فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1391)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین صادقی صفحه 5
    یکی از عوامل اساسی در عدم موفقیت بکارگیری فناوری برای کسب مزیت رقابتی در بنگاه های کشورهای در حال توسعه، عدم آگاهی و شناخت سطح قابلیت های فناورانه بنگاه و استفاده از آنها در جهت مزیت های نسبی است. ارزیابی نیازهای فناورانه، ابزاری است که به منظور تعیین قابلیت های موردنیاز برای اجرای اولویت های فناورانه بکار می رود. ارزیابی نیازهای فناورانه نه تنها حوزه های ضعیف و مشکل ساز بنگاه را شناسایی می کند، بلکه به مزیت های نسبی بنگاه نیز توجه داشته و آنها را مشخص می سازد. در این مقاله سعی داریم با استفاده از مدل ارزیابی نیازهای فناورانه، سطح توانمندی های فناورانه وزارت نیرو را مورد بررسی و تحلیل قراردهیم. این مدل از 9 بعد سطح توانمندی بنگاه را مورد ارزیابی قرار داده و در هر یک وضعیت بنگاه را مشخص نموده و شکاف موجود را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: فناوری، ارزیابی فناوری، مدل ارزیابی نیاز فناورانه
  • محمد ایمان غیاثی، محمدحسین شمس، محسن کیا صفحه 15
    افزایش روزافزون تقاضای انرژی الکتریکی و محدودیت های تولید انرژی با استفاده از سوخت های فسیلی، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را به استفاده از واحدهای تولید پراکنده ترغیب نموده است. با وجود فناوری های متنوع در تولیدات پراکنده، محدودیت در سرمایه-گذاری روی تمام این فناوری ها به دلیل محدودیت در منابع ملی و وجود برخی الزامات برای انواع تولیدات پراکنده امری غیر قابل انکار است؛ از این رو اولویت بندی فناوری های برتر در کشور جهت سرمایه گذاری و همچنین مدیریت منابع مالی و تخصیص میزان مناسبی از منابع مالی به هر فناوری از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود. هدف این مقاله در گام اول ارزیابی عوامل جذابیت فناوری های تولید پراکنده در کشور بوده و در گام بعد اولویت بندی و مدیریت سرمایه در حوزه تولیدات پراکنده است. در این روش پیشنهادی، از تکنیک آنتروپی و روش تحلیل سلسله مراتبی که از روش های تصمیم گیری چند شاخصه است برای مدیریت سرمایه در تولیدات پراکنده استفاده شده است. از مزایای روش آنتروپی آسان نمودن تصمیم گیری برای تصمیم-گیران در حل مسائل بزرگ و در نظر گرفتن عدم قطعیت تصمیم گیران در مسائل است.
    کلیدواژگان: تولید پراکنده، مدیریت سرمایه گذاری، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی، آنتروپی
  • بهلول ابراهیمی، مرتضی رحمانی صفحه 27
    استفاده روز افزون از سوخت های فسیلی، افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، افزایش قیمت محصولات نفتی، افزایش صنعتی سازی دنیا و کاهش ذخایر موجود این سوخت ها باعث شده تا دانشمندان به دنبال یافتن سوختی مناسب برای جایگزین نمودن سوخت های فسیلی باشند. سوخت های گیاهی به خاطر منابع زیاد و تجدیدپذیر بودن منابع و کاهش آلودگی، جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی عنوان شده اند. در این راستا، بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشور برزیل و آمریکا به صورت عمده در حال تولید و استفاده از این سوخت ها هستند و اکثر کشورهای دنیا برای تولید و استفاده از این سوخت ها برنامه ریزی و هدفگذاری نموده اند. البته تولید و استفاده از سوخت های گیاهی در مقایسه با سوخت های فسیلی مزایا، معایب و پیامدهای مختلفی به همراه دارد. در این مقاله، ضرورت توجه به تولید و استفاده از این سوخت ها به همراه مزایا و معایب و پیامدهای مختلف آن مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت، با بیان ضرورت و اهمیت تولید و استفاده از این سوخت ها، معیارهای مختلف برای مقایسه این دو سوخت در جهت برنامه ریزی و هدفگذاری برای تولید و استفاده از این سوخت-ها مشخص شده اند. با توجه به وجود معیارهای مختلف جهت مقایسه ی این دو سوخت و گزینه های مختلف جهت هدفگذاری، ضرورت دارد که از تکنیک-های تصمیم گیری چندمعیاره برای مقایسه این دو نوع سوخت استفاده شود تا هدفگذاری مناسبی برای کشورهایی که در این زمینه به طور جدی برنامه ریزی نکرده اند (ازجمله ایران) انجام شود.
