فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه فضای شهری - سال یکم شماره 1 (پیاپی -3، بهار و تابستان 1392)

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال یکم شماره 1 (پیاپی -3، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا اصغرپور ماسوله، علی یوسفی صفحه 1
    سنجش کنش های مشارکتی مانند سنجش دیگر کنش ها، دشواری هایی دارد. دشواری این کار در سنجش بخشی از کنش از است که در ذهن کنشگر روی می دهد. در این مقاله، این بخش کنش را با سوگیری های مشارکتی مفهوم سازی شده است. سوگیری های مشارکتی سنجیده شده و کنشگران بر اساس این سوگیری ها در دسته های متفاوتی جای داده شده اند. برای سنجش سوگیری های مشارکتی، شهروندان در دو موقعیت مشارکتی فرضی قرار داده شده اند و آمادگی های آنان برای عمل به دو قطبی های عمل سنجیده شده است در هر کدام از این دو موقعیت با ده سوال که پاسخ آن ها دو قطبی بله یا خیر است، پنج سوگیری مشارکتی متاثر از دیدگاه پارسونز سنجیده شده است. در نهایت چهار نوع کنش مشارکتی در میان پاسخگویان تشخیص داده شده است: مشارکت عاطفی-ابزاری، مشارکت ایزاری-ارزشی، مشارکت ارزشی و مشارکت ابزاری. این پژوهش در نهایت نشان می دهد که اغلب مشارکت اجتماعی نزد اغلب شهروندان دارای ویژگی «ابزاری» است
    کلیدواژگان: سوگیری ارزشی، مشارکت اجتماعی، مشهد، کنش اجتماعی
  • پریسا روشنی، محمد رحیم رهنما، مهرنوش افشاری صفحه 27
    رهیافت نوشهرگرایی در انتقاد به شهرسازی مدرن و با تاکید بر جایگاه ویژه انسان در فضاهای شهری، شکل گرفته است. این رهیافت امروزه هدایت و رهبری نسل پست مدرن برنامه ریزان و طراحان را بر عهده دارد. هدف از این نوشتار، معرفی رویکرد نوشهرگرایی در راستای خلق محیط شهری مناسب در مقیاس انسانی است که پاسخگو به تحولات و پیشرفت های مدرن شهری و توسعه ای در چارچوب اهداف توسعه پایدار شهری باشد. برای این منظور با استفاده از روش ترکیبی توصیفی اصول و معیارهای نوشهر گرایی شامل 11 محور عمده شناسایی و معرفی شده و در ارزیابی کیفی منطقه آزادشهر مشهد به کار گرفته شده است. نتایج ارزیابی بیانگر آن است که اصول مدرنیسم به کار رفته در برنامه ریزی این منطقه از دهه 50 تاکنون، نه تنها تحقق پیدا نکرده بلکه نواقص موجود در بنیان فکری آن از جمله دیدگاه صرفا کالبدی، منجر به شکل گیری بافت شهری با کیفیت زندگی پایین شده است. نوشتار حاضر رهیافت نوشهرگرایی را معرفی نموده و پیشنهادهای لازم در ارتقاء کیفیت محیط شهری محدوده آزاد شهر مشهد را ارائه داده است.
