فهرست مطالب

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال چهل و چهارم شماره 1 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/08
  • تعداد عناوین: 17
|
  • کوثر شریفی*، سید اکبر خداپرست، صدیقه موسی نژاد صفحات 1-13
    به منظور مطالعه گونه های تیره Erysiphaceae که به صورت غیرجنسی (آنامورف) روی میزبانهای مختلف وجود دارند، و اغلب با نام جنس آنامورفیک (شبه جنس) Oidium معرفی می شوند، نمونه های متعددی از نقاط مختلف استان گیلان طی سال های 1390-1383 جمع آوری شد. هدف از این مطالعه امکان شناخت گونه های موجود بر اساس خصوصیات آنامورف و فهم ارتباط آنها با گونه های تلئومورف بود. بر اساس نتایج به دست آمده نمونه های مطالعه شده به عنوان مرحله غیرجنسی (آنامورف) 25 گونه زیر تشخیص داده شدند:Erysiphe alphitoides، Erysiphe australiana، Erysiphe begoniicola، Erysiphe betae، Erysiphe convolvuli، Erysiphe euonymicola، Erysiphe heraclei، Erysiphe platani، Erysiphe polygoni، Erysiphe quericicola، Erysiphe sesbaniae، Golovinomyces ambrosiae، Golovinomyces artemisiae، Golovinomyces biocellatus، Golovinomyces montagnei، Golovinomyces depressus، Golovinomyces orontii، Golovinomyces cf. orontii Golovinomyces sonchicola، Podosphaera aphanis، Podosphaera euphorbiae-hirtae، Podosphaera fugax، Phaerotheca xanthii s.l.، Podosphaera pannosa، Sawadaea bicornis.
    گونه های Erysiphe australiana از روی Lagerstroemia indica و Podosphaera euphorbiae-hirtae از روی Pediliantus sp. برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. همچنین Erysiphe alphitoides از روی sativa Castanea، Phaerotheca xanthii s. lat. از روی Dichrocephala sp.، Gerbera sp. Physalis alkekengi، وVigna unguiculata،Golovinomyces ambrosiae از روی Zinnia sp. و Dahlia sp.،Erysiphe betae از روی Dysphania ambrosioides، Erysiphe heraclei از روی Petroselinum hortense و Golovinomyces cf. orontii از روی Fraxinus sp. برای اولین بار از روی این میزبان ها از ایران گزارش می شوند. همچنین نام هایGolovinomyces montagneiبرای عامل سفیدک پودری Silybum marianum،Erysiphe euonymicola برای عامل سفیدک پودری شمشاد رسمی (Euonymus japonicus) و Erysiphe begoniicola برای عامل سفیدک پودری Begonia در ایران معرفیمی شود. پیش از این این قارچ ها به ترتیب با نام هایGolovinomyces cichoracearum، Erysiphe euonymus-japoniciوOidium begoniae از ایران گزارش شده بودند.
    کلیدواژگان: سفیدک های پودری، میزبان جدید، تاکسونومی، Erysiphales
  • مژگان مردانی طلایی*، قدیر نوری قنبلانی، بهرام ناصری، مهدی حسن پور صفحات 15-25
    کرم برگ خوار چغندر، Spodoptera exigua (Hübner) (Lep.: Noctuidae)، آفتی با دامنه ی میزبانی وسیع است که به محصولات زیادی از جمله ذرت، پنبه، چغندر، گوجه فرنگی، کرفس، کاهو و یونجه خسارت اقتصادی می زند. در این تحقیق تاثیر 10 هیبرید تجاری ذرت SC700)، DC370، SC704،SC260، SC500، Keynes540، Keynes410، KSC260، KSC400 و (KSC301 روی کرم برگ خوار چغندر از طریق مقایسه ی شاخص های تغذیه ای این حشره تعیین شد. آزمایش در اتاقک رشد با دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. لاروهای سنین مختلف کرم برگ خوار چغندر (سن سوم، چهارم و پنجم) بیشترین (40/33 درصد) و کمترین (95/2 درصد) شاخص بازدهی تبدیل غذای خورده شده به زیست توده (ECI) را به ترتیب روی هیبریدهای SC260 و Keynes540 نشان دادند. بیشترین (52/60 درصد) و کمترین (01/3 درصد) شاخص بازدهی تبدیل غذای هضم شده به زیست توده (ECD) نیز به ترتیب مربوط به هیبریدهای SC260 وKeynes540 بود. نتایج نشان داد که بیشترین (96/9) و کمترین (42/1) شاخص مصرف (CI) به ترتیب به هیبریدهای Keynes540 و SC260 مربوط بود. شاخص نرخ رشد نسبی (RGR) روی هیبرید SC500 بیشترین (74/6) و روی هیبرید KSC260 کمترین (54/0) مقدار را داشت. نرخ مصرف نسبی (RCR) روی هیبریدKeynes540 بیشترین (06/1) و روی هیبرید KSC260 کمترین (17/0) مقدار را نشان داد. براساس این تحقیق هیبرید Keynes540 در مقایسه با سایر هیبریدهای مورد بررسی در برابر تغذیه ی تمام مراحل لاروی کرم برگ خوار چغندر از مقاومت نسبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: Spodoptera exigua، شاخص های تغذیه ای، هیبریدهای ذرت، مقاومت
  • حسن مومنی، محمد جوان نیکخواه*، محمد رضوی، محمدرضا نقوی صفحات 27-39

    بیماری لکه خرمایی با عامل Pyrenophora tritici-repentis یکی از مهمترین بیماری های لکه برگی گندم است که از نظر اقتصادی خسارت قابل توجهی در دنیا وارد می کند. از میان 163 جدایه قارچ که از دو استان گلستان و مازندران جمع آوری شدند 58 جدایه برای بررسی ساختار ژنتیکی قارچ انتخاب گردید. این تعداد جدایه نماینده که بیانگر واقعی جمعیت باشند، بر اساس سه معیار شامل نتایج حاصل از انگشت نگاری DNA جدایه ها با نشانگر مولکولی rep-PCR و با استفاده از آغازگر Box، مناطق جمع آوری جدایه ها و مزارع نمونه برداری شده، انتخاب گردید. انتخاب جدایه های نماینده به نحوی انجام شد که تمام مناطق نمونه برداری را پوشش دهد. جهت ارزیابی ساختار ژنتیکی جمعیت های قارچ عامل بیماری از نشانگر مولکولی rep-PCR استفاده شد. بدین منظور سه پرایمر BOX، ERIC و REP به کار رفت. داده های حاصل از مرحله انتخاب جدایه های نماینده که با کمک پرایمر BOX انجام شده بود، به همراه داده های بدست آمده با دو پرایمر ERIC و REP جهت ارزیابی ساختار ژنتیکی زیرجمعیتهای قارچ در ایران بکار رفت. بررسی بین شش زیرجمعیت قارچ در کشور شامل A(a)، A(b)، A(c)، A(d)، A(e) و A(f) نشان داد که 73% از تنوع کل مربوط به تنوع موجود درون زیرجمعیت ها و 27% مربوط به تنوع بین آنها بود. میانگین تنوع ژنی 3147/. برآورد گردید. دندروگرام بدست آمده بر اساس روش UPGMA با کمک ضریب Dice نشان داد که ارتباطی بین گروه بندی نژادی و مولکولی جدایه ها وجود ندارد، ولی جدایه های زیرجمعیت های قارچ که متعلق به مناطق جغرافیایی مختلف بودند، در گروه های مجزا قرار گرفتند. بررسی وضعیت تولید مثلی جنسی قارچ نشان داد که 54% جدایه های مورد بررسی تولید سودوتسیوم به همراه آسک و آسکوسپور کردند. 17% از جدایه ها فقط تولید سودوتسیوم و 29% هیچگونه ساختار تولید مثل جنسی تولید نکردند. علاوه بر ژن MAT و برخی فاکتورهای ژنتیکی مستقل، عناصر غذایی و میزان رطوبت نیز بر تولید فرم جنسی قارچ موثرند.

