فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال هفتم شماره 29 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بی بی رحیمه ابراهیمی*، حسین ناصری صفحه 9
    در بازاریابی شبکه ای، جهت حذف واسطه های میان تولیدکننده تا مصرف کننده، طرح هایی برای گسترش دامنه ی بازاریابان، ارائه می شود. در این طرح ها، نحوه ی قرار گرفتن اعضا در زیرمجموعه و پاداش هایی که هر شخص در مقابل فروش گروهی خود، دریافت می کند، مشخص شده است. بازاریابی شبکه ای ناسالم، شکل انحراف یافته ی این بازاریابی است که در آن، کالای واقعی جهت فروش وجود ندارد و تنها به عضوگیری اکتفا می شود. در حقیقت در این فعالیت، قراردادی مبتنی بر «پرداخت پاداش در مقابل جذب اعضا» میان شرکت و افراد عضو شده، منعقد می شود. در این نوشتار، کوشش می شود تا احکام وضعی مرتبط با این فعالیت، مانند صحت و فساد معامله ی موجود، ملکیت اموال انتقال یافته و ضمان نسبت به این اموال، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، ناسالم، طرح هرمی، حکم وضعی، صحت، فساد، ملکیت، ضمان
  • لیلی صفایی*، صدیقه اشرف صفحه 39
    سحر در جامعه ی کنونی چنان شایع شده که در میان طبقات مختلف مشاهده می شود. در میان علمای شیعه و اهل سنت در خصوص این که آیا سحر واقعیت دارد یا جزو خرافات است، اختلاف نظر وجود دارد. بیشتر آنان، سحر را حقیقت می دانند اما برخی آن را، خرافات می پندارند و در بیان آن می گویند: اگر فرد مسحور بداند که درباره ی او سحر کرده اند، توهم به سحر شدن باعث می شود که در او سحر ظاهر شود همانند تلقین به مریض، اما اگر اصلا نداند، درباره ی او سحر کرده اند – در این خصوص با این که هیچ یک از علما منکر این نوع اثر نشده اند – هیچ گونه توجیهی برای آن ندارند مگر آن که بگوییم این اعمال بر اثر استخدام جن و شیاطین علیه شخص مسحور انجام می گیرد و برای سحر اقسامی قائل شده اند که هر کدام از نمونه های آن، حکمی دارد و در مورد حکم هرکدام نیز اختلاف نظرهایی وجود دارد که هر یک از آنها ادله ی خاص خود را دارند.
    ابطال سحر نیز از موارد قابل توجه در این پژوهش است که برخی از علما آن را جایز می دانند و برخی نیز به دلایلی آن را جایز نمی دانند. نگارنده بر آن است تا در این نوشتار، احکام سحر و راه های ابطال آن را از نظر فقها، قرآن و روایت ها، مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: سحر، جادوگری، منجم، کهانت، مجازات، فقه امامیه، قرآن
  • رضا عباس پور* صفحه 69
    هدف از طراحی ابزارهای مالی جدید در بازارهای مالی، بهبود مدیریت ریسک و هم چنین افزایش کارایی بازار سرمایه است. قرارداد آتی ها یکی از این ابزارهاست. نگارنده پس از تبیین آنها و تشخیص ماهیت حقوقی آن، ضمن ارائه مبانی فقهی مورد نیاز، تلاش می کند تا به درستی و نادرستی این نوع از قراردادها و انطباق آنها با عقود و موازین شرعی بپردازد. در ادامه حکم فقهی آتی ها بیان شده و راه حل و جایگزین مناسب نیز ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: آتی ها، صلح دین به دین، خرید و فروش دین، کالی به کالی
  • ثمانه علوی*، حسین بهروان صفحه 95
    از جمله موضوعاتی که در قانون مجازات اسلامی آمده، قسامه است. قاعده ی قسامه از قواعد مهم در حقوق جزای اسلامی است که اجرای آن سبب نجات جامعه ی بشری از هرج و مرج و حفظ امنیت برای انسان ها است. قسامه در کنار سه طریق دیگر؛ اقرار، بینه و علم قاضی، یکی از راه های اثبات قتل است.