    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، کیفیت زندگی، TND، TOD
  • هومن شاداب مهر، براتعلی خاکپور* صفحه 47

    احداث مجتمع های بزرگ تجاری در زمین های با کاربری مسکونی یا فضای سبز در مراکز شهرهای بزرگ کشور هر روز بیشتر می شود. گسترش چنین مجتمع هایی آثار مختلفی بدنبال دارد که یکی از مهمترین آن تاثیراتی است که بر حمل و نقل شهر برجای می گذارد. در این مقاله تاثیرات حمل و نقلی یک تغییر کاربری معین بر حسب موقعیت مکانی آن در شهر ارزیابی می شود. مبنای نظری تحقیق حاضر، نظریه رشد هوشمند شهری است. دراین پژوهش روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مورد استفاده قرار گرفته است. تعیین شاخص های ترافیکی در شرایط عادی و برآورد آنها در اثر تغییر کاربری مورد نظر با استفاده از بانک های اطلاعاتی مطالعات جامع حمل و نقل شهر مشهد و از روش شبیه سازی کامپیوتری انجام شده است. نتیجه مطالعات نشان می دهد آثار تغییر کاربری تابع مکان آن در شهر است. همچنین این آثار در شرایط حضور یا عدم حضور سیستم های کلان حمل و نقل همگانی (نظیر مترو یا قطار شهری) در شهر متفاوت است. به طور کلی تغییر کاربری مسکونی به تجاری در نواحی مرکزی شهر منجر به افت شاخص های ترافیکی و در بافت های پیرامونی (دور از مرکز تجاری شهر) باعث بهبود شاخص های ترافیکی می شود. نتایج بدست آمده در سناریوهایی که در شرایط حضور سیستم های کلان حمل و نقل همگانی تعریف شده اند، بسیار پررنگ تر می باشند. باتوجه به اینکه سرمایه گذاران معمولا تمایل دارند پروژه های تجاری خود را در مناطق شلوغ مرکز شهر اجرا نمایند، این مساله هزینه ای را از بابت افت شاخص های حمل و نقل و ترافیک به شهر تحمیل می نماید که در بخش پایانی مقاله هزینه مذکور براساس یکی از سناریوهای مطالعه شده برآورد شده است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، کاربری تجاری، شاخص های ترافیکی، حمل و نقل همگانی کلان
  • مهدی عبداللهی، رقیه سالک قهفرخی، بهنام قاسم زاده، عاطفه فتح بقالی صفحه 65
    اولین گام مهم و ضروری در شناسایی سیستم حمل ونقل عمومی، بررسی میزان توانایی سیستم در پاسخگویی به تقاضای موجود، و تعیین مشخصات کارکردی سامانه حمل ونقل عمومی می باشد. در این راستا؛ انجام مطالعات تحلیلی قبل، حین و بعد از استقرار سیستم مذکور ضرورتی تام دارد.
    در این مقاله ارزیابی مولفه های کارآیی سیستم BRT شهر تبریز در 4 فاکتور عمده؛ کاربری اراضی، قابلیت دسترسی پیاده، تراکم جمعیتی در محدوده پیرامونی مسیر و سرعت حرکت اتوبوس ها بر اساس روش تحلیل فضایی در محیط Arc/GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و میزان انطباق تقاضای سفر با وضعیت موجود سیستم مقایسه شده است. بر اساس یافته های تحقیق، این سامانه با مشکلاتی نظیر؛ انطباق کم مسیر با کاربری های موجود، محدود شدن قابلیت دسترسی به طیف خاصی از شهروندان در فضاهای پیرامونی مسیر و عدم امکان استفاده از آن در محورهای شمالی غربی و جنوبی غربی شهر، کاهش سرعت بر اثر محدویتهای مسیر مواجه بوده و نیازمند بازنگری و اصلاح مسیر در 4 فاکتور یاد شده می باشد. در پایان؛ بر مبنای نتایج و یافته های تحقیق ایجاد محور های موازی با محور موجود در شعاع حداقل یک کیلومتری و با افزایش تقاضای سفر توسعه آن به محورهای شمالی – جنوبی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سیستم اتوبوس های تندرو شهر تبریز، کارآیی عملکردی، تحلیل فضایی، GIS
  • بهنام قاسم زاده، مهدی عبداللهی، رقیه سالک قهفرخی، امیر جدایی صفحه 81
