فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره قادری، اسماعیل عالی زاد صفحه 1
    توسعه سیاسی پدیده ای است که نمی توان تاثیرش را بر حیات اجتماعی - سیاسی جهان امروز، به ویژه در جوامع در حال توسعه، انکار کرد. در فرایند تحقق توسعه سیاسی عوامل گوناگونی ایفای نقش می کنند که در میان آن ها، دولت به عنوان بزرگ ترین و مهم ترین نهاد سیاسی جامعه نقش با اهمیتی بر عهده دارد. سامان این مقاله نیز بر همین امر استوار است؛ یعنی به دنبال مطالعه نسبت میان دولت و توسعه سیاسی است. برای دستیابی به این هدف، از روش مقایسه ای مبتنی بر مطالعه اسنادی استفاده شده که در آن دو دوره گوناگون ولی پی درپی تاریخ معاصر ایران (1376-1368) و (1384-1376) مورد بررسی قرار گرفته است، یعنی دوران شانزده ساله ای که در طی آن دو الگوی نسبتا متفاوت از مدیریت سیاسی، زمام اجرایی و امر سیاست گذاری دولت را در دست داشتند. مقایسه یافته ها دلالت بر این دارد که تحقق توسعه سیاسی وابستگی زیادی به نوع رویکرد و سیاست های اتخاذ شده از سوی دولت دارد. افزون بر این، میزان تحکیم و یا تضعیف توسعه سیاسی بستگی به نوع رابطه ای دارد که دولت با جامعه مدنی برقرار می کند. در واقع، ساز و کار موجود در این شبکه تعاملی، تعیین کننده چرایی تفاوت در چند و چون و سمت و سوی توسعه سیاسی است.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، سیاست های دولت، جامعه مدنی
  • مهدی طالب، سامان یوسفوند، علی یوسفوند صفحه 43
    هدف این پژوهش شناخت ابعاد، اولویت ها و تاکیدهای توسعه اجتماعی در شعارهای تبلیغاتی نامزدهای نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در شهر خرم آباد می باشد، که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و رویکردهای عرفی و تلخیصی به صورت مشترک انجام گرفته است و مبنای تعیین مضامین و مقوله های پژوهش نیز مطالعه اکتشافی متن تبلیغاتی کاندیداها و مباحث نظری در حوزه توسعه، تبلیغات و سیاست های اجتماعی می باشد. در تحلیل کیفی محتوای حاضر از ضریب کاپای کوهن برای برآورد توافق بین کدگزاران استفاده شده است. ضریب کاپا محاسبه شده در حدود 7/0 به دست آمد؛ که حاکی از پایایی قابل قبول و توافق بین کدگزاران است. جامعه آماری، اقلام تبلیغاتی (تراکت، پوستر، کارت، بروشور) تمام 28 شرکت کننده نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در شهر خرم آباد می باشد. باتوجه به حجم کم جامعه آماری اقلام تبلیغاتی تمام کاندیداهای شرکت کننده در انتخابات به صورت تمام شمار انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که 85.7 درصد از کاندیداها اقدام به ارائه شعارهای تبلیغاتی نموده اند؛ از میان آنهایی که شعار تبلیغاتی داشته اند؛ گفتمان «رفاهی– خدماتی» و «تولیدی (صنعت و معدن)» در شعارهای تبلیغاتی شان غالب می باشد و محتوای اهداف و شعارهای-شان به رویکردهای توسعه ای «نیازهای اساسی» و «رویکرد مهندسی و تولیدی» نزدیکی بیشتری داشت. به طوری که فضای کلی شعارها از رویکردهای توسعه انسانی، توسعه بوم آورد و بویژه توسعه پایدار، نیز فاصله دارد؛ در نهایت می-توان گفت کاندیداها، گروه های محروم و طبقات پایین تر اجتماعی را مخاطب خود قرار داده اند، که فراوانی بیشتر شعارهای رفاهی- خدماتی و تولیدی و همچنین کم توجهی به شعارهای فرهنگی، سیاسی و زیست محیطی گویای این امر است و نشان دهنده این واقعیت است که محتوای شعارها منطبق بر توسعه همه جانبه و متوازن نبوده است.
