فهرست مطالب

دانش حقوق مدنی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1392)

نشریه دانش حقوق مدنی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا شاکری، سعید حبیبا صفحات 1-12
    اکنون به اشتراک گذارشتن آثار ادبی و هنری در میان گروه های مختلف اجتماعی رایج شده است و هر روز، بر متقاضیان دریافت چنین آثاری افزوده می شود. با وجود این، دریافت و بارگذاری آثار از زمره حقوق انحصاری مالکان آثار ادبی و هنری تلقی می شود و کسب موافقت آنان ضروری است. اما در فضای اشتراک سازی، اعمال مذکور اغلب بدون کسب اجازه انجام می گیرد. این امر چالش های حقوقی گسترده ای را در خصوص تجاوز به حق انحصاری پدیدآورندگان مطرح می نماید. در این میان، تحلیل اشتراک گذاری در قالب استثنائات مجاز وارد بر حقوق مالکیت ادبی و هنری و مطالعه تاثیر این امر، بر حقوق مولفان می تواند زمینه های مساعدی را جهت تجویز اشتراک گذاری فراهم کند. این مقاله، تلاش می نماید، با نگاهی موازنه گر در قالب روش تحلیلی- توصیفی به بررسی چالش ها و فرصتهای فرا روی اشتراک گذاری بپردازد. از این پژوهش این نتیجه حاصل می شود که می توان در قالب دیدگاهی عدالت محور، جواز برخی از موارد اشتراک سازی را با عنایت عمومی به این پدیده توجیه نمود.
    کلیدواژگان: اشتراک گذاری، پدیدآورنده، اثر ادبی وهنری، انحصار، استثناء
  • سعید عطازاده، الهه پارسا صفحات 13-25
    بعد از فرانسه- که به عنوان خاستگاه مالکیت زمانی تلقی می شود- آمریکا یکی دیگر از کشورهای پیشرو در پذیرش نهاد حقوقی مالکیت زمانی به عنوان ابزاری برای جذب توریست و توسعه صنعت جهانگردی است. در حقوق آمریکا، مالکان املاک، زمانی نسبت به ملک یکدیگر مالکیتی مطلق و بدون قید و شرط دارند که به موجب آن، شخص تمام حقوق مالکانه را دارا باشد و بتواند مالک منفعت ملک، یا حق انتفاع از آن برای دوره زمانی معین شود.با توجه به اینکه در مالکیت زمانی، نوعی حالت اشتراک وجود دارد، در این مقاله پس از بررسی انواع مالکیت اشتراکی در حقوق آمریکا، روشن می گردد که هر دو قسم مالکیت زمانی، مبتنی بر مالکیت مشترک است. در حقوق آمریکا، مالکیت زمانی به دو صورت سند دار و بدون سند است. مالکیت زمانی بدون سند، خود به دو دسته استیجاری و حق انتفاع تقسیم می شود. مالکیت زمانی به شیوه های هفته ثابت، هفته تقسیم شده، هفته شناور، مالکیت زمانی هر دو سال یکبار، واحدهای تجزیه شده، سیستم مبتنی بر اماکن و مالکیت جزئی مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مالکیت، مالکیت مشترک، مالکیت زمانی، حق عینی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، سیده سعیده لطیفی صفحات 27-38
    یکی از مهم ترین ارکان اقتصادی هر کشور، بانک های موجود در آن کشور است؛ که عمده مسائل اقتصادی آن را به انحاء مختلف بر عهده دارد. حفظ سرمایه ها و ذخایر پولی مردم - در بانک سپرده گذاری می شود- اصلی ترین وظیفه بانک و هم چنین منبع گردش امور مالی بانک ها می باشد. در قانون مدنی، ماهیت این سپرده ها به طور واضح مشخص نگردیده است. تنها در مفاد ماده 4 لایحه قانونی عملیات بانکی بدون ربا آمده: «بانک ها مکلف به باز پرداخت اصل سپرده های قرض الحسنه (پس انداز و جاری) می باشند.»فقها و حقوقدانان پیرامون تبیین ماهیت سپرده های بانکی مطالب فراوانی ارائه کرده اند، و نظرات مختلفی را ارائه نموده اند. برخی سپرده ها را قرض، برخی دیگر ودیعه و بعضی مضاربه و... دانسته اند. در این میان بحث جدیدی درباه ماهیت سپرده طرح شدنی است، که می توان از آیت الله مکارم شیرازی به عنوان قائل آن نام برد؛ و آن عبارت است از «ایداع مالیت عین» به عنوان ماهیت سپرده های بانکی. در این پژوهش زوایای این دیدگاه مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سپرده، بانکی، قرض، ودیعه، ایداع مالیت عین
  • سیدابوالقاسم نقیبی، ابراهیم تقی زاده، مرتضی شهبازی نیا، عباس باقری صفحات 39-49
    حسن نیت عبارت است از انجام وظایفی که هر یک از طرفین قرارداد یا اشخاص مرتبط با آن، انتظار دارند طرف دیگر قرارداد بصورت صادقانه، منصفانه و معقولانه به آن پایبند باشد و برای رعایت حقوق و منافع طرف مقابل بکوشد و از هر گونه سوء نیت و فریبکاری بپرهیزد.
