فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود نقاب، مرتضی نوروزی سرجوییه صفحات 1-11
    شیوع علائم بیماری های تنفسی و اختلال عملکرد ریه در کارگران کارگاه پنبه پاک کنی داراب مسعود نقاب - مرتضی نوروزی سرجوییه چکیده:
    مقدمه
    مواجهه با گرد و غبار پنبه و بیوآئروسولهای آلاینده آن علت اصلی بروز بی سینوزیس میباشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان شیوع علائم بیماری های تنفسی و اختلالات حاد و مزمن عملکرد ریه در کارگران یکی از کارگاه های پنبه پاک کنی شهر داراب بود.
    روش بررسی
    در این بررسی مقطعی پارامترهای عملکرد ریه و شیوع علائم تنفسی به ترتیب با استفاده از آزمون عملکرد ریه و پرسشنامه تنفسی استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفت. گروه دارای مواجهه کلیه کارگران واجد شرایط یکی از کارخانجات پنبه پاک کنی شهر داراب و گروه مرجع را پرسنل دفتری دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل می داد. آنالیز داده ها با استفاده از برنامه SPSS نسخه 19 صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع علائم تنفسی نظیر: سرفه، خلط و بلغم، خس خس، تنگی نفس، خس خس توام با تنگی نفس و بی سینوزیس در گروه مواجهه یافته به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (P<0.05). علاوه بر آن میانگین بعضی از پارامترهای عملکرد ریه نظیر: FEV1/FVC%، FEV1 و VC در گروه دارای مواجهه کمتر از گروه کنترل بود. میانگین تغیرات تمامی پارامترهای عملکرد ریه به غیر از FVC در گروه دارای مواجهه در پایان شیفت کاری 8 ساعته به طور معنی داری کاهش پیدا کرده بود (P<0.05). میانگین پارامترهای VC و FEV1 در گروه مواجهه یافته پس از گذشت 4 ماه از شروع فصل کاری کاهش پیدا کرده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از این واقعیت است که تماس فصلی کوتاه مدت با مقادیر قابل توجه گرد و غبار پنبه و بیوآئروسولهای آلاینده آن میتواند باعث بی سینوزیس و دیگر علائم تنفسی شود.
    کلیدواژگان: گرد و غبار پنبه، علائم تنفسی، اختلالات عملکرد ریه، بی سینوزیس، تنگی نفس
  • سید ابوالفضل ذاکریان، مرضیه عباسی نیا، رضیه سلطانی گردفرامرزی، مهدی اصغری * صفحات 12-17
    مقدمه

    اکثر افراد زمان زیادی از شبانه روز را در محیط های کاری سپری می کنند و بخش عمده ای از کارها را توسط رایانه انجام می دهند. امروزه رایانه جز جدایی ناپذیر تمامی محیط های کاری به ویژه محیط کار اداری است. هدف از این مطالعه بررسی ناراحتی بصری در کارمندان اداری دانشگاه علوم پزشکی تهران که برای انجام وظیفه خود از رایانه استفاده می نمایند، می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی می باشد و در سال 1391 بر روی 150 کارمند اداری دانشگاه انجام شده است. تعداد نمونه ها به روش تصادفی ساده تعیین گردید. ابزار گرداوری داده ها در این پژوهش 2 پرسشنامه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و دیگری پرسشنامه اندازه گیری ناراحتی بصری Conlon بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از SPSS ورژن 18 و از آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد و از آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) و همچنین از آزمون تی- تست و آنالیز واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    طبق یافته های به دست آمده 70% افراد در این مطالعه دارای میزان ناراحتی بصری متوسط بودند. با استفاده از آزمون پیرسون ارتباط معناداری بین ناراحتی بصری با سن (181r=، 026/0p=) و سابقه کار به دست آمد (166r=، 042/0p=) همچنین با استفاده از آزمون کای اسکوئر ارتباط معناداری بین ناراحتی بصری با جنسیت و سطح تحصیلات مشاهده شد (025/0P=).

