فهرست مطالب

علوم باغبانی - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1392)

نشریه علوم باغبانی
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم حقیقی، محسن کافی صفحات 359-366
    اطلاعات در مورد اثر سمیت فلزات سنگین بر تغییرات فیزیولوژی و بیوتکنولوژی کاهو محدود است. به این منظور آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 7 تکرار جهت بررسی اثرات کادمیم بر تغییرات فیزیولوژی کاهو انجام شد. کادمیم با 3 غلظت صفر، 2 و 4 میلی گرم در لیتر به محلول غذایی در کشت هیدروپونیک اضافه شد. نتایج این آزمایش نشان داد که ایجاد تنش کادمیم و افزایش غلظت آن با افزایش فعالیت آنتی-اکسیدان ها (پرکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز) و پرولین همراه است. کادمیم در بافت گیاه تجمع یافته و وزن تر و اسید ارگانیک گیاه را کاهش می دهد. به طور متوسط غلظت های 2 و 4 میلی گرم در لیتر کادمیم به ترتیب پرکسیداز را 8 و53 درصد افزایش داد و فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز را 66 و 106 درصد و غلظت پرولین را 39 و 119 درصد بالا برد در صورتی که پروتئین کل گیاه را 25 و 5 درصد نسبت به شاهد کاهش می دهد. اثرات سمی افزایش کادمیم با گذشت زمان بر روی کلروفیل و فتوسنتز متفاوت بود و فتوسنتز بیشتر از کلروفیل با گذشت زمان تحت تنش کادمیم کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پرولین، پروتئین، کادمیم، کاهو، آنتی اکسیدان
  • زهرا احمدی، سید حسین میردهقان*، حسین حکم آبادی، محمدحسین شمشیری صفحات 367-374

    پسته تازه در طول دوره برداشت و پس از برداشت، دستخوش تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی می‎شود و در نتیجه عمر انباری کوتاهی دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر نوع بسته‎بندی و پوشش‎دهی بر حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری پسته تازه بود. برای این منظور در دو آزمایش جداگانه، دانه های پسته در آزمایش اول با غلظت‎های متفاوت ژل آلوئه ورا (0 (شاهد)، 25، 33 و 50 %) و نانوسید با غلظت‎های 80 و 100 میلی‎گرم در لیتر غوطه‎ور و در دمای C°2±4 برای مدت 40 روز قرار گرفتند. همچنین در بررسی مقایسه فیلم‎های تولید شده از طریق فن آوری نانو با پلاستیک معمولی (نایلون)، دانه های پسته در آزمایش دوم بسته‎بندی و در شرایط مذکور انبار شدند. کاهش وزن، کیفیت ظاهری و بازارپسندی پسته ها به فاصله هر 5 روز یکبار اندازه گیری شد و میزان چربی و کربوهیدرات های قابل حل در پایان دوره نگهداری محاسبه شد. نتایج نشان داد که فیلم‎های نانو در مقایسه با شاهد، به طور معنی داری(p≤0.01) در کنترل کاهش وزن و حفظ خصوصیات ظاهری پسته های تازه موثر بود. همچنین میزان کاهش وزن و قهوه‎ای ‎شدن پسته های تازه در تیمارهای ژل آلوئه ورا نسبت به شاهد کاهش یافت و بهترین نتیجه (کربوهیدرات قابل حل و کیفیت ظاهری بالا) در تیمار ژل آلوئه ورا 25% در مقایسه با کنترل به دست آمد.

    کلیدواژگان: ژل آلوئه ورا، قهوه ای شدن، عمر قفسه ای، چربی
  • الهه میرابی، سید حسین نعمتی، محمد مهدی مهربخش، حسین ابراهیمی صفحات 375-382
    تولید خربزه از طریق کشت نشا می تواند باعث پیش رسی محصول، صرفه جویی در مصرف بذر، کنترل آفات و بیماری ها و کاهش خطرات سرمازدگی را به دنبال داشته باشد. به منظور بررسی اثرات بسترها کشت و رقم بر خصوصیات نشای خربزه آزمایشی به صورت فاکتوریل (2×6) در غالب طرح کاملا تصادفی با 10 تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی در سال 1389 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو رقم خربزه تجاری به نام زرد ایوانکی و خاتونی و نیز بسترهای کشت شامل: بستر1: پیت 50 درصد،کوکوپیت 25 درصد، ماسه 25 درصد، بستر2: پیت 50 درصد،کوکوپیت 25 درصد، ورمی کمپوست 25 درصد، بستر3: پیت 50 درصد، کوکوپیت 25 درصد، پرلایت 25 درصد، بستر4: کوکوپیت 50 درصد، پیت 25 درصد، ماسه 25 درصد، بستر5: کوکوپیت 50 درصد، پیت 25 درصد، ورمی کمپوست 25 درصد، بستر6: کوکوپیت 50 درصد، پیت 25 درصد، پرلایت 25 درصد بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بستر دوم (پیت 50 درصد،کوکوپیت 25 درصد، ورمی کمپوست 25 درصد) و بستر پنجم (کوکوپیت 50 درصد، پیت 25 درصد، ورمی کمپوست 25 درصد) در کلیه صفات (سطح برگ، قطر ساقه نشا، ارتفاع نشا، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه) دارای تاثیر بهتری بوده و باعث بهبود کیفیت نشا گردیدند. در نتیجه می توان این دو بستر را برای تولید نشای خربزه توصیه نمود. بین دو رقم زرد ایوانکی و خاتونی تفاوت معنی داری ملاحظه نشد. اثر متقابل رقم و بستر نیز در هیچ یک از صفات معنی دار نگردید.