    کلیدواژگان: انتخابات، رویکردهای توسعه محور، شعارهای تبلیغاتی، مجلس شورای اسلامی، خرم آباد
  • علیرضا حسینی پاکدهی، سعیده رضوانی صفحه 79
    در این مقاله 10 مستند اجتماعی پس از انقلاب اسلامی ایران با اتخاذ رویکردی جامعه شناختی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. هدف از این تحلیل فهمیدن دو مطلب است: اول بررسی این نکته که مسائل و آسیب های اجتماعی کودکان و نوجوانان در مستندهای اجتماعی پس از انقلاب چگونه بازنمایی شده اند، دوم این که در فیلم های مورد بررسی از بین چهار نهاد خانواده، دولت، مدرسه و وسایل ارتباط جمعی کدام یک بیشتر به عنوان مقصر اصلی در پیدایش آسیب های اجتماعی کودکان و نوجوانان شناخته شده اند؟ چارچوب نظری مقاله متاثر از تقسیم بندی جان هاگان در مورد مسائل اجتماعی است، فیلم ها با سه رویکرد کارکردگرایی، تضاد و کنش متقابل نمادین با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    نتایج تحقیق بدین گونه بود که مستندهای اجتماعی ساخته شده در سال-های اولیه انقلاب به دلیل باز بودن فضای سیاسی و اجتماعی کشور با استفاده از رویکرد تضاد به بازنمایی آسیب های اجتماعی پرداخته اند، یعنی بیش از هر چیز تضاد طبقاتی موجود در جامعه به عنوان عامل پیدایش مسائل اجتماعی کودکان و نوجوانان مطرح شده است. با گذشت زمان یعنی در دهه هفتاد و هشتاد شاهد تغییر رویکرد مستند سازان هستیم و فیلم ها با رویکرد کارکردگرایی و در مواردی کنش متقابل نمادین به بررسی آسیب های اجتماعی پرداخته اند، یعنی مواردی همچون فقر اقتصادی، عدم کنترل و نظارت خانواده ها، همنشینی با دوستان و غیره به عنوان عوامل موثر در پیدایش آسیب های اجتماعی مطرح می شوند. همچنین خانواده بیش از هر نهاد دیگری در فیلم های مورد بررسی به عنوان عامل اصلی پیدایش آسیب های اجتماعی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، بازنمایی، رویکرد کارکردگرایی، تضاد و کنش متقابل نمادین، کودکان و نوجوانان، مستند اجتماعی
  • محمود مهام، مهناز قبادی صفحه 123
    با توجه به اهمیت روزافزون رسانه در دنیای جدید از یک طرف و اهمیت زنان به عنوان بخش مهمی از مخاطبان رسانه از طرف دیگر، در این پژوهش تلاش شده است نحوه پیام رسانی و تاثیرگذاری مجلات غیرتخصصی و عمومی منتشر شده برای زنان در زمینه رشد مصرف گرایی، مورد بررسی قرارگیرد. از این رو، 11 مجله غیرتخصصی که مخاطب اصلی آنها، زنان می باشند به روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شدند. سئوال اصلی این پژوهش چنین است: آیا در محتوای مجلات زنان مورد بررسی، روند «ناپدید شدن مبادله نمادین» را می توان دید؟ فرضیه این پژوهش با استفاده از چارچوب نظری بودریار طراحی شده و بر ابعاد «ناپدید شدن مبادله نمادین» که شامل حاد واقعی، توهم کارکرد، تسلط مبادله نشانه ای و تسلط مبادله اقتصادی است، متمرکز می باشد. یافته هانشان می دهد که روند «ناپدید شدن مبادله نمادین» در مجلات زنان مورد بررسی، بر اساس ابعاد یاد شده و مولفه ها و شاخص های تعیین شده به صورت غالب و فراگیر وجود دارد. همچنین با توجه به شاخص های موجود در این پژوهش، رشد مصرف گرایی در میان زنان، منجر به خردگریزی پیچیده ای گردیده که زمینه ساز بروز آسیب های جدی برای آنان شده است.
