فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 17 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 17 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا اشتری تفرشی صفحه 7
    جغرافیای تاریخی و جنبه های مختلف حیات اقتصادی، از جمله زمینه-های مطالعات تاریخیی هستند که می توان آن ها را در یک جغرافیای خاص و در ارتباط با جغرافیای تاریخی مناطق مختلف مورد بررسی قرار داد و به عنوان مثال، تاثیر عوامل جغرافیایی بر اقتصاد هر منطقه را مطالعه کرد. هرچند خلا مدارک و اسناد بایگانی و آماری در ادوار مهمی از تاریخ ایران، مثلا در سده های نخستین و میانی تمدن اسلامی، به وضوح دیده می شود و این امر ضعفی مهم در پژوهش های تاریخ اقتصادی و جغرافیای تاریخی مناطق مختلف ایران، مانند دینور، به شمار می رود، این پژوهش می کوشد با بررسی بیشترین اطلاعات موجود در منابع و پژوهش های تاریخی و جغرافیایی در باب شهر و ناحیه دینور، با تحلیل این اطلاعات، به تصویری مطلوب از جغرافیای تاریخی دینور دست یابد و وجه بارز تاریخ اقتصادی این ناحیه را، به ویژه در ارتباط با ویژگی های جغرافیایی آن، مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، اقتصاد، شهر، ناحیه، دینور، جبال
  • غلامعلی پاشازاده صفحه 27
    احمد جودت پاشا، مورخ، حقوق دان و دولتمرد عثمانی در سده نوزدهم میلادی بود. او به دنبال گسترش اصلاحات به سبک غربی در عثمانی، سر منشا تحول در تاریخنگاری عثمانی شد، وی، از یک سو، با به کارگیری روش و بینشی جدید، تاریخ نگاری نوین عثمانی را بنیان نهاد، و از سوی دیگر، با قرار دادن مفهوم دولت به عنوان محور تاریخ نگاری، مبانی نظری اندیشه سیاسی خود را در ضمن تاریخ نگاری به قلم آورد و در تدوین مبانی نظری اندیشه سیاسی خود، از مبانی نظری دولت و حکومت در اسلام و غرب همزمان بهره برد. نحوه استفاده همزمان جودت پاشا از اندیشه سیاسی غربی و اسلامی در مبانی نظری اندیشه سیاسی، مسئله پژوهش حاضر است که با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از آثار جودت پاشا و منابع تاریخی آن زمان مورد بررسی قرار گرفته و به پرسش زیر پاسخ داده شده است: جودت پاشا چه پیوندی میان مبانی نظری اسلامی و غربی در مورد منشاء دولت برقرار کرده است؟
    کلیدواژگان: جودت پاشا، تاریخ نگاری، اندیشه سیاسی، عثمانی، سده نوزدهم میلادی
  • داریوش رحمانیان، سید مقداد نبوی رضوی صفحه 47
    در این مقاله، تاثیر شیخ هادی نجم آبادی در برپایی نظام مشروطیت در ایران، بررسی شده است. وی، پیش از وقوع حوادث مشروطه خواهی درگذشت؛ اما کسانی که محضرش را درک کرده بودند، با بهره گیری از آموزه هایش، تکاپوهایی بنیادین در آن حرکت مهم تاریخی انجام دادند. سهم شیخ هادی نجم آبادی در انقلاب مشروطیت ایران با شناخت آنان معنا پیدا می کند.
    کلیدواژگان: شیخ هادی نجم آبادی، جنبش مشروطیت ایران، تکاپوگران مشروطه خواه
  • علی سالاری شادی، محمد خرم کشاورز صفحه 67
    خلافت عباسی در عهد متوکل همچنان دورنمایی از قدرت و اقتدار را در اختیار خویش داشت. در عصر وی به جریان اعتزال خاتمه داده شد، جریانی که مورد حمایت متعصبانه سه خلیفه پیشین بود. متوکل با دوری از آن، چالشی را از سر راه خلافت برداشت؛ اما چالش قدرت روز افزون ترکان که ریشه در عصر معتصم داشتند، نیرو گرفت. آن ها در به قدرت رساندن متوکل بی تاثیر نبودند؛ اما وی نتوانست قدرت آنان را مهار کند و بدین گونه جان بر سر این راه نهاد. در چنین فضایی، قاتلان وی، از جمله منتصر، برای توجیه قتل او و تبرئه خود، به اقدام های تبلیغی - توجیهی علیه متوکل دست زدند و او را ناصبی جلوه دادند؛ در حالی که رفتار وی با علویان عصر، این اتهام را تایید نمی کند. در این مقاله، نویسنده تلاش دارد با اتکاء به منابع اصلی و متقدم به بررسی و تحلیلی تصحیح گونه ازجوانب مختلف رفتار متوکل با علویان بپردازد و دو روایت متضاد را که حاکی از مناسبات حسنه و یا پر تنش او با علویان است، به نقد و ارزیابی بکشاند، تا معلوم شود که واقعیت در کدامین دسته از این روایات نهفته است.