    کلیدواژگان: خربزه، بستر کشت، رقم، نشا
  • پروانه ابریشم چی، علی گنجعلی، عبدالله بیک خورمیزی، امیر آوان صفحات 383-393
    دو آزمایش جداگانه، با هدف بررسی تاثیر ورمی کمپوست و عصاره آبی حاصل از آن بر صفات مربوط به جوانه زنی و رشد رویشی ارقام موبیل و سوپراوربینای گوجه فرنگی انجام شد. در آزمایش اول عصاره ورمی کمپوست با غلظت های 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 5، 5/7، 10 و100 درصد (حجمی-حجمی) به همراه شاهد (آب مقطر) بر جوانه زنی دو رقم گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد بذرهای جوانه زده در هر روز شمارش شد و برداشت از نمونه ها پس از یک هفته صورت گرفت. سپس درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک ساقه چه و ریشه چه تعیین شدند. در آزمایش دوم نسبت های حجمی مختلف ورمی کمپوست: ماسه (شامل: 100:0؛ 90:10؛ 80:20؛ 60:40؛ 40:60؛ 20:80 و 100: 0)، بر رشد گیاهچه ای ارقام گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. بذرها در گلدان های پلاستیکی کاشته و نمونه برداری از گیاهچه ها 22 روز پس از کاشت انجام شد. هر دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که عصاره ورمی کمپوست نتوانست رشد رویشی ارقام موبیل و سوپراوربینای گوجه فرنگی را بهبود بخشد، اما کاربرد نسبت های حجمی ورمی کمپوست، تاثیر معنی داری بر ارتفاع گیاه، سطح و وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، سطح، قطر و وزن خشک ریشه ها و میزان عناصر پتاسیم، کلسیم و فسفر برگ گوجه فرنگی داشت. نتایج موید این بود که کاربرد نسبت های پایین ورمی کمپوست، اثرات بیشتری بر رشد گیاهچه های گوجه فرنگی دارد، به طوری که بیشترین تاثیر ورمی کمپوست در نسبت های 20 و 40 درصد ورمی کمپوست به ترتیب برای ارقام سوپراوربینا و موبیل ثبت شد. در این آزمایش نسبت های بالای ورمی کمپوست تاثیر منفی بر رشد گیاچه های گوجه فرنگی داشت.
    کلیدواژگان: رشد رویشی، جوانه زنی، گوجه فرنگی، ورمی کمپوست
  • معصومه عباسی، مختار حیدری، مجتبی رحیمی صفحات 394-399
    با توجه به اینکه جوانه زنی بذر گواوا (Psidium guajava) ضعیف و کند می باشد، در این آزمایش اثرات روش استخراج بذر و روش های خراش دهی بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه گواوا رقم الله آباد سفیدا مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول برای بررسی اثر استخراج بذر گواوا با استفاده از اسید سولفوریک غلیظ 95% (نسبت های اسید سولفوریک به بذر شامل: 1:5، 2:5 و 3:5) و یا استخراج دستی بذر (شاهد) بر جوانه زنی بذر انجام گردید. بهترین روش استخراج بذر خیساندن بذر در اسید سولفوریک غلیظ (نسبت اسید سولفوریک به بذر 1:5) بود. این بذور بیشترین درصد جوانه زنی (70%) و وزن خشک ریشه چه (340 میلی گرم) را داشتند. در آزمایش دوم، خراش دهی بذر با اسید سولفوریک غلیظ(H2SO4) با خراش دهی توسط اسید کلریدریک غلیظ(HCl) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دادند جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه در تیمار خراش دهی با اسید کلریدریک (به مدت 10 یا 15 دقیقه) افزایش یافت. به نظر می رسد تاخیر در جوانه زنی بذر گواوا (Psidium guajava) به میزان زیادی با سفتی پوسته بذر و رکود فیزیکی در ارتباط می باشد.
    کلیدواژگان: اسید، جوانه زنی بذر، خراش دهی، گواوا (Psidium guajava)
  • سعیده منصور بهمنی، وحیدرضا صفاری، علی اکبر مقصودی مود صفحات 400-410
    با توجه به طرح استمرار تولید پیاز در نیمه دوم سال در مناطق نیمه گرمسیر و به منظور تعیین مناسب ترین مقدار و نحوه استفاده از کود اوره برای دستیابی به حداکثر عملکرد که در عین حال دارای حداقل تجمع نیترات در پیاز(Allium cepa L.) باشد، اثرات هفت سطح کودی (0، 90، 180، 270، 360، 450، 540 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و سه دوره مصرف (2، 3 و 4 بار تقسیط سطوح کودی) در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان جیرفت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که با افزایش مصرف نیتروژن طول برگ و ضخامت طوقه افزایش و درصد ماده خشک کاهش می یابد. مقدار کود تاثیر بسیار معنی داری بر عملکرد و طول و قطر پیاز نیز داشت. بیشترین عملکرد و طول و قطر پیاز با مصرف270 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار حاصل و مصرف مقادیر بیشتر کود از عملکرد و طول و قطر پیاز ها کاست. میزان نیترات پیاز ها به شدت تحت تاثیر مقدار کود قرار گرفت و بالاترین غلظت نیترات به مقدار8/126 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر از مصرف بیشترین مقدار کود نیتروژن حاصل شد. نیترات و درصد ماده خشک تحت تاثیر دوره تقسیط مصرف کود قرار گرفتند. با توجه به نتایج این آزمایش در صورتی که عملکرد و میزان نیترات پیاز مورد نظر باشند، تیمارهای بیش از 180 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در این منطقه و اراضی مشابه توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: پیاز، نیترات، تقسیط کود، اوره، تولید خارج از فصل
  • هاجر نعمتی دربندی، مجید عزیزی، سمانه محمدی، ساجده کریم پور صفحات 411-417
    به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف محلول ورمی واش بر صفات مورفولوژیک، درصد و عملکرد اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) این آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارها شامل چهار غلظت مختلف محلول ورمی واش (0، 3000، 6000 و 12000 پی پی ام) بودند. در مرحله گلدهی صفات مورفولوژیک گیاه شامل ارتفاع بوته، تعداد گره و فاصله میان گره ها و همچنین وزن تر بوته، سطح برگ، وزن خشک بوته، درصد و عملکرد اسانس اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تیمارها بر روی صفاتی مانند ارتفاع بوته، تعداد گره، فاصله میانگره ها، سطح برگ، وزن خشک بوته و عملکرد اسانس معنی دار بودند. بیشترین مقدار ارتفاع (91/84 سانتی متر)، تعداد گره (20/23)، سطح برگ (52/8853 سانتی متر مربع) و وزن خشک بوته (31/174 گرم بر بوته) مربوط به تیمار 3000 پی پی ام و بیشترین فاصله میان گره (02/7 سانتی متر) و عملکرد اسانس (6 گرم بر متر مربع) مربوط به تیمار 12000 پی پی ام بود. تیمار 3000 پی پی ام، به عنوان بهترین تیمار شناخته شد که حاکی از فعال بودن تنظیم کننده های رشد در غلظت های کم و در شرایط دسترسی کامل به عناصر غذایی در محلول ورمی واش می باشد.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، کودهای بیولوژیک، گیاهان دارویی، مواد موثره
  • عصمت برزنونی، محمدحسین آق خانی، عبدالمجید مسکوکی، محمدحسین عباسپورفرد صفحات 418-423
    ضایعات پس از برداشت عامل محدودکننده دوره انبارداری بسیاری از میوه ها و سبزیجات از جمله مرکبات می باشد. در این تحقیق یک روز پس از برداشت، پرتقال خونی رقم سانگین تحت چهار تیمار مختلف شامل: آب گرم (در دمای 55 درجه به مدت 3 دقیقه)، بخار (100 درجه با روش flushing (شستشو با جریان سریع بخار) در زمان 30 ثانیه) و اسپری کردن میوه ها با اسانس آویشن 2 درصد با سورفاکتانت و نمونه شاهد قرار گرفت. میوه های هر تیمار در جعبه گذاشته شد و سپس به مدت 2 ماه در سردخانه با دمای 8 درجه سانتی گراد و با رطوبت نسبی 5±85 درصد و همچنین یک هفته به منظور تطبیق با شرایط بازار در دمای محیط نگهداری شد. نتایج آنالیز داده ها نشان داد که نوع تیمار اثر معنی داری روی پارامترهای کیفی اسیدیته، موادجامد محلول، اندیس رسیدگی و ارزیابی حسی نداشت و نیز در بین تیمارها، تیمار بخاردهی بیشترین تاثیر را در جلوگیری از کاهش وزن طی دوره انبارداری داشته است.
