فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 120 (پاییز 1392)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 120 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن مشرف جوادی، اعظم کوهی اصفهانی صفحه 4
    در چند دهه اخیر بحث درخصوص نقد فلسفه اخلاق لذت گرایانه خودمحور در علم اقتصاد متعارف، مورد توجه اندیشمندان به ویژه اقتصاددانان مسلمان بوده است.
    مطالعه حاضر، درآمدی به موضوع لذت و سعادت با تمرکز بر رابطه آنها از منظر آیات و روایات است. فرضیه اساسی مقاله این است که اسلام در راستای مسئله سعادت گرایی در ارضای لذایذ، دیدگاهی همه جانبه، هماهنگ و متعادل در رشد ابعاد گوناگون شخصیت انسانی دارد. روش تحقیق برای شناسایی مفاهیم لذت و سعادت روش «اسنادی» و در قسمت تجزیه و تحلیل، روش «تحلیل محتوا» بوده است.
    نتایج موید این نکته است که از منظر اسلام، باید لذایذ به گونه ای مورد استفاده قرار گیرد که با تمام استعدادها و اجزای شخصیت انسان هماهنگ باشد و انسان فقط با اعتقاد و درک درست از لذت های اخروی، به سعادت حقیقی نائل می شود.
    کلیدواژگان: لذت و سعادت در آیات و روایات، سعادت و شقاوت در آموزه های اسلامی، اعتدال روحی، سیر تکامل انسان
  • شهاب الدین ذوفقاری*، فاطمه جعفری هرستانی صفحه 30

    تمامی خردمندان و شیفتگان امام علی ع تلاش می کنند تا به گنجینه شخصیت ایشان راه یافته، به اندازه قطره ای از دریا کسب معرفت نمایند؛ چه می شود که او هم بسیار بخشنده و آسمان سخاوت است، هم حسابگر و عادل. هم قاطع و جدی و هم اهل تسامح و تساهل و مداراست، گاهی جهادگر، غیور و انقلابی و گاهی ساکت و مصلحت اندیش... به ظهور رساندن این اوصاف اضداد، مایه شگفتی پیرامون آن شخصیت ناشناخته شده است که در این مقاله ضمن اشاره به ده نمونه از این جلوه های متضاد، اثبات می گردد که ملاک، در رفتارهای امیر المومنین7 تنها اطاعت و رضایت حق تعالی بوده و او که مظهر اسمای حسنای الهی است، هر بار به یک گونه تجلی نموده است.

    کلیدواژگان: امام علی ع مظهر اسماء الهی، نهج البلاغه، امام علی ع جامع اضداد
  • محمد بهداری صفحه 52
    قرآن حقیقتی جاویدان، زنده و هدایت کننده برای همه عصرها و نسل ها است. همچنین معارف و احکام زیادی در خطاب قرآن از جمله نداهای داستانی قرآن آمده است. از آنجا که این دسته از خطابات و آیات ناظر به عصر نزول و امم گذشته است، عده ای گمان کرده اند این احکام و معارف شامل عصر حاضر نمی شود و در پی آن ادعای عدم جاودانگی بخشی از قرآن را کرده اند!
    در مقاله حاضر این توهم رد و جاودانگی خطابات داستانی قرآن ثابت شده است. توجه به پندآموزی و حکمت داستان های قرآن، همچنین همزادپنداری با داستان و نیز گفت وگوی دوسویه قرآن و انسان از جمله راهکارهای دریافت روزآمد از قصص قرآن یاد شده است.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، جاودانگی قرآن، نداهای جاودانی در خطابات قرآنی، همزادپنداری، حکمت قصص قرآن
  • محمدحسین مردانی نوکنده، قاسم علی کابلی صفحه 72
    داستان های قرآن، با طرح روش های تنبیهی درصدد است تا انسان ها را به یادآوری، تفکر و عبرت آموزی وا دارد. سوال اصلی این است که روش و مراحل تنبیه در داستان های قرآن چیست؟ روش تحقیق، کتابخانه ای و با بهره گیری از نتایج دستاوردهای پژوهشی و تحقیقات صورت گرفته در این موضوع می باشد. نتیجه مقاله عبارت است از: تنبیه، روشی اصلاحی و بازدارنده است که می باید با نهایت دقت و ظرافت به کار گرفته شود، تا اصلاح فرد و جامعه که هدف اصلی داستان های قرآن است حاصل شود.
    کلیدواژگان: قرآن، روش داستان های قرآن، مراحل تنبیه داستان های قرآن، عبرت گیری از داستان های قرآن
  • مریم منصوریان قراکوزلو، سارا نیکبین صفحه 89
    عنصر گفت وگو در داستان و ادبیات روایی با پرده برداشتن از افکار و عقاید شخصیت های داستان و رخدادها، ماجرای داستان را از آغاز تا فرجام به شیوه ای ملموس برای مخاطب بازگو می کند.