    مواد 667، 680 قانون مدنی و 399 قانون تجارت نشان دهنده توجه قانونگذار ایران به اصل حسن نیت است.یکی از رهیافت های مطالعه اصل حسن نیت در فقه امامیه و حقوق مدنی عقد وکالت است. وکالت عقدی است که بموجب آن،یکی از طرفین، دیگری را برای انجام امری به جای خود برمی گزیند، مقتضای وکالت- به عنوان یک عقد نیابتی- نیازمند رعایت حداکثر حسن نیت از جانب وکیل و موکل است. در نتیجه می توان عقودی که وکیل، بر خلاف حسن نیت منعقد می سازد را غیرنافذ دانست. با این وجود، لزوم رعایت حسن نیت یک تکلیف طرفینی است که هم وکیل وهم موکل ملزم به رعایت آن وحمایت از طرف ثالث با حسن نیت در وکالت ظاهری می باشند.
    کلیدواژگان: حسن نیت، عقد وکالت، عقد نیابتی، وکیل، موکل، وکالت ظاهری
  • مهدی باقری، حمید بهرامی احمدی صفحات 50-62
    اوراق اجاره، مرابحه و مضاربه از ابزارهای مالی جدیدی هستند که در کشورهای اسلامی به جهت مطابقت با احکام شرع، مورد اقبال قرار گرفته اند. دلیل این مطلب، از یک طرف، مبتنی بودن ابزارهای مزبور بر عقود اسلامی و از طرف دیگر، عدم وجود ربا در این اوراق است. در فرآیند انتشار صکوک فوق، نهادها و اشخاص مختلفی درگیر هستند که این امر، سبب بروز روابط حقوقی متفاوتی می شود. شناخت ماهیت حقوقی این روابط، برای مشخص کردن حقوق و تکالیف هر یک از طرفین، اهمیت فراوان دارد. هم چنین، این ابزارهای نوین مالی می تواند در وضع مقررات، بسیار حائز اهمیت باشد. از جمله روابطی که در تمامی صکوک وجود دارد، رابطه ی بانی و نهاد واسط است. شرکت بانی برای انتشار اوراق باید به ناشر مراجعه کند. ماهیت حقوقی این پیوند با عقود مختلفی، مثل اجاره اشخاص، حق العمل کاری و وکالت قابل تحلیل است. در مقاله حاضر، بعد از بررسی احتمال حکومت این عقود بر پیمان فوق، به این نتیجه دست می یابیم که در شرایط کنونی، بهترین گزینه برای حکومت بر این پیوند، ماده 10 قانون مدنی و اصل آزادی قراردادی است.
    از آن جایی که مطالب ذکر شده در باب عقود معین، با ماهیت روابط مزبور مقایسه و تحلیل می شود و برخی مسائل توصیفی نیز برای روشن شدن پاره ای از موضوعات بیان می شوند، پژوهش حاضر، از نظر ماهیت و نوع، تحلیلی-توصیفی است. علاوه بر این، مباحث این نوشتار می تواند در وضع مقررات جدید و تصحیح قوانین موجود، برای این نوشتار حقوقی تر شدن آن ها، برای نهادهای صالح جنبه کاربردی نیز داشته باشد. شیوه گردآوری اطلاعات مقدماتی، کتابخانه ای و استفاده از منابع الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: اوراق اجاره، مرابحه و مضاربه، نهاد واسط، شرکت بانی، اصل آزادی قراردادها، ماهیت حقوقی
  • ابراهیم شعاریان ستاری صفحات 63-78
    با آنکه طرفین قرارداد، ملتزم به اجرای تعهدات خود در موعد مقرر می باشند، اما در مواردی از این امر تخطی می شود و متعهد، نسبت به اجرای تعهدات خود در زمان پیش بینی شده اقدام نمی کند. مصداق بارز این امر، تاخیر اجرای تعهد است. با وجود این ممکن است تحت شرایطی، متعهد تمایل داشته باشد که تعهد خود را قبل از موعد مقرر ایفا نماید. در این گونه مواقع، باید وضعیت حقوقی چنین اقدامی از دیدگاه فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار گیرد و به این سئوال پاسخ داده شود که آیا متعهد دارای چنین اختیاری است یا خیر؟
    در مقررات قانونی ایران، تعجیل اجرای تعهد، بر خلاف تاخیر اجرای آن مورد توجه قرار نگرفته است. در آثار حقوقی نیز موضوع چندان سابقه تحلیل و بررسی ندارد، اما این موضوع، در متون فقهی عامه و خاصه مورد مطالعه واقع گردیده و نظریات متفاوتی در خصوص آن ابراز شده است. همچنین در اسناد بین المللی راجع به قراردادها، نظیر: کنوانسیون بیع بین المللی کالا، اصول قراردادهای تجاری بین المللی و اصول حقوق قراردادهای اروپا احکامی به این امر اختصاص یافته است. بر این اساس، مطالعه تطبیقی حاضر می تواند خلاء موجود را برطرف کند و الگوی قانونگذاری آینده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرارداد، اجرای پیش از موعد، مبانی، حقوق ایران، حقوق اسلام، اسناد بین المللی
  • حمید ابهری، حسین کاویار صفحات 79-94
