فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1391)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی بحرانی صفحه 1

    فکر فلسفی، به ویژه در قالب سیاسی آن بیش از هزار سال پیش در جهان اسلام با فارابی شروع شد؛ اما به نحو ایجابی این نوع اندیشه ورزی در عالم سیاست و عمل سیاسی کمترین نتایج را از خود بر جای گذاشته است. پرسش این است که فلسفه سیاسی امروزه در تحولات جهان اسلام چه نقشی می تواند داشته باشد؟ تامل در متون فلسفی سیاسی در جهان اسلام حکایت از آن دارد که دو مفهوم از فرد را می توان در این در فلسفه سیاسی اسلامی یافت: یکی فرد فلسفی و دیگری فرد مدنی. آن چه می توانسته منشا حرکت دموکراتیک باشد فرد مدنی است. در حالی که در این سنت فکری اصالت به فرد فلسفی داده شده است. محوریت فرد فلسفی در اندیشه فلسفی باعث شده تا مفاهیمی که می توانسته امکان حرکت دموکراتیک را فراهم آورد، نتواند رشد و بسط یابد، بلکه حتی این نحوه تفکر به نحو سلبی مانعی نیز برای آن بوده است. تاکید بر فرد مدنی به جای فرد فلسفی نوعی انزوای فیلسوفانه و بیرون رفتن از شهر برای دستیابی به سعادت را به دنبال داشته است. بر اساس این پژوهش، می توان گفت تفکر فلسفی در جهان اسلام، مفهوم فرد را به فرد فیلسوفی تقلیل می دهد که به دلیل داشتن ویژگی انحصارطلبی در فهم، از یک سو و از سوی دیگر عدم پایبندی به ایده مدنی الطبع بودن همواره مانعی جدی برای تحولات مبتنی بر مشارکت (و از جمله در عصر کنونی، تحولات دموکراتیک) بوده است. لذا امرزوه، برای تحقق فعالیت های مبتی بر مشارکت جمعی و پیمودن مسیری به نام دموکراسی باید آن نحوه تامل فلسفی را به چالش کشید.

    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی مسلمانان، فارابی، دموکراسی، فرد فلسفی، فرد مدنی، جامعه
  • رضا دهقانی صفحه 15

    دیپلماسی فرهنگی پس از گذار جهان از نظام هرمونیک دو قطبی بیش از پیش مورد توجه دولت ها و بازیگران بین المللی قرار گرفت. دولت ترکیه نیز، از این قاعده مستثنی نیست و با توجه به داشته ها و توانمندی های فرهنگی خود و تحولات صورت گرفته در عرصه بین الملل پس از فروپاشی شوروی، زمینه را برای طرح و تبیین دیپلماسی فرهنگی خود مناسب دید. دولت ترکیه با شناسایی، مفهوم سازی و سیاستگزاری عناصر عام و جهان شمول فرهنگی کوشیده است، ضریب نفوذیابی و قدرت نرم خود را در تعاملات منطقه ای و بین المللی افزایش دهد و به عنوان رکن چهارم سیاست خارجی در راستای منافع سیاسی اقتصادی خود، از آن بهره گیرد.
    بر این اساس، مقاله حاضر با بهره جویی از پاره ای دیدگاه های جوزف نای در حوزه دیپلماسی فرهنگی بر آن است تا به ترسیم و تبیین الگوهای دیپلماسی فرهنگی ترکیه در دو وجه ساختار و اجرا به ویژه در دوره حاکمیت حزب عدالت و توسعه بپردازد و بازخورد آن را در عرصه ی مناسبات سیاسی اقتصادی و همچنین در میزان وجاهت و اعتبار منطقه ای و جهانی ترکیه نشان دهد.