    این مقاله با شیوه ای توصیفی _ تحلیلی، عنصر گفت وگو را در «احسن القصص» قرآن؛ یعنی داستان حضرت یوسف7 تحلیل کرده، رابطه آن را با دیگر عناصر داستان، همچون شخصیت پردازی، کشمکش و شرح وضعیت بررسی می کند.
    با نگاه به مجموعه این داستان از منظر عنصر گفت وگو، می توان دریافت که گفت و شنودهای ارائه شده علاوه بر افزایش سطح کیفی روایت، ویژگی و هویت شخصیت ها را آشکار می سازد. خط سیر داستان و موقعیت وقوع اعمال نیز با عنصر گفت وگو شکل گرفته است. علاوه بر آن، کشمکش ارائه شده در گفت وگوها، داستان را از بروز یکنواختی رهانیده و با افزایش جذابیت آن، زمینه را برای دریافت نکات تربیتی مورد نظر مهیا ساخته است.
    کلیدواژگان: عناصر داستانی سوره یوسف، جایگاه گفت وگو در داستان، شخصیت پردازی و کشمکش در داستان یوسف7، شرح وضعیت
  • رسول سعیدی زاده صفحه 105
    در کشور ایران از قدیم خاندان های سادات وجود داشته اند. گروهی از میان آنها به مقامات علمی رسیدند، به گونه ای که در زمان خود شهرت بسزایی یافته، آوازه آنها در اقصیٰ نقاط کشور و حتی جهان پیچید.
    درباره خاندان های سادات اگر چه به صورت پراکنده و در لابه لای کتاب ها مطالبی آمده است، ولی به صورت مدون در جایی دیده نشد. در این پژوهش ضمن بیان شش شاخه اصلی سادات موجود در ایران، از 49 خاندان معروف دانشور سادات شیعه ایران یاد شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ تشیع ایران، خاندان سادات دانشور، یادکرد سادات معروف ایران
  • محمد جواد شمس، محمدحسین محمدپور صفحه 132
    مطالعات دین پژوهی یا علم دین (Religious Studies) به صورت نظام مند در قرن نوزدهم میلادی آغاز شد، اما سابقه آن به پیش از میلاد مسیح و زمان هخامنشیان و دوره ای که برخی از سیاحان و عالمان یونانی، مانند هرودوت و استرابون، گزارش هایی از ادیان گوناگون می دادند، برمی گردد.
    ورود در مباحث دین پژوهی در پیش از قرن نوزدهم با سه هدف مهم انجام می گرفت: 1. مبلغان مسیحی با هدف رد عقاید و باورهای دیگر ادیان و اثبات دین خود گام در این راه می گذاشتند. هنگامی که به متون اولیه مسیحی مراجعه می کنیم، به این نکته پی می بریم که وقتی از خدا در مسیحیت سخن گفته می شود، مراد از آن، خدای پدر است و نه خدایان ادیان دیگر. در واقع مقصود از الهیات (Theology) یا خداشناسی در سده های نخستین میلادی شناخت خدای مسیحیت بود. 2. گروه دوم گردشگران و سیاحان بودند که قصد آنها بیشتر ارائه گزارش از مشاهدات خود بود. 3. دسته سوم به جهان اسلام متعلق اند، کسانی بودند که نه از سر رد و انکار ، بلکه با هدف نمایاندن شباهت های ادیان مختلف، بدین عرصه می پرداختند. کتاب تحقیق ماللهند ابوریحان بیرونی در این راستا و با این هدف نوشته شده است.
  • امیر سلمانی رحیمی صفحه 138
    علوم انسانی غرب، مبتنی بر جهان بینی دیگر است؛ مبتنی بر فهم دیگری از عالم آفرینش است و غالبا مبتنی بر نگاه مادی است. این نگاه، نگاه غلطی است.... مقام معظم رهبری 28/7/1388دومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی، روز دوشنبه (27/8/1392) در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد. نزدیک به چهل مرکز علمی _ پژوهشی معتبر داخلی، با هماهنگی و مدیریت مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا در برگزاری آن مشارکت داشته اند که بنیاد پژوهشهای اسلامی از جمله آنهاست.
    سال گذشته و در همان مکان، شاهد برگزاری نخستین کنگره آن بودیم. برگزاری دو کنفرانس الگوی اسلامی _ ایرانی پیشرفت به همت مرکز الگوی اسلامی _ ایرانی پیشرفت نیز در همین راستا شایسته بررسی و توجه است.