    کلیدواژگان: لکه خرمایی، گندم، Rep، PCR، تلمورف
  • آرش ملک محمدی، پرویز شیشه بر*، فرحان کچیلی صفحات 41-49
    هدف از این پژوهش کسب اطلاعاتی دقیق در مورد میزان رشد و تولید مثل سفیدبالک نیشکر، Neomaskellia andropogonis Corbett در چهار دمای ثابت 20، 25، 30 و 1±32 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±55 درصد و 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی روی بوته های گلدانی نیشکر به منظور تعیین بهترین دما برای رشد و تولید مثل این حشره بود. میانگین دوره رشد از تخم تا زمان بلوغ ماده ها از 22/0± 23/53 روز در 20 درجه سلسیوس تا 09/0±24/20 روز در 32 درجه سلسیوس متغیر بود. به طور متوسط 357 روز-درجه در بالای آستانه پایینی دما (52/13 درجه سلسیوس) لازم بود تا رشد سفیدبالک تکمیل شود. کل میزان مرگ و میر پیش از بلوغ در دماهای 20، 25، 30 و 32 درجه سلسیوس به ترتیب برابر با 6/51، 5/27، 16/14، 33/13 درصد بود. متوسط طول عمر ماده های N.andropogonis از 35/0± 66/9 روز در 20 درجه سلسیوس تا 46/0±14/4 روز در 32 درجه سلسیوس متغیر بود. میانگین تخمگذاری کل از 94/1± 42/20 در دمای 20 درجه سلسیوس تا 71/4± 25/61 در 30 درجه سلسیوس متغیر بود. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) از 007/0± 053/0 در 20 درجه سلسیوس تا 009/0± 210/0 (ماده بر ماده در روز) در دمای 30 درجه سلسیوس متغیر بود. سفیدبالک نیشکر جمعیت خود را حداقل در 14/0± 30/3 روز در 30 درجه سلسیوس و حداکثر در 74/1± 06/13 روز در 20 درجه سلسیوس به دو برابر می رساند. بر اساس نتایج این تحقیق بیشترین میزان تولید مثل در دمای 30 درجه سلسیوس حاصل شد. نتایج این مطالعه از دو نظر قابل استفاده خواهد بود. اولا در صورت نیاز به پرورش انبوه این حشره در شرایط آزمایشگاهی جهت بررسی اثر عوامل کنترل بیولوژیک مختلف روی آن، بهترین دمای پرورش مشخص گردید و ثانیا با مقایسه پارامترهای محاسبه شده در مورد سفید بالک و پارامترهای رشد و تولید مثل عوامل کنترل بیولوژیکی در شرایط آزمایشگاهی مشابه می توان کارایی عوامل کنترل بیولوژیک روی این آفت را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: Neomaskellia andropogonis، بیولوژی، پارامترهای جدول زندگی، دما
  • احسان ترابی*، خلیل طالبی جهرمی صفحات 51-59
    به منظور اندازه گیری میزان باقی مانده دیازینون درغوره تحت شرایط مزرعه، آزمایشی طی بهار و تابستان 1390 در باغ انگور مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی (مشهد) انجام شد. در این تحقیق دیازینون در دو غلظت توصیه شده (5/1 در هزار) و دو برابر غلظت توصیه شده (3 در هزار) در دو نوبت و به فاصله 23 روز بر روی انگور رقم کشمشی قوچان با روش معمول منطقه سم پاشی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار پیاده شد. نمونه برداری در فواصل زمانی 0، 1، 2، 5، 8، 12روز بعد از سم پاشی نوبت دوم (مرحله غوره) انجام شد و پس از استخراج و خالص سازی باقی مانده آفت کش به روش استخراج فاز جامد، مقدار آن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به شناساگر نیتروژن-فسفر اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، بخش اعظم دیازینون در روزهای اول و تحت شرایط محیطی تجزیه شد و نیمه عمر آن در تیمار دز توصیه شده و دز دو برابر به ترتیب 5/1 و 21/1 روز بدست آمد. سرعت تجزیه دیازینون در دز دو برابر بیشتر از دز توصیه شده بود به طوری که اختلاف بین آن ها در روزهای آخر غیر معنی دار شد. در نمونه گیری قبل از سمپاشی دوم هیچگونه باقی مانده دیازینون مشاهده نشد که نشان دهنده تجزیه این آفت کش طی بیست و سه روز دوره بعد از سم پاشی اول بود.
    کلیدواژگان: استخراج ف، از جام، د، ب، اقی مانده دی، ازینون، غ، وره، نیم، ه عم، ر، کروماتوگرافی گازی
  • مهران غزوی صفحات 61-69
    طی بررسی حاضر نمونه های متعددی از حشرات بیمار و مشکوک به بیماری مورد مطالعات بالینی و میکروسکوپی قرار گرفتند که منجر به جداسازی 4 گونه پروتیست گردید که همگی برای اولین بار از ایران معرفی می گردند.
    گونه های جدا شده عبارتند از:Dociostaueus از روی ملخ مراکشی Gregarina acridiorum Leger، 1893 -1. Calliptamus barbarous L.، و ملخ 1758 maroccanus Thunberg، 1815 Tribolium، از روی شپشه آرد Gregarina confusa Janovy et al.، 2007 -2. confusum Jacquelin du val T. confusum Jacquelin du از روی سوسک های Adelina tribolii Bhatia، 1937 3-. T. castaneum Herbst و val Chorthipus brunneus از روی ملخ Malamoeba locustae King & Tylor، 1936 -4. Thunberg، 1815
    کلیدواژگان: ایران، بیمارگر های حشرات، پروتیست ها، جداسازی، شناسایی
  • جهانشیر امینی، مرضیه کاظمی، جعفر عبدالله زاده، مصطفی درویش نیا صفحات 71-80
    در طول فصول زراعی 1389-1388 ضمن بازدید از مناطق کشت گوجه فرنگی در شهرستان مرودشت، در مجموع 96 جدایه فوزاریوم از ریشه، طوقه و ساقه گوجه فرنگی جمع آوری شد. جدایه های فوزاریوم بر اساس مطالعات مورفولوژیکی با استفاده از منابع معتبر شناسایی گردیدند. در این مطالعه گونه های F. equiseti، F. solani، F. pseudoanthophilumو F. oxysporum بترتیب با فراوانی 10.4، 47.9، 18.75 و 22.9 درصد جداسازی شدند. گونه F. equiseti با 10 و گونه F. solani با 46 جدایه به ترتیب کمترین و بیشترین فراوانی را داشتند. نتایج بیماریزایی جدایه ها با دو روش مایه زنی ریشه (Root dip) در سوسپانسون اسپور قارچ بمدت سه دقیقه و اضافه کردن زاد مایه دانه های گندم آلوده به خاک در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS نشان داد که همه گونه ها بجز گونه F. pseudoanthophilum بیماریزا بوده و باعث پوسیدگی ریشه، طوقه و زردی و پژمردگی در گیاه گوجه فرنگی شدند، بطوریکه بین گونه ها از نظر بیماریزایی اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود داشت. نتایج آزمون تعیین فرم اختصاصی دو گونه F. oxysporum و F. solaniروی گیاهان مختلف به ترتیب نشان داد که جدایه F. oxysporumصرفا روی گوجه فرنگی ایجاد پژمردگی، زردی و نکروز ساقه می کند و تحت عنوان F. oxysporum f. sp. lycopersici نام گرفت. در صورتیکه F. solaniعلاوه بر گوجه فرنگی روی نخود، تاج خروس و بادام زمینی باعث پوسیدگی ریشه و طوقه شده و قارچ مذکور از آنها مجددا جداسازی شد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی ریشه، پژمردگی، نخود، تاج خروس، دانه های گندم