    کلیدواژگان: سوخت های گیاهی، سوخت های فسیلی، پیامدهای سوخت های گیاهی، تصمیم گیری چندمعیاره
  • فردیس نخعی، مالک نادری، مهدی ایران نژاد صفحه 39
    در این مقاله به تحلیل جریان تولید مواد و مصرف انرژی در صنایع معدنی آهن و فولاد در مقیاس جهانی، پرداخته می شود. این تحلیل ها نشان می دهد که تولید کنسانتره آهن جهان از 274 میلیون تن در سال 1950 به 3000 میلیون تن در سال 2012 افزایش یافته است و در زمان مشابه تولید فولاد جهان از 207 به 1540 میلیون تن رسیده است. از آنجایی که میزان تولید در صنایع معدنی و فولاد سازی به شدت رو به افزایش است، لذا صرفه جویی کم در مصرف انرژی می تواند در کل ذخیره انرژی بسیار زیادی را شامل شود. ذخیره انرژی و کاهش گازهای آلاینده موضوع تحقیقاتی بسیاری از مقالات بوده است ولی مطالعات انجام گرفته، محدود به اطلاعات کلی و کلیشه ای بوده و در سطح فرآیندی دارای ضعف هستند. در این مطالعه، ابتدا میزان ذخایر، تولید کنسانتره آهن و فولاد در جهان مورد بررسی قرار می گیرد، سپس به تحلیل میزان انرژی مصرفی در صنایع معدنی و فولاد به طور مجزا پرداخته می شود. در نهایت پیشنهادهایی برای کاهش مصرف انرژی در مراحل مختلف تولید بیان می شود. بالاترین سهم انرژی مصرفی در فرآیند معدن کاری مربوط به فرآیند آسیاکنی (40 درصد) و انتقال مواد (در حدود 17 درصد) است. از آنجایی که چین بزرگترین تولید کننده فولاد در جهان (46 درصد فولاد جهان) و یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی و تولید کننده آلودگی است، در این مقاله به صورت موردی بررسی می گردد. بررسی نتایج نشان داد در سال 2007 با بکارگیری فناوری های جدید، انرژی مصرفی کل، آب تازه و انتشار دی اکسید گوگرد به ازای هر تن فولاد 8، 24 و 5/4درصد در مقایسه با سال 2005، کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان داد که انرژی مصرفی برای کوره های دمشی 5/2 برابر انرژی مصرفی در کوره های قوس الکتریکی (100 درصد قراضه) است.
    کلیدواژگان: جریان تولید مواد، مصرف انرژی، آهن، فولاد، کوره، های دمشی، کوره قوس الکتریکی
  • عاطفه عجمی، ملیحه رنجبران، محسن بنجخی صفحه 51
    با پیشرفت فناوری نیاز انسان به اندازه گیری های دقیق ابعادی گسترش یافته است به نحوی که امروزه اندازه گیری دقیق ابعاد قطعات یکی از بخش های مهم در فرآیند تولید، ساخت و کنترل کیفیت محصولات بشمار می رود. می توان گفت که در صنایع امروز، سیستم های اندازه گیری صنعتی بخشی از سامانه های هوشمند کنترل هستند که با دقت بالایی پارامترهای تعیین شده را اندازه گیری و مانیتور می کنند. در بین روش های اندازه گیری، روش های اندازه گیری تماسی مانند استفاده از کولیس و میکرومتر، روش هایی زمان بر و گاهی مخرب بوده و امکان استفاده از آنها در خط تولید قطعات وجود ندارد. در این مقاله، فناوری ساخت میکرومتر اپتیکی دیجیتال به عنوان یک روش غیرتماسی و غیرمخرب به منظور اندازه گیری دقیق و بلادرنگ در سیستم های اتوماسیون صنعتی مورد بررسی قرار گرفته است.در این مقاله، با تغییر المان های مورد استفاده در سیستم های اپتیکی رایج، از جمله جایگزینی لیزر با LED، تغییر سیستم اپتیکی فرستنده و گیرنده نور، استفاده از آشکارسازهای ماتریسی و استفاده از روش های مناسب پردازش سیگنال، گامی در جهت رفع معایب سیستم های لیزری برداشته شده است. در این مقاله، فناوری ساخت میکرومتر دیجیتال بر پایه استفاده از فناوری های پیشرفته معرفی شده است. این میکرومتر اپتیکی دیجیتال که برای اولین بار در ایران ساخته شده، قابلیت اندازه گیری ابعاد اجسام را با دقت 4± میکرومتر دارد. همچنین با توجه به قابلیت اندازه گیری بلادرنگ ابعاد قطعات و ارسال سیگنال بازخورد می تواند به منظور کنترل خط تولید مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر آن، قابلیت نمایش مقطع جسم در حال اندازه گیری و هم چنین قابلیت ذخیره سازی اندازه گیری ها نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: ابزار دقیق اندازه گیری، فناوری ساخت، روش های اپتیکی، میکرومتر اپتیکی
  • رضا بندریان، احمد قضاتلو، مهدی بندریان صفحه 59
