فهرست مطالب

نشریه جاویدان خرد
سال نهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی افضلی* صفحه 5
    دکتر مهدی حائری از جمله فیلسوفان مسلمانی است که برهان وجودی را معتبر می داند. وی تقریر آنسلم را قبول دارد اما تقریر دکارت را نمی پذیرد و انتقادات گوناگونی به آن وارد می کند، مانند اینکه دکارت، ذات و ماهیت خدا را مغایر با وجود او می داند؛ در حالی که ماهیت خدا عین وجود او است. همچنین دکارت ضرورت وجود، برای خدا را همانند ضرورت های ریاضی دانسته است. این مقایسه درست نیست زیرا ضرورت های ریاضی، وجود موضوعات آنها را ثابت نمی کند؛ اما ضرورت وجود برای خدا، وجود او را اثبات می کند. توماس آکوئیناس نیز برهان آنسلم را نادرست دانسته است زیرا برهان آنسلم وجود خدا را بدیهی می-داند، ولی چون ما ذات خدا را نمی شناسیم، وجود او ذاتا بدیهی است اما برای ما بدیهی نیست. دکتر حائری این انتقادات را وارد نمی داند و به آنها پاسخ می گوید و برخلاف آکوئیناس عقیده دارد که اولا قضایای بدیهی یک نوع اند نه دو نوع، و ثانیا برای صحت برهان آنسلم، شناخت ذات خدا لازم نیست بلکه فهمیدن تعریف لفظی واژه خدا کافی است. افزون بر این، استاد حائری برخی انتقادات کانت را نه به تقریر آنسلم بلکه به تقریر دکارت وارد می داند. این مقاله به معرفی نظرات دکتر حائری درباره تقریرهای آنسلم و دکارت و انتقادات آکوئیناس و کانت به این برهان اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: خدا، برهان وجودی، مهدی حائری یزدی، آنسلم، دکارت، آکوئیناس، کانت، فلسفه تطبیقی
  • احمدعلی حیدری*، زینب ربیعی صفحه 29
    موضوع اصلی این مقاله ترسیم خطوط کلی رویکرد پدیدارشناسانه شلر به اخلاق است. شلر از همان آغاز شکل گیری جنبش پدیدارشناسی تصمیم داشت تا از این رویکرد در ساحاتی مانند اخلاق و دین استفاده کند. از این رو برای دست یابی به این هدف کوشش کرد تا با نوآوری هایی در پدیدارشناسی و با تاسیس نظامی مبتنی بر ارزش های غیرصوری، هم رویکرد پدیدارشناسانه را در ساحت اخلاق به کار برد و هم در مقابل رویکردهای صورت گرایانه ای مانند رویکرد کانت به اخلاق ایستادگی کند. از نظر شلر تکیه بر این قبیل نظام های صوری در حوزه اخلاق سبب غفلت از ارزش ها به عنوان پدیدارهای مبنایی تجربه اخلاقی انسان می-شوند و از آن جا که در نگاه «شلر» ارزش ها از طریق احساسات بر آدمی عیان می شوند، نپذیرفتن ارزش ها از جانب کانت و نظام های اخلاقی صورت گرا سبب می شود که احساسات نیز نادیده انگاشته شوند. شلر برای روشن تر ساختن منظور خود از نقش احساسات، تفکیکی را بین احساسات قصدی، وضعیت های احساسی و تاثرات در نظر می گیرد و احساسات قصدی را راهبر فرد به سمت ادراک ارزش ها می داند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، پیشینی، داده پدیدارشناسانه، تجربه پدیدارشناختی، ارزش ها، احساسات
  • محمد سعیدی مهر*، مهدی فرجی پاک صفحه 53
    فیلسوفان مشائی عموما نظریه ای را در باب عالم موجودات مجرد تام (عقول) پرورش داده اند که می توان آن را «نظریه عقول» نامید. آنان در تبیین نحوه صدور عقول، به قاعده مشهور «الواحد» متوسل شده اند که بر اساس آن، از علت واحد، تنها معلول واحد صادر می شود و صدور کثیر از واحد ممتنع است. از سوی دیگر در فلسفه مشائی تحت تاثیر کی هان شناسی کهن، تناظر عددی میان تعداد عقول با تعداد افلاک نه گانه برقرار می شود و بر این اساس تعداد عقول در ده عقل منحصر می گردد (هر یک از نه عقل نخست متکفل صدور یک فلک و نهایتا عقل دهم -که عقل فعال نامیده می شود- متکفل تدبیر امور عالم تحت القمر دانسته می شود). فخررازی با نقد قاعده الواحد و نیز مخالفت با تناظر یادشده، دیدگاه مشائیان را مورد نقد قرار می دهد. وی در تلاشی برای معرفی دیدگاه جایگزین، «نظریه ارواح» را با صبغه ای کلامی پرورش داده است. این نظریه هر چند از جهت چارچوب مفهومی و نیز مبانی و اصول خود با نظریه فیلسوفان تفاوت دارد، ولی به نظر می رسد که در اساس تفاوتی بنیادین با نظریه عقول فیلسوفان ندارد.
