فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهرام صفری، احسان الله حبیبی*، حبیب الله دهقان، بهزاد مهکی، اکبر حسن زاده صفحات 1-10
    مقدمه
    استرس شغلی یکی از معضلات اساسی صنایع می باشد که می تواند زمینه ساز مشکلات متعددی مانند بیماری های قلبی عروقی، بیماری های اسکلتی- عضلانی و بازنشستگی زودرس کارکنان باشد. از طرفی خروج زودرس کارگران از محیط کار نیز بر مشکلات صنایع امروز افزوده است؛ در این خصوص ارتقاء توانایی کار یکی از موثرترین روش هایی است که از ناتوانی ناشی از کار و بازنشستگی زود رس جلوگیری می کند. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین نمره استرس شغلی با شاخص توانایی کار و تحصیلات در کارکنان پالایشگاه اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی در میان 171 نفر از کارکنان شاغل در پالایشگاه که در گروه های شغلی مختلف مشغول به کار بودند، انجام گرفت. بر اساس روش نمونه گیری انتساب متناسب به ترتیب 33 نفر پرسنل اداری، 69 پرسنل عملیاتی و 69 نفر پرسنل تعمیرکار برای شرکت در مطالعه دعوت به عمل آمد. اطلاعات مورد نیاز از طریق 2 پرسشنامه استاندارد استرس شغلی و شاخص توانایی کار به صورت خود گزارش دهی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 20 و آزمون های آماری و تی تست ANOVA ضریب همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 86% شرکت کنندگان دارای استرس شدید و 14% ما بقی دارای استرس متوسط بودند. میانگین نمره استرس 7/158 با انحراف معیار 3/17 بود که در قسمت استرس شدید قرار گرفت. نمره کل شاخص توانایی کار با میانگین و انحراف معیار به ترتیب 18/37 و 86/3 در حیطه خوب قرار گرفت. ضریب همبستگی پیرسون نیز نشان داد که شاخص توانایی کار با نمره استرس، رابطه معکوس معنا دار دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج آموزش به کارگران در خصوص مهارت های ارتباطی و همچنین ایمن سازی محیط به منظور ارتقا توانایی کار کارکنان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، سطح تحصیلات، شاخص توانایی، کارکنان پالایشگاه
  • محمد جواد جعفری، لیلا امیدی*، منصور رضا زاده آذری، محمدرضا مسعودی نژاد، مهشید نامداری صفحات 11-19
    مقدمه
    در شستشودهنده های تر از مواد پرکننده مختلفی استفاده می شود که هر یک دارای مزایا و محدودیت های خاص خود می باشد. پرکننده های متعارف سرامیکی دارای راندمان جداسازی بالا بوده اما سنگین وزن، شکننده و دارای افت فشار زیادی هستند. پیدا کردن جایگزین مناسب برای این پرکننده ها همواره مورد علاقه پژوهشگران بوده است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه میزان حذف آمونیاک از هوا توسط یک شستشو دهنده تر پر شده با دو نوع پرکن مختلف حلقه های راشیگ سرامیکی و حلقه های پی وی سی می باشد.
    روش بررسی
    ستونی در معیار آزمایشگاهی یک بار با استفاده از حلقه های راشیگ سرامیکی و بار دیگر با استفاده از حلقه های پی وی سی تا ارتفاع 30 سانتی متر به طور انباشته پر شد. هوای حاوی آلاینده آمونیاک در سه گذر حجمی 5، 10 و 15 لیتر بر ثانیه به ستون تزریق شد. گاز آمونیاک در سه دامنه تراکم شامل 26-23، 7/43-2/40 و 60-55 پی پی ام وارد ستون گردیده و جهت شستشوی گاز از مایع شستشوی آب استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج 54 آزمایش نشان داد که در هر سه گذر حجمی مورد مطالعه، ستون پر شده با حلقه های راشیگ راندمان حذف آمونیاک بالاتری نسبت به زمانی که با پرکننده نوع پی وی سی پر شده است، دارد. با افزایش تراکم آمونیاک ورودی به ستون شستشو دهنده، راندمان حذف آن در هر دو حالت پر شده با حلقه های راشیگ و یا پی وی سی به طور معنی دار با p-value کمتر از 001/0 افزایش یافت. با افزایش میزان گذر حجمی هوا از 5 به 10 و از 10 به 15 لیتر بر ثانیه افت فشار سیستم به طور معنی دار با p-value کمتر از 001/0 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    به دلیل افت فشار بیشتر ایجاد شده در ستون تر پر شده با حلقه های راشیگ سرامیکی، حلقه های پی وی سی جایگزین مناسبی برای حلقه های راشیگ سرامیکی است.
