فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 13 (پاییز 1394)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 13 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر مهدی سبحانی نژاد، مهندس امیررضا تژدان صفحه 7

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین چارچوبی مفهومی از صلاحیت‌های مورد نیاز مربیان و استادکاران در هنرستان‌های آموزش فنی و حرفه‌ای و کاردانش بود. پژوهش به شیوه تحلیل اسنادی انجام شد. جامعه پژوهشی مجموعه اسناد و مدارک نظری، پژوهشی، سوابق تجربی، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مرتبط و در دسترس بود. ابزار مورد استفاده، فرم گردآوری اطلاعات بود. نتایج پژوهش نشان داد که مجموعه صلاحیت‌های مورد نیاز مربیان و استادکاران را می‌توان در سه بعد صلاحیت‌های شخصی، صلاحیت‌های تخصصی- حرفه‌ای (با مولفه‌های دانش، بینش و توانش یا مهارت) و صلاحیت‌های اخلاقی– اعتقادی (با مولفه‌های وجدان کاری، توسعه توانمندی، اعتدال اجتماعی، روابط اجتماعی، انضباط اداری و ایمان درونی) طبقه‌بندی کرد. ساختار مفهومی ابعاد و مولفه‌های مذکور به وسیله 63 گویه حاصل‌شده مصداقی به عنوان نشانگر‌های مولفه‌های مذکور، تکمیل‌شده که در طول مقاله به تشریح ابعاد، مولفه‌ها و گویه‌های مذکور پرداخته شده است. همچنین ضمن بحث پیرامون ساختار مفهومی مذکور، پیشنهاد‌هایی نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: صلاحیت، مربیان و استادکاران، آموزش های فنی و حرفه ای، کاردانش
  • حسن رضا زین آبادی، رسول قاسم زاده صفحه 47

    آموزش‌های فنی حرفه‌ای یکی از وظایف اصلی دولت‌ها بوده که ارتباط مستقیم با کاهش نرخ بیکاری و رشد بهره‌وری و افزایش و در نهایت رشد اقتصادی درکشورها دارد، به‌گونه‌ای که در بسیاری از کشورها اصطلاحات آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در راس اولویت‌های ملی آن کشورها قرار گرفته است. در این به بررسی اجمالی آموزش مربیان فنی و حرفه‌ای در ایران و تطبیق آن در این سیستم پرداخته و مقایسه‌ای تطبیقی بر اساس مطالعات انجام‌شده روی آموزش مربیان فنی و حرفه‌ای در سایر کشورها انجام داده‌ایم. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران در آموزش مربیان فنی و حرفه‌ای به‌طورکلی، از جایگاه خوبی برخوردار است. بنابراین، مسیر ارتقاء و اصلاحات این آموزش‌ها بایستی از محور گسترش کمی تغییر وضعیت داده و موضوع تعمیق کیفی و افزایش اثربخشی آن به‌طور اساسی مورد نظر قرار گیرد. همچنین، جایگاه ایران از لحاظ میزان تدارک و ارایه آموزش‌های سفارش محور یا تقاضامحور در سطوح فنی و حرفه‌ای که منطبق بر نیاز بازارکار بوده دارای ضعف‌هایی است که می‌توان با مشارکت صاحبان صنایع و حرف از این نظر نیز در جایگاه مناسب و در خور شان جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش های مداوم، آموزش های مشاغل، آموزش های مقدماتی مشاغل، آموزش های پیشرفته مشاغل
  • اقبال خانی، رحیم ایمانی، کیوان صالحی صفحه 87

    اهمیت عزت‌نفس در تشجیع و تهییج دانش‌آموزان به درگیر شدن با تکالیف درسی چالش‌برانگیز از یکسو و فقدان شناخت کافی از عوامل موثر بر ارتقاء عزت‌نفس بر شادکامی دانش‌آموزان، مسئله اصلی مطالعه حاضر به‌شمار می‌رود. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی تاثیرات دوره آموزش مهارت‌محور مشبک‌بری روی چوب، بر عزت‌نفس و شادکامی دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر 14 تا 18سال پسر شهرستان سنندج در سال تحصیلی 94-93 انجام شده است. بدین منظور30 نفر دانش‌آموز کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر پسر از بین 140 نفر دانش‌آموز کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر پسر به‌طور تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به‌صورت تصادفی تقسیم شدند. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. به‌منظور گردآوری داده‌ها، از دو پرسشنامه‌ عزت‌نفس روزنبرگ و شادکامی آکسفورد استفاده گردید. ابتدا پیش‌آزمون بر روی دو گروه اجرا شد و سپس آموزش مهارت مشبک‌بری روی چوب، بر اساس استاندارد مهارت و آموزشی مشبک کار خاص ناتوانان ذهنی و جسمی به‌عنوان برنامه مداخله‌ای به مدت 3 ماه و هر هفته 3 جلسه (یک ساعتی) اجرا شد. پس از اتمام دوره مداخله، پرسشنامه عزت‌نفس روزنبرگ و شادکامی آکسفورد بار دیگر بر روی دو گروه اجرا شد. برای تحلیل داده‌ها، از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل در میزان عزت‌نفس و شادکامی تفاوت معنادار وجود دارد؛ این یافته نشان می‌دهد دوره آموزش مهارت مشبک‌‌بری چوب به‌گونه‌ای معنادار در افزایش عزت‌نفس و شادکامی دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر پسر، موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت محور، دوره مهارتی مشبک بری روی چوب، عزت نفس، شادکامی، دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • وحید گودینی صفحه 103