    کلیدواژگان: عقل، قاعده الواحد، نظریه صدور، نظریه عقول، نظریه ارواح، فخر رازی
  • محمدعلی طاوسی*، محمودرضا اسفندیار صفحه 75
    ملا محمد تقی مجلسی اول از معاریف بزرگان شیعه در دوره صفویه بوده که علاوه بر آثار فقهی دارای تالیفات عرفانی نیز می باشد که از جمله مصنفات عرفانی وی رساله تشویق السالکین می باشد. در این نوشتار، ضمن تصحیح انتقادی رساله مذکور به شرح احوال عرفانی مولف و موضوع صحت انتساب رساله تشویق السالکین به مجلسی اول پرداخته شده است. از اهم موضوعات این رساله، شرح مبانی معرفتی سلوک الی الله واثبات انتساب معنوی بزرگان صوفیه به ائمه (ع) می باشد. همچنین مولف با ذکر شواهدی، خاستگاه های آداب و مناسک صوفیانه را مبتنی بر سیره انبیاء و ائمه (ع) معرفی کرده و حقیقت تشیع را تصوف حقیقی دانسته و قائل به پیوند و یگانگی بین این دو شده است.
    کلیدواژگان: محمد تقی مجلسی، تشویق السالکین، ریاضت، اصحاب صفه، خرقه، خانقاه، ذکر و فکر
  • اسدالله فلاحی* صفحه 109
    افضل الدین خونجی در عکس مستوی موجهات نوآوری های فراوانی دارد که منطق دانان بعدی در این زمینه همگی از او پیروی کرده اند. پی گیری این بحث در ارسطو، ابن سینا، فخر رازی و خونجی نشان می دهد که تغییرات تدریجی از ارسطو تا خونجی مانند طیفی است که دو سر آن هیچ همانندی ندارند و احکامی که ارسطو در عکس مستوی موجهات پذیرفته است، همگی مورد انکار خونجی قرار گرفته است. هرچند ادعاهای خونجی در عکس قضایای خارجیه پس از وی مورد قبول عام قرار می گیرد، نوآوری های او در عکس قضایای حقیقیه مورد انکار یا بی اعتنایی متاخران واقع می شود تا جایی که بحث از قضایای حقیقیه از آثار منطقی ایشان حذف می گردد. در این مقاله، به دلیل پیچیدگی بحث قضایای حقیقیه و اختلاف نظرهای فراوان در معنا و احکام آن، از پرداختن به عکس این قضایا خودداری می کنیم و تنها به نوآوری های خونجی در عکس قضایای خارجیه می پردازیم. به کمک فرمول بندی های منطق جدید نشان می دهیم که در همه موارد اختلافی میان خونجی و فخر رازی، حق با خونجی بوده است و همین نکته می تواند دلیل پذیرش اندیشه های خونجی از سوی متاخران باشد.
    کلیدواژگان: عکس مستوی، خونجی، قضیه خارجیه، منطق جدید، فخررازی
  • سیدمحمود یوسف ثانی*، حسن مهدی پور صفحه 135
    از آرای عین القضات همدانی در وجودشناسی دو تلقی کثرت وجود و وحدت وجود قابل استنباط است. تلقی اول در جایی مطرح می شود که وی برای اثبات وجود واجب، وجود را به قدیم و حادث تقسیم می کند. لازمه این تقسیم، پذیرش کثرت در وجود است؛ اما تلقی دوم آنجا مطرح می شود که وی هستی را منحصر در وجود حق می کند و او را یگانه مصداق حقیقت وجود می داند. در این تلقی، کثرات هیچ شانی جز مظهر بودن حق نداشته و ذاتا معدوم اند. از این رو، رابطه حق با آنها نه ارتباط دو وجود با یکدیگر بلکه رابطه ظاهر با مظهر بوده و در نتیجه غیریت و کثرت در وجود نفی می شود. اما با توجه به تمایزی که عین القضات بین طور عقل و طور ورای عقل قائل می شود، می توان کثرت وجود را ناظر به طور عقل و وحدت وجود را ناظر به طور ورای عقل دانست، یعنی او از حیث معرفت شناختی به دو نحو سخن می گوید نه از حیث وجودشناختی.