    کلیدواژگان: ترکیه، دیپلماسی فرهنگی، ساختار، اجرا
  • علی اکبر رضایی، کامران نژاد لطفی صفحه 41

    این پژوهش که به بررسی نقش انجمن های دوستی در توسعه دیپلماسی فرهنگی پرداخته، سعی دارد با تکیه بر نظریه های فراملیگرایی و قدرت نرم، اهمیت سازمان های غیردولتی را به عنوان نهادهایی مدنی در روابط بین المللی جهان امروز مورد بحث قرار دهد. سپس از طریق روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه و با تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از آن به این سوال اصلی پاسخ می دهد که تا چه اندازه انجمن های دوستی می توانند در توسعه دیپلماسی فرهنگی اثرگذار باشند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بیشترین موانع و مشکلات بر سر راه انجمن های دوستی، ابتدا موانع ذهنی می باشد و عوامل عینی و امکانات مادی در درجه دوم اهمیت قرار می گیرند. همچنین در این پژوهش پاسخ دهندگان بر واگذاری برخی فعالیت های فرهنگی دستگاه های دولتی در قالب پروژه به انجمن های دوستی تاکید نموده اند و آن را موجب هماهنگی بخش دولتی و خصوصی و استفاده بهینه از ظرفیت های یکدیگر در نیل به اهداف دیپلماسی فرهنگی کشور دانسته اند.

    کلیدواژگان: روابط فرهنگی، سازمان های غیردولتی، انجمن های دوستی، دیپلماسی فرهنگی
  • حسین رفیع، میثم بلباسی* صفحه 71

    توسعه یکی از مفاهیم خیلی مهم برای همه کشورها، به ویژه برای کشورهای درحال توسعه و جهان سوم است. کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا، از جمله کشورهایی هستند که توانسته اند تحت عنوان دولت های توسعه گرا، با اتخاذ سیاست های مناسب سیاسی- اقتصادی به توسعه مطلوب و بالایی برسند. کشور مالزی نیز به ویژه از زمان نخست وزیری ماهاتیر محمد توانست به توسعه بالایی دست یابد و تبدیل به مالزی نوین شود و این توسعه همچنان ادامه دارد. سوال پژوهش حاضر این است که چه عوامل و سیاست هایی باعث توسعه سریع کشور مالزی به ویژه از دهه 1980 به بعد شده است؟ یافته های پژوهش حاضر حاکی از این است که کشور مالزی با ایجاد دولت های توسعه گرا و اتخاذ سیاست هایی چون صنعتی شدن، خصوصی سازی، توسعه صادرات، ثبات اقتصادی، سرمایه گذاری خارجی، تاثیرپذیری از الگوی توسعه ژاپن، اقتصاد مبتنی بر دانش، توسعه تکنولوژی ملی، مدیریت و تصمیم گیری های دولت، بالا بردن بهره وری اقتصاد، برنامه ریزی اقتصادی، توسعه ملی فناوری اطلاعات و ارتباطات و... به توسعه سریع اقتصادی دست یافته و توانسته به سطح توسعه همه جانبه و بالایی برسد و به الگویی برای دیگر کشورهای درحال توسعه جهان سوم تبدیل شود. به نظر می رسد دولت مالزی مهم ترین نقش و جایگاه را در توسعه سیاسی- اقتصادی این کشور دارا بوده است، لذا مالزی نوین، به ویژه مالزی دوران نخست وزیری ماهاتیر محمد، نمونه خوبی از عملکرد مثبت دولت های توسعه گرا را به نمایش گذاشته است. برای پاسخ گویی به پرسش این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده است.
    پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و توسعه ای و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. یعنی محقق علاوه بر تصویرسازی آنچه هست، به تشریح و تبیین دلایل چگونه بودن و چرایی وضعیت مساله می پردازد. فنون و تکنیک های جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، با استفاده از روش ترکیبی می باشد؛ یعنی از منابع کتابخانه ای، اسناد و مدارک، نشریات، مجلات و مقالات معتبر تخصصی استفاده می شود.

