فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 8 (پاییز 1391)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 8 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن بهزادی*، ایرج راد صفحه 9
    تاریخ فرهنگی خراسان، همواره با فراز و نشیب های بسیاری همراه بوده؛ لیکن نقطه عطف آن را باید هجوم قوم مغول به این سرزمین دانست. با روی کارآمدن تیموریان، خطه خراسان بزرگ به عنوان مرکز حکومت تیموریان، پس از گذران دوران سیاه سلطه مغول، آرامش و شکوهی نسبی به خود می دید که این امر زمینه توسعه های همه جانبه، از جمله توسعه فرهنگی و هنری را در این خطه فراهم کرد. از این رو یکی از دوران بانشاط به لحاظ فرهنگی در تاریخ خراسان محسوب می شود. در این مقاله، کوشیدیم اوضاع فرهنگی خراسان دوره تیموری با تاکید بر گسترش کتابخانه ها به عنوان جلوه ای از فرهنگ کهن این سرزمین، ارائه شود. در این راستا، ضمن بیان دسته بندی انواع کتابخانه های موجود در خراسان بزرگ در عهد تیموریان، به برخی از مهمترین آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، تیموریان، کتاب، کتابخانه، وضعیت فرهنگی
  • علیرضا روحی صفحه 23
    کرامیه از مهمترین مذاهب اسلامی است که پایه گذار آن محمد بن کرام (در گذشته به سال 255ق) می باشد. این فرقه در کوتاه مدت، در مناطق وسیعی از جهان اسلام گسترش یافت. مهمترین منطقه نفوذ کرامیه، خراسان بزرگ و به ویژه شهرهای نیشابور و هرات و برخی شهرهای ماوراء النهر بود. همچنین، بیت المقدس که مدفن او در آنجا قرار داشت و نیز شام، از مناطق تحت نفوذ کرامیه گردیدند. از عوامل گسترش کرامیه، توجه به زهد و تصوف و عزلت نشینی در خانقاه بود. تبلیغات پیروان این فرقه، باعث شد تا اسلام در مناطقی از ماوراء النهر و خراسان که تا آن زمان، نفوذ نیافته بود، گسترش یابد. نفوذ کرامیه در بین حاکمان غزنوی و غوری، عاملی شد تا برای مدت کوتاهی، قدرت سیاسی را به دست گیرند. از مهمترین پیروان این فرقه، خاندان ابن هیصم بودند.
    در کتابهای ملل و نحل، فرقه هایی منشعب از کرامیه ذکر شده اند از زمان حیات محمد بن کرام، نویسندگان مسلمان شروع به ردیه نویسی بر ضد او نموده و انواع اتهامات مختلف را به آنها وارد کردند. از اندیشه و عقاید آنها مطالب فراوانی در منابع ملل و نحل و آثار کهن تاریخی و کلامی آمده است که عمدتا در مخالفت و دشمنی با آنها نوشته شده است.