    کلیدواژگان: آمونیاک، شستشو دهنده تر، حلقه های راشیگ، پی وی سی
  • ندا مهدوی، مجید معتمدزاده *، علی اشرف جمشیدی، عباس مقیم بیگی، رشید حیدری مقدم صفحات 20-29
    مقدمه
    حدود 5/8 میلیون نفر از شاغلان کشور را قالی‎بافان تشکیل می‎دهند که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی، به ویژه در ناحیه شانه آنها بسیار بالا است. توجه به خستگی عضلانی به عنوان ریسک فاکتور ایجادکننده اختلالات اسکلتی- عضلانی باعث ارتقای سلامت قالی‎بافان ‎می‎شود. از فاکتورهای نشان‎دهنده گسترش خستگی عضلانی، کاهش فرکانس میانگین توان و افزایش مجذور میانگین ریشه در سیگنال‎های الکترومایوگرافی در واحد زمان است. این مطالعه به بررسی خستگی عضلانی قالیبافان می‎پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، 12قالی‎باف (9زن، 3مرد) وارد مطالعه شدند. داده های مطالعه با روش‎های الکترومایوگرافی سطحی و نرخ ناراحتی اعضای بدن، طی 210 دقیقه قالی‎بافی جمع آوری شد. تغییرات پارامترهای الکترومایوگرافی و نرخ ناراحتی اعضای بدن با روش آنالیز واریانس اندازه‎گیری های تکرار شده (با متغیرهای مستقل جنسیت و سابقه کار) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها: طی 210 دقیقه قالی‎بافی، تغییر کاهشی فرکانس میانگین توان تراپزیوس فوقانی راست و چپ به ترتیب با 002/0P= و 006/0P= معنادار بود؛ ولی تغییرات مجذور میانگین ریشه این دو عضله در زمان بررسی معنادار نبود. به همین ترتیب طی این مدت، تغییرات نرخ ناراحتی اعضای بدن نیز معنادار نبود و روش عینی و روش ذهنی همبستگی معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری: بررسی گسترش خستگی عضلانی با روش‎های عینی و ذهنی، کاهش معنادار فرکانس میانگین توان را نشان داد، اما پارامتر مجذور میانگین توان و نرخ ناراحتی اعضای بدن، تغییر معناداری نداشتند. رابطه معناداری بین ارزیابی ذهنی و عینی خستگی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: خستگی عضلانی، عضله تراپزیوس فوقانی، الکترومایوگرافی، ارگونومی
  • احمد علیپور، مجید صفاری نیا، غلامرضا صرامی فروشانی، علی محمد آقاعلیخانی، نیلا آخوندی صفحات 30-41
    مقدمه
    مداخله سرمایه روانشناختی لوتانز یک برنامه آموزشی است که اثربخشی آن بر کاهش بعضی از مشکلات مرتبط با کار تایید شده است. بنابراین ممکن است بتواند بر کاهش فرسودگی شغلی که از عوارض مربوط به کار محسوب شده و اثرات مخربی بر فرد و سازمان دارد موثر باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه مداخله ای لوتانز بر فرسودگی شغلی بود.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و جامعه آماری کارشناسان شاغل در شرکت ایران خودرو دیزل به تعداد650 نفر بود. از بین آنها 60 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و در دو گروه 30 نفری قرار داده شدند. ابزار سنجش پرسشنامه فرسودگی شغلی پرسشنامه Maslash بود. پس از اجرای پرسشنامه برنامه مداخله ای لوتانز برای گروه آزمایش برگزار شد سپس شرکت کنندگان بار دیگر با استفاده از پرسشنامه بررسی شدند. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که نمره میانگین پیش آزمون فرسودگی شغلی در هر دو گروه اختلاف کمی با یکدیگر دارد (9/2و87/2)، اما میانگین فرسودگی شغلی در پس آزمون گروه آزمایش (12/2) و در خرده مقیاس های خستگی هیجانی (34/1) و مسخ شخصیت (72/0) کاهش معناداری یافته است (01/0P<.) تفاوت معناداری در زیر مقیاس فقدان کارآمدی مشاهده نشد (466/0P=)، اما نقاط برش پرسشنامه نشان می دهد نمره گروه آزمایش از سطح متوسط به سطح بالای کارآمدی تغییر کرده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت برنامه مداخله ای لوتانز بر کاهش فرسودگی شغلی به ویژه خرده مقیاس های خستگی هیجانی و مسخ شخصیت موثر است. بنابراین می تواند راهکار اجرایی مناسبی جهت کاهش فرسودگی شغلی باشد.
    کلیدواژگان: مداخله ای سرمایه روانشناختی لوتانز (PCI)، فرسودگی شغلی، سرمایه روانشناختی
  • سمیه دانشور، سید باقر مرتضوی *، صدیقه عطرکار روشن صفحات 42-48
    مقدمه
    بروز حریق داخل یا خارج از قطارهای فعال در سیستم ریلی مترو را می توان ناشی از دلایل متعددی دانست، که می تواند علاوه بر ایجاد خسارات و تلفات فاجعه بار، باعث ایجاد شوک به جامعه نیز گردد. بدین جهت مطالعه ای با هدف شناسایی عوامل موثر در ایجاد حریق و ارزیابی میزان خطر حریق در قطارهای نوع Direct Current فعال در خطوط مترو شهر تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در اجرای این تحقیق پس از شناسایی انواع عوامل بوجود آورنده حریق در قطارهای مترو از طریق مشاهده، مصاحبه و بررسی مستندات با استفاده از تکنیک آنالیز درخت خطا مهم ترین علل بروز خطر حریق در قطارهای DC فعال در خطوط مترو شهر تهران تعیین شد. همچنین با آنالیز کمی درخت خطا میزان احتمال وقوع خطر حریق در طول یک سال محاسبه گردید.