    کلیدواژگان: توسعه، مالزی، ماهاتیر محمد، دولت توسعه گرا، صنعتی شدن، صادرات
  • محمدحسن شیخ الاسلامی، حمید سرادار صفحه 103

    ورود مباحث دینی به عرصه ی روابط بین الملل یکی از تحولات جدی چند دهه ی اخیر است. اگر چه استفاده از مذهب در چارچوب دیپلماسی سابقه ای تاریخی دارد، اما موضوع بهره گیری از ظرفیت مذهب در چارچوب دیپلماسی فرهنگی در سال های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. این پژوهش در پی یافتن جایگاه مذهب در دیپلماسی فرهنگی عربستان است. همچنین در این پژوهش ساختار و فعالیت های سازمان رابطه العالم الاسلامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. به نظر می رسد مجموعه ای از عوامل مانند قرار گرفتن مکه و مدینه در قلمروی این کشور، زمینه های تاریخی و همچنین انگیزه های سیاسی سعودی ها منجر به اهمیت یافتن دین در رفتار دیپلماسی فرهنگی عربستان سعودی شده است. در این میان رابطه العالم الاسلامی به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز ترویج اندیشه سلفی گری در جهان، نقشی اساسی به عنوان بازوی دیپلماسی فرهنگی عربستان سعودی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی دینی، عربستان سعودی، رابطه العالم الاسلامی
  • حامد عامری گلستانی، نفیسه سادات قادری صفحه 129

    اسلام هراسی، به صورت گفتمانی فراگیر در رابطه میان غرب و جهان اسلام، نقش مهمی در شکل گیری فرآیندهای مختلفی دارد که از یک مبنا ریشه می گیرند و آن ارائه تصویری هراس انگیز از اسلام است. ریشه اسلام هراسی را می توان در نوع نگاه مسیحیان در جنگ های صلیبی به اسلام یافت. اسلام، با تعریفی که از آن صورت گرفت، به بازتعریفی برای «دشمن» در سیاست خارجی کشورهای غربی تبدیل شد و رسانه به عنوان مهم ترین ابزار در شکل دهی به افکار عمومی در بازتولید معنا و بسط این گفتمان نقش موثری ایفا نمود. از این رو باید اسلام هراسی را به مثابه گفتمانی فراگیر در ارتباط با سیاست های غرب با اسلام دانست. در مقاله حاضر به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که چگونه اسلام هراسی توانسته با مکانیزم برجسته سازی و حاشیه رانی به گفتمانی مسلط تبدیل شود؟ در این زمینه فرآیند پیدایش و استقرار اسلام هراسی و چگونگی مفصل بندی نشانه ها را در چارچوب نظریه گفتمان لاکلا و موف بررسی خواهیم نمود. نوآوری در این تحقیق، بررسی نظری و تحلیلی گفتمانی از چگونگی هژمونیک شدن اسلام هراسی به واسطه فرایندهای دوگانه برجسته سازی و حاشیه رانی است.

    کلیدواژگان: اسلام هراسی، گفتمان، اسلام سیاسی، رسانه، برجسته سازی، حاشیه رانی
  • ابومحمد عسگرخانی، محمود بابایی صفحه 154

    نظریه سازه انگاری به علت بهره بردن از دید انسانی به موضوعات، این امکان را برای پژوهشگر فراهم کرد تا در مطالعات علوم سیاسی به ویژگی های انسانی نیز توجه شود. در نتیجه هویت، منافع، اهداف، نیت ها و بسیاری از مواردی که مختص انسان هستند نیز در مطالعات امنیت جایگاه ویژه ای یافتند. امنیت هستی شناختی از این منظر به امنیت می نگرد.این نظریه در پی روشن ساختن برخی منازعات غیرعقلانی است و سیر مطالعات نوینی که به سمت ثبات در عرصه جهانی می رود را پیشنهاد می دهد.پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران تعارضات هویتی ایران با کشورهای منطقه خلیج فارس افزایش یافت و در عین حال برخی قدرت ها که خواهان بازگشت ایران به جایگاه و نقش قبلی اش بودند به این تعارضات دامن زدند و لذا نظام اعتماد پایه کشورهای منطقه را دچار بی ثباتی کردند. لذا وقوع انقلاب اسلامی تهدید کننده امنیت هستی شناختی کشورهای منطقه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: تعارضات هویتی، سازه انگاری، منازعات غیرعقلانی، نظریات امنیت، هویت
|
  • Morteza Bahrani Page 1