    کلیدواژگان: ناپدید شدن مبادله نمادین، توهم کارکرد، حاد واقعی، تسلط مبادله نشانه ای، تسلط مبادله اقتصادی، مجلات عمومی و غیر تخصصی زنان
  • دکترمحمدمهدی فرقانی، نورالهدی موسوی صفحه 189
    این مقاله، بر اساس نتایج تحلیل محتوای مطالب مطبوعات محلی استان خوزستان تدوین شده است. هدف اصلی پژوهش، بررسی مطبوعات محلی استان خوزستان از نظررعایت اصول روزنامه نگاری حرفه ای و معیارهای روزنامه نگاری توسعه در دوره زمانی فروردین تا اسفند 1389 است.
    در مجموع این پژوهش نشان می دهد که مطبوعات محلی استان خوزستان از هر دوجنبه روزنامه نگاری توسعه و روزنامه نگاری حرفه ای، کارکرد مورد انتظار را نداشته اند، گرچه استفاده بیش از حد از اخبار و مطالب خبرگزاری ها و سایرمنابع غیراختصاصی، داوری در این زمینه را با دشواری روبرو کرده است.
    کلیدواژگان: مطبوعات، مطبوعات محلی، روزنامه نگاری حرفه ای، روزنامه نگاری توسعه، دروازه بانی
  • ابوالفضل ذوالفقاری، فرهاد امام جمعه، حجت سپهوند، خدانظر دریکوند صفحه 229
    اعتماد مهم ترین مولفه نظم اجتماعی و یکی از ارکان سرمایه اجتماعی محسوب می شود. اعتماد همچنین یکی از جنبه های مهم روابط انسانی و زمینه ساز همکاری میان اعضای جامعه است. مفهوم اعتماد اجتماعی از مفاهیم کلیدی جامعه شناسی بوده و از شاخص های مهم در جامعه تلقی می شود که کاهش آن می تواند زمینه را برای رشد نا بسامانی ها و بی نظمی ها و رشد جرائم و انحرافات در جامعه فراهم سازد. اعتماد یکی از عناصر جامعه مدنی است و می تواند به عنوان عاملی در جهت تعامل بین افراد جامعه و ارکان دولت تلقی گردد.
    این پژوهش با ارائه یک مطالعه موردی از دبیران متوسطه شهر خرم آباد به تبیین جامعه شناختی میزان اعتماد اجتماعی آنان می پردازد. داده های مورد استفاده در تحقیق بر گرفته از پیمایشی است که در نمونه ایی به تعداد 310 نفر از دبیران متوسطه شهر خرم آباد به اجرا در آمده است. در این پژوهش برای طرح الگوی نظری از نظریات گیدنز، دورکیم، پاتنام، زتومکا، کلمن، وبر، ایوانز، و چلبی استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان اعتماد اجتماعی 2/4 درصد از پاسخگویان کم، 89/0درصد متوسط و 8/6 درصد زیاد می باشد. همچنین بیشترین میزان اعتماد مربوط به اعتماد بین شخصی و کمترین میزان به اعتماد نهادی مربوط می شود. متغیر های میزان دینداری، انسجام هنجاری و مشارکت اجتماعی تاثیر معنی داری بر میزان اعتماد اجتماعی داشتند. با استفاده از وارایانس رگرسیون خطی چند متغیره، متغیر های مستقل مزبور، می توان 9/27 درصد از واریانس میزان اعتماد اجتماعی را توضیح داد.
    کلیدواژگان: اعتماد، نظم اجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • سهیلا علیرضانژاد*، پروین سوادیان، پوراندخت جعفری نمینی صفحه 259

    امروز زنان بسیاری در مشاغل تخصصی مشغول به کارند. دسترسی به تحصیلات دانشگاهی و شغل ضمن فراهم آوردن فرصت فعالیت های تخصصی، می تواند موجب تاخیر در زمان ازدواج و ایفای نقش های سنتی زنان به مثابه مادر و همسر شود. این واقعیت دختران را در وضعیت هویتی ویژه ای قرار می دهد. سوال اینجاست دختر ایرانی شاغل و تحصیل کرده هویت خود را چگونه تعریف می کند؟ در این پژوهش سعی شده است تاثیرات عوامل ساختاری از جمله سه عامل تحصیلات عالی، اشتغال و ازدواج (عدم ازدواج یا به تاخیر افتادن سن ازدواج دختران) بر هویت اجتماعی زنان مورد مطالعه قرار گیرد. چارچوب نظری این تحقیق برگرفته از آرای ریچاردجنکینز و آنتونی گیدنز، و تا حدودی نظریه نمایشی گافمن، است. برای پاسخ به پرسش آغازین از روش ترکیبی استفاده شد. با توجه به یافته های این پژوهش دختر تحصیل کرده بالاتر از 35 سال در عرصه عمل میان زندگی خصوصی و زندگی عمومی شکافی از تنش و تناقض می بیند. کسب استقلال و حفظ آن، انگیزه و هدفی بسیار مهم در کنش های اجتماعی آنان در داخل و خارج از خانه است. اما بیشتر آنان نتوانسته اند بین هویت حرفه ای و هویت جنسیتی خود یکی را برگزینند بلکه با وجود تضادهای موجود بین این دو هویت، آنان کماکان در تلاشند تا هر دو را در زندگی خود به طور هم زمان به دست آورند.