    این نشست های علمی و مجموعه ای دیگر از اقداماتی این چنین، در چارچوب عمل به مهم ترین رهنمودهای مقام معظم رهبری در عرصه فرهنگ و از اصولی ترین کارهای علمی _ فرهنگی است که نقش آن در ایجاد و تقویت تمدن نوین اسلامی انکارناپذیر است.
|
  • Muhammad Hasan Musharraf Jawadi, Azam Kuhi Isfahani Page 4
    In the past few decades, discussion on the critique of hedonistic and self-centered philosophy of ethics in the conventional economics has been of concern to the Muslim thinkers, particularly, Muslim economists.The present study is an introduction to pleasure and happiness with a focus on their interrelation from the viewpoint of the Qur’ān and traditions. The basic hypothesis of this article is that in line with the tendency to happiness, Islam enjoys an al-inclusive, coordinated, and moderate viewpoint concerning gratification of pleasures in the development of various human personality dimensions. We have used the “attributive” research method for identifying the concepts of pleasure and happiness and employed the “content analysis” method for the part relating to analyzing.The results confirm that from the viewpoint of Islam, pleasures are to be utilized in such a way that would be consistent with all the capacities and components of human personality; and that man would achieve true happiness only by properly believing and understanding the pleasures of the Hereafter. Paying attention to a moderate Islamic approach reflects the necessity of cultural engineering of pleasure and the Islamic ethics-oriented happiness, paving the ground for enunciating general orientations for institutionalizing pleasure-seeking and prosperous behavior required by Islam.
    Keywords: pleasure, happiness in verses, traditions, happiness, unhappiness in Islamic teachings, mental equilibrium, human development course
  • Dr. Shahab Aldin Zolfaqari, Fateme Jafari Haristai Page 30

    All the lovers and devotees of Imam ‘Alī (A.S.) try to find their way into the repertoire of his personality, wherein to acquire as much knowledge (ma‘rifa) as a drop from a sea. How come he is generous and big-hearted, and at the same time calculating and equitable; sometimes he is very serious and decisive, and sometimes tolerant and easygoing; sometimes combative, zealous, and revolutionary and sometimes quiet and prudent? Manifesting these attributes has given rise to questions and doubts concerning his unknown personality. Touching upon ten examples of these contradictory manifestations, it will be proved in this article that the criterion in the Imam’s (A.S.) conducts has merely been for obeying God and seeking His pleasure; and that, being a manifestation of the most Beautiful Names of God, he has at different times had a different manifestation.

    Keywords: Imam Alī (A.S.), Nahj al Balāgha, coincidence of opposites
  • Muhammad Behdari Page 52
    The Qur’ān is an eternal, living, and guiding truth for all ages and generations. Also, many doctrinal teachings and ordinances have been included in the Qur’ān’s addressing, including the Qur’ān’s anecdotal proclamations. Since these addressings and verses concern the time of Revelation and the past communities, some have assumed that these ordinances and doctrinal teachings do not have any relation to the present time, hence presuming the non-eternality of some part of the Qur’ān! In the present article, this presumption is repudiated and the eternality of the anecdotal addressings of the Qur’ān is proved. Noticing the admonitions and the wisdom of the stories of the Qur’ān, identification with the story, and the reciprocal dialogue of the Qur’ān and man are among the approaches for the updated perception of the Qur’ān’s stories.
    Keywords: eternality of the Qur'ān, eternal proclamations, Qur'ānic addressings, the wisdom of the Qur'ān's stories
  • Dr. Muhammad Husayn Mardan Nokanda, Drqasem Ali Kabuli Page 72
    Talking about punitive methods, the stories of the Qur’ān seek to persuade human beings to remember, think, and take warnings. The main question in this writing is what the method and stages of punishment in the stories of the Qur’ān are. The research is carried out by library method and using the results obtained through the research and investigations performed on this subject. The major conclusion of the article is that punishment is a corrective and preventive procedure that has to be employed with utmost care and accuracy so that the main objective of the stories of the Qur’ān, which is to improve the individual and the society, is properly achieved.
    Keywords: methods of the Qur'ān's Stories, stages of punishments in the stories of the Qur'ān, taking warnings from the stories of the Qur'ān
  • Maryam Manauriyan Qaraguzlu, Sara Nikbin Page 89
    The element of dialogue in narrative story and literature recounts, in a tangible way, the adventures of the story from the beginning to the end for the audience by means of unveiling the thoughts and opinions of the story’s characters and incidents.The article seeks to analyze the element of dialogue in aḥsan al-qiṣaṣ (the best of stories), i.e., the story of Prophet Yūsuf (A.S.) in a descriptive-analytical method and examines its relation to other elements of the story such as characterization, conflict, and description of situation. Looking at this story from the viewpoint of the element of dialogue, it can be perceived that, besides increasing the quality of the narration, the presented conversations would uncover the features and identity of the characters, as well. The story line and the situation of the incidents also develop with the element of dialogue. Furthermore, the conflict presented in the dialogues has freed the story from monotony and, by increasing its attractiveness, has prepared the ground for receiving educative tips.
    Keywords: story elements, Sūrat Yūsuf, characterization, conflict in the story of Yūsuf, description of situation
  • Rasil Saidizada Page 105
    There have been sādāt families in Iran since long time ago. From among them, a group have achieved high level of scholarship in such a way that they won considerable popularity in their own time and their reputation spread all over the country, even throughout the world.Although dispersedly addressed in between books, the information concerning the sādāt family has not been found anywhere in a formulated manner. Touching upon the six main branches of sādāt families in Iran, this research has undertaken to introduce 49 learned scholars of the Shī‘a sādāt of this country.
    Keywords: history of Shīism in Iran, learned sādāt families, remembering the popular sādāt of Iran