    Philosophical thought, especially in its political form, began with the Al_Farabi more than thousand years ago in the Islamic world but affirmatively, this kind of thought in the world of politics and political action has less results. The question is “what is the role of political philosophy in the evolutions of the present Islamic world?” Evaluating the political-philosophical texts in the Islamic world revealed that there are two main definitions for individual:  “philosophical” individual and “civil” individual. While in this approach the philosophical individual is the main focus but the civil individual has been known as the main origin of democratic movement. 
    The pivotal role of philosophical individual in philosophical thought has caused that concepts which could have produce democratic movement, cannot be developed and even this method of thinking, negatively, was a barrier for it. Emphasizing on civil individual rather than philosophical individual has brought a sort of philosophical seclusion, resulted that the philosopher leaves cities for achieving happiness in isolation.
    Therefore, it can concluded that , philosophical thought in the Islamic world lessens the concept of individual to philosophical individual which, due to having the exclusive characteristic in understanding and arguing, has always been an essential barrier for cooperative activities (in recent decades the democratic behavior). However in order to achieve cooperative activities and going through a democratic way, there is need to challenge this kind of philosophical thought.

    Keywords: Democratization, Political Philosophy in Islam, Individual
  • Reza Dehqani Page 15

    Cultural diplomacy, became the focus of states and Intchr('39')l activists after passing through bipolar hegemonic world system. Turkey By taking into consideration its cultural potentials and assets as well as recent developments in Intchr('39')l arena after soviet disintegration,  found it proper to develop and provide its cultural diplomacy.
    The Turkey state, through recognition, contextualization and making policies on overall and universal cultural elements, has been trying to enhance its penetration and soft power into Intchr('39')l and regional interactions while using it as its 4th pillar of foreign policy in accordance with its political-economical interests.
    Present paper by employing ideas of Joseph Nye, regarding to cultural diplomacy, is aimed to sketch and interpret the  patterns of cultural diplomacy of Turkey in two structural and administrative aspects, specifically under AK party, and  assess its feedback in the realm of political-economical ties along with  its effect on Turkeychr('39')s regional and world prestige.

    Keywords: Turkey, cultural diplomacy, structure, administration
  • Aliakbar Rezaei, Kamran NejadLotfi Page 41

    This research is aim to evaluate the role of friendship associations in development of cultural diplomacy.
    So first it describes the role of culture in internal relations and foreign diplomacy. This paper by considering the transitional throeies and soft power theory tries to discuss  the role  of the NGOs as the civilized establishments (Foundations) on the international relations. at present.
    The main research question was to what extent Friendship associations could be effective in development of the cultural diplomacy? Hence in order to answer itsurvey technique by using questionnaire to collecting the data was employed. 
    .
    Findings revealed that  the main obstacle  was subjective matters and then objective matters such as facilities.  Based on respondents suggestion providing more opportunity of associations such as fund and grant projects was the solution to empower the association and may resulted in balancing between governmental and non-governmental sectors in state cultural diplomacy.