    یافته ها
    مهم ترین عوامل موثر در بروز حریق در قطارهای Direct Current مترو تهران را می توان عدم وجود برنامه منظم تعمیرات پیشگیرانه، عدم انجام تعمیرات صحیح، کیفیت نامناسب تجهیزات، عدم تعبیه data logger جهت پایش تغییرات دمایی مقاومت های سقف قطار و نیز نحوه هدایت راهبران قطار ذکر کرد. بر اساس محاسبات به عمل آمده در این پژوهش احتمال وقوع خطر یک بار برای هر 3/1 سال محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش سیستم ریلی مترو تهران در جابجایی مسافرین و تراکم جمعیت در آن و همچنین احتمال وقوع خطرمحاسبه شده، با برگزاری دوره های آموزشی مناسب برای پرسنل درگیر و نظارت دقیق در حین انجام تعمیرات، نصب تجهیزات پایش حرارتی و آموزش مناسب راهبران قطار می توان احتمال وقوع خطر را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ایمنی، تجزیه و تحلیل درخت خطا، حریق، مترو، قطارهای Direct Current
  • محمدتقی قانعیان، محمدعلی مروتی شریف آباد، محمدحسن احرام پوش، مهدی حاجی حسینی صفحات 49-57
    مقدمه
    یکی از بیماری های مرتبط با کیفیت هوای داخل ساختمان که علائمی نظیر سر درد، سر گیجه، تهوع، سرفه و عطسه، تحریک مخاط چشم، گلو، بینی و التهاب و خارش پوست را به همراه دارد، سندرم ساختمان بیمار است. هدف از انجام این مطالعه بررسی فراو انی علائم این سندرم و برخی عوامل مرتبط با آن در پرستاران بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان است.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی مقطعی بود. کلیه پرستاران بخش های مراقبت ویژه که حاضر به همکاری در تحقیق بودند به صورت سر شماری به مطالعه وارد شدند. در این پژوهش برای تعیین فراوانی سندرم مورد نظر از پرسشنامه استانداردMM040EA مرتبط با سندرم ساختمان بیمار و کیفیت هوای داخل ساختمان استفاده شد و داده های استخراج شده از پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و ANOVA تحلیل گردید.
    یافته ها
    فراوانی برخی علائم سندرم شامل عدم تمرکز (2/60%)، سردرد و خستگی (3/58%)، خشکی و قرمزی پوست (3/57%) و سوزش چشم با (5/48%) از سایر علائم شایع تر بود فروانی سندرم با سن، جنس، سابقه کار و شرایط کاری پرستاران ارتباط نداشت و عوامل محیطی موثر بر بروز سندرم، شامل سر و صدا و بوی نامطبوع محیط کار(05/0P<) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی بالای علائم سندرم ساختمان بیمار در پرستاران و ارتباط آن با عوامل محیطی سر و صدا و بوی نامطبوع محیط کار، توجه بیشتر به بهبود شرایط محیطی نظیر کارآیی سیستم تهویه مطبوع و افزایش ورود هوای تازه به بخش ها موجب افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران و در نتیجه ایجاد انگیزه وافزایش بهره وری در محیط کار خواهد شد.
    کلیدواژگان: سندرم ساختمان بیمار، بیمارستان، پرستاران
  • مسعود نقاب، حمزه علیپور*، رضا نازی اقدم، نرگس سلحشور، مریم کاظمی، عبدالرضا رجایی فرد صفحات 58-66
    مقدمه
    به نظر می رسد قرار گرفتن در معرض آفت کش ها، زنان و مردان را دچار ناباروری و نازایی کند. ترکیبات شیمیایی موجود در آنها میزان اسپرم را در مردان کاهش داده و درصد ناباروری را در مردانی که به طور مرتب در مزارع فعالیت کرده و در معرض با آفت کش ها قرار دارند، افزایش می دهد. این مطالعه با هدف تعیین میزان مشکلات باروری و دیگر اختلالات تولیدمثل نزد گروهی از کشاورزان استان فارس انجام گردید.