    کلیدواژگان: پس از برداشت، انبارداری، پرتقال خونی، تیمار حرارتی، اسانس های گیاهی
  • وحید روحی، زهرا رفیعی صفحات 424-432
    بادام از جنس Prunus و از خانواده Rosaceae است که خویشاوندی نزدیکی با گونه های مختلف میوه های هسته دار دارد. یکی از مهم ترین دلایل طولانی بودن دوره ی جوانه زنی بذور جنس Prunus بدلیل وجود خواب مرکب در این بذور است، به صورتی که پوسته ی خارجی بذور عامل خواب فیزیکی و خواب جنین بذر عامل خواب فیزیولوژیکی بذر است. سرمادهی مرطوب بذور و تیمار با هورمون های مختلف برای از بین بردن خواب فیزیولوژیکی در بذور جنس Prunus مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور از بین بردن خواب فیزیکی بذور نیز از روش هایی مانند حذف پوسته ی خارجی و یا خراش دهی پوسته بذر استفاده می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تیمار های خراش دهی پوسته بذر و عدم خراش دهی پوسته بذر و همچنین هورمون اسید جیبرلیک (در 4 سطح 0، 150، 300 و 450 میلی گرم در لیتر) بر درصد و سرعت جوانه زنی در 4 گونه بادام (شامل 3 گونه وحشی ارژن، بادامک و تنگرس و 1 گونه بادام اهلی تلخ) در قالب طرح فاکتوریل با طرح پایه ی کاملا تصادفی و 3 تکرار انجام پذیرفت. حذف پوسته بذر باعث افزایش معنی دار درصد و سرعت جوانه زنی در تمامی گونه ها گردید، به طور کلی تیمار بذور با محلول 300 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک نیز باعث افزایش معنی دار درصد و سرعت جوانه زنی بذور نسبت به تیمار شاهد گردید، اما با توجه به عمق خواب بذور در هر گونه پاسخ دهی هر یک از گونه ها به سطوح هورمونی متفاوت بود. با توجه به نتایج بدست آمده، میزان جوانه زنی بذر در ژنوتیپ های مختلف بسیار متفاوت است.
    کلیدواژگان: بادام، اسید جیبرلیک، خراش دهی پوسته بذر، سرمادهی مرطوب، جوانه زنی
  • عسکر غنی، سید حسین نعمتی، مجید عزیزی، محمد جمال سحرخیز، محمد فارسی صفحات 433-443
    در این تحقیق به منظور بررسی تنوع بیوشیمیایی عصاره 25 جمعیت نعنای خوراکی، آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی با 25 تیمار (جمعیت ها) و 3 تکرار به صورت گلدانی در شرایط طبیعی، به اجرا درآمد. بدین منظور، درون هر گلدان 3 عدد استولون به طول 5 سانتی متر انتخاب و کشت گردید. در مرحله گلدهی کامل، بوته های مربوط به هر تیمار برداشت شدند و مهم ترین صفات بیوشیمیایی عصاره شامل: میزان کلروفیل (b،a و کل)، کاروتنوئید، فلاون و فلاونول، فلاونوئید کل، میزان ترکیبات فنلی کل، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان کربوهیدرات اندازه گیری شد. همچنین جمعیت ها از نظر صفات فوق مورد تجزیه خوشه ایقرار گرفتند و همبستگی بین صفات بیوشیمیایی عصاره در این جمعیت ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده تفاوت معنی دار بین جمعیت ها از نظر خصوصیات بیوشیمیایی اندازه گیری شده بود. بیشترین و کمترین میزان محتوای کلروفیل کل (77/35 و 5/10 میلی گرم بر گرم نمونه تر) به ترتیب مربوط به تیمارهای فارس (منطقه خفر 2) و مازندران (منطقه نور) بود. در بین جمعیت های مورد مطالعه، تیمارهای اصفهان 2، مازندران- قائمشهر، مازندران- نور و یاسوج از نظر صفات ارزشمند بیوشیمیایی عصاره (فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی، فلاونوئید کل و میزان کربوهیدرات) برتر بودند. همچنین برخی از جمعیت های مربوط به استان فارس از نظر رنگیزه های کاروتنوئید و محتوای کلروفیل نسب به سایر جمعیت ها دارای برتری بودند. همچنین بین فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان ترکیبات فنلی، میزان فلاونوئید کل همبستگی مثبتی وجود داشت.