    کلیدواژگان: خلافت عباسی، متوکل، منتصر، علویان، یعقوبی، طبری
  • بدرالسادات علیزاده مقدم صفحه 93
    در دوره صفویه برخی از خاندان ها به دلایل مختلف از ایران به سرزمین های مجاور، از جمله هندوستان، مهاجرت کردند. مهاجرت این خاندان ها تاثیرات عمیقی بر حیات سیاسی و فرهنگی این کشورها به-جا گذاشت. از جمله این خاندان ها، خاندان طهرانی بود که در دوره صفویه به هندوستان مهاجرت کردند. خدمات این خاندان به سلسله تیموریان هند از دوره اکبرشاه(963-1014ه‍.ق) آغاز و در دوره پادشاهی فرزندش جهانگیر(1014-1036ه‍.ق) به اوج خود رسید؛ چنان که در این دوره غیاث الدین طهرانی و دو فرزندش مهرالنساءبیگم و ابوالحسن خان، عناوین مهمی چون اعتمادالدوله، ملکه و خان سامانی را به خود اختصاص دادند و در جریان سیاست داخلی و خارجی تیموریان هند نقش فعالی ایفاء کردند. این مقاله بر آن است که ضمن نگاهی به پیشینه این خاندان در دوره صفویه، با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی جایگاه و تاثیر حضور آن ها در حیات سیاسی و فرهنگی دوره جهانگیر تیموری بپردازد.
    کلیدواژگان: خاندان طهرانی، تیموریان هند، دوره جهانگیری، صفویه، بابریان
  • اصغر قائدان، محمد تقی امامی، اسرا دوغان صفحه 117
    در این پژوهش، جایگاه اقتصادی حج و تاثیر آن در روابط اقتصادی دولت عثمانی به عنوان برگزار کننده و دولت ایران عصر قاجار به عنوان میهمان، بررسی شده است. در این مقوله پیرامون سه رکن اصلی بحث شده است:1. حجاج(میهمانان) 2. دولت (برگزار کنندگان) 3. بدویان و بومیان (میزبانان). از آن جا که هرگونه فرآیند اقتصادی که توسط میهمانان و برگزارکنندگان انجام می شد؛ به پدیده امنیت ارتباط می یافت لذا آن هم مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش در سه حوزه سیاست اقتصادی دو دولت ایران و عثمانی، اقتصاد ترکیبی و بازار مشترک، و درآمدهای رسمی و غیررسمی از راه ها و حجاج انجام شده است. همچنین موضوعاتی نظیر جایگاه موقوفات، اهمیت راه های تجاری و اقتصادی، خدمات دولت عثمانی، مشکلات کاهش ارزش پول، سرقت اموال حجاج و چاره جویی و تخلفات مادی دولت عثمانی در حج گزاری، از دیگر مباحث این پژوهش است. ما در این تحقیق به این پرسش پاسخ گفته ایم که علاوه بر جایگاه مذهبی و سیاسی حج، تا چه حد می توان برای آن جایگاهی اقتصادی تعریف کرد و به این نتیجه دست یافتیم که سیاست های اقتصادی دولت عثمانی در رشد و توسعه اقتصادی حرمین، مدیریت صحیح حج، رفاه و پیشرفت بدویان، تاثیر مثبتی داشته است اگر چه برای خود این دولت، منافع اقتصادی نمی-توان متصور بود؛ زیرا برای این دولت، صرفا دست یابی و حفظ عنوان خادم الحرمین شریفین مستلزم چنین هزینه هایی بود. و نیز با توجه به برپایی بازارها در مسیر راه زوار و حجاج و مشکلاتی که در امر مبادله کالا با پول وجود داشت، استراتژی و سیاست «اقتصاد ترکیبی در مراسم حج» از مهم ترین راهکارهای تعاملات اقتصادی دولتین بوده است. از سوی دیگر، در این پژوهش به نقش دولت قاجار و اولویت های سیاسی آن در خصوص حج به عنوان دولت میهمان هم پرداخته شده است. اسناد معتبر در عصر قاجار نشان می دهد که این دولت کوشیده است تاموانعی را که ماموران عثمانی بر سر راه حاجیان ایرانی ایجاد می کردند مرتفع سازد و از آنان حمایت کند و دولت عثمانی را در این باره تحت فشار قرار دهد.