    نتیجه گیری

    تعداد قابل توجهی از کاربران رایانه از ناراحتی بصری شاکی بودند و می توان نتیجه گیری نمود که کار با رایانه روی آسایش بصری کارمندان تاثیر گذاشته و باعث کاهش آسایش بصری کارمندان می گردد. در نتیجه لازم است با بهبود سیستم های روشنایی و همچنین آموزش نحوه صحیح کار با رایانه از ایجاد ناراحتی های بصری و یا تشدید این ناراحتی ها پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: ناراحتی بصری، تعامل انسان، رایانه، پرسشنامه Conlon
  • غلامرضا شریفی، فرزانه تقیان، علیرضا بابایی مزرعه نو، فردین محمدی صفحات 18-23
    مقدمه
    کشف مکمل هایی که تاثیر مثبت بر عملکرد بدن ورزشکاران و غیرورزشکاران دارد دغدغه ی اصلی متخصصین امر تغذیه، می باشد. یکی از موادی که اخیرا در محافل علمی به عنوان یک مکمل به شمار می رود بی کربنات سدیم می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه نیمه تجربی 20 نفر از دانشجویان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرارگرفتند. 70 دقیقه قبل از شروع تمرین اصلی به آزمودنی های گروه کنترل، دارونما و آزمودنی های گروه آزمایش، بی کربنات سدیم داده شد. درست قبل و بعد از تمرین اوج توان، اوج خستگی و سطح لاکتات اندازه گیری شد. در نهایت داده های به دست آمده با استفاده از ویرایش 18 نرم افزار spss تحلیل شده است.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار اوج توان، خستگی و سطح اسیدلاکتیک خون در گروه کنترل قبل از تمرین به ترتیب 14/1±94/8، 63/1±23/5، 73/2±33/11 و در گروه آزمایش 52/1±82/9، 73/1±36/5، 67/1±89/11 بود و میانگین و انحراف معیار اوج توان، اوج خستگی و سطح اسید لاکتیک خون گروه کنترل بعد تمرین به ترتیب 41/1±85/11، 725/0±89/7، 93/3±09/16 و در گروه آزمایش 30/1±43/11، 683/0±12/8، 50/2±18/13 بود. لذا بین مصرف بی کربنات سدیم و پلاسیبو روی متغیر اسید لاکتیک تفاوت معناداری مشاهده شد (5/0>p) ولی روی متغیر اوج خستگی و اوج توان، پس از مصرف بی کربنات سدیم و پلاسیبو تفاوت معناداری مشاهده نشد (5/0p>).
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از عدم تغییر معنی دار بین میانگین اوج توان و اوج خستگی پس از مصرف بی کربنات سدیم در دو گروه بود و تنها سطح لاکتات گروه آزمایش پس از مصرف بی کربنات سدیم نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: بی کربنات سدیم، توان بی هوازی، خستگی، لاکتات
  • علی جبالی، سید حسین حکمتی مقدم، غلامحسین حلوانی، احمد عبدالملکی * صفحات 24-32
    مقدمه

    نانوذرات سیلیکا به صورت استنشاقی، خوراکی، تزریقی و پوستی وارد بدن موجودات زنده از جمله انسان شده و می توانند تاثیرات بالقوه سوء بر سلامت انسان و محیط زیست داشته باشند. هدف از این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، بررسی اثر سمیت نانوذره سیلیکا در شکل های سیمی (Wire)، میله ای (Rod)، کروی (Spherical) و در اندازه های مختلف (20 و 50 و 100 نانومتر) بر سلول ریه رت در دو زمان مواجهه 6 و 24 ساعته با استفاده از دو تست سایتوتوکسیسیتی MTT و MTS بود.

    روش بررسی

    دو موش صحرایی نر نژاد Wistar بیهوش شده و خون آنها کاملا با محلول کربس جایگزین شد، سپس ریه ها جدا گشته و پس از هضم، سوسپانسیون تک سلولی از آن در محیط کشت سلولی تهیه گردید. در مرحله بعد سوسپانسیون سلولی به طور جداگانه در مجاورت با نانوذرات مذکور در غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر قرار گرفت و سپس در 37 درجه انکوبه و میزان حیات سلولی پس از مدت 6 و 24 ساعت تعیین گردید.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد نانوذرات با سایز کوچکتر (20 نانومتر) دارای تاثیر سمی بیشتری نسبت به سایزهای بزرگتر بودند. همچنین نانوذرات سیلیکا به شکل کروی اثرات سایتوتوکسیک بالاتری نسبت به دو شکل دیگر نانوذره داشتند. از طرفی زمان انکوباسیون 24 ساعته نسبت به زمان انکوباسیون 6 ساعته باعث اندکی افزایش در مرگ سلولی شد.