    فضای سبز که بخشی از سیمای شهر را تشکیل می دهد به عنوان یکی از پدیده های واقعی از نخستین مسائلی است که انسان همواره با آن در تماس بوده و خواهد بود. این مقوله دارای ابعاد زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و کالبدی می باشد. از اینرو در این تحقیق با ابزارهای مدیریتی و راهبردی، اقدامات سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز در مسیر توسعه فضای سبز مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس ابتدا وظایف، اهداف کلان، بیانیه ماموریت، چشم انداز سازمان و... مورد شناسایی قرار گرفته است. پس از آن با استفاده از این ابزارها توسط نقاط ضعف و قدرت، فرصت ها و تهدیدها ماتریس SWOT را تشکیل داده ایم، نتایج این تحقیق حاکی از این امر است که سازمان پارک ها در موقعیت تهاجمی قرار دارند. متعاقبا به تشکیل ماتریس عوامل داخلی و خارجی پرداخته ایم و در نهایت ماتریس QSPM را تشکیل داده ایم که با اهمیت ترین استراتژی، استراتژی بهبود عرصه های فضای سبز در راستای افزایش کیفیت بهره برداری می باشد. در این بین، وجود نیروی انسانی متخصص و مجرب در سازمان پارک ها و همچنین اهمیت دادن به فرایند های علمی و پژوهشی در حطیه فضای سبز در کنار اختصاص اعتبارات ریالی جهت انجام پروژه های عمرانی و طرح های تحقیقاتی سازمان از سوی شهرداری در کنار فرصت های حمایتی شهروندان و تشکل های غیر دولتی از موضوع فضای سبز و وجود عرصه های مناسب در جهت توسعه فضای سبز در اختیار ارگان های دولتی و صنعتی از با اهمیت ترین رهیافت های عینی این استراتژی می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه فضای سبز شهری، اقدامات راهبردی و مدیریتی، سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تبریز، تحلیل SWOT
  • صدیقه لطفی، عیسی جوکارسرهنگی، هیرش عثمانپور، سیوان عظیمی صفحه 99
    فضاهای سبز و پارک های شهری، از کاربری های مهم یک شهر محسوب می شوند که در افزایش کیفیت زندگی، ایجاد تسهیلات، فراهم آوردن اوقات فراغت نقش موثری داشته و با دارا بودن ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی، فضای مناسبی برای افزایش مشارکت شهروندان و ایجاد یکپارچگی اجتماعی فراهم می آورند. از این رو، نحوه پراکنش و توزیع آن ها در شهرها دارای اهمیتی فراوان است. منطقه 3 شهرداری تهران در عین داشتن سرانه فضای سبز نسبتا مناسب، دچار کمبود پارک محله ای و توزیع نامناسب آن ها در سطح منطقه است. در این تحقیق، از تحلیل های بافرینگ و تایسن استفاده شده است. نتایج نشان داد هر چند بیشتر کاربری های همجوار پارک های محله ای منطقه 3 تهران را کاربری های سازگار تشکیل می دهند، اما بین محل استقرار این پارک ها و تقسیمات کالبدی (محلات) رابطه منطقی وجود ندارد و از نظر عملکرد نیز پراکنش آن ها با تراکم جمعیت متناسب نیست، به طوری که محله های پرتراکم جمعیتی منطقه شامل محلات 1، 5، 6 و 8 فاقد این نوع پارک ها در سطح خود می باشند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، فضای سبز، پارک محله ای، تحلیل بافرینگ، تحلیل تایسن، منطقه 3 تهران
  • محمود رضا میرلطفی، سید امیر محمد علوی زاده، فرشته سرگلزایی، صدیقه سرگلزایی صفحه 121
    افزایش روز افزون مهاجرت روستانشینان به شهرها و در نتیجه کاهش خدمات رسانی به روستاییان، باعث شده تا روستاییان برای تامین مایحتاج روزانه خود به شهر به ویژه به مرکز شهر (بازار اصلی) مراجعه کنند.این امر ضمن اینکه مستلزم صرف زمان بیشتری می باشد، باعث افزایش هزینه روستاییان نیز می شود.به همین منظور در این مقاله سعی شده است بین مراکز خدماتی موردنیاز روستاییان برای ایجاد در ورودی های شهر زابل، مقایسه ای صورت گیرد و به ترتیب اهمیت اولویت بندی شوند. روش تحقیق مقاله توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی می باشد. در این راستا پرسشنامه ای تنظیم و بین روستاییانی که در ورودی شمال شرقی شهر زابل معروف به پادگان، رفت و آمد داشتند توزیع و تکمیل گردید. و در آن خدمات بهداشتی، آموزشی، تجاری و اداری با توجه به سه شاخص میزان دسترسی، میزان وابستگی و هزینه دسترسی با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل از این پرسشنامه با استفاده از مدل Topsis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده از مدل مذکور، سلسله مراتب و اولویت بندی خدمات شهری مورد نیاز شهروندان در ورودی های شهر را به این صورت نشان می دهد: خدمات بهداشتی رتبه اول، خدمات تجاری رتبه دوم، خدمات اداری رتبه سوم و خدمات آموزشی رتبه چهارم را بدست آوردند.