    روش بررسی
    تعداد 268 نفر کشاورز مرد متاهل به روش تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه ای بدین منظور طراحی گردید و نخست پایایی آن مورد تایید قرار گرفت (آلفای کرونباخ 81/0)، فرم پرسشنامه با مصاحبه مستقیم با کشاورزان برای آنها تکمیل گردید. میزان شیوع ناباروری اولیه فعلی در جمعیت مورد مطالعه حدود 4/7% بود(001/0P-Value=). همچنین 3/6% کشاورزان دارای فرزندان با ناهنجاری های مادرزادی بودند. بالاخره 5/1% و 9% از همسران کشاورزان نیز سابقه مرده زایی و سقط خود بخودی داشتند.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که میزان ناباروری اولیه فعلی در کشاورزان، سقط خودبخودی و مرده زایی در همسران آنها نسبت به افراد عادی جامعه بیشتر بوده و در مورد اول تفاوت ها از نظر آماری معنی دار است(05/0P<).
    نتیجه گیری
    احتمالا می توان تغییرات شاخص های باروری در کشاورزان و همسران آنها را به مواجهه با آفت کش ها منتسب نمود.
    کلیدواژگان: آفت کش ها، ناباروری اولیه، مردان، کشاورزان، فارس
  • عادل مظلومی*، علی کرمانی، جبرائیل نسل سراجی، فریبا قاسم زاده صفحات 67-87
    مقدمه
    خطای انسانی علت بسیاری از حوادث ناگوار است و این مسئله در مشاغل پزشکی نیز نمود پیدا کرده است و هر ساله به همین علت بسیاری از بیماران یا جان خود را از دست می دهند یا بیماری آنها وخیم تر می شود. این تحقیق با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی به روش SHERPA در پزشکان اورژانس شاغل در بیمارستان حضرت امیرالمومنین شهرستان سمنان انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کیفی و به صورت مفطعی با استفاده از تکنیک SHERPA انجام شد. ابتدا هدف و روش کار برای پزشکان آموزش داده شد و سپس با استفاده از روش آنالیز سلسله مراتبی، وظایف و زیر وظایف مربوطه تعیین و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مرحله بعد، بر اساس دستورالعمل SHERPA برگه کار مربوطه تکمیل گردید.
    یافته ها
    در مجموع، 128 خطا در میان 35 وظیفه شناسایی شدند که بیشترین درصد خطاها از نوع عملکردی و کمترین درصد خطاها از نوع انتخابی بودند. 56/1% خطاها با سطح ریسک غیر قابل قبول که همگی آنها از نوع بازبینی، و13/53% با سطح ریسک نامطلوب که بیشترین درصد آنها از نوع بازیابی بودند. خطاهای نامطلوب بیشترین درصد و خطاهای غیر قابل قبول کمترین درصد را تشکیل می دهند.
    بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، کنترل خطاهای عملکردی (بیشترین درصد فراوانی) و بازیابی (بیشترین درصد خطاهای با سطح ریسک نامطلوب) باید در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، روش SHERPA، پزشک، اورژانس، خطای انسانی
  • محمدحسین باقیانی مقدم، محمدحسن احرام پوش، ناهید آردیان، طاهره سلطانی صفحات 79-87
    مقدمه
    سبک زندگی به عنوان شاخصی برای سلامت جسمی می تواند بر سلامت روان موثر باشد. این پژوهش نیز در پی بررسی وضعیت سبک زندگی افراد شاغل در محیط های کاری کارگری و کارمندی و مقایسه آن دو می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه توصیفی و تحلیلی حاضر تعداد 400 نفر از کارمندان و کارگران ادارات و کارخانه های شهر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود. بخش ویژگی های دموگرافیک و بخش مربوط به سطوح مختلف سبک زندگی که به وسیله پرسشنامه استاندارد HPLP II، در سه سطح مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS ویرایش 16 انجام شد و به وسیله آزمون های آماری تی تست، کای اسکوار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع تفاوت معناداری بین سبک زندگی و 6 زیرمقیاس آن در دو گروه کارمندان و کارگران در سه سطح ضعیف و متوسط و خوب دیده شد. اکثریت کارگران و کارمندان سبک زندگی کل و 6 زیرمقیاس را در حد متوسط نشان دادند و در زیرمقیاس ها ابتدا روابط بین فردی سپس تعالی روحی و در انتها فعالیت فیزیکی را مد نظر قرار داده بودند. محل کار، میزان درآمد، سطح تحصیل، سن و وضعیت بومی و غیر بومی بودن با سبک زندگی در دو گروه کارمند و کارگر ارتباط معنادار داشت(05/0> P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد هر چند محل کار، کارخانه و اداره به عنوان یک عامل پیش بینی کننده موثر در سبک زندگی کارگران و کارمندان مشخص گردید، اما تفاوت های زمینه ای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هم بر سبک زندگی متفاوت آنان تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: کارگران، کارمندان، سبک زندگی، پرسشنامه استاندارد HPLP II
  • محمد زارع زاده، محمد صادق ابوالحسنی*، سیما اسلامی، الهه سالاری خواه، فرزانه باقری، ابراهیم سلمانی صفحات 88-94
    مقدمه
    ریسک یا خطر همان تهدید ناشی از رویداد یا اقدامی است که به طور نامطلوبی توانایی یک سازمان را در دستیابی به اهدافش تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع مدیریت ریسک عبارتست از فرایند شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک های اتفاقی بالقوه ای که مشخصا پیشامدهای ممکن آن خسارت یا عدم تغییر در وضع موجود باشد. این پژوهش با هدف شناسایی وضعیت مدیریت خطر در بیمارستان شهید دکتر رهنمون انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی توصیفی روی پرستاران بیمارستان شهید رهنمون انجام شد. گردآوری داده ها بر اساس پرسشنامه و به طور سرشماری در اختیار کلیه پرستاران به تعداد250 نفر قرار گرفت. این پرسشنامه 6 متغیر میزان شناخت کارکنان از مدیریت ریسک، وضعیت سامان دهی مدیریت ریسک، وضعیت سیاست ها ورویه ها، وضعیت آموزش مدیریت ریسک، جایگاه مدیریت ریسک و نظارت بر تحلیل، ارزیابی و کنترل ریسک را در 45 سوال در مقیاس لیکرت 5 گزینه ای مورد بررسی قرار داد و داده ها نیز در نرم افزار Excel آنالیز شدند.