    نتیجه گیری

    میزان سایتوتوکسیسیتی نانوذرات سیلیکا وابسته به شکل و سایز و زمان مواجهه آنها با سلول است.

    کلیدواژگان: نانو ذرات، سیلیکا، ریه، سمیت، سایتوتوکسیک
  • محمد جهانگیری، مهدی جلالی، چیمن سعیدی، حسن محمد پور، حسین مردی، جمال مهر علیپور صفحات 33-41
    مقدمه
    فرآیند تولید فوم از جمله صنایعی است که در آن افراد با مواد شیمیایی گوناگونی مواجهه دارند. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی ریسک مواجهه شغلی با مواد شیمیایی در یک صنعت فوم سازی به منظور تعیین مشاغل پر خطر و ارائه راهکارهایی در جهت کاهش ریسک مشاغل مورد بررسی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی و در یکی از صنایع تولید فوم پلی اورتان در سال1391 انجام پذیرفت. جمعا 13 نفر به ترتیب در مشاغل اپراتوری میکسر (4 نفر)، اپراتوری کاتر (6 نفر) و تعمیرات (3 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی مواد شیمیایی از روش ارائه شده توسط انستیتو ایمنی و بهداشت شغلی سنگاپور استفاده گردید. برای این منظور ابتدا وظایف شغلی و فرآیندهای شغلی تعیین و درجه خطر و درجه مواجهه کارکنان با هر یک از مواد شیمیایی شناسایی شده تعیین گردید. در نهایت با تعامل این دو پارامتر در فرمول نهایی، سطوح ریسک برای هر یک از مواد به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کارکنان تحت بررسی در این مطالعه با 7 ماده شیمیایی شامل تولوئن دی ایزو سیانات، پلی اتیلن گلیکول، پلی پروپیلن گلیکول، اتیلن دی آمین، استات قطع (کاسموس)، متیلن کلراید و کلسیم کربنات در تماس می باشند. از بین موارد ذکر شده بالاترین ریسک را تولوئن دی ایزوسیانات در شغل اپراتورهای تولید فوم (اپراتوری کاتر) به خود اختصاص داد (67/3risk=).
    نتیجه گیری
    کارکنان شاغل در سالن تولید به میزان بالایی در مواجهه با بخارات سمی تولوئن دی ایزوسیانات قرار داشته و این امر باعث ایجاد تغییرات در پارامترهای اسپیرومتری آنان به ویژه کاهش در FEV1 و FVC گردیده است. استفاده از سیستم تهویه مناسب، نگهداری مطلوب تجهیزات به منظور جلوگیری از ایجاد نشتی در اتصالات و کاهش ساعت مواجهه افراد به عنوان راهکارهای کنترلی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک شیمیایی، صنایع تولید فوم پلی اورتان، مواجهه شغلی، تولوئن دی ایزوسیانات
  • مهرالسادات مهدی زاده، علی وفایی نجار، علی تقی پور، حبیب الله اسماعیلی، سید موسی مهدی زاده، حسین ابراهیمی پور صفحات 42-51
    مقدمه
    فرسودگی شغلی سندرومی است که در نتیجه استرس شغلی به وجود می آید و می تواند موجب کاهش بازده کاری، افزایش غیبت از کار و هزینه های بهداشتی و کاهش کیفیت خدمات به بیمار و حتی نارضایتی از خدمات پزشکی می شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین فرسودگی شغلی پزشک های خانواده و شاخص های محیط کار موثر بر آن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 145 پزشک خانواده شاغل در دانشگاه علوم پزشکی خراسان رضوی به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند.داده ها توسط، پرسشنامه اطلاعات فردی، مقیاس فرسودگی شغلی مازلاک و پرسشنامه شاخص های محیط کار گردآوری و به صورت خودگزارشی تکمیل شدند. نتایج با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی توسط نرم افزارSPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان 87/4±57/32 بود که 2/37% (54 نفر) مرد و 8/62% (91 نفر) زن با میانه سابقه کار 39 ماه در تیم سلامت بودند. فرسودگی شغلی در ابعاد کفایت شخصی و مسخ شخصیت، متوسط و در بعد خستگی هیجانی بالا بود. شاخص های محیط کار با خستگی هیجانی و مسخ شخصیت همبستگی معکوس و با کفایت شخصی همبستگی مثبت معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در پزشک های خانواده، شدت فرسودگی در ابعاد مختلف آن با عوامل محیط کار مرتبط می باشد، با تغییر مثبت در حیطه های مختلف محیط کار می توان به کاهش فرسودگی آنان کمک نمود.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، فرسودگی شغلی، محیط کار
  • محمد جواد زارع سخویدی، حمیده میهن پور، حسین فلاح زاده، مهرداد مستغاثی، غلامحسین حلوانی، فاطمه سموری صفحات 52-59
    مقدمه
    قضاوت خبره و مدل های مواجهه به طور گسترده ای جهت برآورد مواجهه تنفسی در محیط های شغلی به کار می روند. با این حال هنوز نمی توان آنها را جایگزین روش های معمول نمونه برداری دانست. هدف این مطالعه کاربرد آنالیز بیز از طریق تلفیق نتایج دو مدل SSA (Structured Subjective Assessment Method) و MEASE (Material Estimated and Assessment of Substance Exposure) با داده های نمونه برداری و بررسی نقاط ضعف و قوت هر کدام از راهکارها می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت تحلیلی – مقطعی بر روی وظیفه توزین و بسته بندی مواد اولیه در یک صنعت معدنی انجام گرفت. جهت تعیین غلظت آلاینده های هوا، نمونه برداری از هوا صورت پذیرفت و با روش وزن سنجی تعیین مقدار شد. سه کارشناس غلظت آلاینده را بر اساس مدل های SSA و MEASE ارزیابی نمودند. آنالیز های آماری توصیفی و بیزی داده ها انجام پذیرفت.
    یافته ها
    هر سه روش میزان مواجهه را بیشتر از حد مجاز ارزیابی نمودند ومیانگین غلظت در آنها تفاوت معنی داری نداشت (435/0p=). هرچندروش SSA از پراکندگی بالاتری (74% RSD=) نسبت به روش نمونه برداری (53% RSD=) برخوردار بود و تفاوتی بین پراکندگی در دو روش نمونه برداری و MEASE وجود نداشت، استفاده از SSA به عنوان توزیع پیشین ارزیابی محتاطانه تری را نسبت به MEASE ارائه داد (گروه کنترل 4: برابر 74/0 در برابر 54/0).
    نتیجه گیری
    استفاده از مدل SSA می تواند به عنوان جایگزینی در تعیین توزیع پیشین احتمال در آنالیز بیزی داده ها در بهداشت حرفه ای مورد استفاده قرار گیرد. مدل MEASE در مقایسه با SSA برای برآورد مواجهه استنشاقی از کارآیی کمتری برخوردار بوده و نیازمند مطالعات اعتبار سنجی بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی مواجهه، مواجهه تنفسی، آنالیز بیزی، مدل های مواجهه
  • محبوبه کیانی، ایرج محمدفام، توفیق الهویرنلو صفحات 60-67
    مقدمه
    یکی از فرضیات بحث نشده در تمام روش های آنالیز قابلیت اطمینان این است که عملکرد انسان وابسته به شرایطی است که تحت آن وظایف و فعالیت ها انجام می شوند. این شرایط شامل فاکتورهای موثر بر عملکرد (PIFs) Performance Influencing Factors یا فاکتورهای شکل دهنده عملکرد (PSFs)Performance Shaping Factors می باشند؛ لذا به منظور ارتقای وضعیت ایمنی و کاهش خطای انسانی، شناسایی و ارزیابی فاکتورهای موثر برعملکرد به عنوان یک ضرورت محسوب می شود، این تحقیق نیز در