    کلیدواژگان: روستاییان، مراکز خدماتی، ورودی شهر، زابل، مدل Topsis
|
  • Ahmadreza Asgharpour Masoule, Ali Yousofi Page 1
    One of main goals of urban officials is encouraging and promoting social participation among citizens. This is so، because both reduce costs and can be a base for self-fulfillment and empowerment among citizens. But، like other actions، measuring participative actions has some difficulties. The main difficulty is about measuring that part of social action which occurs in actor’s mind. This part of action، in this paper is conceptualized by participative orientations. Participative orientations are measured، and based on that، actors are assigned to different categories. To measure participative orientations، two hypothetical situations are defined for respondents. Then they were asked to decide between two choices in these situations: Giving admonition to people to who blemish public buses، and separating garbage at home. Using Parsonian pattern variables، for each of these two، five questions were designed، which had a dichotomous answer. The answers were analyzed and grouped to reach different combinations of social participation. Gradually four types of social participation were differentiated: Affective-instrumental participation (44. 1%)، instrumental-value related participation (10. 6%)، value related participation (25. 6%)، instrumental participation (19. 7%). This research shows that the main character of participation among residents is instrumentality. This would be a base for planning for encouraging people for social participation according to their orientations.
    Keywords: Value orientations, social participations, Mashhad, social action
  • Parisa Roshani, Mohammad Rahim Rahnama, Mehrnosh Afshari Page 27
    The issue of urban decline in city centers and horizontal expansion of the city and its consequences is a challenge in sustainable development of the cities. In this regard، new approaches were shaped to define career planning، urban design and urban environmental quality concerns in New-urbanism pattern. The critical approach to modern urban pattern was formed based on scattered، non-human and machine، with special emphasis on the role of man in contemporary urban spaces. This approach is based on applying the principles of traditional urbanism in the age of postmodernism. The present study introduces new-urbanism approach towards creating enhanced urban environment which is of great importance in modern urban development in the context of sustainable development goals. For this purpose، we used the principles of new urbanism including mixed use، diversity of housing، smart transportation and walkability for qualitative evaluation of Azadshahr district of Mashhad metropolitan city. The implementation of Modern urban planning in the last decades for Mashhad due to low quality of life in this city، lack of attention to mental health needs and social factors resulted in degradation of the life quality of citizens in the studied district. The Ddevelopments in life scales with attention to environment and new urban planning values in recent years has been resulted in substantial changes in urban design at the study area.
    Keywords: new urbanism, quality of life, TND, TOD
  • Houman Shadabmehr, Barat Ali Khakpour Page 47

    Construction of large commercial complexes in residential land-use (RLU) or green space land-use (GSLU) areas in the metropolitan centers of the country is growing more every day. Expansion of such complexes has different influences where one of the most important consequences is on the transportation side. In this study، the transport related effects of a specific land-use change will be investigated based on its location. The theoretical basis of this research is urban smart growth theory. The research method is descriptive - analytical study. Setting traffic indicators in normal conditions and their estimation in case of change to commercial land-use (CLU) have been simulated by employing Comprehensive Transport Data Bank (CTDB) of Mashhad city and a computerized simulating method. The results revealed that the effects of changing in land-use are related to its location in the city and also to the presence or lack of Mass Public Transport Systems (MPTS). In general، the transformation of RLU and GSLU to CLU in inner layer of the city causes fall in transport indicators while resulting is rise of them in outer layers. The differences are more noticeable for scenarios defined in presence of MPTS. This transformation is causing some cost-effective influences regarding transport and traffic indicators that have been estimated at the final section of this study.