    طرفی که در قرارداد دارای حسن نیت است، نمی تواند بنشیند و منتظر بماند تا طرف دیگر قرارداد را نقض کند، بلکه باید برای جلوگیری از ایجاد خسارت، تلاش کند؛ در غیر این صورت، یکی از دفاعیاتی که ممکن است، خوانده دعوی مسئولیت مدنی(عامل زیان) بیان کند، تعهد زیان دیده به مهار و تقلیل خسارت است. مفهوم نظریه تقلیل خسارت، این است که هرگاه شخصی، به سبب تقصیر دیگری در معرض ورود ضرر قرار گیرد، مکلف است در حد متعارف اقدامات لازم را برای جلوگیری یا کاستن از خسارت انجام دهد. این قاعده در مواد 77 و 80 کنوانسیون بیع بین المللی کالا تجلی یافته است. در حقوق ایران نیز با استناد به قاعده اقدام، تسبیب و لاضرر می توان وجود این قاعده را ثابت کرد.
    ضرورت این تحقیق از آنجا نشات می گیرد که در پی پدیده جهانی شدن، جنبش یکسان سازی حقوق قراردادها، حقوق ملی کشورها را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین، لازم است تا ضرورت ها و موانع یکسان سازی حقوق قراردادها با بررسی های تطبیقی، روشن شود. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی قاعده تقلیل خسارت در کنوانسیون بیع بین المللی کالا (1980 وین) و حقوق ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: خسارت، نقض قرارداد، تقلیل خسارت، کنوانسیون وین، حقوق ایران
|
  • Zahra Shakeri, Saeed Habiba Pages 1-12
    File Sharing of the literary and artistic works are popular among different social groups.The advent of file sharing technology has allowed consumers to downloading and uploading music, books, video games, and other protected works. Download and Upload works of literary and artistic works are considered the exclusive rights for owners, thus it has considerably weakened effective copyright protection. Copyright exists to encourage innovation and the creation of networks, in other words, to promote social welfare. We analyze it through descriptive analytical method as the exception of copyright and highlight the different aspect of the file sharing and in final it will be allowed based on the equity doctrine.
    Keywords: File Sharing, Author, literary, artistic works, Monopoly, Exception
  • Saeid Atazade, Elahe Parsa Pages 13-25
    France is regarded as timeshare origin; USA is also one of leaders to accept timeshare phenomenon to attract and develop tourism industry. In American law timeshare of owners has a fee simple absolute that according to the person will acquire all of the ownership rights and can be an interest property or acquiring interest right for a certain period of time. As that’s such a concurrent in timeshare, analyzing the different kinds of concurrent ownership in US of America,It’s verified that both two types of timeshare are considered as tenancy in common. There are timesharing in two ways, Fee simple deeded and Non deeded in American law that Non deeded divided in Leasehold and Right to use. Timesharing to be used fixed week, floot week, Split week, Biennial, Lock out off, Fractional ownership, Points – based system.
    Keywords: ownership, tenancy in common, timesharing. Objective rights
  • Abolfazl Alishahiy, Seyede Saiede Latifi Pages 27-38
    Banks are of the most important pillars in each country; which undertake its main economic issues in different ways. Protection of capitals and monetary reserves of people _that they give it as the deposit to the banks_ is the main duty of the bank and is the source of bank’s financial affair rotation. The civil law does not define this deposit’s essence clearly. Only in the text of 4th article from “the legal essay of bank’s operations without usury” is written: the banks are required to repay the main loan (Gharzol-hasane1) deposit (current account and bank of deposit). The jurists and lawyers discuss about specifying the deposit’s essence very much, and they state different ideas, some of them pointed it out as loan, someone else as deposit, and the others limited it as partnership. We can sketch a new discussion about deposit’s essence, that Ayatollah Makarem is its believer. This theory is “depositing of worth of the commodity (money)” as the essence of the bank depositing. This article assesses the corners of this view.