    در سال‌های اخیر با رشد جمعیت حاصل از انفجار جمعیت دهه‌های گذشته ایران، افزایش جمعیت جوان و جویای کار و رسیدن به سن ازدواج، استقلال مالی و شغلی و نبود مشاغل خالی و مناسب برای این قشر همواره از دغدغه‌های دولت بوده است. این موانع به ناچار جوانان را ترغیب به خوداشتغالی و کارافرینی‌های بدون مهارت و زمینه قبلی خواهد کرد که مشکلات عدیده‌ای را گریبان‌گیرشان کرده و عاقبتی جز از دست دادن اندک سرمایه در انتظارشان نیست. سازمان فنی و حرفه‌ای همواره وظیفه مهم آموزش و مهارت‌آموزی خیل وسیع این افراد و هدایت آنان به بازار کار و تولید مناسب را با ارایه دوره‌های گوناگون و کاربردی بر عهده داشته است. در چند سال گذشته در میان تعداد زیاد کارآموزان مشتاق همواره تعداد زیادی از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی مشاهده می شوند که فارغ از مدرک تحصیلی خود در این دوره‌های مهارت‌آموزی شرکت کرده و اقدام به احداث شغل و کارآفرینی می کنند. در مطالعه پیش‌رو، پژوهشگر با هدف بررسی میزان کاهش یا افزایش این رویداد طی سال‌های 1390 تا 1393 به‌مدت چهارسال مطالعه پیش‌رو را ارایه می‌دهد. مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی با جامعه آماری به تعداد 657 نفر متشکل از کارآموزان شرکت کرده در کارگاه کشاورزی شهرستان کنگاور در رشته‌های مختلف این کارگاه هستند. با توجه به مقادیر به‌دست آمده می‌توان گفت در شرایط فعلی روز به روز بر میزان اهمیت و علاقه‌مندی به سپری کردن دوره‌های مهارت‌آموزی کاربردی در سازمان در بین اقشار جوان و تحصیل‌کرده با گرایش‌های مختلف بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: تحصیلات دانشگاهی، شهرستان کنگاور، کارگاه کشاورزی، کارآموز
  • بررسی نقش مهارت های کارآفرینی در توسعه اشتغال زنان روستایی / مطالعه موردی: روستاهای شهرستان کازرون
    زینب زراعت پیشه، محمدجعفر شفیعی، فاطمه سادات موسوی زاده، خدیجه صمیمی، بهمن کنعانی دوست صفحه 111

    پژوهش حاضر به بررسی نقش مهارت‌های کارآفرینی در اشتغال زنان روستایی شهرستان کازرون پرداخته است که از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها از نوع توصیفی- همبستگی است. روش تحقیق پژوهش از جمله طرح‌های شبه‌آزمایشی پیش‌آزمون- پس‌آزمون با یک گروه زنانی روستایی دارای اشتغال خانگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنانی روستایی دارای اشتغال خانگی در شهرستان کازرون و نمونه آماری را 180 نفر تشکیل می‌دهند. نخست پرسشنامه در اختیار زنان روستایی قرار گرفت و در مرحله بعد طی 10 کارگاه آموزشی مهارت‌های کارآفرینی ارایه گردید و در نهایت دوباره پرسشنامه را در اختیار آنان قرار دادیم تا به واسطه معرفی مهارت‌های کارآفرینی میزان انگیزش، خودکارآمدی و عزت نفس را در بهبود عملکرد شغلی‌شان مورد بررسی قرار دهیم. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که  بین آموزش مهارت‌های کارآفرینی با انگیزش، خودکارآمدی و عزت نفس رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد. همچنین، رابطه بین متغیرهای عوامل مدیریتی و عوامل فنی با متغیر توسعه مهارت‌های کارآفرینی مثبت و معنی‌دار است.