    سازمان های پژوهش و فناوری به منظور ایفای ماموریت خود باید رقابت پذیر، مشتری گرا و هزینه اثربخش باشند که این نیازمند اتخاذ رویکردهای راهبردی در مدیریت این سازمان هاست. با افزایش شدت رقابت جهانی، سازمان های پژوهش و فناوری نیازمند تقویت مدیریت راهبردی خود به منظور تبدیل شدن به سازمان های موثر، کارآمد و هدف گرا برای توسعه فناوری و نوآوری فناورانه هستند. در چارچوب مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری، مدل های معدودی برای مدیریت راهبردی سازمان های پژوهش و فناوری توسعه یافته است که هریک از آنها ویژگی ها و رویکرد خاص خود را دارد. این مقاله به بررسی مدل های مختلف توسعه یافته برای مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری می پردازد و در نهایت پس از جمع بندی، به چند توصیه مدیریتی اشاره می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری، سازمان های پژوهش و فناوری، مدل های مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری، راهبرد پژوهش و فناوری
  • رضا سلامی، مرتضی خانی، علی صفاری دربرزی صفحه 73
    آینده نگاری به عنوان یک ابزار تحلیلی-چشم اندازی متمایز، توسعه پیدا کرده است: این ابزار، آینده های آلترناتیو از فیلدهای (رشته های) مختلف ذینفع را مورد توجه قرار می دهد و بدین ترتیب به فرآیندهای تصمیم گیری در سطوح مختلف کمک می نماید. این مقاله چشم اندازهای مختلف ارزیابی آینده پژوهی را در نظر می گیرد و از طریق برقراری نگاشت بین این چشم اندازها، با کارکردهای سیاستی آینده پژوهی، چارچوبی را برای شناسایی و اولویت بندی متغیرهای موثر بر ابعاد یک پروژه آینده پژوهی در حوزه تحقیقات ناجا ارائه می کند.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، ابعاد آینده نگاری، ناجا، تاپسیس فازی
|
  • A. Sadeghi Page 5
    One of the key factors of the failure of employing technology to gain competitive advantage in the developing countries firms is the lack of knowledge and understanding of the firm technological capabilities level and using them in the direction of relative advantages. Technological needs assessment is a tool used for determining the required capabilities to implement technological priorities. Technological assessment not only identifies the weak and problematic areas of the firm، but also takes relative advantages of the firm into consideration and defines them. In this paper، it is tried to study and analyze technological capabilities level of the Ministry of Energy using technological needs assessment model. This model has evaluated the capability level of the firm from 9 aspects، and has determined the firm status in each of them. Finally، in order to reduce the existing gap some suggestions are offered.
    Keywords: Technology, technological capabilities, Technology Need Assessment (TNA)
  • M. I. Ghiasi, M. H. Shams, M. Kia Page 15
    Distributed generation has recently become a common source of energy because of spreading of big cities، high cost of installing new power networks، placement issues and many other problems. There are various technologies in distributed generation but due to limitations in national resources and other obligations، setting an order of precedence for these technologies is of high importance the purpose of this paper is to analyze the appeal of distributed generation (DG) technologies assuming energy subsidies have been stopped by the government. This is a subject of multi-criteria decision making which could be solved by various decision techniques. Analytic hierarchy process is employed in this paper، regarding its advantages، to analyze and prioritize the distributed generation. Entropy analytic hierarchy process is used for uncertain viewpoints of decision makers. Results of the research show that this method is a useful and effective tool for considering uncertainty in MCDM problems.