    کلیدواژگان: نعنای خوراکی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی، کربوهیدرات، همبستگی
  • سمیه اسماعیلی، وحید روحی*، بهروز شیران، عبدالرحمان محمدخانی صفحات 444-452

    گل آهار در فضای سبز کاربرد زیادی دارد، اما مناسب نبودن شرایط تولید و تغذیه در برخی موارد باعث کاهش کمیت و کیفیت گل ها می شود. کنترل شرایط رشد از لحاظ تغذیه و کاربرد تنظیم کننده های بررسی اثرات کلریدکلسیم، هورمون های جیبرلین و بنزیل آدنین برخصوصیات کمی، کیفی و طول عمر گل آهار رشد به منظور بهبود کمیت و کیفیت گل، از اهمیت زیادی برخوردار است. مورفولوژی گیاه و طول عمر گل ها از جمله شاخص هایی است که برای ارزیابی کیفیت گل استفاده می شود. کاربرد روش هایی که بتواند عمر گل را افزایش دهد، حائز اهمیت است. به منظور بررسی اثرات کلرید کلسیم، جیبرلین و بنزیل آدنین بر روی خصوصیات کمی و کیفی گل آهار پژوهشی در سال 1389 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام شد. تیمارها شامل کلرید کلسیم (0، 5/0 و 1 گرم در لیتر)، اسید جیبرلیک (0، 75 و 150 میلی گرم در لیتر) و بنزیل آدنین (0، 75 و 150 میلی گرم در لیتر) در دو مرحله به فواصل ده روز به صورت محلول پاشی روی اندام هوایی گیاه اعمال شد. نتایج نشان داد که کلریدکلسیم باعث افزایش قطر ساقه، تعداد ساقه جانبی، تعداد گل و عمر گل در انبار گردید. جیبرلین در این آزمایش باعث کاهش قطر گل، قطر ساقه، تعداد ساقه جانبی و تعداد گل شد. همچنین جیبرلین فاصله زمانی بین انتقال نشاء تا آغاز گل دهی را کاهش داد و باعث افزایش عمر گل روی بوته و شرایط انبار گردید. در این آزمایش بنزیل آدنین باعث بالا بردن کیفیت گیاه شد و بر تمامی صفات به جز طول دوره گل دهی اثر معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: گل آهار، کلرید کلسیم، جیبرلین، بنزیل آدنین، طول عمر گل
  • فاطمه رخش، احمد گلچین صفحات 453-459
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و مس بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی و نیترات سر کلم بروکلی یک آزمایش فاکتوریل شامل سطوح مختلف نیتروژن (صفر، 100، 200، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات آمونیوم) و مس (صفر، 5/2 و 5 کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات مس) در سه تکرار در گلخانه دانشگاه زنجان در بهار 1389 به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که افزایش مصرف نیتروژن و مس تا حد مشخصی باعث افزایش عملکرد سر کلم بروکلی می شوند. بیشترین میزان عملکرد سر کلم بروکلی از مصرف 300 کیلوگرم نیتروژن و 5/2 کیلوگرم مس در هکتار بدست آمد. بیشترین غلظت نیتروژن سر در تیمار 400 کیلوگرم نیتروژن و 5/2 کیلوگرم مس در هکتار اندازه گیری شد. بیشترین غلظت نیترات سر در تیمار 300 کیلوگرم نیتروژن و بدون مصرف مس بدست آمد. افزایش در سطوح مس مصرفی نیز منجر به کاهش غلظت نیترات سر در کلم بروکلی شد. بیشترین غلظت پتاسیم و کلسیم سر کلم بروکلی نیز از مصرف 300 کیلوگرم نیتروژن و 5/2 کیلوگرم مس در هکتار بدست آمد. نتایج نشان داد که مصرف نیتروژن و مس در حد بهینه عملکرد و غلظت عناصر غذایی سر کلم بروکلی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: کلم بروکلی، عملکرد، عناصر غذایی، مس، نیتروژن
  • وحید اکبری، رسول جلیلی مرندی * صفحات 460-469

    یکی از مشکلات مهم در مناطق خشک کمبود آب است. به منظور بررسی اثر سایکوسل بر جنبه های مختلف رشد دو رقم زیتون (ماری و میشن) در شرایط تنش خشکی، آزمایش گلخانه ای با سه فاکتور شامل سه سطح سایکوسل (صفر، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر)، سه سطح تنش خشکی (آبیاری نهال ها با فواصل 5، 10 و 15 روز یکبار) و دو رقم زیتون (ماری و میشن) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در مدت چهار ماه انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارهای سایکوسل موجب کاهش ارتفاع نهال، افزایش طول ریشه و تعداد شاخه های جانبی در مقایسه با شاهد شده اما تاثیر معنی داری بر قطر ساقه، تعداد برگ، طول شاخه های جانبی، وزن تر ساقه و ریشه، کلروفیل b و محتوای کاروتنوئید نداشتند. تیمار غلظت بالای سایکوسل (1000 میلیگرم در لیتر) موجب افزایش وزن تر برگ و کلروفیل aنسبت به شاهد شد. همچنین نتایج نشان داد که افزایش سطوح خشکی موجب کاهش ارتفاع نهال، قطر ساقه، تعداد برگ، تعداد و طول شاخه های جانبی، طول ریشه، وزن تر برگ، وزن تر ساقه و ریشه، افزایش کلروفیل a، کلروفیل b و محتوای کاروتنوئید در هر دو رقم شد. از نظر صفات مورد مطالعه، رقم میشن نسبت به رقم ماری مقاومت بیشتری به خشکی نشان داد. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از سایکوسل میتواند برخی از اثرات منفی ناشی از تنش خشکی در ارقام زیتون ماری و میشن را تعدیل کند.