    کلیدواژگان: مهارت، کارآفرینی، خودکارآمدی، عزت نفس، انگیزش
  • سید هادی میرقادری صفحه 125

    خوشه‌سازی بنگاه‌های تولیدی یکی از راهبردهای توسعه صنعتی است که به تازگی از سوی مراکز آکادمیک و سیاستگذاران مورد اقبال زیادی واقع شده است. طبق تحقیقات علمی، خوشه‌های صنعتی باعث افزایش اشتغال و  ثروت‌آفرینی در مناطق می‌شوند و در تربیت نیروهای مورد‌نیاز کسب و کارهای محلی اثرگذارند. ولی مکانیزم‌های موثر در این امر چندان شناخته شده نیست و تحقیقات گذشته در این مورد جمع‌بندی نشده است. هدف این تحقیق، ارایه دیدی جامع و کلان‌نگر نسبت به چگونگی توسعه اشتغال و مهارت‌آموزی در خوشه‌های صنعتی است. در این تحقیق با رویکرد پویایی شناسی سیستم، به بررسی عوامل اثرگذار بر اشتغال و مهارت‌آموزی در خوشه‌های صنعتی پرداخته شده و با استخراج متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر این حوزه از ادبیات نظری و تحقیقات پیشین، چرخه‌های علی مربوط به دو متغیر یاد شده استخراج و روابط بین آنها ترسیم شده است. روش تحقیق به‌کارگرفته شده، کتابخانه‌ای و روش تحلیل داده‌ها، توصیفی با منطق سیستم داینامیک است. نتایج این تحقیق نشان داد که چرخه‌های علی توسعه اشتغال و مهارت‌آموزی در خوشه‌های صنعتی به هم پیوسته و دارای متغیرهای اثرگذار مشترک است. روابط علی به‌گونه‌ای است که اثر متغیرها بر سطح اشتغال و مهارت خوشه یکسان است، به جز تکنولوژی که دارای اثر متفاوت بر این دو متغیر است. بر اساس یافته‌های تحقیق، دولت بایستی در راستای افزایش تقاضای محصول خوشه گام بردارد تا در نتیجه چرخه‌های علی، سطح اشتغال به‌طور طبیعی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: خوشه صنعتی، اشتغال، مهارت آموزی، پویایی سیستم
  • مرجان سپه پناه، محمدمسعود فرشادیان، احسان ایمانی هرسینی، حمید ظاهری صفحه 135

    هدف این مطالعه، بررسی وضعیت اشتغال مهارت آموختگان سازمان فنی و حرفه ای در بخش صنعت پس از پایان دوره آموزشی است. این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این بررسی 3476 N= نفر از مهارت آموزانی بود که 1944 نفر از آنها در دوره های مهارتی صنعت شرکت داشتند. از این تعداد با توجه به جدول مورگان 150 n= نفر برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی این بررسی پرسشنامه رهگیری وضعیت اشتغال مهارت آموخته بود که به منظور تحلیل داده ها در بخش توصیفی از نرم افزار SPSS استفاده شد. مهمترین نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که شاخص اشتغال در بخش صنعت پس از گذراندن دور های مهارتی و کسب شغل به 27.33 درصد رسیده است. همچنین مشخص شد که 68.29 درصد از مشاغل کسب شده پس از دوره ارتباط کامل با دوره مهارتی داشته است. افزون بر این، مشخص شد که 25 درصد از مهارت آموختگان پس از دوره در گروه مهارت آموختگان کارجو و 22.66 درصد درگروه مهارت آموخته غیرکارجو قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مهارت آموختگان، اشتغال، صنعت، آموزش های فنی و حرفه ای
|
  • Page 7

    The main goal of this research was Determination a qualification framework   for Technical and Vocational  Education  and Training  (TVET) teachers  in technical and Work- knowledge schools. The research society contains of all of the available researches and related scientific documents. The research method used, was document analysis. The procedure and course of this research is depending on the forms of collecting information. According to documents analysis,  competencies Classified with three ranges: Personalities competencies, specialty-professional (with the factors of knowledge, intuition and skill) and ethical-believe (with the factors of conscience for doing work - development of ability, social moderation, social relationships, bureaucratic discipline and inner faith).  finely  all of the factors and Items described and  Several proposals were presented.

    Keywords: Trainers, Labor-Coaches, competency, Technical, Vocational education, Work- knowledge
  • Page 47

    Vocational training is one of the main tasks of governments that are directly related to reducing the unemployment rate and productivity growth, and ultimately increase the country's economic growth , so that many countries in terms of technical and vocational education has been at the center of their national priorities. In an overview of technical and vocational training in the implementation of this system in comparison conducted comparative studies on vocational training in other countries have done. The results of this study show that the Islamic Republic of Iran in the education of technical and vocational training of trainers generally has a good place. Therefore, the promotion of reforms of education must change the status of the development of quantitative and qualitative deepening and improving its effectiveness is a key issue to be considered. Also Iran's position in terms of the preparation and delivery of customized training based or demand-driven vocational levels that are consistent with the need labor market weakness that by participation of industrialists trades in this regard in the proper place and dignity of the Islamic Republic of Iran in the region and the world as well.

