فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال سوم شماره 12 (تابستان 1392)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال سوم شماره 12 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا عرفانی، آزاده طالب بیدختی صفحات 1-27
    تعهد و رفتار آینده نگری بانک مرکزی، موضوعی حایز اهمیت است. این رفتار، هزینه های اجتماعی کمتری را برای بانک مرکزی و کل جامعه در پی دارد. اما با وجود توافقات گسترده در مورد اهمیت تعهد، توافق کلی در مورد چگونگی اجرا شدن آن از طریق قواعد هدف گذاری یا قواعد ابزاری وجود ندارد. در این مقاله، مدل پایه ای کینزین جدید برای اقتصاد ایران با استفاده از داده های فصلی دوره زمانی 1369 تا 1389 برآورد شده و یک نوع قاعده ابزاری به نام قاعده سرعت مجاز معرفی شده است. مشخصه اصلی این قاعده این است که تغییرات در شکاف تولید، جایگزین شکاف تولید در تابع زیان بانک مرکزی می شود. سپس، با محاسبه وزن های مناسب تحت قواعد هدف گذاری مختلف، نشان داده شده است که این قاعده به لحاظ زیان اجتماعی، کمترین هزینه را در پی دارد. بنابراین، با فرض به کارگیری نرخ بهره به عنوان ابزار اولیه سیاستی توسط بانک مرکزی، راهکار بهینه آن است که در تعیین نرخ بهره، علاوه بر بررسی نقش تورم و شکاف تولید، نقش تغییرات در شکاف تولید (یعنی قاعده سرعت مجاز) نیز مورد توجه قرار گیرد. نتایج برآورد این قاعده ابزاری در اقتصاد ایران نشان می دهد که از این قاعده برای تعیین نرخ بهره استفاده نشده است. به عبارت دیگر، از میان متغیرهای موجود، تنها تورم، رابطه مثبت و معناداری با نرخ بهره دارد و از متغیرهای شکاف تولید و تغییرات در شکاف تولید در تعیین نرخ بهره استفاده نمی شود.
    کلیدواژگان: سرعت مجاز سیاست بهینه پولی، سازوکار تعهد، قاعده ابزاری، زیان بانک مرکزی، اقتصاد ایران _
  • محمدحسن فطرس، حسین یاری، رضا معبودی صفحات 29-49
    حاکمیت اقلیم های خشک و نیمه خشک در پهنه وسیعی از کشور و افزایش مصرف آب ناشی از رشد جمیعیت و رشد شهرنشینی در سال های اخیر، برنامه ریزی دقیق تر و عملکرد کاراتر در جهت تخصیص بهینه و حفاظت از منابع آبی کشور را ضروری می سازد. در دهه های اخیر بسیاری از کشورها از جمله ایران، برای کنترل و مدیریت مصرف آب شرب، سیاست قیمت گذاری بلوکی افزایشی را که نوعی تعرفه تصاعدی است انتخاب کرده اند. در این مقاله، برای بررسی اثر قیمت گذاری بلوکی افزایشی بر مصرف آب شرب، از آمار سری زمانی- مقطعی سال های 1383 تا 1387 استان های کشور استفاده شده و الگوهای قیمت متوسط و قیمت نهایی تقاضای آب شرب با بهره گیری از روش داده های تابلویی (اثرات ثابت) برآورد شده است. همچنین، میزان اثرگذاری متغیرهای جوی و درآمد خانوار بر مصرف آب شرب کشور در دوره مورد بررسی تعیین شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل و مقایسه ضرایب متغیرهای دو الگوی قیمت متوسط و قیمت نهایی نشان می دهد که در دوره مورد بررسی، سیاست قیمت گذاری بلوکی افزایشی در مجموع نتوانسته است به طور کارا باعث کنترل مصرف آب شرب در کشور شود.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری بلوکی افزایشی، مصرف آب شرب، الگوی قیمت متوسط، الگوی قیمت نهایی، داده های تابلویی