  • روح الله شریفی، مسعود احمدزاده *، کیوان بهبودی، چونگ مین ریو صفحات 91-101

    عوامل بیوکنترل با الایسیتور های متعددی از جمله ترکیبات فرار باعث القاء مقاومت سیستمیک در گیاهان می شوند. در این تحقیق نقش ترکیبات خالص شناسائی شده در پروفایل ترکیبات فرار سویه Bacillus subtilis GB03 در بازداری مستقیم از رشد یا القاء مقاومت سیستمیک علیه قارچ B. cinereaدر آرابیدوبسیس مورد ارزیابی قرار گرفته است. در مقایسه با شاهد همه ترکیبات نه تنها مانع اسپورزائی قارچ نشدند بلکه به صورت معنی داری آن را افزایش دادند. بیشترین اثر در تحریک اسپورزائی با 105×7/4 و 105×4 افزایش تولید اسپور به ترتیب مربوط به دو ترکیب 3-پنتانول و متیل سالیسیلات بود. در رشد میسلیوم نیز اغلب ترکیبات باعث تحریک رشد قارچ شدند که بیشترین مقدار در مورد دو ترکیب متیل جاسمونات با 23% و متیل سالیسیلات با 24% افزایش رشد قارچ ثبت شد. جالب توجه اینکه حداقل و حداکثر تولید رنگیزه نیز به ترتیب در تیمار های متیل جاسمونات و متیل سالیسیلات اندازه گیری شد. در آزمایش القاء مقاومت، ترکیبات 3-هیدروکسی-2-بوتانول، متیل جاسمونات، بوتان دیول، استوئین و 1-پنتانول بیشترین اثر را در کاهش بیماری روی آرابیدوبسیس دارا بودند. در حالی که دو ترکیب متیل سالیسیلات و 3-پنتانول که به عنوان تحریک کننده مقاومت علیه بیوتروف ها شناخته شده اند تاثیر قابل توجه ای در کاهش این بیمارگر نکروتروف نداشتند. در نهایت امر کارائی ترکیبات بستگی به دز مصرفی آن ها دارد و در دز پایین بیشتر به عنوان مولکول پیام عمل می کنند تا به عنوان بازدارنده از رشد قارچ بیمارگر.

    کلیدواژگان: ترکیبات فرار، القاء مقاومت، Bacillus subtilis، Botrytis cinerea
  • حمیدرضا صراف معیری*، فاطمه پیرایش فر، اورنگ کاوسی صفحات 103-112
    کنه تارتن دولکه ای (Tetranychus urticae Koch) یکی از آفات مهموچندخوار می باشد که خسارت قابل توجهی به محصولات کشاورزی وارد می سازد. در سال های اخیر با توجه به مشکلاتی که استفاده از حشره کش های مصنوعی بوجود آورده است، اسانس های گیاهی به عنوان ترکیباتی طبیعی برای حفاظت از گیاهان مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، اثردورکنندگیاسانس هایگیاهیخانواده نعنائیانشاملرزماری(Rosmarinus officinalisL.)، مرزه (Saturejahortensis L.) و نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) روی T. urticaeبه روش زیستسنجی برج های دوقلو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در شرایط دمایی 2±23 درجه سانتی گراد،رطوبت نسبی 5±60 درصد و در شرایط نوری دائم انجام شد. آزمایش های زیست سنجی در دزهای 043/0، 073/0، 326/0 و 348/0 میکرولیتر بر سانتی متر مربع از هریک از اسانس ها و در چهار بازه ی زمانی انجام شد. نتایج نشان داد اسانس نعناع فلفلی بیشترین اثر دورکنندگی (91%) را روی ماده های بالغ T. urticaeدر بالاترین دز (348/0 میکرولیتر بر سانتی متر مربع) داشت، اما اختلاف معنی داری با سایر اسانس ها وجود نداشت.(P> 0.05) هم چنین بیشترین میزان دوام در مورد اسانس مرزه مشاهده شد. در این مقاله یک روش جدید برای ارزیابی اثر دورکنندگی اسانس های گیاهی برای برخی از گیاه خواران بندپا، مانند کنه ها نیز معرفی شده است.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، دورکنندگی، رزماری، مرزه، نعناع فلفلی
  • محمدرضا لک*، حمیدرضا دری صفحات 113-119
    بیماری سوختگی باکتریایی معمولی با عامل Xanthomonas axonopodis pv. phaseoliیکی از بیماری های مهم لوبیا است که باعث کاهش کمیت و کیفیت بذر می گردد. استفاده از ارقام مقاوم موثرترین روش کنترل بیماری است. این تحقیق به منظور شناسایی ژنوتیپ های مقاوم لوبیا به بیماری سوختگی باکتریایی معمولی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی به اجرا درآمد. در این بررسی ده ژنوتیپ به عنوان ژنوتیپ های مقاوم و نیمه مقاوم به بیماری سوختگی باکتریایی لوبیا شناسایی شدند. لاین 31118 مقاوم ترین ژنوتیپ بود. چهار ژنوتیپ از ده ژنوتیپ مقاوم و نیمه مقاوم به بیماری شامل 21400، 21320،21407 و شاهد سیات 2 دارای عملکرد بیشتر از میانگین عملکرد در شرایط آلودگی و عدم آلودگی به بیماری سوختگی باکتریایی بودند و به عنوان لاین های برتر آزمایش معرفی شدند.
    کلیدواژگان: Xanthomonas axonopodis، مقاومت به بیماری، مقیاس بیماری
  • رویا ویسی، سیدعلی صفوی*، یونس کریم پور صفحات 121-128
    شته معمولی گندم یکی از آفات مهم غلات دانه ریز به ویژه گندم در ایران می باشد که به طور قابل ملاحظه ای بر عملکرد محصول تاثیر دارد. یکی از موثرترین روش های کنترل این آفت استفاده از ارقام و لاین های مقاوم است. در این پژوهش برای انجام آزمایش غربال گری، 57 رقم گندم در مرحله 3-2 برگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. غربال گری بر اساس صفت میانگین تعداد شته روی گیاه انجام شد. پس از تعیین ارقام نسبتا مقاوم و حساس آزمایش های آنتی زنوز و تحمل برای ارزیابی وجود مقاومت یا حساسیت در میان 6 رقم گندم انجام شد. آزمایش آنتی زنوز از طریق شمارش تعداد شته های جلب شده روی هر رقم انجام شد. نتایج آزمون آنتی زنوز بعد از 24، 48 و 72 ساعت نشان داد که بیشترین تعداد شته جلب شده روی رقم سپاهان و کمترین آن روی ارقام امید و عدل بود. مکانیسم تحمل بر مبنای اثر تغذیه شته روی ارتفاع گیاه، کاهش درصد وزن خشک و تر محاسبه شد. در بررسی مکانیسم تحمل، ارقام عدل و امید دارای تحمل بیشتری نسبت به شته معمولی در مقایسه با سایر ارقام بودند. در این تحقیق ارقام عدل و امید بیشترین تحمل و کمترین ترجیح میزبانی را به شته معمولی گندم داشتند.