    کرامیان خانقاه هایی در جوزجان، ختل، فرغانه، مرو، سمرقند و نیشابور پایه گذاری نمودند که از مهمترین مراکز تبلیغی شان به حساب می آمد. از نیمه دوم قرن پنجم، ضعف کرامیان شروع شده و با ورود سلجوقیان به خراسان، در مضیقه شدیدی قرار گرفته و به تدریج، تحت تاثیر سایر فرق قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کرامیه، محمد بن کرام، زهد، عقاید، غزنویان، هرات
  • امید شیوا* صفحه 39
    در این مقاله و گفتار برآنیم تا از دیدگاه فردوسی و کتاب شاهنامه جایگاه خراسان بزرگ را بیابیم و آن را در تطابقی تاریخی با مرزهای کنونی در ایران و ماورای ایران به بحث گذاریم. در این مرزو بوم که آن را خراسان نامیده اند نژادها و گونه هایی بودند که گاه از خون و تبار آریایی و گاه از اختلاط با نژادهای گوناگون هم جوار رشد کرده اند و در تلفیقی از این دو، آداب، رسوم، فرهنگ و تاریخ اسطوره ای ایران زمین پدیدار گشته است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، خراسان بزرگ، ایران، ماوراء النهر، آداب و رسوم، فرهنگ، تاریخ، ساسانیان، اسطوره، آرش، توران و اوستا
  • کوروش صالحی*، راضیه فرستاده صفحه 51
    آب و هوای خشک و نیمه خشک برخی از نواحی ایران، مبنای اندیشه تامیل آب قابل شرب و شیرین در ایرانیان گشت که ساخت آب انبار یکی از مظاهر این اندیشه بود. آب انبارها در سراسر مسیرهای تجاری در کنار کاروان سراها برای رفع تشنگی مسافران و داخل شهرها برای رفع نیاز طلاب و زائران و شهروندان به تعداد بسیاری در طول تاریخ، به خصوص در سده های اخیر، ساخته شده اند. سعی افراد خیر، به این منظور بود که آب انبارها را در کنار حسینیه ها و بازارها و مساجد بسازند. بدین گونه این اثر معماری بهترین و راحت ترین شیوه برای دسترسی به آب بوده است. آب انبار با معماری شایان توجه علاوه بر ایجاد منظره ای زیبا و دلکش، در شهرهای حاشیه کویری و شمالی ایران منبع تامین کننده آبی خنک در ایام کم آبی به حساب می آمد؛ به طوری که هر یک از اجزای آن در این امر نقش بسزایی داشته اند. آب انبار از قسمت های مختلفی تشکیل شده است و از قنات و کوه و بند، آب مورد نیاز را به آن انتقال می دادند. به تبعیت از این اوضاع و شرایط، در شهرستان های بیرجند، یزد، کرمان و قزوین به دلیل کمبود نعمت آب، ساخت آب انبار همراه با سنت وقف، در بین اهالی بومی رواج گرفت.
    کلیدواژگان: آب انبار، معماری، بیرجند، قهستان، خراسان جنوبی
  • علیرضا کشوردوست* صفحه 65
    خراسان بزرگ دیاری است دیرین. دیاری که از دیرین روزگاران در تاریخ ایران نقشی ویژه داشته است؛ از زمانی که آریاییان به بالاترین جایش در شمال آمدند و نخستین باشند گاه آریاییان را در این سوی جهان پدید آوردند و پس از زمانی ماندن در آنجا، راهی ایران و هند شدند تا آنگاه که پارت های باشنده در آن، یونیانیان را راندند و ایران را از آن ایرانی کردند.
    خراسان بزرگ در سده های نخستین اسلامی، پایگاه پدیدآمدن فرهنگ و زبان نوین پارسی شد. نخستین زنجیره شاهی ایران پس از اسلام را طاهریان خراسانی ساختند و در پی آنان، سامانیان خراسانی بر پهنه ای گسترده دست یافتند.
    خراسان در سده های نخستین، خاک ریز تازش و چپاول ترک ها و ترکمانان و مغول ها بود و پس از دوران مغول، هراسی دیگر را آزمود و اندک اندک سست شد. نادرشاه برخاسته از خراسان، چندی بر آن و ایران فرمان راند، ولی از آن پس زمینه پاره پاره شدن آن فراهم شد و دو پیمان پاریش و آخال از گستره آن کاست.
    خراسان، فردوسی، رودکی، ناصر خسرو، ابوریحان، بوعلی سینا و ده ها و صدها تن از دیگر بازرگان ایران زمین را به ایران جهان تقدیم کرد. خراسان در تاریخ ایران، دیاری بس بزرگ است.
    روش این پژوهش، به گونه توصیفی تحلیلی است و کوشش شده است تا با بهره گیری از نقشه، روند دیگرگونی های این جایگاه وزین، بهینه تر تحلیل شود.