    یافته ها
    میزان شناخت کارکنان از مدیریت ریسک امتیاز 18/0±4/2، وضعیت سامان دهی مدیریت ریسک امتیاز 13/0±27/2، وضعیت سیاست ها و رویه ها امتیاز02/0±17/2، وضعیت آموزش مدیریت ریسک امتیاز 04/0±18/2، جایگاه مدیریت ریسک امتیاز 08/0±65/2، نظارت بر تحلیل، ارزیابی و کنترل ریسک امتیاز 05/0±79/2 را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به امتیازات به دست آمده در حیطه 6 مولفه مدیریت ریسک، وضعیت کلی مدیریت ریسک در بیمارستان شهید رهنمون یزد در حد ضعیف ارزیابی گردید. به نظر می رسد نظام حاکمیت بالینی، تدوین برنامه های آموزشی،اتخاذ خط مشی ها و روش های اجرایی و استقرار برنامه های نظارتی در راستای جاری سازی مدیریت ریسک باید به صورت جدی در بیمارستان ها دنبال شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، بیمارستان، خطاهای درمانی، ارزیابی، حاکمیت بالینی
  • زیبا لوک زاده، منا تراب جهرمی * صفحات 95-114
    مقدمه
    جوشکاری یکی از اجزاء مهم بسیاری از صنایع محسوب می گردد و انستیتو ملی ایمنی و سلامت کار برآورد کرده است که حداقل دو میلیون کارگر به عنوان جوشکار مشغول کار هستند؛ بنابراین شناخت مواجهات شغلی موجود در این صنعت و راه های کنترل آنها، جهت حفظ و ارتقاء سلامت جوشکاران، امری ضروری است.
    روش بررسی
    این مقاله مروری شامل قسمت های مختلفی می باشد از جمله: تعریف و تاریخچه صنعت جوشکاری، آشنایی با انواع روش های جوشکاری، مواجهات شغلی در صنعت جوشکاری، بیماری های ناشی از مواجهات شغلی در این صنعت، روش های کنترل مخاطرات در صنعت جوشکاری و پایش سلامت جوشکاران.
    یافته ها
    جوشکاران با عوامل آسیب رسان فیزیکی و شیمیایی متعددی مواجهه دارند و میزان مواجهات در روش های مختلف جوشکاری نیز متفاوت می باشد؛ از جمله این عوامل آسیب رسان می توان به گازها و فیوم ها، استرس حرارتی، سر و صدا، پرتوهای مختلف غیر یونیزان، مواجهات ارگونومیک و مخاطرات ایمنی اشاره کرد. با توجه به این مواجهات، جوشکاران در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری های تنفسی از جمله رینیت، آسم، برونشیت مزمن و آمفیزم و غیره و بیماری های ناشی از عوامل آسیب رسان فیزیکی هستند.
    نتیجه گیری
    پس از تعیین و شناسایی خطرات، می توان روش های مناسب کنترلی را بکار گرفت، از جمله جایگزینی، تهویه عمومی و موضعی، حفاظ گذاری، وسایل حفاظت فردی، پایش سلامت جوشکاران به طور دوره ای، آموزش جوشکاران و رعایت قوانین و استانداردها.
    کلیدواژگان: جوشکاری، مواجهه، دود و دمه، کنترل مهندسی
|
  • S. Safari, E. Habibi*, H. Dehghan, B. Mahaki, A. Hassanzadeh Pages 1-10
    Background
    Job stress is one of the basic problems in industrial that can underlie a number of problems such as cardiovascular disease, musculoskeletal diseases, early retirement to employees. On the other hand early retirement from workplace has increased, is one of the problems of today's industries. Hereof, improving work ability is one of the most effective ways to enhance the ability and preventing disability and early retirement. The aim of This study is determine the relationship between job stress score, work ability and educational level in refinery workers.