    کلیدواژگان: رشد رویشی، وزن تر گیاه، کلروفیل، کاروتنوئید
  • محمد علی خلج، مینا امیری، محمدحسین عظیمی صفحات 470-479
    برای بررسی تاثیر بسترهای مختلف کاشت بر جذب عناصر غذایی، خصوصیات رشد و عملکرد گل ژربرا، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار و 3 تکرار در ایستگاه ملی تحقیقات گل و گیاهان زینتی محلات انجام گرفت. تیمارها شامل موارد زیر بودند: ماسه، پیت + ماسه (25% + 75%)، پیت + ماسه (50% + 50%)، پرلیت + پیت (75% + 25%)، پرلیت + پیت (50% + 50%)، پرلیت + پیت (25% + 75%) و پرلیت + پیت + پوکه صنعتی (25% + 70% + 5%)، پرلیت + پیت + پوکه صنعتی (50% + 25% + 25%)، پرلیت + پیت + پوکه صنعتی (25% + 50% + 25%)، پیت + پوکه صنعتی (50% + 50%). تمام تیمارها با محلول غذایی یکسان تغذیه و آبیاری شدند. نتایج نشان داد که بسترهای کاشت تفاوت معنی داری از لحاظ آماری در خصوصیات ریخت شناسی و غلظت عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در گیاه داشت. داده ها نشان داد که بستر کاشت پرلیت + پیت + پوکه صنعتی (25% + 70% + 5%) مناسب ترین تیمار می باشد. دراین بستر کاشت، تعداد گل، قطر دیسک گل، قطر ساقه، قطر گردن ساقه، ارتفاع گل و عمر پس از برداشت گل به ترتیب 207 عدد در متر مربع در سال، 4/12 سانتی متر، 8/0 سانتی متر، 58/0 سانتی متر، 5/54 سانتی متر و 6/11 روز بدست آمد. همچنین در این تیمار میزان غلظت عناصر پر مصرف ازت، فسفر و پتاسیم در برگ گیاه به ترتیب 17/4، 8/0 و 34/4 درصد و میزان غلظت عناصر کم مصرف آهن، منگنز، روی، مس و بر در برگ های گیاه رشد یافته در این بستر به ترتیب 73/155، 83/194،56/148، 92/44 و 5/51 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک بدست آمد.
    کلیدواژگان: ژربرا، کشت بدون خاک، بستر کاشت، پیت، رشد رویشی
  • منیره مارصفری، علی اشرف مهرابی، زهرا طهماسبی، عبدالامیر راهنما صفحات 480-487
    این پژوهش به منظور ارزیابی پیوستگی 11 صفت مورفولوژی مهم با نشانگرهای مولکولی RAPDدر 15 رقم خرمای جمع آوری شده از مناطق جنوب و جنوب غرب ایران به صورت آنالیز جمعیت و با استفاده از روش رگرسیون گام به گام انجام گرفت. نتایج حاصل از رگرسیون ساده و چندگانه نشان داد که در مجموع 84 نشانگر RAPD با حداقل یکی از صفات مورد بررسی پیوستگی معنی دار داشته اند. در این نشانگر ضریب تبیین در مجموع نشانگرهای آگاهی بخش از 32 (قطر هسته) الی 6/75 (شکل میوه) درصد متغیر بود. نشانگر 214 Oligo در صفت قطر هسته (26 درصد) و پس از آن الیگو 211 در صفت شکل میوه (1/24درصد) بیشترین ضریب تبیین را به عنوان نشانگر سرگروه به خود اختصاص دادند. مقدار قابل توجهی از تغییرات مورفولوژیکی با استفاده از آغازگرهای 42 Oligo با محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) 23/0 توجیه شدند. این نتایج گویای آن است که با توجه به توزیع بسیار مناسب DNA چندشکل تکثیر شده تصادفی (RAPD) در ژنوم خرما و نشانگرهایی که پیوستگی بالایی با صفات زراعی دارند، می توان از آن ها در شناسایی نشانگرهای آگاهی بخش پیوسته با صفات زراعی مهم بهره جست.
    کلیدواژگان: خرما، صفات زراعی، RAPD، نشانگرهای آگاهی بخش
  • مهدی مکوندی، سعادت شاهپوری، علی اکبر رامین صفحات 488-494
    اثرات تیمارهای 1-متیل سیکلو پروپن و کلرید کلسیم به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر بر تغییرات کیفیت پس از برداشت میوه رسیده سبز زیتون رقم «میشن» مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. در طول آزمایش تغییرات شاخص های کلروفیل (SPAD)، راندمان کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) و رنگ پوست و همچنین سفتی گوشت میوه مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه میانگین ها نشان داد میوه های تیمار نشده (شاهد) در مدت 14 روز نرم شدند. این در حالی بود که تیمار 1-متیل سیکلو پروپن از نرم شدن گوشت و توسعه رنگ پوست میوه زیتون جلوگیری کرد. همچنین تیمار 1-متیل سیکلو پروپن اثر ناچیزی بر جلوگیری از کاهش راندمان کوانتومی فتوسیستم II پوست میوه نشان داد. تیمار میوه های زیتون به وسیله کلرید کلسیم نرم شدن بافت میوه را به تاخیر انداخت، اما اثری بر شاخص های کلروفیل، راندمان کوانتومی فتوسیستم II و رنگ پوست میوه نداشت. میوه های تیمار شده با ترکیب 1-متیل سیکلو پروپن و کلرید کلسیم اثر هم افزایی بر جلوگیری از نرم شدن گوشت میوه نشان دادند و با حداقل تغییر رنگ به مدت 35 روز انبامانی، سفت باقی ماندند.
    کلیدواژگان: 1، متیل سیکلو پروپن، کلرید کلسیم، زیتون، انبارمانی
|
  • M. Haghighi, M. Kafi Pages 359-366
    Information of heavy metal toxicity about physiological aspect of lettuce is limited. Therefore an experiment was conducted in CRD designed with 7 replications on lettuce (Lactuca sativa L.). Treatments were cadmium in 3 concentration (0، 2 and 4 mg/L) added to Hoagland solution. Results were shown that increasing in cadmium of nutrient solution caused increasing in SOD، POD antioxidant and proline contents of leaf tissues، in addition، cadmium decreased the amount of fresh weight and organic acid. Applying 2 and 4 mg/L cadmium in nutrient solution produced POD، SOD and Proline around 8 and 53%، 55 and 106%، 39 and 119% in 2 and 4 mg/L cadmium، respectively. Whereas in the same concentrations of cadmium protein decreased 25 and 5 %، respectively. Under cadmium stress، toxic effects decline photosynthesis more than chlorophyll content.
    Keywords: Proline, Protein, Cadmium, Lettuce, Antioxidant
  • Z. Ahmadi, S.H. Mirdehghan, H. Hokmabadi, M.H. Shamshiri Pages 367-374

    Fresh pistachio nuts undergo biochemical and physiological changes after harvest and postharvest and as a result، it has a short shelf life. The purpose of this research is to study the effects of packaging type and edible coating on quality and increasing the shelf life of fresh pistachio nut. Therefore، two separate experiment were conducted and in first one the individual fresh pistachio were dipped in different concentration of aloe vera gel (0 (control)، 25، 33، 50 %) and also Nanocid at 80 and 100 mgl-1 and kept at 4±2°C for 40 days. In second experiment، to compare the plastics produced through Nano technology and usual plastics (nylon)، fresh pistachio nut were packed and stored in mentioned condition. Weight loss، pistachio quality appearance and its marketability were examined every 5 day- interval and fat and soluble carbohydrate at the end of storage. The results showed that Nano films comparing to control were useful significantly (p≤0. 01) in controlling the weight loss and keeping fresh pistachio’s appearance. Also weight loss and fresh pistachio browning were lower in aloe vera gel treatments and the best results (higher soluble carbohydrate and appearance) come from 25% aloe gel compared to control.