    کلیدواژگان: آنتی زنوز، تحمل، غربال گری، شته معمولی گندم
  • پویا رحمانیان، فرشاد رخشنده رو*، حمیدرضا زمانی زاده صفحات 129-139
    طی فصول بهار تا پاییز سال های 87 و 88 به منظور ردیابی و تعیین پراکنش ویروس لکه حلقوی نکروتیک درختان میوه (PNRSV) تعداد 343 نمونه برگی علایم دار و بدون علایم به طور تصادفی از درختان میوه هسته دار موجود در برخی باغات شهرستان های جهرم، مینودشت و کلاله به ترتیب از استان های فارس و گلستان جمع آوری شد. جهت ردیابی ویروس (PNRSV) نمونه ها توسط آزمون های (TAS-ELISA) و(DIBA) با استفاده از آنتی سرم های چند همسانه ای و تک همسانه ای اختصاصی شرکت (Agdia، U.S.A) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد ویروس مذکور در مجموع به میزان 5/15% در باغات مورد بررسی پراکنده شده است. میزان این پراکندگی در باغات مورد نمونه برداری در شهرستان جهرم از استان فارس 4/16% و در هر کدام از شهرستان های کلاله و مینودشت از استان گلستان 6/13% بود. مایه زنی مکانیکی برخی جدایه های ردیابی شده ویروس بر روی گیاهان علفی انجام پذیرفت و نتایج با آنچه که در گذشته برای نژاد PV-32 ویروس گزارش شده بود مطابقت داشت. با استفاده از آزمون مولکولی RT-PCR و جفت آغازگرهای اختصاصی جهت تکثیر ژن پروتئین حرکتی نژادهای موجود در گروه های PV-32 و PV-96، نمونه ها مورد بررسی قرار گرفتند. برای نمونه های آلوده قطعات ژنتیکی مورد انتظار به طول bp283 مربوط به گروه PV-32 تکثیر شد. نتایج این بررسی نشان داد این جدایه ها با جدایه های گروه PV-32 از نظر ویژگی های مولکولی مشابه می باشند.
    کلیدواژگان: شناسایی مولکولی، ساندویچ سه تائی آنتی بادی (TAS، ELISA)، تعیین پراکنش
  • فرشید جهانجو، محمد قدمیاری، رضا حسینی، رضا حسن ساجدی صفحات 141-151
    زنبور برگ خوار ثانوی رز، Allantus viennensis، یکی از آفات مهم رز در استان گیلان می باشد. لارو های جوان به طور دسته جمعی از پارانشیم برگ های جوان تغذیه می کنند و با افزایش سن از تمامی برگ تغذیه می نمایند و فقط رگبرگ اصلی را باقی می گذارند. آلفا -و بتا -گلوکزیدازها آنزیم هایی هستند که نقش مهمی در گوارش نهایی کربوهیدرات ها در حشرات دارند. در این پژوهش اثر pH (3 تا 12) و دما (10 تا 80 درجه سلسیوس) روی فعالیت این آنزیم ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند کهpH بهینه برای فعالیت آلفا -و بتا =گلوکزیداز در لوله گوارش برابر با 6 و دمای بهینه نیز به ترتیب 40 و 50 درجه سلسیوس بودند. همچنین، فعالیت ویژه این آنزیم ها در لوله های گوارش سنین دوم تا پنجم لاروی و سه قسمت لوله ی گوارش (روده های جلویی، میانی و عقبی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که با افزایش سن لاروی، میزان فعالیت ویژه آنزیم های آلفا -و بتا -گلوکزیداز افزایش یافت. فعالیت ویژه این دو آنزیم در روده ی میانی نسبت به روده جلویی و عقبی بیشتر بود. همچنین، مقدار فعالیت ویژه آنزیم آلفا- گلوکزیداز نسبت به بتا -گلوکزیداز در لوله گوارش لاروهای سنین دوم تا پنجم و سه قسمت لوله گوارش بیشتر بود. طبق نتایج به دست آمده، مقدارهایKM آنزیم های آلفا- گلوکزیداز و بتا-گلوکزیداز در لوله گوارش به ترتیب برابر با 72/2 و 02/2 میلی مولار به دست آمدند. آنالیز زایموگرام روی ژل نشان داد که آنزیم های آلفا -و بتا -گلوکزیداز در لوله گوارش زنبور برگ خوار ثانوی رز هر کدام دارای یک فرم فعال آنزیمی بودند.
    کلیدواژگان: آلفا، گلوکزیداز، بتا - گلوکزیداز، زنبور برگ خوار ثانوی رز، لوله گوارش
  • علی علیزاده*، خلیل طالبی جهرمی، وحید حسینی نوه، محمد قدمیاری صفحات 153-161
    پسیل معمولی پسته،Agonoscena pistaciae Burckhardt & Lauterer، یکی از مهمترین آفات پسته است که پوره ها و حشرات کامل از شیره گیاهی تغذیه می کنند و سبب کاهش رشد، ریزش جوانه های گل و کاهش محصول می شوند. توانایی تولید مثل بالا و طول دوره رشدی کوتاه استعداد مقاوم شدن این آفت را در برابر حشره کش ها بالا می برد. در این پژوهش حساسیت جمعیت های مختلف A. pistaciae به حشره کش های آمیتراز و ایمیداکلوپرید در شرایط آزمایشگاه مورد آزمون قرار گرفت. 9 جمعیت پسیل پسته از مناطق پسته کاری رفسنجان، انار، بم، کرمان، شهربابک، سیرجان، پاریز، پاقلعه و هرات در استان کرمان جمع آوری شدند و زیست سنجی به روش غوطه وری پوره های سن 5 در محلول های آفت کش انجام شد. نتایج زیست سنجی نشان داد که جمعیت های مختلف پسیل پسته حساسیت متفاوتی نسبت به این آفت کش ها نشان می دهند به طوری که کمترین و بیشترین LC50 برای آفت کش های آمیتراز و ایمیداکلوپرید به ترتیب در جمعیت های بم (9/13 و 1/17 میلی گرم در لیتر) و رفسنجان (5/310 و 3/46 میلی گرم بر لیتر) بدست آمد. در بین جمعیت های پسیل جمع آوری شده از باغ های پسته، بیشترین نسبت مقاومت برای آفت کش های آمیتراز (3/22 برابر) و ایمیداکلوپرید (7/2 برابر) مربوط به جمعیت رفسنجان بود. الگوی پراکنش باند گلوتاتیون اس ترانسفراز در جمعیت های مختلف با هم مقایسه شد و نتایج نشان داد که غلظت و تحرک الکتروفورزی باندها در جمعیت های رفسنجان و بم (حساس) متفاوت است.