  • ابوالفضل شاه آبادی، محمد کاظم نظیری، مرتضی نعمتی صفحات 51-72
    واردات، نقش مهمی در تعیین راهبرد توسعه ی اقتصادی در ساختار فعلی اقتصاد جهانی ایفا می نماید. اتخاذ راهبرد صحیح برای واردات، منوط به در نظر گرفتن عوامل موثر بر واردات است. در بیشتر مطالعات تجربی، واردات کالا و خدمات تابعی از درآمد واقعی و نرخ ارز واقعی است و کمتر به بررسی تاثیر شدت نابرابری درآمد بر واردات پرداخته شده است. حال آنکه، افزایش نابرابری موجب افزایش قدرت خرید اقشار پردرآمد و افزایش تقاضای کالاهای باکشش مصرفی به ویژه کالاهای لوکس و تغییر در ترکیب کالاهای مصرفی داخلی و وارداتی می شود. پژوهش حاضر به بررسی اثر نابرابری درآمد بر واردات کالا و خدمات در 17 کشور توسعه یافته و 18 کشور درحال توسعه طی دوره 2010-1990 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می پردازد. در این راستا متغیرهای تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز واقعی و نابرابری درآمد به عنوان مولفه های اثرگذار بر واردات کالاها و خدمات در نظرگرفته شده اند. نتایج به دست آمده حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین نابرابری درآمد و واردات کالا و خدمات در کشورهای توسعه یافته و رابطه منفی و معنادار در کشورهای درحال توسعه است. به علاوه، رابطه تولید ناخالص داخلی و واردات کالا و خدمات برای هر دو گروه، مثبت و رابطه نرخ ارز واقعی و واردات کالا و خدمات برای هر دو گروه، منفی ارزیابی شده است. از این رو، سیاستگذاران و دولتمردان باید از طریق توزیع مجدد درآمد و ثروت به نفع اقشار کم-درآمد و ایجاد انگیزه در آنان برای مشارکت در امر تولید، هم شکاف نابرابری را کاهش دهند و هم قدرت رقابت پذیری آنها را به منظور ارتقای موقعیت خود در بازار و کسب درآمدهای ارزی بالاتر، افزایش دهند.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، واردات کالا و خدمات، نرخ ارز واقعی، درآمدسرانه، GMM
  • نادر مهرگان، پرویز محمد زاده، محمود حقانی، یونس سلمانی صفحات 73-101
    در بازارهای جهانی نفت، شوک های قیمتی موجب شکل گیری نوسانات قیمت می شوند. این نوسانات در وضعیت های مختلف اقتصادی، تاثیرات متفاوتی بر رشد اقتصادی کشورها دارند. برای کاهش تاثیر نوسانات قیمت نفت بر اقتصاد و تدوین سیاست های مناسب اقتصادی در وضعیت های مختلف اقتصادی، شناخت الگوی چند رفتاری رشد اقتصادی در واکنش به این نوسانات، مفید است. در مطالعه حاضر با استفاده از مدل EGARCH و داده های فصلی مربوط به بهار 1367تا زمستان 1389، نوسانات قیمت نفت مدل سازی شده و سپس از مدل های چرخشی مارکف برای بررسی الگوی چند رفتاری رشد اقتصادی ایران در قبال این نوسانات استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از مدل EGARCH، شوک های مثبت قیمت نفت، نوسانات قیمتی نفت را به شدت افزایش می دهند در مقابل، شوک های منفی در کاهش این نوسانات نقش کمتری دارند. براساس رگرسیون چرخشی مارکف نیز، رشد اقتصادی در ایران تحت یک الگوی سه رفتاری(رژیمی)، به صورت منفی از نوسانات قیمتی نفت متاثر می شود، بطوری که احتمال قرار گرفتن