    Methods
    This is a cross-sectional study in which 171 workers in refinery who were working in different occupational groups participated. Based on appropriate assignment sampling, 33 office workers, 69 operational workers, and 69 maintenance workers, respectively, were invited to participate in this study. Two questionnaires including work related-stress and WAI were filled in. Finally, the information was analyzed using the SPSS-20 and statistic tests namely, Pearson correlation coefficient, ANOVA and t-test.
    Results
    Analysis showed that 86% and 14% participants had extreme and moderate stress, respectively. Average score of stress and standard deviation was 158.7±17.3 that was in extreme stress range. Average score and standard deviation of WAI questionnaire were 37.18 and 3.86 respectively. That placed in a good range. Pearson correlation coefficient showed that WAI score had significant reversed relationship with a score of stress.
    Conclusion
    Stress is one of the most important factors that influence the ability of employees, so learning to cope with stress in order to maintain and enhance the ability of staff is recommend.
    Keywords: Refinery workers, Stress, Work ability, Education
  • Mj Jafari, L. Omidi*, M. Rezazadeh Azari, M. Massoudi Nejad, M. Namdari Pages 11-19
    Background
    Different packing materials are used in wet scrubbers that each one has its own advantages and limitations. Common ceramic packing materials have high removal efficiency but they are heavy، fragile and high head loss along the bed. Finding a suitable replacement for these materials has always been concerned by researchers. The objective of the present study was to compare the ammonia removal efficiency from air by a wet scrubber packed with ceramic racshig rings and PVC.
    Methods
    A laboratory scale column was randomly packed in 30 cm depth with ceramic racshig rings as well as PVC. Ammonia laden air was injected into the column at three air flow rates including 5، 10 and 15 lit/s. Ammonia gas was applied to the column in three concentration ranges including 23-26، 40. 2-43. 7 and 55-60 PPM using water scrubbing liquid.
    Results
    The result of 54 experiments revealed that the efficiency of column packed with racshig rings was higher than the efficiency of column packed with PVC in all three studied air flow rates. The removal efficiency of column increased significantly in both packing (P<0. 001) as the inlet concentration of ammonia gas was increased. The head loss across the bed was significantly increased (P<0. 001) as air flow rate was increased from 5 to 10 and 10 to 15 lit/s.
    Conclusion
    PVC can be considered as a suitable substitute for ceramic racshig rings in wet packed scrubbers.
    Keywords: Ammonia, Wet scrubber, Racshig rings, PVC
  • N. Mahdavi, M. Motamedzade*, Aa Jamshidi, A. Moghimbeigi, R. Heidari Moghaddam Pages 20-29
    Background
    Nearly 8. 5 million of employees in Iran are carpet-weavers and musculoskeletal disorders especially in their shoulder region are prevalent. As regards muscle fatigue is a risk factor for musculoskeletal disorders its reduction may improve health promotion among the weavers and also lead to improved quality and quantity of this national product. Muscle fatigue manifestations in electromyography are mean power frequency decrease and root mean square increase in time. This study aimed to assess muscle fatigue in the upper trapezious of carpet-weavers.
    Methods
    In this cross-sectional study، regarding inclusion and exclusion criteria، 12 carpet-weavers (9 females، 3 males) were selected. During 210 minutes carpet weaving، data were collected via surface electromyography and body part discomfort rate scale. Electromyography parameters and body part discomfort rate scale were analyzed with repeated measures ANOVA (sex and experiences as independent variable).
    Results
    During 210 minutes carpet weaving، mean power frequency in right and left upper trapezius decreased and P-value=0. 002 and P-value=0. 001 was significant respectively، but root mean square and body part discomfort rate changes were not significant.
    Conclusion
    Assessment of objective and subjective development of muscle fatigue، showed significant decrease in mean power frequency، but root mean square and body part discomfort rate have not significant changes. No obvious significant correlation was found between objective and subjective muscle fatigue assessments.
    Keywords: muscle fatigue, upper trapezious muscle, electromyography, ergonomics
  • A. Alipour, M. Saffari Nia, Gr Sarami Forushani, Am Agha Alikhani, N. Akhundi Pages 30-41
    Background
    Psychological capital intervention of Luthans (PCI) is a training program whose effectiveness on decreasing some work-related problems has been confirmed. Therefore، it could be possible to reduce job burnout which is considered of work-related side effects، with devastating effects on individual and organization. The aim of present study was to evaluate the effectiveness of Luthans intervention program on job burnout.
    Methods
    The study used a semi-experimental design with pretest and posttest. Statistical population was 650 experts working in Iran Khodro Diesel company. Among them 60 people were selected by random sampling method and divided into two groups of 30 people. Maslach job burnout questionnaire was used as assessment tool. After the implementation of the questionnaire، Luthans intervention program was applied to experimental group after each participant was tested again using questionnaire. Data was analyzed by SPSS software and independent T-test.