    کلیدواژگان: دختران مجرد، هویت حرفه ای، هویت جنسیتی
|
  • Tahereh Ghaderi, Ismail Aalizad Page 1
    Theeffect of political development on the socio-political life cannot be denied, especially in the developing countries.Different elements play a role in the process of political development, and the government as the biggest and the most important political institution of society have an effective role among them. This reality comprises the structure of this paper whose aim is to study the relationship between government and political development.To do so, thecomparative method based on documentary study was used to study the contemporary history of Iran in which two different but consecutive periods (1989–1997) and (1997–2005) were investigated. The time frame refers to a 16-year period during which two relatively different models of political management had the control of executive power and policy-making.A comparison of the findings showed that the process of political development depends sharply on the government’s approach and its policies. Moreover, the level of strengthening or weakening of political development depends on the relationship between thegovernment and the civil society. In fact, the mechanism of this interactive network determines the reasons of differences in the quality and the quantity of political development.
    Keywords: Political Development, Government Policies, Civil Society
  • Mehdi Taleb, Saman Yousefvand, Ali Yousefvand Page 43
    The aim of this paper was to study the slogans raised in the 9thparliamentary election campaigns in Iran within the framework of developmental approaches and concepts in order to achieve a more comprehensive understanding of the plans of the candidates. The population consisted of promotional items of 28 parliamentary election candidates. Due to the small size of the the statistical population, all the candidates of parliamentary election in Khoramabad were included in the study. Using theoretical approaches and concepts of development and the method of content analysis, the election goals and plans of candidates were analyzed. The findings indicate that 85.7% (24 candidates) had plans and goals. The discourses of “Welfare-Services” and “Production (Industry and Mining)” were dominant in the slogans of these candidates. Moreover, their plans and goals were close to “Basic Needs” and “Facility and Production-Oriented” development approaches. In general, the slogans were far from “Indigenous Development”, “Human Development”, “Development as Freedom”, and especially, “Sustained Development” approaches. Finally, the content of slogans did not match the comprehensive development scheme and some important dimensions of development, includingpolitical, cultural, and environmentalissues, were marginalized.
    Keywords: Develop, Oriented Approaches, Indigenous Development, Campaign Slogans, Parliamentary Election, Khoramabad
  • Alireza Hosseini Pakdehi, Saideh Rezvani Page 79
    In this paper, 10 social documentaries produced after the Islamic Revolution of Iran were analyzed using a sociological approach. The purposes of the research were to understand the following: (1)Howare social pathologies of children and adolescents represented in social documentaries produced after the Islamic Revolution of Iran? (2) Which of the four institutions, namely family, government, school, and media,is considered as the main culpable institution in the emergence of social pathologies in children and adolescents in the analyzed documentaries? Theoretical framework of this paper is inspired by John Hogan’s categories of social issues. The documentaries were analyzed using three approaches of sociology on social issues: functionalism, conflict, and symbolic interactionism.The method used was the qualitative content analysis.The results of the research indicated that due to the open social and political atmosphere of the country,social documentaries made during the early years of the Revolution represented social pathologies using the conflict approach. In other words, the class conflict of the society was suggested as the cause of social problems of children and adolescents. Gradually, in 1370s and 1380s, documentarians’approaches changed and they adopted functionalist and, in cases, symbolic interactionist approachesin making documentaries. In other words, poverty, lack of family control, companion of friends, etc.were introduced as the main factors of social pathologiesin children and adolescents. Moreover, family was identified as the primary culpable institution in the emergence of social pathologies.