    کلیدواژگان: حجاج ایرانی، حجاج عثمانی، قاجار، عثمانی، اقتصاد ترکیبی حج، امنیت راه های حج
  • زیبا معیر، حسین مفتخری، صادق آیینه وند، علی رجبلو صفحه 143
    هرچند اغلب گزارش هایی که از سقیفه بنی ساعده در منابع دست اول وجود دارد، حاکی از آن است که تصمیم های اتخاذ شده در آن با حضور و مشارکت سیاسی عموم مهاجران و انصار صورت گرفته، مدعای مقاله پیش رو بر این است که عموم مهاجران و انصار از وقایع مدینه بی خبر بودند و به همین دلیل، مشارکت سیاسی فعالی در این وقایع نداشتند. حدود سه هزار نفر از بزرگان مهاجر و انصار که به دستور پیامبر(ص) ملزم به حضور در لشکر اسامه بودند، در منطقه ای به نام «جرف»، در سه مایلی(پنج کیلومتری) بیرون از مدینه، اردو زده و آماده اعزام به شام بودند، تا آن که فرستاده ای از مدینه خبر رحلت پیامبر(ص) را به اسامه داد و او فقط با تنی چند از سران مهاجر و انصار به مدینه بازگشت. در حالی که برخی روایت ها، خبر بازگشت کل لشکر اسامه را به مدینه پس از رحلت پیامبر (ص) به نقل ازواقدی و ابن سعد آورده اند، اما روایت های دیگر از خلیفه بن خیاط، طبری، ابن اعثم، عبدالله بن-محمدالبغوی، مقدسی و ابن عساکر، نشانگر آن اند که همه لشکر اسامه درآن مقطع زمانی به مدینه بازنگشت. این لشکر بلافاصله به عنوان نخستین اقدام خلیفه، راهی شام شد و از حوادث مدینه دور ماند. غیبت بزرگان مهاجر وانصار به مدت چهل یا هفتاد روز پس از رحلت پیامبر(ص)، مهم ترین عامل بود که به تثبیت خلافت انجامید؛ چه عموم آنان در زمان برخورد خلیفه با مخالفان بیعت، در مدینه حضور نداشتند.
    کلیدواژگان: جانشینی پیامبر(ص)، لشکر اسامه، سقیفه، ابوبکر، مشارکت سیاسی، خلافت
|
  • Alireza Ashtari Tafreshi Page 7
    Historical geography and history of economy are fields of historical studies which can be studied simultaneously in any specific geography. In this way, we can also study the influence of geographical factors on the economy of the region. Unfortunately the absence of documents, archives and statistics, is a reality in some important parts of the history of Iran, especially during the early and middle Islamic ages and this will cause a real inability in studying the economical and geographical history of different parts of Iran such as Dinawar; however, this article will try to study the information about the region and the city of historical Dinawar and by analyzing these data will manage to understand the relationship between this region`s historical geography and its historical economy.
    Keywords: Historical Geography, Economy, City, Region, Dinawar, Djibal
  • Gholam Ali Pashazadeh Page 27
    Ahmed Jawdat Pasha was a 19th-century Ottoman historian, legist and statesman. Promoting Western-style reforms in the Ottoman Empire, he transformed Ottoman historiography. On the one hand, he founded modern Ottoman historiography by utilizing a new methodology and outlook, and on the other hand, he penned the theoretical precepts of his political thought in the process of historiography by pivoting historiography around the concept of state, and he simultaneously utilized the theoretical principles of government in Islam and the West in formulating the theoretical principles of his political thought. The way Jawdat Pasha simultaneously utilized Western and Islamic political thought in theoretical principles of political thought is the focus of the present study, which – through a descriptive and interpretive method and utilizing Jawdat’s works and historical sources of the time – attempts to answer the following question: What was the bond that Jawdat Pasha created between theoretical Islamic and Western precepts regarding the origin of state?
    Keywords: Jawdat Pasha, Historiography, Political Thought, Ottoman Empire, 19th Century A.D
  • Dariush Rahmanian, Seyyed Meqdad Nabavi Razavi Page 47
    The role of Sheikh Hadi Najmabadi in creation of the constitutional system of Iran is shown in this paper. He died before Constitutional Movement but some of persons, who had attended his gatherings and learnt his doctrine, had basic activites in that important historical event, by using of his teachings. His role in the constitutional system of Iran is meant by knowing them.
    Keywords: Sheikh Hadi Najmabadi, Constitutional Movement of Iran, Constitutionalist Activists
  • Ali Salarishadi, Mohammad Khorramkeshavarz Page 67
    Religious policy of the Abbasid caliph Motavakkell during his reign, as an Abbasid caliph, had his own authority. Abbasid era put an end to Motazele. Nevertheless, Motazele movement was strengthened due to fanatic support of previous caliphs. Mo‘tavakkel due to his intelligence avoided the challenge in the way of previous caliphs, however Turks became more powerful and their increasing power posed achallenge. They actually gained power during the period of Mo‘tasam government. Turks themselves played an important role in Motasam’s saccession to the throne. However Motavakke managed to control their power and lost his life doing so. In an atmosphere like this, his murderers to justify his assassination, started publicizing against him and called Motavakkel Nasebi. Nevertheless, his behaviuor with Alavis was not so bitter and harsh to prove the idea of him being Nasebi. The writer, while surveying different aspects of Motavakkel’s behaviuor and his religious policy, tries to present a better and real picture of Motavakkel.
