنوز ساختار خود را حفظ کرده و به عنوان مهم ترین مرجع فکری و اجتماعی مورد توجه است. بنابر این، بیش از 80 درصد پاسخگویان، والدین را در حد متوسط به بالا، پاسخگوی نیازهای فکری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود دانسته اند. در مجموع، بیش از 65 درصد دانشجویان، توانمندی اینترنت را در برآورده کردن نیازهای مختلف خود، در حد متوسط به بالا ذکر کرده اند که درصد بسیار قابل توجهی است. یافته های تحقیق، نشان از جایگاه پایین مدیریتهای فرهنگی در بین دانشجویان دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که هنوز هم در جامعه ایرانی، والدین و اعضای خانواده دارای نقش و جایگاهی بی بدیل و منحصر به فرد در عرصه پاسخگویی و تامین نیازهای مختلف افراد به شمار می روند. میزان مراجعه و اعتماد دانشجویان به نظرات دوستان و آشنایان نیز قابل توجه و تامل است.
    کلیدواژگان: گروه مرجع، دانشجو، اساتید
  • محمد جواد رحمانی صفحه 531
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل معرفتی موثر بر پوشش و حجاب اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت صورت گرفت.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که با اعتقاد 4/88 درصد دانشجویان به اصل حجاب اسلامی، 4/79 درصد پوشش اسلامی والدین و الگوهای دینی جامعه بر دانشجویان اثرگذار است. 2/62 درصد جامعه دانشگاهی، تاهل را به عنوان یک عامل تاثیرگذار در حجاب اسلامی قبول دارند. 6/21 درصد، عوامل انتظامی دانشگاه را در رعایت پوشش اسلامی تاثیرگذار می دانند و 55 درصد با اختیار خود از حجاب اسلامی فاصله گرفته اند. نتایج مربوط به تحلیل فرضیه ها نیز حاکی از آن بود که: میان تعریف و کم و کیف اطلاعات دانشجویان از پوشش اسلامی، الگو گیری از خانواده، روش برخورد انتظامات دانشگاه، اختیاری یا اجباری بودن نوع و الگوی پوشش، با رعایت پوشش اسلامی در دانشگاه، رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق می توان استنباط کرد که عوامل معرفتی موثر بر حجاب اسلامی، عوامل اعتقادی و متاثر از جهان بینی اسلامی اند که بر جامعه ایران اسلامی و بر خانواده ها حاکم است و عوامل نظارتی درون دانشگاه، سهمی حداقلی در رعایت حجاب اسلامی دارند.
    کلیدواژگان: معرفت، حجاب، دانشجویان دانشگاه اسلامی واحد مرودشت
|
  • Rahnamaa., Mirzamohammadi, M.H., Safavi, A Page 349
    Objectives
    The basic aim of the present survey is to Study the role of islamicization of knowledge in Islamic training (based on epistemology resources).Four research questions are put forward in this paper: the epistemological resources of knowledge islamicization, the role of islamicization of knowledge in Islamic training (based on epistemological resources), problems and challenges in islamicization of knowledge, strategies and suggestions.
    Method
    The method of the research in descriptive and analysis.
    Results
    The results of the study indicate a relationship between islamicization of knowledge and Islamic training based on four factors of divine revelation, reason, tradition and experience as epistemological resources in knowledge islamicization. Since experience only reveals the facts around its own findings and no more; therefore differs from positivism. Reason and intellectual faculty is an absolute resource; but it also faces limitations and needs to refer to divine revelation to be conformed and flourished. Flourish of mind and servitude, which concludes in divine guidance in Islamic training, is drawn from knowledge islamicization.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the model defined in this paper is against the extremists and negligence in scientific field and develops a scientific and research based outlook. The mentioned moderate scientific approach is far from the middle Ages parochialism view and modern positivism and is in relevance with the real state of the science using Islamic rich recourses such as dynamic individual reasoning in order to Conquest The challenges of islamicization of knowledge.
    Keywords: islamic training, islamicization of knowledge, epistemology, divine revelation, reason, tradition
  • Rezadoostk., Hosseinzadeh, A.H., Mombini, M.A Page 373
    Objectives
    Third world countries are aiming to develop modern sciences rapidly and at the same time confront many challenges and restrictions. The present study aims to indicate the differences between philosophical –epistemic system in Iranian culture and civilization and philosophical –epistemic principals of social sciences as the origin of sociology alfunction in Iran.
    Method
    The method of the survey is quality- documentary.
    Results
    The results of the research indicate the changes of forming the epistemic, philosophical and anthropology principals as the foundation base sole of development of science and sociology in particular.
    Conclusion
    The author of the article concludes that due to the conflicting points in philosophical –epistemic discourse on existence in Iran, human being, social sciences in Iran and related problems; it is necessary to analyses and study the collision and conflicting points.
    Keywords: inefficiencies, sociology, philosophical foundations, conception of universe, epistemology, anthropology
  • Ashrafia., Akhoondi, F Page 401
    Objectives
    The main theme of the article is Pathology of religious education in universities from university student's point of view.
    Method
    The method of the research is descriptive survey using stratifies random sampling. Specific questions are put forward to analyze the effective elements in Pathology of religious education. 20 items questionnaire is distributed among 271 student statistical population.
    Results
    The average of existing situation among students is 3.093 and the average of ideal situation is 4.174 in favor of ideal situation. The calculated t of 32.92 with 270-freedom degree and correlation between the two items declares a significant fact and indicates correspondence between the current and ideal situation.
    Conclusion
    The author of the research concludes the major results of the study as follow: correspondence between content of textbooks and requirements of young. Lack of accountability in fulfilling the present needs of the students. No increase in knowledge of university students. Not applicability of contents. Lack of fit in teaching methods and religious texts. Emphasis on memorization. Unfamiliarity of teachers with modern teaching methods and information technology.