    پرسش مطروحه این است که چه نسبتی میان ادله ی اثبات قتل وجود دارد؛ آیا در هر موردی می توان به هر یک از ادله تمسک جست یا اینکه تقدم و تاخری میان آن ها وجود دارد و یا طول و عرضی در میان ادله برقرار است؟ و در یک کلمه، آیا قسامه در طول سه دلیل دیگر است یا در عرض آنها؟
    در این نوشتار سعی شده دیدگاه های مخالفان و موافقان در طول یا عرض بودن قسامه با سایر ادله ی اثبات قتل بیان گردد و در نهایت نتیجه گرفته خواهد شد که قسامه در طول سایر ادله ی اثبات قتل قرار می گیرد و تا وقتی سایر ادله باشند نوبت به اجرای قسامه نمی رسد.
    کلیدواژگان: قسامه، طول، عرض، اقرار، بینه، علم قاضی، قانون مجازات اسلامی
  • زهرا علویان خلیل آباد*، مصطفی رجایی پور صفحه 113
    بازار بورس، مکانی است که در آن سهام شرکت های گوناگون تولیدی، خدماتی و سرمایه گذاری، داد و ستد می شود و دارای مفاهیم گوناگونی است همانند: ارکان بورس، نهادهای مالی، ابزارهای مالی و...، که هر کدام به تنهایی جای بحث و بررسی زیادی دارد؛ یکی از این مفاهیم؛ ابزارهای مالی بورس است که اجزای متفاوتی دارد از جمله؛ سهم، حق تقدم، اوراق اختیار معامله، اوراق مشارکت، اوراق قرضه و صکوک.
    این مقاله بر آن است که تنها یکی از ابزارهای مالی بازار بورس را تحت عنوان «قرارداد اختیار معامله» هم از نظر بازار بورس و هم از نظر فقهی مورد بحث و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: معاملات اولیه و ثانویه، پیمان آتی و قرارداد آتی، قرارداد اختیار معامله، بورس، فقه امامیه
  • زهرا قاسمیان فرد*، علیرضا صابریان صفحه 137
    از آنجا که در فقه امامیه، حج دارای انواعی است که بر هر مکلف در صورتی که مستطیع شود در طول عمر یک بار واجب است. تحقیق حاضر، وجوه افتراق انواع حج (تمتع، افراد و قران) و صور تبدیل هر یک از انواع حج به نوع دیگر از منظر فقه امامیه را مورد بررسی قرار داده است.
    آنچه در این نوشتار مورد هدف است، تبیین مباحث و احکام مربوط به وجوه افتراق و احکام و شرایط هر یک از اقسام حج برای حج گزاران در مراسم حج بوده تا در صورت بروز شرایط، مکلف بتواند به وظیفه ای که شارع مقدس بر او واجب کرده، عمل نماید. در غیر این صورت، ناآشنایی با انواع حج و تفاوت های فقهی آنها چه بسا منجر به پرداخت کفاره های سنگین یا انجام مجدد اعمال و حتی در پاره ای موارد موجب بطلان حج خواهد شد.
    بنابراین شناخت و آگاهی نسبت به هر یک از حج های سه گانه و تفاوت ها و کیفیت و شرایط آن ها به منظور انجام وظیفه، امری واجب و ضروری به نظر می رسد.
    نگارش این پژوهش، با استقاده از منابع غنی و اصیل فقه شیعه همچون کتاب، سنت و آراء و فتاوای فقهای بزرگ شیعه از متقدمین و متاخرین عظام، با بیان دیدگاه ها و نظرهای مشترک و گاه اختلاف نظرهای آن ها تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: حج، قران، افراد، تمتع، میقات، فقه امامیه
  • علیرضا لطفی* صفحه 155
    کیفر حبس یا زندان، از قدیمی ترین شیوه های مجازات در جهان است که در شریعت اسلامی نیز، با توجه به شان و کرامت انسان، این مجازات به حکم ضرورت و به عنوان کیفری ثانوی پذیرفته شده است. در دنیای کنونی، مساله ی زندان و حبس یکی از معضلات دستگاه های قضایی بوده و حکومت ها را هم در امور مدنی و هم در نظام کیفری و نیز در حقوق عمومی و خصوصی با مشکلات فراوانی مواجه ساخته است.
    البته در اندیشه ی دینی، منعی از به کارگیری حبس و زندان به صورت مطلق دیده نمی شود و ادله و نصوص شرعی درفرق اسلامی برجواز به کارگیری آن در موارد معدود دلالت دارد بر اساس نتایج به دست آمده، مجازات و کیفرحبس به استناد ادله ی چهارگانه مشروعیت دارد و سنت قولی و عملی و فعلی هردو صراحت دارد که باید در مواردی مجرمان را به حبس و زندان محکوم کرد.