    Keywords: Continuing education, Job training, Primary education jobs, Advanced training jobs
  • Page 87

    The main issue in this study are considered importance of self- esteem on leading student to challangable homework and lack sufficient knowledge of factor affecting to promotion self-esteem on happiness of students. So present study investigated the effects of  education of reticulated wood skill on self-esteem and happiness in educable intellectual disability students by 14 – 18 years old affiliated to Sannandaj schools. This is an experimental pre – posttest design with one control group. 30 students were selected by simple random sampling method and divided to experiment group (15 people) and control group (15 people).  First oxford happiness questionnaire and Rosenberg’s self – esteem scale was completed for two groups as pretest. Then reticulated wood skill was performed according standard and educational principle for intellectual disability student within 3 month and 3 sessions per week (1 hour session). In the end of intervention covariance test was used for data analysis. Findings showed statistical differences between two groups and remarkable in experiment group.

    Keywords: skill-based training, reticulated wood skill, self-esteem, happiness, educable intellectual disability students
  • Page 103

    In the past decades with the rise of population caused by explosion of population in Iran, providing job and financial independence and lack of job vacancies for young and job-seeking generation who reach their Marriageable age, has always been one of the concerns of the state. These obstacles normally drive the youth to peruse self-employment and none-skilled entrepreneurship which leads to encountering serious problems and also to lose their little investments. Iran's Technical and Vocational Training Organization, has always had the responsibility for training and skill-learning of this vast number of individuals and guiding them towards the right market and suitable production, by offering diverse and practical courses.
    In the last years, it's been recognized that a large number of college graduates (not regarding their major) attend these training courses and attempt to start a business or entrepreneurship. in this study, researcher offers a study with the aim of scrutinizing the fluctuations of this event between the years 1390 and 1393. This descriptive and analytic study includes a statistical population of 657 individuals whom are previous attendants of different kinds of agriculture workshops in Kangavar County. At first, the number of trainees for each year is specified and trainees are divided into two groups of educated and non-educated persons by considering the information of their profile. Then the data is analyzed separately, in the terms of percentage for four-year period.
    By noticing the resulted statistics, we can observe that there is a constant increase in the number of youth individuals and college graduates whom eagerly attend applied skill-learning courses.

    Keywords: College education, Kangavar County, agriculture workshop, trainee
  • Page 111

    The present study investigated the role of entrepreneurial skills of rural women in employment has Kazeroon city That the objective and the method of collecting and analyzing data from cross-correlation. Methods The study was a pretest-posttest quasi-experimental designs, including a group of rural women had a home occupation. The study population included all women with domestic employment in the city Kazeron sample up to 180 people. Rural women were the first questionnaire and then were presented over 10 workshops entrepreneurial skills. And finally put them up again to the questionnaires by introducing entrepreneurial skills of motivation, self-esteem and improve their job performance are examined. Standard questionnaire was used to collect data. The results showed that the entrepreneurial skills of motivation, self-efficacy and self-esteem, there is a significant positive correlation. The relationship between managerial and technical factors of the variable is positive and significant development of entrepreneurial skills.

    Keywords: Skills, entrepreneurship, self-efficacy, self-esteem, motivation
  • Page 125

    Business clustering is a modern approach which has attracted much attention in both political and research circles. According to scientific research, industrial clusters can result in employment increases and wealth creation in regions. They can also reinforce skill training to supply skilled workers for local businesses. The mechanism of producing this result is not clear yet. This study aims to provide a holistic and comprehensive view  to clear the processes of employment and training in clusters. A system dynamic approach has been adopted to clarify variables and relations. Variables extracted from literature and causal loops drawn using system dynamic standards. The research method is descriptive survey using system analysis techniques. The study shows that two major causal loops (employment and skill training) have common variables with the same effects unless technology which has a different effect on employment and skill level. The study recommends enhancing demand level in order to enforce the natural employment level in clusters.

    Keywords: Industrial Cluster, Employment, Skill training, System Dynamics
  • Page 135

    The aim of this study was to investigation of  learners vocational after educational courses in the industry part in Kermanshah. This study is a descriptive survey was conducted. The populations of 3476 people were proficient students that the 1944 studied in the  industry part. Sample size was  n= 150 by Morgan"s table. The survey questionnaire was the main tool used to track the employment skills learned in the descriptive data analysis was performed using SPSS software. In addition to identifying employment skills, graduates of statistical indicators were used. The main results of this study showed the employment index for the manufacturing sector and employment skills courses to 27.33 percent. Also, it was found that 68.29 of the jobs associated with the acquisition of the skills.  Moreover, it was reported that 25 percent of learners proficient in the skills of graduates and job seeker job seeker 22.66 percent were not taught those skills.

    Keywords: Learners, vocational, Industry, Educational skills