    کلیدواژگان: زایموگرام گلوتاتیون اس، ترنسفراز، نسبت مقاومت، Agonoscena pistaciae
  • احمد حیدری، عیسی ناظریان، حسین پارسا، کریم گرامی صفحات 163-171
    بیماری بلاست برنج (عامل: Pyricularia grisea (Cooke) Sacc.) یکی از مهمترین بیماری های این محصول در جهان است که عموما برای کنترل این بیماری از قارچ کش ها استفاده می شود. در این ارتباط انتخاب سمپاش مناسب با توجه به شرایط مزارع کشور نقش به سزائی در افزایش کارائی سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی دارد. لذا در این تحقیق کارائی پنج نوع سمپاش شامل دو نوع سمپاش میکرونر بومدار پشتی (سمپاش میکرونر بومدار پشتی مدل -N10 KP 4000 و سمپاش میکرونر بومدار پشتی مدل SKN-3000) و دو نوع سمپاش الکترواستاتیک (دستگاه سمپاش الکترواستاتیک مدل GPS-5 TM (ESS) و دستگاه سمپاش پشتی موتوری اتومایزر با هد الکترواستاتیک) و سمپاش فرقونی لانس دار با مصرف دو دز 1 و 75/0 کیلوگرم در هکتار از قارچ کش تری سیکلازول (Beam® WP 75%) در کنترل بیماری بلاست برنج روی رقم حساس دیلمانی در قالب آزمایش فاکتوریل دو عاملی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد سمپاش اتومایزر با هد الکترواستاتیک، سمپاش فرقونی لانس دار (سمپاش رایج) و سمپاش میکرونر بومدار پشتی مدل N10 KP 4000 بالاترین کارائی (میانگین شدت آلودگی به ترتیب 13/0±67/1، 12/0±2 و 33/0±5/3 بود) را در کنترل بیماری دارند. میزان محلول مصرفی در این سه نوع سمپاش به ترتیب معادل 48، 450 و 65 لیتر در هکتار بود که بیانگر کاهش حجم محلول مصرفی در سمپاش اتومایزر با هد الکترواستاتیک و میکرونر بومدار پشتی است. این امر سبب افزایش راندمان کاری روزانه و کاهش هزینه های کارگری می گردد. بررسی کارت های حساس به آب نشان داد در سمپاش های میکرونر بومدار پشتی و الکترواستاتیک یکنواختی اندازه قطرات و پوشش آنها نسبت به فرقونی لانس دار بیشتر است. شایان ذکر است با توجه به ارتفاع زیاد بوته های برنج در مرحله بلاست خوشه امکان کاربرد سمپاش های مذکور در این مرحله به نحو مطلوب و شایسته وجود ندارد و نتایج فوق صرفا در مرحله بلاست برگ قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: فناوری کاربرد آفت کش، الکترواستاتیک، میکرونر، مزارع برنج، تری سیکلازول
  • نجمه حاج عبدالهی، حمید روحانی *، عصمت مهدی خانی مقدم، ابراهیم بهنام صفحات 173-182

    سودموناس های فلورسنت با تولید طیف وسیعی از آنتی بیوتیک های ضد قارچی و قابلیت بالای کلونیزاسیون ریشه در زمان و مکان مناسب، به عنوان کارآمدترین عوامل بیوکنترل برای بیماری های ریشه شناخته می شوند. در این تحقیق الگوی کلونیزاسیون چهار استرین از Pseudomonas fluorescens در زمان های 5، 12 و 21 روز پس از کاشت بذور آغشته به استرین ها در گلدان های 800 گرمی حاوی مخلوطی از خاک باغبانی و 8% اینوکولومGaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt) عامل بیماری پاخوره، بررسی و جمعیت باکتری ها در سه ناحیه بالائی، میانی و انتهایی ریشه ی گیاه گندم بر اساس شمارشcolony forming unit (cfu) تعیین شد و رابطه آماری الگوی کلونیزاسیون ریشه با ایندکس بیماری پاخوره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که جمعیت باکتری ها در زمان ها و نواحی مختلف ریشه متفاوت است. در اولین زمان نمونه برداری جمعیت باکتری در ناحیه بالایی و میانی ریشه بالاتر بود، در حالی که در سومین زمان جمعیت باکتری در نواحی بالایی و میانی کاهش و در ناحیه انتهایی ریشه افزایش یافت. رابطه بین الگوی کلونیزاسیون و شاخص بیماری نشان داد جمعیت باکتری به طور معنی داری روی کاهش شدت بیماری اثر دارد و بیشترین تاثیر جمعیت باکتری در کاهش شدت بیماری برای نوک ریشه مشاهده شد (99.60r2=). به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که قابلیت کلونیزاسیون بهتر و موثرتر انتهای ریشه بوسیله چهار جدایه مورد استفاده ارتباط نزدیکی با توانایی آنها در کنترل بیماری پاخوره دارد و این امر نقش کلیدی در کنترل موفق بیماری به وسیله جدایه ها ایفا می کند.

    کلیدواژگان: Pseudomonas fluorescens، کلونیزاسیون نواحی مختلف ریشه، جمعیت باکتری، Gaeumannomyces graminis var، tritici
|
  • Kosar Sharifi*, Seyed Akbar Khodaparast, Sedigheh Mousanejzhad Pages 1-13
    Many powdery mildew fungi occur as anamorphic state on different host plants in Guilan province، Iran. The species have usually been identified as Oidium spp. In order to identify teleomorphic species using anamorphic characteristics and host range، several infected plant specimens were collected from around Guilan province during 2004-2011. Based upon the results of the study 25 species were collected and identified. The identified species are as follows: Erysiphe cf. alphitoides on Quercus sp.، Erysiphe australiana on Lagerstroemia indica، Erysiphe begoniicola on Begonia multiflora، Erysiphe betae on Dysphania ambrosioides، Erysiphe convolvuli on Convolvolus sp.، Erysiphe euonymicola on Euonymus japonicus، Erysiphe heraclei on Petroselinum hortense، Erysiphe polygoni on Polygonum persicaria، Erysiphe platani on Platanus orientalis، Erysiphe quericicola on Quercus sp.، Erysiphe sesbaniae on Sesbania punicea، Golovinomyces ambrosiae on Zinnia sp. and Dahlia sp.، Golovinomyces artemisiae on Artemisia annua، Golovinomyces biocellatus on Mentha sp.، Golovinomyces montagnei on Silybum marianum، Golovinomyces depressus on Arctium lappa، Golovinomyces orontii on Nicotiana tabacum، Golovinomycescf. orontii on Fraxinus sp.، Golovinomyces sonchicola on Sonchus sp.، Podosphaera aphanis on Agrimonia eupatoria، Podosphaera euphorbiae-hirtae on Pedilianthus sp.، Podosphaera fugax on Geranium dissectum، Podosphaera xanthiis. l. on Dichrocephala sp.، Gerbera sp.، Physalis alkekengi and Vigna unguiculata، Podosphaera pannosa on Rosa sp.، Sawadaea bicornis on Acer sp. Among The identified species Erysiphe australiana and Podosphaera euphorbiae-hirtaeare recorded for the first time from Iran. Moreover، Erysiphe alphitoides on Castanea sativa، Erysiphe betae on Dysphania ambrosioides، Erysiphe heraclei on Petroselinum hortense، Podosphaera xanthiis. lat. on Dichrocephala sp.، Gerbera sp.، Physalis alkekengi and Vigna unguiculata، Golovinomyces ambrosiae on Zinnia sp. and Dahlia sp.، Erysiphe heraclei on Petroselinum hortense، Golovinomyces cf. orontii on Fraxinus sp. are newly reported on these host plants from Iran. In addition، Golovinomyces montagnei، Erysiphe begoniicola and Erysiphe euonymicola are accepted as correct nomenclature for causal agents of powdery mildew on Silybum marianum، Begonia and Euonymus respectively.
    Keywords: Powdery mildew, New host, Taxonomy, Erysiphales
  • Mojgan Mardani-Talaei*, Ghadir Nouri-Ganbalani, Bahram Naseri, Mahdi Hassanpour Pages 15-25
    Beet armyworm،Spodoptera exigua (Hübner) (Lep.: Noctuidae)، is a polyphagous insect pest inflicting substantial economic damage to many crops including corn، cotton، beet، tomato، celery، lettuce and alfalfa. In this study the effect of 10 commercial hybrids of corn (SC700، DC370، SC704، SC260، SC500، Keynes540، Keynes410، KSC260، KSC400 and KSC301) on the beet armyworm was investigated through a comparison of the feeding indices of the pest as on these hybrids. The experiment was conducted in a growth chamber set at 25±2 oC، 65±5 % RH and a photoperiodism of 16:8 (L: D) hours. Different larval instars of the beet armyworm (third، fourth and fifth instars) demonstrated the highest (33. 40%) vs. the lowest (2. 95%) values of Efficiency of Conversion of Ingested food into biomass (ECI) on hybrids SC260 and Keynes 540، respectively. The highest (60. 52%) vs. the lowest (3. 01%) efficiency of conversion of digested food into biomass (ECD) were obtained on hybrids SC260 and Keynes540، respectively. The highest (9. 96) vs. the lowest (1. 42) Consumption Indexes (CI) were observed on hybrids Keynes540، and SC260، respectively. Index of Relative Growth Rate (RGR) was the highest on hybrid SC500 (6. 74) while the lowest on hybrid KSC260 (0. 54). Relative Consumption Rate (RCR) of S. exigua was the highest on hybrid Keynes540 (1. 06) while the lowest on KSC260 (0. 17). The results finally revealed that Keynes540 was a partially resistant hybrid as compared with the other ones، tested in feeding of different larval instars of S. exigua.