همین راستا انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک پژوهش از نوع موردی است که دراتاق کنترل یکی از مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز، اجرا شده است. برای انجام پژوهش ابتدا با مطالعه کتابخانه ای به شناسایی و انتخاب فاکتورهای موثر بر عملکرد پرداخته شد سپس برای جمع آوری داده های لازم، پرسشنامه ای تهیه گردید و در نهایت با به کارگیری منطق فازی تجزیه و تحلیل آنها انجام شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که از بین فاکتور های تعیین شده، از نظر اپراتورهای اتاق کنترل، کیفیت شاخص «انجام دو یا چند کار به طور همزمان» و «زمان مورد قبول برای انجام کار» قابل قبول است؛ در صورتی که شاخص کیفیت و میزان آموزش های موجود در شرکت برای آنها نامطلوب است.
    نتیجه گیری
    شناسایی و ارزیابی فاکتورهای موثر بر عملکرد در صنایع مختلف وتحلیل آنها به روش فازی در جهت کاهش خطای انسانی و بهبود عملکرد افراد و ارتقای سطح ایمنی، امری بسیار ضروری و مهم می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های موثر بر عملکرد (PIFs)، منطق فازی، قابلیت اطمینان انسان، خطای انسانی
|
  • M. Neghab, M. Nowroozi Sarjoeeye Pages 1-11
    Prevalence of respiratory symptoms and lung function impairments among Darab ginning factory workers Masoud neghab، Morteza nowroozi sarjoeeye
    Background
    Exposure to cotton dust and its bioaerosol contaminants is the major cause of byssinosis. This study was conducted to determine the prevalence of respiratory symptoms and acute and chronic ventilatory disorders among Darab ginning factory workers.
    Methods
    In this cross sectional study the paremeters of pulmonary function and prevalence of respiratory symptoms were measured by portable medical spirometers and standard respiratory symptoms questionaires، respectively. The exposure group were qualified workers of one of Darab ginning factories and referent subjects were selected among clerical staff of Shiraz university of medical science. Data analysis was performed using spss version 19.
    Results
    In this study the prevalence of respiratory symptoms such as: cough، phlegm، wheezing، chest tightness and byssinosis were significantly more common in exposed group than in the referent subjects (p<0. 05). Additionally، some parameters of pulmonary function such as: VC، FEV1 and FEV1/FVC% in the exposed group were lower than the control group. Mean changes in all lung function parameters except FVC signigicantly reduced after 8-hour shift in the exposed group (p<0. 05).
    Conclusion
    The results of this study indicate that seasonal short-term exposure to cotton dust and its bioaerosol contaminants is associated with byssinosis، respiratory symptoms and lung function impairments.
    Keywords: cotton dust, respiratory symptoms, lung function impairments, byssinosis, chest tightness
  • Sa Zakeriyan, M. Abbassinia, R. Soltani Gerdefaramarzi, M. Asghari Pages 12-17
    Background