    Keywords: Aloe vera gel, Browning, Shelf life, Lipid
  • E. Mirabi, S.H. Nemati, M.M. Mehrbakhsh, H. Ebrahimi Pages 375-382
    Melon produced by transplanting cause seed saving، reduce the risk of cold، pest and disease stress. In order to investigate the effects of growing medium and cultivars on characteristic of melon''s transplants، an experiment was conducted based on randomized completely design with 10 replications at the Ferdowsi University of Mashhad during 2010. Treatments included 6 levels of growing medium (a1= 50% peat+25 % coco peat+ 25 % sand، a2= 50% peat+25 % coco peat+ 25 %+ 25% vermin compost، a3= 50% peat+25 % coco peat+ 25 % perlit، a4= 50% coco peat+ 25% peat+25% sand، a5= 50% coco peat+ 25% peat+25%vercompost، a6= 50% coco peat+ 25% peat+25% perlit) and 2 types of cultivars: Eyvanakey and Khatooni. The results indicated that the effects of substrate were significant in all of treats (leaf area، stem diameter، height of transplant، root dry weight، shoot dry weight، root wet weight، and shoot wet weight). 2 (50% peat+25 % coco peat+ 25 %+ 25% vermin compost) and a5 (50% coco peat+ 25% peat+25%vercompost) have better performance than others in all of treats. There is not any significant effect between cultivars and interaction between substrate and cultivars wasn’t significant.
    Keywords: Melon, Growing medium, Cultivar, Transplant
  • P. Abrishamchi, A. Ganjeali, A. Beyk Khormizi, A. Avan Pages 383-393
    Two separate experiments were carried out with the aim of investigating the effect of vermicompost and its aqueous extracts on traits related to germination and growth of tomato varieties، (Mobil and Superorbina). In the first experiment، 0. 5، 1، 1. 5، 2، 2. 5، 5، 7. 5، 10 and 100% extracts of vermicompost (V - V) along with control (distilled water) were studied on germination of two varieties of tomato. The number of germinated seeds was counted each day and was sampled after a week. Then، the percentage and rate of germination and length and dry weight of shoot and root were determined. In the second experiment، volume ratios of vermicompost to sand، including to، 0:100; 10:90; 20:80; 40:60; 60:40; 80:20 and 100:0، on tomato varieties seedling growth were investigated. The seeds were planted in plastic pots and the sampling of seedlings was carried out 22 days after planting. Both experiments were conducted in Completely Random Design with four replications. The results showed that vermicompost extract could not improve the growth of Mobil and Superorbina varieties، whereas application of vermicompost، had a significant effect on plant height، area and dry weight of leaves، stem dry weight، area، diameter and dry weight of roots and the concentration of potassium، calcium and phosphorus in tomato leaves. These results confirm that using low ratios of vermicompost، have more effect on the growth of tomato seedlings rather than high ratios، so that the maximum effect of vermicompost were recorded in the ratios of 20 and 40 % for Mobil and Superorbina varieties، respectively. In this experiment، high vermicompost ratios had a negative effect on growth of tomato seedlings.
    Keywords: Germination, Lycopersicum esculentom L., Seedling growth, Vermicompost
  • M. Abbasi, M. Heidari, M. Rahimi Pages 394-399
    As seed germination of Guava (Psidium guajava) is poor and time-consuming، the effects of seed extraction technique and scarification methods on the seed germination and seedling growth of Guava cv. Allahabad safeda، were investigated. First experiment was conducted on extraction of Guava seeds using sulfuric acid (H2SO4): seed ratios including: 1:5، 2:5 and 3:5) or manual extraction (control) methods to investigate the effect of these methods on seed germination. The best extraction method was soaking in H2SO4 (H2SO4): seed ratio 1:5); these seeds exhibited the highest germination (70%) and root dry weight (340 mg). In second experiment، seed scarification using sulfuric acid (H2SO4) was compared with scarification using hydrochloric acid (HCl). Results showed that seed germination and root growth of seedlings were increased by scarification using HCl for 10 or 15 minutes. It seems that delaying seed germination of guava (Psidium guajava) is mainly related to seed coat hardiness and physical dormancy.
    Keywords: Acid, Seed germination, Scarification, Guava (Psidium guajava)
  • S. Mansor Bahmani, V.R. Saffari, A.A. Maghsoudi Moud Pages 400-410
    Production of onion all thruough the year particularly in semi tropical regions has been considered as an alternative to fulfil the local markets needs. In order to determine the best amount and method of urea fertilizer application so that to have higher yeild and lower amount of nitrate content the effects of seven levels of urea fertilizer including 0، 90، 180، 270، 360، 450 and 540 kg of nitrogen per ha and three different partitioning method of fertilizer application including application at 2، 3 and 4 times of each of the above mentioned amounts of fertilizers during the growing period were examined in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in Jiroft. Results showed that increasing the amount of nitrogen fertilizer increased leaf length and crown diameter but decreased dry matter. The amount of fertilizer also showed significant effect on diameter and length. The highest bulb dry meter and length and yield were obtianed by application of 270 kg/ha of nitrogen while using higher amounts caused them to decrease. Nitrate content of the bulbs was strongly affected by the amount of nitrogen fertilizer applied so that the highest value (126. 8 mg/kg/ fresh weight) was obtianed under highest level of nitrogen fertilizer. Nitrate content and bulb dry matter were also affected by the number of times of fertilizer application. Results of this study suggesting that to obtain high yield and low nitrate content، more than 180 kg of nitrogen per ha should not be applied.