    مقایسه ی تطبیقی مجازات زندان در دوران قدیم و عصر جدید، با مکاتب فقهی اسلامی؛ بیانگر این نکته است که مجازات زندان در اسلام صرفا درباره ی کشف حقیقت بوده که فقها یا حاکمان جامعه اسلامی، برای افراد مظنون، به ویژه هنگامی که احتمال فرار آنان می رفته، از آن استفاده می کرده اند.
    مجازات حبس در اسلام در موارد محدودی حد و در بیشتر موارد تعزیر است. اهداف مجازات حبس در اسلام برقراری قسط و عدل، بازدارندگی و اصلاح و تربیت و حفظ نظام اجتماعی و تهذیب مجرم می باشد.
    کلیدواژگان: مجازات حبس، مشروعیت، فرق اسلامی، ادله ی چهارگانه
  • مصطفی معلمی* صفحه 197
    بنابر اعتقادات شیعیان امامیه و نیز برخی دیگر از گروه های شیعی پیامبر و جانشینانش، دارای مقام عصمت و نمونه ی انسان کامل هستند. از این رو، سیره ی اخلاقی و اجتماعی آنان در تطابق کامل با مبانی اخلاقی معرفی شده از سوی قرآن کریم بوده و نمی پذیرند که نمونه ای از رفتار ناسازگار با اصول اخلاقی توصیه شده از جانب خداوند، در زندگی آنان یافت شود؛ برای نمونه نمی توان سب و شتم و یا به کارگیری القاب زشت و ناپسند و یا تعرض کلامی به آبرو و نوامیس دیگران را در سیره ی آنان انتظار داشت. با وجود این، در میان کتاب های حدیث، تفسیر، تاریخ و عقاید، روایت هایی در زمینه ی برخورد معصومین (علیهم السلام) با مخالفانشان دیده می شود که برخلاف آن چیزی است که از ایشان انتظار می رفته است! این پژوهش بر آن است تا نمونه هایی از اخبار یاد شده را پی گیری و متن و سند آن را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: حسنین، سب، شتم، تنابز به القاب، گروه های سیاسی، مذهبی
|
  • R. Ibrahimi *, H. Naseri Page 9
    In Network Marketing, there are some plans to develop the scope of marketers in order to omit the intermediaries between "the producers and the consumers." In these plans, the manner of place-ment of the members under the subdivision or sub- group, and the rewards each party receives for his sales group have been envisaged.The marketing of the unsafe network is a variation form in which there is no real product while its only job is to recruit. In Fact, in this activity, a. contract based on the bonus in exchange of attaracting new members is made between the company, and the partnered members.The present article seeks to study and analyze the situational principles in relation to the activity such as the validity and invalidity and corruption of the existing dealings, the ownership of the transferred properties, and the warranty concerning these properties,
    Keywords: network marketing, unsafe, pyramid plan, situational injunctions, soundness, ownership
  • S.Ashraf, L.Safaei* Page 39
    Magic has prevailed among different classes so greatly، which is found in many places of the world، and in many societies. There is a discrepancy among the Shi''ite and Sunite scholars concerning the factuality of magic،whether it is an actuality or a superstition. Most of them believe that it is a reality،while others maintain that it is a superstition as saying: If the sorcered person knows that he/she is affected،this imagination causes him/her to believe that he/she is under the influence of it،like the power of suggestion; therefore، he gets sick. But if the individual is not aware of being influenced by sorcery at all، then، he/she has no justification concerning the magic power if we might say that these actions are due to the employment of the Jinns or Devil against the sorcered person. So they agree that magic has different typeseach of which has its own principle and there are different decrees on each of them with، their own causes and reasons. The present paper is an attempt to show that some scholars consider magic to be true،while others regard it invalid and untrue. The paper also aims to study the concepts of magic and its invalidation ways from the viewpoint of jurisprudence،the Holy Qur''an and traditions.
    Keywords: magic, sorcery, astronomers, punishment, jurisprudence, the Holy Quran
  • R.Abbas Pour* Page 69
    The purpose of designing the modern financial tools in financial market-place is to improve the risk management and to enhance the capital market efficiency..The Ati''s contract is one of these means.The author of this paper seeks to prove the validity and invalidity of these types of instruments as well as their conformity with the legal agreements and contracts while explaining and identifying their lawful nature as well as offering necessary jurisprudential basics.He also proceeds to present a solution and replacement as indicated by the Atis jurisprudential decrees.