    در این مقاله، در کنار پرداختن به جغرافی و تاریخ خراسان بزرگ، کوشش شده است تحلیلی پیرامون چرایی های بزرگی آن پرداخته شود و روندهای دگرگونی های آن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بلخ، خراسان بزرگ، مرو، هرات
  • افشین متقی *، مصطفی رشیدی صفحه 79
    حدود 250 سال از تاریخ شکل گیری افغانستان به عنوان کشور می گذرد، اما ساختار جغرافیایی این کشور و محیط ژئوپلیتیکی آن، همواره مانع از استقرار نظامی با حاکمیت پایدار شده است. از همان ابتدا، در طرفی عوامل خارجی و در طرف دیگر عوامل داخلی، دولت ها، جریان ها و افرادی که در فکر توسعه، ملت سازی، انسجام و شکل گیری دولت ملت در افغانستان بودند را دچار مشکل کرده و در بسیاری مواقع، سبب نابودی و اضمحلال آنها شده است. در برابر این ناکامی ها، قوم گرایی و قبیله گرایی و توسعه نیافتگی و شکاف اجتماعی سیاسی به موضوع اصلی در افغانستان تبدیل شده است. شاید بتوان گفت آنچه امروزه افغانستان را در منطقه و جهان معرفی می کند. مسئله به اصطلاح «اسلام گرایی افراطی» یا «بنیادگرایی دینی» یا «اسلام طالبانی» است. این نوع اندیشه، ریشه در همین جغرافیای خاص افغانستان و سیاست های متاثر از آن دارد؛ از این رو سعی داریم در این پژوهش، زمینه های ژئوپلیتیکی شکل گیری و گشترش طالبان در کشور افغانستان را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم. برای رسیدن به این هدف نیازمند یافتن پاسخی برای این پرسش اساسی هستیم که کدام عوامل ژئوپلیتیکی و چگونه زمینه های شکل گیری و گسترش طالبان در کشور افغانستان را فراهم می کند؟ این مقاله به شیوه ای توصیفی تحلیلی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، دیوبندی، زمینه های ژئوپلیتیکی، سلفی، طالبان
|
  • Hassan Behzadi*, Iraj Radad Page 9
    Khorasan cultural history has always been associated with many ups and downs, but the Mongolian invasion to this territory should be considered as its turning point. With the rise of the Timurids, the Greater Khorasan, their government center, experienced relative peace and glory after the dark period of the Mongolian domination. It provided the necessary context for comprehensive developments including cultural and artistic development in this territory, hence it could be considered as one of the lively periods in Khorasan’s cultural history. This paper has tried to present a clear picture of Khorasan’s cultural situation in the Timurids era with emphasis on the developments of libraries as an expression of the ancient culture of this land. In this regard, during the classification of types of libraries in the Greater Khorasan in the Timurid era, some of the most important of them are mentioned.
    Keywords: Greater Khorasan, the Timurids, cultural situation, library, book
  • Ali Reza Roohi * Page 23
    Kramie is one of the most important religins in Islam which Mohammad bin Karram (died in 255 AH) is its founder.This sect of Islam began to spread in large areas at a short time. The most important zone of Kramie influnce was Greater Khorasan and especially Nishapur and Herat and some cities of Transoxiana. Also, his tomb in Jeruselam and Syria was under the influence of Kramie.The asceticism, mysticism and ascetic withdrawal of the convent were expansion factors of Kramie.The followers propaganda of this sect caused the spread Islam in the areas of Transoxiana and Khorasan which had not spread until that time. Kramie influence among the rulers Ghaznavi and Ghori was a factor to getting political gain for a short time. Family of Mohammad shah and Ibn Heisam were the most important of the followers in this sect. Sects are derived from aforementioned Kramie in books of Nations and Nahl. Muslim writers began to write refutation and charges against Mohammad bin Karram, from his life time. Lot of contents about their thoughts and ideas in Nations and Nahl resources, also ancient historical and theological works have been obtained which are mostly writtern in opposition and enmity with them. Kramie founded the monastery in Jowzajan, Khtl, Fergana, Merv, Samarkand and Nishapur which was an important center of their propaganda. The second half of the fifth century began with the arrival of Seljuks to Khorasan and Kramie weakness. They were in severe hardship and gradually were influenced by other sects.