    Keywords: Spodoptera exigua, Feeding indices, Corn hybrids, Host plants resistance
  • Hasan Momeni, Mohammad Javan-Nikkhah, Mohammad Razavi, Mohammad Reza Naghavi Pages 27-39

    Tan spot disease of wheat with the causal agent of Pyrenophora tritici-repentis is a very serious disease throughout the world causing severe yield losses. Out of 163 isolates of the pathogen، collected from Golestan and Mazandaran provinces، 58 were selected for a study of population genetic structure. Selecting the real representatives from the whole population was carried out according to the results of the rep-PCR with BOX primers، and as well the locations of the isolates and the fields where the isolates had been collected. Population genetic structure of the pathogen was evaluated using rep-PCR as a molecular marker with three primers namely BOX، ERIC and REP. Three softwares of POPGENE، NTSYS-pc and GenALEx6 were utilized for data analysis. Population structure study among six sub-populations of the Iranian isolates revealed that 73% of the total variance was related to the variations within sub-populations while 27% of that related to the variance among sub populations. Mean gene diversity of the population was estimated as 0. 3147. A dendrogram، based upon genetic similarity with Dice coefficient and UPGMA method showed no clear separations among isolates belonging to different races 1 and 2، so racial distribution of isolates is not found consistent with rep-PCR classification of the isolates in the dendrogram. There exists some consistency between geographical origin of the isolates and their genetic similarity. This is the first study covering population genetic structure of P. tritici-repentis in Iran. An evaluation of telemorph production regarding the pathogen، showed that pseudothecia (with asci and ascospores) were produced for 54% of the isolates while 17% of the isolates produced pseudothecia without asici and 29% while produced no sexual structures. It seems that beside the MAT gene and some other independent genetic factors، some macronutrients as well as humidity effect telemorph production.

    Keywords: Tan spot, Wheat, Rep, PCR, Telemorph
  • Arash Malak Muhammadi, Parviz Shishebor*, Farhan Kachili Pages 41-49
    The aim followed in this study was to gain accurate information regarding the development and reproduction of sugarcane whitefly، Neomaskellia andropogonis (Corbett) at four constant temperatures of 20، 25، 30 and 32±1°C، 55±5 % relative humidity and photoperiodism of 12h light to 12 h dark to determine the most suitable temperature for development and reproduction of the insect. Egg to adult developmental time of female ranged from 53. 23±0. 22 days at 20°C to 20. 24±0. 09 days at 30°C. A total of 357 degree-days was required to complete development above the lower thermal threshold of 13. 52°C. Pre-imaginal mortality was 51. 6، 27. 5، 14. 16 and 13. 33% at 20، 25، 30 and 32°C، respectively. Mean longevity of female N. andropogonis ranged from 9. 66±0. 35 days at 20°C to 4. 14±0. 46 days at 32°C. Mean total fecundity ranged from 20. 42±1. 94 at 20°C to 61. 25±4. 71 eggs/female. Intrinsic rate of increase (rm) ranged from 0. 053±0. 00 at 20°C to 0. 210±0. 00 (Individuals per female per day) at 30°C. The shortest doubling time was 3. 30±0. 14d occuring at 30°C، while the longest 13. 06±1. 74d occuring at 20°C. The highest reproduction occurred at 30°C. The results obtained from the study are indicative of two useful aspects. First، the best temperature for mass production of the insect (to evaluate the effect of different biological control agents) was determined. Second، by a comparison of calculated parameters of N. andropogonis and those of biological control agents (under the same laboratory conditions) the efficiency of different biological control agents on the insect could be predicted.
    Keywords: Neomaskellia andropogonis, Laboratory biology, Fecundity life table, Temperature dependent development
  • Ehsan Torabi*, Khalil Talebi Jahromi Pages 51-59
    In order to study the residue of diazinon in sour grape under filed conditions، an experiment was conducted during spring and summer 2011. The farm experiments were conducted at Khorassan Razavi Research Station (Mashhad). Diazinon was applied to a local variety of the vine called Keshmeshi Ghoochan at two time intervals (23 days apart from each other) with two doses: recommended dose (0. 9 g a. i. L-1) and double dose (1. 8 g a. i. L-1). The farm experiment was conducted as based on RCBD of three replications. Sampling was done at 0، 1، 2، 5، 8 and 12 days following the second spray (sour grape stage). Extraction and clean-up procedures were done as based on solid phase extraction. Quantification analysis of the residues was carried out using gas chromatograph apparatus equipped with nitrogen-phosphorus detector. Results revealed that most of the diazinon was dissipated (under environmental conditions) within the early days of spraying، with its half-life for the recommended and double doses being 1. 5 and 1. 21 days respectively. The dissipation rate of diazinon in the double dose application occurred faster as compared with the recommended dose and no significant difference was observed between the application rates within the last days. Samples taken before the second spray showed no diazinon residues، meaning that all the pesticide had dissipated within the 23-day period following the first spraying operation.
    Keywords: Sour grapes, Half, life, Diazinon residues, Solid Phase Extraction, GC, NPD
  • Mehran Ghazavi Pages 61-69
    In the course of the present study several diseased insects along with some specimens suffering from disease symptoms were collected and examined. The clinical and microscopic examinations led to isolation and identification of four insect pathogens، all new to the protozoan fauna of Iran. The identified species are listed as follows: 1- Gregarina acridiorum Leger، 1893 from Dociostaurus maroccanus Thunberg، 1815 and Calliptamus italicus L.، 1758 (Orthoptera: Acrididae). 2- Gregarina confusa Janovy et al.، 2007 from Tribolium confusum Jacqulin du val (Coleoptera: Tenebrionidae) a cereal grain coleopteran pest 3- Adelina tribolii Bhatia، 1937 from Tribolium confusum Jacqulin du val and T. castaneum Herbst. 4- Malamoeba locustae King & Taylor، 1936 from Chorthipus brunneus Thunberg، 1815 (Orthoptera: Acrididae).
    Keywords: Protists, Insect pathogens, Isolation, Identification, Iran
  • Jahanshir Amini, Marziyeh Kazemi, Jafar Abdollahzadeh, Mostafa Darvishnia Pages 71-80
    During the growing seasons of 2009 and 2010، same tomato fields throughout Marvdasht were visited and 96 isolates of Fusarium spp. were collected from root، crown and stem of diseased tomato plants. Isolates were identified as based on morphological characteristics. They were divided into four species namely: Fusarium solani، F. pseudoanthophilum، F. oxysporum and F. equiseti. These species، being highly pathogenic to tomato، accounted for 47. 9%، 18. 7%، 22. 9% and 10. 4% of the isolates، respectively. Of these species، F. solani and F. pseudoanthophilum are the first time reports of on the disase tomato from Iran. The most frequently encountered species were F. solani and F. oxysporum with 46 and 22 isolates، respectively. Pathogenicity test was conducted for all the species of Fusarium on tomato seedlings by the methods of root dip and soil inoculation and as based upon completely randomized design. Data were analyzed through SAS and mean comparison done through LSD test. Results indicated that all the species of Fusarium except F. pseudoanthophilum caused wilt، chlorosis and root rot in tomato host plants. The results indicated isolates of Fusarium spp. To be significantly different in the disease severity at 1% probability. Host range study with F. oxysporum revealed that the pathogen caused wilt and chlorosis only on tomato and was identified as F. oxysporum f. sp. lycopersici. Thid was while، F. solani caused root rot in tomato، chickpea، Arachis hypogea and Amaranthus retroflexus.