    People spend many times a day at work and they mostly do their work using computer. Today، computers are an integral part of the workplace، especially in office environments. The purpose of present study is to explore visual discomfort among office staff of Tehran university of Medical Sciences.

    Methods

    This is a cross-sectional analytical study and was done in 2012. Sample size was determined 150 people by simple random sampling. Data collection methods in our study were two questionnaires including demographic information questionnaire and Conlon questionnaire that is applied for measuring visual discomfort. Using SPSS. 18، descriptive statistics (like frequency counts، percentage distributions) and inferential statistics like Pearson correlation coefficient، student''s T-test and variance analysis were done for data analysis.

    Results

    Results showed that 70% of subjects had the medium visual discomfort. It was found a significant correlation between visual discomfort and age and work experience (Pearson test: r=0. 181 and Pvalue=0. 042) and also there was a statistically significant relationship between visual discomfort and sex and education level (chi- square test: Pvalue=0. 025).

    Conclusion

    it is obvious that working with computer affected on visual comfort of office staff and it leaded to decrease visual comfort among them. Hence it is necessary for prevention of visual discomfort or/and exacerbating visual impairments to improve the lighting systems and teach the correct procedures of working with computer.

    Keywords: Visual discomfort, Human– computer interaction, Conlon questionnaire
  • Gh Sharifi, F. Taghian, Ar Babai, F. Mohamadi Pages 18-23
    Background
    Substances found positive impact on the performance of athletes of different disciplines the body and the body attached to it does not matter and No deleterious effects on multiple organ systems، the main concern nutrition experts، is. One of the recent ones are in scientific circles as a complement sodium bicarbonate.
    Methods
    twenty men participated in the investigation and divided into two groups randomly subjects completed two trials of Wingate test in two groups. After the first Wingate test they received either sodium bicarbonate. 300 mg/kg body weight، or placebo، water. The blood lactate level was measured by lactometer following each test Subjects participated in the second Wingate test that 70 min after ingestion of two substances The first one being measured by lactometer and the second one by analysis of monitor Wingate test (Monark).
    Results
    A significant relationship was observed between consumption sodium bicarbonate and blood lactate level but no significant relationship between sodium bicarbonate and peak power and power drop capacity.
    Conclusion
    Data analyzing indicated that in both groups There were not significant difference between the average of peak powercan and tired after the consumption sodium bicarbonate. but in comarision with control group، A significant reduction was observed in lactate level in labor group after consuption sodium bicarbonate.
    Keywords: Sodium Bicarbonate, Bnaerobic Power, Blood Lactate, Exhaustion
  • A. Jebali, Sh Hekmatimoghaddam, Gh Halvani, A. Abdolmaleki Pages 24-32
    Background

    Silica nanoparticles could enter the living animals and humans through inhalation، ingestion، injection and skin، exerting potentially adverse effects on health and environment. The aim of this experimental laboratory study was to evaluate toxicities of silica nanoparticles in the form of wire، rod and sphere with different sizes (20، 50 and 100 nm) on rat pulmonary cells after 6 and 24 hours of exposure، using from 3- (4،5-Dimethylthiazol-2-y1) -2،5diphenyltetrazolium bromide (MTT) and 3- (4،5-dimethylthiazol-2-yl) -5- (3-carboxymethoxyphenyl) -2- (4-sulfophenyl) -tetrazolium (MTS) cytotoxicity tests.

    Methods

    Two male Wistar rats were anesthetized، their blood was completely replaced with Crebs solution، and their lungs removed to be digested for preparation of single cell suspensions in medium culture. Cell suspensions were separately treated with the above-mentioned nanoparticles at concentration of 500 µg/mL and 37 ºC incubation، and cell viability was assessed after 6 and 24 hours.

    Results

    This study showed that smaller (20 nm) nanoparticles had more cytotoxic properties than larger ones. Also، spherical nanoparticles induced more cytotoxicity compared with other forms. Longer (24 hours vs. 6 hours) exposure resulted in slightly more cell death.

    Conclusion

    Cytotoxicity of nanoparticles depends on their shape، size and exposure duration.