    Results
    According to the results، burnout pretest scores show a small difference in both groups (2. 87& 2. 9). But considering job burnout (2. 12) and subscales of emotional exhaustion (1. 34) and depersonalization (0. 72) the average score has decreased significantly in experimental group post test (p<0. 01). There was no significant difference in personal accomplishment (p=0. 466)، but as questionnaire indicates، the scores of experimental group has changed from moderate to high levels of accomplishment.
    Conclusion
    Given the findings، it can be concluded that Luthans intervention program is effective in reducing job burnout، especially subscales of emotional exhaustion and depersonalization. Therefore، it could be an appropriate strategy to reduce job burnout.
    Keywords: Psychological capital intervention of Luthans (PCI), Job burnout, Psychological capital
  • S. Daneshvar, Sb Mortazavi*, S. Atrkar Roshan Pages 42-48
    Background
    Incident of fire within or outside the metro rail trains happened because of a number of reasons that cause catastrophic losses and shock to the community. This study aimed to assess the risk of fire in DC trains and subway lines in Tehran.
    Methods
    For performing this research، after identification of fire hazards in metro trains through observation، interview techniques and review the documentation، Fault Tree Analysis (FTA) was used to determine the causes of fires in DC trains at Tehran metro. Also with quantitative analysis of the fault tree، fire risk probability was calculated during a year.
    Results
    The main effective causes of DC trains fires in Tehran metro were lack of a regular program of preventive maintenance، lack of proper maintenance، poor quality equipment، not embedded data logger for monitoring resistance roof train temperature changes and the mode of train navigation. The probability of a hazard was calculated as one in each 1. 3 years.
    Conclusion
    By training courses for personnel involved and careful monitoring during maintenance and installation of equipment، installation of thermal monitoring equipment and appropriate training of operators could significantly reduce the fire occurrence risk.
    Keywords: safety, fault tree analysis, fire, metro, DC trains
  • Mt Ghaneian, Ma Morovvati Sharif Abad, Mh Ehrampoosh, M. Haj Hosseini Pages 49-57
    Background
    Symptoms such as headache، dizziness، nausea، cough and sneeze، irritated mucous membrane، eyes، throat، nose، inflammation and itching skin are associated with one of indoor air quality diseases، called sick building syndrome. The aim of this study was to assess the prevalence of symptoms of the syndrome and some related factors in educational hospital intensive care nurses in Kerman University of medical sciences.
    Methods
    This study was a cross-sectional study. All intensive care nurses who were willing to cooperate in the study were enrolled in the census. The standard MM040EA questionnaire associated with sick building syndrome and indoor air quality was used in this study to determine prevalence of this syndrome. Data collected from the questionnaires were analyzed using chi-square test and ANOVA.
    Results
    Some symptoms included lack of focus (60. 2%)، headache and fatigue (58. 3%)، dry and irritated skin (57. 3%) and eye irritation (48. 5%) were more common than other symptoms. The syndrome did not depend on age، gender، employment and working conditions، and environmental factors. Environmental factors influence the development of the syndrome، including the noise and unpleasant smell the workplace (P<0. 05).
    Conclusion
    According to high prevalence of sick building syndrome in nurses and its relationship to environment noise and unpleasant smell work، more attention to improvement of environment conditions، such as increasing the efficiency of air conditioning and fresh air to enhance the quality of work life for nurses segments and increase the efficiency of motivation of the working environment is needed.
    Keywords: sick building syndrome, hospital, nurses
  • M. Neghab, H. Alipour*, R. Naziaghdam, N. Salahshour, M. Kazemi, Ab Rejaiefard Pages 58-66
    Background
    The main aim of this cross-sectional study was to investigate the prevalence of fecundity and other reproductive problems among a group of farmers in Kavar district of Fars province، southern Iran.
    Methods
    A total of 268 randomly selected married male farm workers were investigated. A questionnaire was devised and validated (Cronbach’s α-coefficient (0. 81)). Subjects were directly interviewed and the questionnaire forms were completed for them. The prevalence of current primary infertility among the studied population was about 7. 4%. In addition، the delayed time-to-pregnancy index (TTP) was noted in 19. 4% of subjects’ spouses. Similarly، 6. 3% of farm workers had offsprings with congenital malformations. Finally، 1. 5% and 9% of farmers’ wives had a history of stillbirth and abortion، respectively.
    Results
    It was concluded that the prevalence of current primary infertility and spontaneous abortion were significantly higher among farm workers families than in the normal population. Additionally، stillbirth was more common in the wives of farm workers than in the normal population، although the difference did not reach statistical significance.
    Conclusion
    These effects are likely to be attributed to the exposure of farm workers to pesticides.
    Keywords: Infertility, Male farmers, Pesticides exposure, Iran
  • A. Mazloumi*, A. Kermani, J. Naslseraji, F. Ghasemzadeh Pages 67-87
    Background
    Human error is the cause of many serious accidents in the world. In medical jobs، it causes the patients to get much worse or lost their life. Therefore، current study was conducted to identify and evaluate human error among physicians working at emergency ward using Systematic Human Error and Reduction Prediction Approach (SHERPA) technique in an educational hospital in Semnan، Iran.