    Keywords: Root rot, Wilting, Chickpea, Amaranthus, Wheat grains
  • Seyed Ali Asghar Fathi, Sayideh Shahriyari-Nejad Pages 81-90
    Weevils of the genus Larinus feed on the capitula of the host plants from the family of Asteraceae، and are useful in prevention of reproduction of these weeds. Throughout the present study، the species of the genus Larinus were collected from six host plants of the family Asteraceae through timely samplings in 2010 and 2011. The seven species of the genus Larinus namely L. affinis، L. nidificans، L. onopordi، L. syriacus، L. grisescens، L. liliputanus، and Larinus sp. were collected from the tested host plants. TheShannon diversity index for Larinus species on three host plants Echinops aucheri، E. longipenicillatus and Cousinis stocksii was lower as compared with the other studied host plants. Morisita-Horn similarity index for Larinus combinations on E. aucheri، E. longipenicillatus، C. stocksii and as well on other tested host plants varied from 0. 02 to 0. 31. These results indicated that Larinus species combinations are not identical among the six tested host plants، since the highest abundance of the weevils L. affinis، L. nidificans and Larinus sp. were observed on the host plants E. aucheri، E. longipenicillatus and C. stocksii، respectively. Therefore، it can be concluded that the weevils L. affinis، L. nidificans and Larinus sp. are of the potential to be respectively utilized in control of the host plants E. aucheri، E. longipenicillatus and C. stocksii، in Kerman region.
    Keywords: Species diversity index, Species similarity index, Larinus, Host plants, Kerman
  • Roh-Allah Sharifi, Masoud Ahmadzadeh, Keyvan Behboudi, Chung Min Ryu Pages 91-101

    Biological control agents cause induction of systemic resistance through an array of elicitors. In this work، the role of some synthetic compounds in Bacillus subtilis GB03 volatiles، profile was assessed on either direct inhibition or induction of systemic resistance against B. cinerea in Arabidopsis. In comparison with control، all the compounds not only did not suppress fungal sporulation but also increased it significantly. Maximum effects on sporulation were obtained by 3-pentanol and methyl salicylate with 4. 7 ×105 and 4 ×105 spore/ml، respectively. Most of the compounds promoted fungal growth، the highest rates of which were recorded in case of methyl jasmonate and methyl salicylate with respective 23 and 24 percent. Interestingly، minimum vs. maximum of pigment production was also recorded for methyl jasmonate and methyl salicylate، respectively. In induction of resistance experiment، 3- hydroxy-2 butanol، methyl jasmonate، butanediol، acetone and 1-pentanol exerted the highest effect in suppression of disease on Arabidopsis. Methyl salicylate and 3-pentanol، known for their stimulation of defense against biotrophs did not show any noticeable effect in suppression of this necrotrophic pathogen. Eventually، efficiency of the compounds is dependent upon their doses and in low dose they mainly act as signalling molecule rather than direct inhibitor of fungi.

    Keywords: Bacillus subtilis, Induced resistance, Volatiles, Botrytis cinerea
  • Hamid Reza Sarraf Muayeri*, Fatemeh Pirayeshfar, Orang Kavousi Pages 103-112
    Two-spotted spider mite (Tetranychus urticae Koch)، is one of the most seriously important polyphagous pests that causes considerable damage to agricultural crops. In recent years، due to problems associated with the use of synthetic pesticides، herbal essential oils have received due attention as natural plant pest control compounds. In the present study، repellency effect of herbal plant essential oils extracted from some Lamiaceae family members namely: rosemary (Rosmarinus officinalis L.)، savory (Satureja hortensis L.)، and peppermint (Mentha piperita L (. were studied on T. urticae employing Twin Towers Bioassay (TTB) method. The experiments were conducted at 23±2°C، 60±5% relative humidity and fully light photoperiodism. Bioassay experiments were carried out at 0. 043، 0. 073، 0. 326 and 0. 348 µL/cm2 doses of the essential oils within four experimental intervals of time. The results indicated that peppermint essential oil had the most repellent effect (91%) on female adults of T. urticae at highest dose (0. 348 µL/cm2)، but there was no significant difference observed between peppermint oil and the oils extracted from other herbal plant. (P> 0. 05). In addition، the most persistency was observed for savory essential oil. Throughout the study، a new method was also introduced to evaluate the repellency effect of essential oils on some such herbivorous arthropods as mites.
    Keywords: Essential oils, Repellency, Rosemary, Savory, Peppermint
  • Mohammad Reza Lakk*, Hamid Reza Dorri Pages 113-119
    Common Bacterial Blight (CBB) of bean caused by Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli is a seriously important disease that adversely affects the quantity and quality of seed. Cultivation of resistant cultivars is the most effective method of the disease control. To identify disease resistant genotypes of selected beans، an experiment was conducted in Agriculture and Natural Resources Research Center of Markazi province. A number of 10 genotypes were identified as resistant and semi resistant to CBB. Line 31118 was found out as the most resistant. Four of the 10 Lines namely 21400، 21320، 21407، and CIAT check 2 were either resistant or semi resistant to CBB with yields higher than average in either infected or noninfected by CBB. They were introduced as the top genotypes.
    Keywords: Xanthomonas axonopodis, Disease resistant, Disease index
  • Roya Veisi, Seyed Ali Safavi*, Yunes Karimpour Pages 121-128
    Greenbug، Schizaphis graminum (Rondani)، is a major pest of small grains، particularly wheat in Iran. The most effective method to control this insect pest is the use of resistant varieties and lines. In this research، 57 wheat varieties were screened at either two or three leaf stage، as based upon the mean number of aphids on plants. Antixenosis experiment was conducted through counting the number of aphids attracted to each plant variety. In the antixenosis tests after 24، 48 and 72 hr past from the experiments. the highest number of aphids were observed to be attracted to Sepahan variety while the lowest numbers attracted to Omid and Aadl varieties. Tolerance mechanism was assessed as based upon the height of the plant where the aphids were feeding on، and as well upon the decrease in the plant''s percentage of dry and wet weight. Aadl and Omid varieties were found out as the most tolerant varieties to S. graminum. The two varieties exhibited the highest tolerance and were the least preferred hosts as regards S. graminum.
    Keywords: Antixenosis, Tolerance, Screening, Schizaphis graminum
  • Pouya Rahmanian, Farshad Rakhshadehroo*, Hamid Reza Zamanizadeh Pages 129-139
    Surveys were conducted to detect and determine the distribution of Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV) in stone fruits during the spring 2008 to the end of December 2009. A total of 343 symptomatic and asymptomatic leaf samples were randomly collected from some gardens in Jahrom county of Fars province and Minoodasht and Kalaleh counties of Golestan province. Samples were analyzed by Triple-antibody sandwich (TAS) -ELISA and Dot-immunobinding assay (DIBA) methods using specific mono and polyclonal antibodies prepared by (Agdia، U. S. A، Inc) for the presence of PNRSV. Results indicated that PNRSV distributed with the infection rate of 15. 5% through the visited gardens in Fars and Golestan provinces. It was also showed that surveyed gardens in Jahrom county of Fars province were 16. 4% infected with the PNRSV. It was also detected with an incidence rate of 13. 6% in each of Kalaleh and Minoodasht counties of Golestan province. Mechanical inoculation was performed to inoculate the herbaceous plants at greenhouse. Results were in agreement with what has been reported for the biological properties of PV-32 strains of PNRSV before. Using with the RT-PCR and amplification of the movement protein (MP) gene specific for PV-32 and PV-96 isolates، total RNA extracts from infected leaf tissues were tested. The expected 283bp DNA fragment specific for PV-32 strains of PNRSV was obtained from all the samples tested. Altogether، results of this study showed that detected isolates of PNRSV are close similar to isolates in PV-32 group of this virus.