    Keywords: nanoparticles, silica, lung, toxicity, cytotoxic
  • M. Jahangiri, M. Jalali, Ch Saeidi, H. Mohammadpour, H. Mardi, J. Mehr Alipour Pages 33-41
    Background
    In the foam industries، workers are exposed to various chemicals and working with these chemicals without considering occupational safety and health considerations could lead to different harmful symptoms. Consequently، in order to control measures and reducing risk to acceptable level، it is necessary to assess the health risk of exposure to harmful chemicals by implementation of specific risk assessment techniques in the process industries. The purpose of this study was to assess the health risks arising from chemical exposures in a foam industry in order to identify high-risk occupations and provide guidelines to reduce the risk of employment.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in the polyurethane foam industry in 2012. In this study 13 men were examined: the mixer operator jobs (4 men)، the operator Cutter (6 men) and repairs and maintenance (3 men). In order to assess the health risks of chemicals the proposed method by Singapore Institute of Occupational Safety and Health was used. First، job tasks and work process were determined and then different chemicals in each task identified and risk ranking was calculated in each job task by using of hazard and exposure rate. Finally، the risk level for each of the materials was obtained by interaction of these two parameters in the equation.
    Results
    The result showed that workers are exposed to 7 chemicals including toluene diisocyanate، polyethylene glycol، polypropylene glycol، ethylene diamine، tin acetate، methylene chloride، and calcium carbonate during their work in plant. Out of these 7 chemicals، the highest risk level was determined for toluene diisocyanate in the foam production operators (Cutter Operator). (risk=3. 67)
    Conclusion
    Results showed that workers in the production unit exposed to high levels of toxic vapors of toluene diisocyanate and this leads to change in their spirometry parameters، especially decrease in the FVC and FEV1. Moreover، health risk assessment of harmful chemicals a applied، and appropriate method for job ranking by their risk level was used. These methods could be used for appropriate implementation and prioritization for control measures and reducing risk level to acceptable level.
    Keywords: chemical risk assessment, polyurethane foam industry, occupational exposure, toluene diisocyanate
  • M. Mahdizadeh, A. Vafaei, A. Taghipour, H. Esmaeily, Sm Mahdizadeh, H. Ebrahimipour Pages 42-51
    Background
    Burnout is a syndrome that results of occupational stress، causing decreased work efficiency، increased absenteeism and health care costs، quality decline of medical services for patients and could lead to dissatisfaction them. The aim of present study was to identify burnout and influential environment factors on burnout among family physicians.
    Methods
    In this cross-sectional study، 145 family physicians practicing in Khorasan Razavi were selected by systematic randomly method. Data were collected via questionnaires، personal informations، and Maslach burnout inventory (MBI)، work environment indicators and self report. Results were analyzed using descriptive and analytical tests by SPSS software version 16 (P<0. 05).
    Results
    The mean age of participants was 32/57±4/87، 37/2 % (54 persons) were male and 62/8 % (91 persons) were women with a work experience median of 39 months in the healthy team. Depersonalization and personal accomplishment dimensions were in moderate level and emotional exhaustion was in the high level. Work environment indicators had significant inverse correlation with emotional exhaustion and depersonalization and significant positive correlation with personal accomplishment.
    Conclusion
    The severity of burnout is associated with work environment factors among family physician، and we could assist reduce their burnout via positive change in different domains of work environment.
    Keywords: family physician, burnout, work environment
  • Mj Zare Sakhvidi, H. Mihanpoor, H. Falahzadeh, M. Mostaghaci, Gh Halvani, F. Samouri Pages 52-59
    Background
    expert judgments in combination with exposure models are used extensively in estimation of inhalational exposures in occupational environments. However، their reliability is not as good as conventional air sampling methods. The aim of this study was to investigate the applicability، weaknesses and strengths of Bayesian analysis in combination with SSA (Structured Subjective Assessment Method) and MEASE (Material Estimated and Assessment of Substance Exposure) and its comparison with air sampling data.
    Methods
    the analytical cross sectional –study performed on a weighting، mixing and packing task in an inorganic processing industry. Air samples were taken and analyzed by gravimetric methods. Inhalation exposures were estimated by 3 occupational hygienists. Descriptive and Bayesian analysis were performed on data.
    Results
    all three methods guaranteed that the exposure is above exposure limit. There was no difference between means reported in methods (p=0. 435). However، SSA had higher variability in comparison with sampling. There was no difference between direct sampling and MEASE variability. Use of SSA as a prior in Bayesian analysis gives more conservative than MEASE method (category 4:0. 74 vs. 0. 54)
    Discussion
    SSA is a good choice as a prior distribution in Bayesian analysis. MEASE has not good results in comparison with SSA in inhalation exposure assessment. It seems that MEASE needs more validation.
    Keywords: Exposure assessment, Inhalation exposure, Bayesian analysis, Exposure Models
  • M. Kiani, I. Mohammad Fam, T. Allahviranloo Pages 60-67
    Background
    One of the assumptions which not discussed in all methods of reliability analysis is that human performance depends on the conditions under which tasks and activities could performed. This condition could be related to both specific and environmental factors. In general، the performance shaping factors (PSFs)، or factors influencing performance (PIFs) returns the state to promote safety and reduce human error، so identify and evaluate these factors is considered as a necessity.
    Methods
    This study is a case study in the control room. Three operational gas transmission companies has been implemented. To conduct this research، initially focused on the identification and selection of factors affecting the performance required for data collection، preparation and completion of a questionnaire، and finally the analysis was done using fuzzy logic.
    Results
    Analysis of the questionnaires showed that in the opinion of the control room operators، the quality of «number of simulation goals» and «available time» is acceptable، and «the adequacy of training and experience» is not acceptable.
    Conclusion
    Identify and assess the factors affecting the performance of various industries using fuzzy analysis method is extremely useful to reduce human error.
    Keywords: performance influencing factors (PIFs), fuzzy logic, human reliability, human error