    Keywords: Abbasid Caliphate, Motavakkel, Montaser, Alavids, Yaghoobi, Tabari
  • Badr Us Sadat Alizadeh Moghadam Page 93
    In Safavid period, some of the families immigrated from Iran to neighbouring countries like India because of different reasons. The immigration of these families had deep effects in political and cultural life of these countries. One of these families was Tehrani family which immigrated to India in Safavid period. The services of this family to India Timurids dynasty started from Akbar Shah period (1556-1605 A.D.) and reached to the highest point in his son Jahangir Kingdom (1605-1627 A.D.).In this period, Ghias ud-Din Tehrani and his two children Mehr un – Nesa Beigom and Abu’l -Hasan Khan took the important titles like E‘temad ud -Dawla, Queen and Khansamani and played active role in internal and external politics. This article with a descriptive - analytical method takes a look to the past of this family in Safavid period and investigates the place and influence of their presence in political and cultural life of Jahangir Timurid period.
    Keywords: Tehrani Family, Timurids of India, Jahangir Period, Safavids, Baburids
  • Asghar Qaedan, Mohammad Taghi Emami Khoei, Esra Dogan Page 117
    This essay deals with economic status of the pilgrimage to Mecca (the Hajj) and its influence on the economic relations of the Ottoman state as the organizer and the Qajar state of Iran as the guest. Three main elements of this matter are studied: 1- Hajjis (guests) 2-state (organizer) 3-Bedouins and aborigines (hosts).The security as an important element in any economic process is also studied. This study is undertaken in three fields: the economic politics of two states; the combining economics and common market; and the formal and informal revenues of the roads and hajjis. The status of endowments, the commercial and economic importance of roads, the services of Ottoman state, the difficulties of decrease of the value of money, the robbery of hajjis belongings, and the offences of Ottoman state are other issues of this essay. The central question is whether, in addition of its religious and political status, the pilgrimage to Mecca (the Hajj) has economic status. The economic politics of Ottoman state shows that this state had positive influences on economic development of the two holy sanctuaries (Mecca and Medina), desired organization of hajj and welfare of Bedouins, but it was not directly benefitted from this organization. Because it merely wanted to attain the title of servant of the two holy sanctuaries (Mecca and Medina) and thereby religious and political legitimacy. It seems that because of problems of exchange of goods and money for hajjis in market roads, the strategy of combining economics was the best solution for economic interactions of two states. Additionally, the role of the Qajar state as guest state and its political priorities concerning the Hajj is surveyed. The reliable documents and sources of Qajar era shows that the Qajar state attempted to remove the obstacles and difficulties created by Ottoman officers on the way of Iranian hajjis and to protect them and to pressurize the Ottoman state in this matter.
    Keywords: the Iranian, Ottoman hajjis, the Qajar state, the Ottoman state, the combining economics of the Hajj, security of Hajj roads
  • Ziba Moayyer, Hussein Moftakhari, Sadegh Ayinehvand, Ali Rajabloo Page 143
    Although most of reports on Bani Saede΄s Saqifa Exist in the primary sources indicating the political participation of Mohajers and Ansar, which is also the subject of the current paper, shows that the Mohajers and Ansar were unaware about the happenings in medina hence; they could not actively take part in the later political process. About 3000 people from elite Mohajers and Ansar who with the decree of the Prophet (p.b.u.h) required to serve under Osma΄s division, were camping at a place called "Jorf" about 5km away from medina and were prepared to dispatch to Syria. In the meantime, a messenger from Medina gave the news about the demise of Prophet Mohammad and Osama along with some of his companions returned to medina. Although some of the narratives quoting Wagedi and Ibn A΄sam tell that the whole army unit returned to Medina after the prophet΄s demise, however; the others like Khalifath Ibn Khayyat, Tabari, Ibn A΄sam, Abdullah b. Mohammad al -Baghavi, Maqdesi, Ibn Asaker indicate that the complete unit could not return at the point of time. This army unit, by the first measure of the Caliph, was immediately rushed to Syria and left unaware about the incident in medina. The absence of elite Mohajers and Ansar, brigade for about 40 or 70 days after the demise of Prophet Mohammad (p.b.u.h) was the most important factor that led to establishment of the caliphate as most of them were not present during the Caliph΄s dealing with opponents of allegiance in Medina.
    Keywords: Prophet΄s Successor, Osama΄s Division, Abu Bakr, Political Participation, Caliphate