    Keywords: Distributed generation (DG), asset management, multi, criteria decision making (MCDM), entropy analytic hierarchy process (EAHP)
  • B. Ebrahimi, M. Rahmani Page 27
    Increasing use of fossil fuels، greenhouse gas emissions increase، the rise of oil prices، world industrialization growth، and the reduction of the present fuel resources have led scientist to look for their alternatives. The huge، renewable biofuels resources with less pollution are considered as the viable ones. In this regard، many countries such as U. S. A. and Brazil are mainly producing and using these fuels now، and many others have planned and set targets to do so. Of course، the production and use of these fuels compared to fossil ones have several advantages، disadvantages and outcomes. In this paper، the necessity of paying attention to the production، and the use of these fuels are discussed along with the advantages، disadvantages، and their consequences. Finally، by explaining the necessity and importance of the production and the use of these fuels، various criteria are specified for comparing these two kinds of fuels in planning and goal setting in this respect. Considering the presence of different criteria for comparison، and different options for goal setting، it is necessary to use the Multi Criteria Decision Making (MCDM) techniques to compare these two fuels in order to set the suitable target for the countries (including Iran) which have not planned in this area seriously.
    Keywords: Biofuels, fossil fuels, biofuels issues, Multi Criteria Decision Making (MCDM)
  • F. Nakhaei, M. Naderi, M. Irannejad Page 39
    This paper reports on Material flow analysis and energy consumption in the world iron ore and steel industries. These analyses imply that the production of world iron ore has increased from 274 million tons in 1950 to 3000 million tons in the year 2012. The production of world steel also has been raised from 207 to 1540 million tons at the same time. Since the rate of production in mining and steel industries is on the rise، reducing of energy consumption can lead to a large proportion of energy. It should be noted that many studies have been worked on saving energy and the reduction of polluted gases; however، the previous studies were restricted to the cliché information and had some drawbacks in the procedural level. In this study، first، world’s resources of iron ore، iron and steel production were studied. Second، the consumption energy in the mining and steel industries were separately analyzed. Finally، some suggestions for the reduction of energy consumption in different stages were made. The highest proportion of consumption energy in mining procedure is related to grinding process (40%) and material transformation (about 17%). Since china is the largest country producing steel and is one of the biggest energy consumers and pollution makers in the world، it was studied in the current paper. The findings of the study revealed that due to the use of recent technologies in 2007، the overall energy consumption، the fresh water consumption and the total emission of SO2، declined per ton of steel by about 8%، 24% and 4. 5% respectively، when compared with that in 2005. Also، the results have shown that the energy consumption of blast furnace is 2. 5 times the energy used by electric arc one.
    Keywords: Material flow analysis, energy consumption, iron ore, steel, blast furnace, electric arc furnace
  • A. Ajami, M. Ranjbaran, M. Bonjakhi Page 51
    The increased quality demands on industrial equipment have resulted in more and more production lines of factories being equipped with precise measurement tools. It would provide feedback to help the user monitor and control the line. This could be a part of control techniques which is used in intelligent control systems. Numbers of methods are available to quantify exterior size of objects: contact and noncontact. Non-contact measurement technologies designed to improve product quality as they avoid possible surface damage that can be caused upon contact. In this paper، we have studied the fabrication technology of a digital optical micrometer as a noncontact and nondestructive technique. In this way، inspection cycle times are faster and the measure value is more accurate for each new part inspected. Furthermore، it allows for the possibility of 100% automated inspection. Through this experience، using of high power LEDs as a substitute for lasers besides modifying the optical transmitter and receiver units، utilizing of matrix detectors and special signal processing techniques، have improved the features of the optical micrometer. The characteristics of the optical micrometer include ±4μm precision، fast sampling rate، ease of operation، reduced human error and capability to be interfaced with computer systems for data processing in automated systems.
    Keywords: Precision measurement instrumentation, fabrication technology, optical methods, optical micrometer
  • R. Bandarian, A. Ghozatlu, M. Bandarian Page 59
    Research and Technology Organizations (RTOs) should be competitive، customer oriented and cost-effective، which require adopting strategic approach in the management of these organizations in order to carry out their mission. By increasing the global competition، RTOs need to strengthen their strategic management in order to become effective، efficient and goal directed organizations for technology development and technological innovation. A few models have been developed in the framework of strategic management of RTOs، each of them has its specific approach and characteristics. In this article، different developed models in this respect are studied، and finally a few managerial suggestions are pointed out.
    Keywords: Strategic R, T Management, Research, Technology Organizations, models of Strategic R, T Management, Research, Technology Strategy
  • R. Salami, M. Khani, A. Safari Darberazi Page 73
    Foresight activity and in particular technology foresight has become an analytical tool and the distinctive vision that gives consideration to the various future alternative fields in order to assist decision-making processes at all levels. This paper considers the different perspectives of evaluating foresight by establishing a road map of them and their interactions with the various future policy functions. Then، it tries to propose a policy framework to identify and prioritize the influencing factors involving in NAJA’s research foresight projects.
    Keywords: foresight, foresight dimensions, Naja, fuzzy TOPSIS