اقتصاد در هر یک از این رژیم ها (وضعیت های رشد اقتصادی پایین، متوسط و بالا)، احتمال انتقالات بین رژیمی و همچنین دوره ی دوام رژیم ها متفاوت است. براساس این خصوصیات، نوسانات قیمتی نفت یکی از علل رشد پایین اقتصادی در ایران است؛ بطوری که این نوسانات با ممانعت از بهبود وضعیت رشد اقتصادی کشور و همچنین انتقال آن به وضعیت های پایین تر، شرایط لازم برای وقوع وضعیت رشد اقتصادی پایین و تدوام این وضعیت را فراهم می کنند.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمتی نفت، الگوی چند رفتاری، رشد اقتصادی، مدل های GARCH، رگرسیون چرخشی مارکف، انتقال رژیم
  • محمدهاشم موسوی حقیقی، احمد رجبی صفحات 103-134
    در این پژوهش با استفاده از روش پویایی شناسی سیستمی، تاثیر تغییرات شدت انرژی در بخش صنعت بر شاخص های زیست محیطی و اقتصادی در افق چشم انداز سال1404 بررسی شده است. به این منظور، ابتدا با توجه به رفتار متغیرهای کلیدی و با استفاده از داده های سال های 88-1379، الگوی سیستمی مورد نظر مدلسازی و شبیه سازی شده و سپس سیاستگذاری های لازم براساس نتایج حاصل، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که شاخص شدت انرژی بخش صنعت در طول دوره مورد بررسی نه تنها بهبود نداشته، بلکه از 67/2 در سال 1379 به 704/2 در سال 1404 افزایش یافته است. بطوریکه این بخش به ازاء مصرف540 میلیون بشکه نفت خام در افق 1404، 490627 میلیارد ریال ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد. با توجه به این وضعیت، میزان تولید آلاینده های زیست محیطی این بخش از 59 میلیون تن به 267 میلیون تن در افق مورد نظر افزایش خواهد یافت و هزینه های اجتماعی تولید این آلاینده ها برابر با 67449 میلیارد ریال خواهد بود. این موضوع نشان می دهد که: الف- با توجه به محدودیت تولید و افزایش هزینه های تامین انرژی در دوره های آینده، جهت گیری سیاستی صنایع کشور باید به سمت افزایش کارآیی مصرف انرژی از طریق بهبود تکنولوژی سوق داده شود؛ ب- به دلیل افزایش هزینه-های زیست محیطی در مقایسه با ارزش افزوده، ادامه فعالیت صنایع انرژی بر در وضعیت فعلی منطقی نیست و تداوم این شرایط اثرات مخرب زیادی بر محیط زیست و جامعه خواهد گذاشت که هزینه های آن در آینده غیرقابل جبران خواهد بود
    کلیدواژگان: شدت انرژی، پویایی شناسی سیستم، آلودگیهای زیست محیطی، ارزش افزوده
  • عنایت الله همایی راد، علی حسین صمدی، یحیی بایزیدی، رامین حیاتی صفحات 135-151
    تامین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت کودکان زیر یک سال به عنوان یک گروه آسیب پذیر در خدمات بهداشتی درمانی جایگاه ویژه ای دارد. با توجه به اهمیت زیاد شاخص مرگ ومیر کودکان زیر یکسال در شاخص های توسعه سازمان ملل، در این مطالعه به مقایسه عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر مرگ-ومیر کودکان زیر یکسال در ایران و کشورهای منا برای دوره زمانی 1980 تا 2010 پرداخته شده است. هدف از این مقایسه، بررسی دلایل ایجاد نابرابری در مرگ ومیر کودکان زیر یکسال در جوامع مختلف و نیز دلایل بالا و پایین بودن این شاخص در مناطق مختلف از منظر ویژگی های اقتصادی- اجتماعی است.