    Keywords: Cultural Relations - Non Governmental Organizations - Friendship association- Cultural diplomacy
  • Hossein Rafie, Meisam Belbasi Page 71

    Development is one of the most important concepts for countries, especially for developing countries in the Third World. Southeast Asian countries are among the countries that, as development-oriented states, could achieve an optimal and high development by adopting appropriate political-economic policies. Malaysia, especially from the time of the Prime Minister Mahatyr Muhammad, was able to achieve a high development and become modern Malaysia and this development is still ongoing. The research question is that what factors and policies led to the rapid development in Malaysia, particularly from the 1980s onwards? The findings of this study suggest that the Malaysian government achieved rapid economic development and could reach to a high level of all-round development and has become a model for other  developing countries in the Third World by establishing a development-oriented state and adopting the policies such as industrialization, privatization, export development, economic stability, foreign investment, being influenced by the Japanese development model, knowledge-based economy, national technology development, management and governmental decision-making, enhancing economic efficiency, economic planning, national development of communications and information technology and so on. It seems that the Malaysian government has played the most important role in Political-Economic development of  the country. The modern Malaysia, especially the Malaysia at  Prime Minister Mahatyr. M time, is a good example of a development-oriented state affirmative action. To answer this research question, descriptive - analytic study is utilized.

    Keywords: Development, Malaysia, Mahatyr.M, development-oriented state, export, industrialization
  • Mohammad Hasan Sheikholeslami, Hamid Saradar Page 103

    Religion being raised  in the  international relations in recent decades. While religion has been known as an important issue  in  cultural diplomacy for decades, but it has engaged in new approaches recently. This article is aim  to evaluate the role of religion in the Saudi Arabiachr('39')s cultural diplomacy. Moreover the study has focused on the efficiency of Muslim World League (MWL) in the context of Saudi Arabiachr('39')s cultural diplomacy using Eytan Gilboachr('39')s models. Findings indicated that some reasons such as  locating the holy cities of Mecca and Medina in Saudi Arabia, historic conditions of  the country and also political competitions have led Saudi Arabia to focus on religion in its cultural diplomacy. In this regard MWL play an important role in  Saudichr('39')s cultural diplomacy success.

    Keywords: Cultural Diplomacy, Religious Diplomacy, Saudi Arabia, Muslim World League
  • Hamed Ameri Golastani, Nafise Ghaderi Page 129

    Islamophobia, as an inclusive discourse in the relationship between the West and the Islamic w plays a prominent role in shaping various processes which all arise from a particular basis that is projecting a frightening image of Islam. The origin  of such a phobia can be traced back to the  Christians approach to  Islam during Crusades. Islam has been redefined as the “enemy” in western countries’ foreign policy. certainly, media, as the most important tool to influential public opinion, played a significant role in projecting this image and expanding such  discourse. Thus, Islamophobia must be considered as an inclusive   discourse in the relation with West’s policies about Islam. The present article is intended to answer th question of how  Islamophobia, through backgrounding and foregrounding mechanisms, been transformed to a dominant discourse? In this respect, the process of emergence and solidification of Islamophobia and the way signs have been articulated were scrutinized by the Laclau and Mouffe discourse theory. The innovative aspect of this study was the theoretical and analytical scrutiny of how Islamophobia has become hegemonic as a result of dual processes of foregrounding and backgrounding mechanisms.

    Keywords: Islamophobia, Discourse, Political Islam, Media, Foregrounding, Backgrounding
  • Abu-mohammad Asgarkhani, Mahmoud Babaei Page 154

    Constructivism theory by employing a humanistic vision to issues has provided the  the opportunity of considering the special characters of human in political studies.  Therefore factors such as identity, benefits, purposes, intentions, and many other issues  found important role in  security Studies. Ontological Security employed this approach to  security matters. This theory seeks to clarify the irrational conflicts while proposes new research trend toward global stability. After Islamic revolution of Iran, the Iran identity complications with other countries in the Persian Gulf region increased. Meanwhile there were huge efforts against Iran  which resulted in instability and lack of trust between regional countries.  . Hence, Islamic revolution of Iran is considered as a threat to the ontological security of the countries of the region.

    Keywords: Constructivism, Identity, Identity Complication, Irrational Conflicts, Security Theories