    کلیدواژگان: کثرت وجود، وحدت وجود، قدیم، حادث، ظاهر، مظهر، طور عقل، طور ورای عقل
  • چکیده فارسی مقاله انگلیسی
    صفحه 165
  • مقاله انگلیسی
  • قیاس های موجه سهروردی
    ضیاء موحد* صفحه 5
    منطق حکمهالإشراق سهروردی اساسا موجهاتی است. اما برای فهم منطق موجهات او نخست باید آن بخش غیرموجهی را شناخت که منطق موجهات وی بر پایه آن ساخته شده است. من در مقاله پیشین خود: «آرای سهروردی در قیاس» در باب موضوع نخست به تفصیل بحث کرده ام. مقاله حاضر بازنمودی است از تلقی او درباره قیاس های موجه. سهروردی بر اساس پاره ای پیش فرض های وجودی و شماری برنهادهای متافیزیکی مناقشه انگیز، و نیز با محدود کردن نظریه اش به مواد ثلاث، دستگاه قیاسات موجه خود را به شیوه ای بی سابقه ساده می کند.
    کلیدواژگان: سهروردی، منطق، منطق موجهات، قیاس، حکمه الإشراق
|
  • Ali Afzali* Page 5
    Dr. Mahdi Haeri is one of Muslim philosophers that considers ontological argument as a valid one. He accepts Anselm’s argument but rejects Descartes and Severely criticises it. One of his arguments is against Descartes belief that God's essence is different from His existence, the other is against taking God's necessity of existence on a par with the necessity of mathematical truths, while the necessity of God’s existence does prove the existence of God. Also, Aquinas considers Anselm’s argument invalid, for Anselm believes the existence of God is self evident, but since we don’t know the essence of God, His existence is evident in itself, but is not evident for us. Dr. Haeri thinks that this argument is invalid and argues that it isn’t true and replies to that. He argues that first evident propositions are of one kind, not two kinds and secondly for validity of Anselm’s argument, we dont need to know the essence of God, but understanding the verbal definition is sufficient. Dr. Haeri agrees to some of the Kant’s critisims of Deascartes, but not of Anselm. This article deals with Dr. Haeri’s views on Anselm’s and Descartes’ argument, and Aquinas’ and Kant’s critisims of the ontological argument.
    Keywords: God, ontological argument, Mahdi Haeri Yazdi, Anselm, Descartes, Aquinas, Kant, Comparative philosophy
  • Ahmad Ali Heydari*, Zeinab Rabeie Page 29
    The main issue of this article is an overview of Scheler’s phenomenological attitude toward Ethics. From the very beginning of phenomenology he decided to apply this attitude to the realms of Ethics and Religion. to achieve this goal, thus, by some innovations in phenomenology and by establishing a system which depends on non-formal values he tried to apply phenomenological attitude to the realm of Ethics and rejected formal attitudes such as Kant’s. For Scheler dependence on these formal systems in domain of Ethics results in negligence of values as basic phenomena in moral experience of man. Since values in his approach appeared through feelings, Kant’s denial of values as well as advocating formal systems of Ethics lead to denial of feelings. For clarifying the role of feelings, Scheler makes a distinction between feelings of something (intentional feelings) and feeling states and introduces the feelings of something as the main guide to the apprehension of values.
    Keywords: Phenomenology, Apriori, Phenomenological data, Phenomenological Experience, Value, Feelings
  • Mohammad Saeidimehr*, Mehdi Farajipak Page 53
    Generally speaking, Peripatetic philosophers have advocated a theory of pure incorporeals (intellects) world which can be called “intellects theory”. In order to justify the way of emanation of intellects, they have used the famous rule of “alvahed”, according to which any single cause can lead to only one single effect; therefore, one cause cannot be led to many effects. On the other hand, being affected by the ancient cosmology, the Peripatetic philosophy believes in numerical correspondence between the number of intellects and nine spheres, and therefore limits the number of intellects to only nine. Fakhr-e Razi was against this idea and also the idea of the mentioned correspondence. Striving after defining a new replacement, he introduced “the theory of spirits” with theological flavour. Although it seems that this theory is different from philosophers’ from a conceptual and fundamental point of view, further analysis shows that these two have many key components in common.