    Keywords: Land, use changing, Commercial land, use, Transport indicators, Mass public transport
  • Mehdi Abdullahi, Roghaye Salek Gahfarokhi, Behnam Ghasemzadeh, Atefeh Fathebaghali Page 65
    Important and necessary phase in identifying the public transport system has survey and analysis of system ability in reply to existence demand and determine the its functional characters. The optimal control of a public transport system required to analytic studies for identifying the characteristics of system in before، during and after implementation phases. In this article، the efficiency components of Tabriz BRT system has evaluated in the base of four major factors: land use، foot accessibility، population density and speed of buses in the way by using spatial analysis methods in Arc/GIS. Then; demand of travel has been compared with existing possibilities of system. Finding of research show that the BRT of Tabriz have some difficulties such as few adapted of its way with existence of around land use، limited the use of system service to some of residences in the near of BRT ways، non-suitability of ways and decreasing of speed and increasing of length of trip and finally it cannot covered many of urban districts in north-west and south –west of city. thus it need to rearrangement and developed in parallel axis’s for better services in Tabriz.
    Keywords: Tabriz Bus Rapid transit, Functional efficiency, Spatial Analysis, GIS
  • Behnam Ghasemzadeh, Mehdi Abdullahi, Roghaye Salek Gahfarokhi, Amir Jodaei Page 81
    Green space that makes up part of the city landscape. The real issue is one of the first things that people will always be in contact with it. The concept of environmental aspects، social، cultural، economic and physical. Therefore، in this study، management tools and strategic actions in the development of parks and green spaces of Tabriz Municipality of green space has been investigated. The first task، goals، mission statement، vision، organization، and… Have been identified. Then by using these tools، strengths and weaknesses، opportunities and threats of the SWOT matrix are given. The results of this study indicate that it is in the park position، are invasive. Subsequent to the formation of internal and external factors are the matrix and the matrix of QSPM. The most important strategy to improve areas of green space strategy is utilized in order to increase quality. In between، there are skilled and experienced in the Park Also important to the process of scientific and research landscape in the allocation of IRR funds for development projects And research projects of the municipality with the opportunity to support citizens NGOs and the topic of green space and areas for In order to develop the institutions of government and industrial landscape of this strategy is the most important objective approach.
    Keywords: urban green space development, strategic initiatives, management of parks, green spaces of Tabriz Municipality analysis, SWOT
  • Sedigheh Lotfi, Issa Jokar Sarhangi, Hirash Osmanpoor, Sayvan Azimi Page 99
    Urban green spaces and parks are important land use of cities which promote quality of life by providing facilities for leisure and also play a crucial role in social cohesion and participation due to their socio-economic and environmental functions. Hence the distribution of such spaces is very important in cities. However the zone of 3 in Tehran has a relative appropriate green space per capita but the zone lacks neighborhood parks and the existing parks are not well distributed regarding to population. The present research applied buffering and Tyson analysis to investigate the possibility of establishing new parks. The results showed that most of the adjacent land uses to the zone’s parks are compatible but there is not a logical relation between park location and the physical division of neighborhoods and also the distribution of parks has no accordance to population density so that the dense neighborhoods of 1، 5، 6 and 8 are without such parks.
    Keywords: spatial distribution_green space_Neighborhood Park_Buffering Analyzing_Thiessen Analysis_zone 3 of Tehran
  • ran
    Mahmood Reza Mirlotfi, Sayyed Amir Mohammad Alavizadeh, Fereshteh Sargolzai, Sedigheh Sargolzai Page 121
    The increasing of emigration from villages to cities and decreasing of services to villagers to afford of daily needs causes that they recourse to the cities especial in central business districts. It needs to spend much time and causes to increase the villagers’ costs. So in this article it have been tried to compare between the services centers for villagers in Zabol city and it have been tried to prioritize these centers. The method of the research is based on description-analysis، library studies، documents and field surveys. In this regard، a questionnaire has been made، and it has been delivered among the villagers who traffic in north-east entrance of Zabol city. In that questionnaire sanitary، educational، commercial and administrative services have been compared according to the three indicators including accessibility rate، dependency rate and accessibility cost. The results of the questionnaires have been analyzed through Topsis model. The results of that model have shown the hierarchy and priority of urban services in the entrances of Zabol city in this way: sanitary services takes the first rank، commercial services takes the second rank، administrative services takes the third rank and educational services takes the forth rank.
    Keywords: villagers, central services, the entrance of the city, Zabol Topsis model