    Keywords: Kramie, Mohammad bin Karram, piety, beliefs, Ghaznavids, Herat
  • Omid Shiva* Page 39
    In this research, we intend to find the position of Greater Khorasan by Ferdowsi `s views in Shahnameh; also we discuss it in historical accordance with the current borders of Iran and beyond Iran. In this land which is called Khorasan, races and species were grown of Aryan desent or mixing with neighboring different races. The traditions, customs, culture and mythic history of Iran has emerged in combinatin of these two cases.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Greater Khorasan, Iran, Transoxania, traditions, customs, culture, history, Sasanian
  • Kurosh Salehi*, Razie Ferestadeh Page 51
    Arid and semi-arid weather in some parts of Iran led the Iranian to think about supply drinking and fresh water. Construction of water storage was one of the manifestations of this idea. Many water storages have been built to satisfy thirst of travelers throughout trade route besides caravansaraas and eliminate the need of students, pilgrims and citizens in the cities throughout history (especially in recent centuries). Philanthropists tried to build water storages besides the Husayniyyahs, markets and mosques. So this architecture has been the best and most convenient way of the access to water. In addition to creating a beautiful and attractive landscape in the desert cities and North of Iran, water storages with remarkable architecture were supplier of cooling water during dehydration; so that each of its parts had a significant role. Water storage is composed of different parts, therefore water was transferred to it from aqueduct and mountain. Following these conditions and due to lack of water favors, construction of water storage was encouraged along with endowed tradition among local people at Birjand, Yazd, Kerman and Qazvin.
    Keywords: water storage, architecture, Birjand, Quhistan, southern Khorasan
  • Alireza Keshvardoost* Page 65
    The greater Khorasan is a vast ancient region. It is an area with a great historical role in Iran, from ancient time. From the time that Aryan came to the top northern part of it and created the first Aryan settler of this part of the world and after a period of time that they came to Iran and India and to the time that they pushed out Parthian settlers to Greece and made Iran just as Iranian home to live. The greater Khorasan became a base in creation of Persian new culture and language in early Islamic centuries. The first Persian dynastic after Islam was Khorasanian Tahirides dynastic and following that Khorasanian Samanides made a very vast territory in there. Khorasan was the first arena for the raid and pillage of Turks, Turkmen and Mongols and after Mongols it experienced another fear and became weak step by step. Although it ruled on Iran for a while at the time of Nadir the King who had raised from there, but after that it was divided into several parts and the two Paris and Akhal treaties made it smaller. Khorasan has presented Ferdowsi, Rudaki, Nasir Khusraw, Abu Rayhan, Avicenna and tens and hundreds of famous people to Iran and the world. Khorasan is a very vast region in the history of Iran and the world as well. This study is a descriptive-analytical research and by means of maps, it tries to do a better analysis and shows the changes of this significant base. Paying attention to Geography and History of the greater Khorasan, this study is going to analyze the reasons of its vastness and the trends of its changes.
    Keywords: The Greater Khorasan – Marv – Herat_Balkh
  • Afshin Motaghi*, Mostafa Rashidi Page 79
    Afghanistan was formed around 250 years ago as an independent country, but the geographical structure of this country and its geopolitical environment has always prevented the establishment of a stable government in the country. From the very beginning of its history, the external factors on one hand and the internal factors on the other hand have always challenged the states, trends, and all individuals who intended to develop, Nation-building، Solidarity, and the formation of the nation-state in Afghanistan and in the most cases, such internal and external factors and forces have made the mentioned trends destructed and disappeared. Against these sorts of the failures, one can observe the extension of ethnocentrism، underdevelopment, and socio-political gaps in Afghanistan. Perhaps the most prominent element that represents the Afghanistan in the region and the world is so-called Extremist Islamism, or Religious Fundamentalism or Taliban Islam. This type of the thoughts roots in the exclusive geography of Afghanistan and its subsequent policies. In this research we are going to study and analyze the geopolitical backgrounds of the formation and extension of Taliban in Afghanistan. To meet such a goal, we have to answer the following question: "what geopolitical factors preparing the grounds for the formation and extension of Taliban in Afghanistan, and how? " This research is a descriptive-analytical study.
    Keywords: Geopolitical Backgrounds, Afghanistan, Taliban, Deobandi, Salafi