    Keywords: Molecular Identification, Triple, Antibody Sandwich (TAS), ELISA, Distribution
  • Farshad Jahanjou, Mohammad Ghadamyari, Reza Hoseini, Reza Hasan Sajedi Pages 141-151
    Rose minor larva، Allantus viennensis (Schr.) is one of the serious pests of roses in Guilan province. The young larvae feed gregariously on the parenchyma of the youngest leaves as they grow، eventually eating the entire leaf parts except the main rib. Glucosidases α- and β- play important roles in the final stages of the insect''s carbohydrate digestion. The effect of pH and temperature were investigated on α- and β-glucosidase activities. Results revealed high α- and β-glucosidase activities at pH 6. Also، optimum temperatures were recorded 40 and 50 °C for α- and β-glucosidase activity، respectively. The specific activity of α- and β-glucosidase in digestive system of the 2nd، 3rd، 4th، and 5th larval instars and in the foregut، midgut and hindguts were also determined. Results indicated that with an increase in the larval instar، the α- and β-glucosidase specific activities were also increased. The α- and β-glucosidase specific activities were higher in the midgut than those in the fore، and hindguts. The α- glucosidase specific activities in the digestive system of the 2nd، 3rd، 4th، and 5th larval instars، and as well in the foregut، midgut and hindguts were higher than those for β-glucosidse specific activities. KM values of α-glucosidase، and β-glucosidase were recorded as 2. 72 and 2. 02 mM، respectively. Zymogram analysis revealed the existence of one form of enzyme in each of the α- and β-glucosidases in the insect''s alimentary canal.
    Keywords: Rose minor larvae, Alimentary canal, α glucosidase, β glucosidase
  • Ali Alizadeh*, Khalil Talebi Jahromi, Vahid Hoseininaveh, Mohammad Ghadamyari Pages 153-161
    The common pistachio psyllid، Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer، is a serious insect pest of pistachio trees where both adults and nymphs suck leaf sap. Their feeding causes reduced plant growth، falling of fruit buds and consequently poor yield. A. Pistaciae is a high potential for development of resistance to insecticides due to its short life cycle along with high potential for reproduction. In this study the susceptibility of A. pistaciae to amitraz and imidaclopride were tested under laboratory conditions. Nine A. pistaciae populations namely: Rafsanjan، Anar، Bam، Kerman، Shahrbabak، Sirjan، Heart، Pariz، and Paghaleh County were collected from pistachio orchards. Insecticide toxicity was evaluated through dip bioassay using technical insecticides up to 5th instar nymphs. Bioassay results revealed that these populations were of varied levels of susceptibility to the pesticides، in a way that the lowest vs. the highest LC50 values for amitraz and imidaclopride were determined، in the Bam (13. 9 & 17. 1 mg L-1) and in Rafsanjan (310. 5 & 46. 3 mg L-1) populations، respectively. From among the field collected populations، the highest levels of resistance to amitraz (22. 3-fold) and to imidaclopride (2. 7-fold) pesticides were detected for the Rafsanjan population. Glutathione s-transferase gel activity was evaluated through a comparison of gel electrophoresis profile among populations. Based on band pattern، some differences were observed in band concentration and the relative mobility between Rafsanjan and Bam (susceptible) populations.
    Keywords: Pesticide, Resistance ratio, Agonoscena pistaciae, Common pistachio psyllid
  • Ahmad Heydari, Esa Nazerian, Hossein Parsa, Karim Gerami Pages 163-171
    Rice blast caused by Pyricularia grisea (Cooke) Sacc. is one of the most serious diseases of rice throughout the world، which is generally controlled by fungicides. Appropriate selection of sprayers with respect to the field conditions، increases the efficiency of pesticide application and reduces the environmental pollution. In this study the efficiency of five different types of sprayers namely: two types of knapsack micronair sprayers (Model: KP 4000-N10، and SKN-3000) as well as two types of electrostatic sprayers (Model: motorized knapsack mist blower sprayer equipped with electrostatic head and Model: GPS-5 TM) were compared with hydraulic motorized sprayer carried on trolley using two doses (1 and 0/75 kg/ha of tricyclazole (Beam® WP 75%) applied on rice blast disease. The factorial experiment was carried out based upon a Randomized Complete Block Design (RCBD) of 3 replications. The results demonstrated that motorized knapsack mist blower sprayer equipped with electrostatic head، hydraulic motorized sprayer on trolley (conventional sprayer) as well as knapsack micronair sprayer (Model: KP 4000-N10) were of the highest efficiencies. The mean severities were estimated 1. 67±0. 13، 2±0. 12 and 3. 5±0. 33 respectively. The pesticide solution taken up by the 3 sprayers were recorded as 48، 450 and 65 L/ha. respectively. This shows considerable reduction in the level of fungicide applied in the motorized knapsack mist blower sprayer equipped with electrostatic head and in knapsack micronair sprayer، leading to an increase in efficiency and decrease in operating costs. Evaluation through water-sensitive cards indicated that motorized knapsack mist blower sprayer (with electrostatic head) and knapsack micronair sprayer (Model: KP 4000-N10) led to a better distribution of droplets than hydraulic motorized sprayer carried on trolley did. It is recommended that the above mentioned technique be only applied to leaf rice blast، since it can not be beneficial to the crop when it is at its panicle stage and tall.
    Keywords: Spraying techniques, Electrostatic, Micron sprayer, Paddy fields, Tricyclazole
  • Najmeh Hag-Abdollahi, Hamid Rohani, Esmat Mehrikhani Mughaddam, Ebrahim Behnam Pages 173-182

    Fluorescent pseudomonads are known as some most beneficial biocontrol agents for controlling root disease because of producing a broad spectrum of antibiotics and their effective root colonization at the right time and at the right place. In this regard، the colonization patterns of four Pseudomonas fluorescence strains were investigated in 5، 12، and 21 days following sowing bacterial coated seeds in 800 gr pots، containing garden soil mixed with 8% inoculum of Gaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt) the agent of take-all disease. Bacterial population was determined through a counting of colony forming units (cfu) at upper، middle، as well as lower parts of wheat root. The statistical relation between colonization pattern of root and the index of take-all disease was found out، studied and analyzed. The results indicated that bacterial populations are varied within different times and at different zones of the root. During the first stage of sampling the bacterial population was higher in the upper and middle parts، whereas within third time the bacterial population decreased in upper and middle parts while being increased at the lower parts of the root. The relationship between colonization pattern and disease index revealed that bacterial population significantly affect the reducing of disease intensity. The most effective bacterial population، in reducing disease intensity، was observed for mass colonization at the root apex (r2 = 0. 99. 6). It can be concluded that better and greater potential for colonization of root apex by the four tested strains is in close relationship with their ability to control take-all disease، this playing a key role in successful control of the disease by these strains.

    Keywords: Pseudomonas fluorescence, Colonization of different parts of root, Bacterial population, Gaeumannomyces graminis var. tritici