    Keywords: intellect, Alvahed theory, theory of emanation, intellects theory, the theory of spirits, Fakhr, e Razi
  • Mohammad Ali Tavousi*, Mahmoud Reza Esfandyar Page 75
    Mulla Muhammad Taqi Majlesi(d.1070),the father of the famous Allamah Majlesi, was one of the great Shiite ulamas (jurisprudents) in the Safavid period.In addition to his works in Shiite jurisprudence, he wrote some books on Sufism.One of his important Sufi writings is a treatise called Tashviq al-Salikin. Among the most important topics of this treatise is a description of the ways of thejourney on the path to God and proves that the chain of initiation of the Sufi sheikhs goes back to the Imams.The author introduces Sufi rules and manners and shows how they are based on the Imam's way of life.Majlesi believes that Sufism is the reality of Shiism and they are essentially the same.In this paper I introduce the three existing manuscripts of this treatise and my critical edition of it.
    Keywords: Muhammad Tagi Majlesi, Tashvig Al Salekin, asceticism, companions of the Ledge, Sufi monastery, Cloak, Invocation of God, Contemplation of Him
  • Assadollah Fallahi* Page 109
    On the conversion of modal propositions, Afzal Al-Din Al-Khunaji has many innovations accepted by all logicians coming after. Pursuing the issue in Aristotle, Avicenna, Al-Razi, and Al-Khunaji, we show that the gradual changes from Aristotle to Al-Khunaji make a spectrum with seemingly no similarity between its two ends. In fact all Aristotle's views on the modal conversion have been rejected by Al-Kunaji. Al-Kunaji's successors, although accepted his views on the conversions of the actuality propositions, denied or disregarded his views on the verity propositions. Consequently the conversion of verity propositions vanished from their logic books. In this paper, we confine ourselves only to the conversions of the actuality propositions. With the aid of modern logical formalizations, we shall show that in all disagreements between Al-Razi and Al-Khunaji, the latter’s views were the right ones, hence the total acceptance of his ideas by his successors.
    Keywords: Conversion, Modality, Actuality Proposition, Al, Razi, Al, Khunaji
  • Seyyed Mahmoud Yousef Sani*, Hassan Mahdi Pour Page 135
    In Ayn-al-Qużāt Hamadānī's ontological system, two conceptions of plurality and unity of existence have been separated. The first has been presented when he tried to argue for the existence of necessary being and in doing that he divided existence into two categories: eternal vs. originated. A precondition of such a division is to accept the idea of plurality of existence. The second conception has been presented where Ayn-al-Qużāt confined existence to the existence of God and considered Him as the only true and real example of existence. According to this conception, pluralities are essentially nonexistent and are nothing but epiphanies of God. Therefore, the relationship between them and God is like the relationship between manifested appearances and manifestation itself, not between two independent objects. Accordingly, there is no otherness or plurality in the realm of existence. However, by taking into account the differentiation that Ayn-al-Qużāt suggests between Stage of Reason and Domain of beyond Reason, it can be claimed that plurality of existence is connected with the former and its unity is connected with the latter. This means that the difference between plurality and unity of existence is epistemological, not ontological, according to Ayn-al-Qużāt.
    Keywords: Plurality of Existence, Unity of Existence, Eternal Existence, Originated Existence, Manifested Existence, Manifestation, Stage of Reason, Domain of Beyond Reason
  • Suhrawardi's Modal Syllogisms
    Zia Movahed* Page 5
    Suhrawardi’s logic of the Hikmat al-Ishraq is basically modal. So to understand his modal logic one first has to know the non-modal part upon which his modal logic is built. In my previous paper ‘Suhrawardi on Syllogisms’(3) I discussed the former in detail. The present paper is an exposition of his treatment of modal syllogisms. On the basis of some reasonable existential presuppositions and a number of controversial metaphysical theses, and also by confining his theory to alethic modality, Suhrawardi makes his modal syllogism simple in a way that is without precedent.
    Keywords: Suhrawardi, Logic, Modal logic, Syllogism, Hikmat al Ishraq