    کلیدواژگان: هم جمعی پانلی، ریشه واحد پانلی، مرگ ومیر کودکان، کشورهای منا، اثرات ثابت و تصادفی، حداقل مربعات کاملا تعدیل شده
  • روح الله شهنازی، محمد سعید ذبیحی دان صفحات 153-174
    در ادبیات اقتصاد صنعتی، عناصر سه گانه بازار مشتمل بر ساختار، رفتار و عملکرد بوده و تعیین نحوه ارتباط این سه عنصر، از جمله موارد بسیار مهم جهت پیش بینی و سیاست گذاری است. هدف این مقاله، شناسایی ارتباطات ساختار، رفتار و عملکرد در صنایع کارخانه ای ایران است. جهت دستیابی به این هدف، ابتدا اطلاعات و آمار مربوط به ساختار، رفتار و عملکرد صنایع به تفکیک استان های کشور مربوط به کارگاه های صنعتی ده نفر کارکن و بیشتر برای سال 1388 جمع آوری و شاخص های مورد نیاز محاسبه شده است. با توجه به ارتباط این عناصر با یکدیگر، مدلی با سه معادله به صورت سیستم معادلات همزمان طراحی شده و مدل با روش 3SLS برآورد شده است. نتایج بدست آمده در تحقیق نشان می دهد، تبلیغات اثر مثبت و معناداری بر تمرکز دارد. به طوری که با افزایش تبلیغات، تمرکز در صنعت افزایش پیدا می کند. سودآوری اثر مثبت و معناداری بر تبلیغات دارد. همچنین تمرکز دارای اثر مثبت و معنادار بر سودآوری است به طوری که با افزایش تمرکز، سودآوری در صنعت نیز افزایش پیدا می کند. تاثیر تحقیق و توسعه بر سودآوری، منفی و اثر تبلیغات بر سودآوری مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، رفتار بازار، عملکرد بازار، صنایع کارخانه ای ایران، سیستم معادلات همزمان
|
  • Dr Alireza Erfani, Azadeh Talebbeydokhti Pages 1-27
    The commitment and forward-looking behavior of central bank is of great importance. Commitment imposes less social costs on the central bank and the public. However، while there is wide agreement on the importance of commitment، there is much less consensus on how to implement commitment through targeting or instrumental rules. In this paper، we have estimated a basic New Keynesian model in Iran economy based on quarterly data over a sample period for 1990-2010. Then، we introduced a kind of instrumental rules that is called Speed Limit rule. The main feature of this rule is that the output gap is replaced by the changes in the output gap in the central bank''s loss function. Then، by calculating appropriate weights under alternative targeting rules، we showed that this rule has the lowest social costs. Then، assuming the use of interest rate as primary monetary policy by the central bank، it is optimal to consider the role of the changes in the output gap (i. e. speed limit rule) in addition to the role of inflation and the output gap. As we expected، the estimation results of this instrumental rule in Iran economy showed that this rule has not been used for determining the interest rate. In other words، among the variables considered، only inflation rate has a positive and significant relationship with the interest rate، and the output gap and the changes in the output gap are not used in determining the interest rate.
    Keywords: Optimal Monetary Policy Speed Limits, Mechanism Commitment, Instrumental Rule, Loss of the central bank, Iran economy
  • Mohammad Hassan Fotros, Hossein Yari, Reza Maboudi Pages 29-49
    Dominance of arid and semiarid climate in a vast area of Iran along with the water consumption growth necessitates a more sophisticated planning، a more efficient operation towards an optimal allocation and conservation of water resources in the country. In recent decades many countries، including Iran، have adopted increasing block tariffs for domestic water management. This policy is based on a progressive tariffs applied to control and manage the residential water consumption. In this paper، we developed a panel data model to investigate the impact of increasing block pricing on the residential water consumption during 2004-2008. The average and marginal price models of demand for residential water have been estimated to examine the effects of households’ income and the climate conditions on the residential water consumption. Results show that the increasing block pricing system has not efficiently controlled the residential water consumption in Iran.
    Keywords: Increasing Block Pricing, Residential Water Consumption, Average Price Model, Marginal Price Model, Panel Data
  • Dr Abolfazl Shahabadi, Dr Mohammad Kazem Naziri, Morteza Nemati Pages 51-72
    In the current structure of world economy، imports play an important role in the economic development strategy. Although taking the suitable policies for the imports of goods and services is important، but taking the correct strategy is subject to factors affecting imports. In the most of empirical studies، imports are a function of real income and real exchange rate. So، the effect of income inequality on imports of goods and services has less been investigated. Whereas، increase in income inequality causes an increase in the purchasing power of high income people and demand for imported luxury goods and also causes a change in the composition of domestic and imported consuming goods. This study examine the effect of income inequality on import of goods and services in 17 developed countries and 18 developing countries in the period 1990-2010 using generalized method of moment (GMM) analysis. The results indicate that there is a positive relationship between income inequality and imports of goods and services in developed countries; while this relation is negative in developing countries. Furthermore، the relationship between GDP and imports of goods and services is positive in both groups of countries، while the relationship between real exchange rate and imports of goods and services is negative in both groups. Thus، policy makers should redistribute income and wealth in favor of the low income people and motivate them to participate in the production sectors، reduce the inequality gap and improve their competitiveness power in the market and enhance the income from the abroad.