    Keywords: the Atis, religion peace on liability, buying, selling, Obligation, goods to goods
  • H.Behravan, S.Alavi* Page 95
    One of the quests included in the Islamic penalty code is the fact of oathtaking. The oathtaking rule is one of the important ones in Islamic criminal law،which its exertion causes the human society to remain safe and secure against disorder and chaos. Oathtaking، as well as three other manners such as: confession،exposition،and the judge''s knowledge and awareness، is one of the methods to prove a murder. The present article aims to show the viewpoints of the agreed and the disagreed،pro and against the matter، and finally to draw a conclusion that oathtaking is along the proving reasons of a murder، while there are other proofs and causes for the murder،there is no need for oathtaking case.
    Keywords: oathtaking, across, along, confession, exposition, judge's knowledgejslamic penalty code
  • Z.Alavian Khalil Abad*, M.Rajaee Pour Page 113
    The stock exchange market-place is a place where the stocks of various manufacturing companies services، investings، business merchandising companies are exchanged. It includes different meanings such as: the exchange principles، financtial organs، financial tools، etc.، each of which needs discussions and investigations. One of these concepts is the financial means of exchange which consists of different components including: shares، priority، preference، optional dealing shares، partnership shares، borrowing shares، and the coins. In this paper، an attempt is made to study one of the financial means، i. e.، the stock exchange entitled «the optional dealing contract»، both in exchange market and in jurisprudential viewpoint.
    Keywords: primary, secondary intercourses, future contract, optional dealing contract, exchange, jurisprudence, the Imamiyyeh
  • Z.Ghasemian Fard*, A.R.Saberian Page 137
    Since there are different kinds of pilgrimage (Hajj) in the Imamiyyeh jurisprudence،which each rich Muslim individual must undertake once during his/her life-time. The present paper makes an attempt to study the various manners of different types of the Hajj (the greater pilgrimage، lesser pilgrimage and Gharan) while presenting the conversion of different types into one another according to the Imamiyyeh jurisprudence. The main purpose of this paper is to study and explain the relevant discussions and principles in relation to the different methods as well as the principles and requirements of diferrent types of the Hajj for the pilgrims in the Hajj season،so that when the time comes،the obligator might perform according to the obligatory divine law. The paper also seeks to present traditions،versions and views of the Shi''ite jurists، whether the early and late great experts، study-ing enriched sources of Shi''i jurists including the Scripture to offer their common viewpoints or some differences in their opinions.
    Keywords: The Hajj, Gharan, Individual, the greater pilgrimage, resort, The Imamiyyeh
  • A.R.Lotfi* Page 155
    The imprisonment penalty is one of the earliest means of punishments exerted in the world. According to the Islamic divine law،it is accepted to protect the status and dignity of man،and it is agreed that this penalty is a necessity and is considered as a secondary nature. In modern world، the quest of imprisonment is one of the dilemmas of the judicial systems which has caused the governments to encounter certain problems in civic affairs as well as in penalty system and in general and particular rights. Of course،there is no prohibition in this concern in the religious thought and speculation while the legal proofs and texts in different Islamic sects indicate its permission and application in a few cases. A comparative study on the imprisonment punishment in early times and in modern era with the Islamic jurisprudential schools reveals that the main purpose of imprisonment in Islam is simply to discover the reality so that the jurists or the rulers could apply in Islamic societies when the suspicious person might possibly escape from the punishment. The present paper seeks to indicate the aims of the imprisonment punishment in Islam which are to establish justice and equity and to prevent injustice and inequity in society as well as amending،training and preserving the social discipline and finally the criminals'' purification.
    Keywords: imprisonment penalty, punishment, legality, Islamic castes, proofs
  • M.Moallemi* Page 197
    To the Imamiyyeh Shi''ite، and to other Islamic Shi''ites the prophet and his successors benefit from the protected position and are the abstract of perfect human beings. Thus، their social moralistic conducts have been presented in complete conformity with the ethical «basics by the Holy Qur''an» and the abovementioned groups except that there is no negative example in their moralistic conducts in their lives to be against the ethical principles، recommended by God. For example، there is no expectation of them to use any denigration، abuse، insult، and degrading phrases in their words to be against the dignity and character of the public. However، there are some unreal facts concerning their bad conducts in some books، traditions، histories، beliefs، and versions against them in relation to their evil encountering their opponents which are against what they are expected to behave towards the public. This paper is an attempt to study one of the abovementioned news and sayings presenting the texts and documents in this concern
    Keywords: Hasan, Husain, insult, abuse, denigration, punishment, political, reigious parties, conduct