    Keywords: Social Pathologies, Representation, Functionalist Approach, Conflict, Symbolic Interactionism, Children, Adolescents, Social Documentary
  • Mahmoud Maham, Mahnaz Ghobadi Page 123
    With regard to the increasing importance of media in the modern world, and women as important audiences of media, this research was an attempt to study the influence of women's non-specialized magazines on consumerism. To do so, 11 women's non-specialized and general magazines were studied using qualitative content analysis method.The main research question was: Is the "disappearance of symbolic exchange" observed in women's magazines? Theresearch hypothesis was designed within Baudrillard’stheoretical framework and focused on dimensions of the "disappearance of symbolic exchange", includinggizmo, hyper-reality, sign exchange and economic exchange.According to the findings, the “disappearance of symbolic exchange” exists in women's non-specialized and general magazines based on the above mentioned indicators and components. Moreover, according to the indicators in this research, the growth in consumerism among women is the cause of complex irrationalism which may lead to serious harms to them.
    Keywords: Disappearance of Symbolic Exchange, Gizmo, HyperReal, Domination of Sign Exchange, Domination of Economic Exchange, Women's Non, Specializedand General Magazines
  • Muhammad Mahdi Forghani, Noor Al Hoda Mousavi Page 189
    The present paper is prepared based on the results of content analysis of local press published in Khuzestan province. The purpose of this study is to examineKhuzestan local pressfrom the perspective of observing professional principles of journalism as well as developmental journalism criteria from March to February 2010 (Farvardin to Esfand 1389). In general, the present study shows that the functions of the local press of Khuzestan were not in line with expectations with regard to both developmental and professional journalism. Although their excessive use of news and contents of news agencies and other non-exclusivesources has made the situation difficult to judge.
    Keywords: Press, Local Press, Professional Journalism, Developmental Journalism, Gatekeeping
  • Abolfazl Zulfaqari, Hojat Sepahvand, Khodanazar Derikvand, Farhad Emamjomeh Page 229
    Trust is the most important component of social discipline and is considered as one of the bases of social capital. Moreover, it is an important aspect of human communication and a ground for collaboration among members of society. Social trust is a key concept in sociology and an important social index. Decline of social trust in a society prepares the ground for chaos and disarrayand also increase in crimes and corruptions. Trust is an element in human society which can be regarded as an influential factor in interaction between people and government.The present paper is a case study of Khoramabad high school teachers and explains theirlevel of social trust from sociological perspective. The datawas collected through a survey study of a sample of 310 high school teachers in Khoramabad.The theoretical framework of the research is based on the theories of Giddens, Durkheim, Putnam, Sztompka, Coleman, Weber, Evans, and Chalabi.The findings indicated that 4.2% of respondents’ level of social trust was low, 89% of them had average level of social trust and 6.8% of them demonstrated a high level. Moreover, the highest level of trust wasrelated to inter-personal trust and the lowest level was related to institutional trust. The variablesof religiousness, normative solidarityand social participation had a significant effect on the level of social trust. In a multivariate linear regression analysis of the above mentioned independent variables, 27.9% of the variance in the level of social trust can be explained.
  • Soheila Alirezanejad, Parvin Savadian, Poorandokht Jafari Namini Page 259

    Nowadays, many women are occupied in professional positions. Such roles have enabled them to achieve authority and independence. Access to higher education and professional occupations may delay their age of marriage. This reality illustrates what is known as “identity paradox”. The question here is how an educated, employed Iranian woman (age 35+) defines her identity. This research is focused on the influence of structural factors, such as educational status as well as employment and marital status (celibacy or late marriage) on women’s social identity. The theoretical framework adopted in this research is based on the ideas of Richard Jenkins and Anthony Giddens and also partly on Goffman’s demonstrational theory. According to such theoretical approaches, gender has a determining role in forming the ‘self’. To answer this question, mixed method was designed. Based on the findings, the educated women older than 35 years of age are experiencing tension gaps, paradoxes, and contradictions within the context of their public and private life. Independence is the main motivation in their interactions within the family and society.However, the majority of them have not managed to choose between their professional and gender identity. In spite of the paradoxes between these two forms of identity, they are struggling to preserve both professional and gender identity in their lives.

    Keywords: Iranian Unmarried Women, Professional Identity, Gender Identity