    Keywords: Market Structure, Conduct, Performance, Iranian Manufacturing Industry, Simultaneous Equations, Three, stage Least Squares
  • Dr Nader Mehregan, Dr Parviz Mohammadzadeh, Dr Mahmoud Haghani, Yunes Salmani Pages 73-101
    Price shocks lead to oil price volatility in world oil markets. In response to this volatility، economic growth may take different regime and behavior patterns in different situation. Investigating this multi behavior patterns can be useful for policymakers to reduce the effect of oil price volatility. In this study، an EGARCH model has developed using the seasonal data of OPEC oil basket nominal prices during 1367: Q1-1389: Q4. Markov switching models is also applied to investigate the multi behavior patterns of economic growth in response to oil price volatility in Iran. The results show that positive oil price shocks sharply lead to formation of oil price volatility، but، the negative price shocks will slightly reduce oil price volatility. Iranian economic growth is affected by this volatility under three different behavior regimes. If the economy switch to one of the regimes (low، medium، high economic growth)، the probability of transition between these regimes and their duration is different. So، oil price volatility as a reason for low economic growth in Iran may cause the economy switch to its lower situation.
    Keywords: Oil Price Volatility, Multi Behavior Patterns, Economic Growth, GARCH Models, Markov Switching Regression, Transition Regime
  • Dr Mohammad Hashem Moosavi-Haghighi, Ahmad Rajabi Pages 103-134
    In this study، we designed and simulated a system dynamic model to analyze the impacts of energy intensity changes on environmental and economic indicators in Iran. Results show that if the current situation is continued، the industrial sector energy intensity will increase from 2. 67 in the base year to 2. 704 at the end of planning horizon. So، the sector will consume 540 million oil barrels to create a value added equals 490627 billion Rials in 2025. Accordingly، the amount of environmental pollutants will increase from 59 million tons in the first year to 267 million tons in 2025 and social costs of producing this pollution would be equal to 67، 449 billion Rials. These findings indicate that regarding the limitation of the production and the increasing costs of energy supply in the future، the country''s industrial policies should concentrate on technological changes to increase the efficiency of energy consumption. Also، results indicate that industrial energy consumption has destructive effects on the environment and society in the future and the costs in this sector will not be reversible.
    Keywords: Energy Intensity, System Dynamics, Environmental Pollution Index, Value Added, Industrial Sector
  • Enayatollah Homaie Rad, Dr Ali Hussein Samadi, Yahya Bayazidi, Ramin Hayati Pages 135-151
    Providing، maintaining and improving health of infants as a vulnerable group has a special place in health care. Due to the importance of this index in the United Nations development indices، we compared the socioeconomic determinants of infant mortality rate in Iran and MENA countries during 1980- 2010. The aims of this comparison was to determine major causes of inequalities in infant mortality rate in the region and also to determine why this index is very high and very low in different countries..
    Keywords: Panel Cointegration, Infant Mortality, Middle East, North Africa (MENA) countries, Fully Modified Ordinary Least Squares
  • Dr Rouhollah Shahnazi, Saeed Zabihidan Pages 153-174
    The structure-conduct-performance (SCP) paradigm has constituted an enduring empirical tradition in empirical industrial economics and has the advantage of clarifying the basic building blocks of the competitive mechanisms. This paper presents a SCP model to estimate causes and effects in Iranian manufacturing industry in 2009. The model used in this paper is a system of four simultaneous equations: agglomeration as the standard measure of structure، advertising and R&D as the standard measure of conduct and profitability as the standard measure of performance. Using the data from a sample of Iranian industries، three-stage least squares results indicate that: a) Advertisement has positive and significant impacts on agglomeration and profitability. b) Profitability has positive and significant impacts on agglomeration and advertisement. c) Agglomeration has positive and significant impact on profitability and also a negative impact on advertisement.
    Keywords: Market Structure, Conduct, Performance, Iranian Manufacturing Industry, Simultaneous Equations, Three, stage Least Squares