    Keywords: pathology of religious education –content textbooks, teaching method, characteristics of teachers, education system
  • Rashidia., Marashi, M Page 427
    Objectives
    The main goal of the present research is to have a comparative analysis of criteria, ultimate achievements and major principles in pedagogical planning and teaching methods in Islamic training system and liberalism.
    Method
    The method of the survey is analyses- descriptive.
    Results
    The results of the study indicate that the ultimate aim of the training in Islamic system is human perfection and propinquity to god and the ultimate aim of the training in liberalism is to prepare the man for his individual life and membership in society and citizenship. the fundamental principles in Islamic training philosophy included: direct relationship between man and god, general equality, individual responsibility, ratiocination and contemplation, accordance between religion and this world, the necessity of progress and development, inner aspects of human being, freedom,. The fundamental principles in liberalism included: individualism, humanism, secularism, human rationality, equality of dignity (prestige) and respect (inviolability), development and freedom. Criteria and principles in pedagogical planning and teaching methods in Islamic training system are as follow: the content of pedagogical planning are guidance toward healthy life and creates curiosity and pleasure in students. It also trains the students to fulfill the ultimate goals of educational programs and strengthening believes and purification of the soul and encourages the students to think and pay more attention to rationality.
    Conclusion
    The ultimate goal of Islamic training system is leading the human being to perfection and plenitude while the aim in liberal system is successes in life. Islamic training system insists on the direct relation between god and man while liberalism considers man apart from god.
    Keywords: the goal of training, general principles, pedagogical materials, teaching methods, Islam, liberalism
  • Feizd., Sharifi, N Page 465
    Objectives
    The author of the article considers houzeh (seminary) and university as the masterminds of the society. The unity of houzeh (seminary) and university will result in progress and development of the country. The present paper intends to study the aspects of the mentioned subject.
    Method
    The method of the research is SWOT as one of the major ways in strategic analyzing.
    Results
    The results of the research are preparation strategies to gain unity of houzeh (seminary) and university in four strategic groups of SO, WO, ST and WT.
    Conclusion
    The author of the paper concludes unity of houzeh (seminary) and university as a dynamic and continuous subject that should be analyzed according to the needs and characteristics of community.
    Keywords: (seminary) houzeh, university, unity, SWOT model
  • Jamshidim., Zarei, M Page 485
    Objectives
    The author of the article aims to analyze four critical and cultural secular discourses of resent student's movements in Iran: liberal discourse, Marxist discourse, feministic discourse, ethnicity discourse. The present study deals with the fundamentals of the mentioned discourses, the history of their student branches, goals and principals, and at the end of the survey, a critical approach toward them.
    Method
    The main method of the present research is "direct observation" and referring to documentary analytical recourses and discourse analyzes.
    Results
    The results of the article indicate that a part of the student movement- from the ending years of 60 decade- impressed by some of the intellectuals encountered an ideological alteration in epistemology. The mentioned discourses are opposing to Islamic revolution and try to have authority in political and cultural levels of universities.
    Conclusion
    The author of the article believes in the potentials and strength of "Islamic ideology" comparing to secular discourses and insists on the "Islamic generation of sciences". The resent cultural confrontation is between Islamic-revolutionary discourse and secular discourses.
    Keywords: university, student's movement, secular discourse, liberal discourse, marxist discourse
  • Hajilaria., Moharramij., Adab, Gh. Page 509
    Objectives
    The author of the article intends to describe and analyze the sources and attitudes of university students toward them (source groups). Therefore, the paper is not attempting to reject or accept a particular center or source environment.
    Method
    The method of the research is survey method and statistical community included all governmental universities consisting different educational levels from technician, Master of Arts, postgraduate and Ph.D. In addition, included14 divisions and 11 universities related to science, investigation and technology ministry and 3 medical sciences universities related to health, treatment and medical educational ministry.
    Results
    The results of the survey indicate that Iranian family structure is kept safe yet and is considered as the most important social source in our country. Therefore, more than 80% consider their parents as the answering source of their political, social and cultural questions. (Above average level). 65% of students refer to internet as the answering source of their different needs and questions that is considered as a high and significant percent. The results of the research also reveal a weak place for cultural managements among Iranian university students.
    Conclusion
    The paper concludes that parents and members of the family have a unique place and role in answering and fulfilling the needs of persons in Iranian community. The number of referring to friends and relatives and having confidant in them is also significant.
    Keywords: source group, university student, teachers
  • Rahmani, M.J Page 531
    Objectives
    This study aims to investigate the epistemic factors affecting coverage of Islamic veiling (hijab) among students of Marvdasht Islamic Azad University.
    Method
    The research method is survey descriptive.
    Results
    The results of the survey indicate: 88/4% university students believes in Islamic veiling and 79/4% believes that Islamic veiling of parents and social religious patterns are effective. 62/2% of university members believe that marriage is an effective factor in considering Islamic coverage. The effectiveness of obligations by law enforcement agents in developing Islamic veiling is only 21/6% on the other hand only 55% of university students pay little attention to Islamic veiling. The results of analyzing the hypotheses indicate a significant relationship between Islamic veiling in university and students knowledge about subject, family pattern, the methods used by law enforcement agents, obligation or freedom in selecting type and model of coverage of Islamic dress in university.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the knowledge based factors affecting Islamic veiling is derived from theological teachings and Islamic ideology in Iranian Islamic society and families are all affective on Islamic hijab(veiling) and surveillance factors in universities has the minimum rule in regarding the Islamic hijab.
    Keywords: knowledge, hijab, students of marvdasht islamic azad university