    Keywords: deposit, loan, trust, depositing of worth of the ware
  • Seyyed Abolghasem Naghibi, Ebrahim Taghizadeh, Morteza Shahbazinia, Abbas Bagheri Pages 39-49
    Good faith is to do the tasks honestly, fairly and logically in way that parties of the contract expect it from each other along with making efforts to respect rights of others and getting away from any bad faith and deception. Articles 667 and 680 of civil law and article 399 of commercial law indicate the attention of Iranian legislature to Good faith principle. One of the consequences of studying good faith principle in Emamiyeh jurisprudence and civil law is proxy contract. Proxy is a contract in which someone chooses someone else to do something as his or her representative. Nature of the proxy is based on complying with ultimate good faith by both parties. So, it is possible to declare the invalidity of contracts in which agent does not act with regard to good faith. However, necessity of observing good faith is a mutual obligation that both client and agent have to comply with that along with protecting third party that owns good faith in apparent proxy.
    Keywords: Good faith, proxy contract, agent, client, apparent proxy
  • Mahdi Bagheri, Hamid Bahrami Ahmadi Pages 50-62
    Ijarah (lease), Murabaha and Mudarabah (profit sharing) sukuk are of the new financial instruments which have been welcomed in Islamic countries. This is because, on the one hand, the tool is based on Islamic contracts and on the other hand, the absence of usury in these securities. In the process of the above sukuk publication varies foundation and individuals are involved which cause different legal relationships. Understanding the nature of these relationships to determine the legal rights and obligations of each party is important. These new financial instruments, are very important to lay down the relevant laws. One of the relations which involves in all of the sukuks is the Issuer and Special Purpose Vehicle (SPV) relationship. Issuer should refer to the SPV for publishing the securities. The legal nature of this connection to varies contracts like individual contracts, commissioning and attorney is analyzable. In this article, after survaying of the probability of governing of these contracts over the mentioned contract, we concluded that in present circumstances, the best option for the governing of this connection is article 10 of the civil code and the freedom contractual principle. Since the related contents of contracts are analized based on the relationship among them, This paper is of descriptive - analytical type. The contents of this article would have many privileges to register and correct the laws and being more applicable. Data collection is based on library and electronical sources.
    Keywords: Ijarah (lease), Murabaha, Mudarabah (profit sharing) Securities. Special Purpose Vehicle (SPV). Issuer. The freedom contractual principle. Legal nature
  • Ebrahim Shoarian Pages 63-78
    Even though the parties to a contract must perform their obligations in the specified time, but in some cases the obligor does not perform his/her obligation at the mentioned specified time. A clear instance of such case is a delayed performance, but in some circumstances, the obligor desires to do his/her duty before the defined time in the contract. On such occasions, legal state of performance should be considered from the legal and jurisprudential point of view and this question needs to be answered that whether or not the obligor has such authority? In Iranian positive law and legal literature, unlike the matter of delayed performance, the early performance has not been considered and there are no records to suggest otherwise, but in Islamic law (Shia and Sunni schools) the subject has been studied and different views have been expressed. Also in International instruments regarding contracts such as CISG, UPICC and PECL some rules related to the subject have been predicted; therefore the present comparative study can fill in the gaps and be a model law for future legislators.
    Keywords: Contract, Early Performance, Basis, Iranian Law, Islamic Law, International Instruments
  • Hamid Abhari, Hossein Kaviar Pages 79-94
    The party who is true to the contract cannot sit and wait for the other party to breach the contract, but must become active in order to minimize the loss or to prevent it. In otherwise, one defense that can be expressed by defendant of tort action (damager) is duty of aggrieved party to minimize the loss or to prevent it. Mitigation is the principle that a party who has suffered loss (from a tort or breach of contract) has to take reasonable action to minimize the amount of the loss suffered. This rule reflected in articles 77 and 80 UN Convention on International Sale of Goods (CISG). In Iranian law, the rules of IQDAM, causation and LA-ZARAR are considered as the basics of mitigation of damage principle. Necessity of this research originates with globalization, movement of unification of contract law affects into national law systems. So, it is essential to clarify the needs and barriers of unification of contract law through a comparative study. In this paper, theory of mitigation in CISG and Iranian law is surveyed.
    Keywords: Loss, Breach of Contract, Mitigation of Loss, Vienna Convention, Iranian Law