    Methods
    This study was conducted using SHERPA method. First، the aim and methodology of the study was described to the physicians and then a job analysis of physicians was implemented by Hierarchical Task Analysis (HTA) method. At the next phase، kinds of errors for each task and subtasks were indentified، applying SHERPA checklist. Finally، worksheet was completed for each of them.
    Results
    In total، 35 tasks and 128 errors were indentified in the physicians’ clinical activity at emergency ward. The highest percentage of the errors was belonged to the “Action error” while، the “Selection error” were in lowest level. About 1. 56% of the errors were in an unacceptable level and all were as retrieval errors، 53. 13% of errors were in undesirable risk level and mostly recovery error types. The highest percentage of errors was undesirable while the lowest one was related to the unacceptable errors.
    Conclusion
    According to the findings in this study، most of the medical errors of its related task and subtask were indentified and evaluated and then remedy actions was proposed for error reduction and control
    Keywords: Human error, SHERPA, Physicians, Risk assessment, Emergency
  • Mh Baghianimoghadam, Mh Ehrampoush, N. Ardian, T. Soltani Pages 79-87
    Background
    Health promoting activities (Lifestyle) is an indicator of the health of the bilateral relationship between physical and mental health and can be used as a predictor of mental health. It also aimed at comparing their different lifestyles.
    Methods
    Using random sampling، 400 office staff and workers in Yazd were selected to participate in this descriptive analytical study. A questionnaire used to collect data included two sections: demographic section and standard questionnaire of HPLP II to evaluate lifestyle. The demographic characteristics and lifestyle of different levels by HPLP II: The difference between life style and 6 subscales in office staff and labor were three levels. Data analysis were done using SPSS program for windows (v. 16) by conducting several statistical operations such as t-test، chi-square، one-way ANOVA، pearson correlation coefficient، and linear regression.
    Results
    It was indicated that there were significant difference in lifestyle and its six subcategories comparing workers. Concerning both groups، the highest among these subcategories belonged to spiritual growth and interpersonal relations and the lowest scores belonged to physical activities، different social، economic and cultural impact on the lifestyle of employees.
    Conclusion
    In spite of the increase in blue collar workers’ wages، it seems that besides workplace، the social، economic، and cultural differences affect the differences in lifestyles of white collar and blue collar workers.
    Keywords: health promoting lifestyle, HPLP II, workers
  • M. Zarezade Abolhasani*, S. Eslami, E. Salarikhah, F. Bagheri, E. Salmani Pages 88-94
    Background
    Various statistics of the incidence and prevalence of medical errors in hospitals have been published. is common. This study aimed to identify the initial state of the current level of risk management in the hospital was rahnemon.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on the nurses of shahid rahnemon hospital. Data collected by the census questionnaire given to all nurses and the number was 250. The 6 scale variable levels of risk management staff to identify، organize the risk management policies status، condition training، risk management، risk management، status monitoring and analysis، risk assessment and control of the 45 questions on a Likert scale of five options are examined. Data 16 SPSS software was analyzed using.
    Results
    Knowledge workers to manage risk rating 2. 40±/18، the state organize risk management rating 2. 27±/13، the policies and procedures Score2. 17±. 0. 02، Education Risk Management Rating2. 18±. /04، the position of Managing Risk Score2. 65±. /08، monitoring، analyzing، evaluating and controlling risk، rated 2. 79±. /05to themselves.
    Conclusions
    According to the obtained scores 6 area of risk management component; the overall risk was assessed as weak. Clinical governance systems، developing training programs، adopt and implement policies and procedures in line with current regulatory programs، risk management should be looking seriously at the hospital.
    Keywords: Risk management, hospital, medical errors, assessment, clinical governance
  • Ziba Loukzadeh, Mona Torab Jahromi * Pages 95-114
    Background
    Welding is considered as an essential component of many industries and the National Institute for Safety and Health in 1988 estimated that at least two million workers are working as welder; so knowing how to control occupational exposures in this industry، to protect and promote the health of welders is essential.
    Methods
    This reviewing article consists of several parts، including: definition and history of welding industry، introduction a variety of welding methods، occupational exposures in the welding industry، diseases caused by occupational exposures in this industry، hazard control techniques in welding industry and welders، health monitoring.
    Results
    Welders are exposed to a variety of physical and chemical hazards and a level of hazardous exposure in different welding methods also is different. Among the exposure factors that could be harmful، gases and fumes، heat stress، noise، non-ionizing radiations، ergonomic exposures and safety hazards are noted. Due to this exposure، welders are at risk of respiratory diseases such as rhinitis، asthma، chronic bronchitis and emphysema، and… as well as diseases caused by harmful physical agents.
    Conclusion
    After identification of exposures، using appropriate control methods including substitution، general and local ventilation، shielding protection، personal protective equipment، periodically health monitoring of welder، welder training، and compliance with laws and standards.
    Keywords: welding, exposure, fume, engineering control