    Keywords: Onion, Nitrate, Fertilizer partitioning, Urea, Out of season production
  • H. Neamati, M. Azizi, S. Mohammadi, S. Karimpour Pages 411-417
    To investigate the effect of spraying with different concentrations of Vermiwash solution on the morphological traits، percentage and yield of essential oil of lemon balm (Melissa officinalis L.)، this experiment was conducted as Randomized Complete Block Design (RCBD) with four replications in experimental field of Agricultural Faculty of Ferdowsi University of Mashhad (FUM). The treatments were included 4 different concentrations of Vermiwash solution (0، 3000. 6000 and 12000 ppm). At the flowering stage، morphological characteristics include of plant height، number of nod and internodes length، as well as total fresh weight، leaf area، dry weight of plant، yield and percentage of essential oil were determined. Results showed that there was a significant difference between different treatments in terms of plant height، number of node، internodes length، leaf area، and dry weight of plant and essential oil yield. The highest height (84. 91 cm)، number of node (23. 20)، leaf area (8853. 52 cm2) and plant dry weight (174. 31 g) related to vermiwash concentration of 3000 ppm and the longest internodes (7. 02 cm) and essential oil yield (6 g/m2) related to concentration of 1200 ppm. In conclusion، application of 3000 ppm vermiwash was the superior among the all studied treatments that confirmed activity of plant growth regulators in low concentration of vermiwash and availability of nutrient in the solution.
    Keywords: Lemon balm, Biological manures, Medicinal plants, Active substances
  • E. Barzanooni, M.H. Aghkhani, A. Maskooki, M.H. Abbaspour Fard Pages 418-423
    Postharvest losses are a limiting factor on storage life of many vegetables and fruits including citrus. Therefore a study was conducted to evaluate the effects of thermal treatments and herbal thyme oil spray on Sanguinello blood oranges in Golestan province in the northern part of Iran. The tests have been performed one day after harvesting، under four different treatments: hot water at 55˚C for 3 minutes، flushing of steam at 100˚C for 30 seconds، and spraying of fruits with two-percent thyme using surfactant. The fruits of each treatment were then kept in some boxes and placed in a cold storage at 8˚C and relative humidity of 85±5 percent، for two months. Results showed that the treatments had no significant effect on the quality parameters of fruits such as acidity، total soluble solid، maturity index and sensory evaluation. However، among all treatments، the steaming treatment had the greatest impact in preventing weight loss during storage.
    Keywords: Postharvest, Storage, Blood orange, Heat treatment, Herbal essences
  • V. Rouhi, Z. Rafiei Pages 424-432
    Almonds belong to Prunus genus، which is related to Rosaceae family. It has close relatives with different species of stoned fruits. One of the main reasons for the long period of seed germination in Prunus is compound dormancy، such as the external seed cover as physical dormancy and embryo dormancy causes physiological dormancy. Seed stratification and treatments with various hormones are used to eliminate the physiological dormancy in Prunus genus seeds. Ancillary methods such as removing the shell and scarification are used in order to eliminate physical dormancy. This research was carried out in order to study the effect of scarification (scarification or lack of scarification) and gibberellic acid (0، 150، 300 and 450 mg/lit) on percent and rate of germination in four species of almond (Three wild species; Prunus elaeagnifolia، P. scoparia and P. lycioides and one domestic species; P. dulcis) in factorial design based on completely randomized design with three replications. Removing the shell caused a significant increase in the percentage and rate of germination in all species. In general، treatment of seeds with 300 mg/lit gibberellic acid increased percentage and rate of germination than control significantly، but according to depth of seed dormancy، the response of the species to the concentrations of gibberellic acid was different. According to the results، the seed germination amount is different in different genotype.
    Keywords: Almond, Gibberellic acid, Scarification, Stratification, Germination
  • A. Ghani, S.H. Nemati, M. Azizi, M.J. Saharkhiz, M. Farsi Pages 433-443
    A pot experiment was conducted to evaluate the extract biochemical variations among 25 spearmint population. The experiment was a randomized complete design (RCD) with 25 treatments (population) and three replications. For this purpose، three rhizomes with 5 cm length were selected and planted in each pot. All pots were kept out side. The plant samples of all treatments were harvested at full flowering stage and the most important extract biochemical factors such as chlorophyll a، b and total، carotenoide، flavone and flavonol، total flavonoide، total phenolic compound، antioxidant activity، and carbohydrate content were measured. Moreover، all characteristics of studied population were subjected to cluster analysis and correlation between factors was determined. There were significant differences among population in all studied factors. The highest and lowest chlorophyll contents (35. 77 and 10. 5 mg/g FW) were obtained in Fars- Khafr 2 and Mazandaran-Nour population، respectively. Among studied population، Isfahan 2، Mazandaran-Qaemshahr، Mazandaran-Nour and Yasouj were superior in extract biochemical valuable properties like antioxidant activity، total phenolic compounds، total flavonoides، and total carbohydrates. Also، some population of Fars province constituted more carotenoide and chlorophyll contents and were superior to others. Furthermore، a positive correlation was detected between antioxidant activity، phenolic compound، and total flavonoides.
    Keywords: Mentha spicata, Antioxidant activity, Phenolic compound, Carbohydrate, Correlation
  • S. Esmaeili, V. Rouhi, B. Shiran, A. Mohamadkhani Pages 444-452

    The Zinnia (Zinnia elegans J.) flower has many applications in landscape design، whereas lack of adequate conditions and nutritions in some cases can reduce the quality and number of flowers. Therefore، control of growth conditions is very important related to nutrition and application of growth regulators to improve the quality and quantity of flowers. Flower''s morphology and longevity are two main factors that are used to evaluate the quality of flowers. Application methods that could increase the vase life، is important. A research conducted to investigate the effects of calcium chloride، gibberellin and Benzyladenin on zinnia quantitative and qualitative characteristics in 2010. Experiment carried out in a factorial in randomized complete block design with four replications at the Sharekord University''s research farm. Treatments consisted calcium chloride (0، 0. 5 and 1 gram per liter)، Gibberellin (0، 75 and 150 mg per liter) and benzyladenine (0، 75 and 150 mg per liter) to be sprayed on plant two times in 10 days interval. The result showed that calcium chloride increased stem diameter، number of lateral shoots and flowers and storage vase life. Gibberellin reduced flower and stem diameter، number of axillary shoots and flower. Gibberellins also reduced the beginning of flowering time from transplanting and increased the vase life of the flower on plant and storage. Furthermore، benzyladenine significantly increased the quality and quantity of plant except the flowering period.

    Keywords: Zinnia, Calcium chloride, Gibberellin, Benzyladenine, Flower longevity
  • F. Rakhsh, A. Golchin Pages 453-459
    In order to study the effect of different levels of nitrogen and copper on yield and nutrients concentrations and nitrate in broccoli head، an experiment was conducted based on a factorial combinations of five levels of nitrogen (0، 100، 200، 300 and 400 kg/ha) and three levels of copper (0، 2. 5 and 5 kg/ha) that were applied to soil as ammonium sulfate and copper sulfate respectively، in three replications in greenhouse of Zanjan University in 2010. Results showed that application of nitrogen and copper increased head yield and quality of broccoli. The application of 300 kg N + 2. 5 kg Cu/ha resulted in highest yield of broccoli head. The highest concentration of nitrogen in broccoli head was measured in treatment with 400 kg N+ 2. 5 kg Cu/ha. The highest concentration of nitrate in broccoli head was measured in treatment with 300 kg N/ha and without use of copper. Also، application of higher amount of copper decreased nitrate concentration in broccoli head. The highest concentrations of potassium and calcium in head were obtained with application 300 kg N + 2. 5 kg Cu/ha. The results showed that application of nitrogen and copper in Optimum levels increased head yield and nutrients concentrations in broccoli head.
    Keywords: Broccoli, Yield, Nutrient, Copper, Nitrogen
  • V. Akbari, R. Jalili Marandi Pages 460-469

    The water deficiency is one of the serious problems in the arid zones. In order to investigate the effect of Cycocel on different growth aspects of two olive cultivars (Mary and Mission)، a greenhouse experiment was conducted using three factors of: cycocel at three levels (0، 500 and 1000 mg L-1)، irrigation of three levels (irrigated at 5، 10 and 15 days intervals) and tow olive cultivars (Mary and Mission) in a factorial experiment based on randomized complete block design of three replicates for the lasted four months. The results showed that both cycocel treatments decreased plant height، increased root length and number of lateral shoots; but no significant difference in stem diameter، leaf numbers، total lengths of lateral shoots، fresh weight of stem and root، chlorophyll b and carotenoid content was observed compared with control. High cycocel level (1000mgL-1) increased fresh weight of leaf and chlorophyll a content than the control. Also، results showed that increased periods of drought have reduced the plant height، stem diameter، leaf numbers، number of lateral shoots and total lengths of lateral shoots، root length، fresh weight of leaf، stem and root، increased chlorophyll a+b and carotenoid content in both cultivars. In above-mentioned parameters Mission cultivar showed higher resistance to drought stress than the Mary cultivar. Results suggested that Cycocel treatment can alleviate some negative effects of drought stress in Mary and Mission cultivars of olive.

    Keywords: Vegetative growth, Fresh weight of plant, Chlorophyll, Carotenoid
  • M.A. Khalaj, M. Amiri, M.H. Azimi Pages 470-479
    This experiment was carried out to investigate the effect of different substrate on growth and yield of Gerbera flower. The experiment was performed using 10 treatments as fallow: fine sand، peat +fine sand (%25+%75)، peat + fine sand (%50 +%50)، perlite + peat (%75 + %25)، perlite + peat (%50 + %50)، perlite + peat (%25 + %75)، perlite + peat + expanded clay (%25 + %70 + %5)، perlite + peat + expanded clay (%50 + %25 + %25)، perlite + peat + expanded clay (25%+ %50 + %25)، peat + expanded clay (%50 + %50)، as a completely randomized design with 3 replications. All treatments irrigated with same nutrient solution. Results showed that planting beds statistically significant differences in morphological characteristics، macro and micro nutrients in plant. Results showed that the media containing perlite + peat + expanded clay (%25 + %70 + %5) is the best of all. In this treatment، flower number، flower disk diameter، shoot diameter، shoot neck diameter، flower height and vase life were 207 (m2/year)، 12. 4 cm، 0. 8 cm، 0. 58 cm، 54. 5 cm and 11. 6 days، respectively. In this treatment، concentration of Nitrogen، Phosphorus and Potassium were 4. 17، 0. 8 and 4. 34 percent، respectively and micronutrients concentration as Iron، Manganese، Zinc، Copper، and Boron on the plant leaves were 155. 73، 194. 83، 148. 56، 44. 92 and 51. 5 mg kg-1 dry weight، respectively.
    Keywords: Gerbera, Soil less culture, Medium, Peat, Vegetative growth
  • M. Marsafari, A. Ashraf Mehrabi, Z. Tahmasebi, A.A. Rahnama Pages 480-487
    This study was performed for assessment of correlation of 11 morphological traits with RAPD molecular markers in 15 cultivars of date palm collected from the South and South West of Iran as population analysis by stepwise regression method. The results of simple and multiple regressions showed that in sum 84 RAPD markers had significant association with at least one of the traits. The coefficient of determination of all informative marker ranged from 32. 0 (for stone diameter) to 75. 6 (for fruit shape). The highest coefficient belonged to Oligo 215 primer in stone diameter traits (26%) and then Oligo 211 primer in fruit shape trait (24. 1) as captain markers. Considerable number of morphological changes was justified by Oligo 42 that polymorphic information was content 0. 23. These results showed that with regards to good distribution of random amplification of polymorphic DNA (RAPD) in date genome and the markers with high association with agronomic characters، they can be used in identification of informative markers linked to important agronomic characters.
    Keywords: Date palm, Morphological traits, RAPD, Informative marker
  • M. Mackvandi, S. Shahpory, A.A. Ramin Pages 488-494
    The effects of postharvest application of 1-methylcyclopropene (1-MCP) and calcium chloride dip or their combination on storage quality of mature-green olives (Olea Europaea cv. mission) were examined. The experiment was conducted using a completely randomized design with three replications، in a factorial array. The effects of treatments were evaluated by recording: chlorophyll (SPAD)، quantum efficiency of photosystem II (Fv/Fm)، skin color and flesh firmness. Results showed that، non-treated fruits (control) softened within 14 days (2 weeks) after harvest، While، postharvest treatment with 1-MCP significantly reduced the fruit softening and color changes. Furthermore، 1-MCP had only minor effect on quantum efficiency of photosystem II (Fv/Fm). The CaCl2 treatments showed a significant reduction in fruit softening، but had no effects on chlorophyll (SPAD)، quantum efficiency of photosystem II (Fv/Fm) and fruit color. It was concluded that the combination of 1-MCP and CaCl2 had synergistic effect on preventing of fruit softening. Hence، olives remained firmness for 35 days at 20oC with minimum softening.
    Keywords: 1, Methylcyclopropene, Calcium chloride, Olive, Storage